Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

A jövőbelátó főpap és a szkeptikus
Történt, hogy Vágó István, aki nemcsak vállalja "szkeptikusságát", hanem aktívan is fel szeretne lépni az áltudományok ellen, arról beszélt több helyen, köztük itt, hogy a fogyasztóvédelem - és ha kell - a bíróság elé vinné azokat a szélhámosokat, akik alá nem támasztott, áltudományos maszlaggal adnak el jó pénzért valamilyen terméket vagy szolgáltatást, becsapva ezzel a vevőket.

Mint a cikkből is látható, a bulvár média azonnal radikalizálta a nyilatkozatot, és már börtönről beszélt - az ezoterikus világból pedig többen tiltakoztak és felháborodtak, köztük a Jövőbelátók Egyházának főpapja, Binger Vilmos is. A dologból az lett, hogy Binger és társaságunk képviseletében Gábor találkozott múlt pénteken a TV2 Mokkában, hogy megbeszéljék a dolgot...



Összecsapnak a jövőbelátók és a szkeptikusok - ahogy felvezették.

Mindenki ítélje meg maga, hogy ki hogy szerepelt, és melyik oldal volt a meggyőzőbb...

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr46101725

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: simplesmente clique no seguinte documento 2018.02.09. 01:46:54

Elvesztem 6. Nedves - Erotikus történetek, fantáziák

Trackback: Hraskó Gábor egy dogmatikus szkeptikus? 2017.02.22. 17:29:39

Hraskó Gábor írta rólam; az " én mindenkivel szemben kritikus vagyok attitűd teljesen terméketlen, és persze romboló is." -Azaz másnak ne higgy, nekünk higgy! Hraskó Gábor a Szkeptikusok Társaságának ügyvezető elnöke sok mindent nem ért, ami nem gon...

Trackback: Isten egyértelműen kívül fekszik a tudomány hatókörén? 2017.02.22. 17:29:17

Sokan állítják ezt és sokan az ellenkezőjét. Az eddig általam fellelt kétoldalú, istenhívő és istentagadó, oda-vissza érvelések egyike sem volt kellően pontos és általános érvényű. Azaz ezek nem tudományos érvelések. Ezért ezeket nyugodtan el lehet vet...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.19. 16:56:26

Kedves Gábor! Szerintem nagyon megfogóan álltad a vitát és jó érveket hoztál fel. Az is tetszett, hogy az általam terjesztett, és feltuningolt gyógyító vakcina gondolatvírusokat, a jövőbe látó egyházfő felvállata:

Ha Isten szól hozzád; skizofrén vagy
vilagnezet.blog.hu/2007/04/24/ha_isten_szol_hozzad_skizofren_vagy

Rigor 2007.06.19. 17:28:20

Gábor nagyon nagyon diplomatikus és nyitottnak mutatkozott épp csak szvsz. egy laikus számára nem derült ki a látásmód/hozzállásbeli különbség a két oldal közt, igaz a végén meg lett villantva egy dobókockás példa, de összességében kevés.

Bigner Vilmos persze nem semmi, csak úgy puff kijelölte magát főpapnak meg szinte minden ezo ág felett álló "alkotmánybírának" - gondolom uralni kívánja/kívánják a piacot, illetve beszedni a sápot, stb. Az hogy ő/ők mitől jogosult/ak erre a döntő tisztségre nem derül ki. Mint ahogy az sem hogy képzelik a "minőségellenőrzést".

Kár hogy J.G.-t minden marhaság érdekelt épp csak a lényeg nem. Szóval illett volna felkészüni nem csak a stúdióban jobbra ballra csodálkozni, meg hülyeségeket kérdezni.

Hraskó Gábor · http://xaknak.hrasko.com 2007.06.19. 19:45:32

Felhívnám a figyelmet arra, hogy Binger úr feltűnően késznek mutatkozott a tesztelésre. Gyanítom persze, hogy azóta dobott néhányat a dobókockával, és miután nyilvánvalóvá vált, hogy nem sikerül megjósolnia az eredményt, már készülnek a magyarázatok, hogy ez miért nem jó teszt.

Érdekes, hogy az általa képviselt Jövőbelátók Egyháza mintegy ezoterikus ítélőbíróságot (esetleg ellenőrzőbizottságot, vagy ha teljesen pozitív akarok lenni, akkor céhet) szerete létrehozni. Még érdekes is lehetne a dolog, ha ez a bizottság azt vizsgálná, hogy valaki képes-e megvalósítani azt, amit állít (jóslás, gyógyítás stb.). Az a gyanúm azonban, hogy ők nem ezt vizsgálnák, hanem hogy az illető formailag a megfelelő mágikus műveleteket végzi-e, illetve, hogy az ő tanfolyamaikat végezte-e el? Szóval nem az eredmény lenne a mérce (működik-e, vagy sem), hanem valamiféle "követed-e a rituálénkat?" vagy "elfogadod-e az authoritásunkat?" attitűd.

erg 2007.06.20. 04:39:05

Jakupcsek félelmetesen buta volt, még a szakállas pofánál is hülyébb. Én biztos nem tudtam volna olyan nyugodt maradni, mint Gábor. Szerintem is kicsit több konkrétum kellett volna, amúgy nem volt rossz. Az ilyen beszélgetésekkel mindig az a baj, hogy sokaknak úgy tűnhet, mintha két egyenrangú és ellenérdekelt oldal állna szemben, J.G. is megjegyezte, hogy úgysem tudjuk eldönteni, kinek van igaza (ami persze hülyeség). Érdemes lenne megfontolni egy olyan ember bevonását, aki nem része a tudományos közösségnek. Egy ilyen ember lehetne sokkal agresszívebb egy ilyen vitában, akár még gúnyos is, hiszen nem a "tudományos" oldalt, hanem a hétköznapi embereket és a józan paraszti észt képviselné. Főleg ha a média világában járatos, tud frappánsan riposztozni és humorizálni. Olyasmi, mint Penn és Teller, akik habozás nélül bárkit idióta baromnak neveznek, ha úgy adódik. Vágó Istvánnak egy egészen másfajta image-e van. Gábor és a tudomány képviselői pedig ilyen hangnemet nem használhatnak (és nem is használnak, nagyon helyesen). Szóval jól jönne a hazai szkeptikusoknak is egy népszerű, vicces bunkósbot :))

Ropian 2007.06.20. 09:32:17

erg
Egy ilyen népszerű, vicces bunkósbot persze nem lenne rossz (tipp?), de azért vigyázni is kell vele, mert kétélű fegyver. Az egyik legkomolyabb érv (vagy inkább bírálat) a tudományos és szkeptikus közösséggel szemben az, hogy nem veszik komolyan a másik oldalt, lekezelőek stb.

Hát jöjjenek, próbálják bizonyítani az állításaikat! A legjobb, ha magukat teszik nevetségessé. Persze bizonyos szint alatt meg bunkósbot. :) (pl. Kristóff Zoltán: szkeptikus.blog.hu/2007/05/08/p71602)

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.20. 09:40:20

erg

Személyem alkalmas lehet egy ilyen dologra, csak nekem meg meg kell tanulnom a kamerák és közönség előtt szerepelni. Hraskó Gáborral leültem beszélgetni néhány hete és ő is úgy látta, hogy érdemes együttmüködnünk egymással. Eleinte ha tartanak a szkeptikusok kisebb összejöveteleket és vitákat ott edzhetünk. Ráadásul nekem igen magas mindkét oldalon az ismertségem és az általános felkészültségemet is nehéz kétségbe vonni.

Rigor 2007.06.20. 12:34:30

IGe: te csak mégjobban megkavarnád az ügyet a p-doxoddal meg az "istendefinícióddal" amiről mondjuk én tudom mire akar kilyukadni, de az átlagnak ez totál megtévesztő és összezavarja. Kb mint amikor valaki azt akarja megmagyarázni hogy ő nem arra érti a cigányt aki olyan fajta hanem aki olyan bűnözői életmódot folytat és hogy így meg úgy. Ez sajnos tömeg előtt nem megy.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.20. 14:46:51

Rigor

Ha más a téma, minek kellene erről beszélni? Egyébként nem olyan bonyolult megérteni a pédox Általános, azaz tudományos Isten definícióját. Egyre többen értik és megértik.

Rigor 2007.06.20. 16:41:26

Szerintem akkor is csak hangulatkeltő okoskodás mint korrekt def.

Én amúgy Video-t javasolnám erre a pozícióra.

ensomhet · http://www.femforgacs.hu 2007.06.20. 20:30:01

Széép. Főleg J. "bölcs" zárómondata :)
Neki kellene látni szépen sorban megdöntögetni az összes ilyen jövő-arc hazugságait: tesztelni őket, és közzétenni, hogy xy hazudott, teljesen mást mondott, mint z stb. S ezzel bombázni a médiákat is, hogy lámt, ez sem studta megvédeni magát, az sem tudta megvédeni az a igazát.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.20. 22:01:16

Rigor

Korrekt definició, amely betartotta a tudományos módszertan elemét. Ha kritizálni akarod, akkor tedd érdemi kritikával. A vélemény tudod milyen. Az mindenkinek van...

Video rendes srác, sokat is tud, de lenyelik keresztbe kétszer egy komolyabb vitában. Már csak azért is, mert nem ismeri kellően belülről a másik oldalt.

bolhabetu 2007.06.28. 19:55:04

Nem volt rossz, de egy ilyen rövid beszélgetésben képtelenség körvonalazni, hogy mifene az a tudományos módszer.

Ez kb. olyan mint a maffia meg a piti zsebtolvajok. Ha nincs semmilyen objektív mérce, akkor mit kérnek számon. Youtube-on futottam bele egy angol asztrológusba, aki amolyan egyszemélyes hadjáratban ostorozza az asztrológusok több mint 95%-át, de semmit sem tud felhozni konkrétan a maga mentségére. Az egyetlen jó pont, hogy kerüli a misztikus, ezoterikus maszlagot.

Az én javaslatom az lenne, hogy létre kellene hozni a Randi Paranormális Kihívás magyar mutációját (1 milkát forintban tán össze tudnánk dobni valahonnan) Akkor az ilyen viták nem arról szólnának, hogy ki és mirefel kér számon mit.
Itt a pénz kishaver, ha tényleg tudod, amit állítasz, akkor gyerekjáték megszerezni.

Rigor 2007.06.28. 20:20:52

Hmm nekem jobb ötletem támadt:) - legyen nevezési díjj! - illetve lehessen fogadást kötni:)

- és a nevezési díjj összege a balul sikerült tesztek nyomán az alapösszeget gyarapítja:P

Rigor 2007.06.28. 20:21:23

Aztán pár évtized utána ha elég nagyra nő az összeg akár tudományos díjjat is lehet rá alapítani:P

Mikrobi 2007.07.01. 22:29:13

Én most néztem meg a felvételt. Ez a táltos mindennek a teteje. A szellemeivel a stúdióban! És ezt van aki komolyan veszi. A hülyítés netovábbja.

erg 2007.07.02. 11:47:30

Tegnap éjjel kapcsolgattam a tévét és ezt a szakállas pofát láttam a Pax TV-n. SMS-kérdésekre válaszolt kártyavetés útján. Ilyenekre: hogy alakulnak az anyagiak (jól, csak nem szabad feladni), lesz-e még az életben társam (igen, de a múltat előbb le kell zárni), megbízhatok-e férjem munkaadójában (meg).

Parapitty · http://parapitty.blog.hu 2007.08.27. 17:33:42

A jövőbelátók oldala nem működik:
parapitty.blog.hu/2007/08/27/jovobelatok

Vajon előre tudták?

Agrippa · http://occultforums.com 2008.04.04. 13:06:57

Nekem az elso jovobe latos elmenyem ami kicsit sokkolt, az a 'megalmodom a jovot' kategoria.

Azt csinaltam, hogy jo minosegu fullhalgato + hangkartya, majd bwgen.com -rol szerzett program es 3. szemet baszkuralo pineal nevu preset. egy ejszakan keresztul. elaludtam a fulesben.


Reggel felkeltem es almodtam dolgokat, amiket igy mondtam, a tarsasagnak, akik dobbenten erositettek meg. Ereztem, hogy az alom jovobelatos volt, es mik vannak.

Azota tobbszor megalmodtam a jovot, neha elore megmondom ha hivnak, sot szoktam azzal is jatszani, hogy tudom h valaki fel akar hivni, gyorsan tarcsazok es uvoltok a telefonba, hogy teeeleepaatiiaaa :) ezt egy baratomtol tanultam, aki szinten ezel jatszott amikor fel akartam hivni :)

Szoval. A bwgenes dolog eleg jol mukodik, kicsit veszelyes lehet meg fajhat, de erdemes kiprobalni.

(azon a heten kb 4 alkalommal aludtam el arra a presetre, es szinte minden reggel megalmodtam a kozeli vagy epp tavoli esemenyeket. durva volt latni, ahogy futnak a szalak, es ahogy a dolog megtortenik. es rengeteg volt a szinkronitas)

Amanita 2008.08.08. 13:20:16

Úgy teszek mintha nem érteném:

Na most a természetgyógyász az a természetet gyógyítja?

Az embert gyógyító meg akkor az orvos?

Rigor 2008.08.08. 17:06:21

Az állatorvos az jobb példa:)
Tényleg, ilyen alapon lehetne növényorvos is, aki a növények megbetegedéseit gyógyítja (mondjuk agrár/kertész mérnöknek hívják többnyire), meg aki az ökoszisztémát helyreállítja az lehetne a természetgyógyász:)

Egyébként is, egyetlen természetes gyógymód létezik: amikor nem bolygatjuk meg semmilyen beavatkozással, praktiával a betegség lefolyását, hagyjuk hogy az immunrendszer, stb elvégezze a dolgát. Minden más ügyeskedés beavatkozás a természet rendjébe!:)

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása