Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Számmisztika az egészségnapon

Örömmel értesültem arról, hogy október 10-én a Csepeli Munkásotthonban egészségnapot tartanak. Hiszen országszerte sok önkormányzat, művelődési intézmény szervez időnként egészségnapot, és ezeken az érdeklődők szakorvosokkal konzultálhatnak, ingyenes szűrővizsgálatokon vehetnek részt, előadásokat hallgathatnak egészséggel kapcsolatos témákról. Az origo cikke szerint például a szeptember 29-én a budapesti Lurdy-házban tartandó egészségnapon "több ingyenes egészségügyi vizsgálat lesz elérhető, pl.: vérnyomásmérés, vércukorszint mérés, koleszterinszint mérés, testzsírszint mérés, haskörfogat mérés, testsúly (BMI) meghatározás, csontsűrűség mérés (csontritkulás rizikó teszt kitöltése után), látásvizsgálat, kontaktlencse illesztés, visszér vizsgálat, bőrgyógyászati szűrés (melanoma vizsgálat), pszichológiai teszt, allergiaszűrés, bábun történő mell-önvizsgálat oktatás stb."; mindezen túl pedig "a színpadon az orvosszakma tekintélyei tartanak felvilágosító előadásokat, amit különféle speciális mozgásprogramok (pl.: csontritkulás elleni torna, családi és tv-torna) egészítenek ki".

Kétségkívül hasznosak az ilyen egészségnapok, hiszen ilyenkor olyanok is részt vesznek szűrővizsgálaton, akik időhiány vagy lustaság miatt egyébként nem mennének el; és a különféle előadások, tanácsadások, például az egészséges táplálkozásról, a fogamzásgátlásról, a védőoltásokról, a fogápolásról, az elsősegély-nyújtásról mind-mind fontos ismeretekhez juttatják a nagyközönséget.

A Csepeli Munkásotthonban rendezendő egészségnap programja azonban némileg meghökkentő:



Dr. Debrődi Mária gyermekorvos két előadása bizonyára szakszerű és hasznos lesz. De vajon hogyan jutott eszébe az egészségnap szervezőinek, hogy e két előadás közé egy számmisztikáról, valamint egy grafológiáról szóló előadást tűzzenek be? És ami pedig a szűrővizsgálatokat illeti, ilyenek nem lesznek elérhetőek, ezzel szemben asztrológus, kártyajós, számmisztikus, kristálygyógyász és grafológus szolgáltatásait vehetik igénybe az egészségnap látogatói.

Mentális egészségünk érdekében nem kellene az efféle egészségnapokra egy szkeptikus tanácsadó is?

Kiegészítés szeptember 19-én 19 óra 44 perckor:

Sajnos, mint némi webes keresgélés után rádöbbentem, Dr. Debrődi Mária sem az orvostudomány leghitelesebb képviselője. Az igaz, hogy gyermekorvos, de emellett a Forever Living Products nevezetű multilevel marketing cég egyik legsikeresebb magyarországi forgalmazója is. Gondolom, az előadása után lehet majd tőle (kétséges hatásosságú) Aloe Vera termékeket vásárolni... Hát így képzelik el az egészségnapot a Csepeli Munkásotthonban...

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr74169856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rigor 2007.09.18. 23:24:23

De durva azért hogy a sarlatánság ilyen helyeken is teret kap!
( Azon mondjuk csodálkozom hogy nincs homeopátiás előadás meg helyi "gyógyítás".) Külön ártalmas hogy a hagyományos gyógyászattal ilyen szinten vannak ezek "összemosva" - nagy betűkkel ugye a gyermekkórház, meg dr ilyen dr olyan és fehér köpeny szélébe kapaszkodva a kuruzslók is ott lesznek - még jobban megtévesztve az átlagembert aki még a nagy kórházillattól megszédülve azt hiszi hogy ezek is már komoly tudományágak.

A grafológia külön csibészség, amíg komolyabban utána nem néztem még én is azt hittem hogy ez rendben van.

Radar · radar.blog.hu 2007.09.19. 04:54:38

Minden bizonnyal a dél-afrikai egészségügyi miniszterrel cseréltek eszmét az orvoslás legújabb módszereiről.
Persze ha szkeptikusok lennének ott számmisztikusok helyett, nem lenne bevétel, és becsukna a munkásotthon. Mondjuk nagy kár nem lenne. Komoly ötezer forint havi kiadást adtak kollegáknak aa romokban lévő ötven centis távcső helyrehozatalára és hetenkénti szakkör tartására. (Bár ők legalább szándékot mutattak; az országos TIT ennél sokkal szánalmasabb; ingyen tartják fenn a csillagdájukat a bemutatók és még le is tagadják hogy léteznek; de ez egy külön sztori.)

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.09.19. 09:28:18


Ha ott lenne egy "szkeptikus tanácsadó", akkor az a vicces dolog történhetne, mint amikor az ateista honlapok a vallás kategóriába keverik illetve sorolják magukat.

ferkopa 2007.09.19. 10:02:55

Csodálom, hogy Geréb Ágnes nem volt ott a háborítatlan otthonszülést népszerűsítendő.

A plakátot látva ez nem a szokványos egészségnap, inkább a hülyeség terjesztése.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.09.19. 10:05:23


Már elnézést (de ilyen provokatív a stílusom), de a szkepticizmus is a hülyeség egyik ága.

Panta 2007.09.19. 10:25:28

Rigor, írhatnál a fórumba a grafológiáról, kíváncsi vagyok, miért gondolod, hogy csibészség. Melyik része? Az, hogy következtetni lehet a személyiségre belőle, vagy az, hogy az igazságügyi szakértő két kézzel írt szöveget meg tud különböztetni?

Az asztrológia, kineziológia, tarot eredménye tudományosan biztosan nem igazolható, viszont mentálhigiéné szempontjából nem elhanyagolható a jelentősége

Radar · radar.blog.hu 2007.09.19. 11:33:52

"Az asztrológia, kineziológia, tarot eredménye tudományosan biztosan nem igazolható, viszont mentálhigiéné szempontjából nem elhanyagolható a jelentősége"

De ez a jelentőség nem feltétlenül pozitiv. Növelhetik önbizalmunkat, optimizmusunkat, tettrekészségünket stb, ami sokszor valóban segithet, de adott esetben (ha nincs ok rá), kárt okozhat. De éppúgy el is rettenthetnek bizonyos cselekvésektől, ami szintén eredményezhet jót és rosszat is.

Ezért azt mondom, hogy vigyázzunk ezekkel.

Panta 2007.09.19. 11:42:02

Persze, vigyázzunk..veszélyes az élet:-)

Parapitty · http://parapitty.blog.hu 2007.09.19. 11:42:52

Csatlakoznék ahhoz a kérdéshez, hogy miért problémás a grafológia? Erről készültek hasonló vizsgálatok, mint az asztrológiáról és homeopátiáról? Mi lett az eredménye? A grafológiával kapcsolatban nincs előítéletem semmilyen irányban, csak szeretném tudni, hogy tudományosnak tekinthető összefüggéseket fel tud-e tárni pl. a pszichológiához hasonlóan vagy olyan humbug az egész, mint a fent nevezett 2 áltudományág.

Lombos Antal ágazatvezető (Csepeli Önkormányzat) 2007.09.19. 13:46:32

A szóbanforgó rendezvényt nem a csepeli önkormányzat szervezi. A gyermek-egészségügy és az ezoterikus módszerek ilyetén összekapcsolását magam is szerencsétlennek és elkerülendőnek tartom.

Rigor 2007.09.19. 14:38:55

Korábban már fel is merült itt az egyik fórumban, de például a fiziognómiáról (ez is kb kéz a kézben jár a grafológiával) illetve arról hogyan lett ez egy megdőlt ága/elmélete a pszihológiának meg egy fél könyvet elolvastam:)

Bár szerintem az is sokat sejtet hogy a grafológia is szinte csak az ezoterikus oldalokon található az
arcolvasás, számmisztika, tarot elemzés, horoszkóp között.

Nade legyen itt az általatok konkrétum, olvasnivaló is a grafológia és a pszihológia viszonyáról:
iquax.extra.hu/grafoblog/01/01-a01-bagdy-tezisek.pdf


Másfelől pedig az hogy a grafológiának
vagy egy pici, működő szegmense, illetve ága amit az igazságszolgáltatásban is alkalmaznak (írászakértő) nagyon megtévesztő lehet,(és szerintem ezért is tekinti az ember elsőre legitim dolgonak) mivel ennek nem sok köze van ahhoz ami grafológia címén egyébként fut.

bolhabetu 2007.09.19. 18:15:22

Itt Rákosborzasztón is szinte havonta hirdetnek ilyet.

Rigor 2007.09.19. 19:39:21

-off én is rákosborzasztón lakom:) (r.szentmihály:P)

Szilágyi András 2007.09.19. 19:48:21

Tettem egy kis kiegészítést a cikkhez, a teljes képhez ez is hozzátartozik. Olvassátok el a végét.

Radar · radar.blog.hu 2007.09.20. 03:04:26

Kedves Lombos úr, köszönjük a megjegyzését! Természetesen gondoltuk, hogy az önkormányzatnak nincs köze hozzá, de jó hallani. (Mivel néha egyes önk-ök is fura dolgokat művelnek).

Panta 2007.09.20. 10:38:31

Érdekes amit írtél Rigor, nagy kérdés, hogy a pszichológia tudománynak tekinthető-e? Fölsorolni is nehéz hány megközelítése van a lélektannak.
Egyébként az írásszakértő is ad személyiség elemzést, érdemes lenne bevonni valakit a vitába, hogy mennyire tudományos vagy ezoterikus: www.grafint.hu/oktatas/forum/hiba.htm

Hraskó Gábor · http://xaknak.hrasko.com 2007.09.20. 17:24:20

IGe!

Annyira még soha senki nem offolta szét a blogunkat, mint ahogy te teszed már több bejegyzéssel.

Nyilvánvaló, hogy nem támogatsz minket, mert akkor észrevennéd, hogy nem érezzük ezt támogatásnak. Ugyanakkor képtelenek vagyunk megérteni az álláspontodat, ezért vitatkozni se tudunk veled. Lehet, hogy ez a mi hibánk, de hát nekünk is megvannak a magunk korlátai.

Ráadásul olyan személyes problémáiddal találkozunk írásaidban (lásd VZ-fóbiád), amelyekhez semmi közünk - főleg azért, mert sem VZ, sem te nem vagy társaságunk tagja.

Ha egyszer viszonylag tömören kifejted a blogodban (kedves olvasók, ez a vilagnézet.blog.hu, olvassák, vitatkozzanak, linkeljék be, hirdessék!), akkor el fogjuk olvasni, és ott vitatkozni is próbálunk majd veled.

Egyelőre törlöm az itteni teljesen off-topic hozzászólásodat (és az erre reagálókat) és ha továbbra is rombolsz, akkor elsőnek téged itt a blog történetében le fogunk tiltani.

Szomorú lennék, ha ezt kéne tennem, de hát ahogy látom, te is élsz ezzel a módszerrel a te blogodon (tudják, a vilagnezet.blog.hu).

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.09.20. 17:38:01

Kettős mércés moderálás miatt.

Többet egy karaktert sem írok a szkeptikus blogba.

Üdv: IGe

gyuri 2007.09.21. 18:15:19

Csatlakozom Guga-hoz:)))

jferi 2007.09.22. 07:43:52

Itt egy másik egészségnap október 7-én.

www.test-lelek-szellem.shp.hu/hpc/hpc_member_3g.php?azonosito=test-lelek-szellem&oldalkod=aid6aD_Yc6

Van itt minden, de az egészséghez csak a nevében van köze.
A hastánc azért lehet hogy jó lesz. :-)

Monyók 2007.09.22. 10:18:55

Lazán kapcsolódik az egészségnaphoz:

Wellness szállóban voltunk csapatépítésen, ott készült a következő 3 kép:

kepfeltoltes.hu/view/070922/DSCN3917_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/view/070922/DSCN3918_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/view/070922/DSCN3919_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Én hatalmasat röhögtem rajta (lehet ez volt az egésznek az egyetlen pozitív hatása).

A fogalmazás is megérne egy kisötöst.
Jó szórakozást!

Hraskó Gábor · http://xaknak.hrasko.com 2007.09.23. 09:12:49

Monyók!

Nagyon érdekesek a képek. Természetesen lehet kacagni rajta - jól tetted -, azonban itt is a hivatalosság látszatával való visszaélés érhető tetten. Ismerem a Szabadalmi Hivatal aláíróját, utána is fogok nézni. A bejegyzés természetesen semmit sem mond a hatásosságról.

Folyt. köv...

Radar · radar.blog.hu 2007.09.23. 17:13:29

Csatlakozom a hurrához.

Most már csak annak örülnék ha ige kitörölné az innen bemásolt cuccokat a blogjából, de gyanitom ehhez hacker kéne...

Viszont rájöttem, hogy IGe szabadlábon tevékenykedésének egy haszna van:
hatásosan cáfolja a hubbardisták (szcientologusok) pszichiátria-ellenes mozgalmát. Ha igaz lenne ui amit irnak, IGe már rég sárgaházban lenne (és elektrosokk terápián); vagy ha nem, akkor csak fel kéne hivni őket hogy veszélyes elmebeteg és bevinnék.

Más kérdés hogy rendes (értsd nem liberális demokráciának álcázott anarchisztikus) világban ez valóban igy lenne :-)

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2007.09.29. 22:21:48

1. A grafológiát ne keverjük össze az írásszakértéssel (vagy hogyishíják). Az írásszakértő megmondja, hogy adott írás egy másikkal egyező-e, ugyanattól a személytől származik-e, szándékosan elváltoztatott vagy természetes írásmód stb., nem igazán értek hozzá, de kb. ennyi.

A grafológia pedig a papírra vetett íráskép, mint az emberi mozgás maradandóan dokumentált formájából próbál pszichológiai paraméterekre következtetni...

2. ...tudományos igénnyel és alapon. Mivel ez nagyon izgalmasan hangzik több szempontból is, az ezoterikus szcene lecsapott rá, és mindenféléket kiolvas az írásból, amit egyébként babszemekből szoktak kiolvasni.

Onnan lehet első blikkre megkülönböztetni a "tudományos" grafológiát az "ezoterikus" grafológiától, hogy egy tudományos grafológus az elemzésben rikán mond olyat, hogy egy bizonyos betű ezt meg azt jelenti, inkább azt mondja, hogy "a bázisvonal alatti hurkolások nyitottsága" erre meg arra utal.

Na meg persze az egyes jegyek jelentésének megfogalmazásánál is elválik a két dolog: az ezoterikusok nagyon gyorsan kimondják, hogy aki ezt írta, népe vezére, három gyereke van, és 87 évig fog élni, míg a tudományosok csak hímeznek-hámoznak és ködösítenek, hogy nagy a libidója, meg inkább az érzelmek dominálják a jellemét.

Grafonet · http://www.grafonet.hu 2008.05.09. 01:01:48

Itt sok érdekes olvasnivalót találtam:

www.grafonet.hu

bugsy 2009.02.23. 11:53:40

Szerintem a grafológia azért képes már régóta a tudomány és az ezotéria határán egyensúlyozni, mert merít innen és onnan is.

Kétségtelen, hogy a személyiségjegyek némelyike megjelenHET az egyén írásképében, de jóslatok, képességek és betegségek aligha.

Egy régi ismerősöm elemezte a kézírásom pár évvel ezelőtt, és sok dologban tévedett annak ellenére, hogy már az elemzés előtt is személyesen ismert.

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása