Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Tévhitek lexikona: Kinevették-e Kolumbuszt?
Mi, szkeptikusok gyakran hallunk a velünk vitázóktól olyan kijelentéseket, mint pl. "Kolumbuszt is kinevették, mégis igaza volt". Kolumbusz mellett Galileit, Semmelweis Ignácot és másokat is fel szoktak hozni annak igazolására: a hozzánk hasonló szkeptikusok mindig meghurcolják azokat, akik forradalmi gondolatokkal, felfedezésekkel állnak elő.

De valóban így van-e ez? Hogy is volt például az a sztori Kolumbusszal?

Az érvelés szerint Kolumbusz azt állította, hogy a Föld gömbölyű, ennélfogva Indiát nyugat felé indulva is el lehet érni. De kinevették, bolondságnak tartották állítását, holott neki volt igaza.
 
Mint azonban kiderült, mindez csupán mese. Kolumbusz idejében a Föld gömbölyű volta már régóta nem volt téma: ebben sem a tengerészek, sem a geográfusok nem kételkedtek, de a spanyol és a portugál uralkodó számára is nyilvánvaló tény volt (Kolumbusz tőlük kért támogatást tervezett útjához). A vita Kolumbusz és a királyi udvarok között arról szólt, hogy mekkora is voltaképpen a Föld. Kolumbusz azt állította, hogy a Föld kerülete kb. 28 000 kilométer, a királyi szakértők viszont inkább 39 000 km közelébe saccolták. A különbség nem csupán mennyiségi, ugyanis ha a szakértőknek van igaza, akkor Kolumbusz vállalkozása értelmetlen, hiszen nyugat felé indulva sokkal tovább tart elérni Indiát, mint kelet felé.

Nos, mint ma már tudjuk, a Föld kerülete nagyjából 40000 km. A Ptolemaiosz ókori tudós becslésére alapozó Kolumbusz tehát tévedett, vele szemben a Paolo Toscanelli firenzei matematikus számításaira támaszkodó udvari szakértőknek volt igazuk. Kolumbusz vállalkozása valóban értelmetlen volt - azaz lett volna, ha nem esett volna útba egy másik kontinens, amelynek létezéséről egyik vitázó félnek sem volt sejtelme sem...

És mi a helyzet Galileivel meg Semmelweisszel? Róluk majd legközelebb!

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr30194884

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: loja de maquiagem barata 2017.10.23. 09:00:40

Számítógépet kaptam ajándékba - hogyan tovább 2. rész - Gépember naplója

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tgr 2007.10.13. 00:47:51

Méghozzá elég nagyot tévedett: összekeverte az olasz és az arab tengeri mérföldet.

gloire 2007.10.13. 08:00:17


Kolombusz nem rövidebb, hanem biztonságosabb
utat keresett, nem?

IbnBattuta · http://en.wikipedia.org/wiki/Eratosthenes 2007.10.13. 08:04:24

Ptolemaiosz uralkodó volt (korábban Nagy Sándor egyik tábornoka).
A kérdéses tudós neve Eratosztenész (lásd Wiki link).

gloire-nak igaza van: azért kellett új útvonal, mert a terjeszkedő török birodalom elzárta a hagyományos vörös-tengeri utat India felé.

Atra 2007.10.13. 08:37:33

Ibn...
A törökök csak a 16. század elején foglalták el a Közel-Kelet egy jó részét, míg a földrajzi felfedezések már 100 évvel korábban elindultak. A Köze-Kelet még nem is volt oszán kézen, amikor a portugálok már körbehajózták Afrikát, keresvén az utat Indiai és a Fűszer-szigetek felé...!! A törökök általad vázolt döntő szerepét a történésztásadalom már nem fogadja el, egyetemeken a történelem szakosok figyelmét is felhívják az elmélet tarthatatlan voltára.
Prolemaiosz Szótér uralkodó volt (Kr.e. 4. század), a Ptolemaiosz Claudius nevű görög természettudós később, a Kr.u. 2. században, Alexandriában tevékenykedett. Tény viszont, hogy Eratoszthenész (Kr.e. 3. sz.) is foglalkozott a Föld kerületének kérdésével.

Atra 2007.10.13. 08:39:12

oszán=oszmán:)))

Canoma 2007.10.13. 08:41:59

Ptolemaiosz néven valóban élt görög csillagász és geográfus, a róla elnevezett világkép megalkotója stb.

Tulajdonképpen a legkiemelkedőbb és egyben a legismertebb hellenisztikus tudós...

szeptikus 2007.10.13. 08:49:38

Ptolelmaiosz Klaudiosz híres csillagász és geográfus, a 2. században, Alexandriában. Leghíresebb műve a Megalé szüntaxisz tész asztronomiasz, más néven Mathématiké szüntaxisz, amelyet a 9. sz.-ban arabra fordítottak Tabrir al magesthi (Almagest) címmel. A legnagyobb hatású ilyen tárgyú munka a középkorban.hu.wikipedia.org/wiki/Ptolemaiosz_Klaudiosz
Persze, uralkodó is volt ezen a néven, legalább öt.
Erathosztenészek között leghíresebb az athéni zsarnok, a jóval később (a Kr.e 3. sz-ban) élt csillagász műveiből csak töredékek maradtak (többek között Sztrabón munkáin keresztül).

Nem az a fontos, ki volt az első, hanem az, hogy kit ismertek.

Fried 2007.10.13. 09:54:52

A dolog bonyolultabbnak latszik. Abban az időben a portugálok voltak legjobb hajósok (lásd Tengerész Henrik herceg Sagres-i "Hajózástudományi Intézete") és tudták, hogy Afrika megkerülésével rövidebb a hajóút Indiába. Vasco de Gama már 1490-ben megtette ezt az utat.
Van olyan elmélet, hogy még Braziliáról is tudtak (csak titkolták), ezért módosíttaták a Pápa közvetítésével létrejött Tordesillas-i szerződést. Abban felosztották Spanyolo. és Portugália között a Földet, egy körvonallal, hogy attól keletre Portugália gyarmatosíthat, nyugatra meg Spanyolország. A módosítással látszólag csak tengervizet nyertek, de késöbb kiderült, hogy Braziliát. Ezért beszélnek ma is Brazíliában portugálul.
Egy másik elmélet szerint Kolumbusz is tudta mindezt és a portugál király megbízásából ment Spanyolországba, nyerte meg a spanyol király és királyné bizalmát és terelte a spanyol udvar figyelmét nyugatra, hogy a portugálok konkurencia nélkül terjeszkedhessenek keleten. Állítólag az első útjáról hazatérőben, hajójának sérülésére hivatkozva 2 hétre megállt Portugáliában és beszámolt a portugál királynak az útjáról. A Wikipedia-n is lehet ezekról olvasni. (Én Lukács Béla fizikustól hallottam erről vagy 20 éve.)
Egy harmadik elmélet szerint pedig, a Spanyolországban az Inkvizíció által üldözött, kényszerből katolikus hitre tért zsidók pénzelték Kolumbusz útját, hogy legyen hova kivándorolniuk.

KMG 2007.10.13. 10:12:01

Kolombusz idején senki nem hajózott Európából Ázsiába a Vörös-tengeren keresztül, mivel nem létezett még Szuezi-csatorna. Két úton lehetett Indiába és Kínába jutni: szárazföldön, karavánútvonalon (ez az, amit az arabok ellenőrzés alatt tartottak), vagy Afrikát a Jóreménység-foknál megkerülve, hajón. Az első veszélyes volt, a másik hosszú, ezért keresett Kolombusz más útvonalat.

KMG

Radar · radar.blog.hu 2007.10.13. 12:23:39

Úgy látszik tehát érdemes ilyesmiről irni, mert a szkeptikus társadalom tagjai közt is sok tévhit van...
(Pedig mi még jóval több törit tanultunk, mint mondjuk amerikaiak vagy ázsiaiak.)

Tgr 2007.10.13. 16:35:40

Eratosztenész jól becsülte meg a Föld kerületét. Egyébként nem csak ez volt vita tárgya, hanem az is, hogy mekkora része a szárazföld - ha jól emlékszem, az elterjedt nézet az volt, hogy 180 foknyi, Kolumbusz viszont 270 foknyira tette.

wilbury 2007.10.14. 14:59:07

KMG-nek van maximálisan igaza, és így az egész blogbejegyzés önmagában értelmetelen.

Inkább arról kellene szólnia, hogy mit tegyen a szkeptikus, ha ilyen érveket vágnak a fejéhez:

"...a hozzánk hasonló szkeptikusok mindig meghurcolják azokat, akik forradalmi gondolatokkal, felfedezésekkel állnak elő."

Radar · radar.blog.hu 2007.10.15. 02:17:28

azt mondom:
-az igazi lángelméket néha felismerni arról, hogy sokszor nem fogadták el őket, meghurcolták stb.
-az áltudósokat meg onnan ismerni meg, hogy előbbi kategóriára hivatkoznak és saját elnyomottságukon keseregnek. Az első kategória kevesebbet nyavajgott, többet dolgozott. És olyasmit publikált, amit azért a többiek is megértettek, csak nem mind akarta, ez megint nem jellemző a záltudósokra.

wice 2007.10.15. 08:38:08

"az áltudósokat meg onnan ismerni meg, hogy előbbi kategóriára hivatkoznak és saját elnyomottságukon keseregnek."

jaja, lasd crackpot index:
www.math.ucr.edu/home/baez/crackpot.html

wilbury 2007.10.15. 15:54:31

Offtopic, de nem tudok ellenállni, mert most jelent meg, és sok-sok szkeptikusnak tetszeni fog (Richard Dawkins: Isteni téveszme):
www.bookline.hu/control/producthome?id=63163&type=22

gyuri 2007.10.15. 21:26:53

wilbury,

Remelem masoknak is fog tetszeni! En olvastam, es tobbszor ajanlottam is mar itt is!

wilbury 2007.10.15. 22:19:29

@gyuri: Hogy olvastad? Angolul? Tudtommal magyarul most (azaz ma) jelent meg először!!

gyuri 2007.10.16. 14:17:45

Wilbury,

Angolul olvastam a nyaron. Rogton az Osok meseje konyve utan. Azt hiszem evente el fogom olvasni. Az osok meseje szerintem egy nagyon jo szorakoztato es ertheto tankonyv is, meg a nejem is elvezte pedig o bolcsesz:))

Amugy katolikus barataimnak kolcson adtam az Isteni teveszmet, izgatottan varom a velemenyuket rola!

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása