Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Elektronikus eszközök a mentalista mutatványokban

Ahogy már megírtuk, a mentalizmus a bűvészetnek az az ága, amelynek célja olyan parapszichológiai jelenségek illúziójának keltése, mint pl. a gondolatolvasás, a jövőbelátás, a távolbalátás és a pszichokinézis. Vajon hogyan keltik ezeket az illúziókat? Pillantsunk be most egy kicsit a mentalista produkciók műhelytitkaiba - ez nem nehéz, hiszen az internetes bűvészboltokban bőségesen kínálják megvételre a legkülönfélébb mentalista trükkökről szóló könyveket, videókat és a hozzájuk szükséges kellékeket.

A klasszikus mentalizmus egyszerű eszközökkel dolgozik, amelyek bűvészboltokban már pár dollárért is megvásárolhatóak. Ilyen például a hüvelykujjra erősíthető mini íróeszköz ("swami gimmick", ~$16), amellyel észrevétlenül lehet rajzolni, miközben a néző azt hiszi, a rajzot már korábban elkészítettük. Szintén egyszerű az alapelve a mágnest rejtő dobókockáknak (~$150), amelyeket szintén mágnest rejtő lapra ejtve mindig ugyanazt a számot dobjuk.


Persze a 21. század elején, a mikroelektronika korában a mentalistáknak a modern technika vívmányai is rendelkezésükre állnak. Se szeri, se száma azoknak az elektronikus eszközöknek, amelyek közül a mentalisták (ha meg tudják fizetni ezek gyakran borsos árát) kedvükre válogathatnak.

Az "elektronikus mentalizmus" eszközeinek legnagyobb csoportját a különféle, rádiós jelátvitellel működő készülékek képezik. A legegyszerűbbek az ún. thumperek: olyan, egyirányú kommunikációt lehetővé tevő eszközök, amelyek két személy, jelen esetben a mentalista és beavatott segítője között közvetítenek információt. Az adó rész többnyire a központi záras autókéhoz hasonló távirányító, a vevő pedig a használója közelében vagy ruházatában elrejtett készülék, mely fényjelzést adhat vagy vibrációval jelezhet. Az alábbi képen egy száloptikával működő thumpert láthatunk (~$125):


Természetesen ha a körülmények lehetővé teszik, akkor hangkapcsolat is lehetséges a bűvész-mentalista és beavatott segítője között. Ezt nagyban megkönnyíti a hallójáratba rejthető rádióvevő (~$600):


Az eszközök egy másik csoportja nem két személy között visz át információt, hanem valamilyen szenzor által detektált információt közvetít a mentalista számára. Ilyen például az az asztallap, amely kapacitív elven érzékeli a rajta lévő hat zónába helyezett tárgyakat, s ezt az információt rádiójel útján közvetíti a kártyapakli méretű vevőhöz, amely kis kijelzőn mutatja, mikor melyik zónába helyeztek tárgyat vagy vettek el onnan (~$1400).


Számos megoldást eszeltek ki a mentalisták rajzok reprodukálására. A hagyományos, indigóval, mágneses elven, stb. működő mappák után ezen a területen is megjelentek az elektronikus megoldások. A szenzort tartalmazó mappa rádiós úton közvetíti a rajzot a vevő felé, amely kis képernyőn jeleníti meg azt. Az alábbi képen egy régebbi modellt láthatunk:


Tárgyak azonosítására is jó szolgálatot tesznek az elektronikus eszközök. A kézbe rejtett fémtárgyat egyszerű fémdetektorral, felmágnesezett tárgy esetén akár egy rejtett iránytűvel is lehet érzékelni. Ennél jóval több lehetőséget nyitnak meg az elektronikus azonosító chipek. Ezek ugyanolyan mikrochipek, amilyeneket pl. kutyák bőre alá is szoktak ültetni, hogy az elveszett kutya a megfelelő szkennerrel azonosítható legyen (RFID technológia). Az apró chipeket kisebb tárgyakon is el lehet rejtetten helyezni, a mentalista pedig a ruhája alá rejtett antenna segítségével érzékelheti azt, miközben a tárgy a néző kezébe rejtve vagy dobozva zárva, letakarva egyébként nem lenne azonosítható. Az információt a mentalista kis kijelzőn láthatja, vagy a ruhája alá rejtett vibrátor, esetleg rejtetten a bőrére ragasztott vibrációs tapasz segítségével érzékelheti. Az alábbi kép egy készletet mutat, amely mikrochippel ellátott kártyákat, dobókockákat, valamint érzékelő antennát és vibrációs egységet tartalmaz (~$1400). Jobbra a csuklóantenna látható.


Léteznek komplett mentalista készletek is, ilyen a "8th Sense", amely tartalmaz távirányítót, vevőt, érzékelőkészletet, speciális dobozokat, jeladót, stb. ($1000). Szép mentalista repertoárt lehet rá építeni.


Végezetül megemlítem  azokat az eszközöket, amelyek tárgyak távolról való mozgatását vagy a színpadra kihívott néző távolról történő megérintését szolgálják. A "telepatikus érintés" (melynek során az egyik résztvevőt megérintve azt a másik résztvevő érzékeli) legegyszerűbb változatához voltaképpen nincs is szükség kellékre, csupán arra, hogy az egyik résztvevőt észrevétlenül, korábban érintsük meg (Steven Banachek "PK Touches" c. mutatványa, $10). Láthatatlan érintés természetesen megvalósítható egy (átlagos megvilágítás mellett) láthatatlan szál segítségével is. E módszerek korlátait is át lehet lépni azonban elektronikus eszközökkel: Christopher Taylor "Real Ghost" nevű kelléke (~$300) egy távirányítható elektromechanikus eszköz, melyet egy szék hátára alkalmasan felszerelve a székben ülő nézőt távirányítással meg lehet érinteni. A konkrét működési elv féltve őrzött titok, de mivel az eszköz alkalmas kisebb tárgyak feldöntésére, csengő megszólaltatására is, működhet például egy vékony szál behúzásával vagy apró légfuvallat keltésével (de ez csak találgatás, a tényleges megoldást bárki megtudhatja, aki kifizeti a kb. 300 dolláros árat).

Mindez persze csak szemezgetés az internetes bűvészboltok óriási kínálatából. Mint láthatjuk, a mentalista bűvészek, valamint az őket kiszolgáló kellékiparban dolgozó feltalálók zseniális leleményességgel készítik el a legfurfangosabb, gyakran csúcstechnológiát alkalmazó szerkezeteket azért, hogy bennünket szórakoztassanak. Bevallom, engem a technikai megoldások leleményessége gyakran jobban lenyűgöz, mint a némelykor gyenge, hiteltelen előadások. Az említett eszközök, technológiák jó részét a TV2 A kiválasztott c. showjában is láthattuk működés közben, s bizonyára még sok hasonlóban lesz részünk a későbbi adások során.

Természetesen nem az a fontos, ki milyen technikai megoldással valósítja meg  mutatványát, hiszen bárki képes reprodukálni ezeket, aki megvásárolja a szükséges kellékeket. Az igazi tehetség az előadás módjában mutatkozik meg, e tekintetben pedig A kiválasztott résztvevői kevéssé remekeltek.

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr98413711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A szerelő 2008.04.07. 11:39:37

Az, hogy a tv-ben esetleg trükkökkel manipulálnak, még nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy létezhetnek ezek a jelenségek. Azt pedig vegyük tudomásul, hogy ez a műsor egy show, pénzről szól, semmi másról. Valószínüleg én is jobban szórakoznék, ha profik mutatnák be a produkciókat. A trükkök többségét még én is meg tudnám csinálni, bár nem vagyok bűvész, csak értek valamennyire az elektronikához. Kár, hogy ilyen lett, többet vártam tőle.

Joco74 2008.04.07. 11:48:15

A szerelő:
"Az, hogy a tv-ben esetleg trükkökkel manipulálnak, még nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy létezhetnek ezek a jelenségek."

Ez tökéletesen igaz! Semmi sem zárja ki, de hogy még senki sem tudta bizonyítani, az jelent valamit.
Nem csak ez a műsor show, hanem az összes olyan ezoterikus humbug amit manapság (persze régen is) kőkemény pénzekért művelnek.

Senki (még a hívők sem) tudtak felmutatni semmilyen olyan bizonyítékot, amely egyértelműen bizonyítaná, hogy léteznek ezek a jelenségek, és nem csak egy rossz megfigyelés vagy szándékos félrevezetés (trükk) lett volna.

Most olvastam végig Kopperfild Dávid "hatalmas" csodáinak elemzését... hát szánalmas, és ez a legfinomabb szó rá. A trükkjeinek jelentős részét csak a TV show-kban csinálja meg és vagy beépített emberekkel vagy egyszerű TV eszközökkel operál...

movhu 2008.04.07. 11:49:30

Már a TV2 is nyomja a reklámot, hogy "csaltunk, illúzió, de jól szórakoztál nem?". Eleve bűvészműsornak kellett volna indulnia, de akkor meg senki nem nézi. Így majd most fog bezuhanni a nézettség.

blogart · http://blogart.blog.hu 2008.04.07. 11:56:20

Ha bűvészműsor, akkor pedig magasabb színvonalat vár el az ember, nem egy ilyen társaságot, akiket egy vidéki búcsúban is megmosolyognának az emberek. A show, az legyen show, nem pedig beszédhibás, remegőkezű, amatőr bűvészek találkozója.

liliom 2008.04.07. 12:10:00

Számomra a legviccesebb Uri műsor fellépője az volt, akinek még védettsget is biztosítottak. Nem ismerem a trükköket és csak egyetlen egyszer néztem ameg. Ami rögtön gyanús volt, hogy ahogy a szőke csajt leültette rögtön elkezdte a fürtjeit rendezgetni, a nyakát is megérintette (az már gyanús volt, én furán venném, ha egy vadidegen pasi rögtön a hajammal babrálna és fogdosná anyakam...). Éreztem, hogy itt van a kutya elásva, itt turpisság lesz. Most már e posztnak hála, tudom, hogy ez real ghost trükk. Amikor ment a szöveg, hogy kilépett a testéből, akkor nevetséges volt, hogy a bokájánál egy in-csak egy pillanatra de megrándult-. A mérleg és a 21 g a mai technika ismeretében szintén nevetséges.

Szánalmas produkció volt, hogy egy bűvésztrükkökben előlre nem járatos ember elsőre rögtön kiszúr pár oda nem illő bakit...

Szóval cstalakozom azokhoz, hogy nem az a kérdés, hogy ez bűvésztrükk, hanem az a baj, hogy szánalmas az előadásmód.

totoka 2008.04.07. 12:36:58

Ezt sem lattam, hala az egnek.. ;>>>

A szerelő 2008.04.07. 12:38:31

Joco74
"Ez tökéletesen igaz! Semmi sem zárja ki, de hogy még senki sem tudta bizonyítani, az jelent valamit."
Igen, azt jelenti, hogy számodra nem sikerült bebizonyítani, de ettől még létezhet. :) De itt nem szeretnék ezen vitatkozni, ez a topic nem erről szól.

prometheus_X 2008.04.07. 12:56:06

Ezt a műsort csak egyszer néztem meg. Az után döntöttem úgy, hogy többet nem akarok. Uri a szememben végleg elásta magát, a műsora és ennek kapcsán saját személye is csalódás számomra. Mostmár akkor se hinnék egyetlen szereplőnek se, ha alsógatyáig vetkőzve tartaná meg az előadását. Ez nem bűvész-show, hanem egyszerű, közönséges, szemen szedett hazugság - ráadásul színvonaltalan előadókkal.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2008.04.07. 13:02:00

Dehogynem bűvész-show. Csak az a gáz, hogy nem annak nevezik. Copperfield viszont soha nem mondta, hogy parafenomén volna. Ő bevallottan trükköket csinál, méghozzá nem is akármilyeneket.

Joco74 2008.04.07. 13:02:25

A szerelő: számomra? Nem nem...félreértettél... objektíven.

Panta. 2008.04.07. 13:11:51

Hú de jó, hogy nem ezt mutatta be Uri:-)

A Kiválasztott 2008.04.07. 13:14:33

Örülök, hogy tetszik a műsor. Egy jó tanács ... vastag filccel írjátok be a naptárba, nehogy elfelejtsétek és lemaradjatok a következő adásról:

A Kiválasztott - Ki lesz Uri Geller utódja?

Szombat, 19.30 TV2

Jó szórakozást!

Úri Geller 2008.04.07. 13:16:00

"Úri keller vágyok! Máma itten nágy soda fog történni, ofkorsz. Műköggyé'! Soháse ne trogosszatok, ne igyátok, járjatok egyetemre és olvássatok sokát!"

pitaa 2008.04.07. 13:16:14

bm613 dehogynem mondta. azóta vett vissza amióta lebuktatták párszor. :)

l 2008.04.07. 13:45:32

Az inda Ursula M video még női szemmel is jó produkció. A hölgy vetkőzését biztos más szemmel figyelem mint a férfiak, de nőként kénytelen vagyok bevallani, hogy ez a hölgy, még számomra is élvezetes produkciót nyújtott, jó előadó,.

Persze az Uri műsor előadói pocsék produkciót nyújtottak eddig.

tippmester · http://tutitipp.blog.hu 2008.04.07. 13:51:56

Nem értem azokat az embereket, akik varázslót vártak és csodálkoznak, hogy csak egy primitív trükköt kapnak. És azt mondják, hogy ez csalás, nem is varázsló Uri Geller. hahaha

rszarvas · http://rszarvas.blog.hu 2008.04.07. 13:56:46

Amin a vita folyik, az csak egy show, aminek sokkal nagyobb a füstje, mint a lángja. Ezeket a jelenségeket megrendezett mutatványként kell értelmezni, csak a visual effect producernek és a dramaturgnak lett volna még előadónként pár perc munkája. Ilyen, és ehhez hasonló jelenségek pedig léteznek, sőt ettől cifrábbak is, és bizonyítani sem szükségesek, mert ezek ettől sokkal természetesebb dolgok. Legalábbis azoknak, akik nem zárkóznak be a saját gondolatviláguk falai közé. És nem úgy történnek ezek, hogy valakinek erősen összpontosítva kell gondolnia valamire, mélyen a "mentalista" szemébe nézve, aztán ő majd az agyonkoncentrált gondolatokból kiszűr valamit. Ez valóban nevetséges. Ezek a dolgok többezet km-es távolságból is működnek pillanatok alatt mindenféle erőlködés nélkül azoknak, akik ezekre - a csak zárkózott földlakók számára - "természetfeletti" dolgokra.
Azoknak pedig, akiknek ezek a képességek természetesek, eszük ágában sinsc ilyen színvonalmentes műsorban vakítani a népet, és lejáratni önmagukat.

Joco74 2008.04.07. 13:59:47

"és bizonyítani sem szükségesek"
Nah itt van a különbség a hívők és a nem hívők között. Ezeket a képességeket senki nem hajlandó bizonyítani...

MosoMasa 2008.04.07. 14:20:48

Hogyan lehet ilyen otvarra csinálni egy műsort? Nem az a kérdés, hogy trükk-e, vagy milyen trükk, hanem hogy tök dilettáns az egész kezdve a műsorvezetőtől a szereplőkön át a "vérpropfi" Uri-ig.
Ha már mást nem, akkor nézzük össze a német produkcióval - hát ég és föld, az egyik egy jó hangulatú, látványos műsor, hihető produkciókkal, a másik valami iskolai ki-mit-tud szánalmas reinkarnációja, ahol nem hogy az nem hihető, hogy ott valami mentalista vagy bármilyen "varázslat" történik, de az sem, hogy egyáltalán ezt a műsort szakember szerkesztette vagy komolyan gondolták-e.

tallian.miklos 2008.04.07. 14:26:50

Nekem ezek az elektronikus kütyük is illúzió-rombolóak, mármint nem elegánsak. Szerintem azt hinni, hogy nem egy egyszerű, bárki által megvásárolható ezer dolláros gép áll a háttérben, hanem sok-sok gyakorlás, tapasztalat, stb.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2008.04.07. 15:03:45

láttam egy filmet egy bűvészről, aki a levegőből varázsolt elő lapokat, belenyúlt a levegőbe, megjelent a kezében a lap, leejtette, majd a következőt... kb egy tucat lapot lepotyogtatott. Utána bemutatta hogy mi a trükk: Semmi! Az összes lap a tenyerében volt, be volt szorítva valahogy az ujjai közé, amikor meg megfordította a kezét és a kézfejét mutatta, akkor meg a tucat lapot egy eszméltelen ügyes mozdulattal átpasszolta sz ujjai között, így most a tenyerét mutathatta hogy üres, a kártyapakli a kézfején volt, hasonlóan beszorítva az ujjai közé. Mi9ndezt olyan gyorsan csinálta, hogy teljesen természetesen forgatta ide-oda a kezét, nem vetted észre a lapokat, az illuzió tökéletes volt! Amikor "belenyúlt" a levegőbe, akkor meg egyenként passzolta át a lapokat az ujjai között, mintegy hirtelen felpattintva őket, így teljesen úgy látszott mintha tényleg a levegőből húzta volna őket elő... El sem tudom képzelni, hány évig kell egy ilyen "egyszerű" trükköt gyakorolni. Csak annyit akarok kinyögni hogy ezek a "mentalista" baromságok sehol nincsenek az ilyen mutatványokhoz képest, nem tudom hogy miért vevők rájuk az emberek.
Hogyha ez a faszpörgettyű Uri Geller csak negyed ennyit tudna, mint ez a "csaló" bűvész akkor én már megcsókolnám a lába nyomát.

Shapeshifter 2008.04.07. 15:39:07

"és bizonyítani sem szükségesek, mert ezek ettől sokkal természetesebb dolgok"

Szóval te azért hiszel ezekben a dolgokban, mert valaki egszer odajött hozzád és azt mondta, hogy ezek természetesek, tehát így is vannak? Szerintem nem. Gondolom több helyről is hallottál beszámolókat ilyen jelenségekről, talán valaki a szemed láttára be is mutatta, sőt esetleg úgy véled, te magad is képes vagy ilyesmire. Ezek pedig valójában mind-mind "bizonyítási" kísérletek. (A szó nagyon tág értelmében, helyesebb lenne inkább meggyőzési kísérletről beszélni.)
A szkeptikusok hozzáállása is hasonló, csak általában sokkal szigorúbb feltételeket támasztanak a kísérlettel szemben.


"Azoknak pedig, akiknek ezek a képességek természetesek, eszük ágában sinsc ilyen színvonalmentes műsorban vakítani a népet, és lejáratni önmagukat."

És mondjuk (a példádnál maradva a többezer km távolságból működő gondolatolvasásról) a 9/11-i támadás előrejelzése a terroristák gondolatainak kiolvasásával, gyilkosságok, öngyilkos támadások megelőzése hasonló módon, vagy akár eltűnt személyek megkeresése (nem csak egy-egy vitatható esetben, hanem szisztematikusan, nagy mennyiségben) is önmaguk lejáratása volna?

rizla 2008.04.07. 19:27:20

nekem sokkal jobban bejön éppen ezért a rodolfo-féle bűvészet, ahová átlag feletti kézügyesség kell. az a trükk, amit 300 dollár kifizetése után, minimális gyakorlással el lehet sajátítani, messze nem annyira izgalmas szerintem.

Rigor 2008.04.07. 22:05:59

De a legmagasabb művészet az amikor ismered a trükköt mégis "megetet" mert az előadásmód a felvezetés, a körítés, stb. annyira jó és ütős.

ego 2008.04.08. 03:25:40

"Valószínüleg én is jobban szórakoznék, ha profik mutatnák be a produkciókat."

Bizony, ezeket a produkciókat profik mutatták be, többnyire kimondottan jó bűvészek, csak a tv2 által meghatározott módon, az általuk előírt - többnyire nevetséges - dizájnnal. Úgy jártak, mint a gyagyások, akik elmennek a Mónikasókba 15000-ért méghülyébbet csináltatni magukból. Persze, egy bűvésznek manapság, nincs sok lehetősége ismertté lenni, ezért valahol megértem, hogy bevállalták ezt a showt. Egyikük jól fog járni, a többi valószínűleg rosszul. Az biztos, hogy pl. egy Nagy Molnár Dávidnak nem tett jót, hogy sámán szerkóban bohócot csinált magából. Nem volt rá szüksége, mert már 18 évesen kiváló bűvész volt és ma az ország legjobbjai közé tartozik. 100-szor annyit tud mint Geller, csak az nagyobb showman
Szentpéteriből is bohócot csináltak, egy mittudoménmilyen nem létező viperának beharangozott kígyóval, ami valójában egy zöld kutyafejű boa volt, és nincs szegénynek egy csepp mérge sem. Ez a példány, pont annyira veszélyes az emberre, mint egy palotapincsi, mindkettő tud csúnyán vérző harapást okozni, amennyiben hülyén fogja meg valaki. Ha beütitek a google képkeresőjébe hogy Corallus caninus, akkor nagyon szép képeket lehet róluk látni:-) De aki az eredeti példánnyal szeretne találkozni, az menjen el az Alkotás utcai állatkereskedésbe, ahol a kígyószakértőnek beharangozott Bíró úr árulja a szegény "viperát" :)))
Bár 20 éve nem láttam közelről bűvészt, de ez a trükk annyira banális volt, hogy Bíró úr még be sem gyömöszölte szegény állatot az amforába, már észre lehetett venni a megoldást. A másik azonnalrájövök trükk az elektromos segbelövős mutatvány volt. Persze ezek a fajta mutatványok csak addig érdekesek, amíg nem tudja az ember a megoldást, mert előadásukhoz még csak kézügyesség sem szükséges.
Úgy gondolom, hogy az Uri féle népbutítások helyett, inkább olyan műsorokat kéne összehozni, ahol az ügyességüket csillogtathatnák meg ezek a bűvészek. A mikromágia, az igen, amögött hosszú évek munkája van, de amikor minden ügyesség nélkül egy darab csomagolópapírral vagy kikapcsolt árammal akarnak elkápráztatni, azt nem tartom sokra. Varázslatok nincsenek, ezért ami nem a kéz ügyességén alapul az csak kellékekkel előállított trükk. Bár azt is hozzáteszem, hogy egy látványos, mentalista trükköt kitalálni nem semmi, de sokszor nem az találja ki aki előadja. Megvásárol egy kész trükköt vagy egy más által kitalált számot dolgoz át.
Számomra a bűvész egyenlő a határtalan kézügyességgel, aki viszont csak mások által kreált trükkökkel szerepel, az nem több mint a "Versmondólány".
Egy előadó.

zümi 2008.04.08. 17:58:59

Idézem: ""Az, hogy a tv-ben esetleg trükkökkel manipulálnak, még nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy létezhetnek ezek a jelenségek."

Ez tökéletesen igaz! Semmi sem zárja ki, de hogy még senki sem tudta bizonyítani, az jelent valamit."

Már bocsánat de ez egy marhaság. Millió meg egy tudományos vizsgálatról tudok, ahol a jelenségekhez kétség sem fért, de nem tudták hová tenni őket. Most akkor elmondanád nekem miért kell mindig azzal jönni, hogy még soha senki sem tudta bizonyítani?

nyari mikulas (törölt) 2008.04.08. 18:06:29

zümi "Millió meg egy tudományos vizsgálatról tudok, ahol a jelenségekhez kétség sem fért"

Ideznel nehanyat?

sedo 2008.04.08. 18:25:06

zümi:
Az a baj, hogy azt a sok "tudományos kisérletet" mind Ufomagazin és társai szintű tudományos újságban/hírpotálon/műsorban/könyvben hallottad/olvastad. Én is kíváncsi lennék pár forrásra. És arra is hogy nem lettek dollár milliomosok

zümi 2008.04.08. 19:37:03

tamas55: Ne akard már azt a látszatot kelteni, hogy nincs egy sem. A tudomány jól ismeri ezeket a jelenségeket. Jól ismeri, mert agyon vizsgálta mindegyiket milliószor. Az más kérdés, hogy nem kötik az orrunkra azokat a dolgokat amikből katonai fejlesztések lettek. Természetes, hogy ezeknek a fejlesztéseknek az elméletét sem tanítják. Természetes, mert akkor a mai technikai eszközökkel bárki elkezdhetné a saját eszközeit fejleszteni. Tudom, most jön a szkeptikusok jól bevált válasza az összesküvés-elméletekről. Pont mintha nem lett volna hidegháború, mintha nem léteznének a titkosszolgálatok, a katonai titkok. Ismerem a válaszokat, csak azt nem értem miért nem vagytok képesek valami új dologgal, új érvrendszerrel előálli? Mert a lemezeitek már egy ideje nagyon unalmasak.

zümi 2008.04.08. 19:42:28

sedo: Olvasd például a Science magazint.

Sokan lettek belőle milliomosok dollárban. Példának okáért ide tartozik Uri Geller is. Nem kell irigykedni. A tehetség utat tör magának. A szkeptikusság, ebben az undorító formájában ahogyan itt gyakorolják, viszont szegénységet és undort kelt. Még szánalmat sem érez senki a kekeckedő, kétféle mércével Mérő, tájékozatlan mondanivalótok láttán.

sedo 2008.04.08. 20:08:48

Szia Zümi!

Dollar milliomos alatt konkrétan erre gondoltam: www.randi.org/joom/challenge-info.html

Tudnál nekem valami idevágót kopizni a Science magazinból? Nem vagyok előfizető, nem férek hozzá a cikkekhez.

Érdekel a téma, nyitott vagyok mindenre, igazán nyitott, csak eddig nem tudtaláltam semmi hitelest paranormál témában. Kisérletekkel találkoztam számtalannal, de hogy ahol hitelesen is igazolni lehett volna a jelenséget olyannal még nem. Nem magyarzátot várok egy jelenségre, hanem bizonyítékot a létezésére.

bolhabetu 2008.04.08. 20:11:26

"Az más kérdés, hogy nem kötik az orrunkra azokat a dolgokat amikből katonai fejlesztések lettek."

Az internet egy katonai fejlesztés. Amit a hadsereg használ az előbb-utóbb beszivárog a mindnnapi életbe, ráadásul, ha valahol, hát a hadseregben biztos nincs ideológiai akadálya egy "paradigmaváltásnak". Az ilyen irányú katonai kutatások mégsem hoztak semmi kézzel foghatót. Ha van bizonyítékod az ellenkezőjére légyszives add elő.

"Mert a lemezeitek már egy ideje nagyon unalmasak."
Reped a plafon fölötted. Szerinted a "van ilyen, de szupertitkos" egy vadonatúj érv? Szerinted a használat mértéke befolyásolja egy érv érvényességét?

"Sokan lettek belőle milliomosok dollárban."

Uri jelenleg egy világot bejáró bűvészsóval keresi kenyerét. Az őt lakomazó cégek nevei szupertitkosak, mindössze annyit árul el, hogy előre kéri a pénzt, és nem vállal garanciát. Ilyen feltételekkel én is vállalok olajkeresést.

bolhabetu 2008.04.08. 20:12:57

lakomazó= alkalmazó

Bobby Newmark 2008.04.08. 20:45:10

"mintha nem léteznének a titkosszolgálatok, a katonai titkok."

Azért ez megmosolyogtatott.

AZ érv a parajelenségek mellett...(?)

Szerinted, ha létezne egy tucatnyi testből kilépő parafenomén a hadsereg(vagy a kormány) alkalmazásában, akkor olyan idióták lennének, hogy dollármilliókat ölnek titkosszolgálatokba? Hogyha lennének gondolatolvasók, akkor léteznének még katonai _titkok_?

Jaj, persze, én is elkövettem a hibát. Ez ugyebár az _amerikai_ hadsereg, és az USA kormánya. A pszi genetikailag az amerikaiakba van kódolva. Sőt, ott fejlődött ki. _Nekik_ vannak ilyenjeik, csak a rohadékok jól titkolják. A gaz ellenségeknek, meg a Föld lakosságának fennmaradó 95%-ának meg csak az ufómagazinból jutnak a hiteles sztorik.

Igen, igazad van! Most már én is látom! Gyorsan meg is nézek még két X-aktákat meg a Man In Black 2-t.

zümi 2008.04.08. 20:46:31

Szia sedo!

"Tudnál nekem valami idevágót kopizni a Science magazinból? Nem vagyok előfizető, nem férek hozzá a cikkekhez."

Persze, van szkennerem, tudnék. De miért is? Hogy egy köztudott dolgot bizonygassak neked? Miért lenne az jó nekem? Csak egy indokot mondj.

Az meg, hogy te mit értesz konkréten dollármilliomos alatt, szintén nem érdekes. Ez is egy köztudott dolog. Értsd azt amit más és akkor nem lesznek gondjaid.

"Nem magyarzátot várok egy jelenségre, hanem bizonyítékot a létezésére."

NEz egy süket duma. Minden családban, vagy a közelebbi ismerettségi körben vannak ilyen emberek. Az én családomban is. Üvegpoharat tolnak arrébb az asztalon, a kanál lefittyed a kezükben, stb. Jóhogy már engem nem akarsz meggyőzni, hogy nem léteznek ezek a jelenségek.

Nézd, engem teljesen hidegen hagy, hogy azok akik hinni akarják hogy csak anyagi világ létezik, csak a tankönyvekben kell hinniük, azok becsukott szemmel álmodják a mindennapjaikat. Hidegen hagy. Van rosszabb is. Van aki halva születik...

Bobby Newmark 2008.04.08. 20:50:44

"azok becsukott szemmel álmodják a mindennapjaikat"

Jobb nyitott szemmel _álmodni_, mikor itt van egy nagy és érdekes világ, amit meg lehetne ismerni, éberen?

uümi 2008.04.08. 20:53:07

"Amit a hadsereg használ az előbb-utóbb beszivárog a mindnnapi életbe"

Ez is be fog. Sietsz valahová, hogy nem tudod megvárni?

"Az ilyen irányú katonai kutatások mégsem hoztak semmi kézzel foghatót."

Hát persze, te aztán csak tudod. Minden reggel azz előszobád piros szőnyegén jelentenek neked a tábornokok. :-)))

Csípem az ilyen valóságtól elrugaszkodott buta szövegeket. Csak fújod, csak fújod a magadét szkeptike. Nektek ez a duma áll jól. Hehe.

Bobby Newmark 2008.04.08. 20:54:38

Egyébként meg csodás módon kivitelezett konkrétumok elől kifarolást láthattunk.

Annyira jellemző.

Abban igazad van, hogy mindenki _hall_ ilyenekről. Kevesebb látja. Még kevesebb tudja megcsinálni. És eddig 0 azoknak a száma, aki nem csal, és ellenőrzött körülmények közt is képes rá.

Mutasd, mid van, vagy ne beszélj a levegőbe!

zümi 2008.04.08. 20:55:03

Bobby Newmark, még, még, ebből a szkepti dumából sohasem elég.

Bobby Newmark 2008.04.08. 20:56:16

"Ez is be fog. Sietsz valahová, hogy nem tudod megvárni?"

Ja, végülis, csak párezer éve várunk ilyesmire, még néhány párezer nem számít... Ha sokan elhisszük, akkor mit számít, hogy mi a valóság, nem igaz?

Bobby Newmark 2008.04.08. 20:58:29

zümi:
Kérdéseimre válasz, esetleg? Kérlek!

zümi 2008.04.08. 20:59:41

"Egyébként meg csodás módon kivitelezett konkrétumok elől kifarolást láthattunk."

Olvastam eleget a különböző fórumokban az "érveiteket". Nekem te nem tudsz itt semmi új dolgot mondani, amit már ne ismernék. Kiröhögitek a titkosszolgálatokat, a katonai titkokat semminek tartjátok. Bizonyítékot követeltek, de tudományos folyóíratokat nem olvastok, stb. Ismerem. Még szánni sem tudom az ilyeneket mint te. Minek tenném? Mondom, van rosszabb is mint a ti sorsotok, mert van aki eleve halva születik.

Science 2008.04.08. 21:02:49

zümi, nem kell beszkennelned nekünk a Science-et, csak légyszi add meg a cikk szerzőjét és címét, meg esetleg könnyítésként hogy melyik évben, melyik lapszámban, hanyadik oldalon jelent meg a cikk, amire célzol. Megkeressük, és akkor majd beszélgetünk róla.

zümi 2008.04.08. 21:03:02

"Kérdéseimre válasz, esetleg? Kérlek!"

Írtam:
---------
"Az ilyen irányú katonai kutatások mégsem hoztak semmi kézzel foghatót."

Hát persze, te aztán csak tudod. Minden reggel azz előszobád piros szőnyegén jelentenek neked a tábornokok. :-)))
--------

Sajnálom, nincs nekem sem több időm rátok. Ennyi is sok volt. Ti soha semmiből sem okultok.

sedo 2008.04.08. 21:06:10

zümi:
"Persze, van szkennerem, tudnék. De miért is? Hogy egy köztudott dolgot bizonygassak neked? Miért lenne az jó nekem? Csak egy indokot mondj."
Én nem találkoztam még hiteles paranormális jelenséggel, te úgy gondolod hogy igen. Neked természetes ez a dolog, nekem pedig tudománytalan. Neked vannak meggyőző bizonyítékaid, ha van kedved oszd meg velünk, hogy mi is véleményt alkothassunk róla. Kezdetnek én megelégednék egy cikkel az említett magazinból, hogy megváltozzon a kekeckedő, kétféle mércével mérő, tájékozatlan hozzáállásom.

"Az én családomban is. Üvegpoharat tolnak arrébb az asztalon, a kanál lefittyed a kezükben, stb"
És nem szeretnének 1 millio dollárt kapni a különleges képesség ellenörzött bemutatásáért? Linket lásd fent. De ha szétnézel a forumban, ott is volt már magánszemélytől 500 ezer forintos felajánlás hasonló feltételekkel.
Érdekes hogy milyen sok különleges ember van szerinted, mégis félnek egy ellenörzött bemutatótól.

Bobby Newmark 2008.04.08. 21:09:37

"Nekem te nem tudsz itt semmi új dolgot mondani, amit már ne ismernék."

Na eddig hogy jutottál el? Egyelőre _mi_ kértünk _téged_ arra, hogy mutass nekünk _egyetlen_ cikket. Hogy jön az oda, hogy én mit tudok neked mondani?

"Kiröhögitek a titkosszolgálatokata katonai titkokat semminek tartjátok."
Na most már megkapod az egyest szövegértésre.
Pont azt mondom, hogy ha léteznének ezek a dolgok, amiről it szó van, akkor pont semmi szükség lenne arra a többezer emberre, akik most vastag fizetést kapnak a titkosszolgálatoknál.
Mégis, mi szükség lenne a telefon lehallgatásokra, a megfigyelésekre(személyesen, távcsővel, stb), a kínzásokra, meg az egyéb hasonlóan "hétköznapi" dolgokra, ha egyszerűen odaküldhetnék a gyanúsítotthoz megfigyelni a testéből kilépett ember lelkét, vagy egyszerűen kiolvashatnák a gondolataiból az infót?
Ha létezne gondolatolvasás, akkor hogyan létezhetne _TITOK_? Pláne katonai, intézményesített titoktartás?
Mégis, ha a parajelenségek léteznek, csak titkosak, akkor ennek az egésznek _MI_ÉRTELME_VAN_?

A személyeskedést hagyjuk, kérlek, sokkal kevésbé szórakoztató, mint a többi... :P

Bobby Newmark 2008.04.08. 21:12:04

zümi:

Azt nem én kérdeztem, de ha nekem is ilyesmit válaszolnál, akkor inkább ne tedd.

Inkább húzd be füled-farkad, és menekülj, az jobban áll. Vitázni snassz.

bolhabetu 2008.04.08. 21:12:34

"Kiröhögitek a titkosszolgálatokat, a katonai titkokat semminek tartjátok."

Nem, téged röhögünk ki.
Én hamarabb mondok paranormális jelenséget igazoló tudományos cikket pontos hivatkozással, mint te. Blöffölsz, és ez teljesen tipikus egy parahívőtől.

zümi 2008.04.08. 21:22:39

"Nem, téged röhögünk ki."

Csak nyugodtan. Szkeptikusoktól a röhgés tökéletesen megszokott dolog.

Jóéjszakát!

nyari mikulas (törölt) 2008.04.08. 21:28:00

zümi "Millió meg egy tudományos vizsgálatról tudok, ahol a jelenségekhez kétség sem fért"

Ideznel nehanyat?
Konkretan.

nyari mikulas (törölt) 2008.04.08. 21:35:32

"NEz egy süket duma. Minden családban, vagy a közelebbi ismerettségi körben vannak ilyen emberek. Az én családomban is. Üvegpoharat tolnak arrébb az asztalon, a kanál lefittyed a kezükben, stb."


Uvegpoharat en is odabb tudok tolni, es ha lazan tartom, lefittyed a kanalam. De itt parajelensegekrol beszelgetnenk, nem?


"Nézd, engem teljesen hidegen hagy, hogy azok akik hinni akarják hogy csak anyagi világ létezik, csak a tankönyvekben kell hinniük, ..."

Ha olyan mindennapi, ugyan miert maradt ki a tankonyvekbol? Miert amul es bamul a kozonseg?

Shapeshifter 2008.04.08. 22:50:49

Azért ha valaki legközelebb a szkeptikusokat arroganciával, lenéző magatartással vagy a mindentudásukba vetett hittel vádolja, elég lesz megmutatni neki zümi "teljesítményét". :)

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2008.04.08. 23:53:59

Zümi:
"mintha nem léteznének a titkosszolgálatok, a katonai titkok."

Ja, ahogy a lopakodó is odateleportál az ellenség fölé, és a bombákat meg távolbanézéssel juttatja célba. Sőt! Egyáltalán nem is értem, minek költenek csilliárdokat haditcehnikai fejlesztésre a hülye amcsik, amikor uri geller megnyerhetné nekik az összes háborút.

A Kiválasztott 2008.04.09. 13:36:06

Már csak három nap és a legenda folytatódik ...

A Kiválasztott - Ki lesz Uri Geller utódja?

Szombat, 19.30 TV2

Már csak 6 hét! 2008.04.09. 16:11:19

A Kiválasztott:

Legyen végre vége már ...

Mentalista 2008.04.09. 16:21:17

"Dehogynem bűvész-show. Csak az a gáz, hogy nem annak nevezik. Copperfield viszont soha nem mondta, hogy parafenomén volna. Ő bevallottan trükköket csinál, méghozzá nem is akármilyeneket."

Mégis felteszik az internetre, hogyan csinálja. Számomra a néptanítás vs népbutítás csak egy jó ürügynek tűnik, hogy keresztbe tegyenek egyesek másoknak.

Egy vélemény 2008.04.09. 17:28:25

Bűvészt leleplezni tényleg nem szép dolog.
Azért a bűvészek messze nem váltanak ki akkora vitát, mint azok, akik elhitetik magukról, hogy természetfeletti képességekkel rendelkeznek. Egyébként sokszor maguk a bűvészek közösítik ki, leplezik le az ilyen embereket. Azt is hallottam már hogy az lesz mentalista aki bűvésznek nem elég jó.

tresh 2008.04.09. 18:35:15

Ezen a blogon minden postban ugyan az a vita folyik, esetleg a háttér változik. Egyszer pszi, máskor Uri Geller a téma.

Az alap felállás mindig ugyan az: jön egy hívő, aki az igazát bizonygatja, közben vaknak, szűklátókörűnek nevezi a szkeptikusokat.

Pedig maga a szkepticizmus, mint filozófia, egyáltalán nem szűklátókörő. De csak bizonyítékokkal fogad el állításokat. A megmagyarázhatatlant azért nem tarjta természetfelettinek, mert úgy gondolja, hogy valamikor a jövőben, majd lesz rá magyarázat. Gondoljatok bele, anno a villámot sem tudták magyarázni, és Isten nyilának tekintették. Persze olyanra is volt példa, amikor már "lehetetlennek" ítélt jelenségről derült ki, hogy mégis létezik. Ilyenkor mi van? Mondhatják a hívők: "háhá, vesztettetek!". Kérdem én mit is? Amiről kiderül, hogy bizonyítottan létezik, azt onnantól kezdve senki sem vonja kétségbe. Azért jó ez a hozzáállás, mert világos, és egyértelmű szabályokra támaszkodik, szemben a legtöbb hitvallásal. De ne értsetek félre! Nagymamám mélyen vallásos református, és tökéletesen megvagyunk. Vannak dolgok, amik tisztán hit kérdései: van-e Isten vagy nincs? Egyértelműen egyiket sem lehet cáfolni, vagy bizonyítani. Mennyiben más/jobb azt hinni, hogy az elején egy végtelen sűrűségű pontból keletkezett az univerzum, egy másodperc alatt. Ez ugyanolyan lehetetlenül hangzik, noha számításokkal igazolták. Vagy azt, hogy nincs idő, csak események egymás utánisága? Ezek a jelenlegi ember felfogóképességének határai. Lehet, hogy később ez teljesen világossá válik, lehet hogy sohasem. Valaki erre azzal válaszol, hogy el kezd hinni Istenben, vagy valamilyen természetfeletti erőben. És miért ne lehetne mondjuk az energia maga Isten jelenlétének bizonyítéka? Miért létezik egy vas atom? Mi volt az előző álapotta? És annak az előző állapota?

De kedves zümi, linkeld be a képet, ami a Science számáról szkenneltél. Csak utána van értelme folytatni ezt a vitát. :)

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2008.04.09. 19:43:47

Szerintem a zümi csak provokátorkodni akart... :)
Amúgy van valami kellemesen dühítő a "hívőkben", én szeretem őket végighallgatni, hogy aztán lehurroghassam őket mazoista-e vagyok? Mert lehet hogy igazából csak legyinteni kellene, öblögessen homeopatikus tinktúrával ha beteg, vagy menjen a gyurcsókhoz, bánom is én...

A Kiválasztott 2008.04.10. 08:10:28

A múlt héten 1,632 millió néző volt részese a csodának. Még két nap és újra átélheted a varázslatot.

A Kiválasztott - Ki lesz Uri Geller utódja?

Szombat, 19.30 TV2

f**k@you.com 2008.04.10. 10:05:42

Szilágy András: Te i****a f**z !

Te bűvész (mentalista) eszközök részletes leírást tette közzé - kvázi trükköket lepleztél le, így azt kell mondanom neked csupa nagybetűvel:

!!! A K***A A***D !!!

Legyünk már őszinték: a szkeptikusok és a bűvészek baromira nem egy hajóban eveznek. Téves ha azt gondolod ezt el fogják nézni neked valami homályos, összetákolt ideológia alapján. Innentől kezdve, hogy ezek kikerültek nem hiszem, hogy sok mondanivalónk lesz egymásnak. Az indítékainak gyökeresen mások. Ti Uri Geller ellen próbáltok fellépni (Egyébként ezt se értem egészen mi a bajotok vele...) a bűvészeket meg a szakmai irigység/féltékenység/bizonyítási vágy vezérli (Miért AZ van a televízióban? És miért AZ keresi a milliókat?). Lehet beszélni becsapásról meg átejtésről, lehet hőbörögni de a lelked mélyén ugye te sem gondolod komolyan, hogy néhány szerencsétlen idiótán kívül ezt bárki elhiszi ami ebben a műsorban történik ... ez az egész egy színjáték. Ez egy bűvészműsor csak NEM nyuszikkal bohóckodnak az előadók, hanem mentál trükkökkel. Ha tetszik nézed, ha nem elkapcsolsz. Ez egy szórakoztató (show) műsor. Ennyi és semmi több. Tudom nehéz felfogni, mert a magyar ember még szórakozni SE, kikapcsolódni SE tud rendesen de nem kell komolyan venni. Nem is mondta neked senki. Trükk vagy valóság? Döntsd el magad! Mi ezzel gond? Ezzel az erővel kiállhatnál a Deák térre és aláírásokat gyűjthetnél, hogy tiltsuk be az akciófilmeket meg a színházat is, mert az se igazi (művér, állszakáll, komputer animáció) és becsapják a hiszékeny embereket. Miből gondolod, hogy mindenki ennyire hülye? Nevetséges amikor azt állítják, hogy a műsor és a szereplők parafenoméneket mutat be... Ki mondott ilyet? Melyik szereplő állította magáról, hogy parafenomén? Vagy mi a baj, hogy lehetőséget kapott néhány bűvész, hogy olyan körülmények között dolgozzon amiről álmodni se mert? Vagy, hogy esetleg ismert legyen és sok pénzt keressen azzal amit szeret? Igazi magyaros szemlélet... "Nehogy már neki jó legyen". Ti csak szajkózzátok a demagóg és buta szövegeiteket (pont, mint a szereplők az :)) és úgy csináltok, mint ha a középkorban lennék amikor meg kell védeni az embereket a boszorkányoktól. Nevetséges...

Joco74 2008.04.10. 10:46:38

Te f**k@you.com... mit hisztizel? Normális vagy?

Ezek teljesen publikus eszközök, a neten megvásárolhatóak. Leírások letölthetőek és megtanulhatók... Miért nem borulsz ki a bűvészboltok miatt? Ott is árulják ezeket a cuccokat és nem kell "Certifikált Bűvészdiploma három gyémántcsillaggal" hogy bemenj és megvegyél bármit is.

Jogos lenne a hisztid, ha András bűvész/mentalista/parafenomén lenne, de tudomásom szerint nem az (A legutolsóban nem vagyok biztos...lehet hogy csak tagadja), így nem adott ki "titkos szakmai" adatokat, leírásokat. Akkor is legfeljebb mint bűvészt itélhetnéd el.

"Trükk vagy valóság? Döntsd el magad! Mi ezzel gond?"

Semmi! Nincs vele gond. András összefoglalta, hogy milyen eszközökkel lehet ilyen trükköket csinálni. "Ha tetszik olvasod, ha nem klikkelsz." Mi ezzel a gond?

Mi köze van ennek ahhoz hogy a magyar ember tud e szórakozni vagy sem? Mi köze van ennek ahhoz, hogy ki mennyi keres?

"Nevetséges amikor azt állítják, hogy a műsor és a szereplők parafenoméneket mutat be... Ki mondott ilyet?"

professzor Uri Geller minden trükk után elmagyarázta hogy milyen csodálatos gondolatolvasást/telepátiát/jövőbelátást /satöbbit láthattunk.
Évtizedeken keresztül azt állította magáról, hogy parafenomén... Miről beszélsz?

Ha ez egy szórakoztató műsor, akkor annak nagyon vérszegény, mondhatni harmatgyenge. Engedtessék meg mindannyiónknak, hogy elmondhassuk a véleményünket, kritizálhassuk a műsort és közölhessünk PUBLIKUS adatokat.

Mit képzelsz magadról, hogy itt kurvaanyázol? Igaz ez téged minősít, nem minket.

f**k@you.com 2008.04.10. 10:59:17

" ...professzor Uri Geller minden trükk után elmagyarázta hogy milyen csodálatos gondolatolvasást/telepátiát/jövőbelátást /satöbbit láthattunk.
Évtizedeken keresztül azt állította magáról, hogy parafenomén... "

1. Mi köze van a 10 mentalistának ahhoz, hogy miket állított magáról Uri Geller a múlt században?

2. A Wikipédia szerint :

A mentalizmus egy ősi előadóművészeti ág, gyakorlói, a mentalistáknak olyan előadóművészek, akik éleselméjűségüket használják arra, hogy a hipnózis vagy szuggesztió alapelveivel a gondolatolvasás, a pszichokinézis, a prekogníció, telepátia vagy az elmekontroll illúzióját keltsék...

ILLÚZIÓJÁT KELTSÉK (ergó illuzionista, bűvész, kókler hívd ahogy akarod)

Melyik szót nem lehet ebből a leírásból érteni?

3. X.Y. mentalista... Melyik állít magáról többet, mint ami?

Joco74 2008.04.10. 11:05:33

"Mi köze van a 10 mentalistának ahhoz, hogy miket állított magáról Uri Geller a múlt században? "
Hát ha már az Ő műsorában lépnek fel...

A többit egyszerűen kikerülted... tehát mégegyszer kérdezem, mert valamelyik szavamat nem értetted...
Milyen jogon anyázol, mikor ezek PUBLIKUSAN megszerezhető adatok, bárki hozzáfér?

Elvárnánk egy bocsánatkérést!

A Kiválasztott 2008.04.10. 11:05:48

Április 17-én indul a török Star TV-n A Kiválasztott török verziója Fenomen címmel. A koncepció hasonló lesz mint a holland és német adásoknál volt. Vagyis a magyar és a török műsor párhozamosan fog menni (csak a törököknél csütörtök esténként lesz). Geller a képen Sinan Cetin-el a műsorvezetővel látható.

Ezzel együtt a műsort már hét országnak sikerült eladni (Geller a tervek szerint legközelebb Nagy-Britanniában és Spanyolországban fogja megtalálni utódját).

A Pro7 pedig a nagy sikerre való tekintettel újabb évadot rendelt a műsorból, vagyis ott pedig hamarosan indul a Next Uri Geller 2.

A török műsor weboldala: www.startv.com.tr/ProgramDetay.aspx?ProgramID=84

Szilágyi András 2008.04.10. 11:31:43

f**k@you.com,

1. Moderáld magad, a trágárkodást ezen a blogon sem tűrjük meg. A trágárságokat tartalmazó kommenteket ki fogom moderálni.

2. A cikk csak publikus információkat tartalmaz. Az internetes bűvészboltok kínálatából válogat. Nem tartalmaz olyan információt, amit egyébként pénzért lehetne megvásárolni. Kirakatot nézni pedig mindenkinek szabad.

3. A műsorban szereplő bűvészek parafenoménnek állítják be magukat. Igaz, a parafenomén szót nem használják, mert az már lejáratódott. Azonban amikor azt állítják, hogy a mutatványaikat "a gondolat erejével" hajtják végre, meg efféle miszticizáló szövegekkel kísérik őket, azzal voltaképpen azt mondják, hogy parafenomének, csak más szavakkal. Ugyanakkor elkerülik a "bűvész", "trükk", "mutatvány" szavak használatát, ez pedig kifejezetten a félrevezetést célozza.

4. Saját környezetemben is tapasztalom, hogy sok ember bedől ezeknek a trükköknek, hipnózisra, gondolatátvitelre gyanakszanak, stb. Egyáltalán nem "néhány idiótáról" van szó. Ebben az esetben már sajnos nem elég, ha mi azt mondogatjuk, hogy dede, hidd el, hogy ez csak trükk, mert nem hiszik el. Szükséges rámutatni az eszközökre ahhoz, hogy elhiggyék, hogy egyáltalán van olyan módszer, amivel ezeket az effektusokat el lehet érni. Úgy gondolom, hogy a nagyközönségnek joga van tudni, miféle praktikákkal próbálják átejteni.

5. Egyetértek azzal, hogy bízzuk a nézőkre, döntsék el maguk, trükk vagy nem. Mi azonban segíteni szeretnénk ezt a döntést azzal, hogy kiegészítő információkat szolgáltatunk hozzá, amelyek segítenek a tisztánlátásban, és abban, hogy helyes döntést hozzanak. Az információhoz mindenkinek joga van, pláne, ha azok egyébként is publikusak.

6. Sajnálom, ha egyes bűvészek érdekeit sérti a cikkben foglalt információk közzététele, de mi nem elsősorban a bűvészek érdekeit nézzük. Nekünk, szkeptikusoknak, akkor is tennünk kell a dolgunkat.

Simon Gergely 2008.04.10. 12:05:42

Ezeket a kellékeket lehetett látni a Kiválasztott című műsorban ?
Na ne mond ! Te biztos tudod mert ott voltál...
Hihető amit mondasz...

f**k@you.com 2008.04.10. 12:08:45

Sajnálom, hogy elbeszélünk egymás mellett. Ti szkeptikusok legalább annyira elborult emberek vagyok, mint azok akik feltétel nélkül hisznek mindenben csak másik előjellel. Álszentek és álságosak vagytok. Korábban már kérdeztem de nem kaptam választ... A moziban és színházban miért nem reklomálsz, hogy be vagy csapva? A trükk és a bűvész szavak használatát kerülik ez kétségtelen, a mutatványt nem. A világnak nincs olyan pontja ahol a mentalista produkciót bűvész trükknek hívnák. A mentalista produkciót kísérletnek vagy mutatványnak szokás nevezni, nem trükknek, így van ez mindenhol. De hagyjuk ezt is mert ehhez aztán végképp nem érdemes belemenni, mert nem tudsz érdemben hozzászólni. Azért egyszer majd talán megértitek, hogy a világon nem csak fekete és fehér van. Egyébként igazad van, azt csinálsz amit akarsz.

Joco74 2008.04.10. 12:16:44

f**k@you.com
továbbra sem válaszoltál a kérdésekre, és továbbra sem kértél bocsánatot a minősíthetetlen hangnemed miatt.

Az hogy ki az elborult és álszent, már mindannyiunk számára világos.

Nem reagáltál András kommentjének 3. pontjára, ami szöges ellentétben áll azzal amit mondasz.

Mi lényegében mondatról mondatra végigmentünk azon amit mondtál, te viszont kikerülöd a válaszokat, csak továbbra is habzó szájjal vakon vagdalkozol.
Erről annyit hogy ki beszél el a másik mellett.

Kérlek reagálj érdemben az én és András gondolataira, hogy érdemi vitát folytathassunk.

Simon Gergely 2008.04.10. 13:06:25

f**k@you.com !

Tökéletesen igazad van !
Egyetértek !

-balázs- 2008.04.10. 13:11:23

Én úgy látom, hogy vannak olyan emberek, akik alkatilag képtelenek a logikus következtetésekre épülő gondolkodásra. Velük felesleges bármilyen dolognak a bizonyításáról vitatkozni, mert magával a bizonyítással, mint fogalommal sincsenek tisztában, nem értik azt a folyamatot, amikor megfigyelésekből kiinduló következtetésekkel eljutunk egy megállapításig. Ők egyszerűen csak megállapításokat tesznek, a következtetéseik nem logikusak. Ne értsen félre senki, nem azt mondom, hogy ezek az emberek hülyék, hanem azt, hogy nem ismerik fel a logikai hibát a következtetéseikben, és gyakran vétenek ilyen hibákat. Ez kb. olyan dolog, mint amikor valaki nem tud nagyobb számokat összeadni-kivonni fejben, egyik sem várható el senkitől, van, aki jobb benne, mások rosszabbak.

Akik nem igazán tudnak logikusan gondolkodni, azok képtelenek tudományos elméleteket felállítani, vagy például szkeptikusokkal érdemben vitázni. A szkeptikusok tiszta logikával érvelnek, az ilyen emberek meggyőzésére ez az érvelésmód nem alkalmas, mert nem tudják értelmezni, magukévá tenni.

sedo 2008.04.10. 13:14:49

"Korábban már kérdeztem de nem kaptam választ... A moziban és színházban miért nem reklomálsz, hogy be vagy csapva?"

A moziban/szinházban tudod hogy szinészek lépnek fel, megnézheted a werk filmet, a szinészt láthatod több filmeben/darabban is teljesen más szerepben. Ezzel szemben a Kiválasztottal kapcsolatban a TV2 soha nem említett bűvészeket, elhülyített emberek százai tették a kanalat a tv tetejere es töltöttek fel ról videot a youtube-ra amikor leesett. Naponta találkozok és vitatkozok emberekkel, akik valóságnak képzelik a műsor tartalmát. Elég csak itt picit feljebb megnézni Zümi hozzaszólásait...

STT 2008.04.10. 13:31:52

Kedves f**k@you.com!

Kérem, nevezz meg egy filmet vagy egy színházi előadást, amelyhez úgy próbáltak több nézőt toborozni, hogy természetfeletti képességekkel készült.

Nincs ilyen ...

Joco74 2008.04.10. 13:39:20

Kedves fákjú barátunk nem erre célzott.

Több ilyen eset is volt! Sajnos időm nincs utánanézni, de aki konkrétan emlékszik rá legyen kedves írja meg.

Dokumentum filmként próbáltak eladni/leadni/beállítani filmeket. Nem "áldokumentumfilm"-ként kategorizálták.

Volt is belőle botrány!

nyari mikulas (törölt) 2008.04.10. 14:15:33

Emlekeztek az Olajfalo cimu al-dokumentum filmre?

Mentalista 2008.04.10. 14:33:15

"Azt is hallottam már hogy az lesz mentalista aki bűvésznek nem elég jó."

Ezt kikérem magamnak. Lehet, hogy nem kell a mentalizmushoz akkora kézügyesség, mint mondjuk a manipilációhoz, de nem azért lesz valaki mentalista, mert ügyetlen, hanem azért, mert ez áll közel az ízléséhez. Attól még, hogy valami technikailag könnyű, nem biztos, hogy könyű is előadni. Egyébként Gary Kurtz kiváló kézügyességi bűvész volt, ma már mentalistaként tevékenykedik, ő maga írta egy művében, hogy észrevette, amikor mentál mutatványokat ad elő, a közönség reakciója sokkal jobb, sokkal jobban meglepődnek. Miért baj az, ha valaki többé már nem akar nyulakkal (félreértés ne essék, imádom az állatokat), kendőkkel, stb. bohóckodni?

Mentalista 2008.04.10. 14:39:09

"A trükk és a bűvész szavak használatát kerülik ez kétségtelen, a mutatványt nem. A világnak nincs olyan pontja ahol a mentalista produkciót bűvész trükknek hívnák. A mentalista produkciót kísérletnek vagy mutatványnak szokás nevezni, nem trükknek, így van ez mindenhol."

Ebben viszont teljesen igaza van f**k@you.com-nak. Amit fel lehet róni hibaként az az, hogy sajnos a kisfilmek és a prmóció tényleg félrevezető volt, ezért hihették emberek, hogy "igazi" parafenoménokat fognak látni és sokan becsapva érzik magukat. Másfelől feltenném a kérdést nekik. Valójában mire számítottak? Testükre vasalókat ragasztgatókra? Auralátókra? Ingázókra? Vagy mikre?

Joco74 2008.04.10. 15:46:26

tamas55: perszeeee... nagyon jó volt :)

Mentalista: tökéletesen egyetértünk, és f**k barátunknak is teljesen igaza van ebben.

Bobby Newmark 2008.04.10. 18:20:11

Nem értem ezt a hisztit. Már miért ne leplezhetném le a bűvészek/mentalisták/kóklerek trükkjeit?
Rohadtul szólásszabadság van szerencsére, úgyhogy azt mondok akár nyílvánosan is, amit nem szégyellek.
De persze megfelelő összegért cserébe megvásárolható a hallgatásom, ha ez valakinek megéri. Úgyhogy rajta, kedves bűvészek, tessék fizetni, ha a "titkokat" mag akarjátok tartani titoknak. Más megoldás sajnos nincs.

Sajnos a globalizáció, meg az internet már csak ilyen, hogy rengeteg eddigi "titok"nak minősülő dolog két klikkből elérhető. Viszont már egy ideje van ez a dolog, lehetne hozzászokni. Igen, lehet, hogy a bűvészet is az internet egyik áldozata lesz. Ez van, együtt kell vele élni. Esetleg vigasztalhat, hogy mások nagyobbat szoptak.

Egyébként annál is inkább nem értem a hőbörgést, mert még így is van pár szerencsétlen, aki elhiszi, hogy tényleg a fejébű' ó'vasta kifelé.

Bobby Newmark 2008.04.10. 18:23:25

Jaj, azt kicsit elhamarkodtam, hogy megöli a bűvészetet az internet. A _trükköket_ öli meg. Azért ugye a produkciónak legjobb esetben is csak fele maga a trükk...

bolhabetu 2008.04.10. 20:03:35

"Dokumentum filmként próbáltak eladni/leadni/beállítani filmeket. Nem "áldokumentumfilm"-ként kategorizálták."

Egy átverésnek mindig szerves része a leleplezés.
De, ha a privát véleményem érdekel a "Kandi kamera" műfajt például erkölcsileg sokkal kétesebbnek tartom, mint Geller bűvész-showját. (Bűvész show, mert a résztvevők zömének nincs komoly gyakorlata a mentalizmusban, ez elég jól lejön)
És szkeptikusként, akár örülhetnénk is , hogy Geller egy bűvész-showban keresi "utódját", mert ezzel egyértelműen elismeri, igazunk volt a kezdetektől fogva.
De amíg nem számol el tisztességgel azzal, amit 40 éven át művelt, amíg cinikusan Oscar Wilde-ra hivatkozik, amíg a kritikusait elküldi a kutya nemesebb testrészére, addig talán nem túlzás, ha változatlanul élesen kritizáljuk őt, és mindent, amihez köze van.

tresh 2008.04.10. 22:28:13

@-balázs-

Én egyet értek azzal, amit mondasz.

Bár a nagyszámokkal való műveleteket nem hasonlítanám a logikus gondolkodáshoz. Egyszerűen fel nem foghatom, hogy az "UFO magazinisták" (hehe), hogy boldogulnak a hétköznapokban. Bizonyos logika szerint pakolod a zoknijaid, rendezed a papírjaid, amikor valamiről következtetéseket vonsz le, akkor is a logikát hívod segítségül. Egyszóval: megkerülhetetlen. Lehet hogy iskolában is kéne tanítani, háthat több kevesebb embert tudnának így átejteni. A világ egy jobb hely lenne. Hüpp. :b

A második bekezdésed viszont visszafele is érvényes. Ahogy egy hívőnél hiányozhat a logika, úgy a szkeptikusnál a hit hiányzik. Ezért kiolthatatlan ez a vita. Egyszerűen nem érthetjük meg egymást.

Uri Geller pedig már csak azért is idegesítő, mert minden országban ugyanezt a szart adja el. Megtanul pár szót magyarul, vagy épp törökül - "jaj, de jó fej ez az Uri!". És halálra keresi a botoxos fejét.

tresh 2008.04.10. 22:30:43

"...hathat több kevesebb embert..."

Na, ezt jó megoldottam. :D

Tehát: hátha kevesebb embert*

Mentalista 2008.04.10. 22:49:49

"Jaj, azt kicsit elhamarkodtam, hogy megöli a bűvészetet az internet. A _trükköket_ öli meg. Azért ugye a produkciónak legjobb esetben is csak fele maga a trükk..."

Persze, lehet mondani, hogy nem az a lényeg, hogy a néző tudja-e a megoldást vagy sem, hanem az előadás. Akkor meg minek a mutatvány? Lehetne pantomímezni vagy stand-up komikusként előadni a dolgokat, felesleges az effekt, ha csak a színészkedés számít. Sajnos a bűvészetben titkok nélkül szart se ér a színészkedés, ha az emberek tudják a mikéntjét, egyszerűen nem érdekli őket tovább, jó esetben mosolyogva annyit mondanak, "Ügyes!" Aztán hazamennek és elfelejtik az egészet. Számomra akkor szórakoztató az egész, ha vakarom a fejem, hogy ez most hogy a túróban volt és egész úton hazafelé az előadásra gondolok, sőt még napokkal, hónapokal, évekkel később is elgondolkodtat. Ebben a műfajban titkok nélkül meghal a szórakozás.

Az viszont az internetes bűvészboltok felelőssége, ha úgy hirdeti a kellékeit, hogy rá lehet jönni a megoldásra. Erről tényleg nem tehettek, bármennyire is gyűlölöm a nyilvános leleplezéseket.

-balázs- 2008.04.11. 00:53:35

Tresh: egyetértek, a szkeptikusoktól, meg úgy általában a logikusan gondolkodó emberektől sokszor annyira idegen a hit, hogy még csak elképzelésük sincs arról, hogy mások hogyan lehetnek képesek rá. Ha pedig nem tudjuk megérteni a másik gondolkodásmódját, akkor vitázni sem lehet.

Egyébként találkoztam már olyan hívővel is, aki csak ott vette elő a hitet, ahol a logika véget ér. Olyan dolgokban adott neki a hit választ, amiben jelenleg csak a hit tud választ adni, például a halál utáni létezés kérdésében. Elfogadott olyan dolgokat igaznak, amiről úgy érezte, hogy igazak, tudományos eszközökkel pedig sem cáfolni, sem bizonyítani nem lehet. Nekem szimpatikus ez a hozzáállás, amikor valakiben megfér egymás mellett a racionális gondolkodás és a hit. Valahogy ezeknek az embereknek a hitük is "racionális", logikusan felépített, és nem mond ellent semmilyen tapasztalatnak. Ellentétben például azokkal, akik a pszichokinézisben hisznek, de egyetlen jelenséget sem képesek felmutatni :)

-balázs- 2008.04.11. 01:08:34

A bűvésztrükkök leleplezése megöli az élményt, amit a mutatvány ad. A legtöbb ember kíváncsi a mutatványok titkára, de ahogy fény derül rá, onnantól kezdve már nem ér semmit az egész. Aki ismeri a trükköket, az nem képes élvezni a mutatványokat, nem fog tőlük ámulatba esni. Ha bűvésztrükkök leleplezéséről, vagy a trükkökben alkalmazott kütyükről olvasunk, akkor oltjuk ugyan a kíváncsiságunkat, de közben elvesszük magunktól a szórakozás lehetőségét.

Azokat a bűvészeket becsülöm igazán, akik a legegyszerűbb trükköket és a sokszor évtizedekig gyakorolt kézügyességet a megfelelő előadásmóddal párosítva képesek utánozhatatlan mutatványokat előadni. Nekik nincsen szükségük mindenféle elektromos adóvevőre ahhoz, hogy ámulatba ejtsék az embereket. A mutatvány titka sokszor olyan egyszerű, hogy hiába leplezik le, nem hisszük el :)

Shapeshifter 2008.04.11. 02:35:24

"Egyébként találkoztam már olyan hívővel is, aki csak ott vette elő a hitet, ahol a logika véget ér. Olyan dolgokban adott neki a hit választ, amiben jelenleg csak a hit tud választ adni, például a halál utáni létezés kérdésében. Elfogadott olyan dolgokat igaznak, amiről úgy érezte, hogy igazak, tudományos eszközökkel pedig sem cáfolni, sem bizonyítani nem lehet."

No de a hit adta válasz miért válasz egyáltalán? Úgy értem, miért nem lehet egy tudományosan még eldöntetlen kérdésről egyszerűen kijelenteni, hogy "nem tudjuk", és nem letenni a garast egyik kimenetel mellett sem? Nem csak akkor kéne valamit elfogadni igaznak, ha sok minden szól mellette és lehetőleg semmi (vagy legalábbis kevés) ellene?

f**k@you.com! 2008.04.11. 08:09:17

Vettem a kérdéseket és hamarosan válaszolni is fogok mindegyikre ... egy kis türelmet kérek!

Simon Gergely 2008.04.11. 08:23:22

Az alábbi szavazást én tettem fel egy közösségi oldalon,ez lett az eredmény:


A kiválasztott - ki lesz Uri Geller utódja ?

Mi a véleményed a műsor alatt elvégzett kísérleti produkciókról ?
23% Hitelesek és nagyon meggyőzőek voltak,most végre a nagyközönség előtt is bebizonyosodott,hogy a paranormális jelenségek igen is léteznek és reálisak !
47% Lehet,hogy van benne némi igazság
29% Az egész csupán előre megrendezett bűvésztrükk és csalás volt

2008.04.11. 09:22:30

Kedves Simon Gergely!
Légy szíves linkeld be az említett közösségi portált!

Joco74 2008.04.11. 09:24:35

Ez teljesen reálisnak tűnik. Az összes szavazók számára lennék még kíváncsi.

Ez a bejegyzés pontosan annak a 47%-nak szól. Egy ilyen bejegyzés után nagy valószínűséggel jelentős részük csatlakozik a 29%-hoz.

tresh 2008.04.11. 14:07:30

Shapeshifter:

Az emberben van egy olyan vágy, hogy mindent meg akar ismerni, mindent magyarázni akar valamivel. Amit nem tudunk, arra különböző teóriákat gyártunk, lehet ez vallásos, vagy nem vallásos. Szokták mondani, bizonyos szint után a matematikai is egy filozófia... Amikor már olyan területen járunk, ami már közel van a feldolgozhatatlanhoz, a tudomány is valamilyen szinten vallássá válik. Nincsenek egyértelmű bizonyítékok vagy cáfolatok.

Egyébként senki sem mondja, hogy a hit által adott válaszok tudományosak. De mindenképp válaszok.

"Nem letenni a garast" kérdés kapcsán meg szintén az a véleményem, hogy szintén ősi emberi vágy, a valahová tartozás. Valamilyen zászló alatt futni. Ezért vannak gyökeres ellentétek, mert szeretünk élesen véleményt nyilvánítani. Megőrizni a semlegességünket nehéz, és nem is igazán kifizetődő. Mivel így egyik táborban sem illeszkedhetünk be, és a végén egyedül maradunk. Egyik erédlyi haverom mondta félig viccelődve, hogy M.o.-n hülye románnak tartják, Romániában meg hülye magyarnak. :)

nyari mikulas (törölt) 2008.04.11. 14:27:12

Csatlakozom, en is nagyon kivancsi vagyok, miutan a google nem talalja.

Kedves Simon Gergely!
Légy szíves linkeld be az említett közösségi oldalt!
Ha nem nyilvanos, akkor kivancsi lennek a tagok osszetetelere esa valaszolok szamara.

Az eredmeny egyebkent hiheto.

2008.04.12. 10:47:40

Simon Geregelyéhez hasonló kérdést tettek fel az Origón:

www.origo.hu/teve/20080331-a-kivalasztott-osszecsapott-uri-geller-es-harry-potter.html

Az eredmények itt egy kicsit mást mutatnak. A szkeptikusok és bizonytalanok aránya fordított.
Már csak ezért is kíváncsi lennék arra hogy milyen körben végezted Gergely a felmérést?

ego 2008.04.12. 21:15:21

Kedves Mentalista!
"Ezt kikérem magamnak. Lehet, hogy nem kell a mentalizmushoz akkora kézügyesség, mint mondjuk a manipilációhoz, ....."
Szerintem egy napon sem lehet emlegetni a kettőt. Egy jó bűvész évekig gyakorolja a trükkjeit, műsora előadásához rendkívüli kézügyesség szükséges. Míg a mentalista megvesz egy kelléket, és pár nap gyakorlás után előadhatja bárhol a műsort. Sőt, továbbmegyek: elegendő egy kis előadói készség, egy kis fantázia a koreográfia megtervezéséhez, és bárki elmehet mentalistának. Nem igényel nagyobb felkészültséget, mint mondjuk egy étel elkészítését, annak elmagyarázását közönség előtt.
Persze, most nem azokat a magukat bűvésznek nevező illetőket hasonlítom össze a mentalistákkal, akik megvettek egy pár egyszerűen kezelhető bűvészkelléket és abból összeeszkábáltak egy műsort, hanem az igazi bűvészeket, akik elsősorban az ügyességükkel kápráztatnak el minket.

Mike Super 2008.04.13. 00:49:16

ego: Hűha! Komoly zűrzavar van a fejedben. A hozzászólásod annyira dilettáns, hogy érdemben válaszolni sem érdemes rá.

bzs 2008.04.13. 05:35:47

megtaláltam neten mit használt tegnap az egyik hapsi a Monalisás trükknél.. Még a hiányzó kocka is ugyanaz..
Tényleg nagy mágusok ezek :-)


www.murphysmagic.com/Mona-Lisa-2-Magic-Puzzle-Trick

Bobby Newmark 2008.04.13. 09:34:57

Így egymás alatt ez a három hozzászólás eléggé konkrét. Szépen kiderül, ki is a dilettáns valójában... :P

Mentalista 2008.04.13. 15:10:10

Kedves ego!

Látom, gőzöd sincs a mentalizmusról, ami nem a kellékekről, hanem az előadásról szól. Amiről Te beszélsz a mentálbűvészet, a "kellékesebb" kivitelezés. Nem kell kézügyesség. És akkor mi van? Kit érdekel? A közönség a hatásra kíváncsi, nem a nehézségi fokra. Akkor is ki kell állni eléjük és beszélni sok ember előtt. Aki szerint ez könnyű, az hazudik. Tartsuk már tiszteletben egymás prefernciáit, ítélkezés nélkül. Mindenkinek joga van azt a műfajt választania, ami tetszik neki. Engem pl. az idegesít, amikor valaki dobálja az orrom előtt a paklit, mint a forró krumplit. Ha zsonglőrt akarok látni, akkor elmegyek a cirkuszba. De ha valakinek az tetszik, hogy csomót köt az ujjaira, akkor csinálja, minden műfajnak megvan a közönsége.

Mentalista 2008.04.13. 15:28:30

Csak egy élő példa:
www.mtv.hu/videotar/?id=21081

Ez sem a megvásárolt kellékekről szól és nem egy 5 perc alatt megtanulható mutatvány. Természetesen most nem Juszt László produkciójára gondolok, hanem Holcz Gáboréra.

Simon Gergely 2008.04.13. 15:48:47

Nincsenek elektronikus eszközök a mentalista mutatványokban,ezt mindenki - így ti is - nagyon jól tudjátok.
Persze hazudni,és ostobaságokat terjeszteni ma úgy látszik divat Magyarországon. Alaptalan és nem igaz rágalmakat terjeszteni egyenesen primitív és elvtelen,továbbá erkölcstelen és pofátlan dolog is ! Tessék befjezni ! Köszönöm !

BlueBunny · http://bluebunny.freeblog.hu 2008.04.13. 16:35:16

zümi: "a kanál lefittyed a kezükben"

Az én kezemben is lefittyedt a kanál, mikor ekkora hülyeségeket olvastam tőled.


f**k@you.com: "Te bűvész (mentalista) eszközök részletes leírást tette közzé - kvázi trükköket lepleztél le, így azt kell mondanom neked csupa nagybetűvel:
!!! A K***A A***D !!!"

Leleplezték a boltban megvehető trükköket, amikkel olcsón bűvészkedsz a színpadon? :)) De szomorú! :))))
Találj ki saját, eredeti trükköket, te paraszt! És akkor majd nem fog sírni a szád, hogy a készen vett trükkjeidet leleplezték.


Simon Gergely: "Ezeket a kellékeket lehetett látni a Kiválasztott című műsorban ? Na ne mond !"

Nem, b+! Igazi CSODÁT lehetett látni abban a műsorban! :))

nyari mikulas (törölt) 2008.04.13. 16:43:24

Gergely, ha mar itt vagy, olvastad tobbek kereset fentebb?

Kedves Simon Gergely!
Légy szíves linkeld be az említett közösségi oldalt!
Ha nem nyilvanos, akkor kivancsi lennek a tagok osszetetelere esa valaszolok szamara.

Nem kulonosebben lenyeges, csak azert, hogy ne veszitsd el a szavahihetosegedet, hogy ne veszits arcot, azert lenne erdemes valaszolnod.

Erdekelne az is, mire elapozod azt a velemnyt, hogy nincsenek elektronikus eszközök a mentalista mutatványokban.

En nem tudtam eddig, hogy vannak-e, de amit ezen a blogon olvastam, az meggyozo:

Ketsegtelen, hogy leteznek ilyen eszkozok, vannak eloallitok es vannak boltok amelyek ezekre szakosodtak.
Szerinted akik megvasaroljak ezeket, azok mire hasznaljak, ha nem mentalista mutatvanyokra?

Lehet, hogy azt akartad mondani, hogy szerinted van olyan mentalista mutatvany is, amelyben nincsnek elektronikus eszkozok?
Termeszetesen vannak mas megoldasok is, nem csak elektronikus eszkozok, hanem mas trukkok is leteznek.

Ugye nem azt akartad mondani, hogy szerinted "mentalis elovel", valami kulonleges kepesseggel hajtjak vegre a produkciot, es nincs benne trukk?

BlueBunny · http://bluebunny.freeblog.hu 2008.04.13. 16:47:09

Mentalista: "Ez sem a megvásárolt kellékekről szól és nem egy 5 perc alatt megtanulható mutatvány. Természetesen most nem Juszt László produkciójára gondolok, hanem Holcz Gáboréra."


De, ez egy 5 perc alatt megtanulható mutatvány. És most le is írom, hogyan zajlik, csak azért, hogy megpukkadj mérgedben.

A trükk a következő: tetszőleges számú néző egy cetlire ír vagy rajzol. A cetliket a bűvész összeszedi. A borítékban lévő (lezárt) cetlire koncentrálva megmondja, mi van benne, vagy lerajzolja a benne lévő rajzot, vagy választ ad a benne lévő kérdésre - szóval bizonyítja, hogy tudja, mi van a cetlin. Ezután kinyitja a borítékot, és megnézi a cetlit.
A következő lezárt borítékot veszi elő, és így tovább.

A trükk lényege a következő: van egyetlen beépített ember a közönségben, és az első válasznál a beépített ember kérdésére válaszol. Valójában a beépített ember cetlijét hagyja utolsónak. Amikor felnyitja a borítékot, mintha ellenőrizné a gondolatolvasás eredményét, valójában már a következő cetlit nyitja fel, és megjegyzi, mi van rajta. Mikor a következő lezárt borítékért nyúl, az előző (megjegyzett) tartalomra válaszol. És így tovább. A mutatvány ebből következőleg tetszőleges számú nézővel végezhető, mindössze egyetlen beépített ember kell.

A műsorban ezt még azzal tetézte az előadó, hogy az utolsó előtti (rajzos) cetlit magánál tartotta, és úgy tett, mintha azt húzná elő az utolsó borítékból.

A másik mutatvány ebben a műsorban a kanálhajlítás volt, amikor a kanál látszólag elgyengül, egyre jobban lehajlik, végül a bűvész jelzésére letörik. Ez még az előzőnél is egyszerűbb: a hajlítás imitálásakor már az elején letöri a bűvész a kanál fejét, és csak ujjaival szorítja össze. Amikor enyhíti a nyomást a két összeszorított féldarabon, a kanálfej le tud hajolni. Végül, a jelzésre, egyszerűen elengedi, hagyja leesni a felső darabot.

Tehát így működik a Mentalista úr által idézett, rendkívül bonyolult és sok gyakorlást igénylő :) két trükk. Valójában bárki pár perces gyakorlás után be tudja mutatni.

ego 2008.04.13. 16:54:02

Mike Super!
Azért próbáld meg, ha nem esik nehezedre, és én szépen megköszönöm ha sikerül feloldanod ezt a komoly zűrzavart a fejemben. Mint dilettáns, mindig örömmel veszem egy igazi "Super" szakértő segítségét.
Gondolom, Te az a Mike Super vagy, aki az izraeli Kiválasztott adását megnyerte :-D

bolhabetu 2008.04.13. 17:30:29

"De, ez egy 5 perc alatt megtanulható mutatvány. És most le is írom, hogyan zajlik, csak azért, hogy megpukkadj mérgedben."

Nem hiszem, hogy beépített embert igényel, a LUI-nál is látható egyszerű módszerrel kicseréli a papírokat, azok nem kerülnek a borítékba egy percig sem, amikor pedig felbontja visszarakja.

(Kedves bűvészek, semmilyen trükköt nem lepleztem le, mert fogalmam nincs valójában hogyan csinálta, az továbbra is titok. Hangosan gondolkodni meg nem bűn. Amúgy is attól a pillanattól kezdve, hogy az inkriminált papírok a bűvész kezében vannak senki sem gondolhatja, hogy itt valami egetrengető világmegváltó megoldás van.)

bolhabetu 2008.04.13. 17:31:30

Jó, azért az az egyszerű módszer talán igényel némi, több mint öt perces gyakorlást, ráadásul elő is kell tudni adni.

BlueBunny · http://bluebunny.freeblog.hu 2008.04.13. 17:36:28

"a LUI-nál is látható egyszerű módszerrel kicseréli a papírokat, azok nem kerülnek a borítékba egy percig sem, amikor pedig felbontja visszarakja."

Így van, ez a lényeg, minden trükknek többféle megoldása is lehetséges.

Tehát nemcsak, hogy nem természetfeletti a megoldás, de még trükkös megoldásból is lehetséges több módszer is.

bzs 2008.04.13. 18:10:57

Hát igen, A LUI gyerek volt a legbénább.
Én nem élőben nézem a műsort és videón kielemeztem :-)..
Ha megfigyelitek egész végig az előadás alatt be volt hajlítva a bal hüvelykujja, egészen addig, amíg bele nem rakta a galacsint! (végig a kezében tartotta a megfelelő galacsint)
Aztán miután a jobb kezével "beletette" a balba, a jobb kezét hátratette "valamiért".Valószínű, hogy a zsebébe tette a rossz galacsint :-)
Elég bénának találom ezt a trükköt is... Azért kitalálhattak volna vmi nehezebbet is :-)

ego 2008.04.13. 22:06:03

Kedves Mentalista!

Az bizony könnyen lehet, hogy összetévesztem a mentalizmust a mentál bűvészettel. Sőt, azt sem tudom, hogy miben különbözik ezektől az illúzió show. Ma már annyi elnevezés van, hogy jó ha a művelői tisztában vannak vele. Ebből kifolyólag, azt is elismerem, hogy nem fogalmaztam elég egyértelműen, de ettől függetlenül szerintem a legtöbben értették, hogy mire gondoltam.
Ha jól értettem, ez a blog a kiválasztott című műsor kapcsán jött létre, elsősorban azért, hogy a hiszékenyebb emberek ne képzeljenek természetfeletti képességeket a TV-ben bemutatott trükkök láttán.
Nos, megint igazat kell adjak Neked, mert a műsorban bemutatott trükkök között is volt egy pár, amik nem igényeltek drága eszközöket, hanem elegendő volt hozzájuk egy frappáns ötlet (az már megint más kérdés, hogy ez az ötlet saját volt, vagy lopkovic).
De innentől kezdve vége is az igazságodnak, mert soha nem írtam ennek az ellenkezőjét:
"........ ki kell állni eléjük és beszélni sok ember előtt. Aki szerint ez könnyű, az hazudik"

Én ezt írtam: "elegendő egy kis előadói készség, egy kis fantázia a koreográfia megtervezéséhez, és bárki elmehet mentalistának. Nem igényel nagyobb felkészültséget, mint mondjuk egy étel elkészítését, annak elmagyarázását közönség előtt."

Ha összehasonlítod a kettőt, akkor rájössz, hogy egy olyan embernek aki sem a főzéshez, sem a bűvészethez nem ért, kb egyforma nehézségű lenne betanítani a két műveletet.

Érdekes, hogy pont Holcz Gábort hozod fel példának, miközben Téged "idegesít, amikor valaki dobálja az orrom előtt a paklit, mint a forró krumplit."
Nos, Holcz Gábornak pont a kártya az erősége, és ha jól tudom, akkor Ő is bűvésznek tartja magát, nem mentalistának. Ráadásul az ország egyik legjobb bűvésze, aki egy pakli kártyával is el tudja kápráztatni a nagyérdeműt Az a bemutató pont arról szolt, hogy ezekhez a trükkökhöz nem kell parafenoménnek lenni. Továbbá, Holcz Gábor visszautasította a kiválsztottban való részvételt, és nem hiszem, hogy azért mert neki nincs szüksége a pénzre, vagy a reklámra. Szerintem inkább a szakmai presztízsét féltette.
Nos, az előző hozzászólásomban, pont a H.G. féle bűvészek és azon emberek között szerettem volna különbséget tenni, akik megvesznek egy trükköt és onnantól kezdve mentalistának nevezik magukat.

És megint igazad van: "Mindenkinek joga van azt a műfajt választania, ami tetszik neki"
Presser vagy Zorán is előadóművész és Győzike is :-)))
Az'é csendben megjegyzem: nem mindenkinek kéne azt a műfajt választania, ami tetszik neki, ......
............ bár, joga az van hozzá, csak ne csodálkozzon, ha kritizálják.

Mike Super 2008.04.13. 23:40:07

Kedves ego!

Szerintem mindenkinek jobb ha ez a fejedben lévő zűrzavar úgy marad, legalább minden napra jut valami amin halálra kacaghatjuk magunkat a hozzászólásaidat olvasva!

Az izraeli műsort nem Mike Super nyerte :-D

Mentalista 2008.04.14. 00:18:48

Kedves BlueBunny!

Tájékoztatásul közlöm, hogy az általam belinkelt mutatványhoz nem kell beépített néző, de higgy, amit akarsz. Állj ki öt perc gyakorlás után és nagyon pofára fogsz esni.

Ego!

Akkor nézzük le a néptáncosokat is, mert az sokkal könnyebb, mint a balett? Vagy a popzenészeket, mert az ő műfajuk könnyebb, mint a komolyzene? Én NEM Uri Gellert védem, hanem az általam kedvelt műfajt, de ha neked nem tetszik egy mentálműsor, akkor ne nézd. Akinek,nem tetszik Győzike, ne nézze (én sem teszem). Igen, igazad van HG tényleg kiváló kártyás, de jobban szeretem, amikor mást mutat. Mégegyszer nem azért lesz valaki mnetalista, mert béna, hanem, mert ez tetszik neki. Én is meg tudok forgatni egy golyót vagy pénzérmét az ujjaim között, de nem az az én világom. Ha egy mentál mutatvány nehéz, de tetszik, akkor veszem a fáradságot és begyakorlom, ha meg nem, akkor sem érdekel, ha könnyű. Nem a nehézségi fok miatt választ valaki műfajt magának. Aki ezt nem tudja felfogni, azon nem tudok segíteni.

Mentalista 2008.04.14. 00:25:30

Ja, és Mike Super nem az izraeli, hanem az amerikai műsorban nyert.

U.I.: Amikor azt írtam, hogy műfaj, természetesen kategóriára gondoltam.

Kategóriák:

általános bűvészet
manipuláció
mikromágia
komikus bűvészet
illúzió
mentalizmus / mentálbűvészet
kártyabűvészet

BlueBunny · http://bluebunny.freeblog.hu 2008.04.14. 00:44:18

Mentalista: "Tájékoztatásul közlöm, hogy az általam belinkelt mutatványhoz nem kell beépített néző"

Le vagy maradva. Bolhabetű kartárs már rég beírta azt a verziót is, amihez nem kell beépített néző.
Azért a beépített nézős változatot írtam le, mert ott aztán tényleg semmi, de semmi kunsztot nem kell csinálnia a bűvésznek, azon kívül, hogy a beépített néző borítékját hagyja meg utolsónak.

ego 2008.04.14. 02:46:05

Kedves Mike Super (aki az amerikai műsort nyerte)!

Boldoggá tesz, ha másoknak örömet tudok okozni, az különösen, ha ilyen nagy embernek tehetem :-)
Olvasgasd nyugodtan tovább a hozzászólásaimat, mert a nevetés még a gyenge elméknek is jót tesz, talán még érvelni is megtanulsz ;-)

Kedves Mentalista!

Azt hiszem, hogy egy kicsit félreértettél. Sehol nem írtam, hogy lenézem a mentalistákat, mint ahogy a versmondókat sem nézem le. Továbbá a takarítókat, kőműveseket, mérnököket, kukásokat, taxisokat (na jó, őket egy kicsit igen), kéményseprőket és szívsebészeket sem nézem le. Sorolhatnám még a hivatásokat, de nem ez a lényeg. Csak azokat nézem le, akik rosszul csinálják azt amit csinálnak. Többre tartok egy jó utcaseprőt, mint egy rossz orvost.
Azért, jó hogy felhoztad ezeket a példákat.
Bár egyáltalán nem kedvelem a balettet de tisztában vagyok vele, hogy profi belet táncos, talán csak minden százezredik, míg profi néptáncos, akár minden ezredik ember lehet. Nagy a kettő közötti tudás és a belefektetett munka közötti különbség. Talán elmondhatjuk ezt a bűvész és a mentalista közötti különbségről is. Attól, hogy valaki elő tud adni színpadképesen egy verset, még nem színész, viszont egy színésznek tökéletesen el kell mondania egy verset. Szerinted, ha valaki többre tartja a zongoristát, az már lenézi a zongorahangolót?
Megértem, hogy véded azt amit szeretsz, de azt el kell ismerd, hogy sokkal több munka és tudás van a manipuláció és a mikromágia, mint az illúzió és a mentalizmus mögött. De azt is megértem, hogy amennyiben valakinek a népitánc tetszik, az nem megy el balettozni, csak azért, mert az nehezebb.
Egy előző hozzászólásodban eléggé helyreraktál, hogy keverem a mentalizmust és a mentálbűvészetet, most meg egy kategóriába sorolod a kettőt. Elmagyaráznád mi a különbség?
Egyébként, köszönöm a tájékoztatást a kategóriákról, és azt is megköszönném, ha belinkelnél egy nehéz mentál műsort, amit nem lehet egy kezdőnek, pár nap, na jó, pár hét alatt begyakorolni, ha tisztában van a trükkel, illetve megvásárolja a kelléket.

MM 2008.04.14. 08:52:24

Hadd jellemezzem a szkeptikusokat egy példával. Talán nem lesz sértő, de rávilágít az álláspontomra:

A matek felvételi után egy vonaton beszélgettem egy lánnyal a feladatokról.. (jó régen volt) Jó nehéz feladatok voltak, pedig elég jól felkészültem.

A kiscsaj elméletben mindegyikre mondott valami klassz megoldást. Szinte azt éreztem, most megoldja egy kockás füzetlapon az összeset. Teljesen nyilvánvaló volt, hogy csak elméletben ilyen jó, de azokkal a megoldásokkal nem számolta volna végig annyi idő alatt a feladatokat. (Engem felvettek egyébként)

Ti egy kicsit ilyenek vagytok. Azt mondjátok, hogy pár perces gyakorlás után bármilyen mentál trükköt be tudtok mutatni. Nem tudtok. Megérteni és bemutatni 2 dolog, amik nagyon messze esnek egymástól.

De tudjátok mit? Bizonyítsátok be, hogy képesek vagytok rá! Közösen kiválasztunk egy mentáltrükköt, kaptok 2-3 percet megtanulni (vagy legyünk nagyvonalúak: 10 percet) felkészülni és hajrá! Ha megy: elsimerjük, hogy könnyű és igazatok van. Ha nem megy: elismeritek, hogy csak a szátok volt nagy és mégsem olyan egyszerű. Na?


(Nem nevezném magam bűvésznek, de van egy rahedli kellékem és néha tartok is egy-két bemutatót. A mentállal nem mernék próbálkozni, mert szerintem nehéz műfaj. Nem az egyszerű elektronikus dolgokról beszélek - bár azokat is meg kell tanulni használni. A hihetetlen sok technikáról, elvről az emberi pszichében való elmerülésről - bizony az is kell pár trükkhöz.. stb. Tudjátok azért még nem lesz senkiből agysebész, mert csákánnyal fel tud nyitni egy koponyát..)

Joco74 2008.04.14. 09:38:26

Legyen mondjuk az RFID chipes asztal...
Te veszed meg... én vállalom a produkciót!

Nem arról volt szó, hogy MINDEN mentalista trükk egyformán könnyű. Természetes vannak összetett és nagy nehéz trükkök is.

A cikk arról szólt, hogy milyen eszközökkel lehet imitálni a pszi jelenségeket. Nem szólt arról hogy maga a végrehajtás mennyire nehéz, és menni időt vesz igénybe a megtanulása.

De azért ne állítsátok már be úgy, hogy évtizedeken keresztül kell pszichológiát tanulni hozzá... ez szintén miszticizálás.

MM 2008.04.14. 10:36:09

Én nem állítottam, hogy évtizedekig kell tanulni. Te állítottad, hogy percekig - ez pedig butaság. De pár ezer oldalt azért végig kell böngészni, hogy elfogadható szintű mentalista legyél.

Egyébként erről beszéltem. ..Nem olyan könnyű a dolog, mi? Egy több száz eurós kellékkel egészen pontosan 1-2 percig "szórakoztatnád" a közönséget (és még a technikáját sem ismernéd rendesen, hogy hogy add elő, hogy használd a trükkös részét, stb). Ennél azért többre van szükség, nem? Egy mentalista egy darab papírral és egy tollal is elő tud adni valamit - vagy még az sem kell hozzá.

Másrészt a tudás ott kezdődik, hogy ha félresikerül valami - ilyen mindig előfordul, akkor is ki tudsz valamit hozni a trükkből. te mit hoznál ki a cool kis chipes asztalodból (amit velem akarsz megvetetni), ha lemerülne az elem? Szerintem semmit.

Azért mert fel tudod olvasni a Nemzeti Dalt, még nem leszel színész.. Azt, hogy végigszerencsétlenkedsz egy mentalista mutatványt, még ne nevezzük ezt "megtanulásnak". Max. tudod a megfejtést - arra tényleg elég pár perc, de "tudni" még nem fogod.

Szóval? Csak a drága kellékkel vállaljátok a megmérettetést, vagy mehet egyszerű dolgokkal is?

Joco74 2008.04.14. 10:48:43

"Én nem állítottam, hogy évtizedekig kell tanulni. Te állítottad, hogy percekig - ez pedig butaság. De pár ezer oldalt azért végig kell böngészni, hogy elfogadható szintű mentalista legyél."

Én nem állítottam ilyet. Keversz valakivel.

Tehát... most azt próbálod elmagyarázni, hogy ezeket a trükköket meg kell tanulni, készségszinten művelni, ha ebből akarsz megélni? Ezzel nem mondtál semmi újat.

"Csak a drága kellékkel vállaljátok a megmérettetést, vagy mehet egyszerű dolgokkal is?"
Igen! Csak méregdrága eszközökkel! Mivel kb. 30 másodpercet sem foglalkoztam ezzel a szakmával, a hiányosságokat műszaki eszközökkel tudom csak kipótolni. A hangsúly azon van, hogy ki lehet pótolni.

Mégegyszer szeretném jelezni: ÉN nem tudok 1 papirlappal és 1 ceruzával másfél órán keresztül szórakoztatni egy kultúrháznyi embert. Nem ez a szakmám, nem foglalkoztam vele. DE! Megfelelő műszaki eszközökkel lehet pótolni a tudást.

"A cikk arról szólt, hogy milyen eszközökkel lehet imitálni a pszi jelenségeket. Nem szólt arról hogy maga a végrehajtás mennyire nehéz, és menni időt vesz igénybe a megtanulása."

Erre nem reagáltál...

MM 2008.04.14. 11:05:19

Na jó.. Kezdünk átmenni fórumpatkány kategóriába.. Nem szándékozom minden jelentéktelen mondatra válaszolni, vitatkozni azzal - elmezni. Ezzel menne az életem. Elnézést: van munkám, azzal kell foglalkoznom.

Maradjunk annyiban, hogy a "kiválasztott" c. horror mindenkinek bassza a csőrét - nekünk is nektek is. Ugyanakkor a show lejáratásához azért ne sajnáljátok le a bűvészelet/mentalistákat - ilyen alapon a "kígyószakértőket" is herótozhatjátok.. végül is az is szerepelt show-ban.

És végül minden vérmes fórumozónak egy idézet:

"fórumokon vitatkozni olyan, mintha a paraolimpián vennél részt - mindegy, hogy nyersz, vagy veszítesz - béna vagy"

(nem a paraolimpikonoknak akartam beszólni, elnézést érte - nem volt túl PC)

wice 2008.04.14. 11:16:06

MM 2008.04.14. 08:52:24
"Hadd jellemezzem a szkeptikusokat egy példával. Talán nem lesz sértő, de rávilágít az álláspontomra:"

ennek semmi koze ahhoz, h szkeptikus-e az ember. a szkeptikus (jelen esetben) az, aki, amikor azt latja, h trukkokkel eloadott mutatvanyokat termeszetfeletti kepessegeknek tulajdonitanak, ramutat, h miert is nem kell ehhez termeszetfeletti kepesseg. az, h ezen belul van, aki szerint ez ot perc gyakorlassal megoldhato, mikozben o maga sose probalta, reszletkerdes, nem szkeptikusi mivoltabol fakad, hanem a tulzott onbizalombol es tapasztalatlansagbol. egy olyan ember, aki amugy megrogzotten hisz kisertetekben, parapszichologiaban, istenekben, ufokban, es barmilyen bizonyitatlan dologban, ugyanugy lehet annyira bekepzelt, h egy szamara ismert trukkel eloadott buveszmutatvanyrol azt kepzelje, h ezt o is meg tudna csinalni ot perc gyakorlas utan.

Joco74 2008.04.14. 11:34:51

Nézd! Nekem is ez a véleményem!

Az, hogy a vita elment a bűvészet mentalista ágának becsmérlésébe valóban nem helyes, mivel az egész bejegyzés nem erről szólt, hanem hogy az említett műsor (nem igazán a fellépők) olyan dolgokat sugall amit mi nem hagyhatunk szó nélkül.
András arra világított rá, hogy ezeket a csodadolgokat pszi nélkül hajtják végre.
Az, hogy ez mennyi gyakorlással, mekkora energia befektetéssel jár, teljesen másodlagos dolog.

Az egy teljesen másodlagos dolog, hogy ezek a kollegáid felvállalják a show mondanivalóját, és nem tiltakoznak amikor Uri Geller szájából elkezd ömleni az ürülék. (végülis ezt válalták, mikor aláírták a szerződést ami valószínüleg nem kis összegről szól)

MM 2008.04.14. 13:34:52

Köszönöm Wice - akkor egyetértünk.

Egyébként nem értem, hogy miért nem pl. a kyokushinkai-osokat piszkáljátok, amikor méteres betontömböket törnek szét? Arról pl. elhiszitek, hogy igazi? Nem akarok ötleteket adni, csak megkérdeztem, cak, hogy következetesek legyünk a szkepticizmusban..

_____________________
ui.: mi a tököm az a pszi?

Joco74 2008.04.14. 13:52:48

MM:
pszi szkeptikus.blog.hu/2008/03/11/p332075

Fenn vannak a listán :D :D :D De pillanatnyilag nincs showműsoruk egy názett kereskedelmi csatornán főműsoridőben.

MM 2008.04.14. 14:56:53

Szervezzetek egyet! Ha már Uri Gellernek is van.. :) És akkor végre kiállhattok a nagyérdemű elé, hogy lerántsátok a leplet mindenkiről. (javasolhatom, hogy a politikusokkal kezdjétek?)

Mentalista 2008.04.20. 15:05:31

Egy kis meglepetés a szkeptikusok számára:
archiv.nyugatijelen.com/2001/2001.%20oktober/okt.%2016%20kedd/j9.htm#7

Akkor most hogy is van ez Copperfield-del? Ha megkísértené a játékszenvedély elveszítené a képességét? :))))

Joco74 2008.04.20. 15:28:56

Mentalista

Igen? Tehát véleményed szerint megjósolta, vagy egy trükk volt?

Mentalista 2008.04.20. 17:24:45

Azért linkeltem be, mert valahol egyszer utaltam rá, hogy kisebb-nagyobb füllentések előfordulnak minden bűvészműsorban. Felhoztam példának Copperfield berlini falas jóslatát és a szellemházat, majd feltettem a kérdést, hogy tényleg elhiszik-e a blog olvasói, hogy a téglák a falból valók voltak és a bútorok a bejátszásban látható leégett házból. Szerintem ez csak a színház része és elfogadható kegyes hazugság a show érdekében. Erre valaki megjegyezte, hogy na ja, de legalább ő nem állít magáról semmit, ha lejön a színpadról. Tessék, ezt nem a színpadon mondta, hogy ez nem trükk, hanem egy interjúban. Akkor most őt is le kell leplezni? Nem feltétlenül akkor ér véget a show, amikor összemegy a függöny.

Természetesen én magam nem állítanám magamról, hogy különleges képességeim vannak, de ha más megteszi, az ő dolga.

Amit Copperfield nyilatkozott, ha jól tudom úgy nevezik, hogy "gypsy claim". Gyakran vetik jósok szemére, ha tényleg látják a jövőt, akkor miért nem gazdagok? Erre azt szokták válaszolni, hogy nem használhatják a képességeiket önös érdekekre vagy haszon szerzésre, csakis mások javára. Ez csak egy duma. Profi mentalisták óva intenek bárkit, hogy a lottószámok megjósolását imitálják, mert abból csak gond van a fent említett okok miatt, a vége mindig magyarázkodás.

nyari mikulas (törölt) 2008.04.20. 17:29:00

Mentalista: erdekes hir, vagy igaz, vagy nem. Ha igaz, akkor lehet talalgatni, hogy trukk vagy nem trukk. Pontosabban azon lehet gondolkozni, hogy mi a trukk.
Volt egy beavatott ember az ejjel-nappali orzok kozott?

Ha egy hettel elore bedobta volna a szelvenyt es megnyeri a lottot, az sokkal meggyozobb lett volna.
Nem kell megtartsa a penzt, ha az zavarja (fellepni is ingyen szokott mondig, nem?), felajanlhatja elore jotekony celra.

Mentalista 2008.04.20. 18:03:26

Ez tényleg egy műsorszáma volt, amikor Németországban turnézott. Tök mindegy, hogy csinálta, a lényeg, hogy azt nyilatkozta, nem trükk volt, amire köhécselni szoktak szakmabeliek. De egy másik fórumon ledorongolt valaki, hogy belinkeltem a cikket. Úgy néz ki, nem a hazugság a lényeg, hanem, hogy ki hazudik. :)) Jupiter - kisökör szindróma.

Szerintem meg sokan örülnének, ha az agykapacitásuk 10 százalékát használnák, úgy tudom, az már egy elég jó érték, de nem vagyok agykutató, lehet, hogy változott az utóbbi években a helyzet.

Benigna 2008.04.20. 18:35:23

Hát, a műsorban megjelent a tudományos mentalizmus kifejezés

Benigna 2008.04.20. 18:58:17

A trükk szerintem színtisztán matekkal kivitelezhető. Ami Till kisebbik gyerekének a születési dátumát illeti, bármelyik bulvárlapban értesülhetett róla.
Egyik barátnőm hisz Uriban, pedig nem idióta. Mondtam neki, higgyen benne akkor,
ha leszoktatja a dohányzásról:)Nem lepett meg, hogy Panthera óegyiptomi nyelven beszélt a sólyommal, az első szó után leesett.

Szilágyi András 2008.04.20. 19:21:23

A lottószámok jóslása persze, hogy trükk volt, és Robert Rau le is leplezte, helyesen is tette, ilyen esetekben Copperfieldet is le kell leplezni. Egyébként 2001-ben történt az eset.

Egyáltalán, ez az egész leleplezés dolog fel van fújva, a bűvészek tök fölöslegesen idegeskednek miatta. Elmondom, miért: ha még nem láttam a mutatványt, akkor nem is érdekel a leleplezés, mert nem tudom értelmezni, ha meg már láttam, akkor meg már úgyis fizettem érte valamilyen formában, még egyszer úgyse nézem meg, akár tudom a trükköt, akár nem. Ezen felül pedig ha az ember megtudhatja a trükkök megoldását, akkor csak még inkább érdeklődni fog a bűvészet iránt, mert hiszen a trükkök megoldása sokszor nagyon érdekes, gyakran tanulságosabb, mint maga a mutatvány. A bűvészek viszont azt akarják, hogy a publikum teljesen ki legyen zárva a trükkök megoldásából, pedig ez egyáltalán nem jó taktika, hiszen ha azt látom, hogy úgyse tudhatom meg soha semminek a megoldását, akkor inkább nem is nézek bűvészkedést, hanem azt mondom, hogy toll a bűvészek fülébe, titkolózzanak csak, én inkább kimaradok ebből.

Mentalista 2008.04.21. 13:43:43

Azért nem szeretik a bűvészek, ha kiderülnek a titkok, mert utálatos, amikor valaki óvodás hangsúllyal azt mondja, "Jaaa csak ennyi? Ez könnyű, ezt még én is meg tudom csinálni!" Pedig ez nem biztos. Sokszor láttam már kezdőket ügyetlenkedni egy-egy általam könnyűnek érzett fogással.

Másfelől az is igaz, hogy a leleplezésekre csak az keres rá, akit érdekel a bűvészet, mert máskülönben miért tenné? Állítólag fent van az interneten, hogyan kell csőbombát készíteni, de még mindig nem tudom, mert nem érdekel annyira, hogy rákeressek. :)Úgy ahogy a szkeptikus blogot is kik olvassák? Nyilván többségében szkeptikusok. A vega oldalakat sem hentesek olvasgatják, stb.

Ettől függetlenül nem szeretem a leleplezéseket.

www.nomagicexposure.com/

Simon Gergely 2008.04.26. 17:32:08

Hogyan hajlítsunk kanlat ? Ritkán sikerül ugyan,mert nehéz kísérlet,de aki türelmes és elszánt meg tudja csinálni. Mivel a kanál egy rezgő AE (anyag-energia ) rendszer. Vas,acél és szén tartalommal. A kanalat körülveszi az aurája. Mi az aura ? Az aura nem más mint egy stabil energiaburok. Stabil,mert nem függ az időtől. Nagyságrendekkel eltérő rezgésszámú,mint a benne lévő ősenergia rezgésszáma. Az aura egy többrétegű burok,melyen keresztül energiacsere lehetséges. Az aura eltérő volta miatt képes összetartani az összesűrűsödött és közben anyaggá alakult ősenergiát,az anyagot mely minduntalan vissza akar alakulni ősenergiává. Az aura egy térformáció,amely visszahat az anyagra. Ez így van az embernél is. Az aura dinamikus egyensúlyban van a benne lévő AE –rendszerrel ,az annak oka,de okozata is egyben. Az aura tehát sokszoros rezgőrendszer. Ha az aura megbomlik,az anyag is szétzilálódnak. Ha az anyag megsérül ,az aura is megsérül. Az aura azonban ellenállóbb ,sérülése késéssel követi az anyagét. Hosszantartó káros rezgésszám (energia,föld,vagy más sugárzás) megbontja az aurát,s ezáltal az anyagot. Az aura kijavítható,s az anyag követi e hatást ,eredeti állapota (időbeni és térbeli helyreáll (meggyógyul). A beteg ember hirtelen megöregszik. Az aura az AE képére formálódik,s az energiává vált anyagot eredeti anyagi állapotába kényszeríti visszaalakulni. Még érthetőbben,ha egy aurába ősenergiát juttatnánk,az anyaggá történő átalakulása során ,azt az alakot,tulajdonságokat venné fel,amely anyag (AE) rendszer auráját használtuk fel (kézrátét).Ez az ősenergia az anyaggá válásra hajlandóságot mutatódolog (pl.: fotinó.) A pszichokinézis során részt vett kanál AE rendszere,illetve e rendszernek egy része ,bizonyos százaléka mindig energia,másik része viszont mindig anyagi természetet mutat,de csak szubatomi szinten. Az anyag is az elemek dinamikus egyensúlyában van,mint minden a világon. Az anyag nagyon kemény,az energia nagyon lágy,a kettő különböző arányú keveréke,pedig az az anyag,amit mis is ismerünk. Kő,papír olló. A szuperanyag és a szuperenergia a végleteket jelenti .Hogyan hajlíthatjuk tehát el a kanalat ? Úgy,hogy vagy az AE rendszerben az anyag arányát csökkentsük,vagy az energia arányát növeljük. Hogyan lehet ezt elméletileg megtenni ? Úgy,hogy vagy megbontjuk az összetartó aurát,vagy az aurán áthatolva,megbontjuk az AE rendszer egyensúlyát. Ha megbontjuk az aurát,az éppen átalakult energia egy része nem tud anyaggá visszalakulni,az anyagban folytonossági hiányok keletkeznek,az anyag szivacsos szerkezetű lesz. Ennek a folyamatnak a vége a kanál eltörése is lehet. (A folyamat annál intenzívebb,minél nagyobb százalékban és minél pontosabb rezonancia feltételekkel tudunk hatni az anyagra,illetve az AE-rendszerre egyidejüleg). Az aura megbontása azonban hosszantartó hatás ,mint az AE rendszer egyensúlyának megbontása. Ha az AE rendszerbe viszünk be közvetlenül energiát,akkor az anyag lágyulni fog. Miért ? Azért,mert az anyag-energia arány eltolódik az energia javára ez pedig a mechanikus jellemzőkre drámaian hat,hiszen az anyag súlya,fajsúlya,olvadáspontja,szilársága,súlya stb… mind csökkenni fog. Ezek az anyagi jellemzők természetesen átlagban keresendők és értendők. Tehát időegység alatt kevesebb anyag és több energia van egy azon dettó térben. Ennek határa az,ha az anyag teljes mennyisége egyidejüleg energiává válik. A következő esemény aztán az,hogy az energia visszaalakul e anyaggá,vagy nem. Bonyolódik a helyzet azzal,hogy az anyag ősenergiává való visszaalakulása közben az ő saját ideje nem telík,tehát eközben az anyag abszolúte és relatíve is fiatalodik. Ezeke után pedig már nyilvánvaló ,hogy antigravitációs hatás is fellép,hiszen a tér,idő és gravitáció az anyag sajátja,lételemei. Ne feledkezzünk meg arról a jelenségről ,hogy a kanál szövetszerkezete a procedúra után megváltozott képet mutat.

zenészpéter 2008.04.26. 19:01:26

Hú, ez nagyon jó! honnan szedted ezeket az információkat?
Van egy kis bibi. (Illetve nagyon sok a bibi, de ez neked is szemet kéne, hogy szúrjon) Azt mondod, hogy ha energiát viszünk a kanálba, akkor megváltozik az anyag-energia arány, és ezért lesz puhább. Aztán azt is mondod, hogy csökken a súlya. (gondolom, a tömegét szeretted volna mondani) de hiszen nem vettünk el belőle anyagot, csak hozzáadtunk energiát. Akkor vagy nagyobb súlyúnak(tömegűnek) kellene lenni a plusz energia miatt, vagy legalábbis változatlannak. Vagy sikerült anyagot energiává alakítani? Ilyesmi az atombombákban történik, elég nagy "hang és fényeffektus":) kíséretében. Ilyesmi ugye nincs a kanálhajlításkor? Vagy ez csak egy mellékes körülmény, ettől még áll az elmélet?

nyari mikulas (törölt) 2008.04.26. 20:34:48

Gergely: zsenialis!
Peter: az antigtavitacios hatas miatt lesz kisebb a sulya (nem a tomege).

2008.04.26. 22:20:19

Gergely! Javaslatom: TANULNI TANULI TANULNI! Fizikát. Sokat.

2008.04.26. 23:04:52

"Vas,acél és szén tartalommal"

Anyagismeretet is.

Falatka2003 2008.04.27. 03:01:07

Simon Gergely 2008.04.26. 17:32:08

Eztmostezthogy?! Skacok, én ezt nem hiszem el. Most komolyan: ennyi förtelmes baromságot egyáltalán ki képes kitalálni? És hogy kitalálni, az még hagyján. De van olyan szellemi toprongy, aki ezt teljes mellszélességgel terjeszti? Huh... Ezt még elolvasni is kínszenvedés volt. (Ja, megvan! Hát bezárt a Lipót! Szabadlábon van az összes!

Falatka2003 2008.04.27. 03:49:55

Elszámoltam 10-ig. Elnézést kérek. A lipóton sérült emberek voltak, aki meg ilyet ír, az szimplán idióta. Ami zavar, h szabadlábon van...

KÁ 2008.04.26. 23:04:52

bolhabetu 2008.04.27. 10:32:49

Tudsz valami peer-review publikációt a témában. Mert Gellerrel Puthoff és Targ (mindketten fizikusok)magának a jelenségnek a létezését, sem tudta kisérleti körülmények között megalapozni (bár cáfolni sem). (Részben a saját bárgyúságuk miatt, de ez egy külön fejezet)

Simon Gergely 2008.04.29. 11:03:47

Korábbi véleményemmel ellentétben:
Az információk tanulmányozása,a kiválasztott című műsor nézése,valamint a szkeptikusok és parapszichológusok véleménye és álláspontja alapján a következő véleményre jutottam,ami úgy gondolom fedi a valóságot :

A Wikipédia szerint a mentalizmus egy ősi előadó-művészeti ág,gyakorlói a mentalisták olyan előadóművészek,akik éleselméjüségüket használják arra,hogy a hipnózis,vagy a szuggesztió alapelveivel a gondolatolvasás,a pszichokinézis, a prekogníció ,telepátia,vagy az elmekontroll illúzióját keltsék.


A fent felsorolt parapszicológiai képességek reálisak és léteznek,de nem a kiválasztott című műsor alatt !
Érdemes a fenti konkrét meghatározás utolsó két szavára figyelni! „Illúzióját keltsék”!
Vagyis egyetlen mentalista sem állítja,hogy képes belelátni az elménkbe,tárgyakat mozgatni az elme erejével,vagy bármilyen módon utazni az időben. Akik ezt meg tudják tenni azokat a parafenomén jelzővel illetjük. De akkor kik is azok a mentalisták,akik a TV 2 kiválasztott című műsorában szerepelnek,hogy Uri Geller utódjai legyenek ? A műsorral a legnagyobb baj az,hogy a benne szereplők tagadják bűvész létüket,és azt állítják különleges képességek birtokában vannak. A hazugság műsorában szereplő 10 mentalista nem mondhatja magáról,hogy bűvészek,nem árulhatják el magukról. Egy bűvész előadása után a nézők azt kérdezik maguktól: Vajon,hogy a csudába csinálta ? Hogy vert át bennünket ? Míg egy mentalista felbukkanása esetén kétségkívül,óhatatlanul felmerül bennük,hogy a bűvészmutatványok segítségével parajelenségek illúzióját keltsék. A műsor készítői és kiötlői tehát úgy gondolták Uri Geller utódját nem a parafenomének,hanem a mentalisták között kell keresni ! Parafenomének léteznek,akiknek tudása és képessége valóban különleges és valódi,miért nem onnan keresnek utódot ?Szomorúnak és elkeserítőnek tartom,hogy a világszerte ismert parafenomén a nevét adta egy ilyen szánalmas produkcióhoz. Nagyon dicséretes Uri Gellernek az a szándéka,hogy több ezer embert kíván leszoktatni a dohányzásról,de az már egyáltalán nem,hogy hozzájárul egy bűvész-mentalista mutatványsorozathoz ! Tehát a TV2 kiválasztott című műsorában látott produkciók nem egyszerű csalások,hanem parapszichológia képességek illúzióját keltő titkolt hazugságok. Olyan szemfényvesztések,amelyek ugyan meggyőzik a nézőket a produkciók hitelességéről,mégis csaláson és hazugságokon alapulnak. Mostanra már az is kiderült,hogy a produkciók alatt olyan mentalista bűvészeszközöket alkalmaznak,amely hitelessé varázsolja a swoh-t! Eszközök és szerkezetek tucatjai bizonyítják,hogy egy palástolt szemfényvesztés zajlik az egész műsoridő alatt,amit persze nem kötnek az orrunkra,mivel akkor senki sem hinné el a mutatvány hitelességét,így azt mindenki bűvésztrükknek asszociálná. A kiválasztott című műsorban szereplő emberek többsége bűvész,nem pedig parafenomén !
A mentalizmus a bűvészet egy ága,annak semmi köze sincs a különleges képességekhez ! Nem értem,hogy Uri Geller hogyan adhatta nevét egy ilyen csaláshoz ?
A kiválasztott című műsor egy jól megszervezett és összejátszott hazugságsorozaton alapul.
A műsor alatt ugyan történtek parajelenségek,amelyek Uri Gellernek köszönhetők,hiszen ő nem mentalista. Kanálhajlítás,órák elindítása,gondolatolvasás.
Vagyis a pszichokinézis és a telepátia nagyon jól működött,sőt ezt bizonyítják a tévénézők személyes élményei is ! A 10 mentalista viszont közönséges bűvész,akiknek eszközöket biztosítottak a szemfényvesztés elkövetésére.
Létezik tehát a bűvész,aki bevallottan „csal”,a mentalista,aki szintén bűvész,de szeretné elhitetni velünk,hogy ez „több mint csalás” ,és a parafenomén ,aki azt állítja magáról,hogy egyáltalán nem csal,hiszen birtokában van mindazon képességeknek,amelynek az első két csoport tagjai csak az illúzióját akarják kelteni ! James Randi a világ talán legismertebb szkeptikusa ,20 esztendő alatt nem tudta úgy lejáratni a parajelenségeket,mint most Uri geller a több országban bemutatott Kiválasztott című műsorával ! A kiválasztott című műsornak így most csupán szórakoztató jellege van,hogy növelje a csatorna nézettségét. Azért tanulhatunk a parapszichológiáról akkor is,ha azt mentalisták követik el. Az illúzió ugyanis közel áll a valósághoz még akkor is,ha az mégsem az ! Kövessük hát figyelemmel,bár ezt szívesebben tenném,ha nem mentalisták,hanem parafenomének lennének a porondon ! Jó szórakozást !

nyari mikulas (törölt) 2008.04.29. 13:39:21

"a gondolatolvasás,a pszichokinézis, a prekogníció ,telepátia,vagy az elmekontroll ....

A fent felsorolt parapszicológiai képességek reálisak és léteznek..."

Errol erdekes lenne valami bovebbet olvasni. Mibol gondolod, hogy leteznek?

"Parafenomének léteznek,akiknek tudása és képessége valóban különleges és valódi,miért nem onnan keresnek utódot ?"

Talan mert tudjak, hogy nem leteznek.

Joco74 2008.04.29. 13:48:03

"Nem értem,hogy Uri Geller hogyan adhatta nevét egy ilyen csaláshoz ? "

Nah jó... én itt borultam ki :)

Mentalista 2008.04.29. 17:19:22

Ez most komoly vagy csak vicc? Teljes a képzavar.

Az meg kifejezetten sértő, hogy:
"A 10 mentalista viszont közönséges bűvész, akiknek eszközöket biztosítottak a szemfényvesztés elkövetésére." Mi az, hogy közönséges? Ez olyan, mintha maga a bűvészet lenne degradálva.

Csak egyszer látnék már egy igazi parafenomént, komolyan örülnék neki.

2008.04.29. 17:36:50

Gergely! Határozottan fejlődsz. Csak így tovább! Innen már csak egy lépés hogy belásd: Uri Geller éppen olyan bűvész mint a többi szereplő.
Azt javaslom nézd végig a videókat a mutatványairól, amelyek fent vannak a neten, és amelyeken szemmel láthatóan csal! Az hogy a tévénézők között van néhány vicces ember akik damilon rángatnak kanalakat ne befolyásoljon!
Jó videózást!

2008.04.29. 17:41:53

Látom a Wikipédiát elfogadod mint forrást. Kérlek nézd meg az Uri Geller címszó alatt lévő információkat.

2008.04.29. 17:47:38

Gergely! Szembesítelek az első hozzászólásoddal:

"Nincsenek elektronikus eszközök a mentalista mutatványokban,ezt mindenki - így ti is - nagyon jól tudjátok.
Persze hazudni,és ostobaságokat terjeszteni ma úgy látszik divat Magyarországon. Alaptalan és nem igaz rágalmakat terjeszteni egyenesen primitív és elvtelen,továbbá erkölcstelen és pofátlan dolog is ! Tessék befjezni ! Köszönöm !"

Simon Gergely 2008.04.29. 22:55:36

Kössz a szembesítést !
Engem is félrevezettek,de már tudom,hogy nektek volt igazatok !
Kössz

Simon Gergely 2008.04.29. 23:03:27

Létezik tehát a bűvész,aki bevallottan „csal”,a mentalista,aki szintén bűvész,de szeretné elhitetni velünk,hogy ez „több mint csalás” ,és a parafenomén ,aki azt állítja magáról,hogy egyáltalán nem csal,hiszen birtokában van mindazon képességeknek,amelynek az első két csoport tagjai csak az illúzióját akarják kelteni


Ennyit a tényekről !
Én itt fejezem be !

Viszlát !

ego 2008.04.29. 23:07:29

Hol vagy most Mike Super, te, a fejekben levő zűrzavar nagy szakértője? Gergely a diagnózisodért kiált!:)))))

2008.04.29. 23:49:34

Üdv Gergely!
Szerintem jó a gondolatmeneted, de van itt egy hivatásos mentalistánk, aki majd biztos reagál rá.

ego 2008.04.30. 01:15:41

Bocs, Gergely, az utolsó két hozzászólásodat még nem láttam, amikor az előzőt írtam.

ego 2008.05.10. 20:44:09

A fenébe, megint a TV2-re kapcsoltam, amikor éppen kis fém kapszulákba zárt karbidot dobáltak egy pár üveg vízbe, ami természetesen azonnal pezsegni és füstölni kezdett.
Még hogy sósav, röhögnöm kell! Ebben az országban ennyien ellógták az általános iskolai kémia órákat? Ha az olyan töménységű sósav lett volna, hogy ilyen intenzitással marja a fémet, akkor Csisztuzsuzsi nem vigyorgott volna annyira fölötte.
Tényleg ilyen egyszerű átverni a népet?
Ehhez a trükkhöz biztosan nem kellett egy hét gyakorlás.

Kutyuli 2008.05.18. 20:21:12

És az sem mellékes, hogy a sósavnak is van SZAGA!

Smeth 2008.06.24. 21:26:25

Keves Szkeptikusok!

Igen, vannak csalók. Amit ez a szöveg is bemutat.
Azért nem hiszitek amit láttok, mert be vagytok zárva a Ti kis pici kis életetekbe, nem érdekel Titeket semmi, csak a mások sikerének erontása az áskálódás , írígység. Elvagytok a Ti kis életetekben. De ha egy kicsit jobban körülnéznél, és nem csak magadat látnád a világban, talán meglátnád az amitől félsz, az igazságot.
Ismétlem vannak csalók, a legtöbb ember mindenben csal. Még ha észre sem veszi.
De szerintem nem kéne lenézni, kifigurázni, és kéteékedni abban aki számunkra/számotokra fura mégis csodálatod képességgel van megáldva.
Azt hisztek amit akartok. De fogadjátok el. Vannak kékszeműek valamivel külömbek mint a barnák, mégis a "feleségünk" vagy a "gyerekünk". Van az átlag ember a kis világába, és vannak olyan emberek akik sokkal többet tudnak mint Ti valaha is álmodni tudnátok.

bolhabetu 2008.06.24. 22:22:05

Smeth!
Teljesen egyetértek. Rengeteg olyan ember van, aki messze felette van annak, amire az átlagember képes, és ezért irigylésre méltók. Például sose fogok akkorát ugrani, mint Szergej Bubka. Meg se próbáltam még.

De hogy jön ez ide?

Uri és a Kiválasztott mentalistái esetén semmi sem mutat arra, hogy rendelkeznek azzal a különleges képességgel, amit állítanak. Más látnivalóban még nem volt részem. És ez a cikk egyvalamire rámutat. Nagyon magas a mérce, hogy ezt valakinek el is lehessen hinni.

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása