Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

A piros hátú kártyák titka: a kísérlet eredménye

A tegnap meghirdetett online kísérletünk jelentős érdeklődést vonzott: alig 12 óra alatt több mint ezer válasz érkezett, amiért minden résztvevőnek ezúton is köszönetet mondok. Az ezres szám már elegendő ahhoz, hogy az eredményekből statisztikát csináljunk. És persze eláruljuk a feladat megoldását is!

Mi is volt a kérdés? Egy asztalon négy kártyát látunk, kettőt felfelé, kettőt pedig lefelé fordítva. Tudható, hogy mindegyik kártya előlapján egy szám van, hátlapja pedig színes. A feladat az volt, hogy meg kellett mondani: mely kártyákat kell megfordítani ahhoz, hogy ellenőrizhessük, igaz-e a következő állítás: "A piros hátú kártyákon páros szám szerepel."

Emlékeztetőül álljon itt újra az ábra, s a könnyebbség végett jelöljük a kártyákat az A, B, C és D betűkkel:

A B C D


És most lássuk, milyen válaszok érkeztek! Az első 1000 válasz feldolgozása alapján a válaszok megoszlása a következő:


Örömhír, hogy a legtöbb válaszoló úgy vélte: az A és a C kártyákat kell megfordítani az állítás ellenőrzéséhez. Ez ugyanis a helyes válasz! Az örömbe azonban üröm is vegyül, ugyanis a válaszolók kevesebb mint egyharmada, pontosan 31,3%-a adta ezt a választ. A résztvevők 68,7%-a tehát hibásan válaszolt.

A második legnépszerűbb válasz (19,1%) szerint elegendő a C kártyát megfordítani, vagyis a piros hátút; a harmadik helyen pedig azok állnak (17%), akik a C mellett a B kártyát is megfordítanák, vagyis amin egy 8-as látható. Ezt követik azok (11%), akik szerint az első három kártyát mind meg kell fordítani. Hetvenöt válaszoló (azaz 7,5%-nyi) szerint biztos ami biztos, fordítsuk meg mind a négy kártyát. Tizenkilencen viszont egyetlen kártyát sem fordítanának meg, tíz válaszoló pedig a B és D kártyákat fordítaná meg, vagyis pontosan a helyes válasz ellentettjét adták.

Érdemes még megnézni azt is, hogy az egyes kártyák megfordítására a válaszolók mekkora része szavazott. Ezt az alábbi ábra mutatja:


Magasan vezet (88,2%) a C kártya, vagyis a piros hátú - nagyon helyesen, hiszen ezt okvetlenül meg kell fordítanunk, elvégre látnunk kell, páros szám szerepel-e rajta. Az A kártyát, amelyen egy 3-as szerepel, viszont csak a válaszolók 52,3%-a fordítaná meg, a maradék 47,7% szerint ezt fölösleges megtenni - nekik sajnos nincs igazuk, hiszen ha ennek a kártyának a hátlapja netalántán piros, akkor az állítás máris nem lehet igaz! A válaszolók 42,8%-a szerint a B kártyát is meg kell fordítani - ők mind tévednek, hiszen igaz ugyan, hogy ezen egy 8-as látható, ami páros szám, de ez nekünk mindegy: akár piros a hátlapja, akár nem, a vizsgált állításról ez nem mond semmit. Az állítás ugyanis azt mondja, hogy ha egy kártya hátlapja piros, akkor azon páros számnak kell lennie - de nem mondja, hogy minden páros számot mutató kártya hátlapjának kötelező lenne pirosnak lenni; lehet az bármely más színű is. Végül pedig a válaszadók 13,5%-a szerint a kék hátú D kártyát is meg kell fordítani - holott ez teljesen fölösleges, hiszen az állítás a kék hátú kártyákkal egyáltalán nem foglalkozik.

Eddig tehát az eredmény, és a fentiekből talán már mindenki érti, miért is az "A és C" a jó válasz, és ha mást válaszolt, akkor már látja, miben is tévedett.

Rövidesen újabb, még izgalmasabb online kísérlet következik - talán már holnap! A messzemenőbb következtetések levonására pedig majd a második kísérlet kiértékelése után kerül sor - addig ne lőjük le a poént (s ezt kérném azoktól a kommentelőktől is, akik esetleg már sejtik, mire megy ki a játék).

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr7436286

tresh 2008.04.22. 12:46:29

Na szép. Én kétszer is a C-re szavaztam. :D De most már látom a "cselt". :b

szepi79 2008.04.22. 12:51:08

én ABC-t nyomtam, meg voltam róla győződve, hogy okos vagyok, átláttam a cselen. Aztán amikor láttam, hogy a többésg az AC-t forditotta meg, akkor esett le :D

Király teszt, még sok ilyet! :D

Dzsihád Joe 2008.04.22. 12:52:03

Hááát, szerintem A,B és C, mert attól, hogy a B kártyán páros szám van, attól még nem tudjuk, hogy piros-e? Pedig ez szerintem következik a kérdésből...

a tatu 2008.04.22. 12:59:23

dzs j, a b-nek lehet kék a háta, arról nem volt kinyilatkoztatás, hogy csakis a piros hátúak párosok

tromm 2008.04.22. 13:07:57

Dzsihád: az a kérdés, hogy a piros hátúak párosak-e. C kártya páros. Ha a háta piros, akkor megfelel az állításnak. Ha kék, akkor meg nem számít, mert a kérdés csak a piros hátúakról szólt. Hiába fordítod meg, akármi is van ott, nem fogja sem igazolni, sem cáfolni az állítást.

tromm 2008.04.22. 13:08:50

Dzsihád: persze a B kártyáról van szó, nem a C-ről.

Luxon 2008.04.22. 13:18:24

Kötözködés:

"Egy asztalon négy kártyát látunk, kettőt felfelé, kettőt pedig lefelé fordítva. Tudható, hogy mindegyik kártya előlapján egy szám van, hátlapja pedig színes."
Tehát sárga és zöld és stb is lehet. (?)
Helyesen az állítás:...mindegyik kártya hátlapja piros vagy kék.

'A feladat az volt, hogy meg kellett mondani: mely kártyákat kell megfordítani ahhoz, hogy ellenőrizhessük, igaz-e a következő állítás: "A piros hátú kártyákon páros szám szerepel.'

Nem módosítva a kérdést minden kártyát fel kell fordítanunk: A, B, C, D

"Értelem szerűen":
valóban A és C

Luxon 2008.04.22. 13:21:58

Ja nem én is beugrottam bocsi.

BlueBunny · http://bluebunny.freeblog.hu 2008.04.22. 13:23:42

Jaj, olyan büszke vagyok, hogy tudtam a jó választ! Kár, hogy ahhoz képest nem vagyok egy sikeres ember.
Érdekes, hogy apám meg a második legnépszerűbb választ adta. Majd jól az orra alá dörgölöm.

"addig ne lőjük le a poént (s ezt kérném azoktól a kommentelőktől is, akik esetleg már sejtik, mire megy ki a játék)."

Nyilván telepátiás kísérlet!!!
Vagy nem...?

Winston 2008.04.22. 13:25:55

Őőőőő... És miért kell megfordítani az A-t? Az ugyanis nincs az állításban, hogy _csak_ a páros számú kártyák háta piros!

bela 2008.04.22. 13:26:48

A szomoru az, hogy ez nem egy rendkivul trukkos bonyolult szemfenyvesztes, amire joesetben sikerul megfeleloen tippelni. Ez egy baromi egyszeru, egyszeruen megfogalmazott kerdes. Es sajnos az atlagnal muveltebb netezok tulnyomo tobbsege sem erti meg. Meg a megoldas ismereteben sem...

BlueBunny · http://bluebunny.freeblog.hu 2008.04.22. 13:27:30

...ja, és máskor .gif-be vagy .png-be tegyétek ki a kártyákat már, ne .jpg-be, az olyan csúnya :)

BlueBunny · http://bluebunny.freeblog.hu 2008.04.22. 13:30:27

bela: "az atlagnal muveltebb netezok tulnyomo tobbsege sem erti meg. Meg a megoldas ismereteben sem..."

Igen, és köti az ebet a karóhoz, hogy de igenis úgy, de igenis így, és csűri, csavarja :)

Asszem becsődölt a matematika-oktatás.

Úgy látszik, igaza van Vassy Zoltánnak, aki azt mondta, mindkét oldalon (misztikus és materialista) vannak ilyen és olyan emberek is :)

tromm 2008.04.22. 13:32:33

Az állítás: "a piros hátú kártyákon páros szám szerepel". Vagyis páros számú lehetne kék is, de piros hátú csak páros lehet. Ha találunk egy páratlan, de piros hátút, az cáfolja az állításunkat.
Arra kell nagyon figyelni, hogy miből mi következik, és mi nem. "A piros hátúak párosak" ellentettje nem "a kék hátúak páratlanok".

BlueBunny · http://bluebunny.freeblog.hu 2008.04.22. 13:33:19

Winston: "Őőőőő... És miért kell megfordítani az A-t?"

Mert ha annak piros a háta, akkor máris biztos, hogy a tétel nem igaz.

"Az ugyanis nincs az állításban, hogy _csak_ a páros számú kártyák háta piros!"

Na ez meg hogy jött ide?

bela 2008.04.22. 13:37:56

Sajnos divat lett "nem erteni" a matekot. Es nem az elmeleti matematikarol beszelek, meg csak nem is az foldhozragadt differencialegyenletekrol, nem a kozepiskolas trigonometriarol, hanem egy (8+2)*16 bonyolultsagu mindennapi feladatrol. Sok evig tanitottam egyetemen (BME!) es 10-bol 9-en szamologepet hasznaltak ehhez.

Báthory Ödönke 2008.04.22. 13:51:01

Hű de csúnya volt! Én is a cére tippeltem, de belátom, igazatok van. Nos, lekközelebb már gondolkodni is fogok.
Vagy nem.
b

Joco74 2008.04.22. 13:55:26

bela

jah... de hagyd el a zárójelet, és tökéletes zürzavar lesz azonnal az agyakban :)

Téglagyári Megálló 2008.04.22. 14:08:57

Nem volt rossz, bemelegítésnek épp megfelelő. Fel kell rázni az emberi elmét a tespedtségből. Erre csak ajánlani tudom egyik kedvenc könyvemet: Raymond Smullyan, Mi a címe ennek a könyvnek? (info: www.paklo.net/konyv/mi_a_cime ). Ha ezt végig hiba nélkül megoldjátok, akkor ez a feladat csak ujjgyakorlat lesz :))

kételkendő 2008.04.22. 14:12:15

Azoknak, akik nem tudták megoldani a feladatot: minden esetben, amikor egy bulvárhírt tartalmazó linket szeretnétek megnyitni, inkább üssetek fel egy logikai feladatgyűjteményt.

BlueBunny · http://bluebunny.freeblog.hu 2008.04.22. 14:21:34

kételkendő: "Azoknak, akik nem tudták megoldani a feladatot: minden esetben, amikor egy bulvárhírt tartalmazó linket szeretnétek megnyitni, inkább üssetek fel egy logikai feladatgyűjteményt."

Vagy egy bulvárhírlapírót le.
Vagy egy celebritást.

jafar 2008.04.22. 14:31:37

Nem hiszem, hogy aki nem tudta a választ, butább lenne, mint aki tudta. Szerintem az ilyen feladat inkább arra világít rá, hogy ha vmit olvasol, elég időt szánsz-e az értelmezésére. Aki nem tudta a választ, egyből kattintott. Így lehet könnyen megenni egy áltudományos érvelést, vagy egy bulvárhírt. Ma nem divat megállni, és elgondolkodni a mondatok jelentésén...

joszip 2008.04.22. 14:34:12

"akik esetleg már sejtik, mire megy ki a játék"

Atyaég, kimegy valamire? Még jó, hogy az első válaszom helyes volt, így nagy tragédia már nem lehet :)

wice 2008.04.22. 14:36:58

andras, tartok tole, h ha a masodik resze az lesz a tesztnek, amire gondolok, akkor csunyan be fog kavarni a vegso ertekelesbe, h a teszt elso reszenel elmagyaraztad, h hogyan kell megoldani egy ilyen logikai feladatot. a ket kerdes jobb lett volna egyutt feltenni, es meg akkor is fennallna a veszelye, h az egyik megoldasa befolyasolja a masiket. ha jol emlekszem, egyebkent is arra szoktak ezt a peldat hasznalni, h a megoldasok sebessegenek kulonbseget mutassak ki, ami online kicsit bonyolultabb.

BlueBunny · http://bluebunny.freeblog.hu 2008.04.22. 14:38:08

laja73: "Atyaég, kimegy valamire? Még jó, hogy az első válaszom helyes volt, így nagy tragédia már nem lehet :) "

Akkor te maradhatsz a Földön. A helytelen választ adókat kilőjük a világűrbe.

joszip 2008.04.22. 14:39:50

Jó de ezek után nem merek a másodikban részt venni...mi van, ha...de ne agyaljunk ezen tovább, mert elkerülhetetlenül jönnek a tippek, aztán pont azt kérték, hogy ha lehet, ne :)

gyz 2008.04.22. 14:48:35

na, megnyugodtam, jó lett :-)

kételkendő,

ezzel a bölcs tanácsoddal csak azt bizonyítod, hogy egy ilyen feladvány megoldása vagy meg nem oldása önmagában még nem utal az illető civilizáltsági fokára.

Fair 2008.04.22. 14:50:11

Nos, nem akarok a kötekedők közé tartozni, de értelmezek:

Igazat adok annak, hogy nem volt leszögezve, csak kék és piros hátlapú kártyák vannak. Ha ezt figyelembe veszem, és a valódi, szó szerinti kérdést nézem, akkor a C-t kell megfordítani, hogy biztosan, minden kétséget kizárva tudjam meg, hogy az állítás igaz-e ! Ha páros, igaz, ha páratlan nem. Nem érdekes, hogy a számos kártyák hátoldala milyen színű ! Ezért nem fordítom meg az A-t. Ha csak két szín játszik, akkor meg kell fordítanom még legalább 1-t a számosok közül is, az A-t.

Kötözködöm, mert a C-s választ nyomtam. :)
Abban láttam a csavart, hogy valószínűleg túlbonyolítottam, furfangot kerestem a kérdésben, már-már ilyen SZÉF-es beugratós kérdésnek véltem.

Joco74 2008.04.22. 14:55:36

Fair:

Húzódj egy csendes sarokba, és gondold át mégegyszer :)

wice 2008.04.22. 14:56:53

ahhoz, h helyes valaszt adjon a kerdesre vki, vagy meg kell allni, es sokaig gondolkozni (online, feltehetoleg munkaidoben kitoltott kerdoivnel ez nem annyira egyertelmuen valaszthato opcio), v ismerni kell a kovetkezo logikai osszefuggest (modus tollens):
(A -> B) (nem B -> nem A)

szerintem nem vethetjuk az emberek szemere, h csak 30%-uk ismeri, mivel ennek a megjegyzesehez minimum aktivan erdeklodni kell az absztrakt logika irant.

wice 2008.04.22. 14:58:53

ettol fuggetlenul annak monnyuk ezuton csokoltatom a matematikatanarat, aki szerint a B es D a helyes megoldas. bar remelhetoleg csak egy vicces csavo volt.

gyz 2008.04.22. 15:02:27

Fair,

nem tudlak követni, de egy kérdés: honnan tudod, hogy az A hátulja nem piros, és akkor dől az egész rendszer?

tromm 2008.04.22. 15:03:57

Fair: az A-t is mindenképpen meg kell fordítanod, akárhány szín van. Mert ha piros, akkor az állítás bukik, ha pedig nem piros, akkor nem bukik.
A színek száma azért nem volt leszögezve, mert nem számít. Egy a lényeg, hogy ha piros, akkor páros legyen - ha nem piros, akkor lehet páros is, páratlan is. Akár kék, akár zöld, akár bármilyen, az mind nem változtat semmit.

gyz 2008.04.22. 15:08:12

wice,

nem hiszem, hogy igazad lenne. Humán végzettségűként kb fél perc volt átgondolni, megoldani. Sose érdekelt a matek. Logikai feladványok helyett maradok a szépirodalomnál.

Aki ezt elrontja, az azért teszi, mert kapkod vagy túlbonyolít.

wice 2008.04.22. 15:13:06

gyz: jo, lehet, h nem jol fogalmaztam, nem biztos, h sokaig kell gondolkodni (ez mulhat azon is, kinek milyen gyorsan porog az agya), csak epp vegig kell gondolni rendesen a lehetosegeket. akinek erre nem volt ideje (v kapkodott), annak nem sikerult. persze egy reszuk lehet, h egyszeruen remenytelen eset.

monnyuk ha meg egy ilyen, viszonylag egyszeru feladatnal is vannak, akik elkezdenek akadekoskodni, ahelyett, h vegiggondolnak, ami le van irva reszletesen, kivancsi lennek, mi volna itt, ha monnyuk a monty hall problemat adjak fel. :)

Juzo 2008.04.22. 15:16:20

Fair: Mindenképp két szín van. A piros és a nempiros.

Fair 2008.04.22. 15:34:32

Joco74

Megálltam, gondolkodtam, még mielőtt írtam, illetve szavaztam.

Alaphelyzetben a jó megoldást választottam volna, még1x mondom, beugratós kérédésnek néztem, a felvezetőből ítélve stb.

Tényleg hülye vagyok, ha megkérdezem, hogy a B-nél miért nem vagyunk kíváncsiak arra, netán kék-e ?

Cuddles 2008.04.22. 15:38:19

Azt az állítást akarod ellenőrizni, hogy "ha piros, akkor páros". Ez nem mond semmit a más színű lapokról. Ha a 8-as kék, akkor mi van? Semmi, mert ezzel nem jutottál közelebb az állítás igazolásához/cáfolásához. Ha kék akkor mindegy, ha piros, akkor is.

Fair 2008.04.22. 15:43:14

Cuddles:
Igen a kizárólagosság az tényleg hiányzott az alapkijelentésből.
(Akkor és csak akkor páros, ha piros)

tromm 2008.04.22. 15:57:18

Fair: ez tényleg beugratós kérdés, ebben igazad van. Csak a beugratás nem szivatás-jellegű ("menj ki, nézd meg, nem vagyok-e az ajtó előtt"), hanem az összefüggések felismerését mutatja. Mind a négy kártya más szituációt jelképez ebben a minijátékban, a feladat pedig az, hogy az oda- és a visszakövetkeztetéseket helyesen végezd el. Valójában arról van szó, hogy négy esetet lehet megkülönböztetni (piros-páros, piros-páratlan, kék-páros, kék-páratlan), és azt kell felismerni, hogy melyik eseteknek lehet, és melyeknek nem lehet az állításhoz köze.

tromm 2008.04.22. 15:59:43

Fair: hát éppen ez az, hogy szó sincs "akkor és csak akkor"-ról! Ha kék, akkor miért ne lehetne páros? Neked azt kell eldönteni, hogy az igaz-e, hogy ha piros, akkor páros. Ha nem piros, akkor nem is gondolkodunk tovább, már itt eldőlt, hogy a kék hátú kártya nekünk nem számít.

tromm 2008.04.22. 16:02:29

Vagy nagyon tömören megfogalmazva, olyan kártyát kellene találnunk, ami piros, és páratlan, mert csak ez cáfolhatna. Aminek az egyik fele páros, vagy kék, az nyilván nem lesz jó, mert piros ÉS páratlan kell.

Nebameg 2008.04.22. 19:09:22

Mire megy ki a játék? A jól tippelők telepatikus üzenetet kapnak? Mert akkor a jogtalan előny:D

Szilágyi András 2008.04.22. 20:22:41

Bocsi, de most egy kis szünet a kommentekben.

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása