Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Tunguzka – ma 100 éve

Pontosan ma 100 éve, 1908. június 30-án hatalmas robbanás történt a távoli Szibéria fagyos tajgájában, a Tunguzka folyó vidékén. A világ éppen Robert Pearyre, a híres sarkkutatóra figyelt, aki akkor éppen az Ellesmere-szigeti Alert és az Északi-sark közötti lakatlan területen ütötte fel téli szállását, hogy aztán 1909-ben végre ötödmagával elérje a sarkot. Mindeközben Nikola Tesla, a jogosan híres feltaláló – és nem mellesleg az örökmozgó- és ingyenenergia-hívők sztárja – éppen a vezeték nélküli energiaátvitel megoldhatatlannak tűnő kérdésével foglalkozott...

A nagy robbanás sokak fantáziáját feltüzelte. Némelyek földönkívüli lények atommeghajtású űrhajójának katasztrófájáról elmélkednek. Mások szerint mikroszkopikus fekete lyuk száguldott akkor keresztül a Földön. Sajnos azonban sem rakétadarabokat nem találtak, sem pedig nem történt akkor semmi rendkívüli a Föld túlsó oldalán, ahol a mini fekete lyuknak távoznia kellett volna.

Azonban Tesla – a váltóáram neves propagálója, aki ezzel tulajdonképpen legyőzte Edisont is – ekkor valami rendkívülin dolgozott. Úgy gondolta, hogy lehetőség van energiatovábbításra a levegőn keresztül a Föld egyik pontjáról a másikra, szinte ugrásszerűen. Ebből a célból jelentős összegeket hajtott fel szponzoraitól, és egy monumentális „adót” épített Long Island-i telepén. 1908-ban ezt írta:

Amikor a jövő háborújáról beszélek, ezen azt értem, hogy az elektromos hullámok közvetlen felhasználásán kell alapulnia, repülő szerkezetek vagy más pusztító eszközök alkalmazása nélkül... Ez nem álom. Már most fel lehet építeni egy olyan vezeték nélküli erőművet, amelynek a segítségével a világ bármely pontját lakhatatlanná lehetne tenni anélkül, hogy a környező részekben bármilyen kárt okoznánk.

A zseniális Teslának ez az elmélete nem vált be, de a folklór úgy tartja, hogy Tesla mégiscsak végrehajtott egy sikeres kísérletet 1908 nyarán. Ekkor már hírneve kissé megkopott, kollégái nem igazán hittek újabb elméleteiben. Marconi megelőzte őt a telegráf feltalálásában; a kutatónak egyre komolyabb pénzügyi nehézségei voltak.

Ahogy némelyek állítják, a kétségbeesett Tesla fel akarta hívni magára a figyelmet. Szerkezetét úgy irányította, hogy azzal robbanást tudjon előidézni Peary téli szálláshelye és az Északi-sark között. Az irányzék jól is sikerült, de a távolságbeállítás nem – Tesla a legenda szerint túllőtt a célon.

A valóságban persze ennek a legendának – azon kívül, hogy Tesla tényleg gondolkodott a vezeték nélküli energiaátvitelen – nincs alapja. Mindenesetre azóta sem teljesen egyértelmű, hogy milyen kozmikus találkozás történt akkor június 30-án a Tunguzka vidékén.

A később odaérkező expedíciók nem találtak földönkívüli maradványokat – se élettelen, se élő (intelligens) eredetűeket. A hatalmas területen kidőlt erdők mintázata alapján úgy tűnik, hogy az objektum a földfelszín felett 5–10 km magasságban felrobbant. Maradványok híján nehéz eldönteni, hogy egy aszteroida (amely kőzetből van), vagy egy üstökös jeges magja száguldott-e be a légkörbe. Mindenesetre az esemény felhívta a figyelmet arra, hogy ilyen találkozások bizony megeshetnek – és ha ez nem a távoli Szibériában történik, akkor igencsak nagy katasztrófát okozhatnak. Ezért ma már egyre több pénzt költenek a Naprendszerben keringő, a Föld pályáját időről időre keresztező égitestek megfigyelésére.

Egy érdekes évforduló, amelyben megint science fiction, tudomány és legenda keveredik!


A legenda szerint a Tesla Long Islandi laborjában kiváltott
robbanás nem Peary szálláshelye közelében okozott kárt,
hanem azon túl a Tunguzka vidéken.
Tény és való, a Long Islandot a Tunguzka helyszínnel összekötő
egyenes pontosan Peary szálláshelye, Alert településen halad át.

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr28545683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aPar aLyza 2008.06.30. 13:22:09

Térképet, de izibe!

Mindenki úgy beszél az eseményről, hogy tényekkel nem támogatják meg (ti. ha a szálfáknak dölésirányát precizen megadnák, esetleg a kidőlő erdő égett maradványait ...)
Ehjj, sosemtudjukki.

movhu 2008.06.30. 13:24:34

A dolog ebben az esetben is annyi volt, amennyi a legegyszerűbb magyarázattal jár.
Volt egy meteor, beért a légkörbe, de a földet érés előtt felrobbant. Szerencséje volt az embereknek, hogy nem éppen valami nagyváros felett. Ebben azonban a statisztika is szerepet játszik. A Földön jóval nagyobb valószínűséggel történik még ma is ilyen - sokkal több lakóval -, nem beszélve 100 évvel ezelőtről.

Tenoce · http://www.deezer.com 2008.06.30. 13:42:35

OK, fogadjuk el hogy igaz. De! Hogyan generalt annyi villamos energiat, hogy az ekkora kart okozzon tobbezer km-rel arrebb? Mert azert ez nem ket villanyizzo energiaszukseglete volt.

aPar aLyza 2008.06.30. 14:25:08

tamas55 2008.06.30. 13:44:14

Egyem a kis szívedet némi tajgai fenyőparázson tartozkodó optimális idő után!

Köszönöm a blognak is, már megyek az űrhajómhoz, távolból nézni. Mert a gúglin egy kör alakú kör látható tele zép ződ fenyővel.

p.s.: Az anyagmaradványokkal még adósók vagytok!

papugaja 2008.06.30. 14:36:06

Ha mondjuk egy fekete lyuk áthalad a Földgolyón, nem törvényszerű, hogy ponton az átellenes oldalon bukkan ki. Ha elég lassan halad, akár ott is kiléphet, ahol behatolt.

Hraskó Gábor · http://xaknak.hrasko.com 2008.06.30. 15:16:32

papugaja! Nem kell átellenben, de az "izé" feltételezett mozgásirányából és sebességéből (végülis elegen látták) meg lehetett becsülni, hogy hol kellett volna kijönnie.

skizofren 2008.06.30. 15:18:26

A meteorit elmelet szep. Meg egyszeru. Meg keznel van.
De azert egy kerdes felmerul bennem:
- minek volna nagyobb eselye egy foldi eredetu robbanasnak - tudomisen mondjuk osszegyulik valamilyen levegonel nehezebb gaz es berobban, avagy egy foldon kivuli eredetunek, ahol a meteorit nem a 71% tengerbe, hanem a 29 szarazfoldre - ott is lakatlan teruletre esik, ugy hogy nyom nem marad utana...
- Avagy emberi eredetu... - 1908-at irunk.
Az esely mindegyikre megvan termeszetesen.

FeAt 2008.06.30. 15:20:26

Vagy esetleg némi "kóválygás" után bent marad és középen "csücsül" azóta is...

Hraskó Gábor · http://xaknak.hrasko.com 2008.06.30. 15:34:41

skizofren!

Látták a tárgyat többen Szibériában még nagy távolságokban is elhaladni, mint ragyogó tűzgömböt (lásd meteor). Szóval nem valószínű egy csupán lokális jelenség (robbanás).

lápi lidérc 2008.06.30. 15:58:19

Ez a cikk sok sebből vérzik.
Például hogy 1908-ban sem atommeghajtás, sem űrhajó nem létezett még külön-külön sem, de még elméletben sem, sem a fekete lyukak elmélete.
Tesla ugyan sok mindent feltalált - például a frekvenciamodulált (FM) rádióadást -, de váltóáramot nem. VáltAKOZó áramot, azt igen. Nem mindegy.
Edisont meg nemhogy nem győzte le, hanem neki dolgozott. Azt nem nevezném győzelemnek, hogy feltalált egy másik típusú áramformát, ugyanis van, amire egyenáram jó, van, amire meg a váltakozó (próbálj váltakozó áramot tárolni vagy vele elektrolízist létrehozni).
Tesla mellesleg nem Nicola, hanem Nikola volt. Egy nagyrészt róla szóló cikkben az lenne a minimum, hogy ezt tudjuk.

hvuk 2008.06.30. 15:59:55

ÉRdekes dolog ez a fekete lyuk. Egyrészt ha a tudósok állítják elő gyorsítóban, akkor még egy mikroszkópikus méretű is képes elpusztítani a Földet (mit a Földet, az egész Univerzumot!), másrészt meg ha az űrben van és találkozunk vele, akkor meg csak letarolja a fákat néhány tíz kilométeres környezetében.

hvuk 2008.06.30. 16:09:01

Lápi Lidérc!

Szerintem felesleges ennyire szőrözni! A váltakozó áramot mindenki váltóáramnak hívja, olyan ez, mint a - közlekedési - jelzőlámpa, ami hivatalosan nincs, mivel csak "járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülék" létezik.

Az sem világos, hogy mennyiben releváns az, hogy nem létezett még a fekete lyukak elmélete annyiban, hogy vajon fekete lyuk találta-e el a Földet vagy sem. Ezek szerint A dínók sem halhattak ki aszteroidától, mert akkoriban még nem tudtuk, hogy vannak ilyenek? Gondolom a Nap sem fúzióval működőtt mielőtt felfedezték a magfúziót. :)

A cikk a "győzelem" résznél is korrekt, itt ugyanis nem arról folyt a vita, hogy melyik a jobb, hanem arról, hogy melyik a jobb a hálózaton való továbbításra és ebben bizony Tesla nyert.

Érdemes ésszel és megfontoltan kritizálni, mnert könnyű öngólt rúgni.

Hraskó Gábor · http://xaknak.hrasko.com 2008.06.30. 16:14:56

lápi lidérc!

Köszönöm a javításokat - átvezetem. A váltóáram azért elterjedt a köznyelvben - bár tényleg nem teljesen helyes. Mindenesetre nem írtam, hogy feltalálta - gondosan azt írtam, hogy propagálta.

Tényleg Edisonnál kezdett dolgozni, de azttán Edisonnak igenis sok tekintetben ellenfele volt. Kemény küzdelem volt ez! És tényleg a Tesla által propagált (!) váltakozóáramos megoldások jöttek be az Edison által nyomott egyenáramú megoldsok helyett. Ez technikai küzdelem volt, de anyagi, sőt néha politikai is.

Az atommeghajtásról és feketelyukakról szóló - Tunguzzal - kapcsolatos elméletek meg azóta terjedtek el. Nézz utána az Interneten! Vad dolog ez a fekete lyukas, de azért még éppen elképzelhető. Bár persze szerintem nem az volt - mint ahogy írtam is.

Lásd pld: kiskun.mcse.hu/konyvismertetesek/308._verma_surendra_a_tunguzkai_tuzgomb.html
prometheus.al.ru/english/phisik/onichelson/tunguska.htm

hvuk!

Nem hinném, hogy a mikroszkopikus fekete lyuk elpusztítaná a Földet. Ez az egész téma enyhén scifi jellegű még, de ha tényleg létezik ilyen, akkor sem viselkedne így - legalábbis mértékadó fizikusok szerint.

Mindenesetre maradjunk annyiban, hogy valami "normál" égi jelenség volt.

Gábor 2008.06.30. 16:20:27

Hvuk!

Egy kis kiegészítés:
A mikroszkopikus Fly. nem tudja beszippantani se a Földet, se a világegyetemet. Egy mikroszkopikus fly. inkább taszítaná a részecskéket és nem vonzaná, addig a milliomod másodpercig amíg létezik. Egyébként a fly. nem egy mindent elpusztító "erő", hanem egy nagyon-nagy gravitációval rendelkező összeropat csillag maradványa. És ha jól tudom a Földön még nem állítottak elő fly-kat.

Hraskó Gábor · http://xaknak.hrasko.com 2008.06.30. 16:25:07

Hvuk!

Amiről vita volt, az az, hogy esetleg a szupergyórsítók nem billentik-e át a jelenlegi null ponti energiaállapotot egy mélyebb szintű állapotba, mert akkor aztán tényleg fénysebességgel terjedve az egyész világegyetem - úgy ahogy ismerjü - megsemmisülne.

Nem volt azonban ez igazi vita a tudóstársadalomban, de voltak, akik felvetették. Tudtunkkal a nullponti energia az tényleg a nullponti, azaz nincsen lejjebb. Épp ez a lényege.

meheszborz 2008.06.30. 16:30:42

Re.; HG
Vagy nem... :-] (mármint hogy "normál" égi jelenség volt... apropos, mi is a "normál" égi jelenség?)

2008.06.30. 17:26:52

Mitől robbant?

hvuk 2008.06.30. 18:07:04

Gábor és Gábor! :)

Ennyire nem jött át az irónia? Ott a fekete lyukas részben csak idéztem a bulvársajtót. Én is tudom, hogy nem fogja elpusztítani a Földet, meg azt is tudom, hogy a Világegyetem elpusztítása és az esetleges létrejövő fekete lyuknak semmi köze egymáshoz.

Basszus, csak ennyit néztetek ki belőlem? Na jó, megyek és eszek is egy kis kukackonzervet! :)

hvuk 2008.06.30. 18:07:54

Amúgy mi a szösz az a Fly.? És miért kell pontot tenni utána?

Hraskó Gábor · http://xaknak.hrasko.com 2008.06.30. 18:08:59

Bocs hvuk! Azért a kukackonzerv után is nézzél be hozzánk néha :)

hvuk 2008.06.30. 18:12:52

Nem probléma. :)

Hraskó Gábor · http://xaknak.hrasko.com 2008.06.30. 18:15:20

Fly = Fekete Lyuk. A pont utána meg a piktogram annak, aki nem tud olvasni: . = kis fekete lyuk.

hvuk 2008.06.30. 18:17:12

Basszus, közben rájöttem! Rohantam is ki a zuhany alól, hogy még idejében beírjam, mielőtt még jól lejáratom magam! De már késő! Nem baj, megyek vissza a zuhany alá! :)

U.i. Amúgy ennek is az anglománia az oka. Végig "repülni"-nek olvastam.

nyari mikulas (törölt) 2008.06.30. 19:08:40

A Sztrugackij fivérek A hétfő szombaton kezdődik című vicces sci-fijében egy olyan idegen civilizáció űrhajóbalesete okozza a katasztrófát, amelyben az idő a miénkkel ellentétesen folyik: azért nem találjuk meg az űrhajójuk maradványait, mert azok csak 1908 előtt voltak ott. Vagy lesznek.
(olvasom az Index.hu-n)

Kibuc 2008.07.01. 12:11:02

Egy érdekes, más jellegű interpretációja a történetnek: olkhov.narod.ru/tunguska.htm
A következtetéseket nyilván lehet vitatni, a fő értéke szerintem inkább az, hogy a szerző összebányászott néhány, a jelenlegi értelmezésnek ellentmondó adatot. Érdekes pl., hogy a szemtanúk vallomásaiból hányféle lehetséges röppályát lehetett rekonstruálni, lásd feljebb, az állítólagos fekete lyuk röppályájával kapcsolatban.

2008.07.01. 21:24:45

Arra van valami magyarázat, hogy mitől robbant fel az aszteroida vagy üstökös a becsapódás előtt?

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2008.07.02. 12:47:30

Ezt az alsó térképet meg kell dicsérni, igen kreatívra sikeredett. :D

Olyan nincs, amin a vastag fekete vonal követi a vékony kékeket?

Tasibácsi 2008.07.16. 02:32:11

Jaj! Most láttam elmenni az ablakom előtt egy fekete lyukat. Nagyon sötét volt.

Huszár József · http://www.vitaminbank.hu 2008.07.27. 10:43:37

Nekem anno nagyon tetszett az X-akták egyik része, aminek Tunguzka volt a címe és szintén ezt a témát járja körül.

Janez Ivanov,Szabadka 2008.12.09. 02:54:09

A Tunguzka jelenséget a világ évekkel később tudta meg,orosz szőrmekereskedők jártak azon a vidéken.
Tehát pár évre rá egy cári bizottság utazott oda sok viszontagsággal,a ledőlt fákról készitettek is fényképet.
Valószinű hogy jégmeteor robbanás történt,mivel semmiféle idegen anyag,pl. vas vagy iridium nyomait nem találták.Jégmeteor robanás történhetett,mely fényjelenség és légnyomás kiváltásával okozott riadamat a ritkán lakó benszülöttek között.

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása