Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Kukoricapattogatás mobiltelefonnal?
Szkeptikus Labor

Tegyünk néhány szem kukoricát az asztalra, helyezzünk köréjük 3–4 mobiltelefont, majd hívjuk fel a telefonokat. Pár másodperc múlva a kukoricaszemek felpattognak, s már fogyaszthatjuk is a friss, finom pattogatott kukoricát. Legalábbis ez látható azokon a kis videókon, amelyek pár hete ellepték az internetet, sokak nagy megrökönyödésére. Íme az egyik:

 

És egy másik:

 

Még két hasonló videó megtekinthető itt és itt.

A felvételeket látva sokan egyből elhatározták, hogy soha többé nem használják mobiltelefonjukat. Elvégre ha a mobiltelefon ezt képes csinálni a kukoricaszemekkel, akkor vajon mit csinál az agyunkkal? Mások viszont trükknek minősítették a felvételeket, s arra gyanakodtak, hogy valamelyik cég marketing célú vírusvideóiról van szó.

Nos, nekik lett igazuk, hiszen rövidesen jelentkezett egy francia cég, amely magára vállalta a felelősséget a videókért, elmondván, hogy a kisfilmek az általa gyártott Bluetooth headsetek reklámkampánya céljából készültek. Egyúttal beismerte, hogy a felvételeken látható jelenség pusztán „optikai csalódás”. Ez nagy kár, hiszen ezzel megfosztották blogunkat a lebuktatás lehetőségétől. :) Két kérdésre azonban még nem kaptunk választ:

  1. Miért is nem lehet mobiltelefonnal kukoricát pattogatni?
  2. Hogyan készültek a videók?

Hogyan pattog a kukorica?

Mint a Wikipédiából megtudhatjuk, a forráspontot elérve a kukoricaszemben lévő nedvesség nagy nyomású gőzzé változik, zselészerű állagúvá változtatva a szem belsejében lévő keményítőt. Kb. 180 °C-on a nyomás eléri a 930 kPa-t, és ekkor a kukoricaszem kemény héja felhasad, a kiszabaduló gőz pedig habbá fújja fel a szem belsejét kitöltő lévő keményítőt és fehérjét. Ez a hab gyorsan lehűl és megszilárdul, így létrejön a jól ismert, ropogós pehely. A folyamatot nagysebességű videókamerával is rögzítették:

 

A pattogatáshoz tehát mintegy 180 °C-ra kell felhevíteni a kukoricaszemet. Vajon megvalósítható ez a mobiltelefon sugárzásával?

A mobiltelefonok sugárzási teljesítményére a különféle hatóságok szigorú határértékeket írnak elő. Az e célból használt mennyiség az ún. specifikus elnyelési ráta (specific absorption rate, röviden SAR), amelynek mértékegysége a W/kg, és azt mondja meg, másodpercenként és kilogrammonként mennyi energia nyelődik el az emberi testben a mobiltelefonból származó sugárzás hatására. Az Egyesült Államokban a mobiltelefonokra engedélyezett maximális SAR érték 1,6 W/kg, az Európai Unióban pedig 2 W/kg.

Noha a kukoricaszem tulajdonságai nem teljesen egyeznek meg az emberi szövet tulajdonságaival, ezeket a határértékeket felhasználhatjuk annak megbecsléséhez, hogy egy kukoricaszem mennyi energiát nyel el egy mobiltelefon közelében. Egy kukoricaszem tömege nagyjából 0,25 g, fajhője pedig (mintegy 20%-os nedvességtartalmat feltételezve) kb. 2 J/g/K. Ahhoz tehát, hogy egy kukoricaszemet 20-ról 180 °C-ra melegítsünk, kb. 80 J energia szükséges. A mobiltelefon másodpercenként és kilogrammonként legfeljebb 2 J energiát ad le, a kukoricaszem negyedgrammos tömegére számítva ez 0,0005 J másodpercenként. Durva becslésünk szerint tehát a kukoricaszemet 80/0,0005=160 000 másodperc, azaz csaknem két nap alatt melegíthetnénk fel 180 °C-ra egy mobiltelefonnal; négy mobiltelefon használatával tehát kb. fél nap (11 óra) alatt.

Természetesen ez csak akkor sikerülhetne, ha a kukoricaszem tökéletesen hőszigetelt lenne, és semmi hőt nem volna képes leadni a melegítés közben. De az asztalon heverő kukoricaszemtől a vele érintkező asztallap és a környező levegő folyamatosan elvonja a hőt, így aztán napok vagy hetek alatt sem melegedne fel észrevehető mértékben a mellette lévő mobiltelefonok sugárzásától.

A vérbeli szkeptikus persze nem elégszik meg a számítással, amibe akár hiba is csúszhatott, vagy valamelyik felhasznált adat téves lehetett. Miért ne végeznénk el a kísérletet?

Nos, pusztán azért nem végezzük el, mert már sokan elvégezték: a YouTube-on számtalan olyan videó tekinthető meg, amelyben megpróbálták reprodukálni a mobilos pattogatást – természetesen sikertelenül. Az egyik legkomolyabb próbálkozás során több mint 3 órán át hívták a kukoricaszemek köré helyezett mobiltelefonokat – a szemek felmelegedésének a legcsekélyebb jele sem volt:

 

Sütőlap vagy „fotosopp”?

A trükkös videókat tárgyaló bloggerek egy része arra tippelt, hogy a videók elkészítéséhez az asztal alá sütőlapot, esetleg megbuherált mikrohullámú sütőt rejtettek. Mások viszont arra gyanakodtak, hogy számítógépes grafikai trükkről lehet szó: a videókat megszerkesztették. Vajon melyik módszer valószínűbb?

Az asztal alá épített sütőlap melege alighanem az 1. videóban látható asztalterítőt is megégette volna, és a mobiltelefonok is megolvadtak volna. Mikrohullámú sütőből pedig igazán nem bölcs dolog kiengedni a mikrohullámokat az emberek közé. De hogy tényleg meggyőződhessünk róla, hogy nem hevítés hatására pattogtak fel a kukoricaszemek, érdemes megnézni, hogyan pattog a kukorica egy forró felületen. Előkaptam tehát egy lábost, belehelyeztem néhány kukoricaszemet (melyeket mikróban elkészíthető pattogatott kukorica tasakjából szedtem ki), és felraktam a tűzhelyre. A mintegy 5 perc melegítés után kezdődő pattogást videókamerával örökítettem meg:

 

A videó alapján a következő észrevételeket tettem:

  • A kukoricaszemek egy része vízszintes irányban pattan, más kukoricaszemeket az ellenkező irányba lökve. Egy másik részük elmozdulás nélkül, egy helyben pattan szét, a többi pedig fölfelé ugrik.
  • A fölfelé ugró kukoricaszemek csak néhány centiméteres magasságba ugranak, nem pattannak ki a képből.
  • A pattanást kísérő hang nem szimpla csattanás, inkább egyfajta reccsenés.

A trükkös videókon ezzel szemben

  • mindegyik szem fölfelé ugrik, a mellette lévő szemek nem mozdulnak el (holott a 2. videón szorosan egymás mellett vannak a szemek);
  • mindegyik szem jó magasra ugrik, s mindegyik kirepül a képből, egyik kukoricaszem röppályáját sem látjuk végig a felpattanástól a leesésig;
  • a kipattanást kísérő hang nagy csattanás.

Gyanús még, hogy a trükkös videókon mindegyik kipattant kukoricaszem meglehetősen nagy. Lábosban jóval kisebbek készültek. Ha azonban megnézünk egy tál, mikróban készített pattogatott kukoricát, abban találunk normál méretű és gigantikus szemeket is:

Különféle méretű pattogatott kukoricák. Balról jobbra: 1. pillangó forma: egyetlen kukoricaszemből kipattant darab; 2. „súlyzó” forma: ez még mindig egy kukoricaszemből származik, ha a maghéj kétfelé szakad; 3. két kipattant szem egyesüléséből származó darab; 4. négy vagy öt kipattant szem fúziója folytán létrejött képződmény, amelyben még egy ki nem pattant szem is rejtőzik (erre nem jó ráharapni!).

Ha jobban szemügyre vesszük a gigantikus szemeket, kiderül, hogy ezek valójában több kukoricaszemből származnak. A szorosan egymás mellett lévő, egy időben szétpattanó szemek anyaga még lágy állapotban egymásba „gabalyodik”, így jönnek létre ezek a hatalmas képződmények. Egyetlen kukoricaszem nem képes ekkorára nőni. A trükkös videókban olyan nagy darabok is az asztalra estek, amelyek valószínűleg több kukoricaszem egyesüléséből származtak.

E megfigyelések alapján már összeáll a kép, hogyan is készülhettek a trükkös videók. Miután a telefonokat elkezdték hívni, a felvételen nem látszó, az asztal mellett álló segítő személy mikróban előzőleg elkészített kukoricaszemeket kezdett az asztalra dobálni. Az elkészült videókat ezután számítógépes grafikusok szerkesztésnek vetették alá. Egyenként eltüntették a képről a még ki nem pattant szemeket, s fehér röppályát rajzoltak nekik, amelyek kivezetnek a képből.

Kétségkívül ügyes hamisítás, nem vitás, hogy a cégnek sikerült magára vonnia a figyelmet, s mivel saját magukat leplezték le, nagyon nem is ítélhetjük el őket a tréfáért. Abból persze, hogy kukoricát nem lehet mobiltelefonnal pattogatni, még nem következik, hogy agyunkra sincs káros hatással a mobiltelefon sugárzása – ez viszont már sokkal bonyolultabb kérdés, amire bizonyosan nem a konyhában fogunk választ találni.

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr14554430

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Propeller 2008.07.07. 17:23:58

Szkeptikus blog: Kukoricapattogtatás mobiltelefonnal?Tegyünk néhány szem kukoricát az asztalra, helyezzünk köréjük 3–4 mobiltelefont, majd hívjuk fel a telefonokat. Pár [...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dunno 2008.07.07. 11:16:35

nekem a lassított felvétel tetszik a legjobban.
általábon is poén szerintem mikor tudósok valami hétköznapi jelenséget kutatnak. (pl volt az, hogy egy spageti tészta mindig legalább 3 részre törik)

ChPh 2008.07.07. 12:05:50

nem semmi

remélem ezt is minál többen látják, olvassak, és hallanak róla...

hehehehehe 2008.07.07. 12:09:16

volt egy haverom, mobillal akart kukoricát pattogtatni, és meghalt.

hahahahaha 2008.07.07. 12:35:54

őt én is ismertem!

movhu 2008.07.07. 12:43:41

Ez egy fenomenális összefoglaló a témáról :)

abl 2008.07.07. 12:44:13

én voltam az

Gorgil 2008.07.07. 13:21:41

Az kimaradt a lehetőségek közül, hogy esetleg nagy energiájú lézer nyalábot irányítanak a kukoricaszemre. :)

Jíti 2008.07.07. 13:42:34

Szerintem egyszerűen az asztalra ejtették a kukoricaszemeket és visszafelé lejátszották. De ki tudja

blügy-blügy 2008.07.07. 13:59:12

Én is úgy tudom, hogy egy mikrohullámu sütővel szórakoztak, bááááár, attól nem romlik el a telefon, és sül meg az agyuk az emberkéknek?

oldman 2008.07.07. 14:01:21

"A magnetronos trükk leleplező videója:"

A video hiányos vagy vágott. A magnetron a fűtésén kivül ( cca 3V 10A) anódfeszültséget is igényel, ennek csatlakoztatását nem láttam a felvételen. Enélkül viszont nem működik, de érintése igen megrázó élmény a kísérletezőnek.

A szokásos kapcsolásoknál a magnetron katódja (ami a fűtés is) van a földhöz képest - 4-6 000 V feszültségen, míg az anód (az eszköz teste) földpotenciálon,

◄ViZion 2008.07.07. 14:02:51

Tudtam, hogy kamu, bár én arra gondoltam, hogy valamelyik mentalista áll a háttérben, és ő miatta pattog... :)

lifelike 2008.07.07. 14:29:52

nem kamu
en a regi benefon 450es telcsivel pattogtatom a kukoricat itt a strandon az embereknek a biciklin
gyertek le nezzetek meg

lifelike 2008.07.07. 14:30:27

van fott kukorica is ha kell

wice 2008.07.07. 15:29:26

lifelike: remelem minimum pi-vizzel fozod.

boldiii 2008.07.07. 15:33:25

Az a baj, hogy a számítás nem elég részletes, de pontatlan is, minimum magyarázatilag. pl.

"In the United States, the Cellular Telecommunications and Internet Association (CTIA) requires all cell phones to comply with the Federal Communications Commission (FCC) SAR limit of 1.6 W/kg in 1g of tissue."

Nem vagyok a téma szakértője és most én is 5 perc alatt írok ide valamit, ezért lehet, hogy elhibázom, de ha már utánanézetetek posztot nyomtok, akkor legyen pontos.
Szóval 1.6 W/kg a max. teljesítmény, de egy 1g tömegre vetítve! Másrészt arról szem szól a fáma, hogy 2W/kg a határérték.

De másrészt maga a készülék nem tudna 20W-ot sugározni akkor sem, ha 10 kg szövetet raksz köré, van egy konkrét adóteljesítménye is, mondjuk 2W 900MHz-n, vagy 1W 1800-on.

A két érték között pedig az antenna, a burkolat, elrendezés adja meg.

És akkor itt jön a csavar. Ha a picige grammnyi magra tudja koncentrálni az ember a 2W adóteljesítményt, akkor természetesen a 2W/kg helyett 2W/0,25g lenne az elnyelés, azaz 8000W/kg(!)

Azaz, ha a 2W teljesítményt koncentrálni tudod, felfűthető lehet a kukoricaszem. Természetesen ez nem megy egy gyári mobillal, de ha tudnád koncentrálni az adást, akkor lehetséges. Hogy mennyire?

Hevenyészve. 1 Wh = 3600 J, ha a 2W-tal sugárzunk és 80 J-t kell besugározni (posztból), akkor (80/7200)*3600 másodpercig kell sugározni egy mobilnak, azaz 40 sec. 5 mobillal 8 sec, akkor nem kell nagyon számolni a lehűléssel sem. És természetesen a telefonoknak folyamatosan maximális teljesítménnyel kellene sugároznia, a kukoricaszemnek meg tökéletesen elnyelni az energiát.

Szóval természetesen kb. nem megoldható a dolog, de a számok szintjén nem lenne lehetetlen.

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2008.07.07. 15:37:15

főtt kukoricát milyen telefonnal lehet készíteni?

Darvon 2008.07.07. 15:40:50

"volt egy haverom, mobillal akart kukoricát pattogtatni, és meghalt. "
Ááá :D:D:D A hónap commentje, esküszöm :D
Amúgy jó a beszámoló, legalább még van ahol számít valamit az objektivitás

lOc (a pasztafáriánus) 2008.07.07. 15:56:23

Szerintem egyszerűbben is meg lehet csinálni. Egy kis damilt kell a kukoricaszemre ragasztani ami a rossz videón nem látszik vagy később elég ezt kiretusálni és a damillal kihúzom a képből felfelé a szemet és fentről leejtem a kész kukoricát

ambbay 2008.07.07. 15:58:10

"volt egy haverom, mobillal akart kukoricát pattogtatni, és meghalt. "


Youtube link? :)

ambbay 2008.07.07. 15:59:59

Biztos odanyúlt megigazítani a kukoricákat.

Indijoe 2008.07.07. 16:05:38

Vagy agyonverték a parasztok, mert már a hatodik kukoricacsövet törte le :-)

sniper 2008.07.07. 16:06:43

boldii:

en.wikipedia.org/wiki/Specific_absorption_rate

* United States: the FCC requires that phones sold have a SAR level at or below 1.6 watts per kilogram (W/kg) taken over a volume of 1 gram of tissue.
* European Union: the SAR limit is 2 W/kg, averaged over ten grams of tissue.

Ha mar csak azt vesszuk figyelembe, hogy a RF sugarzasnak mekkora resze nyelodik el egyaltalan a kukoricaszemben (ha az idegszovetben 2W/kg avg.). Esetleg tovabbgondolva kiszamithatjuk azt is, hogy egy folyamatosan peak teljesitmenyen forgalmazo (ez mar a baseband modul atalakitasaval jar, mert a valos hasznalat soran ilyen nem fordulhat elo) mobiltelefon-radio hany ora/nap/het/honap utan kezdi el melegiteni a prosztatadat, ha nincs tole messze (igy legalabb mindent megtettel, hogy a leheto legtobb sugarzast elnyeld). Valoszinuleg az, hogy pont ebben a relacioban a felsorolt mennyisegek a legkevesbe linearisan fuggnek egymastol, mar senkit sem erdekel.

Maradtam tisztelettel es szeretettel.

Idióták kíméljenek 2008.07.07. 16:11:50

Ez qrwajo, tetszik és hasznos, grat a blognak!
:DDD

Egyenlítő 2008.07.07. 16:16:56

A Brainiac sorozatban egy lavor mobiltelefonnal próbáltak tojást főzni. Langyos sem lett.

www.youtube.com/watch?v=Rc-ne-nIKUY

tzatziki 2008.07.07. 16:23:57

Gratulalok az oknyomozashoz, remek kis osszefoglalo szuletett belole. :)

nyari mikulas (törölt) 2008.07.07. 16:53:44

Boldii:
"Szóval 1.6 W/kg a max. teljesítmény, de egy 1g tömegre vetítve! "

Ami ugye azt jelenti, hogy a vizsgalt 1 g tomegben 0.0016W nyelodik el.

wtchp · http://telapoweb.extra.hu 2008.07.07. 16:56:26

Chuck Norris mobilja a krumplit is kipattogtatja!

Indijoe 2008.07.07. 17:32:39

Ne má'! Még nem volt olyan komment, hogy "azé' valami csak van benne"?

0xFFFF 2008.07.07. 18:30:21

Ezt most kétnaponta berakja valamelyik fasz blogger ?

matti nélkül 2008.07.07. 22:42:26

Köszi mindenkinek!
A legszórakoztatóbb dolog volt x ideje, amit olvastam!

Szilágyi András 2008.07.07. 23:07:21

boldii:

A 2 W/kg érték a mobiltelefon közvetlen közelébe helyezett anyagra vonatkozik. Természetesen ha beledugod a mobiltelefont egy tonna kukoricába, attól még nem fog 2 kilowattot leadni. Azonban a közvetlenül a telefon mellé tett (amúgy is mindössze negyed grammos) kukoricaszemre használható ez az adat. A telefonból kijövő sugárzás egyébként természetesen nem fog teljes egészében a kukoricaszembe koncentrálódni, hiszen a telefon mindenfelé sugároz, a kukoricaszem sem árnyékol számottevő mértékben, ha egy kukoricaszemet teszel a telefonodra, attól még tudsz rajta beszélni, tehát a kukoricaszem nem vonzza magába a sugárzást. A posztban közölt számítás persze csak egy durva nagyságrendi becslés, amit azonban a gyakorlat is alátámaszt.

bebike 2008.07.08. 12:52:31

tetszik, hogy ennyire raernek az emberek

brian2 · http://bank-hitel.blog.hu 2008.07.08. 22:59:56

lenne kedved részt venni a versenyben?
itt nézheted meg:
guru.blog.hu guru.blog.hu

mikutya 2008.07.09. 16:59:39

És ha már okoskodás... Ha 180 fokra hevítjük a kukoricát, és a fajhőjét a víztartalom alapján becsülöd, akkor vedd figyelembe a forráshőt is...

megrab 2008.07.09. 19:23:53

boldii

"amelynek mértékegysége a W/kg, és azt mondja meg, másodpercenként és kilogrammonként mennyi energia nyelődik el az emberi testben a mobiltelefonból származó sugárzás hatására"

Vagyis: ha 1 g anyagot mellé teszünk akkor abban a W/kg érték ezredrésze nyelődik el, tehát 2 W/kg os határérték grammonként 2 mW-ot jelent összesen, fókuszálni nem lehet.

Másrészt egy szó sem esett arról, hogy a mobiltelefon teljesítménye 2 W!!! A SAR mértékegysége definíció szerint tulajdonképpen J/kgs és ez nem azonosítható a telefon teljes sugárzási teljesítményével! A kettő közti összefüggést (mert nyilvánvalóan függ a telefon teljesítményétől az érték) tudni kellene, mielőtt ilyen elméleti számításokba bonyolódsz, vagy meg kell nézni a telefon leírásában a teljesítményt.

Magyarul: 1 g telefon mellé helyezett anyagra maximum 1,6-2 mW fűtési teljesítmény jut a telefon sugárzásából. Ezzel lehet csak számolgatni.

Azt meg egyáltalán nem értem, hogy hogyan jött ki a frekvencia és a telefon teljesítménye közötti összefüggés. Ha a kisugárzott fotonok energiáját veszem alapul akkor 1800 MHz-en kétszer annyi energiát sugároz ki, vagyis dupla annyi teljesítményt jelentene, ha ugyanannyi részecskét sugároz ki a telefon. És nem vettem figyelembe a telefon tulajdonságait, elektronikáját stb...

Szóval meglátásom szerint a számok szintjén is kivitelezhetetlen a dolog.

Prophet 2008.07.11. 22:07:39

Én azért mindig kiveszem a zsebemből, nem akarok herepókot kapni...

Birka 2008.07.17. 11:10:45

A szkeptikusokkal nem kukoricázhatnak! :)

Tung 2008.07.26. 12:06:47

Uri Zeller telefonja képes rá! Semmit nem tudtok róla! A Kiválasztott következő adásában: a hangommal kipattogtatom a kukoricát!!

sprenczl 2008.07.28. 10:40:23

egyszer telefonáltam a csajomnak és közben lezuhant egy UFO vaze...

kakukkfióka 2008.12.22. 23:18:46

Az a helyzet hogy semmt sem tudtok! Nekem már egy ideje fáj a fejem a fülem mögötti részen mikor MOBILTELEFONNAL telefonálok. A híváskezdést nagyon érezni , de a többi idő is elég gáz. Ma már a másik oldalon telefonálok, NOKIÁM van. :-(
Ott még nem érzem annyira. Elég sokat telefonálok már évek óta vagy 12 éve..... Szerintem a nagy mobilozásnak meg lesz a ára. Csak ezt sem vallják be, mint a dohánygyárak, a tüdőrákot sem. A pénz mozgat mindent, és dögleszt meg bennünket!

ezobiooko · http://ezobiooko.blog.hu 2008.12.23. 09:34:24

"Az a helyzet hogy semmt sem tudtok! Nekem már egy ideje fáj a fejem a fülem mögötti részen mikor MOBILTELEFONNAL telefonálok. A híváskezdést nagyon érezni , de a többi idő is elég gáz. Ma már a másik oldalon telefonálok, NOKIÁM van. :-("

Mindenképp fordulj orvoshoz, és szerezz be egy vezetékes fülest.

Ebből ugye azért nem következik, hogy lehet kukoricát is pattogtatni...

És mi az a semmi amit nem tudunk? Úgy érzem, hogy Te mindent... :)

bolhabetu 2008.12.23. 11:42:54

"Ott még nem érzem annyira. "

Persze, ha sokat koncentrálsz rá, akkor ott is fogod. Az önszuggesszió csodákra képes. (Mondom ezt mindenféle gunyorosság nélkül.)
Ezzel együtt tényleg fordulj orvoshoz, mert a fájdalom sokmindent jelezhet, használj kihangosítót, stb.

VoluntartistA 2013.01.05. 20:00:20

Csak okulásul írom le a kései koroknak, hogy több, mint 4 év elteltével, ma kérdezte tőlem egy jó ismerősöm, hogy igaz lehet-e ez a dolog? :-)
Mondtam, hogy csak rá kell koncentrálni, és hinni benne... azt hiszem ennyi elég.

KeMa 2013.01.23. 09:43:58

Magnetronos verzió működik.

De életveszélyes.

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása