Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

A Blikk a vízerek fogságában!

Július 15-én ez a cikk jelent meg a Blikkben: Betegségeinkért a vízerek is felelősek

Nocsak, mondom magamnak, lássuk, milyen betegségekről és milyen vízerekről van szó! Nos, először is a betegségek: „leukémia, az asztma, a pajzsmirigy működésének problémái és a daganatos megbetegedések”. Te jó ég! Ez már tényleg komoly! Ráadásul ezek még sose voltak kapcsolatba hozhatók egymással: asztma és a rák... Lám, ezért érdemes újságot olvasni! Ez valami világrengető felfedezés lehet, nem is értem, miért nem a címlapon hozza a Blikk...

De ha már valaki erre a döbbenetes következtetésre jutott, lássuk, mivel teszi hitelessé? Íme: „...már az ókortól vannak feljegyzéseink a vízerek káros hatásairól”. Bár én még ilyen ókori írást nem láttam, de nem is ez a baj. Hanem az érvelés. Egy orvosi felfedezést valóban az tesz elfogadottá, hogy „már az ókorban is”? Akkor hát mire is lennének jók az ókori feljegyzésekben nem szereplő antibiotikumok, amikor ott vannak a piócák, a tehénlepény, varjúmáj, meg a köpölyöző tégelyek?

És akkor most lássuk, mit tudnak a vízerek. A Blikk szerzője szerint: „A földsugárzások gyakran titokzatos energiákként élnek a köztudatban”. Aha. A köztudatban. Persze ha már valaki kimutatta volna bármilyen hiteles műszerrel, hogy ilyenek léteznek, nem volnának titokzatosak. De erre még nem került sor, csak pálcás emberek állítják sok pénzért, hogy ők érzik...

„A kutatások azt bizonyítják, hogy ezek a megbetegedések is a vízerekre vezethetők vissza – kezdi dr. Kóczán István”. Kár, hogy csak kezdi, és nem folytatja azzal, hogy milyen kutatásokra gondol. Ilyen kutatásokra ugyanis nem találtam adatot a neten. Lehet, hogy nem is voltak?

„– Ezzel a radiesztézia tudománya foglalkozik, tőlünk nyugatra például bevett módszer, hogy az építkezések alkalmával hívnak egy szakembert, aki felméri, hol futnak vízerek, és hová melyik helyiséget érdemes tervezni” – Őszintén meglep, hogy a radiesztéziát tudománynak tekinti orvosunk, márpedig akkor tudományos módszereket illene alkalmazni e téren is. Ezt pedig az ezoterikusok kategorikusan elutasítják. Számukra a tudományos vizsgálat a „pálcás embereken” túl sose terjedt. És hogy nyugaton ez bevett módszer lenne? Annyira biztos nem, mint nálunk, ahol emberek millióit lehet ezzel butítani. De minden ezzel ellentétes adat előtt meghajtom a fejem. Csak egyszer látnék forrást egy-egy ilyen hányavetien odavetett mondat után...

„Jó tudni, hogy a vízerek hatását sajnos nem befolyásolja, hogy hány emeletes házban lakunk, egy panelház 10. emeletén ugyanúgy hatnak ezek az erők, mint a földszinten, hiszen a sugárzás felfelé terjed.” – Figyelik? Azért hatnak ugyanúgy a 10. emeleten, mert felfelé terjed... Megáll az ész! Illetve a szerzőnél el se indult. Akkor ugyanis egy kicsit tovább gondolná így: és a 20. emeleten? És az 50-ediken? És a fölötte 5000 m-re lebegő léghajóban? Az űrben? Vagy mégis csökken ez az energia (ő használta ezt a szót!), mint pl. a gravitációs erő, a távolsággal négyzetesen?

„ A ló, a kutya, a tehén elkerüli a geopatikusan terhelt helyeket, a macska, a méh és a hangya viszont kedveli ezeket a területeket. A szobanövényeink is reagálnak: a vízerek fölé helyezett fikusz vagy filodendron például elhullatja a levelét, és idejekorán elpusztul.” – Bárcsak tudnám, hogyan lehet azonosítani a „geopatikusan terhelt” helyeket, és hogyan beszélik meg az állatokkal, hogy melyik miért szeret itt tartózkodni, a másik meg ott... De azért nem akarok elmenni szó nélkül amellett, hogy az „idejekorán” azt jelenti: pont a megfelelő időben. Vagyis ha a növény idejekorán elpusztul, abban semmi rendkívüli nincsen.

„Természetesen a radiesztéziában használatos ingával ki lehet mérni, hogy hol futnak a vízerek” – természetesen nem lehet! Ahány mérés, annyiféle eredmény. Tessék kipróbálni, és egymás után több „szakembert” hívni! Rengeteg szkeptikus próba bizonyította, hogy az „ingások” mérései soha nem jutottak azonos eredményre!

De miért jó az a Blikknek, hogy ilyen borzalmakat terjesszen? Erre a kérdésre a válasz nem olyan könnyű, mint arra, hogy miért jó a cikk írójának. Nos, itt a megoldás: e testi bajokra „a MORA-diagnosztika a legalkalmasabb, amely fájdalommentesen feltérképezi a testünket, és szintén minden kellemetlenség és mellékhatás nélkül megszabadít bennünket a káros hatásoktól”. Dr. Kóczán üzemelteti ugyanis ezt a berendezést, melyre – mint a Blikk házi szakértője – szinte minden cikkében hivatkozik...

Ez a MORA-diagnosztika állítólag nemcsak felfedi testünk összes baját – igaz, egy barátom szerint 16 000 Ft-ért! – de meg is gyógyítja néhány perc alatt, már ha a sorállást nem vesszük tekintetbe! Tényleg fantasztikus lehet, ami azért is furcsa (a szerző gondolatmentét követve), mert az ókori feljegyzésekben nem látjuk nyomát...

Legközelebb ezt a MORA-csodát vesszük górcső alá.

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr86572183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Birka 2008.07.17. 11:17:24

Én meg elsőre azt hittem, hogy a Blikket elfogta egy légitársaság... Amúgy ez a Blikk egy tudományos magazin? :)

ezobiooko · http://ezobiooko.blog.hu 2008.07.17. 12:05:10

"Amúgy ez a Blikk egy tudományos magazin? :)"

Szerencsére nem. De így kerülnek át a baromságok a köztudatba.
Az egyik elolvassa, és már tényként adja át a következő áldozatnak.

pcdevil · http://twitter.com/pcdevil 2008.07.17. 13:30:57

"[...] Ilyen kutatásokra ugyanis nem találtam adatot a neten. Lehet, hogy nem is voltak?"
hát már mindennek a neten kell lennie?!:P ezabaj a mai világgal. sok szkeptikus azt hiszi, hogy azért mert van internet és ott nem találja, már meg is cáfolta! szörnyú...:(
(sorry, csak kötöszködés, és néha jó kikapcsolt aggyal beleélni magamat a hívők helyébe. hihi:D)

egyébként jó cikk.
egyik nap talán natgeo-n láttam egy (a csatorna színvonalán erősen aluli) műsort, ahol felkértek egy pálcás embert, hogy jó keressünk vizet. rábökött egy helyre, és 60 méter lefúrás után már találtak is! Volt valami kontrollkísérlet is, de megmondom őszintén nem emlékszem rá. a műsorvezető nagyon hangoztatta, hogy őt meggyőzte, hisz benne, hogy ez egy fenomenális módja a vízkeresésnek.

antirezonátor 2008.07.17. 14:46:50

No igen, a rezonátorok :-(((

Jó szó ez a "biorezonancia", amolyan "tudományos": az _avatatlan_ füleknek :-(((

...épp tegnap este mesélte egy barát házaspár... 11 éves kisfiuknak egy elég nagy területen kipusztultak a hajhagymái... mindenhol jártak már, millió vizsgálat, de nincs meg az oka... rengeteg bizakodás, majd keserűség... elmentek végül a helyi "biorezonátor"-hoz: 8 műszerezés után (alkalom/5eFt!) kaptak 2eFt kedvezményt, majd pár alkalom után térítésmentesen kezelték néhányszor... végül (bocs, de) a kuruzsló azt mondta, úgy tűnik nem tud segíteni...

Árgarancia? Hát nem jött össze :-(

nyari mikulas (törölt) 2008.07.17. 14:47:22

pcdevil: eleg megdobbento, de az uj tudomanyos cikkek kivetel nelkul megtalalhatoak a neten, sot, sokszor hamarabb ott vannak, mint megjelennenek nyomtatasban.
A regi szakcikkeket is folyamatosan es nagy tempoban toltik fel.

A mai cikkek irodalomlistajaban szerepelnek hivatkozasok azokra a regi cikkekre, amelyek szamitanak a temaban. Vagy olyna cikkere, amleyek hivatkoznak azokra...

Az, hogy egy adott temaban nem talalsz semmi kutatasi eredmenyt a neten, az nem nem cafolja magat a jelenseget, de nagyon valoszinusiti, hogy az elmult husz-harminc evben nem tortent meg emlites sem ilyen jellegu kutatasrol szakmai forumon.

"A kutatások azt bizonyítják, hogy..." allitas cafolata, hogy ha ilyen kutatasrol szakcikket nem talalsz a nagy adatbazisokban.

A vilaghalon nagyon sok konyvtar teljes katalogusa is elerheto.

Osszefoglalva: eleg komoly erv szerintem, hogy ilyen jellegu kutatasrol nem talalsz semmi adatot.

Cafolhato allitas, azzal lenne cafolhato, hogy valaki beirja ide legalabb egy ilyen temaju szakmai cikk hivatkozasat (folyoirat, evfolyam, oldalszam).

◄ViZion 2008.07.17. 14:47:54

Blikk az a Brit tudósok rovatot támogatja a zindexen...
Nem viszerek inkább...? :)))

Qzole 2008.07.17. 15:40:58

pcd: Hali, hát te? :D

Egyébként igen, túl sok ember tölt túl sok időt a net előtt, értelmetlen vitákkal töltik a jobb dologra is fordítható idejüket (én most éppen renderelek, és azt meg kell várnom :P).

Tényleg ez a legjobb amit a szabadidőnkkel tudunk csinálni?

bolhabetu 2008.07.17. 18:45:53

"hát már mindennek a neten kell lennie?!:P ezabaj a mai világgal. sok szkeptikus azt hiszi, hogy azért mert van internet és ott nem találja, már meg is cáfolta! szörnyú...:("

scholar.google.com/schhp?hl=en&lr=

Egyébként ez könnyen kikerülhető lenne, ha a cikkben lennének hivatkozások. Igy azt sem tudni, milyen kulcsszavakra érdemes keresni.

Dowsing
Ez jött, nem túl biztató
jrsm.rsmjournals.com/cgi/content/abstract/95/4/189
www.nature.com/nature/journal/v229/n5281/abs/229163a0.html

Ez a cikk hivatkozik szovjet kutatásokra, mint sikeresekre.
md1.csa.com/partners/viewrecord.php?requester=gs&collection=ENV&recid=8003432&q=&uid=792996974&setcookie=yes

pcdevil · http://twitter.com/pcdevil 2008.07.18. 00:43:24

ohh pls no offense. azt hittem egyértelmű lesz a zárójelezésből, hogy erős szarkazmussal írtam:)

Vaskalapos köszi, de nagyjából tisztában voltam ezzel:) csak annyira beindult az agyam mit mondhatna egy buta ember erre a mondatra, hogy muszáj volt leírnom:$ legközelebb tényleg kitáblázom miért is írom ezt, ígérem.

Qzole: még szép hogy én!:DD (muhaha miért pont itt szabadulnál tőlem?:)) én pedig gépet csináltam ebben a remek (khm) időben, szóval nem, nemtudok jobb időtöltést:P

sapiens 2008.07.18. 08:36:39

bolhabetu -

Micsoda elegáns, angolos "understatement", mely még jobban megalázza a pálcásokat:

"These results, wholly negative, add to doubts whether dowsing in this context can yield objective information. " - azaz: "ezek az eredmények, melyek teljességgel negatívok, csak növelik a kételyt, hogy ebben az összefüggésben a pálcázás objektív információkat nyújthat".

Vipera 2008.07.20. 17:30:39

"Ahány mérés, annyiféle eredmény. Tessék kipróbálni, és egymás után több 'szakembert' hívni! "
- A hegedű sem működik minden ember kezében, lehet, hogy az inga/pálca sem. Én ezért nem csak azt nézném meg, hogy az egyes (szak)emberek kezében ugyanúgy működik-e az inga, hanem azt is, hogy akiknél épp ott jelez vízeret, ahol tényleg van, ezt az eredményt képesek-e olyan gyakorisággal hozni, ami már kizárja a véletlen találgatással kapott eredményt.

zenészpéter 2008.07.20. 19:25:58

a hegedű sem működik minden embernél kétszer ugyanúgy, ezt is mondhatják. Egy fordított kísérlet azért valóban érdekes lenne. Ha megegyeznénk az ingásokkal, hogy mit tudnak mérni. De számtalan ilyen kísérlet is volt már. Itt van egy például:

www.termeszetvilaga.hu/tv2002/tv0208/randi.html

ribizli · http://manzare.wordpress.com 2008.07.24. 17:08:25

a "már az ókorban is.." és "a kutatások azt bizonyítják hogy..." szövegek azért kifejezetten alattomosak, mert elég nehéz utánajárni. Hogyan bizonyosodhatnék meg afelől hogy _nincs_ ilyen ókori feljegyzés, vagy hogy sosem volt ilyen kutatás... No persze vannak viszonylag jól felismerhető motívumok, amikből fel lehet ismerni ha egy szöveg áltudományos, de ez a legcsúnyább ferdítések egyike. Ha azt olvasom "elektroszmog" elég megkérdeznem egy villanymérnököt és rögtön elmondja hogy mi a helyzet ezzel kapcsolatban. De hogyan tudhatna egy történész az _összes_ leletről? Mert hát attól hogy a kereső nem ad ki rá találatot, még nem jelenti azt hogy nem létezik.

Tung 2008.07.26. 12:23:53

Nekem ez az egész azért undorító, mert képzeljük el, hogy van egy hiszékeny asszony, akinek a gyereke beteg lesz. Szerencsétlen járatja a gyereket kezeltetni (ORVOSHOZ) és a maradék kis pénzéből még varázspálcás bácsikat hív (érdekes, én már 6 éves koromban tudtam, hogy a varázspálca csak a mesékben létezik), majd átrendezi a lakást és magát hibáztatja, h ezt előbb nem tette meg, biztos nem lenne most beteg a gyerek.

Vágó István 2008.07.28. 01:32:18

KÁ 2008.07.27. 16:34:56

Remek írás, gratulálok!

DJS 2008.08.22. 22:32:28

Ez ellen nem a saját eszközeivel kellene felvenni a harcot? Tehát álcázott hirdetést elhelyezni a Blikkben pármillió forintért, hogy milyen híres lelepleződött kuruzslókat ismerünk, vagy efféle, hogy dr. Lenkei szereit tízből tíz orvos betiltaná, interjú. Szóval a saját eszközeikkel felvenni a kesztyűt. Jól tudom, hogy erre nincs lehetőség, de amíg erre nincs lehetőség, addig igazából a szkeptikusok soha nem állhatnak nyerésre.

Bicskas 2008.09.02. 19:31:52

"Vagy mégis csökken ez az energia (ő használta ezt a szót!), mint pl. a gravitációs erő, a távolsággal négyzetesen?"
soha életemben nem hallottam ilyenről, hogy a gravitáció a csökkenne a távolság arányában
sőt mondok mást minél magasabban van egy tárgy annál több az úgynevezett helyzeti energiája
cáfoljatok rám, de szerintem ez így nem igaz

2008.09.02. 20:14:31

Pedig csökken. Mégpedig négyzetes arányban.

hu.wikipedia.org/wiki/Gravit%C3%A1ci%C3%B3

A helyzeti energia egész más fogalom:

hu.wikipedia.org/wiki/Helyzeti_energia

Czihaki Viktória 2008.09.17. 12:36:21

Itt nem azon van a hangsúly müküdj, vagy ne müküdj te pálca, ha viz van a föld rétegeiben. Ha nem az a szélhámosság, hogy a vizerekre fogják egy betegség okát. Nem az a baj, hogy holt lekeket lát vagy érez a pálcájával, hisz neki jó hogy ilyen fantasztikus, hanem az a baj, hogy ezt szélhámosságra használják és az egyszerü naiva embereknek kiveszik a sok pénzt a zsebéből. Sajnos a média minden tekintetben segitő kezet nyújt, engedi a tv- csatornáról ezt a szélhámosságot, ami azért veszélyes, mert sok ember azt amit ott lát és hall teljes mértékben hiteles, igaznak veszi.

Vladimir Harkonnen 2008.11.08. 22:35:02

pcdevil 2008.07.17. 13:30:57
"egyik nap talán natgeo-n láttam egy (a csatorna színvonalán erősen aluli) műsort, ahol felkértek egy pálcás embert, hogy jó keressünk vizet. rábökött egy helyre, és 60 méter lefúrás után már találtak is! Volt valami kontrollkísérlet is, de megmondom őszintén nem emlékszem rá. a műsorvezető nagyon hangoztatta, hogy őt meggyőzte, hisz benne, hogy ez egy fenomenális módja a vízkeresésnek. "

Kölyök kormban apám kihívta a kútfúrót, rámutatott egy pontra a kertben: Ide fúrja mester! Az iparos lefúrt vagy 15 métert, és lett víz! Nálunka faluban bárhol lefúrok 10-20 métert és találok vizet.
Ennyit ezekről a műsorokról.

szoszo 2008.12.08. 22:01:38

Nálunk a telken gyerekkoromban jött egy bácsi, (nagyapám kerítette valahonnan) valami olyasmi volt a két keze közt mint a zuhanycső, ivbe hajlítva és mintha lógott volna róla valami szondaszerű dolog, és tekeredett előre hátra ahogyan sétált a telken. Azt mondta ott van az ér ahol hajlik a cső. Ez egy erősen agyagos talajú hegy, ahol lutri volt a kútásás. Lekövetett 3-4 eret és két helyet jelölt meg ahol fúrathatunk. Az első helyen ott, és olyan mélyen voltak az erek ahol mondta. Azóta is (30 éve) van víz abban a kútban. Nem varázsvessző volt, hanem valami készülék, ami a "test jeleit" erősítette fel (???). Szóval akkor és ott sikerült. Azután kézről kézre adták a telkeken, és mindenkinek talált vizet. Itt rétegvíz, talajvíz nincs.

Tom Benko 2009.10.09. 08:50:46

"Ahány mérés, annyiféle eredmény. Tessék kipróbálni, és egymás után több „szakembert” hívni! Rengeteg szkeptikus próba bizonyította, hogy az „ingások” mérései soha nem jutottak azonos eredményre!"
Már reagáltak is rá. :)
www.ezo.hu/index.php?id=10
Én elhívnám ezt a fickót, meg még két, általa ajánlott másikat, és külön-külön, elszigetelve, de egyszerre kiméretném velük a lakást. Vajon akkor is ekkora lenne az arca? :)

Tom Benko 2009.10.09. 20:35:06

@Ipgaz: Ezeket ismerem, de, ha jól emlékszem a dátumokra, az úr írása ez után született.

ezobiooko · http://ezobiooko.blog.hu 2009.10.09. 21:56:08

@Tom Benko:

Csak egy baj van az úr írásával... minden radiesztéza ezt mondja.

Mindegyik a saját szaktudását jelenti ki az egyetlen és tökéletesnek...

Tom Benko 2009.10.10. 09:43:49

@ezobiooko: Tudom. nem kell meggyőzni. :) Inkább őket kellene még egy kicsit alázni, lehetőleg a saját kijelentéseikkel. Mennyibe kerül most egy rádióesztéta?

Joco74 2009.10.10. 10:52:55

@Tom Benko:
Felbecsülhetetlen érték :)

Sajnos nem nagyon tesztelhető...
Mindig megtalálják a kibúvót.

Tételezzünk fel egy tesztet:
1. egy adott földterületre kihívsz egy radiesztézát, hogy mérje fel, állapítsa meg, hol és milyen mélységben lehet vizet találni.
2. elmegy és rámutat egy pontra.
3. Hívsz egy kútfúrót...csodák csodája 1-100 m között vizet fog találni
4. a radiesztéza a tévedésének mértékében elégedetten bólogat és megmagyarázza hogy a visszaverődés-szóródás-torzítás mellet, milyen pontos is volt...

Tom Benko 2009.10.10. 19:00:14

@Joco74: Megkérném, hogy, ellenőrzésképpen, hadd hívjak ki még valakit, ugyan, kit ajánlana? Sőt, ezt még a "mérés" előtt tenném, és utána hívnám csak ki a javasolt másikat.

Joco74 2009.10.10. 19:19:23

@Tom Benko:

Nincs ötletem, hogy ebből hogyan mászik ki... de garantálom, megmagyarázza :)

Tedd meg! Érdeklődve várjuk beszámolód... :)

Tom Benko 2009.10.10. 20:20:12

Hát, ha nem terhel meg nagyon anyagilag, akkor nekiesek. Árajánlatot azért kérek tőle, biztos, ami biztos. :) Ha lesz valami, küldök beszámolót róla.

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása