Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Halálos vegetáriánus

(Olvasónktól, Tasnádi Györgytől kaptuk az alábbi történetet. Köszönjük! – A szerk.)

Sopronból tartottam haza Budapestre egy gyorsvonat kupéjában. Győrben beszállt egy fiatal hölgy, hegedűtokkal a kezében. Ösztönösen megnéztem az állát, mint egy igazi zeneértő. Stimmelt. Kis barna foltocska jelezte a nyaka mellett, hogy napja nagy részét a hegedűjével tölti. Szerény teremtésnek tűnt. Afféle zenekari munkás, aki beletörődött, hogy már csak a szólista sztárok érvényesüléséhez fog aládolgozni. Hegedűjét biztonságba helyezte, majd önmagát is. Amint elrendeződött, nyomban beszélgetést kezdeményezett. Nem tértem ki előle, mert abban a ritka állapotban voltam, hogy kissé unatkoztam. Egyébként is, volt még szűk másfél óránk a megérkezésig, ugyanis mint első szavaiból kiderült, ő is Budapestre tartott.

Ravasz gondolatfűzésekkel tért rá beszélgetési szándékának lényegére: meg akart győzni, hogy én is vegetáriánus legyek. Valahogy ráérzett mindenevő étkezési szokásaimra. A finom husikákat is nagy élvezettel fogyasztom, ugyanúgy, mint bármely egyéb ennivalót. Ezt ő nem tűrhette. Részletesen taglalta a húsfogyasztás problémáit. Kiderült, hogy amikor az állatokat leölik, akkor azok húsában kicsapódik az erőszakhormon, ami nagyon káros anyag. Ha megesszük a húst, akkor elfogyasztjuk az erőszakhormont is. Ez a hormon pedig megrontja az embereket, ugyanis azok erkölcsileg lezüllenek, egymás ellen fordulnak. Még a háborúk is azért vannak, mert a húst fogyasztó emberek kiprovokálják azokat.

Hosszú tanmesét kaptam tőle arról is, hogy mennyivel magasabb a válások száma azokban a családokban, ahol húst fogyasztanak. Itt igyekeztem egy kicsit belekeverni a dolgokba, ugyanis agresszív feminizmus bukkant elő, mondván, a férfiak nem hajlandóak lemondani a húsevésről. (Csodás, nem? A vegetáriusság a nőmozgalmakban – igazi kutatási téma egy megveszekedett bölcsész számára.) Profi volt a csaj, mert módszeresen kikerülte kérdéseimet, s csak sorolta a szörnyűbbnél szörnyűbb példáit a családok húsevéses megrontásáról. Minél nagyobbakat mondott, annál makacsabbul védtem a husikák elfogyasztása által nyerhető élvezeteket.

Igyekeztem áttérni a biológiaórán tanultakra, azaz kinek van redős, gumós, és tarajos fogazata. Kinek van szüksége előre tekintő, sztereoszkópikus látásra. Kinek van szüksége összetett gyomorra és kinek nem. Mondta, hogy ezeket ő is tudja, de az erőszakhormonról nem tudnak a biológusok meg az orvosok, és ezért nem képesek helyesen látni a problémát. Bár ezeket olyan érveknek tartottam, amelyek miatt már elment a kedvem a gondolkodva érvelés technikájától, de még tartottam magamat.

A budai hegyek feltűntek, tehát ideje volt leszámolnunk egymással. Be is adta a kegyelemdöfésnek szánt utolsó gondolatot:

 – A hús halálos méreg! Aki megeszi, az meghal! – mondta jelentőségteljesen.

 – Na látja, ebben bizonyos vagyok, mint ahogy az is meg fog halni, aki csak zöldségeket meg gyümölcsöket kosztol. Ez a sors már a születésünk tényével eldőlt.

 – Persze, de a vegetáriusok hosszú ideig élnek, akár 140 évet is, míg az, aki húst eszik, annak legfeljebb egy-két hónapja van hátra.

 – Akkor azt magyarázza meg, hogy például az eszkimók, akik nem kifejezetten olyan helyen élnek, ahol roskadoznak a fák a gyümölcsöktől, olyan szépen eléldegélnek. Pedig naponta akár 5–6 kiló fókahusit és fókazsírt is fezabálnak. Ott aztán literszám mérhetik az erőszakhormont. Ők miért nem halnak meg?

 – Azért, mert ők ezt még nem tudják – válaszolta a legmagasztosabb bölcsesség tudatával.

 – Azt mondja, hogy itt fontos tényező a tudás?

 – Igen.

 – Igen? Maga azért hozta tudomásomra az egészet, hogy mihamarabb meghaljak? Kegyed egy gyilkos! Szégyellje magát! Hány ember gyors halálát intézte már el így?

Utóirat:

Ezt az írást már nem emberi mivoltomban írtam le, mert egy ropogósra sült bőrös malacsült fogyasztása közben az erőszakhormonra gondoltam. A gondolat elindította a vegyi reakciót és azonnali halált okozott. Egy géntechnikailag módosítatlan tök formájában reinkarnálódtam. Öröm ez nekem, hogy génjeim az őstökökével megegyeznek, mert így spirituálisan cselekvőképes vagyok. Egyébként hogyan is vetettem volna papírra ezt az egész sületlenséget?

Tasnádi György

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr87601394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shapeshifter 2008.08.05. 22:08:14

"Egyébként meg: a sárgarépa is csak ember, aki répát eszik öl! :D"

Egyszer valaki fél órán át magyarázta nekem, hogy a sárgarépa is él, és sikít a fazékban miközben megfő! És komolyan is gondolta.

Tasibácsi 2008.08.05. 22:29:55

A „Halálos vegetáriánus” margójára:

Kell, hogy valamit ide írjak, mert olyan margója van neki, hogy azt lehetetlen üresen hagyni.
Kezdjük rögtön a jellemábrázolással. Fontos, hogy egy olyan személlyel hozott össze a sors, aki lényegileg soha nem cselekedhet saját fantáziája szerint. Igazi bérrabszolga, akit állandóan kiigazítanak, rendreutasítanak, akinek folyamatosan mások ízléséhez kell igazodnia. Olyan ember tehát, akikből a legtöbb él e földgolyón. Ha jól sejtem, az ilyen ember keresi, kutatja annak lehetőségét, hogy végre egyszer ő mondhassa meg a tutit.
A mellékszereplőnek is kevés főhősünk rátalált valamire a vegetarianizmussal. Olyan táplálkozási eszmét tett a magáévá, amely manapság is meghatározza 1-2 milliárdnyi ember mindennapjait. Persze azon nem gondolkozik el az ilyen ember, hogy például Indiában milyen okai lehetnek ennek az Európában furcsa nézetrendszernek. Ha belegondolok az indiai demográfiai adatokba, és a számukra rendelkezésre álló életfeltételekbe, akkor az ott meglehetősen logikusnak tűnik számomra. Például, ha a szarvasmarhák nem lennének „szentek”, azonnal felzabálnák őket az emberek, és így nem maradna egy kis tej sem, sőt az az ürülék sem keletkezne, amelynek száraz darabjait elégetve meg tudják főzni a napi rizsadagjukat. Ott a napi célszerűségek váltak kultúrává, az analfabéta tömegeket tanító irányelvekké. Amint ez átkerül ide Európába, már lényegét veszíti, és egészen más funkcióban él tovább. Mi ez a másik funkció?
A választ nem tudom tudományosan megfogalmazni, nekem is csak feltételezéseim vannak. Ezért az ide rögzített gondolataimra felfokozott figyelemmel várom az emberi természethez és a társadalmakhoz szakmaszerűen értők reakcióit, megjegyzéseit.
Azt gondolom, hogy az ilyen kontinenseken átrángatott eszme-rendszerek, mint a vegetarianizmus, a Feng Shui, a Vaszati stb. kitűnően megfelelnek a sodródásba kényszerült embereknek. Végre van valami, ami mögött világviszonylatban is meghatározó tömegek állnak, tehát megjelenik velük együtt az erő tudata. (Mint mikor a kisegér odaszól az elefántnak: Hallod, hogy dübörgünk?) Az összetartozás, a szövetséges tömegek tudata már hatalmas erőt adhat, de kell még valami, ami aktivizálja ezt az erőt. Mi ad tehát cselekvő energiát?
Az ellenségtudat. Csak egy ellenséggel szemben fogalmazhatja meg valaki a saját igazságát, csak vele szemben lehet felsőrendűbb. Kis hegedűsünk ennél egy kicsit többet is magára vállalt. Jól begyakorolt érvrendszere azt sugallja, hogy ő saját magát kiválasztottnak tartja, hiszen ő az igazi tudás birtokosa. Szemében a tudósok (biológusok, orvosok) a legfőbb ellenségek, hiszen ők azok, akik a kutatási eredményekre hivatkozva érvelnek a vegetáriánus gondolatok ellen. Az ilyen emberek szerint a tudósok gondolatvilága beszűkült, s mint ilyen nem is lehet teljes értékű, hiszen hiányzik belőle a fantázia és a hit.
Jellemzőnek tartom, hogy a gondolkodva érvelő magatartásomra válaszul elkezdett fenyegetéseket előrángatni. Úgy tett, mint az az éretlen ember, aki ijesztgeti kisgyermekét, például így: „Ha nem eszed meg a spenótot elvisz a mumus!” Esetünkben ez így hangzik: Ha továbbra is húst eszel, akkor meghalsz! Ezt azonban így kell érteni: Ha nem hiszel nekem, akkor meghalsz! Bejött tehát a megfélemlítés, a zsarolás motívuma is.

Felfedezni vélem az előbbi eszmefuttatásban, hogy ez a logika nem csak a vegetarianizmusra érvényes. Dobjunk fel bármilyen témát! Ufó-támadások, aura, Hartmann-sugárzás, stb. Mindegyikre jól szervezett eszmerendszer épül, mindegyiknek bőséges követőtábora van, és mindegyik aktívan ijesztget, ami után felkínálják a saját megoldási módszereiket. Egy ember egyszerre több ilyen nézetrendszert is magába illeszthet, hiszen a gondolkodási séma mindegyikben szinte azonos. Sőt, ez az a gondolkodási mechanizmus, amelyben a legkevésbé kell gondolkodni, ez az, amelyhez bármikor hozzáilleszthetőek fantáziálási hajlamaik, feltételezéseik. Ezeket pedig alaposan megtámogatják a jól fel-épített hatalmi és gazdasági csoportérdekek. Minden ilyen áltudományos, ezoterikus, vagy akármilyen téveszmés csoport célirányosan költekezik, és jól mozgósítható. Kell ennél több?

Rigor 2008.08.05. 22:55:15

Tasibácsi: amit leírtál, nagyon jól leírja a vallások és hívők mechanizmusát.

Esmein 2008.08.06. 00:22:10

Tasibácsi, gyönyörűen összefoglaltad azt amit én is nagyon régóta próbálok magamban megfogalmazni, csak eddig nem sikerült, el is mentem a hozzászólásod, hogy szükség esetén kéznél legyen :)

renhoek 2008.08.06. 01:34:41

ezdejó :D szerelmem is vega vagyis halat eszik (most lényegtelen hogy ettől lett ilyen állati jó csaj, vagy mástól :D nemtudom) de ő sosem ilyen pics@ hogy lenézi a husikedvelőket.

ezvan :p értelem kérdése

kuangeleven 2008.08.06. 07:12:07

Oké rövidre fogom, mert most nincs idő.

Már a fórumon is rőá akartam kérdezni, de nem tulajdonítottam neki akkora súlyt.
Úgy tűnik uborkaszezon van és kikerült a blogra.

A levélíró komolyan kijelenti, hogy a leírt eset szó szerint így történt, vagy csak arról folyik a diskurzus, hogy mire gondolt Hamlet?

kuangeleven 2008.08.06. 07:37:38

"A műtrágya nem természetes anyag, mint az a nevében is benne van, ezért nem túl bonyolult elképzelni azt hogy egy tehén mája nem tud túl sokat kezdeni vele, hanem szépben megköti a zsírban, húsban, stb
Na most akkor hogy kerül a műtrágya a húsba?"

A műtrágya, mint a nevében is benne van tápanyagokat tartalmaz, melyet a növények felvesznek, és hasznosítanak. A valódi trágya viszont baktériumokat is tartalmaz, aminek szintén lehetnek káros hatásai, ha nem mossuk meg a zöldséget alaposan.

A műtrágya káros hatásait általában az eszetlen alkalmazás környezetkárosító hatása jelenti, lásd a volt Szovjetúnióban az Aral-tó eltűnését.

Simon Gergely 2008.08.06. 09:01:21



Vannak ennél butább emberek is,őket hívjuk fényevőknek !

Élhetünk táplálkozás nélkül? Megvonhatjuk-e a mindennapi táplálékunkat örök életre ?
Bármennyire is hihetetlenül hangzik,de élnek a világon olyan emberek,akik ugyanúgy néznek ki,mint mi,csak éppen nem vesznek magukhoz ételt sohasem ! Őket „fényevőknek” hívjuk,mert nem anyagi értelemben jutnak energiához,hanem a nap által kibocsátott fénysugarak útján.


Ezek az emberek egyáltalán nem esznek semmit,mégis élnek,sőt egész jól érzik magukat a saját bőrükben. Legfeljebb csak vizet isznak,ám ezt sem mindegyikük teszi…Az evésről régóta leszoktam. A „fényevők” legtöbbjének szilárd ideológiája van ehhez,és nem véletlenül jutottak el oda ahol most tartanak. A világon körülbelül nyolcezren vannak,akik nem esznek. Eközben a ténylegesen éhezők aránya több millióra tehető. Magyarországon még mindig mintegy húszezer ember éhezik. Azonban a „fényevők” számára ez nem jelent gondot,nem halnak meg,ha nem esznek…
De hogyan képes valaki ilyenre,és hogyan létezik az,hogy nem hal meg ?
A „fényevők” mindnyájan hosszas lelki előkészítés,tudatos tanulás és transzcendentális meditációk során jutottak el oda,hogy megszabadulhattak a földi létezés e kellemetlen ,kényszerű erejétől.
Biológiai és élettani tanulmányaink mást tanítanak a nem táplálkozás következményeiről és ennek hatásairól,de ne felejtsük el,hogy (még) rengeteg dolog van a világon,amit a mi agyunk és tudományunk jelenleg egyenlőre nem képes felfogni,és racionálisan megmagyarázni.
Ezek a nem mindennapi emberek előbb egy bizonyos emelkedett és állandósult lelkiállapotba jutnak el,attól kezdve pedig megváltozik szemléletük. Békés szemlélődőké válnak,elvesztik alantas indulataikat és ösztöneiket. Kezdetben vegetáriánusok,aztán később már leszoknak a növényi eledelekről is. Később már almát sem esznek…
A tudományos képzettségűek ellenvéleménye szerint nem lehetséges úgy élni,hogy az ember nem vesz magához energiát,azaz táplálékot. Gyomra és emésztőszervei enélkül huzamosabb időn át nem működnek. Felhozzák a biológiai érveket,hogy a gyomor, a máj működése életfontosságú,nem elég csak a veséket működtetni folyadékkal (vízzel). Ha pedig az illetők nem isznak el is kell pusztulniuk.
A „fényevők” – merthogy ők csak a nap fényét szívják magukba – mindezen csak mosolyognak. Ám a dolog biológiai hátteréről (miként lehetséges ?) nem tudunk semmit,de ez nem is nagyon érdekel (sajnos) senkit. A „fényevők” állítása szerint ezzel olyan nyűgtől szabadultak meg,ami nem terheli többé a szervezetük rendszerét,sőt kiváló lelkiállapotot biztosít ez a rendkívüli állapot. Egyébként a keleti vallásokban is ismert ez az egyedi életmód.
Nagy – Britanniában működik egy olyan tanfolyam,amely 21 napot ad az azon résztvevőknek,hogy megtanuljanak uralkodni az éhségérzetük fölött,és hogy uralkodjanak biológiai vágyaikon,testükön. Nem mindenkinél sikeres a tanfolyam,de ez érthető is…Annak aki „fényevő” szeretne lenni magasabb lelkiállapotra és tudatra van szüksége,emellett nagyon fontos a gyakori és rendszeres meditáció,elmélyülés és jóga. Továbbá óriási ideológia,hit és elszántság szükségeltetik hozzá. Hogy jelenleg hat és félmilliárd ember között még tízezren sincsenek ,már önmagában is jelzi milyen ritka képességről van szó. Egyébként Magyarországon is van egypár ember,aki ilyen életmódot folytat…
Érdekes módon a tanfolyam vezetői azt állítják: a fényevő terhes nők a terhesség alatt visszatérhetnek a táplálkozáshoz,mert,hogy erre a magzatnak szüksége van – majd a szülés és szoptatás után visszatérhetnek a régi életmódra.
A „fényevők” között sok ember nagyon elkötelezett és vallásos személyiség,sokuk evés helyett imádkozással tölti perceit,és állításuk szerint ez erősebb energiát ad át szervezetüknek,mint az étel,amellyel már régóta felhagytak. Többségük azonban a napsugarakból szívja fel a mindennapi energiát,ez segít nekik élni. Igen élni,nem pedig túlélni. Mert,hogy ez számukra „táplálékforrás”,nem átvészelik ezzel a szürke hétköznapokat,hanem egyszerűen létfenntartó szerepet tölt be,nem kevés ideig tartó életükben. Fényevők,tetszik vagy nem,elhiszik vagy nem,de léteznek,és nem pár napig,vagy hétig élnek,hanem mint több más emberhez hasonlóan teljes életet élnek,mely akár elérheti a hatvan évet is.
Ezek az emberek,már talán azt is elfelejtették milyen mondjuk a rántott hús,vagy a vajas kenyér íze…Bánhatják…Nem minden ember mondana le önként az evésről,hiszen (főleg) napjainkban az evés,nem csupán a létfenntartást szolgálja,hanem egyfajta hobbi-szórakozás is,nem beszélve az unalomból történő élvezetes evésről a hozzá kötött gasztronómiai ötletekről. Az evés élvezetet nyújt ,hiszen a finom és igazán ízletes ételek csak úgy csábítják az embereket. Sokan tehát nem mondanának le e testet kényesztető élvezetről. Egyébként a szex után az evés a legkívánatosabb elfoglaltság,sőt kiváló üzlet is… Ön lemondana egy rántott halról,vagy egy mákos kalácsról,csak azért,hogy megóvja mindörökre testét e kényszerű és drága létfenntartástól ? Helyette szívesebben szívna magába egy kis éltető fényt ? Nem Hiszem. De vannak kivételek is,akiknek mindennapi teher az evés,ők annyi fényt szívnak magukba amennyi elegendő a nap hiányától szenvedő téli hónapokra. Szóba sem jöhet hol mi mesterséges fény,kizárólag természetes fényből szerzik energiájukat.
Aki ezek után „fényevő” szeretne lenni,”ne csodálkozzon azon”,hogy jó pár nap múlva éhen hal,ugyanis nem elég pusztán eldönteni és elhatározni,hogy egyik napról a másikra nem veszünk magunkhoz táplálékot,ehhez ugyanis kellő lelki-fizikai felkészültség és ideológia szükséges. A fanatizmus és a hozzá kapcsolódó hit fokozatosan nő ki az akaratból és elszántságból, később már elkezdődik a vegetarianizmus,és pár év múlva már azt sem tudja majd az illető,hogy milyen is egy vajas kenyér íze,a jelenséget kutató személy pedig azt nem tudja,miként sikerült átformálni úgy biológiai életvitelét,hogy közben nem halt éhen…

Joco74 2008.08.06. 09:27:12

Simon Gergely

Csak írod, vagy el is hiszed?

"A fanatizmus és a hozzá kapcsolódó hit fokozatosan nő ki az akaratból és elszántságból, később már elkezdődik a vegetarianizmus,és pár év múlva már azt sem tudja majd az illető,hogy milyen is egy vajas kenyér íze,a jelenséget kutató személy pedig azt nem tudja,miként sikerült átformálni úgy biológiai életvitelét,hogy közben nem halt éhen…
"

Igen. Ez így van, azzal a különbséggel, hogy a kutató igen is tudja, miért nem halt éhen.
Sunyiban táplálékot vesz magához, de az előtte említett fanatizmus, és hitből egyenesen jön a vak önbecsapás. Nem hajlandó beismerni, hogy igenis eszik... egy kis tej - ami hát nem igazi táplálék :) - egy kis ez, egy kis az.... de kis mennyiségben.

ment_a_lista 2008.08.06. 09:48:33

A fényevők között még ritkábbak a fényevő favágók, vagy a fényevő bányászok.
Kérdés: Lehet hogy a fényevők fotoszintetizálnak? (Oxigént bocsátanak ki? Itt a megoldás a pusztuló erdőkre, még több fényevőt a földre!)

Bobby Newmark 2008.08.06. 10:15:34

Ez a fényevés instant Darwin-díj, nem? M

Rigor 2008.08.06. 10:19:21

Egy kis tej:) - ha valaki csak tejet iszik, (nem reggeli italt, hanem pl házilag fejt fölözetlen kecsketejet) kizárólagos folyadéknak, vagy cukros teát, egész nap nem mozog az még zsírt is fel fog szedni:P

Bár nyilván nem isznak túl sokat mert akit csak láttam mindegyik nagyon alultáplált volt (és egyik sem dolgozott csak egész nap meditálás).

Simon Gergely 2008.08.06. 10:21:22

Én csak a tényeket írom le.

Simon Gergely 2008.08.06. 10:23:57

Fotoszintetizáltak ? Nem hiszem,ez már túl bonyolult.

Bobby Newmark 2008.08.06. 10:45:04

Tényeket, mi?

Végülis az tény, hogy mondtak ilyet...

De azt hadd kérdezzem már meg, hogy ha ennyi válogatott faszságot, a való világtól teljesen elrugaszkodott idióta halandzsát képes vagy kritika nélkül tényként elfogadni, akkor hogyan maradtál életben eddig? Ekkora mértékű hiszékenység már az életképtelenség határa. (A fényevők túllépték ezt a határt már...)

Mindegy, te tudod... De ne csodálkozz, hogy azok, akik befejezték az általános iskolát, kiröhögnek...

Vipera 2008.08.06. 11:47:16

Húsz éve vagyok vegetáriánus. Nem meggyőződésből, egyszerűen csak nem szeretem a húst. Egyszer-egyszer előfordul, hogy eszem (vendégségben, pl.) olyankor a közérzetem és az állóképességem észrevehetően romlik, de hogy halálos méreg lenne, ezen azért nem keveset röhögtem.
Persze, aki CSAK húst eszik, és semmi mást, bizonyosan hamar elpatkol. Skorbutban. ;-)=)

2008.08.06. 11:50:53

Gergely! Nem kell mindjárt pránaevéssel kezdeni. Neked először javaslom az urinoterápiát. Ahhoz nem kell emelkedett tudatállapot.

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2008.08.06. 11:54:43

Reggie 2008.08.05. 17:11:14

"Minden kornak megvan a maga civilizacios betegsege, legfeljebb valtozik. "

Ez csak akkor igaz, ha önkényesen válogatod a civilizációs betegségek kategóriáját.

Rigor:
"De aki profin akar termelni a konyhakertben megveheti a minőségi műtrágyát, vetőmagot stb.
Én is ettem olyan paradicsomot:)"

Ok, de a boltokba és az állattenyésztőkhöz nagyobb eséllyel kerül a "tescós" műtrágyán növelt zöldség, takarmány.

"A civilizácós betegségek esetében ráadásul több tényező is játszik."

Úgy érzem, a legnagyobb faktor a táplálkozás. Ez az, ami leghamarabb meghozza az "áldásos" változást, és ezen változtava lehet leggyorsabban eltüntetni a tüneteket.

"A friss zöldség-gyümölcs csökkenése nem tudom milyen mítoszból ered, de most azért többet tudunk enni mint régen, tekinve logisztikai, tárolási módszereket."

Tudni sokmindent tudnánk, ettől függetlenül tény, hogy keveset eszünk. Plusz nagyobb az esélye, hogy az adott gyümölcs-zöldség (hála a műtrágyának ;)) pl. nyomelemekben szegényebb mint a "konyhakerti".

Nézd meg az első hozzászólásomat: arányokról beszéltem. Nem nőtt olyan ütemben a friss növény fogyasztása, mint ahogy a hús, a finomliszt, a krumpli, vagy a kukorica.

Igen, a túlzott tisztaság sem túl jó, de kevés köze van az elhízáshoz, magas vérnyomáshoz, cukorbetegséghez és társaikhoz. ;)

Rigor 2008.08.06. 11:55:09

Vipera: ez a közérzetromlás, állóképesség gyengülés valószínűleg annak köszönhető hogy teljsen elszoktál tőle. Olyasmi effektus mint amikor valaki a szokásos étrendjétől nagyon eltérő mondjuk valami egzotikus ország ételeit fogyasztja, + az ottani vizet issza.

ment_a_lista 2008.08.06. 12:30:16

Ismerős hölgy egészséges életmódra váltott, vegetáriánus lett. Egy év után súlyos vashiányt állapítottak meg nála. Vastablettát kell szednie, aminek egy mellékhatása előjött, a székrekedés. Ebből adódóan meg aranyere lett. Most hogy egészséges életmódot él, mellette enyhén vashiányos, vastablettát szed, székrekedése meg aranyere van. Néhány embernél kockázatos a vegeta-árus életmód.

renhoek 2008.08.06. 13:05:47

ment_a_lista

ezzel teljesen egyetértek, énis vashiányos voltam...sőt most edzőterembe is járok (mert vékony vagyok) és azóta, főleg utána bezabálom a fél hűtőt (persze azért fehérjedús, egészséges kajákat: rizs, mézestej, csirkemell, felvágott stb)

szóval ezt az energia, nyomelem és hússpecifikus anyagmennyiséget szerintem én nem tudnám fedezni, csak vega étrendből. Szvsz egyik étrend sem túl jó (csak vega és durván húsos) aranyközépút és kész. ennyi.

bár hozzáteszem, nagyi és nagypapa, szakácsok voltak, egész életükben a legzsírosabb legnehezebb kajákat ették....igaz utána lekapálták a mezőn....és el is éltek 89-90 évet! Azt sem tudták mi az a vegetarianizmus.

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2008.08.06. 13:34:26

"Ismerős hölgy egészséges életmódra váltott, vegetáriánus lett. Egy év után súlyos vashiányt állapítottak meg nála. "

A vegetarianizmus extrém sport: ha nem jól csinálják, annak következményei lesznek, de erről nem a vegetarianizmus tehet.

És ha már sport:

"szóval ezt az energia, nyomelem és hússpecifikus anyagmennyiséget szerintem én nem tudnám fedezni, csak vega étrendből. "

Kőbán Ritát kérdezted már? ;)

ezobiooko · http://ezobiooko.blog.hu 2008.08.06. 13:45:33

Definiáljuk a vegetarianizmust!

Állati eredetű fehérje minek számít? Tej/tojást sok vegetáriánus fogyaszt, és egyezzünk meg, csak ez a két alapélelmiszer tartalmaz szinte mindent amire szükség van.

Rigor 2008.08.06. 14:02:25

Komvaray: hja tutira rendes mennyiségű protein turmixot ivott/iszik. Másképp egyszerűen fizikailag lehetetlen az élsportban szükséges izomzat elérése vegán táplálkozás mellett.

Szilágyi András 2008.08.06. 14:03:30

"Természetesen tejtermékeket is fogyasztok." (Kőbán Rita)

Rigor 2008.08.06. 14:03:50

Tényleg úgy én is lehetnék fényevő, hogy minden nap csak tiszta vizet és egy pohár "vízzel kevert kakaóport" (ami valójában tömegnövelő, vagy mrp) fogyasztanék:)

Rigor 2008.08.06. 14:32:31

www.vegetarianus.hu/ujsagok/veghirl/151617/miagond.html

Itt amúgy lehet még csemegézni sok más hülyeségből. A normális vegetáriánusok nem tesznek ezellen?

hát mit gondol erről egy buddhista ? 2008.08.06. 14:58:00

Az egyik legmagasabb szintű buddhista tanító, Kalu rinpocse egyszer
egy csoport vegetáriánussal beszélgetett. Azt mondta: " Nézzétek
ezeket az embereket, tele vannak együttérzéssel, és nem esznek húst,
viszont isznak teát. Azért, hogy tealeveleket lehessen betakarítani,
először is a földet kellett felszántani. Ekkor a rovarok, melyek addig
a felszínen éltek, hirtelen a föld alá kerültek és elpusztultak, azok
pedig, amelyek a föld alatt éltek, a felszínre kerültek, tehát szintén
elpusztultak. Ezután az egészet beszórták rovarirtó szerekkel, úgyhogy
a teázó emberek akár egy csésze vért is ihatnának." Addig, amíg
fizikai testünk van, nem tudjuk elkerülni, hogy ártsunk más
élőlényeknek.Sok logikai szint létezik, és a megértésnek is lehet
sokszintje. Ezeken a különböző szinteken mindenkinek magának kell
megtalálnia a saját igazságát.
Fogyaszd egészséggel :)
A cikk a Buddhizmus ma c. kiadványból van, 2008. májusi szám.

csakezértregisztrált 2008.08.06. 15:41:07

Nemrég olvastam egy cikket az élelmiszerek rovarmaradványok általi (megengedett) szennyezettségi szintjéről. Normál táplálkozás esetén kb fél kiló évente, amit akaratlanul elfogyasztunk, vegáknál ez akár a háromszorosa is lehet... :)

Rigor 2008.08.06. 15:55:24

csakezértregisztrált: Ez hibás érv, tekintve a hús megtermeléséhez szükséges takarmány mennyiségét.

Rigor 2008.08.06. 15:56:10

ja, félreértettem, bocs:)

bluebunny λuunqənןq 2008.08.06. 16:01:11

Tasnádi is egy szemét, hogy megírta!
Most mind meg fogunk halni!!!

Na most megyek, még mielőtt felfordulnék, én is elmondom valakinek, hogy magammal rántsam a sírba.

csakezértregisztrált 2008.08.06. 16:17:08

Rigor: Nem arról van szó hogy ki felelős több rovar haláláért, hanem hogy nincsenek is igazi vegák. :)

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2008.08.06. 23:43:38

19 éve (nagyjából, amióta magam döntök a sorsomról) nem eszem húst, semmi elv vagy hasonló nincs mögötte, egyszerűen csak utálom és kész. Az élettani hatásai pozitívak. Nincsenek hiánybetegségeim, sőt, táppénzen se voltam soha, náthás kb 3-4 évente vagyok, más bajom sose volt ezen időszak alatt. Tejterméket eszem (joghurt, túró, sajt), de tojást csak panírozáshoz használok, mert amúgy azt is utálom...
Élek, jól érzem magamat, és nem csinálok missziót belőle. Sose jutna eszembe mást meggyőzni arról, hogy (t)egye azt, amit én... Ismerek olyan ex-vegát, akinek abba kellett hagyni, mert belebetegedett. Nem vagyunk egyformák, el kell fogadni - mindkét oldalról.

Rapid 2008.08.07. 01:21:52

"Nem azért vagyok vegetáriánus, mert szeretem az állatokat, hanem mert GYŰLÖLÖM A NÖVÉNYEKET!!!"
:)

Rapid 2008.08.07. 01:27:59

Azért ez egy elég demagóg módon megírt cikk. Azzal nyit a szerző, hogy néhány benyomása alapján eleve feltételezi a másodhegedűs szerepet - holott erről semmi információ nem áll rendelkezésére. Ezt hívják a pszichológiában holdudvar-hatásnak, és a gondolkodás hibájaként jegyzik...

Szegény lánynak persze biztos sok baja van, amit a vega-fanatizmusban él ki.

Csak ez a leányzó messze nem reprezentálja a vegetáriánusok (elég változatos) közösségét.

kuangeleven 2008.08.07. 07:09:18

"Azért ez egy elég demagóg módon megírt cikk. "

Engem az is meglepne, ha egy csak nagy vonalaiban is megtörtént esetet osztott volna meg a szerző.

ribizli · http://manzare.wordpress.com 2008.08.07. 09:55:15

"Addig, amíg
fizikai testünk van, nem tudjuk elkerülni, hogy ártsunk más
élőlényeknek"
Tökéletesen egyetértek. Szerintem az "együttérzés" kifejezésére nem a vegetáriánus életmód a megoldás, hanem a pazarlás visszafogása és az emberséges bánásmód. Én nem azokat a növényeket és állatokat sajnálom nagyon amiket megeszek, hanem azkat amiket kilószámra dobálnak ki nap mint nap a bevásárlóközpontokból, és azokat az állatokat amiket borzalmas körülmények között tartanak. Ez utóbbi egyáltalán nem kellene hogy a fogyasztói társadalom velejárója legyen, előbbi pedig közel sem ilyen mértékben.

Ha valaki azért nem eszik húst mert nem szereti, nem ehet, vagy mert tiltja a vallása, az persze más téma.

Nessuno 2008.08.07. 10:36:31

Most olvastam és a forrás biztos: a növények erőszak pollent eregetnek magukból, ami a termésben is megjelenik. Nem vagyunk többé védve, megjelentek a halálosztó bio gyümölcsök! Részletes dokumentum film is készült róla:
port.hu/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=88774&i_city_id=3372&i_county_id=-1

acos 2008.08.07. 11:35:15

A lánytól megkérdezném.
Hogy húst húsba dugni szabad-e?

acos 2008.08.07. 11:36:15

ez csak poén akart lenni!
Ha valakinek nem tetszik ne vegye magára!

Simon Gergely 2008.08.07. 12:33:16

A vegetarianizmus butaság,ezt egy hülye kitalálta néhány többi meg folytatja...
Sok zöldséget és gyümölcsöt kell enni,kevés hússal ! Így reális !

Simon Gergely 2008.08.07. 12:35:12

Élhet egy ember egészségesen,vegetarianizmus nélkül !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Az egészséges életet összesen 7 fő szempont alkot,amelyek nem csak előmozdítják és megtartják,de előre is viszik a szervezet fejlődését,javítják ütőképességét,kondícióját. Pontosabban 7+1 dolog teszi lehetővé mindezt. A +1 tényező a tagadás kifejezést takarja.
Az első portfólió a táplálkozás. Ez az egyik olyan alapvető szempont,ami a szervezet működéséhez,illetve hatékonyságának megőrzéséhez szükséges.
Nagyon fontos és lényeges elem az,hogy rendszeresen,folyamatosan és nagy mennyiségben fogyasszunk gyümölcsöt,zöldséget,mézet,halat,műzlit, és igyunk sok-sok teát. Ezek mind-mind rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Külön kiemelném ezek közül a zöldségek csoportjába tartozó fokhagymát. Ha ebből minden nap elfogyasztunk legalább egy gerezdet már is óriási lépést tettünk az egészségünk érdekében. Higgyék el ez nagyon beválik majd,ugyanis a fokhagymában olyan anyagok találhatók amelyek nem csak az immunrendszert erősítik,de vírus és baktériumölő hatásukkal nagyon jól kiegészítik a szervezet ütőképeségét. A másik lényeges momentum az a zöld tea fogyasztás. Ennél egészségesebb nedü aligha létezik,igyanak sokat ! A halat se vegyék könnyelműen. A tengeri herkentyűkben található omega -3 zsírsav az egyik legegészségesebb anyag ami létezik a földön. Megakadályozza a rák és a szívinfarktus kialakulását,sőt nem is hízlal…
A második momentum a fizikai mozgás. Egy felnőtt számára napi fél óra mozgás,illetve sport ajánlott ! A fizikai test erőnléte,kondíciója,erőssége ezen múlik. Nem csak erősíti az immunrendszert,de csökkenti a testsúlyt is ! A rendszeres fizikai mozgás (főként úszás,futás,biciklizés) hatásai később sem múlnak el,mivel ha sokáig csinálja valaki,akár még 60 évesen is fiatalos lendülettel végzi napi teendőit,így nem lesz tunya,lusta és gyenge sem.
A harmadik szempont a szellemi mozgás. Aki fiatal és később felnőtt korában is nagyon sokat olvasott,rengeteg keresztrejtvényt fejtett az garantáltan idős korára is pontos és határozott memóriával fog rendelkezni. Az agyi tevékenység továbbra is könnyű és rugalmas marad. Könnyen tud számolni később is,és kevésébé felejt majd el dolgokat,nem lesznek memóriazavarai stb…
A negyedik tényező az életmód,illetve életvitel. A kiegyensúlyozott,nyugodt és stressz mentes életvitel szintén nem elhanyagolható egészségünk megőrzésében,hiszen lelki állapotunk kihat a fizikai testünkre is. A mindennek örülni tudás és sok nevetés domináljon,ne pedig a frusztrált, fokozott izgalmi állapot és idegeskedés. Soha ne legyünk idegesek,mert nem éri meg ugyanis ezzel csak magunknak okozunk károkat.
A harag helyett legyünk békések és energikusak.

Az ötödik szempont az ideológia. Kezeljük a dolgokat és eseményeket mindig optimistán,nézzünk a jövőbe bátran. Ne keseregjünk,ne szomorkodjunk,hanem legyünk boldogok és vidámak. Ha tervezünk és célokat tűzünk ki magunk elé akkor optimista várakozásokat tápláljunk ezekbe. Az optimista világszemlélet óriási lelki erőt képvisel.
A hatodik momentum a humanista érdekek. Nagyon fontos és lényeges elemek életünk során a célok. Legyen olyan dolog amiért élünk,ne csak bolyongjunk a világban mint egy kormány nélküli hajó… Mindig tűzzünk ki magunk elé célokat és törekedjünk annak megvalósítására ! Rövid és hosszú távú célokra egyaránt szükség van,hiszen életünket is hosszabb időre rendezzük be,köztük a jelenre.
Az az ember akinek vannak céljai,nem ér rá meghalni sem,mert folyton olyan lépések megtételét hozza,amelyek a célok érdekében tartalmaznak cselekvési mozgatórugót.
A hetedik és egyben utolsó portfólió az érzelem és testi vágyak kombinatív funkciója. A szülők szeretete és azon belül az anyai szeretet elengedhetetlen feltétele az érzelmi alapok létrejöttének és kialakulásának. Ezt a fejlődést viszi tovább egy barátnő iránt érzett szerelem és az azon túl lévő szex. Bármennyire is hihetetlen de bizonyítottan igaz,hogy a a lelki érzelmek és testi vágyak párhuzamosan és kollektívan nagyon jó hatással vannak a szervezetre,ezen belül magára az egészségre. A + 1 tényező az élvezeti cikkek fogyasztását takarja. A drogok és a cigaretta használatának tiltása mellett mérsékelt és kultúrált alkoholfogyasztást emel ki. Utóbbi kettő hatásai súlyos fizikai és lelki problémákat okoznak,többek között korai elhalálozást ! Az imént felsorolt és leírt információk birtokában mindenki szánja magát rögtön cselekvésre,mert ezek nélkül aligha fognak nyugdíjba vonulni… Mind a 7 szempont egyenként fontos,de csak akkor érnek valamit,ha azt a többivel egyetemlegesen fejtsük ki,illetve alkalmazzuk.
Ha tehát ezen 7 tényező közül valamelyik nem funkcionál már is egy kisebb rés tátong az egészségi státuszon. Ezzel pedig kissé sebezhetőek vagyunk. Ha hosszú és egészséges életet szeretnének élni akkor kérem fogadják meg ezt a 7 legfontosabb,fő alapvető tanácsot !
Ha ez így lesz, majd 75 évesen az utcán sétálva gondolnak vissza arra: milyen jó volt,hogy megfogadtam és alkalmaztam a gyakorlatban ! Mert ahogy életünk,egészségünk is csak egy létezik…

Bobby Newmark 2008.08.07. 13:02:04

Spanyolviasz fosása folyamatban...

Simon Gergely 2008.08.07. 13:11:58

Akkor miért nem alkalmazod spanyolmajom !?
Ha mindenki alkalmazná nem halnának meg több ezren a világon tüdőrákban,és nem hallgathatnám most a hülyeségedet...
Míg leírjátok a szkeptikus baromságaitokat,helyette inkább vennétek 20 db halkonzervet ! És dobnátok már el az embergyilkos dohánycégek rákos,büdös termékeit !

Rigor 2008.08.07. 13:37:23

Az hogy a dohányzás káros, az evidencia, minden dohányos tudja. Sőt még azt is tudja elég sok ember hogy hogy kéne egészségesen élni.
De hát aztán mégse - vagy mert nincs rá lehetőségük, vagy mert nem olyan alkatok, vagy lusták, esetleg másképp érzik igazán jól magukat, esetleg pont nem életcéljuk az hogy 75 évig vagy egészségesen éljenek.

Rapid 2008.08.07. 14:11:54

Kuangaleven:

"Engem az is meglepne, ha egy csak nagy vonalaiban is megtörtént esetet osztott volna meg a szerző."

Igen, ez a gondolat bennem is fölmerült... :)

Csak azt nem értem, hogy számos komoly (=átgondolt, alapos, adatok értelmezésén alapuló) cikk mellé miért kellett ezt ideszerkeszteni? Szkeptikus bulvár??? :)

hanna 2008.08.07. 14:13:27

Kedves nekem bunkón válaszoló!
Nem azért írtam a borjúsírást, mert ne egyél húst, hanem mert humorosnak tartottam az óvják, nevelik kifjezést a nagyipari állattartásra. A lf nevelik óvják, kínozzák. Ettől még egyél, én is eszem, csak a szkepticizmus ne nemtudásra, és a tényleg hülye csaj nagyképű kifugurázására épüljön, hanem tudásra.
Egyébként meg nem attól lettünk nem majmok, hogy napi rántott húst, felvágottat, hamburgert kajáljunk. Az emberek nagy része (már a jólétieknek) messze több állati fehérjét fogyaszt, mint az valóban szükséges, meg pl messze több csipszet meg kólát meg stb. Nem lesz tőle a csajnak igza, csak vicces pont emelllett pont biológiai érvekkel jönni (mert az termtudnak hangzik), úgy, hogy egy szem termtud háttér nincs mögötte, csak szkeptikus hiedelmek.
Ezt olvasd el, ebben vannak érvek, bár persze vitatjatóak, de legalább vitaképesek is:
terminus.blog.hu/2008/08/05/terulj_terulj_asztalkam_4

Joco74 2008.08.07. 14:17:59

Simon Gergely

Ahhhaaa... a szkeptikusok dohányoznak és isznak, megpersze kábitóznak... az ezóizék nah azok meg a tutik :)

Esetleg nem merült fel benned, hogy a szkeptikus is lehet környezet és életmód tudatos? Az csak az ezóizé lehet?

Gondolkodj már mielőtt baromságokat írsz!

Szilágyi András 2008.08.07. 14:24:52

Fogalmam sincs, hogy a leírt eset milyen mértékben valós, én mindenesetre irodalmi műnek tekintem.

fuhur 2008.08.07. 14:34:21

Simon Gergely

"Akkor miért nem alkalmazod spanyolmajom !? "

Nem azt irtad, hogy nem szabad idegeskedni.

"Míg leírjátok a szkeptikus baromságaitokat,helyette inkább vennétek 20 db halkonzervet !"

Szóval a halkonzerv iparban vagy...

És dobnátok már el az embergyilkos dohánycégek rákos,büdös termékeit !"

Hát azért megnézném, hogy az enyhe dohányosok, abbahagyják, akkor a le nem vezetett stressz mennyi betegséget okoz. Mellesleg a dohányzás tüdőrákot okozó hatásához kell a genetikai hajlam is. Ha szerencsés a génkészleted akkor a cigitől sem kapsz tüdőrákot. A szívroham az más.


Mellesleg ha egészségesen élsz akkor is meghalsz. És a halálod előtti időszakban szinte 100%, hogy nem leszel egészséges.

Mondjuk sok nóvum tényleg nem volt abban amit írtál...

Rapid 2008.08.07. 14:40:03

András:

o.k., legyen irodalmi mű. Akkor, mint irodalmi műtől, azt kérem, hogy kicsit finomítsa a jellemábrázolást, hogy hihető legyen a karakter.

Jaj, a művészi szabadságról meg elfelejtkeztem... bocsánat. :)

Simon Gergely 2008.08.07. 23:00:00

Persze,hogy a szkeptikus is lehet környezet és életmód -tudatos,de az írásaitokból sajnos nem ez tűnik ki...

Tasibácsi 2008.08.07. 23:52:30

Természetesen az eset megtörtént, de ahhoz már eléggé régen történt, hogy szó szerint felidézzem az akkor elhangzottakat. Így nyilvánvaló módon irodalmias köntöst kapott ez az esetleírás. Jegyzőkönyvet még sem készíthettem! A történet számomra még sem a vegetariánusság megítélése szempontjából volt fontos, hanem a hegedűs csaj gondolati sémái érdekeltek, és azok fokozatos fejlődése a beszélgetésben. Mivel a kommentek nagyobbrészt a vegetáriusság részproblémáinál maradtak, igyekeztem a figyelmet átterelni a fentebb olvasható hozzáfűzéseimmel. (Tasibácsi 2008.08.05. 22:29:55
A „Halálos vegetáriánus” margójára:)
Ezzel együtt megértem, ha a egy személyes hangú beszámoló helyett inkább, pontosan dokumentált kijelentések adnak alapot az itteni vitára. Van még egy-két élményem, amit hasonló stílusban vetettem papírra. Remélem azok is méltóak az itteni közlésre, mert örülnék ha azok is ilyen okfejtésre sarkallnának benneteket. Eddig nagy élvezettel olvastam a sok-sok felvetett gondolatot, megjegyzést. A sértegetést meg kérlek kerüljétek, hiszen épp azért írunk ide, hogy épüljünk abból!
Tasnádi György (Tasibácsi)

Husika 2008.08.08. 09:48:46

Sziasztok!

Mélyen tisztelem azokat a vegetarianusokat, akik olyan nyomos okbol nem fogyasztanak hust, ahogyan a meszarostelepeken pl oket leolik. Meg azt is el tudom fogadni, ha valaki vallasi ikbol nem eszik. Azt viszont mar nem tudom felfogni, hogy egy vadidegenre probalja valaki raeroltetni a sajat nezetet, EROSZAKOSAN. Szval, kiben van tobb eroszak hormon?

Bobby Newmark 2008.08.08. 11:33:14

Huh, mit hallok Denniblú a fogával fog elkapni egy golyót? Lesz belőle poszt? :)

Azt figyelembe véve, hogy járt egy évet(kettőt is talán?) egy évfolyammal alattam a BME építőmérnöki karára... Eléggé 180 fok ahhoz képest a népbutító kóklerség...

Rigor 2008.08.08. 13:07:59

Tasibácsi: egyetértek, szerintem is a történet egyáltalán nem a vegetarianizmusról szólt (tekintve hogy egy a témában megfelelően képven levő, értelmes vegetáriánussal remekül el lehet beszélgetni, és jó eséllyel inkább ő lesz az aki nem is fog hiánybetegséget kapni, - szemben a fanatikusokkal). - hanem sokkal inkább egy elborult hívő természetéről. A vegetarianizmus helyett a történet pontosan ugyanígy elképzelhető lett volna ID, szcientológus, iszlám fundamentalista, ezo fanatikus, vagy asztrológia hívővel. Még a szöveget se kéne nagyon átírni, csak pár fogalmat kicserélni.

tuzogep 2008.08.10. 11:37:21

Kedves Simon Gergely!

Az oké, h a hal egészséges, meg nem különösebben hízlaló, de ez nem hiszem, h elmondható a konzerves olajos halról... Szóval sok múlik az elkészítésen!

Simon Gergely 2008.08.10. 11:48:26

Pedig így van.
Miért szerinted a konzerves olajos halban mi van ? Az nem hal ? Ugyanolyan összetevők vannak benne.
Éppen olyan hal,mint a fagyasztott heck,vagy busa.

Simon Gergely 2008.08.10. 11:52:40

A szkeptikusok azok az emberek,akik nem vesznek részt a tudományos kutatásokban,mert egyes kutatások rejtélyes,misztikus és különös mivolta olyan tényeket hozna a felszínre,amelyek ellentétesek az ők racionális és természetesnek hitt meggyőződéseivel.
Meg kell végre értenetek,hogy a világ egyáltalán nem olyan "normális" mint amilyennek látszik.
Én nem láttam még az Egyiptomi piramisokat,de tudomj,hogy léteznek.
Így vagyok az UFO-kkal,a Stonhenge-el,a Jeti-vel,meg egy csomó minden mással is.
Ehhez nem kell hit,hanem infomáció.
Vagyis tudás. Tagadni könnyű mindent,de utánajárni már ugye egyeseknek nehezére esik...

Simon Gergely 2008.08.10. 13:07:19

Az elméletek jó része iylen-olyan bizonyításon alapul. Szerinted hány embernek kéne még UFO-t látnia,hogy te is elismerd léteznek ?
(Hány embernek kell még meghalnia,ahhoz hogy népirtással vádoljanak meg egy országot ?)


Na igen... de azt elfelejti mindenki,hogy néha az egyéni szubjektív meggyőződés és tapasztalat nagyobb "erejű" tud lenni,mint bármiféle bizonyítás.


Ha te azt mondod nekem,hogy létezik a tó tündére sz,akkor én ezt inkább kételkedve fogom fogadni,de ha mondasz részleteket a látottakról (esetleg csinálsz fényképet is),már is kutatásokba kezdek.
És ha találok olyan dokumentumokat,esetleírásokat,amelyek szerint mások is láthatták ezt a valamit,akkor igaznak fogom elfogadni az állításodat.

Másrészt miért mondanák az emberek,ha ne igaz ?
Persze vannak idióta gabonakörhamisítók,meg Jeti maszkba öltöző unatkozó csalók,mégis ki lehet azt jelenteni,hogy létezik a jeti. Miért is ? Mert túl sok a beszámoló,írásos feljegyzés és más egyéb bizonyíték (szőrcsomó,lábnyom,ürülék stb...)

Simon Gergely 2008.08.10. 13:23:01

Persze,hogy kevés egy ember tanúvallomása,de én úgy gondolom,hogy meggyőző pontosan azért mert egyedül van állításával.
Ha többen mondták volna,akkor az túl gyanús és összejátszás gyanúja merülhet fel.
Egy gyilkosságról szóló regényt,miért követne el a gyakorlatban írónője ugyanolyan módszerekkel ,mint ahogyan azt leírta abban ... ? Pontosan azért követné el,mert nincs olyan hülye aki azzal gyanusítaná,hogy a saját gyilkosságát képes lett volna előre megtervezni,leírni egy regényben...
Pedig pont azért...

tuzogep 2008.08.10. 14:11:20

Nem a konzervben levő hallal van probléma, hanem a sok olajjal, valamint a magas kalóriatartalommal. A sok olaj nem egészséges, a magas kalóriatartalom pedig nem igazán párosul azzal, h laktató is legyen, tehát nem ez a legjobb módja a testsúly megtartásának, v a fogyókúrának.

kuangeleven 2008.08.10. 14:20:57

"Pontosan azért követné el,mert nincs olyan hülye aki azzal gyanusítaná,hogy a saját gyilkosságát képes lett volna előre megtervezni,leírni egy regényben...
Pedig pont azért..."

"-Itt nem szabad dohányozni.
-Jelentsen fel!
"
:)

Pontosan ez a világtól könnyen elszakadó okoskodás, nem a szkepticizmus. Ha elkezdünk arról spekulálni, hogy valaki miért illetve miért nem hazudna egy szituációban. Olykor szükséges, mert nincs más, amiből kiindulunk, de csak óvatosan, nagyon óvatosan vele.
Emellett teljesen figyelmen kívül hagyja az egyéb lehetőségeket, mint hallucináció, nem látták elég jól, stb. stb.

Annyi biztos olyan szemtanút, aki a saját szemével látta, hogy nincs jeti sosem fogsz találni.

kuangeleven 2008.08.10. 14:22:31

"Nem a konzervben levő hallal van probléma, hanem a sok olajjal, valamint a magas kalóriatartalommal."

Az emberi test című könyvben volt egy illusztráció, ahol felsorolták melyik húsféleségnek meddig tart az emésztése a gyomorban. Az olajos hal volt a csúcstartó nyolc órával, míg a sima hal a könnyen emészthetőek között volt.

HÉV-es 2008.08.11. 10:18:11

Húsevő család vagyunk, de egyik fiam vega lett. Már 7 éve az. Azóta sokkal szebb a bőre, megszűntek az allergiás tünetei, jobb illata van pasi létére. Igaz a kérésemre tojást eszik, és nagyon ritkán halat. A többi zöldség, gyümölcs, rizs, stb. Tökéletes a vérképe, jó a fizikai állapota. Én ugyan nem mondanék le a húsevésről, de már egyre ritkábban esszük, mert annyi finom kaját tanulok a fiamtól! :))
Az ahogy az állatokat tartják, meg leölik, tényleg borzasztó! Azt büntetném!

Egy Vegetáriánus 2008.08.11. 10:55:06

Nem eszem húst már vagy 10 éve, de (mivel engem emiatt rengeteget szekáltak/szekálnak) eszembe sem jutna, hogy egy húsevőt megpróbáljak lebeszélni a húsevésről. Én is rosszbajt kapok, ha engem megpróbálnak rábeszélni.
Különben is szerintem mindenkinek jelzi a szervezete, mire van szüksége. Aki kívánja a húst, az igenis egye meg! Én azért nem eszem meg, mert kihánynám, nem holmi magasztos elvek miatt.

Wonko 2008.08.11. 12:39:50

vegetáriánus: ősi indián szó. jelentése: béna vadász

bocs... nem tudtam kihagyni ;)

Tasibácsi 2008.08.11. 21:53:39

Ismertem egy tehenet. Ő titokban baktérium fehérjét fogyasztott, amelyet az összetett gyomrában tenyésztett. Valaki tájékoztatta a baktériumokat, hogy ők ama önző ok miatt tenyésztődnek egy vega marha gyomrában, hogy az a marha így pótolja növényevő életmódjából fakadó fehérje-hiányát. Miután a táplálékul szolgáló bacik rádöbbentek, hogy életük szép pillanatai után lemészárolják őket, pánikszerűen elszabadult bennük az erőszakhormon, amitől a vega tehénke kimúlt. Még mindig szeretem szegény marhát, azóta fotel a neve.

Babette B. 2008.08.12. 08:57:07

Várjátok meg, ami "a hús hagy abba benneteket". Az lesz a fejlődésetek következő lépése, ha már képtelenek lesztek ölni és húst enni. Addig pedig teljesen fölösleges ez a nevetséges vita. Arról beszéltek, amiről fogalmatok sincs.

Bobby Newmark 2008.08.12. 09:49:31

Ó, jee, vallási vega!

Majd ha az élet tisztelete címen nem ölöd ki magadból a betegséget okozó baktériumokat és parazitákat, meg majd ha növényvédő szerek, és sarkibó'tba szállítás nélkül leszel vega, akkor majd oszthatod a magas lóról, hogy ne öljünk.

Rapid 2008.08.12. 15:18:15

Az a baj a szkeptikusok egy részével, hogy a következő gondolati modellt követik:

1. X vega, nem eszik húst
2. A vegetarianizmus egészségre gyakorolt pozitív hatása nem bizonyított
3. A vegetarianizmus filozófiai háttere marhaság
4. X egy marha
5. Én ki se próbálom a vegetarianizmust, mert marhaság.
6. Aki kipróbálta, és az ellenkezőjét állítja, az egy marha.
7. Mert az én kezemben van a MÓDSZER.

Igen, EGY módszer, ami jól bevált elég sok tudományban (nem is módszer, inkább gondolkodásmód, de mindegy...). De nem az összesben. Tessék már egy kis tudományelméletet is tanulmányozni, ne csak módszertani könyveket!

Rapid 2008.08.12. 15:28:00

Bobby:

Logikusan végigvezetve annyit mondasz tképpen, hogy a gondolatmenet cáfolható.

Ez igaz, a "ne ölj", mint vega filozófiai alap elég könnyen támadható, mert pl. mi van a növényekkel.

Ettől tehát tudományosan megalapozott is lehetne az állítás, mert mint tudjuk, a tudományosság egyik kritériuma a cáfolható állítás. :)

zebraman 2008.08.12. 18:12:19

Jómagam idestova 8 éve nem fogyasztok állatot,azaz húst és húsból készült dolgokat,és kutya bajom.Ellenben ideológiát nem költöttem mellé,és nem is igazán értem azokat,akik olyan sületlenségeket hordanak össze,mint a fent idézett nő.

Nem eszek húst,nem haltam meg,beteg sem vagyok,szebb nem lettem,rondább se,álló- és teherbíró képességem (szellemi/fizikai) ugyanolyan,vagy jobb,mint előtte.

Bobby Newmark 2008.08.12. 18:16:14

Rapid, ezt most én komolyan nem értem... :P

Nálam ez a "ha már képtelenek lesztek ölni" kiverte a biztosítékot, ez a legnagyobb önámítás az egész témában. Ha egy vega azt mondja, hogy nem szereti a húst, vagy nem ehet húst, vagy jobban érzi magát, hogy nem eszik húst, azt megértem.
Vallási okokból nem enni... Ez már a számomra hihetetlen ostobaság.

Mondjuk az egyéb, étkezéssel kapcsolatos vallási előírásokat is az igen idióta szórakozások közé sorolom, kb mint a jackass-es "igyunk tejet hányásig", vagy "emberben kevert rántotta" akciókat...

Persze nem ilyen egyszerű, ez nyilván egy jól felépített rendszer része, a vallás törekvés a totális kontrollra az emberek felett. De hát aki hagyja, hogy mások irányítsák az életét és a gondolatait, az meg is érdemli.

Erről meg az jut eszembe, hogy a sci-fi disztópiákban, mint pl az 1984-ben megvalósult ez a totális kontroll. Ezek a művek (szvsz) azért íródtak, hogy legyünk felkészülve, ne hagyjuk, hogy ez bekövetkezzen, hogy ránk erőltessenek egy ilyen rendszert.
Erre ugyanezt mézesmázos vallásos köntösben _önként_ vállalják magukra az emberek...
Komolyan mondom, nem értem én ezt...

(Tudom, off, nem baj, már úgyis lejárt téma)

Rapid 2008.08.13. 11:18:55

Bobby,

egyetértek, a vallás a népek ópiuma (idézőjel, természetesen).

Viszont nem tennék egyenlőségjelet egy gondolkodás nélkül, vakon hívő, fanatizált tömeg, és egy olyan spirituális megismerésekre törekvő csoport között, akik többek között a húst nem evést is a megismerés egyik eszközének tartják.

Ezt a két csoportot úgy lehet megkülönböztetni szerintem, hogy az előző ellenáll az észérveknek, a másik pedig figyelembe veszi őket.

A vegetarianizmus filozófiai alapja azért nem teljesen hülyeség, mégha következetlen is néhol.

Rapid 2008.08.13. 11:32:43

Bobby:

A vallás a népek ópiuma, egyetértek (idézőjel bezárva).

Viszont nem tennék egyenlőségjelet a fanatizált, vallási tanításokban gondolkodás nélkül hívő emberek és azok közé, akik valamilyen spirituális tapasztalat szerzésének reményében betartanak egy szabályrendszert - többek között nem esznek húst. Ugyanakkor fontolóra veszik az észérveket is.

A kettő között az a különbség - szerintem -, hogy az első csoport nem szereti az észérveket és az ellentmondásokat a saját gondolkodásában, a második csoport pedig komolyan fontolóra veszi őket.

A vegetarianizmus filozófiai alapjaiban vannak ellentmondások, de nem teljesen hülyeség.

ui.: vajon miért került le innen az előbb ugyanez a hozzászólásom???

Rapid 2008.08.13. 11:41:52

Bocs a duplázásért, de egy időre lekerült a hozzászólásom, hiába nyomogattam az f5-öt

robina 2008.08.14. 22:03:01

viszont mint tudós, és mint racionális gondolkodású ember felháborítónak tartom hogy némelyeknek ebből is a nők szapulása jön csak le. primitív barmok.

Palotai ignác · http://www.wellstar-palotai.info/ 2008.08.15. 10:39:23

Én óvatosan kezelem ezt a témát, nem szeretek véleményt mondani olyan dologról, amit nem ismerek teljessen. Bár nem mindig voltam ilyen megfontolt!

Kb. 1 hónapja megismerkedtem egy dologgal, ami miatt egy kicsit revidiálnom kellett a nézeteimet.

Ma az élelmiszeripart a kereslet, a piac határozza meg. Zöldségek, gyümölcsök teremnek ugyan, de többé-kevésbé még zölden szüretelik le. Iskolai tanulmányainkból tudjuk, hogy a gyümölcsök vitamintartalma szempontjából meghatározó idõszak lenne az érés idõszaka. Lefagyasztott állapotban azonban jobban elviselik a hosszú szállításokat, majd a felolvasztás után, a kereslet meghatározását figyelembe véve gázzal érlelik meg õket, és így jut el az asztalunkra. Ezek között számtalan a génkezelt termények száma, ami köztudomású, hogy nem jó a szervezetnek. Itt meg sem említjük azt a viasz réteget, pl., ami oly csillogóvá és kívánatossá teszi õket a szupermarketekben. Ezt a réteget el sem tudjuk távolítani hámozás nélkül.

Megesszük, és mivel mesterséges anyag, így a szervezet által nem dolgozható fel, de ki sem ürül a szervezetbõl, hanem elraktározódik, mint méreganyag. A tartósítószerek, az ételszínezékek, édesítõszerek stb. is mind megtalálhatók a szervezetünkben. Mivel méreg anyagként vannak jelen, ezért károsítják sejtjeink egészségét.

Az orvosoktól tudjuk, hogy a komolyabb betegségek nagyon elszaporodtak manapság. Ma vannak olyan betegségek, amelyeket 20 évvel ezelõtt még nem is ismertünk. Nem is beszélve azokról a mutáns vírusokról, amelyeknek még ellenszerük sincs. A méreganyagok által legyengült immunrendszerû emberek ezeket a vírusokat sokkal könnyebben kapják el, és a betegség sokkal súlyosabb következményekkel is járhat. Ezért fontos, hogy szervezetünk védekezõ mechanizmusát, az immunrendszerét felkészítsük a támadásra. Sajnos ezt csak egészséges sejtekkel lehet elérni, csak azok képesek harcolni a betolakodók ellen. Mit remélhetünk, ha a méreganyagok által megsérült sejtjeinkkel vesszük fel a harcot? Hát, nem sokat!

Sokan fogyasztunk különbözõ, természetes étrend kiegészítõket, vitaminokat, ásványi anyagokat, melyek jók a szervezetnek, de a megsérült sejtjeink nem tudnak velük mit kezdeni. A sejtjeinket hagyni kell, hogy saját maguktól meggyógyuljanak. Ehhez csak méreganyag-mentes környezettel tudunk hozzájárulni! Természetgyógyászok hada állítja, hogy, segítség nélkül a méreg nem távozik el!

A táplálkozáskutatók figyelme az édesvízi algák felé irányult. Ezek a több ezer éve, eredeti formában fennmaradó mikro-algák képesek a méreganyag eltávolítására. Mint a tengerek tisztító rendszerei a tengeri algák, úgy az édesvízi algák az emberek tisztítórendszerei. Felépítésüknél fogva képesek magukba szívni a méreganyagot, és azzal együtt természetes úton kiürülnek a szervezetbõl.

Egészségünk sejtjeinknél kezdõdik. Nap, mint nap testünk több millió sejtje regenerálódik, vagy cserélõdik fel egy-egy újra. E folyamat - továbbá testünk általános fenntartása- közben a sejtek felemésztik testünk létfontosságú aktív anyagtartalékait. Ha egyoldalú táplálkozásunkhoz stressz, környezeti vagy fizikai megterhelés is hozzáadódik, úgy ezek a tartalékok igen hamar kimerülhetnek. Ha nincsenek azonnal újra feltöltve, szervezetünk hiánnyal kezd küszködni.

A törékeny körmök, a fénytelen, töredezett haj közismert jelei az allergiának, az anyagcsere- és emésztési zavaroknak. A fizikai levertség utalhat betegségre, és figyelmeztet, hogy figyeljünk testünk jelzéseire és tegyünk annak érdekében, hogy "jobb értékekkel" töltsük fel ismét szervezetünk raktárát.

Talán egy kicsit bőbeszédű voltam, de azt gondolom, hogy az egészség mindent megér.

Farhát 2008.08.15. 22:45:05

Úgyhogy legjobban tesszük, ha időt, pénzt, önbecsülést, kapcsolati tőkét beáldozunk, és belépünk az MLM-es láncreakciódba agyatlankodni mi is. Így gondoltad, kedves Ignác?

zenészpéter 2008.08.16. 02:07:51

Ignác:

"És addig éltek, amíg meg nem haltak."

Ezt elhagytad a végéről. Így teljes a mese.


Olyan tömegét soroltad itt föl a légből kapott, megalapozatlan, ámde népszerű egészséges-életmód trendi agymosásnak, hogy be lehetne kereteztetni.
Kezdődik ott, hogy a lefagyasztott gyümölcsöket felolvasztják, majd csak ezután érlelik. Mindeközben nem sérül a sejtfal, nem löttyed meg a gyümölcs. Ez vicc.

A génkezelt élelmiszerek létjogosultságáról valóban folynak viták, de leginkább annak az ökológiai és társadalmi(multik kezében van a vetőmag, és az esetleges permetszer) hatásáról. Az, hogy "köztudomású, hogy nem jó a szervezetnek" szintén marhaság. A DNS-t megemészted, a gyomrodból nem fog beépülni. Ha így lenne, akkor a nem génkezelt spenóttól is félned kéne, nehogy zöldfülűvé válj.

"mivel mesterséges anyag, így a szervezet által nem dolgozható fel"

Százszor lerágott csont. Egy molekula attól, hogy mesterségesen csinálják, ugyanolyan, mint ami a természetben forul elő. Az elraktározott méreganyagokról, és azok sejtkárosító hatásáról is küldhetnél egy tanulmányt. Ki mondta, hogy elraktározzuk? Ki mondta, hogy ez károsítja a sejteket?

"Természetgyógyászok hada állítja, hogy, segítség nélkül a méreg nem távozik el! "

Ez aztán meggyőző.

"Mint a tengerek tisztító rendszerei a tengeri algák, úgy az édesvízi algák az emberek tisztítórendszerei."

Hurrá. Mi az, hogy a tengerek tisztítórendszerei? Mitől tisztítják az algák a tengert?
Ha így is volna, ebből miért következik, hogy az édesvízi algák az embert is megtisztítják?

Olyan ez, mint a vallás. Fejedbe verjük, hogy bűnös vagy, aztán megtisztítunk. Te is kitalálod, hogy teli vagyunk méreggel, hogy aztán az algabiznisszel megtisztítsál tőle. Van még efféle dolog, pl. a földsugárzás-elétrítők. Ha nincs elég bajunk, kitalálunk magunknak, hogy legyen miből meggyógyulni.

B- 2008.08.16. 08:00:12

Arról nem is beszélve, hogy nem minden gyümölcsöt lehet utóérlelni pl.

A sok új betegség pedig olyan jelenség, amit egyrészt minden korban el lehetne mondani, másrészt annak is betudható, hogy ma már nem halunk meg negyven évesen.

Még az elmúlt 20-30 évben is nőtt a születéskor várható élettartam. Ha tényleg minden mérgező lenne és csökkenne a vitamintartalom stb, akkor ez igencsak meglepő fordulat lenne - szerintem.

ment_a_lista 2008.08.16. 12:07:03

Ne bántsátok Palotai urat,

csak az általa kizárólagosan forgalmazott termékek honlapjára szerette volna felhívni a figyelmet. Az ott leírt sületlenségek szelídített esszenciáját villantotta itt fel, egy kötelező kört letudott. Nem biztos, hogy itt a potenciális ügyfelek garmadája cselleng, csak azt felejtette el. Amúgy a kérdés-mottó teccik: "Szeretne egészséges, sikeres és anyagilag független életet élni?" (naná) Megoldás: egyen toxinszivacs csakkizárólagáltalamforgalmazott algákat.

Szilda és ZuZu-Manó · http://www.rosseloliver.blogspot.com 2008.08.29. 15:07:38

hát tudjátok ez nagyon nagyon gáz, hogy vannak ilyen vegánok. Engem elszomorít az ilyen emberi butaság. Észt nem a vegánság ad, egészséget igen, de észt...van aki menthetetlen. Az élet cél nélkül szinte mindegy meddig tart. Remélem én nem ilyen vegán vagyok mint a hegedűs hölgy.

OmegA404 (törölt) 2008.09.01. 12:21:00

Szerintem a sok éhező afrikait, meg fejlödő országbelit, meg kellene kérni, hogy egyenek napfény... azt náluk úgyis van bőven...

fikusz kukisz 2008.09.05. 10:53:10

"egészségünk sejtjeinknél kezdődik."
:) Mér pont a sejteknél? És mér nem a mitokondriumoknál, vagy a sejtmagnál? Vagy az atomoknál? Ez az! Tudta Ön, hogy sejtjeink kivétel nélkül atomokból állnak? Ha atomjaink nem egészségesek, a belőlük felépülő sejtjeink sem lehetnek azok! Egészséges atomokat mindenkinek! :) Az ehhez szükséges, a NASA által is alkalmazott, kizárólag bioöko-naturál eszenciákat tartalmazó eredeti "ATOM-VITÁL" kapszulák csak és kizárólag nálam kaphatók! Vigyázat, már hamisítják, ne dőljön be a kóklereknek!
:)

fikusz kukisz 2008.09.05. 11:19:28

Na, ezzel megvolnék, már csak arra kell figyelnem, nehogy valaki kijöjjön a "PROTONERŐ, vagy az "Elektron- MAGIC" teákkal, mert akkor gyorsan piacra kell dobnom a "QUARK-BOOST" és "GLUON KOMPLEX" rágótablettákat...:)

killercsiga 2008.09.05. 13:28:00

A húrelmélet hívői pedig elkezdhetik terjeszteni a SuperString gyógyító fogselymet.
Áhh, ez már a szovicc.blog.hu-ra kellett volna... :)

Hogy ON is legyek, hozzátenném hülyék mindenhol vannak, a problémát itt is a "tudom, mert hiszem" önellentmondás okozza.

Birka 2008.09.16. 16:53:32

Őőő, az az okos ember aki tudja, hogy nem tud még semmit (és tovább is él ezek szerint...)

Pierre 2008.09.20. 11:48:59

A Fényevőkről jut mindig eszembe egy Japán monda.
Volt egy szent, aki évek óta azzal dicsekedett, hogy pár szem fenyőmagon kívül nem evett semmit. Olyan híres lett, hogy még a császári udvarban is fogadták.
Néhány fiatal udvaroncnak azonban gyanús lett, hogy a szegények számára mindig rizst koldult a gazdagoktól.
Elhatározták, hogy megnézik azt a dolgot, amit az éjjeliedényében szokott hagyni. Mikor felnyitották a végteméket, rizsszemeket találtak benne.
Ezután addig cikizték a "szentet" (Rizsszarnak hívták), amíg szégyenében el nem bujdosott.

ScienceBonger 2008.10.23. 09:21:52

Ateista vagyok és szkeptikus, de vegetáriánus is. Azért vagyok vegetáriánus, mert szerintem az állatok leölésekor brutálisat szenvednek, és mivel emberként tudatos lények vagyok ezért van lehetőségünk dönteni az önzésünk mértékéről, nem úgy, mint az oroszlánoknak, és főleg tudunk egyebet is enni. Én nem vagyok annyira önző, hogy egy jó falatért, ilyen szenvedést okozzak közvetve, de ha más úgy gondolja, hogy ez belefér, hát tegye. Aki nem akar hús nélkül élni, az még dönthet úgy, hogy néha-néha jófej lesz az állatokkal, és olyankor inkább zöldséget eszik, megmentve ezzel pl egy kiscsibét, vagy kisbocit. De ez csak morális kérdés, nem tudományos. :)

A szerelő 2008.10.29. 13:36:31

Simon Gergely 2008.08.07. 12:33:16
A vegetarianizmus butaság,ezt egy hülye kitalálta néhány többi meg folytatja...

Hogy te milyen buta hülye vagy. Ez meg az én véleményem. Vegetarius vagyok, ezért sértő rám nézve.
Ha már szkeptikus blog és tudományt tiszetelő és szerető emberek is vannak itt, nem kéne ennyire felkészületlenül hozzászólni a témához. Aki ilyet mond, az számomra nem több egy rakás mellékterméknél.

Joco74 2008.10.29. 13:42:56

A szerelő 2008.10.29. 13:36:31

Ezúton kijelentem szkeptikus társaim nevében is, hogy határozottan elhatárolódunk Simon Gergely kijelentéseitől :D :D :D :D :D

A szerelő 2008.10.29. 22:25:03

Lehet, hogy ez vicces, de akkor sem írunk/mondunk ilyet :)

Seneca 2008.11.13. 18:25:23

A legfontosabb hogy ne legyen mániákus az a vegetáriánus. A barátom már jó ideje aggitál, hogy legyek "vega" - dafke nem teszem meg. Egyébként jó 100 éve az eszkimók csak fókát és bálnát ettek mégis egészségesen haltak meg 38 évesen.........he,he,he.

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása