Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Dr. Lenkei és a vitaminok felső beviteli szintje

Az MTV Az Este c. műsorának július 10-i adásában sajátos párbeszédet láthattunk a betiltott étrend-kiegészítőket forgalmazó orvos, Lenkei Gábor, valamint Falus Ferenc országos tisztifőorvos között. Ebben Lenkei Gábor tett néhány olyan állítást, amelynek valóságtartalmát könnyen ellenőrizhetjük. De először is érdemes megnézni a beszélgetést, amely az alábbi videóban kb. 13:40-kor kezdődik:

 

Az MTV archivált weboldalán a beszélgetés szövege is elolvasható. A beszélgetés apropója az volt, hogy a Legfelsőbb Bíróság ítéletével nemrégiben jóváhagyta az ÁNTSZ 2005-ben hozott határozatát, melyben megtiltotta 22 étrend-kiegészítő – Lenkei Gábor cégének termékei – forgalmazását. Lenkei a tiltó határozatot nem hajtotta végre, és azóta is forgalmazza – más néven, de változatlan összetétellel – ugyanazokat a készítményeket.

Az OÉTI szakvéleménye szerint ezek a termékek veszélyeztetik a fogyasztók egészségét; ezt a Fővárosi Bíróság most helybenhagyott ítélete is megemlíti:

„...az OÉTI a felperesi termékek fogyasztók egészségét veszélyeztető hatását a szakértői csoportok által kialakított legfelső tolerálható biztonsági szintre (UL = Upper Level) alapozta. Eszerint meghatározható az a maximális vitamin-, illetve ásványanyag-mennyiség, amely hosszú távon, rendszeres fogyasztás mellett sem okoz egészségkárosodást. Az étrend-kiegészítők napi adagjában ezt a biztonságos legfelső szintet kell figyelembe venni...”

A bíróság azt is megindokolta, miért nem forgalmazhatóak ezek a termékek étrend-kiegészítőként:

„A Fővárosi Bíróság álláspontja szerint a felperesi készítmények magas hatóanyag-tartalma már betegségek megelőzését célozza, az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerekről szóló 1998. évi XXV. törvény szerint azonban az ilyen készítmények már gyógyszernek minősülnek, így forgalomba hozatalukat is gyógyszerként kell engedélyeztetni.

A Fővárosi Bíróság utalt arra, hogy a felperesi termékek az egyes fogyasztókra eltérően hatnak, és miután bizonyos nyomelemek, ásványi sók és vitaminok nem ürülnek ki a szervezetből, azt károsítják, amelyről a vásárlók nem feltétlenül szereznek tudomást, ha a termékek orvosi ellenőrzés nélkül mindenki számára hozzáférhetők.”

A tévés beszélgetés két résztvevője sajátos módon elbeszélt egymás mellett: míg Lenkei Gábor azt ismételgette, hogy a bírósági ítélet alaptalan, mert a vitaminokra nincs meghatározva legfelső biztonságos szint, ezzel szemben Falus Ferenc csaknem végig azt hangoztatta: jogerős bírósági ítélet van, amit végre kell hajtani. Csak a beszélgetés vége felé idézett egy 2007-ben, a JAMA folyóiratban megjelent (sokak által vitatott) összefoglaló tanulmányt, amely több mint 200 ezer emberen végzett, 68 klinikai teszt (385 korábbi publikáció) eredményeinek összegzése alapján arra a következtetésre jutott, hogy a béta-karotin, az A-vitamin, valamint az E-vitamin szedése megnövelheti a halál kockázatát, és a többi vitaminnak sincs jótékony hatása a mortalitásra.

Lenkei Gábor egy nagy paksamétát hozott magával, amely elmondása szerint az Európai Unió tudományos bizottsága által meghatározott, legfelső tolerálható biztonságos szinteket tartalmazza a vitaminokra vonatkozóan. Elmondása szerint ilyen szintek tulajdonképpen nincsenek is (a beszélgetés alatt 12-szer hangzott el szájából a „nincs korlátozás” kifejezés), illetőleg a műsor vége felé – önmagának némileg ellentmondva – azt állította, hogy az ő készítményeiben lévő vitaminok mennyisége messze alatta van ezeknek a határértékeknek.

Miről is van szó, és mi az igazság?

Tolerálható felső beviteli szint

A tolerálható felső beviteli szint (Tolerable Upper Intake Level) egy farmakológiai, ill. toxikológiai szakkifejezés, amely valamely anyagnak azt a legmagasabb napi mennyiségét jelenti, amelyet a népesség túlnyomó része még biztonságosan, hosszú távon, rendszeresen bevihet szervezetébe anélkül, hogy káros mellékhatások jelentkezésével komolyan számolnia kellene. Ez a felső beviteli szint általánosságban a népesség egészére vonatkozik, de bizonyos anyagok esetében elkülöníthetőek olyan csoportok, amelyek tagjainál valamilyen speciális ok miatt, pl. valamely betegségre való genetikai hajlam miatt fokozott a károsodás veszélye – rájuk alacsonyabb maximális beviteli szint vonatkozik.

A tolerálható felső beviteli szint, vagy röviden UL, meghatározása bonyolult feladat, és csak akkor lehetséges, ha megfelelő számú és megbízhatóságú kísérleti adat, teszteredmény áll rendelkezésre. Az UL meghatározásához a kiindulópont az a legmagasabb beviteli szint, amelynél a vizsgálatok még nem észleltek káros hatást (No Observed Adverse Effect Level, azaz NOAEL), vagy az a legalacsonyabb szint, amelynél már káros hatást észleltek (Lowest Observed Adverse Effect Level, azaz LOAEL). Természetesen ezeket a szinteket nem lehet teljes bizonyossággal meghatározni, hiszen csak véges számú vizsgálati adat áll rendelkezésre, és azok is változó megbízhatóságúak. Ezért az UL meghatározásához egy bizonytalansági faktort (Uncertainty Factor, azaz UF) is figyelembe kell venni, ami annál magasabb, minél kevesebb adat alapján határozták meg a NOAEL-t vagy a LOAEL-t, illetve minél rosszabb minőségűek a rendelkezésre álló vizsgálatok. Az UL értékét úgy kapjuk, hogy a NOAEL-t, vagy ha az nincs, akkor a LOAEL-t elosztjuk a bizonytalansági faktorral:

UL = NOAEL / UF, vagy UL = LOAEL / UF

A Lenkei Gábor által bemutatott paksaméta minden bizonnyal az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) két tudományos bizottsága által összeállított, Tolerable Upper Intake Levels for Vitamins and Minerals (Tolerálható felső beviteli szintek vitaminokra és ásványi anyagokra) című, 482 oldalas dokumentum volt. Ebben nagyon részletes és alapos leírás található arról, milyen adatok alapján és milyen módon határozták meg a különféle anyagokra (15 vitaminra és 20 ásványi anyagra) az UL értékeket. Aki beleolvas, láthatja, hogy igen alapos, körültekintő, komoly munka.

Érdemes észben tartani, hogy az UL értékek nem azonosak a sokkal ismertebb ajánlott napi mennyiségekkel (Recommended Daily Allowance, RDA). Az ajánlott napi mennyiségek jóval alacsonyabbak. Az UL értékek azokat a mennyiségeket jelölik, amelyek bevitele nem szükséges, nem is ajánlott, de valószínűleg még nem lesz baj abból, ha ennyit fogyaszt valaki.

Lenkei készítményei és a felső beviteli szintek

Lenkei Gábornak abban igaza van, hogy az említett bizottságok nem határozták meg mindegyik vitaminra, ill. ásványi anyagra a tolerálható felső beviteli szintet. De azért az említett dokumentumban szereplő 15 vitamin közül 7-re, és a 20 ásványi anyag közül 9-re mégiscsak meghatározták. Így nincs semmi akadálya annak, hogy megnézzük, megfelel-e a valóságnak Lenkei állítása, miszerint az ő készítményei jóval kevesebb vitamint tartalmaznak a tolerálható felső szintnél. Az alábbi táblázat a tiltás ellenére jelenleg forgalmazott „Dr. Lenkei ÉLETERŐ vitamincsomag” ALAP, KÖZEPES, ill. ERŐS kiszerelésének összetételét mutatja (Lenkei honlapjáról véve). A második oszlopban az EFSA tudományos bizottságai által meghatározott felső beviteli szinteket is feltüntettük (ezeket sajnos csak fáradságos munkával lehet az említett 482 oldalas dokumentumból kigyűjtögetni):

Anyag
Napi bevitel
tolerálható felső szintje
ALAP csomag KÖZEPES csomag
ERŐS csomag
A-vitamin 3000 mcg RE = 10 000 NE 10 000 NE 10 000 NE 20 000 NE
D-vitamin 50 mcg = 2000 NE 400 NE 400 NE 800 NE
E-vitamin 300 mg = 450 NE 400 NE 800 NE 1200 NE
C-vitamin nem ismert 1000 mg 1500 mg 2500 mg
B1-vitamin nem ismert 300 mg 600 mg 750 mg
B2-vitamin nem ismert 50 mg 100 mg 150 mg
Niacinamid 900 mg 50 mg 100 mg 150 mg
Pantoténsav nem ismert 50 mg 100 mg 150 mg
B6-vitamin 25 mg 50 mg 100 mg 150 mg
B12-vitamin nem ismert 50 mcg 100 mcg 150 mcg
Biotin nem ismert 50 mcg 100 mcg 150 mcg
Folsav 1 mg = 1000 mcg 100 mcg 200 mcg 300 mcg
Kolin ? 50 mg 100 mg 150 mg
Inozitol ? 50 mg 100 mg 150 mg
PABA ? 50 mg 100 mg 150 mg
Kalcium 2500 mg 500 mg 500 mg 1000 mg
Magnézium 250 mg 250 mg 250 mg 500 mg
Vas nem ismert 18 mg 18 mg 36 mg
Cink 25 mg 15 mg 15 mg 30 mg
Mangán nem ismert 4 mg 4 mg 8 mg
Réz 5 mg 2 mg 2 mg 4 mg
Kálium nem ismert 45 mg 45 mg 90 mg
Jód 600 mcg 225 mcg 225 mcg 450 mcg

A táblázatban piros színnel emeltük ki azokat a mennyiségeket, amelyek meghaladják a tolerálható felső beviteli szinteket. Ezek szerint tehát a Lenkei-féle ALAP vitamincsomag B6-vitaminból a tolerálható felső szint kétszeresét, a KÖZEPES csomag annak négyszeresét, az ERŐS csomag pedig hatszorosát tartalmazza. A KÖZEPES csomag ezen felül E-vitaminból a tolerálható felső szint csaknem kétszeresét, az ERŐS csomag pedig több mint két és félszeresét tartalmazza. Az ERŐS csomag ezen A-vitaminból a felső szint kétszeresét, magnéziumból pedig szintén kétszeresét tartalmazza, továbbá cinkből is a felső szintnél kicsivel többet tartalmaz. Lenkei állítása tehát ezen anyagok és készítmények esetében nem felel meg a valóságnak.

Fontos hangsúlyozni, hogy ha egy anyagnál a bizottságok nem határoztak meg tolerálható felső beviteli szintet, az nem okvetlenül jelenti azt, hogy abból akármennyit lehet fogyasztani veszélytelenül. Csupán annyit jelent, hogy nem állt rendelkezésre elegendő adat az UL érték meghatározásához.

Kockázatok és mellékhatások

Miután már tudjuk, hogy egyes Lenkei-készítmények bizonyos anyagokból többet tartalmaznak a tolerálható felső szintnél, érdemes megnézni, milyen kockázatoknak teszi ki magát az, aki ennek ellenére arra adja a fejét, hogy elkezdi szedni ezeket a készítményeket.

A B6-vitamin mindhárom Lenkei-féle vitamincsomagban az UL-t meghaladó mennyiségben van jelen. A B6-vitamin aktív formája számos enzim kofaktora, több élettani funkcióban is fontos szerepe van. Túladagolása elsősorban idegrendszeri károsodásokat és ezzel kapcsolatos tüneteket okoz. Az EFSA-bizottságok értékelése szerint napi 100 mg vagy azt meghaladó mennyiség szedése hosszabb távon már neurológiai tünetekhez vezethet, például a végtagok érzékelési zavara, zsibbadás, stb. 

E-vitaminból a három Lenkei-csomag közül kettőben van a tolerálható szintet meghaladó mennyiség. Az E-vitamin fontos antioxidáns, amely bizonyos szabad gyökök semlegesítésével védi a sejtmembránokat az oxidációtól. Túladagolásával kapcsolatban a fő aggály a véralvadási zavarok keletkezése, különösen olyan személyeknél, akiknek K-vitamin hiányuk van (a Lenkei-csomagok nem tartalmaznak K-vitamint).

A-vitaminból a három Lenkei-féle csomag közül kettőben éppen a tolerálható felső szinttel megegyező mennyiség van, a harmadikban pedig annak duplája. Az A-vitaminnak szerepe van többek között a látásban, a gének expressziójában és a bőr egészséges állapotának fenntartásában. Túladagolásának káros volta régóta ismert: Xavier Mertz sarkkutató 1913-ban A-vitamin okozta hipervitaminózisban halt meg, miután szánhúzó kutyák igen magas A-vitamin tartalmú máját elfogyasztotta. Az A-vitamin túladagolásának következményei többek között: májkárosodás, hajhullás, bőrhámlás, a bőr elszíneződése, a csontsűrűség csökkenése. A legsúlyosabb következményekkel a szülőképes korú nőknek kell számolniuk, ugyanis a túladagolt A-vitamin a magzat fejlődési rendellenességét okozhatja (torzszülöttség).

A Lenkei-féle erős csomag a tolerálható felső szint kétszeresét tartalmazza magnéziumból. A magnézium fontos ásványi anyag, amely számos enzim működéséhez szükséges. Túlagadolása enyhe hasmenést okoz, súlyosabb hatás (alacsony vérnyomás, izomgyengeség) csak az UL-t tízszeresen meghaladó adagoknál jelentkezik.

A cink szintén számos enzim és egyéb fehérje fontos alkotórésze, de az egyedfejlődésben és az idegrendszer funkciójában is szerepe van. A Lenkei-féle ERŐS csomag egy picivel több cinket tartalmaz a tolerálható felső szintnél. A cink túladagolásának különféle káros hatásai vannak, elsősorban amiatt, hogy megnehezíti a réz és a vas felszívódását, ezáltal gátolva a rezet kofaktorként használó enzimek működését, illetve vérszegénységhez, valamint a HDL koleszterin szintjének csökkenéséhez vezethet.

Amikor a több sem árt és amikor a kevesebb is káros

Mint elmondtuk, a tolerálható felső szintek a legtöbb esetben egy bizonytalansági faktort is tartalmaznak. Ez azt jelenti, hogy meghaladásuk nem vezet feltétlenül káros hatáshoz, azonban a kockázat megvan. Bonyolítja a képet, hogy a vitamincsomagban lévő anyagok egymás hatását is befolyásolhatják, felerősíthetik vagy gyengíthetik. Az A-vitamin túladagolásának hatásait például részben enyhíti az E-vitamin. A folsav és a cink egyes kutatások szerint egymás felszívódását rontja; a cink pedig rontja a réz felszívódását. A mindent nagy adagban tartalmazó csomagban lévő anyagok együttes hatását nagyon nehéz előre megjósolni.

Ugyanakkor bizonyos anyagok az UL-nél kisebb mennyiségben is veszélyt jelenthetnek bizonyos emberekre. Tudunk például egy esetről, amelyben a Lenkei-féle ERŐS vitamincsomag egyik fogyasztójánál a Basedow-kór tünetei jelentkeztek. Ez a jód hatása lehet, annak ellenére, hogy a vitamincsomag nem tartalmaz több jódot a tolerálható felső szintnél. Azonban régóta ismert, hogy olyan embereknél, akiknek genetikai eredetű vagy jódhiány miatt kialakult (adott esetben még diagnosztizálatlan) pajzsmirigybetegségük van, a hirtelen megkezdett jódbevitel pajzsmirigytúltengést okozhat (jód-Basedow effektus).

Kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét!

Ebből is látszik, hogy mielőtt valaki elkezdi egy ilyen, nagy mennyiségű tápanyagot tartalmazó vitamincsomag szedését, ajánlatos orvosi vizsgálatot végeztetnie és táplálkozástudományhoz értő orvossal konzultálnia. Azonban egy étrend-kiegészítő esetében senki sem gondol arra, hogy olyan kockázatokkal kellene számolnia, amelyek miatt előzetes orvosi konzultáció szükséges. Éppen ezért igaza lehet az ÁNTSZ-nek és a bíróságnak abban, hogy a Lenkei-féle készítmények nem minősülnek étrend-kiegészítőnek, ezért ilyenként nem forgalmazhatóak.

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr51604427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyari mikulas (törölt) 2009.01.04. 22:40:37

re:
1. akkor miert nem derul ki megsem, es utolag miert derul ki megis?
2.nem igaz, hogy minden benzinkutnal es bevarsalokopontban kaphato gyogyszer függőséget okozó.
3. igen szerintem felesleges, esetenkent karos lehet, es a betegseg valodi okanak lecsereleve megavitamin-hanyra hatarozattan karos szerintem, a tabletta kultura ugyszinten
4. tudományosan nem megalapozott de évezredeken keresztül (működött) hasznalt, de hatasat nem sikerult bizonitani.
Aminek sikerult bizonyitani a hatasat , az gyógyszer lett, ezek nagy része nem szintetikus eredeto, hanem ma is kivonat.
5. nem tudok arrol, hogy a dohanytermekek anyaganak jo resze vegyszer lenne (de nem is erdekel, az az igazsag). Az alkoholtermekek 9sor, bor, palinka stb nem tartalmaznak nagyobb mennyisegu hozzaadott vegyszert mint mas elelmiszerek.

A dohanyas es tulzott alkoholfogyasztas veszelyeirol uton utfelen irnak. Igazad van, igy kene kezelni a tulzott tapkiegeszito fogyasztast is. Csak a dohanytermekhez hasonlo figyelmeztetessel forgalmazn?

Nem tekintem semmisnek senkinek a munkajat, ha idezed a cikket, ahol Szentgyorgyi, vagy Pauling kiserletekkel igazolja a nagymennyisegu vitaminfogyasztast, megvitathatjuk.

Ne a szemlyemmel foglalkozz, maradjunk a temanal.

Nem olvastad el meg azokat a cikkeket sem, amiket ajanlottam, mit varsz meg?

Orcas 2009.01.04. 22:42:50

@23peti23:
Erre mar korabban is irtam, hogy egeszsegnevelesi oktatast kellene bevezetni. Mint nepegeszsegugyes hallgato, kesobb tehet erte.

A vitamin tuladagolas terhesseg alatt:
PMID: 3162101 Regi cikk, de human eredmenyek.

Orcas

atm 2009.01.05. 23:48:31

Orcas: PMID: 3162101 Mi köze a vitamin túladagolásnak az izotretioninhoz?

Örüljetek, hamarosan nem fog senki mega vitamint hivatalosan árusítani: video.google.com/videoplay?docid=-5266884912495233634

És ezek a jófiúk közül valók (akik nem olyan gonoszak, mint a megavitaministák, akik mind szcientológusok és a megavitaminjaikért pénzt mernek kérni, roszabbak, mint az NWO): www.youtube.com/watch?v=2rS4uyCaLBg

szarkazmus off

Orcas 2009.01.06. 01:37:46

atm:
PMID: 12962289 Bevezetes

23peti23 2009.02.02. 15:49:15

Erről is kevesen tudnak:

www.cchr.org/#/videos/making-a-killing-the-experiment

Ennyit érnek a nagybetűs kutatások és a tudományos igazolások ha pénzről van szó!

Waix 2009.12.04. 16:11:12

Kedves diskurálók!
Az elmúlt néhány hétben (nyilván részben a H1N1 körül kialakult botránynak is köszönhetően) megint elkezdtem foglalkozni ezzel a Dr. Lenkei témával, de mivel orvos vagy gyógyszerész nem vagyok, így nyilván cikkekből és interjúkból voltam kénytelen tájékozódni arról, hogy most akkor szükséges-e sok vitamint enni vagy sem. Jó kis cikk született a témában az oldalatokon, gratulálok hozzá, és ha már szkeptikus blog a cím, gondoltam bizonyára a szükséges távolságtartással közelít a Lenkei-féle sikertörténet felé is. És így is van.
Ámde ez a hihetetlenül arrogáns, rokonszenvesnek korántsem nevezhető hozzáállás, ami egyes törzskommentelőket jellemez (különös tekintettel a "tamaskodo" nevű illetőre), meg kell mondjam, borzasztóan kiábrándító. Ne haragudjatok, de ez már nem az egészséges szkepticizmus, hanem a tagadás vallása. Például: ha semmilyen bizonyítékod nincs arra, hogy a Lenkei-féle cuccoknak káros hatásai lennének, miért szükséges "hazugnak és hamisnak" nevezned az általa a vitákban felsorolt információkat anélkül, hogy egyetlen egyet is megcáfoltál volna annak kapcsán, amit ő, vagy az általa hivatkozott tanulmányok mondanak.
De a kedvencem:
Idejönnek emberek, veszik a fáradtságot, hogy regisztrálnak és leírják, hogy nekik igenis segített a vitaminok komoly mennyiségben történő bevitele (még esetleg olyanoknál is, akik erős kétségekkel indultak neki), de az természetesen nem fogadható el empirikus tapasztalatok leírásaként a vitamin esetleges jótékony hatásáról, az csakis "placebo" hatás lehetett, ugye, vagy egyesek "pont akkor lettek jobban", mikor elkezdték szedni őket.
Nekem is voltak olyan időszakok az életemben, amikor szedtem vitaminokat és voltak olyanok, amikor a komoly fizikai és mentális leterheltség ellenére sem. Többször csak utólag realizáltam, hogy bizonyos időszakokat a vitaminok fokozott bevitelének köszönhetően voltam képes testileg és lelkileg egészségesen átvészelni. Tehát nyilvánvalóan nem lehetett placebo, mint ahogy az sem, hogy sportolók se 60 mg C-vitaminnak vagy a placebo hatásnak köszönhetik, ha egy teljes szezont végig tudnak edzeni/játszani influenza vagy megfázás nélkül.
Azt látom, hogy most egy olyan dologban megy a kötekedés (konkrétan a "vitaminok támogatása a gyógyszerzabálás megelőzésére" "mozgalomra" gondolok), ami alapvetően egy jó ügy, és nem támadni, hanem feltárni kellene a mikéntjét. Egyik oldalon ott van a gyógyszerektől elpusztuló emberek tömegeiről szóló statisztika, másik oldalon meg az azok szedését bizonyos esetekben akár megelőző vitamin, ami nyilván a fentebb említett "egészséges népneveléshez is" (biciklizzél, táborozzál, sportolj, egyél rendesen) alapot szolgáltathat. Tegyétek már egymás mellé a kettőt!

alagi 2009.12.04. 16:45:27

@Waix: Ehh, vedd mar eszre, hogy sajat ervelesed ellen sem vagy kepes megallni.

"az csakis "placebo" hatás lehetett, ugye, vagy egyesek "pont akkor lettek jobban", mikor elkezdték szedni őket. "

Hat igen, egy ket eset alapjan nem lehet eldonteni, hogy veletlen epp akkor lett-e jobban, vagy a vitamin hatasa volt.

"Többször csak utólag realizáltam, hogy bizonyos időszakokat a vitaminok fokozott bevitelének köszönhetően voltam képes testileg és lelkileg egészségesen átvészelni. Tehát nyilvánvalóan nem lehetett placebo,"

Kiveve ha rolad van szo, mert Te a vegso igazsag birtokosa vagy, ugye?

pounderstibbons 2009.12.05. 17:00:20

@Waix:
Többször csak utólag realizáltam, hogy bizonyos időszakokat a vitaminok fokozott bevitelének köszönhetően voltam képes testileg és lelkileg egészségesen átvészelni.
Ezt, így most hogy?
Bevetted a vitaminokat, bár nem bíztál a hatásukban, aztán álmodban megjelent Szent Szentgyörgyi Albert és rádszólt, hogy: "Ugye tudod, hogy a vitaminok nélkül már velem lennél az Úr országában?"

"Tegyétek már egymás mellé a kettőt!"
Tegyél már ide egy linket ezekre a statisztikákra mert één enm látom.

Waix 2009.12.07. 09:40:16

alagi!

Nem azzal van a problémám, hogy 2 eset alapján nem általánosítasz, az teljesen rendjén van. Ha vallásról vitatkoznánk, nyilván nem fogadnád (és én sem fogadnám el) a mindenható létezésére irányuló bizonyítéknak azt, hogy egyesek hallani vélték a hangját. Nekem azzal van gondom, hogy ha valaki fizikailag jobban érezte magát vitaminok folyamatos és nagyobb mennyiségű fogyasztása alatt/következtében, akkor itt egyesek azt megkérdőjelezhetetlenül (!) placebónak tudják be, noha a vitaminok pozitív hatásai bizonyos esetekben ugyanolyan tényszerűen léteznek, mint a negatív hatások például az A, vagy a B6 vitaminok esetében.
A problémám tehát alapvetően az, hogy amikor ebben a témában próbáltok látszólag tárgyilagosan és objektívan megnyilatkozni, akkor valójában a kérdésnek csupán az egyik oldalát, tehát a vitaminok abszurd túladagolása következtében megjelenő kockázatokról beszéltek, a pozitív hatásokról sohase'. Nyilván mert van egy prekoncepciótok és ahhoz ragaszkodtok foggal körömmel, és nyilván mert a "vitaminguru" balszerencséjére ugye szcientológus, igaza tehát nem lehet.
Mindezt ráadásul elképesztő arroganciával, flegmasággal teszitek, mint az nagyszerűen látható az én hozzászólásomra adott válaszokból is.
Hol beszéltem például végső igazságról?
punderstibbons:
Nem az a lényeg, hogy bíztam-e előzetesen a vitaminok bármilyen hatásában, soha nem vártam tőlük csodát, egyszerűen feltételeztem, hogy a szervezetemnek fokozott igénybevétel során szüksége van rájuk. Nem gondoltam, hogy jobb lesz, csak reméltem, hogy nem lesz rosszabb. És utólag realizáltam (nem a szedésük közepette, hogy érthető legyen), hogy azokban az időszakokban, mikor következetesen magamra erőltettem a szedésüket, akkor fizikailag és mentálisan is jobban teljesítettem. Ennyi.

nyari mikulas (törölt) 2009.12.07. 14:17:36

@Waix:
Feltetelezted, hogy szukseg van ra... utolag ugy erzed, hogy amikor a feltetelezes alapjan szedted, akkor jobban voltal.

Ne haragudj, ennek alapjan nem lehet eldonteni, hogy valodi hatas volt, vagy placebo.

Senki nem vitatja, hogy a vitaminok letfontossagu vegyuletek.

A hianyuk betegsegeket okoz.

A vita targya a mennyiseg, hogy az RDA vagy a Lenkei altal javasolt mennyiseg a valodi szukseglet, tovabba az, hogy tablettabol vagy valtozatos taplalkozas utjan celszeru-e vitamint enni?

Ha vitaminhianyod volt elotte, akkor termesztesenek tartom, hogy jobban erezted magad, amikor a hianyt potoltad.

Ha elotte is RDA mennyisegu vitamint fogyasztottal (taplalekkal, vagy vegyi bogyokbol) , akkor ketlem, hogy a Lenkei adag vegyi vitaminbombaknak eszleheto fiziologiai hatasu lett volna, de a placebo hatasban nincs okom ketelkedni.

pounderstibbons 2009.12.07. 14:44:09

@Waix:
Akkor most ismét "elképesztő arroganciával és flegmasággal" felhívlak az általad említett statisztikák linkelésére.

Lenkei és tsai (pl. Te) azt állítod, hogy bizonyíthatóan kedvező élettani hatása van a "vitaminbombáknak". Na akkor lássuk a vitaminos medvét.

Waix 2009.12.07. 15:00:55

@tamaskodo:
"Feltetelezted, hogy szukseg van ra... utolag ugy erzed, hogy amikor a feltetelezes alapjan szedted, akkor jobban voltal.
Ne haragudj, ennek alapjan nem lehet eldonteni, hogy valodi hatas volt, vagy placebo."

Ja értem. Ezzel a logikával természetesen a paracetamolról sem lehet megállapítani, hogy csökkenti-e a fejfájást. A beteg percepciója úgy látom irreleváns.

Másrészt soha nem szedtem Lenkei-féle vitamint, épp annak próbálok utána járni, hogy érdemes-e.
Ezen felül fontosnak tartom megjegyezni, hogy Lenkei számos előadásában hangsúlyozza, hogy az EFSA tanulmány eredményei véleménynek, nem pedig előírásnak tekinthetők (ez szerepel is a dokumentumban), illetve, hogy például az E vitaminból (a fenti cikketekkel ellentétben) az 1200 NE-os napi mennyiség az abban szereplő kutatási eredmények alapján semmiféle egészségügyi problémát nem okoz, és a 400 NE-s napi mennyiség sem a legfelső tolerálható szint, hanem az ő javaslatuk a napi bevitt mennyiségre.
Azt látom, hogy van egy ember, aki feltehetően igen alapos kutatásokat végzett a témában, és eddig nem láttam, hogy bárki komolyan megcáfolta volna azokat az állításokat, amiket tesz, leszámítva persze az itt elhangzott néhány "hazugság, hamis állítás" kijelentéseket, melyek mellőztek bármilyen egzakt alátámasztást.

pounderstibbons 2009.12.07. 15:25:07

@Waix:
Igen, az ott egy vélemény. Azért mert VÉLEMÉNYT KÉRTEK TŐLÜK.
Mit írjanak akkor vissza? Halálbüntetés terhe mellett betartandó kormányrendeletet?

És ahhoz képest "csak egy vélemény" előszavába merték belefoglalni az alábbiakat:
"These opinions will find immediate application by the regulatory agencies that oversee
addition of micronutrients to foods and food supplements in the EU. They also
represent a valuable scientific reference on the safety of micronutrients which will be
used by scientists and policy makers for many years."

Igen, ez egy tudományos vélemény. Csak.

Az E vitaminnal kapcsolatosan kutatás referenciáinak a felsorolása is csak 2,5 oldalt tesznek ki kb. 8-as betűmérettel. (250-252. oldal)
Nem gondolod, hogy itt egy komoly tudományos szervezet "feltehetően igen alapos kutatásokat végzett a témában"?

Itt elérhető:
www.efsa.europa.eu/cs/BlobServer/Scientific_Document/upper_level_opinions_full-part33,0.pdf?ssbinary=true

Joco74 2009.12.07. 15:26:42

@Waix:
"Ja értem. Ezzel a logikával természetesen a paracetamolról sem lehet megállapítani, hogy csökkenti-e a fejfájást. A beteg percepciója úgy látom irreleváns."

Jól látod! Így van!

"semmiféle egészségügyi problémát nem okoz"

Jah... már itt tartunk? A "meggyógyít mindent"-től eljutottunk a "de legalább nem árt"-ig.

"igen alapos kutatásokat végzett a témában"

Belinkelnéd kérlek a "komoly kutatásainak" eredményét? Hol is publikálta? Hol is folyt róla a szakmai vita? Melyik klinikán végezték a teszteket, milyen protokoll alapján?

Waix 2009.12.07. 15:33:51

@pounderstibbons: Nem értem a problémádat. Azt, hogy ez egy vélemény, én csak megjegyeztem, a lényeg az utána következő mondatomban van. Pont ők mondják, hogy napi 1200 nemzetközi egységnyi nem okoz problémát. A cikketekben csak annyi szerepel, hogy a két nagyobb vitamincsomag többet tartalmaz a "tolerálható" szintnél, majd leírjátok a véralvadással kapcsolatos veszélyeket - elfelejtve hozzátenni, hogy ez ilyen mennyiségnél még nem jelentkezik.
És persze, hogy egy - bizonyára rendkívül alapos - tudományos munka, sehol nem kérdőjeleztem meg.

Waix 2009.12.07. 15:43:51

@Joco74:
Nem tudom, hogy honnan jött ez "meggyógyít mindent". Ki mondott ilyet?
A vita azért vett ilyen irányt, mert a Lenkei-féle vitaminadagok kritizálói annak egészségügyileg káros mivoltát igyekeznek bizonygatni. Eleve azért van ez a téma terítéken, mert be akarják tiltani, nem? (Sőt be is tiltották.)
A szakmai viták meg gondolom tudományos publikációkban folynak, de ez itt nem egy tudományos magazin, mi meg átlagos fickók (nők) vagyunk.
Én természetesen a médiában folyó diskurzust követem a témában, meg az emberi füllel is megérthető információkat összeszedni pro és kontra a netről. Eddig nem láttam, hogy nyilvános fórumon bármilyen delegált megmondóember felkészültebb lett volna Lenkeinél ebben a kérdésben, amikor vele szembe kellett leülnie vitázni. Márpedig ha ez az egész ennyire egzakt és egyértelmű, nem lenne nehéz nyilvánosan kinevettetni az ürgét, ha nem tévedek.

pounderstibbons 2009.12.07. 16:03:04

@Waix:
"Csak vélemény"-nek nevezni egy alapos tudományos kutatást követő releváns szervezet által hozott szakmai állásfoglalást, azért mondjuk csúsztatásnak nevezhető szerintem.

A cikk meg szerintem erről szólt:
Dr. Lenkei "azt állította, hogy az ő készítményeiben lévő vitaminok mennyisége messze alatta van ezeknek a határértékeknek."
Alatta van?
Megállapíthatóan nincs (minden esetben) alatta. Pláne nem messze alatta.

Viszont ha anekdotikus történet kell neked, itt dolgozik velem egy szobában a kolléganőm, aki súlyos (tíz)ezreket költ havonta a 4-tagú családja Lenkei féle vitaminnal ellátására, és csak kicsit többet betegek, mint én, aki hetente bevesz 3 C-vitamint. Ja és nem oltatta magát H1N1 ellen, mert a vitaminok kivédik.
Nem védték.

Szilágyi András 2009.12.07. 16:10:40

@Waix: Úgy látszik, más dokumentumot olvasunk. Az EFSA-dokumentum nem tartalmaz ajánlott beviteli mennyiségeket. A legfelső tolerálható beviteli szintet 300 mg-ban határozza meg. Ez 450 NE-nek felel meg. Az USA-beli ajánlott napi adag 22,5 NE.

Joco74 2009.12.07. 16:13:42

@Waix:

"Eleve azért van ez a téma terítéken, mert be akarják tiltani, nem? (Sőt be is tiltották.)"

Nem. Gyógyhatást tulajdonít a termékeknek, ezért az nem forgalmazható étrend kiegészítőként. Ha vállalja a klinikai vizsgálatokat, akkor forgalmazhatja tovább.

Ő ezt nem vállalta, hanem megjelentetett vagy két könyvet, a "gyilkos gyógyszergyárakról" akik pl. az ő termékeit is legyártják :)

Nem teheti meg, hogy gyógyszernek minősítse a saját termékeit, mert
- akkor nehéz szidni a gyógyszergyárakat
- sok sok millióba kerül az engedélyeztetés, klinikai tesztek stb.

"Ki mondott ilyet?"

Igazad van. Nyíltan nem mondhatja ki senki... de mit jelent a "Nincs szükség gyógyszerekre, csak megavitaminokra!"?

Waix 2009.12.07. 17:35:40

@pounderstibbons: Hiába példálózol nekem ilyen emberekkel, és nem azért, mert én nem vagyok ilyen, hanem mert én nem ezek alapján akarok dönteni.
Ha ezzel meggyőzhető lennék, akkor már megvettem volna a legnagyobb adagot, mert a Te példád a tapasztalatok alapján messze kisebbségben van a Lenkei vitaminjait szedők általános megelégedettségéhez képest (még mielőtt belekötnél, erre nem tudok statisztikai adatot, de az elmúlt három évben kb. az általad említett az egyetlen negatív példa, amit hallok).

András:
"Az EFSA-dokumentum nem tartalmaz ajánlott beviteli mennyiségeket. "
Rosszul fogalmaztam, igazad van. Tudtommal ez a tanulmány maga egy általános ajánlás, és a 450 NE is ebbe értendő.
Ami azt illeti, most, a tanulmány vonatkozó részének elolvasása után én sem egészen értem az 1200 NE mennyiséget E vitaminból, bár hozzá kell tenni, hogy a tanulmányban felsorolt kutatások szerint a véralvadási probléma még 1300-2300 mg (1600+ NE) bevitelénél sem jelentkezett, ami alatta van még a legnagyobb csomagban kapható vitaminadagnak is.
Vagy ott a B6 vitamin, amiről azt írjátok, hogy 100 mg feletti mennyiség már neurológiai tüneteket eredményez, noha a tanulmányban ott sorakoznak a kutatási eredmények, melyek szerint ennek a többszöröse sem eredményezett semmilyen kimutatható tünetet, és ha jól olvasom a jelzett korlát is elsősorban premenstruális szindromában szenvedő nőknél - csak kirívóan ritka - esetekben jelentkező esetek miatt lett megjelölve (bár bevallom itt nem voltam túl alapos). A tanulmányból az rajzolódik ki, hogy a veszélyes mennyiség -- több különböző vizsgálat alapján -- 500- 2000 mg több tíz hónapig tartó, folyamatos szedése. Ez pedig tényleg sokszorosa annak, ami Lenkei cuccában van.

Waix 2009.12.07. 17:41:24

@Joco74:

""Eleve azért van ez a téma terítéken, mert be akarják tiltani, nem? (Sőt be is tiltották.)"

Nem."

Ja értem. Én azt hittem, hogy a cikket is el kell olvasni kommentelés előtt.
Egyébként a dolognak az adminisztratív oldalát (ki mit tilt be, milyen néven kell regisztráltatni, blabla) pont le...-om már bocsánat. Engem az érdekel, hogy a vitaminok veszélyesek-e, és ha nem, akkor megelőzhető-e velük akár egyetlen darab gyógyszer felesleges szedése is. Mert ha igen, akkor inkább őket választom, isten bocsássa meg'.

nyari mikulas (törölt) 2009.12.07. 17:48:55

@Waix: "Másrészt soha nem szedtem Lenkei-féle vitamint, épp annak próbálok utána járni, hogy érdemes-e."

Mivel utanajartal, es ugy talalod, hogy a evszeleyes, mergezo hatarertek alatt van, egyertelmu, hogy erdemes szedni.

nyari mikulas (törölt) 2009.12.07. 17:51:25

@Waix: a vitaminok nem veszelyesek

a tulzott fogyasztasuk veszelyes lehet

nem ismerek hitelt erdemlo bizonyitekot, hogy tulzott merteku vitaminfogyasztassal gyogyszert lehetne megsporolni

a felesleges gyogyszerszedest meg nem felesleges vitaminszedessel kell kivaltani, hanem nem kell feleslegesen gyogyszert szedni

Joco74 2009.12.07. 18:00:00

@Waix:

Mint étrendkiegészítőt...

Érdemes elolvasni a cikket és még a háttért is körbejárni kommentelés előtt...

"Egyébként a dolognak az adminisztratív oldalát (ki mit tilt be, milyen néven kell regisztráltatni, blabla) pont le...-om már bocsánat."

Hát pedig jobban tennéd, ha nem szarnád le...
Hülye adminisztráció az is, hogy időnként bekérhetnek mintákat megvizsgálni nem tartalmaz e mérgező anyagokat. Hülye adminisztráció az is, hogy a gyártásnál igazolni kell az alapanyagok forrását, tisztaságát.
Csomó olyan hülye adminisztráció, ami segít abban, hogy ne dögöljünk meg...

"Engem az érdekel, hogy a vitaminok veszélyesek-e, és ha nem, akkor megelőzhető-e velük akár egyetlen darab gyógyszer felesleges szedése is"

Noh ez az... és most már tudod? Mert Lenkei csak azt állítja, hogy igen...

Én személy szerint azt állítom, hogy nem tudom és felelősséggel senki nem jelenthet ki ilyet, amíg nincs klinikai próba.

Még egyszer megkérdezem tőled:
Belinkelnéd kérlek a "komoly kutatásainak" eredményét? Hol is publikálta? Hol is folyt róla a szakmai vita? Melyik klinikán végezték a teszteket, milyen protokoll alapján?

Waix 2009.12.07. 18:58:46

@tamaskodo:
"Mivel utanajartal, es ugy talalod, hogy a evszeleyes, mergezo hatarertek alatt van, egyertelmu, hogy erdemes szedni. "

Ezt nem mondtam, hiszen ilyen mennyiségben még nem szedtem vitamint. Logikusan megérne egy próbát, ha nem veszélyes, de egyelőre ennek a teljes bizonyossága sem áll fent, ellenére annak, hogy akiket eddig meghívtak Lenkeivel vitakozni, egytől-egyig balf.sznak bizonyultak, különös tekintettel rokonszenves tisztifőorvosunkra.

nyari mikulas (törölt) 2009.12.07. 20:20:10

@Waix: Tudud, az a baj, hogy egy egyeni probalol nem lehet megbizhato kovetkeztetest levonni.

Az mindenesetre gyanus, hogy Lenkei sem tud semmilyen megbizhato adatot arra, hogy miert jo az amit o arul, csak vallasi vezetojenek meggyozodeset es vasarloinak "tapasztalatait".

Ugyanakkor vannak publikalt kiserleti adatok, azok nem tamasztjak ala Lenkei allitasait.

Igazad van abban, hogy egy megfontoltan, felelosseggel nyilatkozo szakember nem vitapartnere egy simaszavu kereskedonek.
A szakember tele van ketelkedessel, tudja a sajat tudasanak korlatait, az alternativok hatalmas onbizalommal, a tenyek altal nem zavartatva vitaznak.

Kene valami vita-kepzes, eloado-kepzes, nagyon kene, es azt kene, hogy egy ilyen vitaban csak a lenyegre koncentraljanak.

Az is igaz, hogy a szakemberek szelekcioja nem a szonoki es vitakepesseguk alapjan tortenik, hanem szaktudasuk alapjan, mig az uzletembereke es szelhamosoke igen... az a szelhamos, aki nem tud jol nyilatkozni, vitazni az eletkeptelen.

Nagyon fontos dologra mutattal ra!

antirandom 2010.01.23. 22:12:29

Kód: LenkeiBuli100123

Tisztelt Vitatkozók! Ez egy SZCIENTOLÓGUSOK ÁLTAL KOORDINÁLT, megtervezett vitatkozás, amivel ők elterel(tet)ik a figyelmet az ÁNTSZ által szervezett kálium- túladagolásról, ami rontja az immunrendszer működését, gátolja a vitamin felszívódást, s arról is elterelik a figyelmet, Lenkei, az ÁNTSZ, s a bíróságok is, hogy az így előidézett vitaminhiány-tüneteket vitamin túladagolással és gyógyszerekkel kompenzálják, amin nyerészkeni lehet, s a nyugdíjbefizetések megkaparintásán is?!

Bizonyítékok:

1./ Lenkei Gábor Cenzúrázott egészség című könyve meg sem említi a káliumot az ásványi tápelemek között, a hiányos nátriumpótlás vagy a káliumtúladagolás betegségek sorát előidéző hatását sem, pedig ezeket Nobel-díjasok (1950) mérései is régóta bizonyítják.

2./ Nem határozzák meg a kálium még nem veszélyes, időegység alatt bevihető legnagyobb mennyiségét (beviteli sebességét), holott az a Kálium Retard tabletta gyógyszertári ismertetőjéből láthatóan max 1 gramm/8 óra, (miközben az ÁNTSZ 3-4 gramm káliumbevitelt szorgalmaz naponta, akár 1 órán belüli bejuttatással is, s napi 70 gramm kálium, akár egyszerre megevését is ártalmatlannak hazudta)!

3./ A kálium (ideg)mérgező hatását fokozó, csökkentett konyhasó (nátrium-) pótlásos étkezésnek (amire ugyancsak az ÁNTSZ beszéli rá a magyarokat) immunrendszert rontó hatását sem említik. (Lenkei könyve nem említi a nátriumot, mint ásványi elemet, az ÁNTSZ pedig mérgezőnek hazudja a fiziológiás konyhasó bevitelt, ami a fiziológiás Ringer oldat alapján ismert.)

4./ Étkezés esetén is legjobb a Ringer oldat (99:0,9:003=Víz:NaCl:KCl) szerinti víz, konyhasó, kálium beviteli sebesség, ami azt jelenti, hogy 24 órára egyenletesen elosztva a 4 liter desztillált víz + 36 gramm konyhasó + 0,9 gramm kálisó, ez utóbbinak megfelelő kálium az optimális az étkezés esetén is.

5./ Az élő emberek vérében oldva, tehát a magzatot tápláló köldökzsinór vérben, s a magzatvízben is, amit a magzat kortyolgat, s ezért a a Ringer oldatban is, amelynek az öszetétele optimális a szív részére, de az óceánok vizében is, 30:1 a nátrium:kálium arány. Ehelyett az ÁNTSZ bebeszélte a halottak vérének az 1:1 nátrium:kálium arányát irányadónak az étkezéssel pótlásnál, s ez utóbbi szerinti hamis RDA-kat érvényesíttet.

6./ A Nobel-díjasok méréseit, amelyek a növelt káliumbevitel és csökkentett nátriumbevitel gyilkos, életrövidítő hatását bizonyítják, s a kálium beviteli sebesség hatását ellenőrző hazai klinikai méréseket, melyek szintén ugyanezt bizonyítják, s amelyeket cégünk részint országgyűlési szakértőként szerzett be, lásd: http://www.aquanet.fw.hu!

Budapest, 2010. 01. 23.

Tisztelettel:

Tejfalussy András dipl. mérnök, méréstani szakértő (személyi szám: 1-420415-0215)
AGROANALÍZIS TUDOMÁNYOS TÁRSASÁG gmk v.a., Cégbíróság által kijelölt végelszámoló, TUDOMÁNYOS RENDŐRSÉG PJT, 2621 Verőce, Lugosi u. 71.
06-20-2181408

aknamunkás 2010.02.16. 20:46:28

Hát sziasztok emberek rólam csak annyit hogy élelmiszeripari mérnök vagyok, ráadásul édesanya orvos szülőkkel megáldva, és a 3. gyermek többször a kezeim között fulladt meg (majdnem) - az orvostudomány csak vonogatta a vállát. Kezeimbe vettem az ügyet, utána kutattam a minőségi éhezés elméletnek, elkezdtük (3 éve) a lenkei dr vitaminjait, átálltunk teljes értékű táplálkozásra és életmódra, azóta már Pécsett az orvosira járok postgradon életmódtanácsadó diplomám lesz, tényleg iszonyú nagy baj van a civilizált táplálkozással, téyleg irtó vitaminhiányosak vagyunk (hosszú-hosszú ideje) és tényleg képes sőt hálás a szervezetünk ha ufo-kajákkal (kapszulázott életerő) látjuk el. Tök jól vagyunk! Van egy étrend, a makrobiotikus, ami mellé nem kell táplálékkiegészítés, de irtó szigorú, a gyerekeknek nem megy. Én a k-ról azt tanulom hogy sok kell (a Lenkei ezt fedi) nem érzem rosszul magam sőt visszakaptam 15 évvel ezelőtti testemet, vitalitásomat, a gyerekekről az iskolában is az a vélemény hogy észrevehetően jobban működik az agyuk mint a többieké, nem betegeskednek, ja a férjem is visszafiatalodott, pedig ha vki szkeptikus hát ő az! :-)) Lenkei dr. tényleg meg tudja menteni a világot, gondolkoztatok már azon, hogy ha nem vegyi anyagokat eszel hanem normális kajákat (nehéz találni) és vitaminokat szedsz, ez ürül belőled és táplálod a planétát???? Szedjük össze magunkat, a puding próbája az evés, próbáljátok ki, legalább 3 hónapig szedjétek és ha abba akarjátok hagyni, fokozatosan vonjátok meg a tápanyagokat, hogy be tudjon kapcsolni a vész-üzemmód, és a szervezet ezen a kis hatásfokon működjön újra. A tápanyagok mennyisége 90%ban lecsökkent a vegyi szarok miatt (még a házi kiskert sem tudja a 100% megadni), és én nem tudok jobbat kitalálni, mint az "ételed legyen a gyógyszered"! Ez a szakmám, ezek a vitaminok élelmiszerek (mint egy jó nyersdiéta étrend, pl. a lenkei 5000 NE A vitaminja ami hú de sok az egy szép sárgarépa karotintartalmának felel meg) ja a gyerek szeme 1 év alatt meggyógyult, pedig atropinos szemcseppes vizsgálatot, szemüveget akart adni az orvos ha ha szerinte a nincs vitamin a szemre , a C vitamin pedig a falósejtek ben amik fajspecifikusan a betolakodó kórokozó ellen gyártódnak (a T sejt ismeri fel) , szóval irtó magas % arányba tartalmaznak C vitamint, elmondhatjuk, hogy építőkövei, van C= van immunválasz (van hadsereg) hát persze hogy el akarják titkolni, miért szednél gyógyszert ha pl. 3000mg C leviszi a lázat, ami vissza sem jön-eldől a csata a kezdetén???? Dr braun László (poszthumusz) Kiűzetés a vitaminparadicsomból, olvassátok el, a sulineten van fent, a végén van a mennyi az annyi, nem biokémikusoknak is közérthetően! Egyébként a Lenkei megadja a bibliografiát, kutassatok utána bátran, "az élelmiszeripar csendes forradalma" címen, talán az edikiskutyak.eoldal.hu van fent a cikkem, ez lesűríti 30 oldalba, csak ajánlani tudom mint édesanya (sjthetiek milyen mélyen néztem utána) mint élipes szakember és leendő életmódtanácsadó! Aki túl akar élni, az táplálkozzon normálisan, szedjen vitaminokat, merta géntch élip már kiszabadított egy rakás transzgént, a kórokozók iszonyúan mutálódnak, az emberi immunrendszer haldoklik a civilizált álkaják miatt, és még egy tipp: ezüst kolloid, azt is 3 éve (állatokon is) hihetetlen sikerrel használjuk, már állatorvost sem láttunk a lovacskákkal (ők kiisszák maguktól) halakkal kutyákkal papagájokkal - hálistennek nem muszáj szenvednünk csakis a saját (belénkhipnotizált) hülyeségünktől! :-)) Tsók mindenkinek, próbáljátok ki (az én népegészség tanárom is ezeket a termékeket szedi, adja a gyerekeinek) és lássatok csodát. Élni jó!

aknamunkás 2010.02.16. 20:59:48

@tamaskodo: Figyelj próbáld már ki ezeket a termékeket s menten nem leszel ennyire tamáskodó a gyógyszerlobbi ellen a lenkeinek is kell egy erős háttér én utánanéztem a scientológiának tök jó kár hogy én már csak abban hiszek amit megtapasztalok :) legalább lehetne vallásom, mindegy a becsületkódexükben az áll, ha valakinek tudomása esik olyan dolgokról amik az embereket károsítják, fel kell szólalniuk - a manipulatív részt nem értem és nem is tud megfogni, mi 3 éve szedjük a vitaminokat (tök jól vagyunk) de soha nem akartak beszervezni pedig ismerik a címemet. Ezek az emberek segíteni akarnak és tudnak is, inkább próbáld ki a termékeiket, adjál neki 3 hónapot, és magadon tapasztalod meg milyen egy olyan test, ami működik. és szolgál, ahelyett, hogy akadályzna. Szerintem a puding próbája az evés, ha kipróbálod, beszélhetsz róla. Tsók, egy élip mérnök, aki szerint a vitaminok élelmiszerek, (vitamin=olyan anyag, ami kívülről, kajával kell hogy bejusson) és ezek a koncentrált élelmiszerek gyógyítanak (az összes hagyományos ősi gyógyászat étrenddel gyógyított elsősorban)

Joco74 2010.02.16. 21:58:15

Háááát.. a GVH más véleményen van:

www.gvh.hu/gvh/alpha?null&m5_doc=6357&pg=72

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a Free Choice Kft. - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A vállalkozás az általa forgalmazott különböző készítményeknek gyógyhatást tulajdonított, de az ezzel kapcsolatos állításait nem tudta igazolni, így 100 millió forint bírságot kapott. Ezen felül a vállalkozásnak teljesítenie kell a versenyhatóság által előírt, a fogyasztók tájékoztatására vonatkozó kötelezettségeket is.

pounderstibbons 2010.02.17. 00:00:24

@aknamunkás:
Lenkei nem akar feltétlenül megtéríteni, az pont elég jó neki, hogy te és a családod több tízezret fizet neki havonta.

Kérhetnék egy linket, "A tápanyagok mennyisége 90%ban lecsökkent a vegyi szarok miatt" állítás alapjáról, vagy az ezüst kolloid teszteléséről?

Mellesleg az, hogy "visszakaptam 15 évvel ezelőtti testemet" azt jelenti, hogy Dr. Lenkei vitaminjai védenek a testrablók támadása ellen is?:)

nyari mikulas (törölt) 2010.02.17. 05:30:28

@aknamunkás: OK, kuldjel harom honapnyi tapkiegeszitest, bevizsgalom, kiprobalom, ha bevalik varsarlo leszek, ha nem valik be, azt is kozhirre teszem.
Valamiert azt hiszem, nem fogsz kuldeni semmit... ;-(

"ha valakinek tudomása esik olyan dolgokról amik az embereket károsítják, fel kell szólalniuk"- irod

Igen, a Fogyasztovedok epp most szolaltak fel.

aknamunkás 2010.02.17. 12:31:47

@tamaskodo: @pounderstibbons: :-)) elmondanátok a GVHnak mi köze van az ügyhöz? és ha a BKV csak 5 mill-t fizet neki miért kell 100-at? nem lehet hogy nincs más eszközük már arra hogy kicsinálják? mert szerintem erről van szó. Szent Györgyi Albert is hazudik? Braun László dr. is? Igaz hogy az életével fizetett kb 30 évesen a C vitamin kutatásáért, történt mindez pedig az USAban ahová ösztöndíjjal ment ki a Semmelweis Egyetem biokémiai kutatójaként? Ők nagy reményű, okos embernek tartották... De az ezüst kolloidnak is vannak már áldozatai, Dr Farber, aki fel merte fedezni, hogy akár az AIDS vírust is kicsinálja a kolloid ezüst? Nézz rá: Dr Kohán József, a víz és különböző oxigénterápiák összehasonlítása, az 1-ben a 9. oldalon tárgyalja az ezüstkolloid gyógyvizet, a bibliografiában megtalálod a hivatkozásokat. Ja a Magyar Egészségvédelmi Fórum kiadványa. Szerintem hiteles. Olyan eredményeket pedig nem fognak publikálni, amire kíváncsi vagy (csak összehasonlításképpen olcsóbb a szer mint az influenza védőoltás, 1 havi adag) s ráadásul hatékony. Szerintem vegyél egyet, és locsold egy betegeskedő növényre, vagy állatoknak adagold. Rögtön rájössz, mi az igazság. Én is így tettem, de mikor a kicsin kitenyésztettek egy streptococcus pneumoniet, ami rezisztált az összes antibiotikumra, csak egy csöppet éreztem tehetetlennek magam. Most már fegyvertárházam van, mindenki dől körülöttünk, kivéve azok, akik használják ezeket a természetes termékeket... még az anyám is, aki aztán orvos is és irtó szkeptikus, issza az ezüstöt és szed vitamint, persze most hirtelen "már nem is hülyeség amit mondok". Egyébként már neve is van annak amit a Lenkei csinál _agresszív táplálkozásterápia, immunnutríció. Orvosi szaklapok foglalkoznak a hatékonyságával és ktgcsökkentő effektjeivel - hát persze hogy szegény gyógyszeripar ellenségnek tekinti. Ja a testrablók max a kölykök lehetnek, nekem irtó bejön hogy visszafogytam eredeti állapotomra, kicsattanok az egészségtől, nem kell a gyerekek ágya körül röpködnöm 3 (!) féle gyógyszerhatóanyagot kombinálnom hogy lemenjen a lázuk! Aggódom a bolygóért, Szent Györgyi feltette a kérdést (crazy ape-őrült majom) c. könyvében: miért cselekszik esztelenül az ember? Szedjük össze magunkat, beszéltem én még a eü miniszterrel is, mert most pl. a járvány miatti fertőtlenítőkkel csinálják ki az embereket és a gyerekeimet is naná hogy nem érdekli őket, a vegyipar-gyógyszeripar élelmiszeripar mindent behálózott! Szaladok a suliba a legidősebbért persze hogy nem hagyhatom táplálkozáskutatóként még enni sem a közintézményben, olvasd el az élelmiszeripar csendes forradalma, lenkeit meg küldök ha nyerek a lottón -de akkor mindenkinek - egyébként emlékeim szerint gyógyszerekre sokkal többet költöttem Tsók Kiru

Joco74 2010.02.17. 13:26:11

@aknamunkás:
"elmondanátok a GVHnak mi köze van az ügyhöz? és ha a BKV csak 5 mill-t fizet neki miért kell 100-at?"

Gondolom alaposan áttanulmányoztad az indoklást...ugye?

pounderstibbons 2010.02.17. 13:26:30

@aknamunkás:
Megkérdezhetem hány tagú és mennyit költ a családod Dr. Lenkei-re és ezüst kolloid-ra?

És ha olyan hatásos, hogyhogy nem forgalmazza egyetlen gyógyszergyár sem? Talán mert nem javasolja az amerikai gyógyszer és élelmiszerügyi hatóság még állatok kezelésére sem, nem hogy emberre??
(www.fda.gov/AnimalVeterinary/NewsEvents/CVMUpdates/ucm127976.htm)

Linkeket a kolloidok tudományos kutatásáról még mindig nem küldtél.

"Magyar Egészségvédelmi Fórum" nekem nem tűnik hitelesnek. Nem mondom, hogy amelyik szervezetnek nincs honlapja, az nem is létezik, de 2000-ben volt valami fórumuk, megvan az általad jelölt cikk a hírlevelükből 2007-ből, a többi meg a néma csend.

aknamunkás 2010.02.17. 14:12:45

@pounderstibbons: Keress rá Márai Géza dr prof. a gödöllői agrártudományi egyetem vizsgálati eredményeire, többek közt ő is intenzíven harcol még érted is, mert a toxikus összhelyzet miatt sem te sem a gyermekeid nincsenek biztonságban. Mint Lenkei. Csak a dr. már olyan formában forgalmazza a termékeit, amibe nem tudnak belekötni, ezért megy ellene a hatalmas bírság - ha kihúzzák a pü alapjait alóla, nem tud működni. Ha ő bukik, be fogják hozni a Codex Alimentarist, amely nem enged majd kedved szerint pl. vitamint fogyasztani, eheted a géntech kaját amit egy konszern állít elő és magtalanná varázsolja őket (ezt a hatást benned is eléri az élelmiszer) Kár hogy a Fogy védelem nem lpép fel pl. a herbaria v. naturland gyógynövényforgalmazók ellen, amit gammasugárral tartósít a cég (nesze neked természet) vagy a cukor és a fehér liszt ellen. Itt is volna teendő

pounderstibbons 2010.02.17. 14:39:37

@aknamunkás:
Köszönöm bőséges válaszodat, csak sajnos pont a feltett kérdéseimre nem válaszoltál, ezért megismétlem őket:

Kérhetnék egy linket, "A tápanyagok mennyisége 90%ban lecsökkent a vegyi szarok miatt" állítás alapjáról, vagy az ezüst kolloid teszteléséről?

Megkérdezhetem hány tagú, és mennyit költ a családod Dr. Lenkei-re és ezüst kolloid-ra évente?

Mitől hiteles szervezet a Magyar Egészségvédelmi Fórum?

Továbbra is várom válaszod.

pounderstibbons 2010.02.17. 15:06:24

@aknamunkás:
Sajnos dr. Márai Gézától sem találok elérhető publikációt a témában. Neked honnan van?

aknamunkás 2010.02.17. 18:26:56

@pounderstibbons: 1. ezüstre nem költök mert van egy tértech ezüstszivacsom (űrfejlesztés) és abból korlátlan mennyiségben állítom elő (kvantumfizika) Régebben 2 dl-rt vettem a patikában 650-ért, a Bay nano kutatóintézet vizsgálta be (nem mindegy mit adok a 4 éves candidás gyerekemnek!) a drjuice ezüst kolloidnál megtalálod az infokat. A tanulmány szerzőjét személyesen ismerem, ténylegesen gyógyító orvos, csak ő calivitával és most már o2vel gyógyít (merthogy az is elfogyott a légkörből, furamód) Nem akarlak elkeseríteni, de az EU biocidok (fertőtlenítők) állandó bizottságához az ezüst mint hatóanyag fel van terjesztve, humán és állati ivóvízfertőtlenítés, takarmány és élelmiszer fertőtlenítés, egyéb fertőtlenítésre. Ezért Mo-on is most dolgozunk ezen a projecten, véleményem szerint először is és a legjobb az anyaföldbe öntözéssel visszajuttatni, onnan már lehet enni (a kolloid ezüst is tápanyag) és mint említettem, túl olcsó és túl széles spektrumú "antibiotikum" vagy fertőtlenítőszer ahhoz, hogy a gyógyszerlobbi profitáljon belőle. Egyébként így van ez a B17 vitaminnal is, azzal a különbséggel, hogy egy gyógyszergyár már fejleszti a gyógyszert a B17-tel. (a patikusom mondta, akinek komoly gyógyszergyári ismeretségei vannak) Ezt a könyvet olvasd el: A világ rák nélkül, vitafree.hu vagy alexandra kiadó. Egy oknyomozó riporter járt utána, ha annyira szeretsz szkeptikus lenni, e könyv elolvasása után fordulni fogsz és e jelenlegi uralkodó profitközpontú, erénytelen rendszerrel szemben leszel az! Dr lenkeire 5 emberre vásárolok, de frankón mondom, ha nem én etetem őket, rögvest megugrik a vitaminigényük (ezt onnan tudom hogy felborul az egyensúlyuk és pl. köhögni kezdenek stb) de ha én etetem őket, akkor kevesebb elég. Szent Györgyi (Gondolat kiadó, tanulmányok) azt írja, hogy főleg a gyerekkorban fontos a bő vitaminellátottság. És ha arra gondolok, hogy mennnyi káros anyagot eszel meg, lélegzel be, akkor hol a határ? Tudtad, hogy a vitaminokat a növények találták fel a SAJÁT védelmükre? Nekem elég a tapasztalat, annak hiszek amit látok, láttam macskát ezüsstől halálos betegségből gyógyulni (előtte 2 macska halt meg állatorvosi felügyelet mellett 30000/db-ért ugyanebben a kullancsvírusban! láttam majdnem haldokló lovat lenyalni a kezemről és 4 nap alatt meggyógyulni (itt sem hatottak az antibiotikumok és tehetetlenek voltak az orvosok) ezért mondom: PRÓBÁLD ki és aztán tudni fogod, mi az igazság -amely állhat bármely oldalon is! Látom a gyerekeimet is minden nap, milyen hatása van a műkajáknak testi-lelki-szellemi szinten, mindannak, amit e legkevésbé sem tisztelt rendszer jónak, tolerálhatónak és átalmatlannak ítél és engedélyez. És tudod mit? A gyerekeimet nem adom. nem lassú haldoklásra szültem őket, hanem életre. És azon dolgozom, hogy e bolygót felélesszük abból a sookból, ami civilizált felelősségünk eredményeképpen érte. lehet segíteni és mi vagyunk a teremtés koronái (anno az esőerdőkben kifejlődve, ahol minden fán vitaminbombák csüngtek) szerintem legalább ezt felismeri a testünk és tudja hogy bánjon vele-szemben a mesterséges vegyi szarokkal. ketezeregy.hu/könyvek (cukor blues, a táplálkozástan eltitkolt dokumentumai stb igény szerint) vagy olvasd el Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök-életmódtanácsadó könyveit (rá kell keresned a neten) ő is lehántja a leplet az élip-vegyipar-gyógyszertrösztök mesterkedéseiről, vagy legalábbis segítenek tisztába tenni a zűrzavart. Sok szerencsét, náunk megvan a megoldás, legalábbis ennél jobbat nem tudok. Ha ezt a vitaminmennyiséget máshonnan akarnám megvenni, bizony triplába kerülne mint a lenkeitől. Eztért ő.

aknamunkás 2010.02.17. 18:36:11

@pounderstibbons: hú mostmár lázad a családom hogy nem velük vagyok Máraitól egyszer sikerült olvasnom egy tanulmányt 1985 ben jelentette hogy elsavasodott Mo termőterületeinek mintegy 70 %a, és lecsökkent a tápanyagtartalom (pl a mosóporok megkötik a calciumot és a növények nem tudják felszívni) azóta sem találom de a munkásságáról pedig lehet olvasni a neten egyébként az orvosin Pécsett ez a tananyag (90% csökkenés) szerintem a OÉTI honlapján van ilyen bemérés

nyari mikulas (törölt) 2010.02.17. 18:43:17

@aknamunkás: Marai nem publikalt ilyen adatokat, es szakmai megkeresesre sem Marai Dr, sem a Tanaszekvezeto professzor nem erositettem meg, hogy leteznenek ilyen adatok.
Szakmai adatbazisban, ahol minden normalis publikaciot megtalalsz, nincs ilyen.
(Szerintem az egesz egy felreertes, ami azon alapul, hogy a satnya talajon nem nonek a novenyek. Ezt ertelmezik szandekosan felre a vitaminprofetak.)
Ezzel szemben a HVG kezdemenyezett es publikalt egy meressorozatot masfel eve (2008 szept), ahol azt talaltak, hogy negy kulonbozo kereskedelni forrasbol beszerzett zoldsegek es gyumolcsok vitamintartalma megegyezett a atankonyvi adatokkal, vagy meghaladta azt.

aknamunkás 2010.02.17. 18:49:00

@pounderstibbons: jesszus ember hallottad már hogy aki keres az talál? meglehet még könyveket is el kell olvasnod ne várd hogy ezeket az infokat az arcodba tolják, ezek nem a köznek szólnak hanem gondolkozni és kutatni akaró embereknek! Te most szkeptikus vagy vagy kötekedő? A tett halála az okoskodás - hát tedd, olvass és próbálj. Én megadtam minden infót amin elindulhatsz, rajtad áll. Ha nyitott vagy, beléphetsz a bizalom világába, én végre nem kell hogy rettegjek, pedig nem is oltattunk és nem nagyon enyhén letudtuk a szörnyű géntech flu-t is, ahhoz képest hogy a legfertőzöttebb területen élünk! Ez a valódi nyereség: nem félni hanem élni

aknamunkás 2010.02.17. 18:53:41

@tamaskodo: ja nyáron megettem 1 kg friss málnát és ugyanúgy hatott mint a vitaminok kár hogy csak pár hétig terem

aknamunkás 2010.02.17. 18:56:28

@Joco74: nem tanulmányoztam át nem is érdekel ezen az alapon betilthatnák - megbírságolhatnák még a starkl kertészetet is mert azt állítja hogy a goji bogyó vagy a yiagoulan gyógynövény egészséget javít valahogy bűzlik a hal mégpedig a fejétől

Joco74 2010.02.17. 19:11:36

@aknamunkás: Milyen alapon? Ha el sem olvastad, honnan tudod milyen alapon?

pounderstibbons 2010.02.17. 19:53:30

@aknamunkás:
Javított kérdéseim csak úgy emlékeztetőnek (mert még mindig nem kaptam rájuk választ):

-Kérhetnék egy linket, az ezüst kolloid teszteléséről?
-Megkérdezhetem ÖT tagú, családod Dr. Lenkei-re mennyit költ évente?
-Mitől hiteles szervezet a Magyar Egészségvédelmi Fórum?
+1 Jól értem hogy elfogyott a légkörből az oxigén és azt pótolni kell?
+2 azt írod: "ne várd hogy ezeket az infokat az arcodba tolják, ezek nem a köznek szólnak hanem gondolkozni és kutatni akaró embereknek"
Ennek ellenére kutatási eredményeket nem találni az általad megjelölt anyagokról, de tényfeltáró tudósítók és széles olvasótábornak szóló könyvek szólnak róluk?

Tényleg megkérnélek, hogy újabb anyagok nevek és kórtörténetek helyett a fenti kérdésekre válaszolj, mert nem győzöm rendszerezni a sok új adatot amit mondasz.

Hogy jó példával járjak elöl, bevallom, hogy kéttagú háztartásom, tavaly mintegy 20.000 Ft-tal támogatta összesen a "gyógyszercégeket" influenzaoltás, antibiotikum, vitaminok vásárlásával és
összesen kb. 10 napot voltunk betegek.

nyari mikulas (törölt) 2010.02.18. 00:03:56

@aknamunkás:"ja nyáron megettem 1 kg friss málnát és ugyanúgy hatott mint a vitaminok kár hogy csak pár hétig terem"

Tehat visszavonod, hogy termesztes forrasban nincs vitamin, azt felreeretesbol mondtad.

Cserebe elarulok egy par titkot: a kulonbozo gyumolcsok es zoldsegek nem egyidoben ernek.
Sok vitamin van a magokban, es allati belsosegekben is.
Vegezetul, sok haztartasban (meg a boltban) vagy egy csodalatos keszulek, ami megorzi a elelmiszerek taperteket (vitaminok es tarsai) hosszabb idore: a melyhuto.

aknamunkás 2010.02.18. 08:38:21

@Joco74: na jó akkor a gvh csakis tisztességtelen üzleti magatartás megítélésében bírságolhat. Én 3 éve vagyok partnerük és nem tapasztaltam ilyet, pedig árgus szemekkel figyelek. Amikor a testvérénél jártam a gyerekemmel, hogy segítsen, sem több vitamint ajánlott hanem azt mondta: étrend.Merthogy azt tudnod kell, hogy megfelelő étrend mellett hasznosulnak a vitaminkészítmények, így van olyan ismerősöm aki 2 db erős csomagot szed naponta több éve már, de olyan életmód mellett ami enyhén szólva is gyilkos, ám a dupla erős így elég neki. Az ő dolga. Én inkább életmódot váltottam, és alap mennyiségeket szedünk. Van gazdasági végzettségem is, tiszta sor hogy nem tudják máshogy kicsinálni, mint a tőkéjét elszedni tőle. Ezek után több terméket veszek tőle hogy támogassam. Aki nem tisztességes: Falus, Lugosi, ANTSZ, és mindaz az ember aki e rendszert jó vagy rosszhiszeműen saját gazdagodására használja. Te ingyen dolgozol? Egyébként a gvh felléphetne a profitalapú, a fogyasztók megtévesztésére és manipulálására szolgáló renszer ellen, mert ez történik! Pszichológusok csinálják a reklámokat a gyerekeknek, micki egerek meg hercegnők árulják a ragya pudingokat (élip mérnök vagyok ne felejtsd) amit a lenkei állít igaz. Ezek a táplálékok gyógyítanak, mégpedig ugyanúgy, ahogy a megvágott kezed magától (?) meggyógyul. Csak meg kell etesd a testedet olyan üzemanyaggal, amit tud használni. Ezt is Szentgyörgyi mondta először és nem a Lenkei dr.

aknamunkás 2010.02.18. 08:59:32

@pounderstibbons: Induljunk ki belőled: 2 tagú család, 20 e Ft. Nem élsz gyerekek körül, nem kapod el az ő köreikben honos fertőzéseket. De ha az öttagú családot veszem alapul és a te 2 hetes betegségedet 20 ezerért, akkor 50et kéne költenem a lenkeire. Ehhez képest 30ból megvan, igaz hogy c vitamint a gyógyszertárban veszek (aszkorbinsav) és tejkalciumot is használok de ez is benne van a 30-ban. És 3 éve nem szedünk gyógyszert. pedig amikor a fiunk bekerült az óvodába, fél éven keresztül beteg volt, ahogy meggyógyult jött a következő vírus, baktérium, gombafertőzés a wcről, hát igen akkor 1 hónap alatt (mindenki elkapta) megvolt a kb 40-50 e. CSAK a gyógyszerekre.

A magyar egészségvédelmi fórum hírlevele (nutrition and health) hiteles. Ha elolvasod a kohán 2-t, az is kiderül, hol az o, és minden állításuk a bibliografiában hitelesen lekövethető. Sokszor azonban nem a netről. Mivel ezt tanítják az orvosin is, nekem, aki a te és leendő gyermekeid egészségéért küzdünk, nekem elég. Főleg mivel a tapasztalataim ezt támasztják alá. Az ezüstöt a Readers digest ben a kohán által megadott c. alatt megtalálhatod, talán 78-ból, ha meg tudod szerezni.

én 3 éve kutatok. Ne várd hogy minden linket amit olvastam elmentsek. rengeteget tájékozódtam és összeraktam a képet. Egész egyszerűen olyanok vagytok, mint az anyám az apám és az anyósom együtt. Pedig 2 év után ők is isszák az ezüstöt, és szednek vitamint, sőt anyám a kutyáját is ezekkel gyógyította ki. Nézz rá a Journal of American science, colloidal silver, az egy egész jó összegzés 3(3), 2007. és az Isten szerelmére, szkeptikusnak minden irányban érdemes lenni, nem pedig elvakultan, mert az vakságnak hívják

aknamunkás 2010.02.18. 09:12:02

@tamaskodo: a friss gyümölcsök, amik vegyszerek nélkül vannak termesztve, azért magasabb tápanyagtartalommal bírnak. A tárolási idő alatt azonban felemésztik a saját vitaminjaikat (ezek védik a rohadástól) és ezek az élő anyagok idő, hőmérséklet és fényérzékenyek. Ezért a fagyasztás sem a legjobb, a legjobb frissen, de ebben az esetben is úgy mint a lovak, akik egész nap legelnek hogy folyamatos ellátottságuk legyen. (vagy a majmok az őserdőben, akikből az egész bolygó szerencsétlenségére kifejlődött az ember nev emlősállat) Nézz utána a makrobio étrendnek, az is egy olyan étkezési rendszer amitől jól működik az emberi test.

Én vidéken élek, a gazdák többsége nem eszi a saját termését, annyit kell permeteznie. Én nem permetezek csak ezüsttel, jó termésem van, élettel és egészséggel teli. de így is kell a vitaminkiegészítés, viszont a nyarak a legjobbak, mert élő kaját eszem, és nem halottat. Én is ilyenkor érzem a leginkább hogy élek, és Márai is, sok más okos emberrel együtt azon dolgozunk, hogy ezt az élő állapotát visszaállítsuk a bolygónak. Persze azt is megtanították nekem, hogy aki nem nyitott azt hagyni kell. Így teszek én is veletek. Szerencsés életet, jó egészséget mindazonáltal!

Joco74 2010.02.18. 10:26:59

@aknamunkás:

Nem értelek.
- Tehát Lenkei megszegte a törvényt vagy sem?
- Annak ellenére árusította a készítményeket, hogy az ANTSZ megtiltotta?
- Gyógyhatást tulajdonított neki, amit nem tud igazolni?
- Végeztetett klinikai teszteket állításainak igazolására?

Az ANTSZ nem "betiltotta Lenkeit". Megtiltotta, hogy bizonyos termékeket étrendkiegészítőként forgalmazzon. Miért nem végeztette el a klinikai teszteket és miért nem engedélyezteti gyógyszerként?

Végtelenül örvendünk neki, hogy elárasztasz a személyes (ebből következik, hogy nem megbízható) tapasztalataiddal, de még mindig nem voltál képes egy nyomorult linket adni, ami csak egy picikét is alátámasztaná állításaidat.

Állítólag ez a szakmád. A minimum az lenne, ha egy kicsit betartanád a szakmád szabályait.

pounderstibbons 2010.02.18. 12:10:47

@aknamunkás:

Kérdéseimre még mindig nem válaszoltál teljeskörűen, így a fennmaradókat megismétlem:
-Kérhetnék egy linket, az ezüst kolloid teszteléséről?
-Mitől hiteles szervezet a Magyar Egészségvédelmi Fórum? Mármint azon túlmenően, hogy te annak nevezed?
+1 Jól értem hogy elfogyott a légkörből az oxigén és azt pótolni kell?
+2 azt írod: "ne várd hogy ezeket az infokat az arcodba tolják, ezek nem a köznek szólnak hanem gondolkozni és kutatni akaró embereknek"
Ennek ellenére kutatási eredményeket nem találni az általad megjelölt anyagokról, de tényfeltáró tudósítók és széles olvasótábornak szóló könyvek szólnak róluk?

Családod gyógyszerszámlájával kapcsolatban: azt írod alap dr. lenkeit szedtek, ami 5500 Ft/240 nap tehát kb. 8250 Ft/év. Vagytok 5-en, így a 30.000 forintos állítólagos keretedből ki is léptél (41250 Ft).
Emellett állításod szerint C vitamint és tejkalciumot veszel, valamint ezüsttel permetezel és saját magad által temelt növényeidet fogyasztod.
Megkérdezhetem ezeknek mennyi a költsége? Hány napot vagytok betegek évente a fent vázolt hiperegészséges életmód mellett?

Azt írod nem kapom el a gyerekektől azok fertőzéseit, amiben lehet valami, de te meg egy jólevegőjű eminens biogazdaságban élsz, nem pedig egy betondzsungelben, szóval ezt az irányt szerintem hagyjuk.
(nekem kolléganőm eszik dr. lenkeit, és kicsivel többet beteg mint én, igaz neki is van 2 gyereke, de ők meg meg legalább két-háromszor annyit betegeskednek).

aknamunkás 2010.02.18. 15:59:49

@Joco74: @pounderstibbons: szóval ti ún. szkeptikusok, az orrotok hegyéig sem láttok. Az állami népegészségügyi szolgálat szart sem tud az emberi egészségről, elég régóta mély a kapcsolatom velük ahhoz hogy ezt kimondjam. A Lenkei termékei engem a gyerekeimet és még egy rakás hiányállapotokkal küzdő embernek segítettek öngyógyulni, de nem gyógyszerek (csak összehasonlításként a Béres gyógyszergyár calciumja szervetlen nem tud felszívódni, a koppintott életerő kapszuláiról ne is beszéljünk.) Ezek természetes gyógyító képességet fokozó dolgok, rólunk meg annyit, hogy a nagy büdös bioszféra egy szőlőgazdálkodó terület, ahol 50 éve presztízskérdés a szép termés= ufo ruházatban permetezés, átlag 2 hetente, gombakomposztáló üzemmel (szintén kormányzati szintű érdekeltség és lehetetlen ellene tenni) műanyagfeldolgozóval és sorolhatnám. Tele van 40 évesekkel a temető, de nem csak itt, a civilizációs betegségek nem véletlenül növekednek, Semmelweis is a ti fajtátok miatt került bolondokházába csak egy egyszerű tény miatt: azt mondta, kezet kell mosni hullaház és szülés között az orvosoknak. Egyszer majd lehet Lenkeiről is orvosegyetemet neveznek el, egyébként a C 100g=1000 ft, a tejkalciumot ingyen kaptam a patikustól. Nem vagyunk betegek, 3 éve nem voltunk. De ehhez szigorú étrend, életmód tartozik. Amiről írtam nektek, ha keresitek, megtaláljátok. Olvastam a dotes sráccal folytatott levelezéseket, nem sokat fejlődtetek. Biztos ez a sorsotok. Azért, ha megbetegedtek (lassan ketyeg bennetek a bomba) a hagyományos gyógyszeralapú orvoslás mellé keressetek fel egy természetgyógyászt. (lehet 2 az 1-bent találni) meg fogsz lepődni, uaazt fogod hallani tőle, mint tőlem. Ha meg esetleg gyermeked lesz, és az ő beteg láztól csillogó szemébe nézel, vagy átéled a fuldoklását, lépni fogsz majd. Ha netán a meggyőződésed kell feladnod az egészségéért, bátran tedd meg. Én is így jártam. Egyébként szebb és jobb lenne, ha a gyereknek megvehetnék mindent amit neki készítenek kockázat nélkül. Ha jól dolgozunk, talán az ő gyerekeinek már megtehetjük.. . Én szkeptikus vagyok, de a helyes irányba kételkedek, veletek szemben, akik ragaszkodtok a bevett formákhoz. Tu. sajnállak benneteket, de így vagy úgy, egyszer számotokra is ki-derül a valóság . Minden jót, kiléptem. :-))

aknamunkás 2010.02.18. 16:10:59

ja bocs azt elfelejtettem említeni hogy az 5 főből 3 gyerek akik szirupot szednek méretarányosan úgyhogy beleférek (egyenlőre) a 30-ba

Joco74 2010.02.18. 16:46:52

@aknamunkás:

Köszönjük, hogy megint elárasztottál az egyéni tapasztalatoddal, de a kérdésekre még mindig nem válaszoltál.

Én nem szedem. Én sem voltam beteg az elmúlt 3 évben. Jól érzem magam a bőrömben. Akkor most mi van?

Ragaszkodunk a bevett formákhoz? Ennyire nem érted a lényeget, csak ömleszted itt a teljesen irreleváns információkat, amelyeket alátámasztani nem tudsz.... pedig a "szakmád".

Lenkeiről egyetemet? Hehhehehehhehehehehehhehe he ehe he hee he...

Köszönöm! Bearanyoztad a napom :)

pounderstibbons 2010.02.18. 18:22:54

@aknamunkás:
Továbbra is csak a tőled vékony sugárban áradó információk alapján, 2 felnőtt családtagod magához vesz évente 16500 Ft értékben vitamint. Gyermekeidnek marad 13500 Ft vitaminra.
Ebből dr. Lenkeinél vehetsz nekik:
Por alapú vitamint 213 grammos kiszerelésben kevesebb mint másfél dobozzal, legyen ez 300 gramm.
A napi ajánlott bevitel 3 gramm. Ezt te patikamérlegen kimérve elosztogatod, akkor jut gyermekenként és naponta 0.27 gramm. Ez kevesebb mint az ajánlott mennyiség tizede. Ha az ajánlott mennyiséget egy 80-100 kilós felnőttre számolom és te tényleg arányosan kevesebb vitamint adsz nekik, mindhárom gyermeked átlagosan az egyéves gyermekek 8-10 kilós súlyát érik el. Tekintve, hogy a szintén általad szolgáltatott adatok szerint legifjabb gyermeked is minimum 3 éves, valami nem stimmel a számítással. Én főleg az általad megadott kiindulási adatokra tippelek.

A C vitamin fogyasztásotok, a legolcsóbb Lenkei féle termékkel számolva (a gyermekeknél felezve a napi adagot) 21000 Ft-ra jön ki nálam.

Csak abba gondolj bele, hogy ha a te módszered csak egy kicsit drágább mint az én gyógyszerigényem, de 100%-os védettséget biztosít évekre a betegségtől, akkor miért nem teszteli már ezt le dr. Lenkei, terjeszti el az egész világon és gyógyít meg vele mindenkit ultraolcsón? Vagy lopja el tőle egy gyógyszergyár a tuti egészségkúrát (merthogy dr. lenkei a nem szabadalmaztatott vitaminjain túl nem árul mást)
Valami tipp?

ui: Korábbi kérdéseim továbbra is megválaszolásra várnak

pounderstibbons 2010.02.18. 18:36:14

@aknamunkás: Ohhohhhó!
Most látom csak, hogy a vitaminigényetek számolásakor figyelmen kívül hagytam, hogy Dr. Lenkei naponta 8 (nyolc!) alap tabletta bevételét javasolja.
Akkor az máris 66000 Ft/év/fő kiadás.

Ennél már csak az Apeh pofátlanabb, bár legalább tudom, hogy az adóm jelentős részéből sokoldalú élelmiszeripari mérnököket képeznek...

aknamunkás 2010.02.18. 19:28:27

örüljetek neki hogy vannak még becsületes élemiszeriparosok akik szólnak hogy vigyázzatok... de ha egyáltalán elolvastál volna valamit is abból amit írtam neked, tudnád, hogy C vitamin=aszkorbinsav, kimérve lehet kapni a gyógyszertárban, 100 g=1000 mg= 1000 Ft. Ha nem vagy túl lusta (c-vitaminhiányos, ui ez a lelkesedés és mozgás vitaminja is) akár utána is járhatsz! És most, mielőtt átmegyünk szinten aluli sértegetésbe, búcsúzom. Maradjatok egészségesek, kb. 30 év után elfogy a Csíd veledszületett formája, s az leszel, amit megetettek veled. Mindenki a maga szerencséjének a pogácsa (by Hollo színház, bocs nem küldök linket) Sok szerencsét, maradjatok egész-ségesek, nyitottak, kedvesek, amilyenek vagytok!

pounderstibbons 2010.02.18. 19:59:23

@aknamunkás:
Ahha, és amikor az adagolásához dr. lenkei ajánlását használtam (napi 1 tabletta 500 mg) akkor az miért is volt butaság?

A 100 gramm= 1000 mg átváltáshoz különösen gratulálok, ezt melyik élelmiszeripari mérnöki iskolában tanítják?

pounderstibbons 2010.02.18. 20:36:28

Hogy mutassam milyen lelkes vagyok, kiszámoltam, hogy ha naponta 500 mg-ot szedtek be ketten, a gyerekek meg mondjuk 250-et hárman, akkor az évente ((250*3)+(500*2))*365=638750 milligramm.

Na ezt a gyógyszertárban te megkapod 6400 Ft-ért; az embertől, akiről egyetemet fognak elnevezni, meg 28.000-ért.

Holló színházról meg köszönöm nem kell link, őket magam is ismerem, amit nem ismerek, azokról meg továbbra is várom a válaszaidat.

Joco74 2010.02.18. 22:56:54

@aknamunkás:
kikérem magamnak! Az én csí-m ugyanannyi mint volt és mindig is annyi marad...

Noh... de miért nem válaszolsz a feltett kérdésekre?

Sajnálom, hogy át akartál menni szinten aluli sértegetésbe... mi nem... csak szeretnénk választ kapni néhány kérdésre.

Őszintén. Érdeklődve.

Jó lenne, ha észrevennéd, hogy itt mindaddig türelmes mindenki, míg érdemi vita folyik. De ha valaki csak fújja a magáét, nem reagál a kérdésekre, vagyis nem alakul ki a párbeszéd, ne csodálkozzon, hogy nem vesszük komolyan. Ezt a jelenséget egymás között wmikizmusnak hívjuk. :D

pounderstibbons 2010.02.19. 00:39:08

@Joco74:
Szerintem aknamunkás arra célzott, hogy ne csesztessük azzal a végzettséggel, amit ő maga hozott fel hozzáértésének alátámasztására.

Ha így van, elnézést kérek tőle amiért van merszem ironizálni, mert természetesen legszívesebben a kérdeseimre adott válaszaival foglalkoznék, mert hozzá hasonlóan én is szeretek "különböző műszerek leolvasásával és közvetlenül az érzékszervi funkciók (látás, tapintás, szaglás, ízérzékelés) segítségével" tájékozódni.
www.epalya.hu/munka/feor_megjelenit.php?feor=2113

Joco74 2010.02.19. 09:39:32

@pounderstibbons: "...azzal a végzettséggel, amit ő maga hozott fel hozzáértésének alátámasztására."

Te sem találod a "élelmiszerek gyógyhatásának vizsgálata" részt a leírásban?

aknamunkás:
Most azonnal elnézést is kérek. Nem a végzettség számít jelen esetben, hanem az, hogy a mondanivalódat milyen szinten támasztod alá.

Kijelentettél valamit (pontosabban beömlesztettél egy halom információnak tűnő adatmennyiséget), amelyek nagy része irreleváns, másik része szénné cáfolva, egy kis hányada pedig tárgyi tévedés vagy félreértelmezés (lsd. GVH).

Szeretnénk veled értelmesen vitatkozni, de akkor válaszolj a kérdésekre.

aknamunkás 2010.03.09. 21:35:48

Fiúk, fiúk, ez már bíztató, mármint az értelmes vitatkozás, bár ha szabad javasolnom a párbeszédet ?!

Szóval, mire vagytok pontosan kíváncsiak?

Kaptok egy címet: www.thezeitgeistmovement.com

3 film, még ha ízekre szeditek is, a lelketek mélyén érezni fogjátok: lehet : nektek szól, rólatok szól, értetek csinálták.

Ja, és a Lenkei dr ajánlása szerinti vitaminmennyiség - ahogy ő is sokszor említi, annyi a szükségleted, amennyitől jól vagy. C vitamin? kinek 500, kinek 5000 mg. Mikor hogy. Lényeg: fedezd fel, milyen velük, s gyúrd ki a saját adagodat! A csínek meg 2 fajtája van (HKO-hagyományos kínai orvoslás)egy, ami veled születik, a szüleidtől kapod (ez fogy el 30 felé) egy meg az ÉLETENERGIA. Amit a táplálékodból szerzel, főként. Honnan máshonnan?

pounderstibbons 2010.03.09. 22:58:17

@aknamunkás:

Aha, ez a 30 felé elfogyó életenergia gondolom abból a történelmi korszakból ered, amikor még 30 év volt az átlagéletkor. Akkor szerinted miért magasabb ez manapság, amikor ugyancsak szerinted a többség mérgeket zabál és nem eszik elég vitamint?

A zeitgeistmovement ha jól látom erősen túlmutat dr. Lenkei tevékenységén, de én is küldenék neked egy linket ami legalább ennyire kapcsolódik a témához:
9gag.com/photo/14985_full.jpg

És ne feledd: válaszaid az általam korábban feltett kérdésekre továbbra is várom!

aknamunkás 2010.03.15. 17:53:24

@pounderstibbons: na mit tesz Isten, pont a qi-ről okítottak a suliban. Így eképpen módosul: 3 fajta qi, születés előtti (szüleinktől kapjuk), táplálkozási (amivel tápláljuk) és levegő qi (ha olvastad a dr.Kohán 2-t, hát sajnos itt is akad problem, talán kint a természetes életkörülmények között nem akkora -legalábbis ez a tapasztalatom.

Ha te a vegyi anyagokkal dolgozó élelmiszeripart, a klórt és gyógyszereket a vizünkben és az ételeinkben, és akár a szépségipar vegyi arzenálját egészségünket támogató termékeknek tartod, kívánom, neked legyen így. Szerintem nincs ideje a testnek megszokni a rengeteg vegyi cuccot, több évezred kell hozzá, és kérdés, emberek maradunk-e? A GM orvosi felhasználása nem erre mutat, pláne hogy sajnos az élip profitorientáltsága megkaparintotta a techn.-t.... Tegyél egy próbát: 1 hétig ne egyél finomított cukrot (fehér lisztes áru is igen meg van spékelve!) egyél helyette adalékanyagmentes teljes őrlésű (értékű) kenyeret, édesítésre használj mézet (lehetőleg ne Klenánczot :-)) csak egy hétig olvasd el a címkéket, ne egyél a munkahelyeden, stb. .. Majd egyél meg egy finom cukrászsüteményt! Ha lefáradsz, elromlik a jó kedved, helyben vagy, és e tapasztalatot már nem vehetik el tőled! William Dufty: Cukor Blues - ajánlom olvasásra. Regény, lebilincselő forma, élvezet olvasni!

Lenkeinek a sokat vitatott 10000 NE A vitaminja megfelel 6000 mg béta karotinnak. Ez 1 szép sárgarépa tartalma. (ha nem vesszük figyelembe a tápanyagvesztést) Sok?

Kutatom neked a cikket, amit én még olvastam, a tápanyagvesztésről, bár ismét ezt tanították nekem, még nem találtam. Említettek nekem folyóiratokat és cikkeket, amelyekben kifejtették e témát - nem lelem. Hát ez van, ások, ha van valami, szólok. De ha beütöd akár a naturgoldot (élelmiszer) tán ott is találtam infokat. csökkenő tápanyagmennyiség keresésedre pedig valószínű válogathatsz kedvedre....

Az ezüsttöt a 70-es években vizsgálták laborban, a kohán 1-ben hivatkozva rá (Readers Digest, 1978?) a bibliografiában pedig találod a Mikro silver bullet/Dr Farber (posthumusz) hát ezeket kéne megszerezned. Ill. Szentgyörgyi válogatott tanulmányai, 1980, Gondolat (antikvarium) és azt fogod látni, hogy a C vitaminról vallott elképzelések ugyanazok, mint Lenkei dr-é. Kicsi a világ!

És még mindig egészségesek vagyunk, a vitaminkészítmények egy alapvető része az egészségtudatos életünknek. Sajnos még kb 200 év hátra van, hogy a világ meghajoljon (lsd Semmelweis) de legalább, amíg élünk, jól élünk! Ha a Zeitgeist bejön a képbe, legalább a bolygónak segítünk, és ha az ember nevű kreáció talán nem hálálja meg a fenntartható fejlődés irányába törekvő mozgásokat, a bolygó kevésbé (ön) tudatos élőlényei annál inkább. Kérdés és vitatkozás nélkül. Ezért élnek túl mindent, újraélednek hamvaikból, hát az ember? Most hallottam egy hírt, a Po folyó tele van kokainnal.... na ezt hogy fogják kiszűrni? www.eautarcie.com (ezt miért nem lehet?) ots.mti.hu/news.asp?view=1&newsid=60811 na remélem jól másoltam be, csak hogy nem csak a Lenkei dr-t zalkatják, hanem a forevert, a hegyikristálylámpát és sorolhatnám. Jaj nekünk, kár, hogy én már nem hiszem, hogy a hatalom értünk van :-(

pounderstibbons 2010.03.15. 19:02:38

@aknamunkás:
Kedves aknamunkás!

Nem találod furcsának, hogy állításaidra nem találsz sehol bizonyítékot a világhálón? Readers Digestre hivatkozni kérdőjeles évszámmal, illetve tanulmányra konkrét cím nélkül, elég lazának tűnik ahhoz, hogy ne lehessen komolyan venni.

A vízgazdálkodási linket köszönöm, de nem vág a témába, a Forever Livinges válaszlevelet nehezen tudom értékelni. Neked akkor hiányzik a vanádium aminosav-kelát (nyami!) alapú étrendkiegészítő, vagy nem?
Ha úgy véled kizárólag dr. Lenkei abajgatása a blog célja, javaslom, látogass el más cikkekhez is, ahol úgy vélem találsz még kommentálnivalót bőven.

A 3 fajta qi ugyanúgy nem hihető, mint a néhány hete hirdetett kétfajta qi. Én megvárnám amíg szépen összegyűjtik mind a 42-t.:)
Vagy legalább az egyikre van valami kézzelfogható bizonyíték.

Ez a fellengzős "az vagy amit megeszel" életérzés mindig azt juttatja eszembe, hogy végső soron én növényeket eszem (néhanap állati közvetítéssel), de a növények viszont pl. trágyában található anyagokból építik a maguk szervezetét.

Megkérdezhetném pontosan milyen iskola milyen tagozata az ahova jársz?

pounderstibbons 2010.03.15. 19:33:26

@aknamunkás:
Amennyiben pedig Semmelweis tanait 200 év alatt fogadta volna el a tudomány, mint ahogy állítod, az orvosok még 30 évig nem mosnának kezet...

aknamunkás 2010.03.18. 09:22:31

Kedves Te,

örömmel tölt el táplálkozásod, tényleg, valószínű ezért tudunk beszélgetni. Kérlek ne ragaszkodj a témákhoz, többször leírtam már: Dr Kohán József: A víz és különböző oxigénterápiák összehasonlítása 1., 2., FENT VAN A HÁLÓN. A sulineten fent van Dr Braun László: Kiűzetés a vitaminparadicsomból 1.,2., az ő kutatásai az ember eredeti étrendje (mint mazsom :-)) mutáció), és a C vitamin szintézise. Mármint hogy miért hiányzik. A 2. rész végén található mennyi az annyi részlet (melyet Lenkei dr is felhasznált, talán számodra ezért nem hihető) konkrétan elmeséli kutatások eredményét (kiűrítési küszöb, vitaminigény stb) Javaslom, olvasd el őket, de ha megint azt írod, hogy nem találod, akkor értékrendi különbségek folytán tényleg nincs értelme további eszmecserénknek. Egyébként én az összes terhességemet vitaminok nélkül csináltam végig, teljesen elvetettem -ugyanúgy mint te- a szintetikus táplálékot. Mára megváltozott a véleményem. Viszont azon dolgozom, hogy tudom biztosítani fejlődő gyermekeimnek ezt az életminőséget természetesen (minimális étrendkiegészítéssel) - nincs egyszerű dolgom. Ezért ötlöttem ki (és bizony karitatíve) hogy dolgozom a bolygó biológiai egyensúlyán, ez tűnik a leghatékonyabb módszernek. Az étrendeddel te is ezen dolgozol, minden tiszteletem. De képzeld el, mi van azokkal az embertömegekkel, akik nem ennyire tudatosak? www.makrobio.hu, talán tudsz recepteket átemelni (itt tényleg nem kell vitaminkiegészítés, de anya legyen a talpán, aki ezt az étrendet be tudja a kölyköknek vezetni! :-)) Szerintem a lényeg a természetes táplálék, és ez élteti a testedet. Nekem 3 gerek után már nem volt elég (óriási energiákat kell mozgósítani) Egyébként pedig szedhetsz vitamint ha a táplálkozásod folytán nemigazán tud felszívódni... itt lép be a gigantikus mennyiség, ennek én sem vagyok elkötelezett híve. Viszont, ha egyszer (200-300 év) kiderül hogy e természetes anyagok jobban gyógyítanak mint a vegyi gyógyszerek, mesmeg megkímélik a bolygót a vegyi szennyezéstől, már nyerünk. Ha sikerül az élelmiszeripart ember és nem profitközpontúvá tenni, akkor meg pláne nyert ügyünk van. Ha jól dolgozunk, 20-30 év múlva újra benne lesz az élelmiszerekben a tápérték.... nekem is ez tűnik megoldásnak, nem pedig a megavitaminok, mellette ua az egészségtelen életmód, ami a mai társadalomra jellemző. Ahhoz viszont, hogy felébredjenek az emberek, egy megadózis (3hó) segít, mert akkor rájönnek - élni lehet másképp- Ez a cél. Még a Lenkei dr-nak is, nézd meg a blogját, az egyesületét. Egyébként felvezette a kutatási eredményeit a szakmának, nem fogadták lelkesedéssel. Nem nyitottak. A sulim: Pécsi Tudományegyetem, Egészségtudományi Főiskolai Kar, természetes élet és gyógymódok szak. Megnyugtatásul: ott sem egységes az álláspont a megadózisú vitaminokkal. Sokan támogatják, jellemzően az idősebb korosztály nem. Marad a tapasztalat! (miért is nem teszel egy próbát?) A qi: az orvostudomány elfogadta és az egyetemeken tanítják a HKO-t (mérhető fiziológiai változások) Nekik sem volt könnyű dolguk, de megtörtént. Ezek szerint te tagadod. Miért? A HKO az ember energetikai rendszerén alapuló gyógyítási mód, kifejezett étrendterápiákkal (ételed a gyógyszered) ???? Javaslom: nézz utána! Dr Chen: A gyógyító kínai konyha (könyv) és: vannak étrendkiegészítői is. Egyébként nagyon jók, sajnos nekem drágák 5 személyre. Nekem ezért marad a Lenkei vitamin, és teljes mellszélességgel kiállok mellette, mivel 3 éve egyszer sem csalódtam bennük. Jó termékek. Max rámegy a diplomám.... nem a papírért hallgatom végig a kurzust. Infokat kapok, adok így működik. Eddig még akár a tesztjeim, akár a munkáim alapján: a tudásom valós tényeket tükröz (sajnos) és van szelíd megoldás. Öngyógyulásnak hívják. www.thelivingmatrix.com csak hogy értsd: a diéta (amit Lenkei dr is szorgalmaz) mennyire csak az alappillére az egészségnek, az emberré válásnak.

Maradok tisztelettel: Bodó Krisztina, élelmiszeripari mérnök manager (Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, Élelmiszeripari Főiskolai Kar, felsőfokú külkereskedelmi üzletkötő, KOTK) ez mind én lennék, papír szerint.

pounderstibbons 2010.03.25. 10:16:46

@aknamunkás:
Én nekem úgy tűnik, hogy te csupán gyermekeid fejlődése érdekében teszel mindent, anyatigrisként védve őket a világ veszélyeitől, de azért kicsit jobban is megvizsgálhatnád szerintem, hogy milyen veszélyektől félted őket.

"Ha jól dolgozunk, 20-30 év múlva újra benne lesz az élelmiszerekben a tápérték."
Könyörgöm, mikor veszett ki belőle? Tudsz mutatni egy táblázatot, amiben szerepel, hogy X időpontban ennyi volt egy növény tápértéke, egy későbbiben meg kevesebb?

A gyógyító Kínai konyha című könyv pl. magyarázatot tud adni arra, hogy miért a fejlett nyugati gyógyászati-népegészségügyi eredmények betörésekor nőtt meg jelentősen a várható életkor kínában, és miért nem garantált a kínai konyha gyógyhatása sosem pl. az angliai feletti várható életkort, a felvilágosodás óta? Valamint miért az iparosodottabb országok várható élettartama magasabb a kevésbé fejlett társaiknál?
www.gapminder.org/data/
(A bejövő oldalon alul lévő csúszkán állíthatod a vizsgált időpontot, a függőleges skálán a várható élettartamot figyelheted, vízszintesen a GDP-t 1800-tól kezdve, amikor a bazinagy piros folt Kína, a jobbról második sárga pötty az Egyesült Királyság, a pöttyök mérete az ország lélekszáma. Rendkívül tanulságos egy bemutató, köszönetem érte Tgr-nek.)

A livingmatrixes oldal meg ilyen sületlenségeket állít:
"Every part of the universe contains the information of ALL the parts of the universe, in other words, within an individual - and even within a single cell - exist ALL the information of the universe. Our lives are made possible by the movement of an unseen energy, you in this very moment hold the key to everything."

Még Douglas Adamsnél sem volt elég egy tetszőleges részecske a világ modellezéséhez, hanem kellett naki egy egész kiflicsücsök. Pedig az ő könyve a világ egyik legagyamentebb scifije (Galaxis útikalauz stopposoknak "trilógia"), de a gyermekeim táplálkozását-orvoslását tuti nem bíznám egy olyan cégre ami annál is nagyobb blődségeket állít a honlapján. Még a végén pángalaktikus gégepukkasztó lenne a reggeli italuk.

aknamunkás 2010.03.26. 15:08:30

@pounderstibbons: Szia, persze jól látod, eszemben sem lenne megmenteni a világot, ha véletlenül nem gyarapodunk 3 kicsi emberkével, akik láthatóan nem úgy gyerekeskednek, mint annak idején mi - akik NÉHA lebetegedtünk, de .... Egyébként a KOTK-ra akkor jártam, mikor az EU csatlakozási szándéknyilatkozat került aláírásra. Akkori közgáz professzorom fogta a fejét: nem lesz ez így jó, gyerekek, ezek a sok sz..rt akarják nekünk eladni, piacra van szükségük, a mi jó mezőgazdaságunkat pedig ellehetetlenítik... nos ez így tizenegynéhány év távlatából koránt sem olyan mulatságos, mint amekkorát akkoriban kacagtunk rajta...!!! Mivel hogy tényleg ez történt. Nézd meg a kínálatot, tizedét lehet megvenni. Sokszor fancsalodik el a szívem, látva a síró, kiborult gyerekeket, a kiborult ordító szüleiket, és belenézek a kosarukba, csupa ízletes ételnek álcázott vegyi bombával van teli... A mi időnkben a túró rudi étcsoki és túró volt, most? A nutellát hírből sem ismertük, most minden gyerek ezt !reggelizi!, kb 8 % tápértékkel, a többi üres vegyi cucc....
Van egy érdekes hírem, beszéltem egy bácsival, aki a környékbeli méhészeti egyesület elnöke és egészségügyi felelőse. Már a Kádár korszakban, amikor barterban az oroszoktól kukorica cukrot (invert) hoztak be, csináltak egy kísérletet: 3 populáció méhecske/20 db, az első mézzel etetve (100% túlélés), a második inverzcukorral (3. napon az összes méh elpusztult) a 3. kristálycukorral (15. napra pusztultak el a méhek). Ne keresd, már akkor sem engedték nekik lepublikálni.... csak érdekességképpen mesélem. Ha te is szülő vagy, nem árt tudnod. A másik, ami mellettem áll: a tapasztalat. Ez az, amit egy gyerekeivel 24 órán át együtt lévő anya nem publikál le, de látja, mi tesz jót nekik, és mi nem. Persze ehhez kell egy mentalitás, miszerint szerintem nem normális, hogy a gyerek folyton beteg. Most - így, mindazzal, amit neked is próbálok mesélni - jól vagyunk. Persze ehhez az is hozzátartozik, hogy cseppet sem éltem egészségtudatosan előtte, jártam kint az USA-ban is (egészségesen érkezetem) minden problémával jöttem haza 1 éves ottani élelmezésem folytán! Az ember elgondolkozik.... és dönt. Nem beszélve arról, hogy ha valaki csak egy cseppet is nyitott az univerzum működésére, bizony érzi az alaptételt: amint bennt úgy kint, amint lent úgy fent, kicsiben minden ugyanaz mint nagyban.... ezen az alapon az energia (qi, életenergia, univerzális teremtő energia, Isten gondolata stb) apró rezdülése hasonló a nagyhoz, max rezgésszinten különbözik (de harmonizál - pár "oktávval feljebb van" Masaru Emoto, a víz rejtett bölcsessége - gyönyörű könyv. Itt írja le azt is, hogy a Hg rezgésszáma, vagy az alumíniumé egyezik a szomorúság, méreg érzetének rezgésszintjével... nehéz ezt így elmagyarázni, nézd meg a könyvet! :-)) A természetben sajnos sok a genya, ezt pl. onnan lehet látni, hogy a csalán tetves (régen rovarok ellen áztatták a leveleit a gazdák) a diófa gombás (pedig ragyogó fertőtlenítő) a haszonnövényeket egyre inkább tizedelik mindennemű új betegségek, amik ellen egyre komolyabb vegyi anyagokat kell használni (én ezt látom, itt, vidéken) Azonkívül ezt tanulom az iskolában is (nekik se higyjek?) Csak elég körülnézni, és látható: valóban toxikus az összkép, baj van, és a gyerekeink rámehetnek! Szerinted mi történik azzal a rengeteg vegyi anyaggal, ami a természetbe került az iparosodás óta? A néppességi átlagéletkor pedig kedvenc téma, csak arról feledkeznek meg, hogy ezt a hosszú életet szinte mindenki nyögve, gyógyszerek folyamatos szedése mellett élhetik le... igen megnyújtották, a várható átlegéletkort, de pl. az én barátaim közül 3 rákos, 1 meghalt, mind betegségben. Ők is beleszámítanak vagy csak a 90 éves barátaim, akik még mindig jól élnek- kint a természetben, saját kajájukat megtermelve?Én vagyok 37. 3 éve nem szedek gyógyszert (nem kell) ezért már érdemes egy kutatóorvost kicsinálni!

Kína? azóta zuhan az átlegéletkor, hogy a barna rizs helyett hántolt fehérített üres rizs esznek. ketezeregy.hu - "a táplálkozástan titkos dokumentumai" Dr Ralph Bircher (nincs előttem a könyv, megtalálhatod!) Ha nincs bajotok, ne szedjetek vitaminokat, de nézz utána azon expedícióknak, akiket anno a kormányok küldtek naturális népek étkezési szokásait vizsgálni. Nagyon tanulságos és izgalmas, részemről, ha kifordul a világ a kerékből, is tudom már mit adjak az ifjaknak enni, hogy mindennapi kenyerüket megadhassam nekik! :-)) már ezért is megérte, és ezt mind Lenkei dr. indította el bennem, akinek ezért örökre hálás leszek - nem különben a fiam, akit nem gyötörnek kínzó migrének, a lányom aki nem lett lisztallergiás (közel állt hozzá) és a kicsike, aki végre nem fuldoklik a takonyban mint azt 6 hetes korától kb 1 éves koráig tette. Szó szerint kimerevedett a kezemben, még szép hogy bár a gyógyszeralapú orvoslás rálegyintett, én nem adtam fel, és ja, most nem is járok kórházból kórházba vele, mint sajnos sok más, nem nyitott és belenyugvó ismerősöm....

Minden jót a továbbiakra, hurrá, itt a tavasz :-)) Krisztina

pounderstibbons 2010.03.26. 16:25:24

Dr, Bircher halála óta (1939) a kínaiak várható életkora 36 évről 73-ra nőtt. Szerinted visszaszoktak a barnarizsre?

A barátaid mindegyike beleszámít a haza várható életkor alakulásába, ami az iparosodás (1890) óta emelkedik hazánkban, és ami szintén 36 évről indult.
Az 1980-as években volt egy kis stagnálás, de 1990-es évek óta (biztos mert megjelent Dr. Lenkei vagy a nutella!:))megint nőt kb. 6 évet, és majdnem pont ott tartunk mint a kínaiak.
Mégsem írok könyvet a magyar konyha gyógyító hatásáról, mert nem igazolható.
Milyen az amikor valaki közel áll a lisztallergiához?

pounderstibbons 2010.03.26. 18:36:28

@aknamunkás:
Barátod halála miatt fogadd őszinte részvétem, de amennyiben a mostani technikai civilizációt megelőző időkben élnél (pl. Magyarországon 1890 előtt, vagy Kínában 1950 előtt) akkor a barátaid, rokonaid, ismerőseid FELE távozott volna már a fény felé.

www.ted.com/talks/lang/hun/hans_rosling_at_state.html

Köszönöm a linket Neofinnak, és ajánlom mindenkinek!
A legjobb dolog, amit ebben a hónapban láttam.

aknamunkás 2010.04.01. 20:06:54

@pounderstibbons: Épp érdekel, elgondolkodtál-e vajon, milyen volt az élet a századforduló előtt? Aztán a világválság, a háborúk? Előtte meg nem globál, hanem amúgy kistérségileg? Vagy még előtte, az emberirtások vmely nemes cél érdekében? A fehér faj agresszivitása, az ősi kultúrák felszámolása? Még ha meg is tudták számolni a kínaiakat back then, vajon betegségben (is) vagy esetleg erőszakos halált haltak? Nem véletlenül létezik évezredek óta gyógyítás, mindig szükség volt rá. De, ha jó ez a rendszer, ami jelenleg van, miért duplázódott meg az utóbbi 4 évben a cukorbeteg, elhízott, és az ebből fakadó összes civilizációs (figyelsz, CIVILIZÁCIÓS) megbetegedések száma a GYEREKEK körében? A mennyiségi éhezésről (amely hamar öl) átfejlődtünk a minőségi éhezésre (ez lassabban öl) közben lehetőség nyílik a tápanyaghiányok okzta betegségek kezelésére is, kisebb nagyobb sikerrel (tüneti, allopátiás gyógyszerekkel) bár közben ha az okokat derítjük fel, nos akkor eredményesebben lehet segíteni a testnek meggyógyulni. Tudod e, hogy az antibiotikumok nem hatnak vírusokra, jelenleg neincs igazán hatékony vírusellenes gyógyszer sem (AIDS, INFLUENZA stb) csak a baktériumok kiiktatásával (ha még találnak olyant amelyre nem rezisztálnak adott kórokozók) az immunrendszert tehermentesítik, és az küzd meg a vírussal? Aztán a mellékhatásokkal is.... Már csak azért, mert a vírus nem is élőlény, csak egy infokupac. Az antibiotikumokra meg azért van oly nagy rezisztenci, mivel az állandó csekély mennyiségű megelőzésre használt gyógyszer (állattartás) azok ellenállóképeszségét kifejlesztette? Hovatovább ott tartunk, hogy a bacik röhögnek és csámcsogják a gyógyszert (saját kezemben tartottam a kislányom laborleletét amely egy streptococcus pneumonie baci gyógyszerrezisztanciáját vizsgálta: 1 maradt, amelyet nem ismer, az is 12 év felett, szigorú orvosi körülmények között kórházban adható! Nem nagy segítség egy 8 hónapos gyerek esetében.... Szkeptikus voltam, hát maradt a védőoltás spray - igaz, a gyerekek majd megfulladtak tőle, becsületesen végigfújkáltuk kb 1 hónapig ötünk orrát .... jó sok pénzért. Persze javulásról nem számolhatok be, legalábbis átütőről. A gond nem lett megoldva, az ok nem lett kikezelve (immungyengeség, mely a rossz táplálkozáson alapszik ) . Ez történik mindenhol, láthatsz idős embereket, számos gyógyszert szedve, nyögve a kínoktól - hurrá, tovább élünk? És arról hallottál, hogy az emberi test élettartama a sejtműködési képessége alapján 100-120, egészségben eltöltött életév? Mint a legendás hunzáknál, vagy egyéb natív másfele civilizált "nemzeteknél"? És hallottál e a vállalati életgörbe ciklusról? Lent.fönt lent - hacsak nem változtatnak (újítanak)? Ha a tetején minőségben vált egy cég, fenntarthatja a fejlődést, és nem bukik alá, amúgy törvényszerűen.... Erről szól most a világunk - vagy váltunk (rendszert), minőségben azaz minőségi élelmezés, a gyógyítás új dimenziói (régi új), tisztelet! -mint a természet tisztelete, hiszen több évezrede sikerrel harcol, amíg a mi fene jó civilizációnk , 100 éve küszködik, s ehhez képest vezető világok a rák, az egyéb civilizációs (táplálkozási, sugárzási, szennyezettségI) halálozás? Szerntem: vagy váltunk, vagy végünk van. Mint Szentgyörgyi, a Crazy ape-ben: Miért cselekszik esztelenként az ember? Most, hogy végre nem éhezünk (ipari forradalom) .... az emberiség előtt 2 út áll: vagy tiszteli a természet nagyságát, és vele összhangban működik és fejlődik, vagy a másik irányjelző tábla a sötétség felé visz! Próbáld megtalálni a Válogatott tanulmányok, Gondolat kiadó, antikváriumban! Elgondolkoztató és elszomorító, Nobel díja ellenére sem hallgattak rá. Korát megelőzte, hát itt az idő, végre hallgatni rá. Ahhoz pedig, hogy a világ tovább fejlődjön, nem a vegyi anyagok felé kell nyitni (ez már látszik hogy nem jön be) Számomra, mivel nem hiszek és csak arról beszélek, amit kipróbáltam, ez jött be: gyógyszerre nincs szükségünk, táplálkozunk, vigyázunk az életterünkre (amely gyermekeink és azok gyermekeinek is élőhelyül szolgál) természetes v.hű anyagokat használunk, és 3 év alatt bebizonyosodott, hogy ez az út járható. És nem a sötétségbe visz, hanem ha van mennyek országa, az - a Földön is megtalálható. Tőlünk függ. Egyszerűen könnyebb és jobb az élet - egészséges testben.!!! Üdv, Krisztina

pounderstibbons 2010.04.01. 21:02:44

Konkrétan most mi az állításod? Régebben kevesebb ideig éltek, de egészségesebben? Azért éltek rövidebb ideig, mert erőszakosak halált haltak? Pont ezek a természetközeli népek miért haltak ilyen tömegesen erőszakos halált akkor? Tudsz róla, hogy mennyire eltörpült a világ történetében az erőszak okozta halál szinte minden történelmi korszakban a betegségek okozta halálozások mellett?

A beteg bácsik akiket emlegetsz, lehet hogy nyögik a civilizációs betegségeket, viszont nincsenek eltemetve. Azért szerintem ez egy elég jó csere volt.

A cukorbetegségre tudsz valami jó kis alternatív gyógymódot?

Kislányod rossz táplálkozásból fakadó immunhiányos betegsége mégis hogyan alakult ki a mintaszerű biofarmodon?

aknamunkás 2010.04.02. 16:28:13

@pounderstibbons: nos úgy hogy azóta tértünk át amióta lebetegedtek. Folyamatosan, lassan, ahogy én is rájöttem a dolgokra ... jó hír, sikerült olyan tyúkanyókat szereznem, amelyek hajlandóak tojótáp nélkül is tojni :-)) na most egy idézet a lisztallergiáról, a dr bóda szerint:
A betegség jellegének átalakulása oda vezetett, hogy a korábban ismert gyermekkori tünetek - hasmenés, zsírszék, fogyás, súlyfejlődés visszamaradása - mellett számos új tünetet is diagnosztizáltak. A lisztérzékenység gyakori kísérőbetegsége a fehérje-, vitamin- és nyomelem hiány; a fogzománc gyengesége, pajzsmirigy-gyulladás, májproblémák, a pubertás késése, serdülőkori idegrendszeri problémák kialakulása.

Cukorbetegség? Gyerekkori vagy időskori? Először is: diéta. Javaslom, keresd fel a www.yamamoto.hu weboldalt, Dr Hegyi Gabriella önéletrajza átolvasása után, ha van bizalmad, bízd rájuk a beteget. Javaslom továbbá a Cukor Blues elolvasását, szerintem Lenkei dr-nál is fellelhető vagy www.ketezeregy.hu Ha esetleg vállakozó kedvű az ember, felkeresheti Lenkei György dr. praxisát. Nem fog eszement mennyiségű vitamint javasolni, ellenben egy jó étrendjavaslatot tesz, segít természetes módon küzdeni e betegség ellen - ami eredményezhet akár kevesebb gyógyszerbevitelt is. Én 2 cukorbeteg embert ismerek, az egyik lány sajnos 32 évesen eltávozott közülünk. Amikor kipróbálta a term.gyógyászati módszereket, javult az állapota, de sajnos nem volt rá pénze. Akkor én még semmiről nem tudtam semmit. A másik, apukám, a szkeptikusok gyöngye. Talán fogadással vettem rá, 1 hónapig ivott ezüst kolloidot, és szedett 1000 mg aszkorbinsavat. Az inzulinját 1 egységgel csökkentette, jók voltak a laboreredményei. Azóta nem szed mást, mint az alap csomagból 1 db tablettát (több kéne), legalább a tüdőasztmája a télen nem jött elő, de az inzulint növelnie kellett újra. Nem diétázik. Mivel nem vagyok orvos, nem tanácsolhatok semmit, csak annyit - keressen fel az illető természetgyógyászatra nyitott és értő orvost. Sokkal jobb lehet! :-))

Kívánok minden jót, Krisztina

A világ kétségtelenül fejlődik, azt gondolom, azt állítom, van jövőnk, ha nem akarunk Istent játszani. Csak annyi dolgunk van, hogy ne rontsuk el azt amit oly tökéletesre terveztek! Az egész fejlődésünk egy tanulási folyamat, oly sokat tudunk már - csak hatalmunkat helyesen kéne használnunk. Tudod, milyen kellemes élőhely lehetne ez a bolygó?

pounderstibbons 2010.04.06. 10:23:28

@aknamunkás:
Ez az intézet arról a Yamamoto-ról kapta a nevét, aki különböző publikációiban a rák-aids 100%-os hatású ellenszerét találta fel állítólag, bár ezt soha, senkinek nem sikerült bizonyítania, és még egy huncut wikipedia bejegyzés sincs róla?
Fura, nem?

aknamunkás 2010.04.12. 15:03:17

@pounderstibbons: Ja lehet, de ezt nem tudom, a doktornőt ismerem (HKO! fent van az életrajza az oldalon!) és szerintem rendben van. Találtam viszont neked valamit: www.PositveHealth.com, itt is a research alatt rengeteg tápanyag ill. akár megadózisú vitaminnak a hatását (állat ill. humán kísérletek) közlik le. Találhatsz itt kutattási eredményt a cukorbetegségről is, akár C vitamin korrelációban. Nahát, ezen még én is lehaltam, a világ másik felében rengetegen bizonyították már az egészségmegőrző ill. gyógyító hatást! Hát, miből lesz a cserebogár... Más: kineziológia (mozgástan) most hallottam soros agytágításomon, hogy 20 perc, kb 60-70 %os testmozgással naponta, ill. egy kis izomtömeg növelő edzés (ehhez cukrot von ki a szervezet a vérből) szóval helyrerázhatja a vércukorszintet, legalábbis segít. (kísérletekkel bemérve) Pl. egy kis táncterápia, klasszikus ---keringő és ez a lassúságú műfaj), napi 20 perc. Jól hangzik? Persze nem árt kineziológushoz fordulni edzésterv érdekében, állítólag Mo-on még gyerekcipőben jár (ADA mozgásterápiás kontroll) de én lassan már mindent el tudok képzelni :-)) Végül is a mozgás épp olyan fontos, mint a jó kaja! Érdemes kipróbálni! Üdv Krisztina

pounderstibbons 2010.04.14. 21:07:17

Egész korrektnek tűnő oldal (mondjuk kihagytál belőle egy i betűt, de szopkva vagyok), de a kutatásoknak csak a kivonatát lehet elolvasni, az meg elég sovány.
Kineziológiáról:
Akkor egy kis mozgással helyettesíteni lehet az inzulint? Hét mindjárt csődbemegy a gyógyszeripar, ha ez így megy tovább...

Látom kezd egy kicsit ellaposodni a beszélgetésünk, ezért provokatív jelleggel megkérnélek, hogy meséld el, mi a fene az a Qui (csí,? Kí? chi?) energia ami nekem tavalyelőtt elfogyott.
Üdv: P.

aknamunkás 2010.04.17. 16:28:12

Hahó, ne haragudj ha laposnak érzed nem sok időm van kifejteni a dolgokat. Találtam még valamit: www.nyirfacukor.hu , én régóta ismerem és használom, csak jó tapasztalatokkal (tényleg nem bántja úgy a kicsiket mint a sima zukker) de ez mind le van írva a cukor blues-ban, úgyhogy nem megyek bele. A qi után simán utánanézhetsz, ha a keleti filozófiákat lapozgatod. A lényege (amit az orvtudomány nem ismer el) hogy a az univerzum energiából áll. Van a sűrű része, ez az anyag - legalábbis annak érzékeljük. De a legfrappánsabb, amit én tudok: mit érzel, ha fáradt vagy? Energiahiányt. Ez az energia a qi, bárminek nevezzük is, ez tart mozgásban, életben bennünket. A kajából energia lesz, ezért eszel. Ez a táplálkozási qi. Amit meg a szüleid adtak, az a születési, és ez merül ki, pontosabban ezt táplálod tovább a kajákkal, és ezért nagy baj a jelen civilizációs táplálkozási és életmódforma. A természetből is szerzel energiát (minden mindennel összefügg és kölcsönhatásban van, ezt a newtoni fizika is felfedezte) de hát negyon keveset vagyunk a szabadban... Továbbá létezik a szellemi qi, na ez lehet a felsőbb dimenziókból érkező (angyali, ha így tetszik) útmutatás, jelenleg úgy hiszem, ha tiszta a testünk, a lelkünk felszabadul az alól a teher alól, hogy a sok méreg ellenére életben tartson bennünket, és akkor tapasztalhatod meg. Ajánlanék egy kb 1 hetes méregtelenítő kúrát, de ez rizikós lehet a saját szakálladra ezért természetgyógyászhoz kéne mennd, és megtapasztalnád mindazt, amire kíváncsi vagy. Aztán kigyúrhatod a saját verziódat a kérdéseidre, merthogy annyira különbözünk egymástól, a valóság mindenkinak saját ideán alapszik. Vannak ugyan közös pontok, pont amennyire egy ember hasonlít - és különbözik egymásra ill. tól. Na ha ez nem érthető, akkor marad a próba (merthogy mindig a tapasztalat számít) A mozgás pedig nem fogja kiváltani a gyógyszert, de segít visszafogni, mivel a szervezeted segítséget kap. Ugyanígy nem váltja ki a megavitamin sem a gyógyszert egymagában, az egészhez kell egy életmód, mondhatnám szeml-életmód váltás. Viszont szerintem jó úton vagy, legalább kutatsz, ez az első (belső motiváció a tudásra) előbb utóbb -ha őszintén szeretnél javítani az életeden- el fognak érni az infók, amelyekre pont neked van szükséged. A cukorbetegség egy komoly anyagcserezavar, annak oka a túl sok finomított szénhidrát (kimeríti a szervezetet mivel túl sok E befektetés_ túl kevés E kivét) a vitaminok a szabályozórendszer (olvasd el Lenkei dr könyvét) úgyhogy ha még fiatal az illető, számottevően lehet javítani az állapoton, csak ki kell könnyíteni a test munkáját. nyilván a meditáció-agykontroll stb vállfaj sem áll egyenlőre közel hozzád, én mégis javaslom kipróbálásra, elsőre pl. autogén tréning. Ez az, ami a szellemi qi-t támogatja, felszabadítja. Hangsúlyozottan azonban: minden együtt, a gyógyszereket is beleértve, és orvosi ellenőrzés mellett elérhető a javulás, nam túl gyorsan, ám annál hatékonybban. Szólj, ha tudok még vmiben ....segíteni-megingatni-megnevettetni, tulajdonképpen a nevetés is gyógyít :-)) Minden jót: Krisztina

pounderstibbons 2010.04.17. 19:12:03

@aknamunkás:
Bocs, de ha én fáradt vagyok, akkor alszom, ha éhes akkor eszem.
Akkor most a kajában vagy a pihenésben van a qui?

aknamunkás 2010.04.27. 11:04:12

@pounderstibbons: szia, azt gondoltam kötözködésen már túl vagyunk. Szinte lehetetlen feladatra kérsz, hogy pár sorban magyarázzak el egy olyan dolgot, amely szemléletmódhoz kötődik. Eddig sem sikerült, most sem fog... Lenkeinek van egy CDje: élni jó. Ott részletesen magyarázza a táplálkozási qi összefüggéseit (test-lélek) Volt hogy ajándékba adták, egyébként meg nem túl drágán méri (ahogy a vitaminkészítményeit sem) Szerintem nézd meg. Egy kicsit Hofisra veszi a figurát, nekem szimpi. Aztán: hallottál-e arról, hogy azért alszik minden élő lény a földön, mert túl alacsony a rezgésszint? Ilyenkor megy a lélek "pihenni", feltöltődni a magas szférákba? Legalább az ego kikapcsol ilyenkor - amennyiben valaki nem tud aludni, pihenni (nem kisgyerekes anyaként) akkor annak biokémiai oka van, nevezetesen szabályozórendszer (vitaminhiány, vitál(élő)tápanyaghiány) hibás működése, amely sejtszinten befolyásolja az egész-séget. Tényleg, vedd meg a Lenkei könyve(ke)t, bátor írások, tele létező hivatkozásokkal, csak javadra szolgálhat. Ha te küzdesz cukorbetegséggel, ami nem lehet könnyű, van mód rá, hogy könnyebbé tedd a dolgokat. Mi szükséges? Nyitottság, bátorság, (egészséges) szkepticizmus. Higyj annak, amit tapasztalsz! Ha 3 hónapot szeded az alapot, rögtön (kb 1 hónap) érezni fogod mi a qi. Utána negyedévenként emelheted az adagot, majd ugyanígy vissza. A testvére segíthet elmagyarázni, megállapítani hol kell javítani. Komolyan, mit veszíthetsz? Ha bárki belehalt volna, már visszhangozna a sajtó.... Egyébként tényleg, az a német bank aki a forintot manipulálta a krízis kezdetén, csak 90 milliót kapott.... Ez sem bűzlik neked? Van most egy másik film, a port.hu az előzetes letölthető: vigyázat ehető! (eredeti: a gyermekeink okolni fognak bennünket... fr dokumentumfilm) És egy másik amerikai: Food INC, ez le is tölthető. No komment - csak nézz rájuk, fújnak a változás szelei, csak rajtad áll: befogod e a szelet, vagy ellenében próbálsz haladni. Sok szeretettel: Krisztina és befejezésül egy Hofi vicc: megyek az utcán, látom a táblát: Vigyázz, a tetőn dolgoznak! Én értem, hogy odafent gondos munka folyik, csak azt nem értem: miért mindig nekünk kell idelent vigyáznunk? Látod, én is ezt teszem. Vigyázok a gyermekeimre, farkasanyaként. 3 év tapasztalatában: jó utat találtam. Thank you, My Lord. Vigyázz magadra.

aknamunkás 2012.04.18. 11:55:05

na télleg feltűnt e hogy amiért lenkeit gúnyolták, nos most a gyógyszertári vitaminok reklámjában hallod? életerő... persze most én vagyok a szkeptikus. Nevezetesen, a lopott marketing alá tolt termékekkel szemben. :-D

pounderstibbons 2012.04.21. 14:56:26

@aknamunkás:
Most látom csak, hogy lassan egy éve pang válasz nélkül egy Qui magyarázatára tett kísérleted.

Sajnos azonban a Qui(?) fogalmát sokszáz karakteres, Hofi-idézetekben tobzódó szöveged kifejezett kérdésem ellenére továbbra sem tartalmazta(így talán nem olyan nagy baj, hogy válasz nélkül hagytam), viszont tárgyi tévedést igen.
pl:
"hallottál-e arról, hogy azért alszik minden élő lény a földön, mert túl alacsony a rezgésszint? Ilyenkor megy a lélek "pihenni", feltöltődni a magas szférákba?"
Mnden élőlény biztosan nem alszik. Baktériumok, növények, gombák, esetében aligha lehetne az alvás fogalmát értelmezni, de egyes halaknál is is megfigyelhető, hogy egyszerűen nem alszanak.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9671258
Akkor nekik nincs lelkük, vagy nem kell feltölteniük a rezgésszintjüket?:)
És miért merül le gyorsabban a lajhár rezgése, mint a zsiráfé?

A rezgésszint pedig csak egy újabb definíciónélküli bullshit. Mi rezeg? Mennyire? Mivel mérjük? Tudsz e bármire válaszolni?

A Lenkeis-vitaminos reklámos kommented nem teljesen értem, de az életerő elmélet nem válik amiatt bizonyítottá, mert mások is majmolják markentingként, pláne magát az életerő elméletet már lassan 200 éve megdöntötték:
hu.wikipedia.org/wiki/Vis_vitalis#Az_elm.C3.A9let_megd.C3.B6nt.C5.91je

Mellesleg ehhez mit szólsz?
"De melyek a versenyhivatal alapvető megállapításai, amelyek miatt február 15-én százmillió forint bírságra ítélték a Lenkei-féle kft.-t? Az egyik, hogy a Free Choice a Drlenkei.hu honlapon, a Vitamin magazinban és másutt úgy tájékoztatta a vásárlót, mintha bizonyos termékei alkalmasak lennének betegségek, rendellenességek gyógyítására. Holott a gyógyhatást az eljárás alá vont kft. nem támasztotta alá bizonyító erejű szakhatósági igazolásokkal. Egyelőre nem igaz tehát, hogy például az Életerő vitamincsomag alkalmas depresszió, pánikbetegség, magas vérnyomás, szívritmuszavar, cukorbetegség, magas koleszterinszint, meddőség, asztma, allergia kezelésére, a látás visszanyerésére. Nem vizsgálták ki a GVH által felsorolt Lenkei-termékek minden, a szervezetre gyakorolt hatását, hiányzik a mellékhatásokra kiterjedő kísérletsorozat is. "

mno.hu/mikvogymuk/birsaggal_sujtottak_a_szcientologus_doktort-254021

aknamunkás 2012.04.21. 15:16:13

hali drágaszág, meglepsz hogy élsz de nagyon örülök neki :-) amiket kérdéseket felteszel, azok ...nos a természetgyógyászat olyan empirikus tudomány, amit a ma élő statisztikai módszerekkel nem lehet bizonyítani. Nem véletlenül, túl sok tényező, nem tartható kontroll alatt. Minden élőlénynek sőt élettelennek is, megvan a magára jellemző sajátos rezgésszintje, ez mérhető már... de nem a jelen torz tudománya által. Semmi baj, ez egy folyamat. mindenki ott van ahova tartozik és szabad akarata alapján teszi. Tényleg örülök neked, bár nem tudok segíteni abban hogy megérts és tapasztalj dolgokat, túl sok benned a tagadás, nincs benned nyitottság. Minden mozog. Tod ez az egyedüli konstans a változásban. Esetleg ha elmélyedsz a kvantumfizikában többet érthetsz meg - ha szeretnél. Ha nem akkor kívánok továbbra is boldogságot. Az öröm egy magas rezgés, ilyenkor, nincs miért bántani más embereket. Valszeg ilyen lehet a Menny. Ha van olyan. hát, szia :-)

fordulo_bogyo 2012.04.21. 19:10:35

@aknamunkás: "...nos a természetgyógyászat olyan empirikus tudomány, amit a ma élő statisztikai módszerekkel nem lehet bizonyítani. Nem véletlenül, túl sok tényező, nem tartható kontroll alatt. "

Magyarul nem lehet megmondani, hogy a kovetkezo embernek hasznal, vagy epp artani fog. Ilyet en nem hasznalnek.

"Minden élőlénynek sőt élettelennek is, megvan a magára jellemző sajátos rezgésszintje, ez mérhető már... de nem a jelen torz tudománya által."

Merheto: ki es hogyan meri? Mi a meres eredmenye?

Megraznalak, mint krisztus a vargat, az is rezges, es magasabbrendu rezges... ;-)

pounderstibbons 2012.04.24. 09:40:07

@aknamunkás:
Kvantumfizikában való jártasságom bizonyára tényleg hagy maga után kívánnivalót, ezt elismerem.

De egyrészt, a hagyományos gyógyászat működési elveihez, és a hagyományos vagy természetgyógyászat eredményességének statisztikai értékeléséhez nem szükséges, másrészt valahogy az a benyomásom, hogy a te ismereteid is pont annyira lehetnek "mélyek" a témában, mint amennyire nem érted a statisztikát, vagy amennyire nem tudod megmondani mi az a "magasabb szintű rezgés", mi az "életerő", és mi az a "qui", és ha a tudomány ezeket nem képes mérni, akkor mi az, ami igen?

Mellesleg neked milyen kvantumfizikai ismereteid vannak? Milyen munkákból szerezted őket és hogyan tudod összeilleszteni pl. a qui-val, természetgyógyászattal vagy életerővel kapcsolatos elképzeléseiddel?

Ferenc Szoboszlai 2013.03.24. 12:02:31

Ember legyen a talpán aki itt igazságot akar netán tud tenni,de egy dologban biztos vagyok,rengeteg gyógyszert szedetnek velünk tökre fölöslegesen a patikákkal(sajnos) nagyon közeli kapcsolatban álló orvosok.Jó magam csak egyszerű tanár vagyok és fáj a szívem amikor kis iskolás gyerekektől hallom, hogy ilyen meg olyan antibiotikummal tömik őket mert köhög kettőt... arról minden receptíró robotorovos hallgat hogy van nekünk egy IMMUNRENDSZERÜNK is,és épp gyerekkorban épp a rengeteg antibiotikummal sikeresen leamortizáljuk ....Persze hogy ezek után még egy egyszerű parlagfű pollen is kikezdheti a már gyermekkorban lebutított immunrendszerű szervezetet.Aki pedig ezt mondja hogy minden szükséges vitamint és tápanyagot be tudok vinni a humán organizmusba csak egyszerű TESCO, LIDL ,PENNY CBA - ban vásárolt génmanipulált adalék anyagoktól színezékektől hemzsegő termékékekkel(szándékosan nem nevezem élelmiszernek azokat) nos, az óriási hazug,és teljesen félreinformálja a vásárlókat, a fogyasztókat. Lehet hogy nem vagyok eléggé képben és hír orientált,de az tény olyat még sosem hallottam hogy valaki vitamin túladagolásban ,vagy vitamin mérgezésben halt volna meg.De gyógyszer túladagolásban,gyógyszer mérgezésben ,ezeknek a kockázatos a káros és nem kívánatos hatásai miatt (még ha mellékesnek is tekintik csupán,mégsem az) bizony jó páran elköltöztek már az árnyékvilágból.

fordulo_bogyo 2013.03.24. 17:08:03

@Ferenc Szoboszlai: Tanar Ur, velem senki nem szedet semmifele gyogyszert. Ha beteg vagyok ES elmegyek az orvoshoz, az JAVASOLja az alatal ismert legjobb gyogymodot (ez a munkaja).
De en megyek orvoshoz, es en dontom el, hogy hallgatok-e ra.

Az immurendszernek kicsit olvass utana.
1 az antibiotikun en nyul hozza, az a bacikat oli, igy segiti az immunbrendszer, elvegzi a munka egy reszet.
2. a parlagfu allargia az immunrendszer TULmukodose, nem hianya.

En azt allitom, hogy a bnagy bevasarlokozpontoban ESSZEL vasarolva hozzajuthatsz az osszes szukseges vitaminhoz.
A genmanipulacio nem csokkenti (sot esetenkent epp emeli) a vitamintartalmat.
A szinezek antimatematikus: nem oszt, nem szoroz vitamint.
Az, hogy nem hallottal arol, hogy a vitamin tuladagolas karos, sot akar halalos is lehet, az csak a te tajekozatlansagodat mutatja.

Hozzaallasod, hogy vagy vitamin, vagy gyogyszer teljesen fals.

A vitaminok letfontossagu taplalekok, amire mindenkinek szuksege van.
Hogy a piacrol, valodi elelmiszerben, termeszetes formaban, vagy Lenkei boltjabol masterseges tablettak tomegevel... izles kerdese.

A gyogyszerek nem reszei mindennapi taplalkozasnak.HA beteg vagy es a betegsegekkel foglalkozo szakember javasol egy konkret gyogyszert, akkor fontold meg. Olvass utana, mi a hatoanyag, mire es hogyan hat. Ne adagolt tul! Sem vitaminbol, sem gyogyszerbol, de meg etelbol sem jo a tuladagolas.

Hogy mennyi a vitaminszukseglet?
Ha a vitamin-kereskedokre (pl Lenkei) hallgatsz: nagyon sok. Sot meg annak is a ketszerese.
Ha a fuggetlen szakemberekre, akkor azert nem olyan sok.

A te dontesed, kire hallgatsz.

Ferenc Szoboszlai 2013.03.24. 18:23:12

Kedves fordulo_bogyo,elolvastam és,köszönöm a hozzászólást,inkább maradok "ilyen tájékozatlan" de arról nehezen tud meggyőzni engem hogy a Multik ez én egészségemért nyitnak üzletet ebben az országban. Ha ön azt mondja nekem hogy az IMMUNRENDSZER az smafu és a betegségek ellen antibiotikumot kell szednem,nem törődve azok káros hatásaival,akkor még inkább a Lenkei dokinak hiszek, ős ha azt mondja nekem hogy akik "parlagfű allergiások" azoknál túlműködik az immunrendszer és ezt gyógyszeres kezeléssel kell visszarontani.....bár bár lehet hogy ezen a téren is tájékozatlan vagyok de azt látom ,az emberek szedik a pirulákat és mégsem gyógyulnak meg.....Lehet nem is a parlagfű a hibás,de hogy tájékozódjam utána néztem és mit találtam???
www.youtube.com/watch?v=91r_yNzr4-I
Debrecenben rendesen termesztik az egyetemen mert kiderült hogy inkább gyógyhatása van mint allergizáló hatása...Valahol nagyon kilóg a lóláb...én sem akarok senkit győzködni,csak nyitott szemmel járok a világban,és látom hogy hullanak sajnos az ismerősök különféle betegségek miatt,amit hiszem hogy az évek alatt a szervezetünkben felhalmozott méreganyagokkal viszünk be valamint a tönkretett környezetünkkel is nagy mértékben okozunk.A vizeink szinte mérgek, a levegő mérgezett, a ételeink nagy százaléka ugyanúgy, a hab a tortán amikor a doki még felír nekem egy kis mérget is :-) Maradok tisztelője,én szedem inkább a vitaminokat,ön pedig szedje nyugodtan az analgeticumokat stb. Üdv!

fordulo_bogyo 2013.03.24. 18:41:57

@Ferenc Szoboszlai: "e arról nehezen tud meggyőzni engem hogy a Multik ez én egészségemért nyitnak üzletet ebben az országban" - semmi ilyet nem allitottam. Sem a multik sem lenkei-felek nem az On egeszsegeert nyitnak uzletet, hanem a sajat profitjukert.

"a ön azt mondja nekem hogy az IMMUNRENDSZER az smafu és a betegségek ellen antibiotikumot kell szednem" - ilyet sem allitottam, felre tetszett olvasni.

"azt mondja nekem hogy akik "parlagfű allergiások" azoknál túlműködik az immunrendszer" - igen

"és ezt gyógyszeres kezeléssel kell visszarontani" - nem kell es nem rontani, hanem csillapitani, visszaallitani a normlais allapotba

"az emberek szedik a pirulákat és mégsem gyógyulnak meg..."

Igy van, ebben az esetben csak tuneti kezelest kinal az orvostumaomany.

"Lehet nem is a parlagfű a hibás"

Lehet, de akkor miert attol tusszognek, folyik a nyaluk es ha nincs parlagfu akkor meg nem?

"Debrecenben rendesen termesztik az egyetemen mert kiderült hogy inkább gyógyhatása van mint allergizáló hatása...Valahol nagyon kilóg a lóláb..."

Igen, valahol nagyon kilog a lolab.

"amit hiszem hogy az évek alatt a szervezetünkben felhalmozott méreganyagokkal viszünk be"

Ilyenkor meg szoltam kerdezni, melyik mergekre tetszenek gondolni konkretan, es soha nincs valasz, csak maszatolas... de vitaminok, a gyogyserek es mergek harom kulon tema.

"a hab a tortán amikor a doki még felír nekem egy kis mérget is" ne tessek kivaltani! Mi tobb, ne is tessek elmenni a dokihoz! Ilyen egyszeru. A doki nem megy hazhoz, ha nem hibvak.

"Maradok tisztelője,én szedem inkább a vitaminokat,"

Ha nem talal normalis taplalakot, hat fogyasszon potszert, es egeszsegere.

"ön pedig szedje nyugodtan az analgeticumokat stb." - miert tennem azt? En inkabb friss gyumolcsot, majat, pacalt, magvakat, elesztot fogyasztok.

Valamiert ugy hiszem On tobbet jar orvoshoz betegsegek miatt egy evben, mint en egesz eletemben.

fordulo_bogyo 2013.03.24. 18:43:49

@Ferenc Szoboszlai: "szedje nyugodtan az analgeticumokat"

Bevallom fogalmam sincs, mik analgeticumok... en biztos nem szedtem meg olyat. On ismeri oket.
Errol ennyit.
Bagoly meg vereb, kisfej, nagyfej, ha erti mire celzok.

Bares4 2014.09.03. 09:41:03

Nem vagyok gyakori olvasó. Erre a cikkre most akadtam rá.
Ami az én számomra feltűnő, hogy az általános internetes tapasztalatól markánsan eltérően, minden olyan videó, leírás, stb., amely a szcientológiára, vagy a Hubbard College-ra terhelő LEHET, eltűnik. Belegondolok, hogy micsoda apparátus lehet, amely az internet dzsungelében képes felkutatni, és eltüntetni ezeket. Mennyi pénz mehet el erre!
Én tényleg szeretnék magam, önmagam számára véleményt alkotni, és mindkét felet meghallgatni; de hogyan, ha eltűnt a videó és a szöveg?

Szilágyi András 2014.09.03. 13:59:16

@Bares4: Mivel ez egy 6 évvel ezelőtti tévéműsor és cikk, nem meglepő, hogy a régi linkek már nem működnek. Kerestem újakat és betettem a cikkbe, most már megnézheted a videót és elolvashatod az átiratot is.

Brigitta Pete 2015.11.10. 22:46:33

A megadott mennyiséget én sem szedem (napi 6)csak kettőt! Arra lennék kíváncsi, hogy a 12 éves fiamnak adhatom -e az alap csomagot, természetesen szintén az előírtnál kevesebbet!

Szilágyi András 2015.11.11. 13:58:47

@Brigitta Pete: Bizonyára, de minek? Semmi szükség rá.

Csilla2 2016.07.29. 21:11:31

Dr Lenkei egy szimpatikus ember:

www.youtube.com/watch?v=ZXd_39cRwLU

Ezen kívül megnyerte az ÁNTSZ ellen a pert kb két éve.
Csak a rend kedvéért:)

Komolyan elhiszi valaki, hogy A-vitamin+ B6-vitamin túladagolásban hamarabb nyiffanunk ki, mint pl gyógyszerek mellékhatásai miatt?
Esetleg az ételszínezékek, ételadalékok nem érdeklik véletlenül az ÁNTSZ-t? Azoktól biztos teljesen egészségesek leszünk. Az A-vitamin, az meg gyilkos.

Ez nagyon gáz:(

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása