Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Szkeptikus Klub: Gyógyszer vagy nem gyógyszer?

A Szkeptikus Klub következő rendezvényén Prof. Paál Tamással, a hazai és európai gyógyszer-törzskönyvezés elméleti és gyakorlati kérdéseiről beszélgetünk a nemzetközi 10:23 Homeopátia - Nincs benne semmi kampány eseményeivel kapcsolatban.

Paál professzor az Országos Gyógyszerészeti Intézet volt főigazgatója, az OGYI Főigazgatói Tudományos Tanács jelenlegi elnöke e beszélgetésen nem a hivatalt képviseli, hanem a terület szakértőjeként segít nekünk felderíteni, hogy mit is jelent a homeopátiás szerek egyszerűsített törzskönyvezése, milyen hatásossági igazolásokat kell benyújtaniuk a gyártóknak és milyen egészségügyi állításokat tehetnek a homeopátiás gyógyszerek információs anyagain, reklámjain.

A professzor a napokban az egyik kereskedelmi televízió reggeli műsorában praktikusan elismerte, hogy a homeopátiás szerek hatásossága nem igazolt, de megrótta a szkeptikusokat, hogy akciójukkal elveszik az emberek gyógyulásba vetett hitét. Mindeközben a fogyasztóvédők és szkeptikusok Európa számos országában elküldték azt a felhívást Európa-parlamenti képviselőiknek, amelyben leírják aggodalmaikat a törvényi szabályozás visszásságaival kapcsolatban és ismertetik javaslataikat.

Olvasnivalók:

 

Az előadás időpontja: 2011. február 22. kedd, 18.00 óra.
Helye: BME Fizika Tanszék, 1111 Budapest, Budafoki út 8. F épület III. lépcsőház II. em. 13. terem.
(térképvázlat)

A belépés ingyenes. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

UPDATE: A klubest videófelvétele megtekinthető a Galileo Webcast archivumában.

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr62666214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dbeata 2011.02.21. 09:17:21

Nekem több problémám is van Vágó úrral, akit eddig mértéktartó, okos embernek tartottam. De kételkedni kezdtem. Dr. Horváth Katalinnal folytatott beszélgetéséből süt a gyűlölködés, a mindenáron megsemmisítés vágya. Nem derül ki számomra, hogy ő mi mellett kardoskodik. Azt már tudom, hogy mi ellen. De szerinte az akadémikus orvoslás mindenhatósága lenne a megoldás? AMikor már több területen is csődöt mondott? Másik, hogy miért nem perel, ha annyira hisz az igazában? Pereljen, az tiszta sor, és nem ilyen undorító lejárató kampány szagú. Akkor ugye most az antropozófikus orvoslást is támadja (merthogy ott is hasonló módon állítják elő a gyógyszereket), meg a többi hasonló energetizált vizet (Caqun, Pi-víz) is sarlatánságnak tartja. Harmadik problémám, hogy nem derül ki, volt e Vágó úr valaha is személyes tapasztalata a homeopátiás gyógyszereivel kapcsolatban - itt most nem a nevetséges Arsenicum Album bevételre gondolok - hanem hogy egy meghatározott funkcionális betegségével kapcsolatban megkeresett-e homeopata orvost tanácsért, és az előírás szerint beszedte-e a gyógyszert, és valóban nem hatott? Mert sajnos erre sem derült fény. Számomra a homeopátia többször bizonyított, és bizony Vágó úr 10 évvel késett el azzal, hogy megvédjen tőle, merthogy amire az akadémikus orvoslás széttárta a kezét, és csak antibiotimuokkal (recidiváló húgyúti fertőzéseim), szteroidokkal (ekcéma) tudott számlálatlanul tömni, azt a homeopátiás gyógymóddal sikerült elmulasztani.

Hadd fejezzem be soraimat egy ideillő anekdotával:
Pitagorasz amikor tanításért bebocsátást kért egy titkos egyiptomi iskolába, elutasították, mondván: addig nem veszik fel, amíg el nem végez egy 40 napos böjtből és légzéstechnikákból álló felkészülést. Majd így válaszolt: “nem fegyelmet, hanem tudást akarok tanulni.”
Erre Ők: “Mi nem tudunk neked tudást adni, mert minket nem érdekel a tudás. Semmilyen tudás nem élő, amíg a tapasztalat által életre nem kel. El kell menned egy negyven napos böjtre, folyamatosan egy bizonyos módon kell lélegezned, és bizonyos pontokra kell tudnod fókuszálni.”
Elvégezte a speciális 40 napos gyakorlatot, majd amikor visszament, így szólt: “Ne engedjétek be Pitagoraszt. Más ember lettem. Újjászülettem. Igazatok volt, és én rosszul gondoltam: az én nézőpontom teljesen intellektuális volt. A letisztulás miatt belső énem megváltozott. Az intellektusom beleolvadt a szívembe. Már érzem a dolgokat. Ez a tréning előtt eddig csak értettem a dolgokat, most már érzem is őket. Az igazság most már nem csak egy koncepció számomra, hanem érzem, maga az élet. Ez már nem egy filozófia, inkább élő tapasztalat.”
A technika, amit gyakorolnia kellett: a két szemöldök közötti területre koncentrálva lélegezni, és hagyni a tudatot létezni, mielőtt gondolatok keletkeznének benne.

mimindannyian · http://wmiki.blog.hu/ 2011.02.21. 12:06:08

A Vágó intelligens, de távolról sem bölcs. Sajnos, ez a kettő nem jár együtt.

pounderstibbons 2011.02.21. 13:16:02

@dbeata:
Idéznék tőled, egy másik blogból:

comment.blog.hu/2011/02/03/vago_szombaton_tuladagolja_magat/fullcommentlist/1#c12479675

"Szerintem - ahogy azt már korábban is említettem - mindenki találja meg a saját maga számára legjobb gyógymódot, és lehetőleg ne akarja másnak megmondani, hogy mit alkalmazzon, miben higgyen vagy ne higgyen. És főleg ne kritizáljon úgy, hogy nem ismeri az adott gyógymódot.
Köszönöm figyelmeteket, és kérlek, többet ne kommentezzetek nekem ebben a témában. További információért keressétek a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület honlapját. Tanfolyamokat is indítanak laikus érdeklődők számára, ott feltehetitek a további kérdéseiteket.

Jó, hogy gondolkoztok, és vitázzatok, de ne veszekedjetek, és gorombáskodjatok. Higgyétek el, hogy megszenvedtem a negatív gondolataitokat a hétvégén.
Béke legyen veletek."

Csak egy kérdés:
Nem volt elég a negatív gondolatokból és visszajöttél mégtöbbért?;)

A SZT nem akarja megmondani, hogy mit szedhetsz, és mit nem, de szeretné, hogy ha a szedhető gyógyszereknek a hatásosságát igazolnák.
Ez ellen milyen kifogásod van?
Szeretsz hatástalan szereket enni?
Ragaszkodsz ahhoz, hogy átverhessenek? Szerinted nem hatna a homeobogyód, ha nem az lenne ráírva, hogy homeopatikus gyógyszer, hanem mondjuk csak az, hogy C30 hígítású ételkiegészítő?
Ezen múlna hatása?

A perlekedésre meg nekünk nincs túl sok módunk, végül is MINKET nem vertek át.

A svindli termékekből haszonhúzók azonban akár perelhetnének is, vagy legalább sajtóhelyreigazítást igényelhetnének.
Nem teszik, szerintem azért, mert tudják, hogy az állításaink valósak.
Te tudsz erre jobb magyarázatot?

A "nevetséges Arsenicum Album" bevételen mit értesz? Mi nem azt vettünk be. De mi alapján mondod, hogy az a szer nevetséges?

Avatar 2011.02.21. 17:48:03

@dbeata: Szia! Szép ez a kamu sztori Pitagoraszról. Persze ilyet én is tudok szülni bárkiről... Pl Hahnemann egyszer influenzás lett, méghozzá legjobb barátjával egy időben. Ő szedte a maga homeopátiás szereit, a haverja meg semmi különös gyógymódot nem alkalmazott magán, mégis előbb kigyógyult a betegségből. Ekkor Hahnemann azt mondta: "Oh, ez az egész hígítgatás tök hülyeség! Szart se ér az egész, csak nehogy a fülébe jusson a betegeimnek, mert levernek, mint vak a poharat.".

Jut eszembe influenza:
Az Oscillococcinum reklámjában reklamfilmek.com/video.php?firm=193&cat=29 semmi homeopata kivizsgálásról, alkati szer választásról nincs szó. Azt mondják, szedd be és fütyülhetsz az influenzára. Na, akkor ezzel prímán lehetne kettős vak tesztelni! Vagy van még valami kifogás, ami miatt nem alkalmazható a módszer a valós hatékonyság tesztelésére?

A comment.blog.hu-n pedig még mindig várom a válaszaidat az általam feltett kérdésekre...

szemet 2011.02.21. 19:24:30

@dbeata: Én tisztelem a bölcs embereket. Pitagorasz módszere (vagyis nem az övé, a meditáció általánosan elterjedt tőle függetlenül) legfőképp önmagad megismerésére alkalmas: ebben a közvetlen személyes tapasztalat nélkülözhetetlen, és tudomány mindenképpen csak áttételesen nyújthat segítséget.

A HP-vel viszont pont fordított a helyzet: a személyes tapasztalat nem feltétlenül mérvadó, a tudomány meg képes vele kapcsolatos állításokat vizsgálni

Tul. képpen sértés az igazi bölcsekre nézve amikor rájuk hivatkozva próbálnak igazolni "természetfeletti" jelenségeket, ami általában még csak nem is konkrét közvetlen hivatkozással történik (X.Y. megvilágosodott mester azt mondta a HP-ről, hogy...), hanem valami olyasféle kicsavart logikával, hogy:
a bölcsek nehezen érthető és elfogadható dolgokat mondanak, a HP is nehezen érthető és elfogadható, ezért ha igaza van a bölcseknek, éppúgy igaza lehet a HP-nek is...

Éppúgy szoktak hivatkozni a kvantum-mechanikára, ha az különös és érthetetlen és igaz akkor más különös és érthetetlen dolgokban sem kéne kételkedni.

Ez viszont helytelen következtetés...

Hraskó Gábor · http://xaknak.hrasko.com 2011.02.21. 19:31:58

A klubnapot a Galileowebcast jóvoltából az interneten élőben közvetítjük: www.galileowebcast.hu/kozvetites.html. Aki így kívánja követni a beszélgetést, annak ajánljuk, hogy még a rendezvény előtt keresse fel a közvetítés oldalát és az állandóan közvetített archív felvételekkel tesztelje le, hogy tudja-e venni az adást. Ha sehogy se megy, akkor ajánljuk, hogy töltse le az MPlayer lejátszó portable változatát (download.chip.eu/hu/MPlayer-Portable_3638854.html ). Ezt bármilyen könyvtárba lehet installálni és nem ír bele a registrybe se. Ebben a lejátszóban a közvetítés URL-jét beírva már vehető is az adás: www.galileowebcast.hu/kozvetites_8080.m3u

dbeata 2011.02.21. 19:32:25

@szemet:

Na, köszönöm, végre valaki, aki nem csak köpködő stílusban firkálgat. Ön, akit nem ismerek, máris szimpatikus számomra. Pusztán azért, mert emberként tekint rám, és nem ócsárol. Én nem a kvantum mechanikára hivatkozom, hanem saját személyes tapasztalatomra, ami nekem minden "tudomány" bizonyító erejénél jobban igazolta, hogy hatásos a HP, és nem kell benne hinni. Nem hatóanyagelvű gyógyításról van szó, ezért teljesen értelmetlen és hiábavaló a hatóanyagot méricskélni benne és ez alapján ítélkezni felette. Viszont, bármennyire is megörültem levelének, muszáj, hogy befogjam a számat, merthogy már megfogadtam, hogy abbahagyom a harcoskodást, mert csak levesz energiával úgyhogy még egyszer köszönöm, hogy írt, akárki is legyen, és most már offoltam is.

fordulo_bogyo 2011.02.21. 19:54:28

Van valahol egy visoznylag rovid, jol megfogalmazott, atlagembernek szolo osszefoglalo iras arrol, miert nem elfogadhato erv a szemlyes tapasztalatra hivatkozas a gyogyulasokkal kapcsolatban?
En meg unom, hogy ujra es ujra elokerul ez az erv.

Zsolesz14 2011.02.21. 20:47:58

@dbeata: Szép kis menekülő taktika. A sok felmerülő kérdésre miért nem válaszol? Már ezerszer el lett mondva, hogy a klinikai teszteknél teljesen mindegy, hogy hogyan hat valami, a rendszer azt teszteli, hogy hat-e egyáltalán. És a tesztek azt mutatják, hogy nem hat. Ezen tényleg nem értem mit nem lehet érteni. Persze igen, már látom is a választ:
-nincs igazad, mert bunkó vagy
-az én személyes tapasztalatom felülmúl bármilyen klinikai vizsgálatot
@fordulo_bogyo: Nem akarom reklámozni magam, de pont most írtam egy összefoglalót az ilyenekről a blogomra, pontosan azért, mert nagyon untam a tipikus válaszokat. Persze olykor kicsit vulgáris vagyok, ezért nem ajánlom az olyanoknak, akiknek rengeteg energiára van szükségük, még a végén levesz belőle :)

fordulo_bogyo 2011.02.22. 02:24:08

@Zsolesz14: Most olvastam, nagyon jo, pont ilyenre gondoltam, engedelmeddel hivatkozni fogok ra. Koszi!

schrodingersdawg.blog.hu/2011/02/20/homeopatia_gondolatok_a_10_23_kampanyrol

Erdemes lenne ebbol kesziteni egy altalanos valtozatot, mert nagyon jol osszeszedted es jol kifejtetted az erveket, s azok ervenyesek a homeopatian kivul az osszes tobbi gyogyaszati altudmanyra is.

Feketelista 2011.02.22. 11:30:43

Hasmenéses hányásos influenza esetén ki lehet próbálni az arsenicum album9-est. Előtte utána 1/2 órával csak szénsavmentes ásványvizet igyon. A kezelés ideje alatt ne kávézzon. Első adagtól rosszabbul lesz, a másodiknál elmúlik. Nálunk mindig ez volt a hatásmechanizmus.

Gukker 2011.02.22. 11:47:23

@Feketelista: Miért nem szabad kávézni?

pounderstibbons 2011.02.22. 12:04:02

@Feketelista:
"Első adagtól rosszabbul lesz, a másodiknál elmúlik. Nálunk mindig ez volt a hatásmechanizmus. "
Ez nem hatásmechanizmus, hanem közelítőleg a betegség egy szakaszának egy leírása.

Ami szerint a betegség zavartalanul folytatódott (sőt rosszabbodott) a homeobogyó fogyasztását követően, majd meggyógyult.
Ha nem szedi be, vélhetően ugyanez történt volna.
Esetleg, ha a gyermek "megtanulta", hogy a szer bevételét követően rosszabbodik az állapota, már ez is előidézhet nála rosszabbodást, így a szer bevétele nélkül akár el is maradhatott volna a gyógyulás.

Elég kevesen nem gyógyulnak meg az influenzából mindenfajta (homeós, vagy egyéb) gyógyszeres segítség nélkül is, pont ezért hír, ha valaki mégis meghal benne.

Ez kb. egy hatásmechanizmus leírása egy valódi gyógyszernél:
hu.wikipedia.org/wiki/Acetilszalicilsav#Hat.C3.A1sa

Feketelista 2011.02.22. 12:51:33

De nem fél nap alatt. Nem győzködök senkit. Engem sem fog senki meggyőzni. Csak azt nem szeretném, ha hatalmi szóval döntenének helyettem.

Feketelista 2011.02.22. 13:03:31

A kávé közömbösíti a hatást, a menthol és az illóolajok is. Bocsánat, hogy miért pontosan nem tudom, nem vagyok orvos, csak felhasználó (10 éve).

Zsolesz14 2011.02.22. 13:10:07

@Feketelista: Leírom másodjára is a kedvedért, mert úgy látszik nem érted. Senki nem fog hatalmi szóval dönteni helyetted. Ha utánaolvastál volna, hogy mi volt a kampány célja, akkor nem lennének ilyen tévképzeteid. Kérlek pótold hiányosságaidat mielőtt ilyen csacsiságokat irogatsz :)

Avatar 2011.02.22. 13:13:04

@Feketelista: Nem arról van szó, hogy neked ne legyen szabad hinni a homeopátiában, és ne szedhess ilyen bogyókat, ilyen értelemben senki nem akar helyetted dönteni.
Csak ne akarják megtéveszteni az embereket azzal, hogy gyógyszernek neveznek olyan készítményeket, aminek a hatásosságát sosem vizsgálták a gyógyszerektől elvárt alapossággal.
Hasonló módon, mint ahogy a savóból készített "reggeli ital" sem hozható forgalomba tej néven.

maycontainnuts 2011.02.22. 13:14:14

@Feketelista:
Ha csak fél napig tart, akkor mikor és ki diagnosztizálta az influenzát, aminek 5-6 nap az átlagos kifutási ideje?
Én ennyi idő alatt az orvoshoz se jutok el.
Ha tényleg influenza (és nem volt téves a diagnózis) akkor ha az 5-6. nap adod a gyereknek, akkor lehetséges, hogy úgy tűnhet, mintha fél nap alatt hatott volna.

Mellesleg mi az, hogy "Nálunk mindig ez volt a hatásmechanizmus"? Ez mégis hány betegség évente? Merthogy máshol te magad írtad, hogy alig kell orvost látnotok...

"Bocsánat, hogy miért pontosan nem tudom, nem vagyok orvos, csak felhasználó (10 éve). "
Az a baj, hogy az orvosod se tudja (akárhány éve orvos), sőt senki más se.
Ahogy ezt se tudni miként hathat a HP bogyója. De ezt nem is várjuk el, mert senki se tudja.

De annyit én elvárnék egy orvostól, hogy influenzára ne bizonyítatlan hatásosságú, hanem hatásos szert adjon, ha már ad valamit.
Vagy mondja azt, hogy igyon sok folyadékot és pihenjen a gyerek. Még ez is tisztességesebb, mint olyan "gyógyszert" adni, aminek nem is vizsgálták a hatékonyságát.

Hatalmi szó meg végképp nincs nálunk.
Annyit szeretnénk elérni, hogy hatásosságukban igazolt szerek legyenek gyógyszerként forgalmazhatóak, de ezt nem csak a homeopatikus gyógyszerekkel szemben várjuk el, hanem bármely más gyógyszerrel szemben is.
És a homeopatákkal ellentétben, mi a tevékenységünkért nem kapunk pénzt senkitől.

kCsaba 2011.02.22. 18:00:08

Először is üdvözlet mindenkinek, új vagyok itt. Nem tudom, hogy elmondhatok-e olyat, amit nem írtak még le előttem, de talán lesz értelme a hozzászólásaimnak.

Amikor fáj a gyomrod, hányás/hasmenés tünetekkel elmész a háziorvosodhoz és azt mondja, hogy ,,ropi, keksz, tea és feküdj sokat", akkor miután meggyógyultál nem azt fogod mondani, hogy a tea és a ropi által közvetített információktól lettél jobban. Meggyógyultál. Egyszerűen Magadtól.
Ezen a betegségen nem segített volna, ha megfázás elleni szert veszel be, mint ahogy például az sem segít, ha elköhinted magad azonnal antibiotikumkúrát tartasz.
Az alternatív elméletekre fogékonyak által annyira gyűlölt tudomány pontosan azért szeretné vizsgálni ezeket a szereket, hogy
a.) biztosak legyünk abban, hogy hatásosak és nem kívánt mellékhatásai sincsenek.
b.) esetlegesen ha képesek lennénk megérteni vagy legalább más esetekben alkalmazni például a homeopátiás módszert rengeteg problémát megoldhatnánk. (például kenyér hígításával az élelmiszerhiányt)
A tudomány alapvetően úgy működik, hogy megfigyel, majd a megfigyeléseket teszteknek veti alá (nem elég az, hogy egyszer valami működött, képzeld el, ha úgy szállnál fel egy repülőre, hogy ,,egyszer már le tudott szállni, ezért biztosan most is le fog"), elemez, elméleteket gyárt, megpróbál bizonyítani, a bizonyítható, alátámasztható sejtések megmaradnak, a hibásak pedig eltűnnek. Azt kellene megérteni, hogy azok az emberek, akik azért állnak ki, hogy ne lehessen ellenőrizetlen termékeket gyógyszerként eladni, azok nem ellenetek vannak, hanem értetek...
Ez az elemző hozzáállás rengeteg sikerhez juttatta már az emberiséget (senki nem vitatja, hogy voltak zsákutcák is), a görcsös ragaszkodás és a megmagyarázhatatlan keresése mit adott eddig? (Tudom, ez nem érv, de érdekel, hogy miben lett ettől jobb a világ.)

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.02.22. 19:06:54

Valaki megtudná mondani, hogy mit jelentenek a magyar nyelvben a homeopátiás szerek? Ami ellen az említett társaság agitált:? Egy csoportban vannak a gyógynövény kivonatok vagy akupunktúrás kezelés valamiféle felhígitott vizes hokuszpokusz szerekkel??

Kínában élek, kínai orvos barátnőm is van. Itt ugyan van nyugati gyógyszeripari lobbi, de több mint kétezer év megszokottan működő tudását nem fogják eltörölni ezek a lobbisták.

Nyugtassatok meg, hogy nincs ember aki azt hiszi, hogy a gyógynövényeknek vagy a hagyományos kínai orvoslásnak semmi hatása?

(az emlegetett millioszorosan felhigitott vegyuletrol fogalmam sincs, elegge humbuknak hangzik.)

kCsaba 2011.02.22. 19:20:51

Nem gondolom, hogy bizonyos növények hatását bárki is kétségbe vonná, főleg, mert a hagyományos európai gyógyászat is használ növényi eredetű hatóanyagokat. Az egyéb ,,különleges terápiákkal" már óvatosabb lennék, az, hogy hosszú ideje használatban van, önmagában még nem bizonyít semmi, például sokáig használt kezelés volt sokfajta betegségre a ,,rossz vér" leeresztése érvágással, ami akármennyire is hosszú ideig használt kezelés volt, ma nem hiszem, hogy sokan lennének azok, akik így kívánják gyógyíttatni magukat.

pounderstibbons 2011.02.22. 21:35:35

@kCsaba:
Igazán öröm új kommentelőket látni, nem kevés lényeglátással.
Üdvözöllek!

ment_a_lista 2011.02.23. 08:05:10

Ha jól értettem Paál Tamás érvelését a tegnapi előadáson akkor ezt mondta (?):
Az emberek egy jelentős tömege hisz a homeopátiában, ezen emberek szedni akarnak valamilyen szert. Igényük nagy nyomást jelent a törvényalkotókra, akik engedve ennek a nyomásnak megteremtik a törvényi hátterét ennek az igénynek. Ez kötelezi a szakmai szervezeteket (ellenőrzés, engedélyezés), hogy természettudományos ismereteiket félretéve kijelöljék az utat ezen szereknek a patikákba. Hozzátéve azt az opportunista magyarázatot, hogy még mindig jobb, hogy ellenőrzött "valamit" vesznek-szednek, mintha ellenőrzés nélküli "vad dolgokat" nyelnének.
Félelmetes távlatokat nyit ez az érvelés, IMHO.

Áramlat_ 2011.02.23. 12:13:57

@ment_a_lista:

"Félelmetes távlatokat nyit ez az érvelés, IMHO."

Egyet felejtesz el - az OGYI hatóság, amelynek a törvények betartása a célja.

és itt fontos megemlíteni az "1997. évi CLIV. törvényt az egészségügyről"
amely nem csak a tudományos szempontokat, hanem !!! az etikai és társadalmi nézőpontot is figyelembe veszi a szabályozáskor és lényegében erre a szemléletre hivatkozott Paál Tamás.

e törvény alapján:
1. A betegeknek joguk van nem-konvencionális eljárásokat igénybe venni
2. nem-konvencionális eljárások ...- természettudományosan megalapozott eljárásoktól eltérő megközelítésből eredő módszereken alapulnak ( a törvény így fogalmaz ..)
3. és ha joguk van természettudományosan nem megalapozott eljárásokat igénybe venni, akkor ne ITT kérd számon a természettudományos ismereteket.

------

Egyébként is a Szkeptikusok nem akarják betiltani a HP-t.

ment_a_lista 2011.02.23. 13:28:35

@Áramlat:
Ha amit írtál azt erre az egy beidézett mondatomra írtad válaszként, akkor felettébb ügyes vagy, esetleg gondolatolvasó parafenomén. Másképpen nehezen tudom értelmezni belemagyarázós válaszodat.

fordulo_bogyo 2011.02.23. 15:09:17

@ment_a_lista: "Az emberek egy jelentős tömege hisz a homeopátiában, ezen emberek szedni akarnak valamilyen szert. Igényük nagy nyomást jelent a törvényalkotókra, akik..."

akik pont olyanok, mint az emberek jelentos tomege (a valasztoik), oket is megvezettek, atvertek. Es torvenyesitik az atverest.

Valoban felelmetes perspektiva.

fordulo_bogyo 2011.02.23. 15:15:04

@Áramlat:

Vajon joguk van az embereknek nem termeszettudomanyos alapon epitett hidakhoz, hazakhoz, repulogepekhez, autobuszokhoz is?

Nem termeszettudomanyos alapon mukodo televiziokeszuleket is szabad arusitani? [ures kartondoboz, gondolatatvitellel mukodik, gyakorlas kerdese, hogy latod-e hallod-e az adast]

Miert kene csak a gyogyaszatra korlatozni ezt az elvet?

sztrugackij 2011.02.23. 16:44:46

@Chaoyang: A homeopátiás készítmények lényegében hatóanyag nélküli ,gyógyszernek nem minősülő csodabogyócskák amit olcsón ,óriási mennyiségben lehet előállítani és hatalmas haszonnal forgalmazni.
Nincs méregdrága kutatás-fejlesztés,nincs tesztelés és hosszadalmas engedélyezési procedúra.
Az emberek megveszik mert hülyék.

Tom Benko 2011.02.23. 18:26:44

@Áramlat: Az embereknek joguk van hülyének lenni. De hogy a saját hülyeségüket követendő példaként állítsák be...

paligreg 2011.02.24. 05:21:07

@fordulo_bogyo: Csakhogy az ilyen tv-t a játékboltban is már csak az igen kicsiny gyermekek részére veszik meg. Ugyebár a kereskedelmi tv-k műsorainak zöme kifejezetten enyhén szólva butaság, és sokszor a köztévék sem jeleskednek az ismeretterjesztés terén.Különösen nem az orvoslások, jóslások és csodavárások terén. Tehát a gondolatátvitel(közlés) a működési alapokkal kapcsolatban gond nélküli tv készülékeken keresztül sem igen valósul meg.
@Áramlat csak annyiban pontatlan, hogy a hatóságnak nem célja, hanem feladata és kötelessége a törvények pontos - mondom pontos - betartása, és jogkörének határáig annak betartatása. Ez a hatóság (helyes) működési elve. Az igazi kérdés az, hogy mi a törvények és a törvényhozás működési elve és gyakorlata. Ha egy hülye társadalom, közösség hülye törvényeket enged meg magának, akkor bizony issza annak a levét! A mi kampányunk célja épp az, hogy felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy a hülyeségnek itt a határa, és ne tovább! Úgy látom eredményesek vagyunk. Látjuk az utat egészen az EU-ig. A kampány nélkül eddig a tegnapi beszélgetésig sem jutottunk volna még el. Sajnos csak a hozzászólásokra jutottam el. Nem szabadna, hibás a hivatalt úgy felelősségre vonni, ahogy azt az "emberi jogvédő" tette. A hivatal tudománya nem csak a természettudomány, hanem többek között a jogtudomány is. Az állítólagos gyógyszergyár iparosnak pedig fogalma sem volt a gyógyszergyártás és gyógyszerminőségbiztosítás, pláne a fejlesztés elemeiről sem. Az pedig, hogy az embereknek joguk lenne hülyének lenni, az a liberalizmus túlhajtása. "Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet.
Jó szóval oktasd, játszani is engedd.
Szép, komoly fiadat!" DE - KEDVES @dbeáta és a hasonlóan gondolkodók, érvelők - a HOMEOPÁTIA NEM JÁTÉK!

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.02.24. 06:18:23

@sztrugackij: Hat ha valaoban hatoanyag nelkuli valamit arulnak, az csalas. De peldaul a kamilla tea vagy a sokfele modon gyogyito ginseng gyoker sem kivan kutatas-fejlesztest, attol meg jo.

Itt Kinaban vannak szakacsok akiknek ha elmondod mi bajod van, meg vagy fazva, reuma gyotor stb, akkor ugy foz, hogy a fuszerek, zoldsegek, amiket felhasznal (plusz, hogy suti-e vagy fozi) javitjak a kozerzeted es hozzajarulnak a gyogyulashoz. Az etel aran felul ez nem kerul semmibe, mert a "kutatas-fejlesztes" mar 2000 eve megtortent :DD De ettol meg hasznos. Az a baj, hogy ez a hiszteria a higitott vizek ellen, rossz hatassal van azokra, akik amolyan "anyukam"modon, a leheto legvegso esetben szeretnek gyogyszerhez nyulni kissebb nagyobb gondok eseten. () Sot jon egy uj generacio, ami majd minden megfazaskor valami eros antibiotikumot ad a gyerekenek vagy hasonlo, es jon majd egy epidema es kihalunk mint a sicc, mert a bacik rezisztensek lesznek. Nem beszelve arrol, hogy ha ilyen mennyisegu fogyasztas van es a gyartas olcso - a gyogyszeripar motivalt lesz, hogy betegge tegyen egesz tarsadalmakat, stresszese, szivbetegge a silany taplalekon keresztul stb. Bar szerintem mindenkinek vilagos, hogy ez mar zajlik. Es mivel gyogynovenyeket pl. mindenki vagy tobben tudnanak termelni, ez a "maffia" mindenaron a kemikaliakat nyomja eloterbe, hogy ne legyen konkurenciaja. Megveszi a fel amerikai szenatust, kormanyt akarkit, hogy ne legyen alternativa, csak mereg draga gyogyszer (mereg) mindenkinek, lehetoleg a dragabb fajta. (sicko) Anyway...

fordulo_bogyo 2011.02.24. 06:54:42

@Chaoyang: " Hat ha valaoban hatoanyag nelkuli valamit arulnak, az csalas."
Valoban az.

"ha ilyen mennyisegu fogyasztas van es a gyartas olcso - a gyogyszeripar motivalt lesz, hogy betegge tegyen egesz tarsadalmakat, stresszese, szivbetegge a silany taplalekon keresztul stb."

A homeopatias szert arusito es azt ajanloknak, a kamilla-farmereknek es gyogynovenyboltoknak ugyanez az erdeke,nem?

"peldaul a kamilla tea vagy a sokfele modon gyogyito ginseng gyoker sem kivan kutatas-fejlesztest, attol meg jo"

Persze. Mire jo? AIDS? Magas vernyomas? Cukorbetegseg? Szepszis (szisztemas bakteriumfertozes)? Vermergezes?...

Felre ne erts. Szeretem a kamillateat, finom ital. De nem a tuszos mandulagyulladas, vagy a vakbelgyulldas gyogyszere.

Zsolesz14 2011.02.24. 09:41:44

Ou, atyaág kezdődik... Hadd írjam le előre azt, ami most fog következni:
-a gyógyszerek mérgek
-ami szintetikus az rossz, a természetes a jó
-a gyógyszergyárak mérgeznek minket, hogy aztán meggazdagodjanak belőlünk
-az ősidők gyógymódjai a legjobbak! leszámítva persze azokat, amik nem például érvágás
stb stb... semmi új nincs a láthatáron? :)

pounderstibbons 2011.02.24. 10:54:16

@Zsolesz14:
Nem kezdődik. Chaoyang-gal ez már lement korábban.
szkeptikus.blog.hu/2011/01/21/miert_nem_gyogyithatoak_a_fanatikusok/fullcommentlist/1#c12276041

Persze lehet, hogy most majd folytatódik...

pici 2011.02.24. 14:25:05

Tévedés ne érjen senkit, a gyógynövényeket a farmakológia is ismeri, tanítja. A gyógynövény- és drogismeret a gyógyszerészkarokon tanított tárgy. Nagyon sok olyan gyógyszer van ami tkp. növényi kivonat, sok hatóanyagot növényből izolálnak. DE, a gyógynövény, vagy a kivonat tartalmazza a hatóanyagot, a homeopátiás szerek nem tartalmaznak hatóanyagot, és ezt a homeopátia is elismerte. Azokon a gyógyszerteszteken amiken a gyógynövénykivonatok átmennek a homeopátiás szerek nem.
Tehát: csalás.

carl badog 2011.02.24. 19:16:28

@Tom Benko: @Áramlat:" Az embereknek joguk van hülyének lenni."

Sajnos visszaélnek a jogaikkal. :(

Senkifia 2011.02.25. 11:12:56

ez az egész vágó-cirkusz, a túladagolással kb olyan szintű volt,mintha kiállt volna ...bárki ismert egyén, beszedett volna kamerák előtt 20 gramm (20ezer miligramm) aszkorbinsavat,majd kijelentette volna:lám, nem is gyógyítja a skorbutot,és nincs is benne semmi,mert nem lett semmi bajom,pedig túladagoltam :)
már nem fizet a credithill,vagy mi? ezért a "hitelek BAR listásoknak" -Vágó átnyergelt a gyógyszergyártókhoz? :)

pounderstibbons 2011.02.25. 13:05:52

@Senkifia:
A "cirkusz" keretében egy homeopaták által alvászavarra is adott szer napi ajánlott adagjának többszörösét szedtük be, nem pedig valamiféle C-vitamint.
Még csak álmos se lett tőle senki.
Nem csak nálunk hetven ember, hanem világszerte több mint ezer szkeptikus, még csak nem is ásított.

Ne próbáld ki ezt egy szintén alvászavarra adott normál altatóval, mert az tényleg hatásos, és emiatt könnyedén túladagolható.
Hasonló nagy hígítású (nem mindegyik HP szer ilyen, de az csekély hígításúakkal másfajta bajunk van) homeopatikus termékek MINDEGYIKE veszélytelenül "túladagolható", ezzel felhívható a figyelem hatásmentességükre is.

Senkifia 2011.02.25. 14:06:28

@pounderstibbons: gondolom alvászavaros se volt senki.... hát ezaz :)
Ja és pont ez a lényege(az egyik) a homeopátiának....hogy nyugodtan "túladagolhatod",mert gyakorlatilag nem lesz bajod.
Amúgy csak mondom:ugyanezt a cirkuszt eljátszották már Svájcban pár éve, Nagy Britanniában a tavaly,ha jól emlékszem, és mindkét esetben a homeopátia jött ki jól a cirkuszból. Kéne valami mást is kitalálni,mert ez a "nincsbennesemmi" nem akar sikerülni :)
Más.Miért zavar téged,vagy vágót(ja őt nem, ő gondolom pénzért volt zavart:)),vagy bárkit,hogy én egy általad placebonak vélt szerre költöm a pénzem,és hagyom,hogy meghülyítsenek?mondom: az én pénzem, semmi TB támogatás,mert gondolom azért azzal tisztában vagytok,hogy senki semmivel nem támogatja a homeopátiás szereket.Ami így elsőre eszembejut ennek kapcsán, az az,hogy valaki qrvasok pénzt adott azért,hogy ti ezt a "civil" szkeptikus cirkuszt végigcsináljátok. Ja és nem feltétlenül neked,vagy másnak akiről tudnál. ...Mert ez az egy érdek(ja hogy az embertársak érdeke,akiket átvernek? kollégának meg egy rokonnak súlyos allergiája múlt el nyomtalanul a homeopátiának köszönhetően...vagy csak placebo.csak azt nem értem, az egyéb,klasszikus orvoslás által hatásosnak vélt szernél miért nem működik ez a rohadt placebo...hogyhogy csak a homeopátiánál?? :) na ezek az emberek biztosan nem akarnák,hogy nagylelkűen "megmentsétek" őket a "sarlatánoktól...)szóval ez az egy érdek,ti. a gyógyszergyártóké, amit látok, hogy mozgathatja valójában ezt a nagy "civil" szkeptikusságot. De nyugodtan cáfold meg,tényekkel,illetve logikus érvekkel,hogy miért is nincs igazam..
Ja és amiről én beszéltem, az a skorbutra ajánlott C vitamin napi adagjának a sokszorosa...Ami,lévén,hogy a betegség nem áll fenn,semmilyen hatással nincs rád,ha beszeded. A homeopátiás szernek meg nem az a hatása,hogy ha túladagolod,meghalsz,hanem az,hogy minl súlyosabb a tünet,aanál többször,és kisebb időintervallumban szedd be a cuccot,és egy idő után hatni kezd. Tudod,mint az antibiotikum. Amiből ha beveszel két dobozzal, max összef.sod magad, és fájni fog a májad, de hogy a bakteriális fertőzésedet nem mulasztja el, az is hétszentség. Azért találták ki a hosszadalmas, napi 2-3 alkalmas kezelést. Szóval ennyit a zkepticizmusról,meg arról,hogy mennyire nincs nekem igazam,miközben a szkeptikusoknak meg igaza an :)

Senkifia 2011.02.25. 16:30:51

@pounderstibbons: ja és nem vagyok elvakult,csak HP-át használó,hívő,aki nem engedi beoltatni sem a gyereket a kötelező oltásokkal:) Minden oltásunk megvan,és gennyes mandulára antibiotikumot szedünk.
csak nem értek egyet az orrbaszájba felírt antibiotikumokkal,amit pl anno a gyereknek írtak fel sima takonykorra(hangsúlyozom:NEM tüszős mandula-vagy tüdőgyuladásra,ahogy itt "érvelt" valaki).Mostani gyermekorvosunk mellékesen homeopata,és golyócskákat ír fel lázra is.És csodák csodája,működik,like a charm. Miközben a nagyfiamnak a tüszős mandulájára első klikkre írta a szükséges rossz antibiotikumot. És TERMÉSZETESEN be is adtuk neki.
Továbbra sem értem, a homeopátia térnyerése miatt többé-kevésbé méretes bevételtől eleső gyógyszergyártókon kívül,még kinek az érdekeit véditek ilyen vadul,illetve kinek az érdekei sérülnek? Ja hogy a felhasználóké? akik használják,és hisznek benne,mert használ nekik? Hát akkor ők így jártak(-tunk:)
Foglalkozásom miatt nem üdvös nekem a gyulladt torok. Egyszer a dokink a heveny torokgyulladásomra(se láz,se gennyes mandula, csak takonykor),felírt egy antibiotikumot,aminek volt 3 db hatásköre.heveny torokgyulladás mellé kiegészítő kezelés, 1 bizonyos tipusú tüdőgyulladás,meg még valami. A mellékhatások 2 oldalon keresztül felsorolva.Köztük a gyakoriak :hasfájás-menés,hányás,fejfájás, közepesen gyakoriak amnézia(!!!),ritkán achilles ín szakadás(!!!).na elolvastam,nem szedtem be,és láss csodát:egy hét múlva kutya bajom. A homeopátia ugyanezt a7 napot lenyomta 2-3-4 napra. De biztos én vagyok a hülye,hogy sima vírusos takonykorra nem szedek antibiotikumot(lévén hogy ne használ SEMMIT:)),amúgy vírusra a hagyományos orvoslásnak nem nagyon van szere,csak qrvadrága,és nem influenzára. Szezonálisra biztosan nem írnak fel Tamiflu-t. Úgyhogy marad az immunrendszerem Ami nélkül az atyaisten gyögyszere sem használna, természetesemn. Úgyhoogy inkább immunerősítőt eszegetek hébehóba. Meg mellékhatásmentes homeopátiát,kövezzenek meg :)
De hogy ezzel kit sértek meg,és hogy 'ezernél is többen" tüntessenek a nézeteim ellen a világban,a 7milliárdos emberiségből,meg petíciókat írjanak "civilek", azt továbbra sem értem,hogy miért van...

fordulo_bogyo 2011.02.25. 18:52:16

@Senkifia: "Egyszer a dokink a heveny torokgyulladásomra(se láz,se gennyes mandula, csak takonykor),felírt egy antibiotikumot,aminek volt 3 db hatásköre.heveny torokgyulladás mellé kiegészítő kezelés, 1 bizonyos tipusú tüdőgyulladás,meg még valami. A mellékhatások 2 oldalon keresztül felsorolva.Köztük a gyakoriak :hasfájás-menés,hányás,fejfájás, közepesen gyakoriak amnézia(!!!),ritkán achilles ín szakadás(!!!).na elolvastam,nem szedtem be,és láss csodát:egy hét múlva kutya bajom. "

Minek mentel ezzel orvoshoz egyaltalan?
A natha-takony egy het alatt magatol gyogyul.

Senkifia 2011.02.26. 00:28:19

@fordulo_bogyo: mert a foglalkozásomból kifolyólag sajnos nekem dokihoz kell mennem gyulladt torokkal,mert a takonykór jelentős munkaképesség-csökkenéssel jár nálam :).... De asszem írtam is. vagy csak abban a hsz-ban,ami végül böngésző összeomlás miatt nem ment el? na akkor majd most :)
amúgy pont ez a lényeg...hogy magától is gyógyul. de HPval még gyorsabban :)

Senkifia 2011.02.26. 00:32:24

@fordulo_bogyo: de itt is írtam:"Foglalkozásom miatt nem üdvös nekem a gyulladt torok. " :) nem olvastad figyelmesen.vagy nem írtam érthetően.

pounderstibbons 2011.02.26. 00:42:43

@Senkifia:
"gondolom alvászavaros se volt senki.... hát ezaz" :)
Mutass egy szert alvászavarra, ami tényleg hat és aminek nincs semmi hatása a nem alvászavarosokra, még 50*es túladagolásban sem. Tudsz ilyet?

Csak az mellékhatásmentes, ami egyben hatásmentes is.

"Más.Miért zavar téged,vagy vágót(ja őt nem, ő gondolom pénzért volt zavart:)),vagy bárkit,hogy én egy általad placebonak vélt szerre költöm a pénzem,és hagyom,hogy meghülyítsenek?"

Ad 1., Miért zavar téged, hogy valakik tiltakoznak valami ellen, ami dacára annak, hogy csak placebo, nem placeboként van árusítva (kvázi hazudnak róla).

Ad 2., Tegyük fel, hogy feleséged a takonykór miatt egy sarlatántól hígított beléndeket vesz a takonykórodra és akkora összeget hagy ott, amiből lakást tudtál volna venni, de a sarlatán meggyőzte, mert nemcsak takonykórra jó, hanem rák ellen és megállítja a hajhullást is.

Ezután te megfedded asszonyod és bemész a rendőrségre feljelenteni a sarlatánt, de az unott rendőrtiszt megkérdezi, hogy:
"Miért zavar téged, vagy bárkit,hogy te általad placebonak vélt szerre költötte a feleséged a pénzed,és hagyta,hogy meghülyítsék?"

Nem örültél volna hasonló esetben, ha valaki felhívja asszonyod figyelmét, a sarlatán beléndekfüvének hatástalanságára korábban?

Félreértések elkerülése végett:
A megmozdulást nem támogatta semmilyen módon, semmilyen gyógyszercég.
Minden résztvevő magának fizette, a szert és a pólót.
A dologból bevétele nem származott a társaságnak, vagy tagjainak.

fordulo_bogyo 2011.02.26. 00:54:29

@Senkifia: "a foglalkozásomból kifolyólag sajnos nekem dokihoz kell mennem gyulladt torokkal,mert a takonykór jelentős munkaképesség-csökkenéssel jár nálam"

"Egyszer a dokink a heveny torokgyulladásomra(se láz,se gennyes mandula, csak takonykor),felírt egy antibiotikumot...nem szedtem"

Akkor miert mentel orvoshoz?, ha nem fogadtad emg a tanacsat? Igazolas kellett, hogy voltal vele orvosnal?

"be,és láss csodát:egy hét múlva kutya bajom."
OK

"A homeopátia ugyanezt a7 napot lenyomta 2-3-4 napra."

Na most ezt probald meg elmagyarazni, hogy honnan lehet tudni.
Arra gondolok, hogy vagy szedsz homeopatit, vagy nem szedsz. De egyszerre nem lehet szedni is, meg nem is.

Hany alkalommal volt torokgyulladasod, abbol mennyi volt kezeletlen es mennyi homeopatis? Es melyik mennyi ideig tartott?
Pontosan hogyan hatarozod meg az idot, hogy meddig tart a betegseg (mert ugya fokozatosan leszel jobban).

Ugy erted, miert kerdem? Nincs ket egyforma torokgyullas, meg te sem vagy ugyanaz (jobb/rosszabb eronlet, a masodiknal mar emlekszik az immunrendszer az elozore, igy hatekonyebb lehet, stb).

Magyarul: ketelkedek abban, hogy hiteles lenne az llaitasod, hogy homeopval hamarabb mulik el a bajod.
De probalj meggyozni a fenti kerdesekre valaszolva.

Avatar 2011.02.26. 22:01:17

@Senkifia: "amúgy pont ez a lényeg...hogy magától is gyógyul. de HPval még gyorsabban :) "

Ez neked egy személyes véleményed, tiszteletben tartom. Ha így gondolod szedd nyugodtan a homeopátiás szert, amit szoktál.
Viszont a gyógyszer szót szeretném, ha fenntartanánk azoknak a szereknek, amiknek statisztikailag kimutatható, igazolt hatása van.

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása