Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Szkeptikus Klub: Mi baj van a "finnugor rokonság"-gal?

A Szkeptikus Klub következő rendezvényén Fejes László nyelvész-újságíró (Nyelv és Tudomány), a Szkeptikus Társaság tagja előadását hallgathatjuk meg.

A magyar történelem kevés pontja vált ki annyi vitát, mint éppen a kezdete – legalábbis ha a magyar nyelv származásának a kérdését a magyar nép története legelső pontjának tekintjük. Áltudományos körökre jellemző a kérdés túlhangsúlyozása és elbagatellizálása is, a kérdéskör kutatását pedig összeesküvés-elméletek veszik körül. Az előadás megkísérli a maga értékén kezelni a kérdést, eloszlatni a tudománytörténeti tévhiteket, illetve választ adni arra, miért válthat ki a probléma ekkora indulatokat.

Az előadás ideje és helye:
2011. június 21. kedd, 18.00 óra
BME Fizika Tanszék, 1111 Budapest, Budafoki út 8. F épület III. lépcsőház II. em. 13. terem
térképvázlat itt

A klubnap nyitott, a részvétel díjtalan. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!


Frissítés!

Az előadás prezentációja:

A klubest hangfelvétele (mp3):

Leírás Időtartam (óra:perc) Méret (MB) Letöltés Streaming
Előadás 1:00 82,4
Kérdések, hozzászólások 1:31 124

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr892987872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2011.06.18. 11:32:31

Lesz majd róla hang-vagy videofelvétel?

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2011.06.18. 15:27:19

Kb 10ezer km-re vagyok a helyszíntől-ezért is örülnék valami felvételnek/ írásos beszámolónak :)

Joco74 2011.06.18. 20:19:42

@安徳拉希: És ezt elfogadható indoknak érzed? :D

fuhur 2011.06.20. 09:54:23

@安徳拉希: Időben kell elindulni! :-D

pounderstibbons 2011.06.20. 16:20:19

@fuhur:

Meg aki Magyar létére elszakad a Pilisi SzívCsakrától, az magára vessen.

Vagy nem is Magyar. (Pláne ezzel látványra is idegenszerű indaazonosítóval)

Akkor meg inkább ne is jöjjön ide.

Aki idejön, és nemMagyar, az mindig gyanús.

Idejönnek, egész nap nem dolgoznak semmit, ha meg mégis, akkor elveszik a munkát a világszínvonalú Magyar munkaerő elől.
Vagy ha már idejönnek, vegyék fel szépen az azonosításukra alkalmas "nemMagyar vagyok, hanem turista." feliratú egyen-pólót.

Csak nálam ezeröccász.
:)

2011.06.22. 08:40:32

@pounderstibbons:
Hagyd már! Kalandozik!
A négyzet meg magyar találmány és ősi szimbolika. (4 db 4-zet!)

tizer · http://ebredjra.blog.hu/ 2011.06.22. 10:54:44

Csudajó volt az előadás! De az utána felhozott kérdések és tévhitek ledarálása is.

Mizar 2011.06.22. 11:14:46

Sajnos lemaradtam erről, de szívesen meghallgatnám, ha föltennék ide.

Nincs semmi gond a "finnugor" eredettel -(idézőjelbe azért teszem mert finnugor nép nem létezett), csak a szétválás időben nagyon távoli, 4500 évvel ezelőtti. Akkoriban épültek Egyiptomban a nagy piramisok.
Időben közelebbi a különböző szkíta népekkel való kapcsolat és még közelebbi a törökös és szláv.
Értelmetlen ezeket a kapcsolatokat szembeállítani egymással.

Szkeptikus Blog · http://szkeptikus.blog.hu 2011.06.23. 01:41:09

Frissítettük a posztot az előadás prezentációjával és hangfelvételével.

bloggerman77 2011.06.26. 22:24:46

Tisztelt Szeptikus blog!

Mivel Fejes László többször jól azonosíthatóan az én szintén bloggerman77 név alatt, a nyest.hu-n tett kommentjeiből idéz, ezért szükségesnek tartom, hogy reagáljak.

Fejes Lászlónak tőlem és "bibi" nevű kommentelőtől idéz, de szándékosan úgy ferdítve, hogy nevetségessé tegyen a hallgatósága előtt. "Ügyes". Vagy inkább tisztességtelen?

Lásd a "csillagos szavak" és a "fordított e" esetét.

Ezt abban a kontextusban vetettem fel, hogy a egyrészt LAIKUS - tehát semmiféle nyelvészeti ismeretekkel nem rendelkező - közönség számára ezek értelmezhetetlenek. Tudom, a tudományos ismeretterjesztés az érettségizett emberektől felfelé számolja a közönségét, az "embert" (ezt a tanárom mondta az egyetemen, mielőtt belekötnének..), de mint tudjuk, ettől vannak lentebb is... Pár millióan.

Én nem tanultam angolul, tehát nem találkoztam az angol szótárakban a kiejtést jelölő "fordított e-vel" - tehát nem tudom, mit jelent... Kb. ennyit Fejes László frappáns magyarázatáról, hogy ezt a jelet és értelmezését mindenki ismeri. Persze. Mindenki, aki tanult angolul...

Ennél is jobb Fejes László másik bon mot-ja, ami szerint aki LAIKUSként érdeklődik a magyar nyelv rokonsága iránt, az tanulja meg a nyelvészeti SZAKterminológiát. Fejes László poénkodik egyet, hogy a vegyészek sem +nacéelt+ mondanak, hanem nátrium-kloridot. Emlékeim szerint az általános és a középiskolai kémia órákon a tanárunk felváltva használta a hétköznapi konyhasó kifejezést a nátrium-kloriddal - és a vizet nem nevezte dihidrogén-oxidnak. Tehát igenis lehetséges a "plebs" szintjén beszélni a tudományos kérdésekről.

A csillagos szavakkal kapcsolatban ÉN tudom, hogy ez a rekonstruált alakot jelöli (és ezért berzenkedem tőle) - de egy általános iskolás tankönyvébe ilyet betenni? Egy ismeretterjesztő munkát elhalmozni velük... Maga Fejes László mondja az előadásában, hogy ezek a csillagos szavak kombináción alapulnak, tehát létezésüket bizonyítani nem tudja senki - és éppen ez okoz sok emberben averziót, mint azt egy sumérhívővel folytatott vitám során a vitapartnerem megjegyezte: a "finnugrászok addig csavarnak bármely szót, ameddig ki nem jön az általuk kitalált szóalak".

Ezután rátérnék arra a részre, ahol Fejes László felhozza az alternatív elméletek közül a török rokonítást, és előad egy zagyvalékot, aminek az égegyadta világon köze nincs ahhoz, amit pl. jómagam itt leírtam.

Fejes László a következőket mondja: (nem szó szerinti idézet): "jött a magyar nevű török nép, akit asszimiláltak a finnugorok, aztán a török magyarok eltűntek".

Nos, Fejes László "szemérmesen" elhallgatta előadásában azt, hogy kommentjeimben a HONFOGLALÓ és KORA-ÁRPÁD-KORI magyar etnikum EGY RÉSZÉNEK török eredetéről írtam-írtunk kommentelő társaimmal. Tehát szó sem volt arról a vízióról a kommentjeinkben, ami az előadásban ilyen torzított formában előkerült.

Fejes László állításával szemben arról írtam, hogy RÉGÉSZETI TIPOLÓGIAI, és ANTROPOLÓGIAI adatok, a korabeli írásos források SZEMÉLY- ÉS MÉLTÓSÁGNEVEI alapján feltételezhető a honfoglaláskori népesség igen jelentős hányadának, jellemzően a vezető réteg és fegyveres kíséretének türk etnicitása, a népesség egy részének vagy egészének kétnyelvűsége, amit a magyar alapszókincsnek egyharmadát kitevő török eredetű szóréteg bizonyít.

Fejes László mindezt NEM mondja el, mint ahogy azt sem, hogy neves régészek is támogatják ezt az őstörténeti elméletet. Biztos őket nem merné lehülyézni, mint azt a előadásában kis hiján megteszi, csak még idejében elharapja a szó végét - de a hangfelvétel túl jó minőségű...

Fejes László tesz egy érdekes kijelentést: egy nyelvváltás során az új nyelvet hozó közösség nem tűnik el. Haitin mekkora ma a francia ("fehér")etnikum aránya? Nos? A lakosság nyelve azonban francia (kreol vagy az irodalmi). Tehát egy nyelvet átadó, "civilizáló" etnikai közeg igenis eltűnhet.

Pökhendi kijelentések, csúsztatások, félremagyarázások, otromba sértegetések. Eddig ilyen stílusban Fodor Istvánt hallottam megnyilvánulni ebben a kérdésben, de most Fejes úr is csatlakozott hozzá. Kár.

mimindannyian · http://wmiki.blog.hu/ 2011.06.26. 23:47:22

@bloggerman77: a sértett butaság ékes példáját szolgáltatod. Nem tisztem védeni Fejest, de amiket itt összehordasz, hát röhej. Az előadás pompás volt, és jól rávilágított arra a butaság és hitvezérelt ellenkezésre, ami többek között a nyelvészek ellen is megjelenik. Amiket itt felsoroltál, ezt csak mind aláhúzza.
Csillagozás és a többi: az a baj, ha azért kötözködsz, mert nem érted mire való. Nem azért kell megtanulni, mert akkor fognak embernek tekinteni, hanem mert értelmes ember arról vitatkozik, amit ért. Ha ezt a szintet nem sikerül megütni, akkor sírj tovább.

Egy percre sem volt Fejes pökhendi, és milyen fura, hogy a csúsztatásait is csak te érzékelted... Az otromba sértegetés nem más, mint a fájó igazság.
Remélem világos, hogy az megszólalásoddal szénné égetted magad. :]

Robur 2011.06.27. 12:17:47

Mondjuk, azt én is hallottam, hogy van olyan arab feljegyzés a honfoglaló magyarságról, hogy az előkelőségek törökül beszéltek a köznép pedig magyarul. Tudd erről többet valaki.

bloggerman77 2011.06.27. 18:33:13

@mimindannyian:

"és milyen fura, hogy a csúsztatásait is csak te érzékelted... "

- Talán mert a hallgatóság nem olvasta a nyest.hu-n folytatott vitánkat F-L-val? Aki kísérletet sem tesz arra, hogy a másik fél álláspontját interpretálja, hanem olyan kijelentéseket tesz, amik a nyest.hu-n el sem hangzottak? Pl. senki nem írt le ott olyasmit, hogy a Magyar-Megyer törzs törzs "magyar nevű törökök" lett volna.

- Vagy azért mert olyanok ültek a hallgatóságban, akik kiválóan ismerik a magyar nyelvészetet - csak éppen a társtudományok álláspontját nem? Pl. a régészetét? Antropológiáét? Tehát nem is értik, mik ezek a kérdések a magyarság etnogenezisével kapcsolatban? Ezt a FU nyelvészet hitvezérelt bástyái mögül kissé nehéz megérteni, ahogy látom.
Úgy látszik, még várni kell a különböző tudományágak együttműködésére, mert ahogy látom, itt mindenki fújja a magáét.

Ja, és végezetül: én nem tagadom a finnugor rokonságot (ennek ellenére F-L már a Nyesten Szíriuszhívőnek bélyegzett... :)), csak felvetek kérdéseket a magyarság etnogenezisével kapcsolatban. Úgy látszik, nyelvészeti körökben ez már maga az abszolút szentségtörés.

Amúgy embernek érzem magam, de te kb. nem tartod annak a mocsadék kivülállókat, akik bele mernek pofázni ilyen fontos kérdésekbe.

Hogy F-L stílusa milyen? Aki Kalewi Wiik-et azzal intézi el, hogy "öregkorára megbolondult", Marcantonio-t meg azzal, hogy "rossz nyelvész" - ahelyett, hogy tételesen cáfolná a nézeteiket, nos szerintem aki ilyen stílusban nyilatkozik a másikról az már éppen kivonult az általa oly nagyon védelmezett "szent tudományosság" berkeiből.

Robur 2011.06.27. 21:38:40

@pounderstibbons:

Nem, nem erre.:-) Ennél egy kicsit megbízhatóbbra. Megpróbálom előkeresni hátha megtalálom.

Robur 2011.06.27. 21:39:51

@pounderstibbons:

Tényleg, amúgy a Tárihi Üngürüsszel kapcsolatban mi a tudósok véleménye? Tényleg korábbi krónikák gyűjteménye, vagy hamisítvány, vagy mi?

Robur 2011.06.27. 21:52:29

@pounderstibbons:

Nem biztos, hogy ez az de itt hivatkozik ez a link olyan forrásokra ami kétnyelvűséget említ (Bíborbanszületett Konstantin, Querfurti Brunó).

mek.niif.hu/02200/02248/02248.htm#1

mimindannyian · http://wmiki.blog.hu/ 2011.06.28. 00:08:52

@bloggerman77: csak sajnálni tudlak. Nehéz lehet feldolgozni, ha az ember hitét lerombolja az átkozott tudomány, ráadásul úgy, hogy nem hajlandó egy ingyenes több éves képzés keretében rávilágítani a mélyebb ok-okozati összefüggésekre. Szörnyű, hogy az embernek magának kéne fáradtságot vennie hozzá, hogy a saját hitét lerombolja, hát azt már nem! Pusztuljon mindenki, aki okosabb, aki többet tud!

Ismerjük ezt már, ezt fújja minden önjelölt próféta, aka. áltudós.

bloggerman77 2011.06.28. 02:44:06

@Robur:

A Tárihi Üngürüsz korábbi magyar krónikák interpretációja a 16. századi muszlim értelmiség szájaíze szerint. Semmi több. Ugyanazt mondja, mint a magyar krónikák (Képes Krónika, Kézai), amikből Mohamed Terdzsümán (eredeti nevén Seybold von Prirbach), a szerző dolgozott, semmi "eltitkolt " nincs benne, ahogy azt alternatív körök állítják.

bloggerman77 2011.06.28. 02:54:43

@mimindannyian:

LOL

Ha vennéd a fáradtságot, hogy utánakeress a nicknevemnek, megtalálnád pl. a Történelem blogot, ahol a Pajzsvivő nevű egyént oltom le, hogy az általa pilisi Ősbuda falainak tartott kőfalak valójában a 19. sz-i filoxérajárvány idején kipusztult teraszos szőlők támfalai.

Én a tudomány oldaláról tekintek a kérdésre, pech, de nem vagyok "áltudós". :)
Így látom azt, milyen ócska a magyarság finnugor eredetének oktatása, hogy a hivatásos nyelvésztársadalom mennyire nem működik együtt a társtudományokkal.
Hogy a magyarság etnogenezise kapcsán a három tudományág, a nyelvészet, a régészet, és a írásos forrásokat felvonultató történettudomány háromféle, egymással alig-alig egybeérő magyarázatokat ad.

Stb. stb.

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2011.06.28. 05:26:08

@bloggerman77:

Nekem az 1996-os kiadás van meg, az előszó nagyon durva, van ott aztán minden, amit szeretnek az alternatívok :)

mimindannyian · http://wmiki.blog.hu/ 2011.06.28. 11:14:51

@bloggerman77: persze, persze a tekintélyelvvel elő kell hozakodni. Meg az én apukám erősebb is. LOL

Robur 2011.06.28. 11:53:21

@bloggerman77:

És mi az a háromféle magyarázat?

scientia 2011.06.28. 14:03:49

@bloggerman77:

Aki valami hülyeségben hisz nem azt jelenti, hogy minden hülyeségben hisz. Feltételezem az szellemek sem raboltak el téged, de attól még nem lesz más marhaságban igazad, mert az szellemekben hívőket esetleg "leoltod"! Milyen érv ez? Áltudományos.

"a nyelvészet, a régészet, és a írásos forrásokat felvonultató történettudomány háromféle, egymással alig-alig egybeérő magyarázatokat ad."

Sokadszorra: a kulturális rokonság, a genetika rokonság, és a nyelvi rokonság nem ugyanaz. Persze az angol-amerikait beszelő afroamerikai Raperek, Wellsiek ugye? Milyen érdekes a feketéknél sem esik egybe a kultúra, a nyelv, és a származás...

bloggerman77 2011.06.28. 20:31:02

@scientia:

Sajnos te sem érted, hogy én a magyarság etnogeneziséről írtam, és nem a nyelv eredetéről.

bloggerman77 2011.06.28. 20:46:34

@mimindannyian:

Sajnos neked megártott a mágus úrral folytatott küzdelem.

scientia 2011.06.30. 10:41:58

@bloggerman77:

Tudjuk, te egy magnemértett zseni vagy, igaz, hogy összemosod a régészetet a nyelvészettel, a genetikát a kultúrával - de sebaj evvel az aprósággal ne is törődj. Tessék csak idegen szavakat pufogtatni minden definíció és tartalmi összefüggés nélkül (etnogenezis). Mert így kerek a Magyar Világ.

A hozzád hasonlók az örökségünket akarják elvenni tőlünk, és egy tündérmesével akarják kiszúrni a szemünket. Persze a helyezett ennél sokkal rosszabb, mert a tudomány és józan ész ellen is küzdesz, ezzel áltudományos, babonás gondolkodásmódot népszerűsítve...

bloggerman77 2011.06.30. 19:50:18

@scientia:

Ez a Szkeptikus Blog nyugodtan felvehetné a Kirekesztő Blog címet. :)

Legalábbis a te hozzászólásaid nyomán.

Nem vagyok meg nem értett zseni. Nem írok őstörténeti cikkeket. Nem írom nagybetűvel a magyar szót. Sajnálattal közlöm, hogy ismerem az idegen szavak jelentését.
Nem nyugdíjas gépészmérnökként igyekszem a magyar történettel, hanem történészként. Ez ui. a foglalkozásom.

(Amúgy hol is mosom össze a dolgokat?)

Köszönettel.

Na pá, további jó gyűlölködést. :))

bloggerman77 2011.06.30. 19:51:48

@bloggerman77:

"Nem nyugdíjas gépészmérnökként igyekszem a magyar történettel, hanem történészként. "

***

Helyesen:

Nem nyugdíjas gépészmérnökként igyekszem a magyar történettel foglalkozni, hanem történészként.

suburru 2011.06.30. 21:20:07

@bloggerman77:

Ahogy leírtad, Te a magyarság etnogenezisével foglalkozol. Az előadás viszont a magyar nyelv rokonságával. Nem mondom, h a kettőnek nincs némi köze egymáshoz, hiszen itt vagyunk, magyarok vagyunk és magyarul beszélünk, de ennyi. Az, h a magyar nyelv finnugor, tudományos körökben nem kérdés. Aki cáfolni akarja, nyelvészeti kérdésben foglal állást, tehát nyelvészeti érvekkel kell azt megtennie. Ráadásul igen komoly nyelvészeti érvekkel, mert uolyan módszerrel állapították meg pl a magyar és a finn rokonságát, mint mondjuk a németét és az angolét. Ha az etnogenezisre vagy kíváncsi, akkor csakugyan a történettudomány területe e legjobb ezen kutatásokhoz, némi szociológiával, kult. és történeti antropológiával. Még a régészet és a néprajz is csak nagyon halvány segítséget nyújthat. De a mi a lényeg: az etnogenezis nem e fórum témája.

scientia 2011.07.01. 12:48:45

@bloggerman77: Ismered azt a mondást: "Cipész maradj a kaptafánál!"? Lehet, hogy te vagy a világ legjobb gépészmérnöke (ezt komolyan mondom), de attól még nem lesz belőled nyelvész. (Vajon mi kell hozzá...?)

A kritika meg nem támadás, nem gyűlölködés hanem kritika. Sokan leírták, hogy hol hibádzik az itt összehordott, nagy tudás. Én meg hozzátettem, hogy ennek mi a következménye, mert úgy láttam erre senki nem hívta fel a figyelmed.

Nem szokásom gyűlölni egy arctalan, névtelen butaságokat beszélő forum - nicknevet. Pace!:) Márpedig etnogenezisről beszélni nyelvészetben butaság. Olvasd vissza az afroamerikai példámat, angolul beszélnek, holott nem Londonban születtek, ugye? Szóval érveltem is, nem csak "le-zseniztelek". Ha nem értesz egyet, akkor ne csak annyit írj, nem vagy ez, meg az, mert eddig ezt az arcod mutatod = megnemértettzseni.

Kirekesztés meg hol történt? Itt vagy, írhatsz - cenzúra nélkül! Azt ne várd, hogy majd egyetértünk veled, mint ahogy neked is jogod van egyet nem érteni velük. Hagyjuk ezt a mű sértődés, mert egy tapasztalt gépészmérnökhöz nem illik ez a stílus.

scientia 2011.07.01. 12:51:14

@scientia: nyugdíjasgépszmérnök = történész. Elnéztem, de a lényegen nem változtat.

bloggerman77 2011.07.02. 23:42:11

@scientia:

"Márpedig etnogenezisről beszélni nyelvészetben butaság."

***

Én nem a nyelvészetről beszéltem... hanem a magyar etnikum kialakulásáról.

Callie-comment 2011.08.01. 22:23:21

Meghallgattam.
Kíváncsian vártam, mit fog mondani fejes pl. Marcantonio kritikájáról, és ugyanúgy csalódtam, ahogy Bloggermann is szóvá tette: kisstílű minősítésen kjvül érdemi választ nem mondott.
Pedig valóban tudományosan igazolt elméletnek válaszolnia kell tudni ilyen kritikára.
Talán csak rossz formában volt Fejes, máskor mintha konstruktívabban beszélt volna a vitatott témákról.

Vészfék 2011.08.08. 14:23:50

Nem akarok a törökökhöz hasonlítani, mint ahogyan közünk sincs őseredetben hozzájuk. Mi a tök van? Mindig van aktuális magyarázat arra, amelyre már mindannyian tudjuk, hogy sem finn-ugor, sem kínai, vagy tatár az eredet, menjenek már a fenébe ezek az ostobák

IP gyűjtögető 2011.08.08. 16:06:00

@Vészfék: pedig hasonlítassz , ha az utóbbi 500 évet itt élték felmenőid.. Amúgy meg törökökkel, finnekkel együtt laktunk huzamosabb ideig, még szép hogy átvettünk nyelvi elemeket. Az a kérdés, hogy honnan kezdtük. Arra meg kurvára nem hallottam még meggyőző választ.

Robur 2011.09.22. 23:55:12

Holnap lesz a kutatók éjszakája. Lesz finnugor nyelvlecke is:
kutatokejszakaja.hu/2011/esemenynaptar/index.php?menu_id=4&hely=7

kovácske 2011.10.07. 22:34:39

ehhez a témához kapcsolódik Sándor Klára 26 részes tanulmánya a galamus-on (ha jól emlékszem, még a nyelvi és a genetikai rokonság különbségére is felhívja a figyelmet, ugyanakkor szót ejt arról, hogy pl a régészeti és nyelvészeti kutatás eredményei olykor kiegészíthetik egymást egy kerekebb, részletesebb képpé - olykor meg persze töredékes képpé, aminek az ismeretlen részeit továbbra is csak a képzelet segítségével tudjuk /akár többféleképpen is/ kiegészíteni. elég részletzesen ír és, nekem legalábbis, érdekfeszítőnek tűnt):
www.galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=43904:szkitia-jugria-lapponia&catid=68:cssandorklara&Itemid=105

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása