Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Így éjszakáztak a Szkeptikus Varázslók
Beszámoló a Civilek Éjszakájáról

Tavaly sikeresen túléltük a homeopátiás öngyilkosságot, sőt a helyszín dobhártyarepesztő dobszólóit is, de azért nem kockáztattunk: idén a Közlekedési Múzeum jóvoltából tágas és jól felszerelt helyen, a múzeum konferenciatermében vártuk a varázslatra vágyókat. Ezúttal a tavalyinál jóval változatosabb programmal készültünk. Terveink szerint minél több műsorszámunkba be akartuk vonni az érdeklődőket, hogy interaktív, néhol kifejezetten játékos formában hívjuk fel arra, hogy rendkívüli képességek hiányában hogyan varázsolnak a szkeptikusok – és a csalók.

civilej1.JPGGyülekezik a közönség

Már az első előadásra is szép számmal érkeztek a vendégek, és elmondható, hogy az érdeklődés az est végéig fennmaradt. Első műsorunkban Szilágyi András az auralátás és -fényképezés módszerével ismertette meg a nagyközönséget. Igazából helyesebb lenne auranemlátásról beszélni: kiderült, hogy az auralátás módszere egyszerű szemkifárasztáson alapul, az aura fényképezése pedig olyan alapvető elektromágneses jelenségekre vezethető vissza, mint amilyen elven egy bárhol beszerezhető plazmagömb is működik. A plazmagömb működését helyben ki lehetett próbálni, sokan éltek is a lehetőséggel.

civilej2.jpgVan aurája?

Ezt követően mindenkinek ki akartuk osztani előző három heti horoszkópját, ám váratlan esemény történt. Az előadó, Hraskó Gábor házába betörtek: egy gonosz Horoszkópusz-pókusz összekeverte a heti előjelzéseket, és mindegyikhez csak egy egyszerű számot rendelt. Nem volt mit tenni, a közönségnek magának kellett kiválasztania, hogy melyik leírás illik az adott csillagjegyre. A kíváncsiak megadták elérhetőségüket. A kiértékelés még zajlik, mi magunk is kíváncsian várjuk az eredményeket. A tippek után rövid előadást hallhattunk az asztrológiával kapcsolatos csillagászati kérdésekről.

civilej3.jpgKitaláljuk-e, melyik horoszkóp a miénk?

E gonosz varázsló után egy másfajta varázslat következett… volna. Kiderült ugyanis, hogy a teremben senki sem rendelkezett a kanálhajlítás természetfölötti képességével, így az ismét a mikrofon elé álló Szilágyi András kénytelen volt trükkel pótolni ezt az alapvető hiányosságát, sőt nem átallotta elmagyarázni, hogy hogyan verte át a nagyérdeműt! Mindehhez még rövidfilmeket is mellékelt, azt a képzetet keltve az elszontyolodott emberekben, hogy a világnak a konferenciatermen kívüli szegletében is ilyen kevés az igazi kanálhajlító. Hát sajnáljuk, ha csalódást okoztunk… Mindenesetre igen nagy érdeklődést váltott ki a mutatvány.

civilej4.jpgHajlik!

Következő műsorszámunkról csak a legőszintébb borzadály hangján tudok szólni. Meszéna Géza arra vetemedett, hogy nyilvános emberkísérleteket végezzen! Miután azzal győzte meg a gyanútlan közönséget (és ami külön felháborító, saját szkeptikus véreit is!), hogy az orvostudomány csak bátor emberek áldozata árán tudott előrehaladni, elvetemedettségében odáig ment, hogy járványok terjedését szimulálta rajtunk. Megnézte, hogy hogyan terjesztik a gyilkos v kevésbé gyilkos kórt, majd demonstrálta, hogy az oltások és gyógyszerek hogyan vetik vissza a kórokozók terjedését. Ami nagyon komoly tanulság volt: dacára a most már tévében is megjelenő oltásellenes mozgalomnak, az oltások és a gyógyszerek életeket mentenek meg!

civilej5.jpgTerjed a kór…

Aki megúszta a járványt (ez kb. a résztvevők 100%-a volt, az abszolút pontos szám 100,00%), kis kikapcsolódásként Pintér András Gábor előadásában két szkeptikus nótát hallgathatott meg. Az egyik egy ausztrál, közismerten szkeptikus beállítottságú előadó, Tim Minchin egyik dalának magyar fordítása volt, címe így hangzott: Ha túlságosan kinyitod az elméd, kiesik az agyad, avagy Vidd a nőm! Második műsorszámában Bródy János Mama, kérlek... c. dalának szkeptikus parafrázisát adta elő, felejthetetlen élményt és felüdülést okozva a sok csalástól, összekevert horoszkóptól megfáradt, járványoktól megtizedelt közönségnek.

civilej6.jpgEgy nótás kedvű szkeptikus (tényleg dalolt is!)

E felüdülés után ideje volt a gyógyulásnak. Várhegyi Márton a legbiztosabb módszer, a homeopátia alapelveivel ismertette meg a hallgatóságot, majd segítségemmel és a közönségből érkező önkéntesekkel együtt kikevertünk homeopata sört, kólát és citromlevet. Ezek után mód nyílott annak kipróbálására, sikerül-e a sokmilliószoros hígítás és potenciálás (=asztalhoz ütögetés) után megkülönböztetni egymástól a végeredményt. Érdekes módon a közönség a citromlevet szép számmal eltalálta, ott közel 90%-os arányt sikerült elérni, a többi termékkel nem voltak ilyen szerencsések. Közben Hraskó Gábor olyan hatásos gyógyszereket mutatott be, mint a Berlini Fal egy darabjából vagy holdfényből készült hígított oldattal meglocsolt cukorgolyócskák. Olyan érzékletes volt a bemutató, hogy ha nem kellett volna segédkeznem, biztos elloptam volna e panaceák bármelyikét. Ja, elfelejtettem mondani, hogy a homeopátia miben a legbiztosabb módszer. Azt még nem tudom, de az orvoslásban biztos nem…

civilej7.jpgHomeopata citromlé, sör, kóla készül

Mindezek után sem hagytuk nyugodni azon szerencsétleneket, akik karmaink közé kerültek. A legjobb torkú szkeptikus, Pintér András Gábor ezúttal kvízmesteri vénáját csillogtatta meg (ehhez tanácsot is kapott magától „A” kvízmestertől is, aki egyéb elfoglaltsága miatt sajnos nem tudott jelen lenni). Az elgyötört közönség agyát egy szkeptikus totóval bombázta, és elmondható, hogy ők derekasan igyekeztek megfelelni. Szó esett a totóban többek között evolúcióról, a Föld koráról, idegen lények rádiójeleiről, nyelvrokonságról. Bár telitalálatos nem akadt, négyen is eljutottak a bűvös 13 találatig, nehéz helyzetbe hozva ezzel a szervezőket. Terveink szerint az első három helyezett részesült volna könyvjutalomban; villámkérdések helyett a vezetőség végül úgy döntött, hogy egyvalakinek utólag adjuk oda megérdemelt jutalmát (ez azóta, a Szkeptikus Klubon meg is történt).

civilej8.jpgTotó. 1, 2, x?

Befejezésül, ennyi csalódás és szenvedés után újabb letaglózó hírt kellett közölnöm azokkal, akik ilyen késői órán velünk maradtak (félház még most is volt): elárultam, hogy nem vagyunk sem szkíták, sem hunok, de még sumerek sem, és abba is igyekeztem beavatni őket, hogy miért ragaszkodnak olyan mereven ehhez azok, akik főállásban művelik valamely ehhez szükséges tudományágat.

civilej9.jpgSem szkíták, sem hunok, sem sumerek… mivé leszünk így?!

Programunk eleve zsúfolt volt, ehhez jött még a közönség érdeklődése is, így két kisebb műsorszámot el kellett hagynunk, de záróra után, zárt körben, zárt osztályra valóan megátalkodott szkeptikusoknak Szilágyi András még megmutatta, hogyan kell pszí-kereket csinálni. Reméljük, jövőre ezt is megmutathatjuk azoknak, akik a fenti szörnyűségek ellenére úgy döntenek, hogy minket választanak. A képekért Orosz Ágnest illeti a dicséret, aki fáradhatatlanul kattogtatott, mivel a közönségből egyetlen páciens sem mert odamenni hozzá, hogy helyrehozza a rombolást, amit lelkében végeztünk. Befejezésként kellemes kötelességünknek teszünk eleget, hogy megköszönjük a Közlekedési Múzeumnak, hogy befogadta rendezvényünket, és külön Képes Gábor főmuzeológusnak, hogy végig jelen volt, és biztosította a helyszínt, sőt maga is önfeláldozóan részt vett a kísérletekben.

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr484803335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karinthy-paradoxon · http://www.alltrials.net/ 2012.09.26. 01:49:37

"Érdekes módon a közönség a (homeopata) citromlevet
szép számmal eltalálta, ott közel 90%-os arányt sikerült elérni, "

bezzeg egy homeopátiás előadáson a 78%-os arányt valószínüleg
nem hinné el senki se.

:-)

Szilágyi András 2012.09.26. 11:17:56

@Karinthy-paradoxon: Itt a páciensek kommunikáltak egymással, befolyásolták egymás döntéseit. Valaki közölte, hogy szerinte ez a citromlé, majd ezt sokan átvették.

Tom Benko 2012.09.26. 22:03:50

@Szilágyi András: Szóval meghamisítottátok a mérést! Ráadásul emberkísérletet végeztetek, ami etikátlan, és még gyógyszerkísérletet is, amihez valószínűleg nem volt engedélyetek! Vigyázzatok, nehogy egy homokos pata megtudja, mert végetek! :)

pounderstibbons 2012.09.27. 00:53:16

@Szilágyi András: Hamarosan várható Karinthy-paradoxon Ben Goldacre "Bad audience" című könyvének rövid bemutatójával...

Karinthy-paradoxon · http://www.alltrials.net/ 2012.09.27. 19:11:28

@pounderstibbons:

előtte meg kellene érteni a mostani könyvének az üzenetét is
- annak is akinek szól.

beteg az EBM ... és nem az IM miatt.

"
Publication bias affects every field of medicine. About half of all trials, on average, go missing in action, and we know that positive findings are around twice as likely to be published as negative findings.

This is a cancer at the core of evidence-based medicine. "

blog.ted.com/2012/09/27/5-prescription-drugs-doctors-had-no-idea-could-hurt-their-patients/

pounderstibbons 2012.09.27. 19:54:05

@Karinthy-paradoxon:
Előbb nem kellene legalább elolvasni azt a könyvet?

Karinthy-paradoxon · http://www.alltrials.net/ 2012.09.27. 20:15:10

@pounderstibbons:

ezt azért jelzed, mert más van a könyvben - mint amit állítanak róla?

"Book Description:

Release Date: 25 Sep 2012
‘Bad Science’ hilariously exposed the tricks that quacks and journalists use to distort science, becoming a 400,000 copy bestseller. Now Ben Goldacre puts the $600bn global pharmaceutical industry under the microscope. What he reveals is a fascinating, terrifying mess.

Doctors and patients need good scientific evidence to make informed decisions. But instead, companies run bad trials on their own drugs, which distort and exaggerate the benefits by design. When these trials produce unflattering results, the data is simply buried. All of this is perfectly legal. In fact, even government regulators withhold vitally important data from the people who need it most. Doctors and patient groups have stood by too, and failed to protect us. Instead, they take money and favours, in a world so fractured that medics and nurses are now educated by the drugs industry.

Patients are harmed in huge numbers.

Ben Goldacre is Britain’s finest writer on the science behind medicine, and ‘Bad Pharma’ is a clear and witty attack, showing exactly how the science has been distorted, how our systems have been broken, and how easy it would be to fix them."

pounderstibbons 2012.09.28. 08:27:42

@Karinthy-paradoxon:
"ezt azért jelzed, mert más van a könyvben - mint amit állítanak róla?"

Igen, mert előfordult már, hogy kiderült, nincs az a a könyvben, mint amit a fülszöveg, vagy néhány fejezet alapján belelátsz.

szkeptikus.blog.hu/2012/09/16/nyilt_level_a_hir_tv_gyogyhir_c_musoranak/fullcommentlist/1#c17896060

Azt senki nem mondta, hogy az EBM az IM miatt beteg. Az IM már önmagában halott(hatástalan ill placebo), ha nem EBM.
És inkább kezeljen egy reumás orvos, mint egy halott.

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása