Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Szkeptikus hírösszefoglaló – 2015

lebegokanal.jpg

Lebegő kanál a Marson? Megismétlik a matekérettségit? Náci aranyvonatot keresnek? Az idén is bele-belebotlottunk az ezekhez hasonló átverésekbe, dezinformációkba és megalapozatlan híresztelésekbe. Voltak olyan komolyabb hírek is, amelyek felkeltették a szkeptikus közösség érdeklődését, mint pl. a homeopátiáról készült mega-áttekintés vagy James Randi visszavonulása. Ezekből a hírekből készítettünk egy – végtelenül szubjektív összefoglalót.

NEMZETKÖZI HÍREK

2015 nem a homeopaták éve volt

Idén elindult valami a homeopátia körül. Az ausztrál Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatási Tanács (NHMRC) elvégzett egy, 1800 tudományos publikációt áttekintő összegzést, és arra a következtetésre jutott, hogy a homeopátia nem több mint placebo. Ez nem nagy meglepetés a szkeptikusoknak, de a hír mégis nagyon fontos, mert eleddig ez a legnagyobb horderejű áttekintés, amit a témában elvégeztek, és úgy tűnik, a kutatás nem maradt mellékzönge nélkül. Az amerikai Federal Drug and Food Administration április 20-21. között közmeghallgatást tartott a homeopátiás szerek használatáról, szabályozásáról. A meghallgatás eredménye az lett, hogy az FDA vizsgálni kezdte a jelenlegi piaci szabályozást, és az a javaslat is felmerült, hogy a homeopátiás szereknek ugyanolyan szabályozásnak kelljen megfelelniük, mint a gyógyszertárban kapható többi szernek. Az MTA is karakteresebb állásfoglalást fogalmazott meg a homeopátiáról, és úgy általánosságban a nem bizonyítékokon alapuló orvoslásról (a részleteket lásd lentebb a magyar vonatkozású híreknél). 

James Randi visszavonul

Január 28., Egyesült Államok A 2015-ös év kiemelten fontos volt James Randi és alapítványa számára is. James Randi világhírű kanadai szkeptikus-bűvész, a jelenkori szkepticizmus megkerülhetetlen alakja. Randi idén úgy döntött, visszavonul, átadja a stafétabotot a következő generációnak. Visszavonulása egyik utóhatása az lett, hogy az ún. 1 millió dolláros kihívás (1 Million Dollar Challenge) komoly átalakuláson ment át. Korábbi tapasztalatokra hivatkozva szigorították a jelentkezési feltételeket. 

Alakok a Marson

Június Curiosity tonnaszámra tett közzé fényképeket a vörös bolygó felszínéről. Az interneten elterjedt néhány kép, amelyeken egyesek szerint mindenféle oda nem illő dolgokat lehet látni. A fényképeken felfedeztek piramist, álldogáló asszonyt, lebegő kanalat. A felfedezések egyike sem túl meggyőző, ha az ember tisztában van az ún. pareidolia jelenségével. A pareidolia az a tudatalatti rendezési mechanizmus, ami miatt az ember a véletlenszerű alakzatokban egy számára ismerős formát lát. Magyarabbul: az ember olyat lát, ami nincs ott. (A Doubtful News cikke a témában)

Edgar Mitchell és a jóakaró idegenek 

Augusztus 16. Edgar Mitchell volt asztronauta, aki egyike annak a 12 embernek, akik jártak a Holdon, érdekes kijelentést tett. Azt állítja, hogy csak jóakaró földönkívülieknek köszönhető, hogy az emberi civilizáció nem pusztította el önmagát. Szerinte nem véletlen, hogy a hadgyakorlatok alatt sok az ufóészlelés, ugyanis az idegenek figyelemmel követik az emberiség katonai fejlődését. 

Náci aranyvonat

Augusztus 19., Lengyelország Sehogy se sikerül előkeríteni az állítólag Lengyelországban elrejtett náci aranyvonatot, hiába a lelkes legendavadászok és a hivatalos szervek fáradhatatlan erőfeszítései. Idén nyáron két amatőr kincsvadász azzal kereste fel a lengyel hatóságokat, hogy a Bagoly-hegységben megtalálták a világháború óta városi legendaként emlegetett náci aranyvonatot, de a pontos helyét nem hajlandóak elárulni, csak ha a talált tárgyak értékének 10%-a őket illeti. A hír bejárta a világsajtót, nem csak a bulvármédiát, hanem (többek között) a Reuterst is. Több hónapos kutatás után decemberben bejelentették, hogy szinte biztos, hogy a vonat nem létezik (legfeljebb föld alatti alagutakról beszélhetünk). Vonat hiányában a legenda legenda marad.

Akit érdekelnek a részletek és az angollal sem áll hadilábon, annak ajánljuk ezt a kimerítő írást.

Világvége

Világvége-jóslatoktól nem volt mentes ez az év sem. A nyári uborkaszezonban úgy látszik, mindig belebotlunk egy-egy kataklizmatikus jóslatba..Augusztusban a Föld és a Mars bár tényleg közelebb került egymáshoz, mint idén bármikor, de nem volt ok az aggodalomra, mivel ez a közeledés minden évben megtörténik, és ennek legfeljebb műszerekkel mérhető hatása van a Földre. Szeptemberben az az álhír járta körbe a világhálót, hogy a Földbe be fog csapódni egy aszteroida, ami széleskörű pusztítást fog okozni. A hírt a NASA közleményben cáfolta, és a katasztrófa sem következett be.  

Dislike-gomb a Facebookon?

Szeptember  Nem lesz "Dislike" ("Nem tetszik") opció a Facebookon, ezt maga Mark Zuckerberg alapító erősítette meg. A híresztelések alapja az volt, hogy felvetődött egy olyan ötlet, hogy a "Like" ("Tetszik") lehetőséget kiegészítik egyéb érzelmi állapotokat kifejező gombokkal (pl. együttérzés, ha a bejegyzés egy balesetről szól). Nemtetszést kifejező lehetőségről nem volt szó, és valószínűleg ilyen soha nem is lesz, mert Zuckerberg nem szeretné, hogy az emberek egymás posztjait fel-le szavazgassák. (via Snopes)

Vészhelyzet egy német alternatívmedicína-konferencián

Szeptember 4. Handeloh, Németország Mentőt kellett kihívni egy alternatívmedicína-konferencán, amikor egyesek amfetaminmérgezéses tüneteket produkáltak. Komoly baja senkinek sem lett. Hogy pontosan mi történt, még ismeretlen, de azt tudjuk, hogy homeopátiás proving közben vettek be LSD-t, igaz, jelentéktelen mennyiségben. A rendőrség nyomozást indított.

Elindul az Európai Szkeptikus Podcast

November 18-án elindult az Európai Szkeptikus Podcast gigaprojekt, TheESP névvel. A projektben nagy lehetőségek rejlenek, mert egy ilyen műsor lehetővé tenné, hogy a nemzetközi közösség híreket kapjon az egyes európai országok szkeptikus vonatkozású híreiről. A podcastnak magyar vonatkozása is van: Pintér András Gábor állandó műsorvezető, és az első adásban Hraskó Gáborral készítettek interjút. A podcast elnevezése egyébként egy jól kifundált szóvicc, az ESP lehet a European Skeptical Podcast és az Extrasensory Perception (kb. "érzékeken túli észlelés") rövidítése is. A projekt weboldala itt található.

MAGYAR HÍREK

Leleplező kézikönyv

Április 14. Leleplező kézikönyv címen megjelent a The Debunking Handbook. A kézikönyv PDF-formátumban itt elérhető.

Megismétlik a matekérettségit?

Május Nem, idén sem. Ahogy tavaly is, idén is ugyanaz az indexes cikk támadt fel, amit  a 2005-ös megismételhető matekérettségi kapcsán írtak. Érdekes, hogy hiába került fel egy lóbetűs figyelmeztetés a cikk tetejére, hogy ez a cikk tízéves, a hoax így is terjedt. Kíváncsian várjuk, hogy 2016-ban is újra felröppen-e ez az átverés, és ha igen, mekkorát robban.

Megbüntetik a Vargha Metodikát

Június 26. Megbüntette a GVH a Vargha Metodikát, "mert a cég valótlanul tett közzé gyógyhatásra, valamint egészségre vonatkozó állításokat és egyéb hatásállításokat több televíziós műsorban és különböző hirdetésekben." (a GVH sajtóközleménye)

Petőfi újratemetése

Július 17., Budapest Majdnem sikerült újra eltemetni Petőfi Sándort. A Morvai Ferenc által a szibériai Barguzinban talált csontváz azonban nem kerülhetett a Fiumei úti temetőbe, mivel a hatóságok nem engedélyezték a temetést, ugyanis nem sikerült maradéktalanul bizonyítani, hogy a csontváz Petőfié lenne. Bár az eredetileg tervezett, nagy csinnadrattás temetésre nem került sor, szűk körben egy informális ceremóniát tartottak, ahol egy márvány szarkofágot helyeztek el. (Mivel ehhez ásni kellett, amire nem kaptak engedélyt, a hatóságok vizsgálódni kezdtek.)

Délután az újratemetésen részt vevő tömeg (7-800 ember) a Papp László Sportaréna előtt gyülekezett, ahol Morvai Ferenc beszédet mondott. Ezután átvonultak a temetőbe, ahol a délelőtt elhelyezett "síremlék" előtt róhatták le kegyeletüket. 

Az előzmények részleteinek megismeréséhez ajánlom a Heti Válasz online cikkét, majd az index tudósítását az eseményről. Az esemény előtti napon írtunk a témáról a Hírfigyelőben

L. Simon László rákgyógyító barackmagja

Július L. Simon László államtitkár egyik vállalkozása "rákellenes" és "méregtelenítő" barackmagot értékesít derítette ki a HVG júliusban. Mivel egy terméket, ha az nem gyógyszer, tilos "rákellenes"-nek vagy "méregtelenítőnek" titulálni, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vizsgálatot indított. Az államtitkár honlapjáról azóta lekerült a termék.

Szaniszló Ferenc alternatívmédia-gurut megtrollkodják

Szeptember 2. Egy ismeretlen létrehozott egy "Szaniszló Ferenc" elnevezésű hamis Facebook-profilt, ahova mindenféle hamis idézetes mémeket töltött fel. Az akció akkora siker lett, hogy a valódi Szaniszló-követők nem vették észre, hogy csak tréfáról van szó. Szaniszló Ferenc maga cáfolja, hogy a saját, hivatalos oldaláról lenne szó, bár az oldal létét bóknak, "Face-bók"-nak veszi. (via Urban Legends)

Pataky Attila esete egy álinterjúval

November 19. Tavaly augusztusban az Index konteónapot tartott, és lehozott egy fiktív interjút egy pilótával, aki mindent kitálalt a chemtrailekről. Pataky Attila zenész nem értette a viccet, sőt a TV2-ben még azt is mondta, hogy “Én nevet is tudok. De nem vagyok felhatalmazva rá. Én tudom, ki a pilóta”. Azt nem lehet tudni, hogy Pataky tényleg hisz-e a chemtrailben vagy csak megragadta az alkalmat, hogy beszéljenek róla.

Az MTA állást foglalt az áltudományokkal szemben

December 3., Budapest Az MTA "Áltudományok és bizonyítékokon alapuló orvoslás" címmel konferenciát tartott. Ez egy komoly lépés volt az Akadémia részéről, mert a magyar tudományos elit végre-valahára határozott állásfoglalásban ítélte el a tényeken nem alapuló, potenciálisan veszélyes álgyógymódokat és a betegek hiszékenységét és sérülékenységét meglovagló kuruzslókat. Az MTA homeopátiáról szóló (még novemberben kiadott) közleménye itt érhető el. Hraskó Gábor, a Szkeptikus Társaság elnökének reflexiója a konferenciáról pedig itt olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr708204418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karinthy-paradoxon · http://www.alltrials.net/ 2015.12.31. 21:56:17

Az a baj a Tudományos Szkepticizmussal, hogy már a "Boldog új Évet! " és a "Boldog Névnapot" is
"Vágyvezérelt gondolkodásnak" számít.
:(

en.wikipedia.org/wiki/Wishful_thinking

szóval

Boldog új Évet !

u.i ez olyan mint a Lópatkó :

"A történet szerint Bohrt egyszer meglátogatta egyik tisztelője, és meglepődve vette észre, hogy az ajtó felett egy lópatkó van felszegezve. “Bohr professzor, ön hisz ebben a babonában?” – kérdezte a látogató megdöbbenve. Bohr: “természetesen nem hiszek, de azt mondják, hogy annak is szerencsét hoz, aki nem hisz benne.”"

Axelock 2016.02.19. 00:04:46

Úgy látom, az MTA oldaláról gyorsan lekerült a homeopátia elítélő cikk!

(A Google Cache-ből még elő lehet halászni.)

Sőt, az összes "homeopátia" cikk eltünt, erre a kulcszóra nem hoz fel semmit az MTA keresője, pedig a Google még emlékezik:

mta.hu/mta_hirei/azonos-elbiralast-javasol-a-homeopatias-szerek-es-a-gyogyszerek-eseteben-az-mta-orvosi-tudomanyok-osztalya-137017/

mta.hu/sajtoszemle/lehet-hogy-a-homeopatia-annyit-er-mint-egy-pohar-cukros-viz-de-ez-nem-jelenti-hogy-semmi-ertelme-137268

mta.hu/tudomanyunnep/placebohatas-es-homeopatia-137176/

A linkek innen vannak:
https://www.google.hu/search?q=mta.hu+homeopátia

Axelock 2017.03.18. 11:14:53

@Axelock: Azóta picit javult a helyzet, az old.mta.hu címre visszakerült néhány a régi régi cikkekből:

old.mta.hu/mta_hirei/azonos-elbiralast-javasol-a-homeopatias-szerek-es-a-gyogyszerek-eseteben-az-mta-orvosi-tudomanyok-osztalya-137017/

old.mta.hu/v_osztaly_hirei/lapszemleujravizsgaltak-a-homeopatia-hatekonysagat-136211/

Innen:
https://www.google.hu/search?q=site:mta.hu+"homeopátia"

De a főoldalon a téma még mindig csak marginálisan szerepel, a keresőjében jelenleg csak két találatban említik meg, egyik sem teljes cikk:
mta.hu/kereses?search_txt=homeop%C3%A1tia

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása