Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Hanyatlóban a homeopátia
Egyre több patika szünteti be a homeopátiás szerek forgalmazását, feloszlathatja magát a homeopata egyesület

homeoarusitunk100.pngSötét fellegek gyülekeznek a homeopátia egén. Már alig van olyan patika, ahol lehet homeopátiás szert kapni, súlyos gondokkal küzdenek a homeopátiás gyógyszereket gyártó cégek is. Eközben egyre cikibb homeopátiával gyógyítani, kérdéses, hogy megmarad-e a homeopata orvosok egyesülete. Összeállításunkban beszámolunk a válsághelyzetről.

nemarusitunk.jpg

Olvasónk fotója

Egyre kevesebb a "homeopatika"

Olvasónk fütyülni szeretett volna az influenzára, ezért felkereste a lakóhelyéhez legközelebbi gyógyszertárat, hogy Oscillococcinumot vásároljon. Ott azonban a patikus sajnálkozva tárta szét a karját: "Sajnos már nem tartunk homeopátiás szereket, olyan kevesen veszik, hogy nem éri meg." Így olvasónk egy másik patikát keresett fel, ahol azonban már a bejáratnál egy cédula fogadta: "Homeopátiás szereket nem forgalmazunk!" Végül olvasónknak csak az ötödik gyógyszertárban sikerült Oscillococcinumhoz jutnia.

Olvasónk levele nyomán mi is felhívtunk néhány patikát, hogy megérdeklődjük, lehet-e náluk homeopátiás szereket kapni. "Még lehet, de siessen, mert jövő hónaptól mi is beszüntetjük" - tájékoztatott az Ady Endre utcai Kígyó patika dolgozója. Volt, amelyik patikában csodálkozva fogadták hívásunkat: "Legalább fél éve senki nem keresett nálunk homeopátiás szert, így nem rendeltünk többet" - magyarázták. A Flórián téri gyógyszertárban az üzletvezetővel is sikerült beszélnünk. "Nemcsak a kereslet csappant meg a homeopátiás szerek iránt, de ellenségességet is tapasztaltunk a vásárlók részéről" - mesélte az üzletvezető. "Többször előfordult, hogy ha homeopátiás szert ajánlottunk problémájukra, felháborodottan utasították vissza, sőt, volt olyan vásárló, aki kijelentette: be nem teszi a lábát hozzánk többet. Így osztottunk-szoroztunk, és rájöttünk, hogy jobban járunk, ha nem kínálunk ilyen szereket, sőt, ki is tettünk egy jól látható táblát a kirakatba, hogy "Nálunk nincs homeopátiás szer!", mert úgy tapasztaltuk, szívesebben bejönnek a vásárlók, ha ezt látják. Gondolom, hitelesebbnek, szakszerűbbnek tartanak minket".

Érdeklődtünk a Magyar Gyógyszerészi Kamaránál is, ahol azt a tájékoztatást kaptuk: minden patika maga döntheti el, akar-e homeopátiás szereket forgalmazni, nincs olyan jogszabály, amely ezt kötelezővé tenné. Ők is tapasztalják a trendet, becslésük szerint 25 milliárd forinttal csökkenhetett a homeopátiás szerek forgalma az elmúlt évben, s ezt a kereslet csökkenésével magyarázzák. "A gyógyszertárakat az üzleti szempontok vezérlik", mondta Hankó Zoltán, a kamara elnöke, "nem lehet rákényszeríteni őket, hogy olyan termékeket raktározzanak, amelyeket aztán nem vesz meg senki". A félreértéseket elkerülendő, a kamara azt javasolja a gyógyszertáraknak, hogy a bejárati ajtón egyértelműen jelezzék, lehet-e náluk kapni homeopátiás szert. A jelölésre vonatkozóan egységes szimbólumokat is terveztek:

homeoarusitunk.png

Ugyanakkor kétséges, hogy a "Homeopátiás szert is árusítunk" jelzést fogja-e használni egyetlen patika is, hiszen ez már negatív reklámnak tűnik. Egyre gyakoribb, hogy a vásárlók elfordulnak az ilyen gyógyszertáraktól. Székesfehérváron a Berényi út és a Nefelejcs utca sarkán lévő patika egykoron öles táblákon hirdette, hogy homeopátiás szaktanácsadást is nyújt - mára azonban bezárt és már csak az "ELADÓ" felirat díszeleg az épületen:

szfvpatika.jpg

Felső kép: Google Street View. Alsó kép: Golubeff Róbert fotója.

Gondban a homeopátiás gyógyszergyárak

A drámai keresletcsökkenést természetesen a homeopátiás szerek gyártói is megérezték. Az egyik legnagyobb cég, az Oscillococcinumot is gyártó Boiron részvényeinek árfolyama pl. az utóbbi egy évben komoly lejtmenetbe került, több mint 30%-os árfolyamcsökkenés következett be:

boironchart.png

Forrás: MSN Money

Kerestük a Boiron magyar képviseletét, hogy megkérdezzük, hogyan érinti őket a keresletcsökkenés, de nem kívántak nyilatkozni. Egy iparági informátorunk szerint viszont komoly a helyzet. Tavaly tavasszal jelent meg az a nagy publicitást kapott ausztrál tanulmány, amely lényegében kimutatta, hogy a homeopátia semmire sem jó. Ez nagy felzúdulást okozott a cégnél, egyre többen vannak azok, akik nem látják biztosítottnak a karrierjüket egy homeopátiás gyógyszergyárnál, ezért több vezető beosztású dolgozó nyújtotta be az utóbbi hónapokban a felmondását, de a cég még bízik abban, hogy erőteljes marketing révén még visszaszerezheti a vásárlók bizalmát. Így a közeljövőben várhatóan újabb tévéreklámok és óriásplakátok révén próbálják majd az emberekre tukmálni a termékeiket.

Vegyes fogadtatás a háziorvosoknál

Szabó Amália háziorvosnak vegyes érzései vannak a jelenséggel kapcsolatban: "Egyik szemem sír, a másik nevet" - mondja. "Egyfelől örülök, hogy kimegy a divatból ez a tudománytalan gyógymód, másfelől viszont a homeopátiás szerek nagyon jó placebók, jó eszközt jelentettek az olyan betegek esetében, akiknek nem volt komoly bajuk, most kénytelen vagyok mindenre valódi gyógyszert felírni, még akkor is, ha nem volna szükséges" - magyarázza. "De már lassan nem merek homeopátiás szert ajánlani, mert jobb esetben a beteg visszajön, hogy ezt nem is lehet kapni, rosszabb esetben sarlatánnak nevez, és másik háziorvost választ." Szavai szerint ma már szégyellnivalónak számít, ha egy orvos homeopátiával foglalkozik, így ma már csak kevesen dicsekednek el vele.

Baljós jelek a homeopaták egyesületénél

A fejleményekről szerettük volna megkérdezni a Magyar Homeopata Orvosok Egyesületét is. Az egyesület egy budai irodaházban bérel irodát, a megadott telefonszámot azonban hiába hívtuk, nem vették fel. Így felhívtuk az irodaház recepciósát, aki azt mondta, februárban lejárt az egyesület irodabérleti szerződése, s nem újították meg, így az iroda megüresedett. "De egyébként már hónapok óta nem láttam senkit az irodában megfordulni" - tette hozzá a recepciós. Egy neve elhallgatását kérő homeopatától úgy értesültünk, hogy jó néhányan léptek ki a homeopaták egyesületéből az utóbbi egy évben, így az is lehet, hogy nemsokára feloszlatja magát az egyesület. (A Szkeptikus Társaság fontolgatja, hogy kibéreli a megüresedett irodát.)

Mit tegyen, aki már hozzászokott a homeopátiás szerhez?

Bár egyre többen ábrándulnak ki a homeopátiából, vannak még néhányan, akik évek óta szedik valamelyik szert, s nagyon megszokták. Bár még mindig be lehet szerezni a homeopátiás gyógyszereket, ennél sokkal olcsóbb és kényelmesebb megoldás, ha csak a cukorgolyókat vesszük meg, hiszen a legtöbb homeopátiás szerben nincs is  hatóanyag. Megfelelő méretű cukorgyöngyöket könnyen beszerezhetünk cukrászati kereskedésekben, ahol tortadekorációként vagy fagylaltdekorációként akár kilós vagy nagyobb kiszerelésben árulják, ráadásul ezek még színesek is:

cukorgolyo.jpg

Egy egykilós csomagot már 1500 Ft körüli áron megvehetünk, ami csak töredékrésze annak, mintha ugyanezt a mennyiséget homeopátiás gyógyszerként vennénk, s egy életre elég lesz, pláne ha naponta csak 1 szemet veszünk be belőle.

Orvostörténeti kuriózum

Idén 206 éve jelent meg először Samel Hahnemann homeopátiát megalapozó műve, az Organon. Hamar nagy népszerűségre tett szert, mivel az akkori, sokszor igen drasztikus orvosi beavatkozásokhoz képest legalább nem ártott. Már a 19. században is sokan bírálták azonban a végtelenül kicsi dózisok használata miatt, s az Egyesült Államokban a 20. század első felében teljesen ki is ment a divatból, míg Európában még tartotta magát. A homeopátia második nagy hulláma az 1970-es években indult útjára, amikor az ezoterikus mozgalmak felkapták, s a gyógyszeripar is meglátta benne a könnyű bevételi lehetőséget. Most úgy tűnik, ez a második hullám is elenyészik végre, s a homeopátia visszakerül oda, ahová való: az orvostörténeti múzeumok polcaira.

Kedves Olvasóink! Fenti cikkünk április 1-jei tréfa, így zömmel kitaláció. Tartalmaz azonban néhány valóságelemet is, pl. a Boiron-részvények árfolyama valóban a bemutatott módon alakult, és Székesfehérváron valóban megszűnt a homeopátiát hirdető patika. Gratulálunk azoknak az olvasóinknak, akik felismerték a tréfát, és sikerült elkülöníteniük a valós és a fiktív elemeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr558547718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fcsaba 2016.04.01. 11:14:16

Ez a cikk áprilisi tréfa?

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2016.04.01. 23:31:19

@fcsaba: Az hát... minden gyógyszertár tele van a homeopátiás szeméttel :-(
(Egy jó hír viszont igaz: a Boiron árfolyama tényleg így alakult az utóbbi 1 évben, de sajnos előtte szépen ment fölfelé.)

Van-e egyáltalán olyan patikatulajdonos, akinek fontosabb a tisztesség, mint a hazugságon való pénzkeresés? Aki tud ilyenről, írja meg.

fcsaba 2016.04.02. 00:31:23

@bm613: Nem is biztos, hogy a patikatulajdonosok feladata lenne a profit feladása a tisztesség oltárán. Ők valójában a törvényes keretek betartásával maximalizálják a profitjukat, és ezzel nincs is semmi baj.

A sarlatánság visszaszorításához tehát a törvényes kereteket kellene megfelelően beállítani. Ami amúgy nagyon sikamlós terület, mert az igaz, hogy a homeopátiában nincs hatóanyag, viszont a homeopátiás kezelés lehet hatékony azoknál, akik nagyon hisznek benne.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2016.04.02. 08:18:49

@fcsaba: És? Akkor bármilyen hatástalan szart lehet forgalmazni, mert a placebohatás révén mégiscsak lehet hatékony?

Karinthy-paradoxon · http://www.alltrials.net/ 2016.04.02. 13:43:08

@bm613:
:) Egyes patikai fogamzásgátlókban is vannak placebo tabletták, mert az úgy hatékonyabb.

Egyébként inkább nézd végig ezt az előadást - hogy felfrissítsd a tudásodat.
( A végén a Homeopátia is szóba kerül és nem annyira elítélő módon ! )
szkeptikus.blog.hu/2016/02/10/szkeptikus_klub_az_ertelem_jatekai_placebo_es_nocebo

Szkeptikus Blog · http://szkeptikus.blog.hu 2016.04.02. 14:16:14

A cikket frissítettük egy utóirattal.

Gukker 2016.04.04. 13:49:14

@Karinthy-paradoxon:
A fogamzásgátlókba nem azért raknak placebót, hogy hatóanyagot szimuláljanak vele. Azért teszik bele, hogy kiteljen egy teljes hónap a szedésre; ne kelljen megszakítani és ne kelljen számolgatni, hogy hol tart.
Ezek általában vas tabletták, amivel a vérveszteséggel esetlegesen járó vas hiány is pótolható.

Karinthy-paradoxon · http://www.alltrials.net/ 2016.04.05. 13:20:04

@Gukker:
>A fogamzásgátlókba nem azért raknak placebót, hogy hatóanyagot szimuláljanak vele.

Természetesen csakis amiatt mert ezzel hatékonyabb a fogamzásgátlás és emiatt így racionális.

Ha csak a "hatóanyagot" nézed, az csak lokális optimumot ad. (-> bias )

De ezt Dr. Bárdos György jól megfogalmazta:
A placebo hatás alapú gyógyítás .. "tehát a gyógyító tevékenység 'non-plus-ultra'-ja!"

Gukker 2016.04.05. 13:42:02

@Karinthy-paradoxon: Sajnálom, de egy szavadat sem értem.

answ 2016.04.07. 03:52:54

"sőt, volt olyan vásárló, aki kijelentette: be nem teszi a lábát hozzánk többet."

Én például.

A közeli patikában egyre több emberre kezdték rátukmálni a homeos baromságokat. Egyszer a feleségemet és a babámat(!) is megkörnyékezték. Ekkor telt be a pohár és mondtam a patikusnak, hogy mutasson már egy kettős vaktesztet, amin jobb eredményt ért el a placebonál.
Ráadásul:
- vagy rosszindulatú és le akar húzni minket,
- vagy tudatlan és adja vissza a diplomáját.

Többet nem mentem oda, azóta egy távolabbi patikába járok. Azóta kiderült, hogy többször is átvertek a korábbi patikában:
1. Azt mondták, hogy egy termék magyarországi forgalmazását megszűntették, de helyette van más (drágább persze). Érdekes, az új patikában volt.
2. Azt mondták, hogy hiánycikk egy termék, nem kapható az egész országban. Ezért mentünk be a korábbi patikába, ahol homeos szert ajánlottak helyette. Na ez is volt az új patikában.

Szóval érdemes lehet patikát váltani. Ahol homeos szerekkel tömik a zsebüket, ott valószínűleg más módon is átverik a vevőt.

Szilágyi András 2016.04.07. 19:01:25

@answ: Jól tetted! Akkor mégsem teljesen valóságtól elrugaszkodott a cikk! :)

Karinthy-paradoxon · http://www.alltrials.net/ 2016.04.09. 11:17:21

És lassan megalkotják a 'Homeopátia 3.0-át!

"This water contains one million copies of the movie " A Trip to the Moon"' ( 2016. ápr. 8. )

One million movies are stored in this vial of water.
www.youtube.com/watch?v=vr1WGwnbVWQ

És még jópár év, és az iskolákban "vizet" fognak inni és nem magolni :)

fordulo_bogyo 2016.04.10. 05:34:50

@Karinthy-paradoxon: "Egyes patikai fogamzásgátlókban is vannak placebo tabletták, mert az úgy hatékonyabb."

Nincsenek benne. Nezd meg jobban.

Karinthy-paradoxon · http://www.alltrials.net/ 2016.04.10. 18:34:16

@fordulo_bogyo:
>> fogamzásgátló .. placebo
>Nincsenek benne. Nezd meg jobban.

megnéztem.

21aktiv+7placebos
====
OGYI-T-21597 DIAMILLA 75 mikrogramm filmtabletta
OGYI-T-21789 GYNDORA CONTINUOUS 3 mg/0,02 mg filmtabletta
OGYI-T-21790 PYRLA CONTINUOUS 3 mg/0,02 mg filmtabletta
OGYI-T-21791 DROSINETTA CONTINUOUS 3 mg/0,02 mg filmtabletta
OGYI-T-21853 AMAROSA CONTINUOUS 3 mg/0,02 mg filmtabletta
OGYI-T-21854 FEDERIA CONTINUOUS 3 mg/0,02 mg filmtabletta
OGYI-T-21855 ESLARILA CONTINUOUS 3 mg/0,02 mg filmtabletta
OGYI-T-21856 INKODESS CONTINUOUS 3 mg/0,02 mg filmtabletta
OGYI-T-21921 DEREN CONTINUOUS 3 mg/0,03 mg filmtabletta
OGYI-T-21922 KATUL CONTINUOUS 3 mg/0,03 mg filmtabletta
OGYI-T-21923 ZEELAR CONTINUOUS 3 mg/0,03 mg filmtabletta
OGYI-T-21983 NOVYNETTE CONTINUOUS 150 mikrogramm/20 mikrogramm filmtabletta
OGYI-T-22065 KYLNETTA CONTINUOUS 3 mg/0,03 mg filmtabletta
OGYI-T-22169 MISTRAL CONTINUOUS 2 mg/0,03 mg filmtabletta
OGYI-T-22295 ALTFORALLE 3 mg/0,02 mg filmtabletta,
OGYI-T-22295 ALTFORALLE 3 mg/0,03 mg filmtabletta
OGYI-T-22319 JANGEE NAPONTA 3 mg/0,02 mg filmtabletta
OGYI-T-22319 JANGEE NAPONTA 3 mg/0,03 mg filmtabletta
OGYI-T-22572 MISSEE 0,10 mg/0,02 mg filmtabletta
OGYI-T-22572 MISSEE 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta
OGYI-T-22613 DESIRETT 75 mikrogramm filmtabletta
OGYI-T-22618 DIEDITA 2 mg/0,03 mg filmtabletta
OGYI-T-22640 OMISSON DAILY 2 mg/0,03 mg filmtabletta
OGYI-T-22672 BELLVALYN 150 mikrogramm/20 mikrogramm filmtabletta
OGYI-T-22672 BELLVALYN 150 mikrogramm/30 mikrogramm filmtabletta
OGYI-T-22711 MIDIANA CONTINUOUS 3 mg/0,03 mg filmtabletta
OGYI-T-22712 ARANKELLE CONTINUOUS 3 mg/0,02 mg filmtabletta

24aktiv+4placebos
====
OGYI-T-21218 IAMNA 60 mikrogramm/15 mikrogramm filmtabletta
OGYI-T-21792 REZIA 3 mg/0,02 mg filmtabletta
OGYI-T-21793 PERLITA 3 mg/0,02 mg filmtabletta
OGYI-T-21794 SVELTA 3 mg/0,02 mg filmtabletta
OGYI-T-21795 TOLUKIM 3 mg/0,02 mg filmtabletta
OGYI-T-21796 BELUSHA 3 mg/0,02 mg filmtabletta
OGYI-T-21868 EVERISSA 3 mg/0,02 mg filmtabletta
OGYI-T-21869 KYLIXA 3 mg/0,02 mg filmtabletta
OGYI-T-21870 TENTACIA 3 mg/0,02 mg filmtabletta
OGYI-T-21871 MINKIAN 3 mg/0,02 mg filmtabletta
OGYI-T-21872 SELIKYNE 3 mg/0,02 mg filmtabletta
OGYI-T-21961 SOLDANELLE 60 mikrogramm/15 mikrogramm filmtabletta
OGYI-T-22325 VELGYN 3 mg/0,02 mg filmtabletta
OGYI-T-22592 FEMILUX 0,02 mg/3 mg filmtabletta
OGYI-T-22755 DITINELL 0,060 mg/0,015 mg filmtabletta

26aktiv+2 placebos
====
OGYI-T-20898 QLAIRA filmtabletta

??? - Ezekről viszont nem tudom eldönteni.
====
OGYI-T-22661 FEMELLE 75 mikrogramm filmtabletta
OGYI-T-22247 NACREZ 0,075 mg filmtabletta

fordulo_bogyo 2016.04.10. 18:51:26

@Karinthy-paradoxon: Nem erted a placebo fogalmat.
Egy hatoanyag nelkuli tabletta, amirol nyiltan leirjak, hogy nincs benne hatoanyag az nem placebo.
A placebo attol placebo, hogy aki kapja AZT HISZI, hogy van benne hato anyag.

fordulo_bogyo 2016.04.10. 18:53:33

@Karinthy-paradoxon:
NEM errol van szo a fogamzasgatlo tablettak eseten.
NEM azert hatasos, mert aki szedi, azt hiszi, hogy nem fog teherbe esni.
"A placebo (latin szó, jelentése 'tetszeni fogok'[1]) klasszikus, a gyógyító kontextusra nem leszűkített meghatározása szerint egy olyan „anyag vagy eljárás, ami az érintett tudomása szerint változtatni képes bizonyos tüneteket vagy külső-belső testi észleleteket, ám valójában nem bír az e változásokhoz szükséges farmakológiai vagy specifikus hatással”.[2][3] Bizonyos esetekben (lásd „placeboresponder” személyek) egy placebokezelést követően szubjektív és/vagy objektív javulás áll be az egészségi állapotban.[4] Ezt nevezik placebohatásnak. Placebohatást kiválthat valamilyen beavatkozás (pl. gyógyszer adása, kezelés, műtét) és a hatás nagyságát befolyásolják az orvos tulajdonságai, jellemzői (pl. fehér köpeny, az orvos modora, hangneme, személyiségjellemzői), a gyógyszer fizikai (perceptuális) tulajdonságai (pl. a tabletta színe, formája), a beteg (kezelést kapó személy) tulajdonságai (pl. személyiségvonásai) és a kezelés környezeti jellemző (pl. a kórterem). A placebohatás a pszichológia és az élettan határterületi kérdése.[4]"

fordulo_bogyo 2016.04.10. 18:54:57

Szamos teruleten NEM mukodik a placebo hatas, a fogamzasgatlas/fogamzas egy nagyon jo pelda erre.

Karinthy-paradoxon · http://www.alltrials.net/ 2016.04.10. 19:49:37

@fordulo_bogyo:

Ennyit állítottam:
"Egyes patikai fogamzásgátlókban is vannak placebo tabletták, mert az úgy hatékonyabb."

Ne gyere már ezek után a "nem igazi skót" érveléssel, hogy azok nem is placebo tabletták :)
a.te.ervelesi.hibad.hu/nem-igazi-skot érveléssel ..

Konkrétan bele van írva a betegtájékoztatóba, hogy placebo tabletta! Akkor te minek neveznéd?

pl.
"A sárga tabletták placebo tabletták, melyek nem tartalmaznak hatóanyagot. Ha hány vagy erős hasmenése van egy sárga tabletta bevételét követő 3-4 órában, a Zoely megbízhatósága megmarad."
www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/zoely_25_mg_15_mg_filmtabletta/56409

Ha valami gondod van a betegtájékoztatóval - az OGYI -nál reklamálj kérlek ..
Tudtommal már a betegtájékoztatót is engedélyeztetni kell.

fordulo_bogyo 2016.04.10. 19:58:57

@Karinthy-paradoxon: En meg ramutattam, hogy ez hulyeseg:
"Ennyit állítottam:
"Egyes patikai fogamzásgátlókban is vannak placebo tabletták, mert az úgy hatékonyabb."

Semmit nem valtoztat a hatekonysagan.
Felreertes, az, hogy nem egyedul vagy vele az fekete hattyu.

Karinthy-paradoxon · http://www.alltrials.net/ 2016.04.10. 20:29:07

@fordulo_bogyo:
>Semmit nem valtoztat a hatekonysagan.

A feledékeny, pontatlanul számoló tablettaszedőknél - szerintem kimutathatóan csökkenti a teherbeesés kockázatát!
Vagyis a ténylegesen elért hatékonyság - szignifikáns!!!
De nevezetjük ezt a valós életben elérhető egészségnyereségnek is!

fordulo_bogyo 2016.04.10. 20:38:42

@Karinthy-paradoxon: Ez szerinted placebo-hatas?
Azert mukodik, mert a paciens hisz benne? Ha a paciens tudna (tudja), hogy nincs benne hatoanyag, akkor megvaltozna a helyzet?
Olvasd el Ben Goldacre velemenyet e fekete hattyurol:
blogs.discovermagazine.com/badastronomy/2012/10/17/icelandic-lights/#.VwqdqvkrJUo

Karinthy-paradoxon · http://www.alltrials.net/ 2016.04.10. 21:17:35

@fordulo_bogyo:

Ennyit állítottam:
"Egyes patikai fogamzásgátlókban is vannak placebo tabletták, mert az úgy hatékonyabb."

Ez így akkor elfogadható számodra is ?
Nem "hatást", hanem placebo tablettát írtam szándékosan!

apotéker 2016.05.05. 10:54:26

Az ok. hogy tréfa, de azért jobban figyelni kellene! Mivel a fenti képen az általam vezetett és könnyen beazonosítható soproni gyógyszertár látható, kértem Szilágyi András Urat, hogy a fotót haladéktalanul távolítsa el a blogról. A felirat, miszerint nem forgalmazunk homeopátiás szereket, természetesen soha nem volt a patika bejáratánál kifüggesztve! Ugyan gyógyszerészként magam is elutasítom a nem bizonyítékokon alapuló orvoslás eszközeit ( a homeopátiát különösen!), de a jelenlegi törvényi szabályozás mellett a fentiekkel törvénysértést követnék el. A homeopátiás készítmények gyógyszerek, ezért a beteg kérésére azokat haladéktalanul köteles vagyok beszerezni.
Dr. Horváth Csaba szakgyógyszerész

Gukker 2016.05.05. 12:19:09

"könnyen beazonosítható soproni gyógyszertár látható,"
Hát szerintem meg egyáltalán nem beazonosítható.

"A homeopátiás készítmények gyógyszerek"
Elég nagy szégyen.

"haladéktalanul köteles vagyok beszerezni. "
De nem vagy köteles tartani belőle készleten, és nem vagy köteles reklámozni a kirakatban, és nem vagy köteles ajánlani sem.

apotéker 2016.05.05. 12:41:53

@Gukker:
A cikkben szereplő képre egy betegünk hívta fel a figyelmet! Sok betegünk van, tehát a patika beazonosítható, különösen mert BENU (színek). Bár rengeteg , homeopátiát használó betegünk nyilván nem a Szkeptikus Blogot olvassa...Arról, hogy mi a homeopátia besorolása a jogalkotó dönt. Gondolhatod, hogy az európai homeopátiás lobbi, élükön a Boironnal, DHU-val stb. mindent megtesznek, hogy ez így is maradjon. Ha változna a besorolása attól még nem szűnne meg. Nem reklámozzuk, ezt megteszik helyettünk a gyártók. Egyébként 12 alkalmazott munkáltatójaként is tartom raktáron, mivel keresett cikkek, jelentős forgalmat generálnak.
Ha minden olyan terméket aminek hatásossága megkérdőjelezhető, kilistáznánk, szinte kiürülne a patika!

Szilágyi András 2016.05.05. 12:51:23

@apotéker: Elnézést a kellemetlenségért, a képet lecseréltük, így már nem beazonosítható.

apotéker 2016.05.05. 13:00:52

@Szilágyi András: Köszönöm a korrekt eljárást!

Tisztelettel: Dr. Horváth Csaba

Mse 2016.06.10. 01:28:32

Ugyan, ott lebuktak, hogy egy OLVASÓ Oscillococcinumot akart venni... :D

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása