Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Megtaláltuk az asztaltáncoltató embereket
Leleplezés

A Kiválasztott múlt szombati műsorában Uri Geller a spiritizmus egyik legősibb motívumát élesztette újjá: az asztaltáncoltatást.

Amilyen ősi azonban az asztaltáncoltatás, ugyanolyan ősiek azok a trükkök, csalási technikák is, amelyekkel a spiritizmusra éhes, naiv kívülállókkal elhitetik, hogy rejtélyes erők mozgatják az asztalt. Mint azt a szombati műsor felvételének tüzetes tanulmányozásával megállapíthatjuk: nem sokat fejlődtek az asztaltáncoltatás módszerei az utóbbi 100-150 évben.

Mint azt Király József: Mi a spiritizmus? című, először 1960-ban kiadott kötetéből is megtudhatjuk, az asztaltáncoltatás az 1850-es évek táján jött divatba, midőn az amerikai Fox nővérek egyre nagyobb közönséget vonzó spiritiszta szeánszokat tartottak "szellemjárta" otthonukban, a Massachusetts állambeli Hydesville-ben. A szellemek különféle kopogásokkal válaszoltak a nekik feltett kérdésekre, s sokan a kopogásokat az asztalból vélték hallani. A spiritiszta mozgalom futótűzként terjedt szerte a világon (Magyarországon 1878-ban alakult meg a Spiritiszta Kutatók Egyesülete), s ennek az sem vetett gátat, hogy a Fox nővérek az 1880-as évek végén nyilvánosan bevallották: trükköket alkalmaztak szeánszaik során, s mindvégig orruknál fogva vezették vendégeiket.

Azt hihetnők, így százötven év elteltével talán már senkit nem lehet asztaltáncoltatással átejteni, de a jelek szerint akadnak még épp elegen, akiket Uri Geller orruknál fogva vezet. Íme a szombati műsor asztaltáncoltatós részének felvétele (ha nem indul az alábbi videó, a TV2 weboldalán is elérhető):

 

Röviden összefoglalva a következő történt: Uri Geller sztárvendégeket, valamint látszólag találomra kiválasztott nézőket hívott a színpadra. Körbeállták a színpadon elhelyezett három asztalt, kezüket ráhelyezték, majd következett a koncentrálás és a "Mozdulj!" szó kiabálása. A három asztal közül egy alig mozdult, a középső asztal jelentősen arrébb vándorolt, a harmadik pedig végül fel is emelkedett néhány centiméternyit:

 

De hogyan történt mindez? Király József könyve itt is segítségünkre van:

"Az asztaltáncoltatás tömérdek alkalmat ad csaló manipulálásokra. Ismert módszer például, hogy a kabátujjba, a csukló alá pálcát rejtenek, végét az asztal lapja alá helyezik. Ezzel úgy lehet emelgetni az asztalt, hogy közben az illető mindkét tenyere az asztallapon nyugszik. Az asztal egyik felét könnyű felemelni úgy is, hogy az ellenkező oldalán az asztal tetőlapjának szélét tenyérrel megnyomják. A nagy spiritiszta divat idején nagyobb városokban, Chicagóban, Bécsben, Párizsban olyan boltok is nyíltak, ahol preparált asztalkákat, valamint gyűrűre, ujjak közé vagy ruhára erősíthető kampókat árultak, amelyek ügyes bűvészeszközökként lehetővé tették az asztal titkos mozgatását."

A szombati műsor felvételét újranézve nem nehéz azonosítani azt a két fiatalembert, aki az asztalemelgetést a legősibb, pálcás módszerrel végrehajtotta. Amikor Uri Geller "véletlenszerűen" kiválasztott nézőket hív a színpadra, őket hívja fel elsőnek (egy fiatal nővel együtt, aki egy korábbi műsorban meghajlított kanalával büszkélkedett - alighanem ő is be volt építve). A könnyebbség kedvéért nevezzük a két fiatalembert Aladárnak és Bélának. Íme Aladár, aki először megy fel a színpadra:

 

Őt harmadikként követi Béla, aki szintén fekete zakóban feszít:

 

Aladár és Béla elfoglalja helyét a harmadik (vagyis a jobb szélső) asztal két átellenes oldalán. Ennél az asztalnál áll még Rubint Réka és egy további néző is (piros ingben), aki azonban nem volt beavatva (később viszont olybá nyilatkozik, hogy nagy hatással volt rá az asztal csodás felemelkedése).

 

Aladár rögtön egy furcsa mozdulattal indít:

 

Vajon miért görnyed le annyira? És vele szemben Béla (aki ugyan jórészt takarásban van) szintén görnyed. Alighanem tesztelik a zakóujjuk alá rejtett eszközt. Feltűnő, hogy míg az összes többi résztvevő csak olyan mértékben hajol le, hogy kezét lazán az asztalra helyezhesse, Aladár és Béla folyamatosan szinte az asztalra hasal, mint az alábbi képen is, mely közvetlenül az asztal felemelkedése előtt készült:

 

Béla ügyel arra, hogy zakójának ujja az asztal széléhez simuljon, jótékonyan eltakarva az alatta rejlő pálcát:

 

Íme, a kéttagú bútorszállító brigád munkaruhában (sötét zakó, világosabb nadrág), akcióra készen:

 

Persze a zakóujj alá rejtett pálcával csak akkor lehet jól emelni, ha az alkar párhuzamos az asztal lapjával. Béla komoly erőfeszítéseket tesz ennek elérésére:

 

Előbb csak tologatják az asztalt, mint az alábbi képen:

 

Hoppá, nézzük csak meg ezt a képet egy kicsit jobban! Aladár jobb zakóujjából mintha kilógna valami! Ezt érdemes közelebbről szemügyre venni:

 

A fényviszonyok elég rosszak, de az ott bizony alighanem maga a füstölgő puskacső! Aladár jobb zakóujjából kilóg a pálca vége!

Nincs tehát új a nap alatt: a 21. században pontosan ugyanazzal a módszerrel etetnek minket, mint amellyel a 19. században tették. Végezetül álljon itt James Randi magyarázata a témáról, melyet lefordítani sem szükséges, hiszen a bemutató önmagáért beszél:

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr27454037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tresh 2008.05.05. 09:50:28

> 'Íme, a kéttagú bútorszállító brigád munkaruhában (sötét zakó, világosabb nadrág), akcióra készen:"

Ez nagyon nagy. :D

Összeségében is jó cikk. ;]

Hraskó Gábor · http://xaknak.hrasko.com 2008.05.05. 10:48:41

Nagyon jó!

András, visszanézve a Vágó-féle asztaltáncoltatást (szkeptikus.blog.hu/2008/04/03/szellemidezes_a_fokuszban) ott is épp a barna inges fiú az egyetlen, akin hosszúujjú ing van, és mintha ugyanezt csinálná!

Mi a véleményed?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.05.05. 11:35:10

naja, nagyon jó cikk (kellemes stílussal, finom gúnnyal megírva), csak egy a baj: az ilyen kis tényfeltárások sosem azokhoz kerülnek, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. Mi, akik itt ülünk a szélessáv előtt és blogokat olvasunk, nem lepődünk meg nagyon a trükkökön. De a Borsban és a Bestben sajnos csak a 'Megint csoda történt!' jellegű cikkek fognak megjelenni továbbra is, tovább etetve a hiszékeny és tudatlan jónépet...

W Joe 2008.05.05. 11:46:07

"És ez megtörténhet nálatok is otthon" Persze én is tudom tologatni az asztalom, sőt fel is tudom emelni :)
Jó volt a cikk.

evid 2008.05.05. 12:07:41

tényleg nagyon jó ez a cikk

borsi 2008.05.05. 12:12:02

Miért kell lenézni a Bors Best olvasókat? Ők se biztos hogy elhiszik, csak esetleg nem ismerik a trükk pontos menetét. Mindenesetre vannak akik jól tudnak szórakozni bűvész műsorokon, miért kéne nekik is a kákán csomót keresni? Megnézik, jól szórakoznak, ennyi. Nem indítanak nyomozást, hogy bizonyítsanak maguknak és a világnak. Ki a király?:)

dr kotász 2008.05.05. 12:19:19

urinak igaza van. "ez már túl sok!"

hulyemagyar 2008.05.05. 12:23:35

Szegény Borsi nem érti, hogy egy "húbazdmeg ez az uri tényleg egy igazi mentalista" műsornak álcázott egyszerű bűvészműsor kapcsán miért keresik az emberek a kákán is a csomót. Segítsek rájönni?

A szerelő 2008.05.05. 12:31:44

Én csak egy "hiszékeny és tudatlan jónép" vagyok, éppen ezért nem foglalok állást ez ügyben. Úgy gondolom, hogy egy problémának több megoldása is lehet. De az, hogy mint idézem: "A fényviszonyok elég rosszak, de az ott bizony alighanem maga a füstölgő puskacső! Aladár jobb zakóujjából kilóg a pálca vége!" szintén egy régóta használt csúsztatási trükk. Nem vall egyáltalán tudományos ismeretekre. Rossz fényviszonyt említesz, feltételezel az első mondatodban, a másodikban pedig erre alapozva már mint állítást közölsz. A négy lehetőség közül pont ez az egy, ami elfogadhatatlan (a 2 mondatban használt feltételezés/állítás viszonylatában). De valami miatt a marsi arc jutott az eszembe, talán azért, mert ott a nemlétezése lett a rossz fényviszonyokkal magyarázva (de azt csak a tréfa kedvéért írtam) :)

ment_a_lista 2008.05.05. 12:38:33

Szeretnék antiszeptikus magyarázatot adni itt a szkeptikus blogon. Micsoda rosszindulat ;-), nem azért hajolt olyan közel a sztochasztikus résztvevő hogy csaljon, á dehogy. Azért hajolt oda annyira mert a mentális erő, aminek a fej a forrása, a távolság négyzetével csökken. Maximalizálni akarta a hatást!

Archenemy 2008.05.05. 12:41:42

Ha valaki ebben akar hinni, lelke rajta, más hisz az örök szerelemben, egy politikai pártban, egy eszmében, vagy a népe felsőbbségében.

Igen, mindenki tudja, hogy asztaltáncoltatás nem lehet trükk nélkül, de a bennünk lévő gyermek szeret rácsodálkozni, elhinni a mágiát. Ez szerintem ártalmatlan, ez a post meg olyan, mint mikor a tízéves elmondja a hatévesnek, hogy "nem is a télapó hozza az ajándékot, hanem anya veszi a boltban". A tízéves sem azért mondja el, mert fel akarja világosítani a hatévest, egyszerűen a saját szuperioritását akarja bizonyítani, be akarja bizonyítani, hogy több-jobb-okosabb. Ezért az, hogy igaza van, mintegy mellékes körülménnyé fajul - emberileg ez a fajta narcisztikus magatartás nekem visszatetsző.

divali 2008.05.05. 12:43:53

A műsort nem szoktam nézni, inkább csak a visszhangját olvasgatom. Szerintem nem ártna fogalmakat tisztázni. A mentalista lényegében pszichikai erőnek tűnő bűvésztrükköt ad elő, tehát leleplezhető. A valódi képességű emberek ritkák mint a fehér hollók, de őket nem is mentalistának, hanem parafenoménoknak hívják. Tehát ha valaki mentlisták mutatványai miatt kapcsolja be a TV-t, az hadd szórakozzon. A nem mentalista típusú bűvészmutatványoknál is mindenki tudja, hogy trükk, de azért nézik az emberek, hogy szórakozzanak rajta. A mentalista trükköket is azért nézik sokan, mert szórakoztatja őket. Nem arról van szó, hogy parafenoménoknak titulált emberek trükkjeit leplezik le. Hatalmas különbség a kettő.

Logan 2008.05.05. 12:45:05

borsi! Soha nem a bűvésztrükökkel van a baj, hanem azzal, hogy ha úgy állítják be ezeket az ezerszer lepróbált sok melóval öszzehozott műsorokat, mint ha valamilyen természetfölötti, paranormális jelenségek lennének.
De ha te szereted ha totálisan hülyének néznek, akkor jó szórákozást :)

Az igazi Svarc Enegger · https://www.youtube.com/watch?v=Ik9qunsZZtY&index=21&list=RDJVoyWQSNr8I 2008.05.05. 12:45:06

Az ilyen gagyi csalással lehet a legjobban keresni. Van néhány ismerősöm az ezoteria/mágia/paraakármi iparban. Hihetetlen, hogy milyen pénzt termelnek.
Egyetlen bánatom, hogy engem nem vesznek be, pedig van az a pénz, amennyiért én is hinnék.

A szerelő 2008.05.05. 12:49:34

Archenemy 2008.05.05. 12:41:42
"Igen, mindenki tudja, hogy asztaltáncoltatás nem lehet trükk nélkül"
Ezt nem állíthatod, csak feltételezheted. Aki szándékosan ferdít, az meg nekem visszatetsző.

Archenemy 2008.05.05. 12:51:29

"De ha te szereted ha totálisan hülyének néznek, akkor jó szórákozást :) "

Konkrétan itt csak a postíró néz bárkit is hülyének, amikor azt feltételezi, hogy a blogot (akár csak rendszertelenül) olvasók közül bárki elhinné, valódi "mágikus" eseményt lát, ha ő nem lepnezné le. Engem ez a fajta hülyének nézés zavar.

Kalimera 2008.05.05. 12:53:35

Borsi:

Nem nézünk le senkit sem. Az ellen vívunk szélmalomharcot, hogy ne minden médiában a hülyeség, az ökörség és a csalás legyen a fő üzlet. Tudjuk, hogy ez nehéz, de ilyenek vagyunk. Próbálkozunk a szinte lehetetlennel is. Az ökörségből jól el van évek óta az egyik kereskedelmi rádió reggeli műsora. A kereskedelmi tévék is élen járnak. Nem tudom a pontos okát, de arra tippelek, hogy ez így sokkal olcsóbb, és érthető módon ők is a legkisebb ellenállás felé igyekeznek. A helyzet minden bizonnyal rosszabbodni fog még évtizedekig. Engedd meg nekünk, hogy legalább ne kelljen tapsolni hozzá.

workoholic · http://www.non-workoholic.blog.hu 2008.05.05. 12:54:13

Rémes ez a rengeteg rosszindulat bennetek. Igen, illúzió. ÉS??? Vannak bűvészek, illuzionisták, szeretjük, ámulunk a műsoron. Ezzel nem ártanak senkinek, mi meg jól szórakozunk. Ha ez nektek gagyi, nézzetek mást. Az a legröhejesebb, amikor azt fikázzátok, hogy ezzel keresnek. Igen, ez a foglalkozásuk. Ha irigy vagy, csináld utána, gyakorolj éveket, ha nem, akkor hagyj békén másokat és törődj a saját dolgoddal!

hulyemagyar 2008.05.05. 12:54:19

Archenemy 2008.05.05. 12:51:29
"Konkrétan itt csak a postíró néz bárkit is hülyének"

Csak azt, aki magára veszi, mert az ő általa említett csoportba tartozik.

divali 2008.05.05. 12:56:39

A mentalizmus egy ősi előadóművészeti ág, gyakorlói, a mentalisták, olyan előadóművészek, akik éleselméjűségüket használják arra, hogy a hipnózis vagy szuggesztió alapelveivel a gondolatolvasás, a pszichokinézis, a prekogníció, telepátia vagy az elmekontroll illúzióját keltsék.

Tehát az ILLUZIO KELTÉSEN van a hangsúly.

Szóval bocs, de aki a olyanokra hivatkozik, hogy szegény emberek, akik nem ilyen blogokat olvasnak, hiszékenyek...stb, az szerintem maga sincs tisztában a mentalista fogalom jelentésével. Illúziókeltéshez trükköket alkalmaznak...ezt a legtöbb Tv néző tujda is, csak nem képesek észrevenni, leleplezni a trükköket és pont ez az ami szórakoztatja őket.

Archenemy 2008.05.05. 12:57:16

"Ezt nem állíthatod, csak feltételezheted"

Má' bocsáss meg, mi az, hogy nem állíthatom? Ha kiderül, hogy az állításom téves, majd visszavonom.:p

bűűnös 2008.05.05. 12:59:08

Én 17 éves koromban részt vettem egy teljesen megdöbbentő pohártáncoltató szeánszon. Nem tudom, hogyan, de működött. Mindenkit ismertem a társaságból. Senki nem volt csaló! Senki nem tolta a poharat, csak lazán haladt az asztalon, mintha tudatos erő mozgatná!!!A 20-30 perces procedúra vége felé már csak két embernek volt az ujja a poháron és megmagyarázhatatlan módon még mindig ugyanolyan sebességgel haladt . Annyira félelmetes volt, hogy azóta sem vetemedtem ilyesmire. Boldogok akik minden hasonlót a csalóknak tulajdoníthatnak.
Üdv:Bűűnös

Archenemy 2008.05.05. 12:59:34

"Csak azt, aki magára veszi, mert az ő általa említett csoportba tartozik. "

Ez esetben nem tiszta, hogy kiknek is írják ezt a blogot. A hiszékenyek nem olvassák, a szkeptikusok meg tisztában vannak azzal, hogy uri geller nem mágus.

grigorij (törölt) 2008.05.05. 12:59:58

Soha egyetlen perc bajom nem lenne ezzel Urival - ha, mint bűvész hirdetné magát!
De nem, ő egy felettünk álló, parasztfenomén, egy isteni lény...
Magyarán egy hétköznapi szélhámos!
Ráadásul elhiteti természetfeletti énjét rengeteg bajban lévő egyszerű emberrel!
Mert ő LÁTJA, hol a halott, ő TUDJA mi történt és így tovább!
Ezért szélhámos! Nem kevés anyagi bevétele van mindebből, az egyszerű emberek megtévesztéséből!
Természetesen az efféle revüműsorokkal nincs bajom, én Ugeller általános viselkedésétől hányok!

Logan 2008.05.05. 13:02:10

"Csak azt, aki magára veszi"

Pontosan ezt akartam írni!
Akinek nem inge, az ne öltözködjön :)

TLR4 2008.05.05. 13:03:58

Nagyon tetszik :)))

will · http://willfreeman.freeblog.hu/archives/2008/05/03/3115758/ 2008.05.05. 13:05:39

Népbutítás, mégpedig nem az ártatlan kategóriából.

A szerelő 2008.05.05. 13:07:55

Az igazi Svarc Enegger · www.freetibet.org 2008.05.05. 12:45:06
"Az ilyen gagyi csalással lehet a legjobban keresni." Rengeteg dolog előzi meg, energiaipar, vegyipar, bank szakma... sőt, még nagyon sok orvos is jobban keres, mint az általad említettek.
Archenemy 2008.05.05. 12:57:16
"Má' bocsáss meg, mi az, hogy nem állíthatom? Ha kiderül, hogy az állításom téves, majd visszavonom.:p"
Ok, lehet viccesre is venni a figurát, ez akkor sem változtat a tényeken :)

Az első vasból készült hajót nem fizikus építette! :)

urigeller 2008.05.05. 13:08:05

Grigorij! Nem ezzel az Urival legyen bajod, úgy hirdeti magát, ahogy akarja. Nem attól gazdagodott meg, hogy így hirdette magát, vagy úgy, hanem, hogy az emberek mindezt beszopták. Nem szélhámos, senki nem mondta a sok agyalágyultnak, hogy ezeket el is kell hinni. A hiszékenység vámszedőit én mindig becsültem egy bizonyos pontig. Más az, ha teljesen életszerű történetekkel valakit átvernek, azt én is csalásnak tartom és elítélem, de az emberi hülyeségből jól megélőket, mint ez az Uri gyerek, én becsülöm. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy nem trükkökkel csinálja azt, amit csinál. Aki ezt elhiszi, megérdemli. Ha fizet érte, Uri megérdemli a pénzét.

hulyemagyar 2008.05.05. 13:12:08

Archenemy 2008.05.05. 12:59:34

Valaki leírja a véleményét vmiről. Ha tetszik hozzászólhatsz, ha nem tetszik hozzászólhatsz. Mint az elöttem lévő jópár poszt is mutatja. Ez a blog.
Mit nem értesz ezen? Hány évig aludtál?

divali 2008.05.05. 13:12:47

grigorij

tudtommal Uri Geller nem parafenomen-nak, hanem mentlaistának vallja magát. Tehát a mentalista szó meghatározását feljebb leírtam. Innentől kezdve szerintem nincs semmi probléma, mert aki fikázza az nem tudja a különbséget a mentalista és a parafenomén között. Mivel ez egy előadóművészeti ág, így érthető, hogy próbálja magát menedzselni. részemről ez semmiben sem rosszabb, mint pl, a megatánc, akik a tánc tudásukat adták elő, a megasztár, akik énekeltek, a mentalistátk, meg illúziókat keltenek. Ha valaki nem isemri a mentalista fogalom jelentését, az nem a mentalisták baja. Az is hozzátartozik a szakmához, hogy úgy adják elő, hogy úgy tűnjön mintha valóban ilyen képessége lenne. Ki venné komolyan a produkcióját, ha előlre közli, bocs, nekem nincs semmi képességem. A különféle állítások, önmenedzselés, előadás, is a mentalista show része. Tehát konyhanyelven, ez csak annyi, hogy ki az, aki a leghitelesebben tudja a csalást előadni. Akinek nem testzik, az meg ne foglalkozzon vele. Én sem nézem a műsort, de nem is akadok ki, amíg Uri Geller saját magát is csak egy mentlaistának tartja-és eddgi még csak annak tartott a magát tudtommal-, hiszen ez a műfaj pont arról szól, hogy úgy tűnjön mintha valóban ilyen képességei lennének.

Archenemy 2008.05.05. 13:15:40

"Ok, lehet viccesre is venni a figurát, ez akkor sem változtat a tényeken "

Igazából csak nincs kedvem retorikai finomságokon vitatkozni... nyilván a világon a saját létezésemen kívül minden csak feltételezés, én mégis úgy mondom, biztos vagyok ebben vagy abban, azaz ezt meg azt "állítom", mert a "feltételezem" szót megtartom a sejtés, bizonytalan állítás leírására.

Archenemy 2008.05.05. 13:16:42

"Valaki leírja a véleményét vmiről. Ha tetszik hozzászólhatsz, ha nem tetszik hozzászólhatsz. Mint az elöttem lévő jópár poszt is mutatja. Ez a blog.
Mit nem értesz ezen?"

Me' hogy én nem ezt csinálom? Mit nem értesz ezen?

Joco74 2008.05.05. 13:17:59

" divali 2008.05.05. 13:12:47
grigorij

tudtommal Uri Geller nem parafenomen-nak, hanem mentlaistának vallja magát"

Két Uri Geller van?

:)

naponta 3x 2008.05.05. 13:31:29

Uri Geller monnyon le. (a parafenomén) :)))

movhu 2008.05.05. 13:32:49

Számomra eleve leírta magát a műsor a viperás esetnél:
mover.blog.hu/2008/03/31/wikipediat_hamisito_tv2
Az igazi baj vele leginkább két dolog. Az egyik, hogy dögunalom, kettőt néztem meg, azt is inkább pusztán szakmai alapon, hogy lássam mivel butítják a népet. A második bajom az, hogy sokan ettől még sötétebbek lesznek, és elhiszik, hogy van bármi valóságalapja a trükköknek. Betiltanám, radikálisan.

.gereblye 2008.05.05. 13:37:56

bűűűnös:
"A 20-30 perces procedúra vége felé már csak két embernek volt az ujja a poháron és megmagyarázhatatlan módon még mindig ugyanolyan sebességgel haladt ."

na, máris 2 emberre lehet szűkíteni a csalók körét.

divali 2008.05.05. 13:38:13

Joco74

Én arra akarok kilyukadni-tudod mit, inkább máshogy írom. Tegyük fel, hogy én azt állítom magamról, hogy én képes vagyok kanalat hajlítani, asztalt táncoltatni, különleges képességeim vannak..stb. ellenben soha nem mondom azt, hogy parafenomén vagyok, csak azt, hogy mentalista. Innentől kedzve, aki ismeri a mentalista szó jelentését, az már rögtön tudja, hogy blöffölök már akkor is, amikor közlöm, hogy ilyen-olyan-amolyan képességeim vannak. Ez is az előadás része. Tehát mentalista az illúziókeltéshez is már modhatja, hogy bizonyos képességei vannak. Tehát a mentlistákat ezért kár fikázni, mert ez egy előadóművészeti ág.

Ellenben ha én prafenomén lennék, akkor ha azt mondanám, hogy xy képességem van, azt nem igazán lehetne leleplezni... De a TV2 kiválasztott című műsora mentalista címszóval fut, tehát az lenne a furcsa, ha a szemfülesek nem tudnák a trükköket leleplezni. Sokan meg azért szórakoznak rajta, mert a műsor után nem rögtön a google-be írják be a dolgokat és olvassák a trükkök hátterét, hanem azzal szórakoztatják magukat, hogy megpróbálják saját maguk kitalálni, hogy hol a trükk. És ha ez a leleplezés nem sikerül, akkor színvonalas volt a mentalista előadás (emelett viszont tudja az ember, trükk van, de nem jött rá). Mentalista show részét képezhetik természetesen a véletlenül kiválasztottnak hitt, de valójában beépített emberek, beépített sms, telefon küldők is. Ha meg valakinek otthon elindul az a régi órája, az a show nélkül is elindulna, ha kicsit megrázná, ami ettől nem indul el, az órás nélkül amúgy sem fog. Tehát arra akrok rávilágítani, hogy olyat fikáznak sokan, ami valójában egy előadóművészeti ág. A szinészeket miért nem fikázza senki. Mert a mozifilmekben is mindenki tudja, hogy nem valóság, hát a mentalista show sem az.

hulyemagyar 2008.05.05. 13:45:39

Archenemy 2008.05.05. 13:16:42

Ha tudod, hogy kinek szól és főleg, hogy mire való a blog, akkor a francnak kérdezed meg!?
Ha meg választ kapsz, akkor meg játszod a tájékozottat.
Nézz inkább gellert! Szasz!

Hraskó Gábor · http://xaknak.hrasko.com 2008.05.05. 13:46:42

Soha nem volt bajunk a bűvészekkel (mentalistákkal és másokkal). De Uri NEM bűvésznek, nem mentalistának vallja magát!

Mi a bajunk vele? Hát ugyanaz, mint azzal a sarlatánnal, aki orvosnak, gyógyítónak mondja magát, miközben csak a gyógyítás LÁTSZATÁT kelti.

Azon meg nem csodálkozzon senki, hogy egy szkeptikus blogon kételkedünk abban, ami szerintünk nem úgy van, mint ahogy mondják. Rodolfoban nem kételkedtünk. Ő azt mondta: Figyeljenek, mert csalok! És tényleg csalt. Mégis szerettük.

Bit Rot 2008.05.05. 13:49:15

Ez a műsor szerintem lejáratja a mentalista és parafenomén szakmát.

Botrányos!

hulyemagyar 2008.05.05. 13:50:27

divali 2008.05.05. 13:38:13

De egy tisztességes mentalista soha de soha nem menne bele abba, hogy eltünt gyerekek megkereséséhez segédkezzen, ugye? Mert ő tudatában van annak, hogy egyszerű trükkökkel osztja a népet és semilyen parafenomén képességgel sem rendelkezik.
Most akkor az uri mégiscsak parafenoménnek adja el magát, vagy ő sincs tisztában a szó jelentésével? Vagy egyszerűen még a szülőket is hülyének nézi?

Bit Rot 2008.05.05. 13:51:03

@bűűnös:
Tök mindegy, hogy milyen sztorival, milyen tanúval vagy videóval jössz, aki szkeptikus, úgyse hiszi el, még akkor sem, ha a saját szemével látja. Ez ilyen.

ment_a_lista 2008.05.05. 13:54:48

divali

OK a mentalista az nem parafenomén, mert trükkökkel operál (a parafenomén nem trükkökkel operál?, na mindegy). Akkor mi a különbség bűvész és mentalista között. Miért nem az a műsör címe, hogy "Uri ügyesen kiválasztott bűvésztrükkjei"?

Archenemy 2008.05.05. 13:56:44

hülyemagyar: nem kell felkapni a vizet, meg elküldeni a francba, és sértegetni, én nem tettem ilyet veled. Ha ideges vagy, nyugodj meg, lassíts kicsit, szívrohamont ne kapj itt nekem a nagy sértődöttségedben.

Mindössze egy kérdéssel világítottam rá arra, hogy ez a post ebben a formában, ebben a közegben nem több, mint nárcisztikus önigazolás. Mint amikor a kisgyerek megtalálja a karácsonyi ajándékokat a kamrában: "aha, tényleg nem a jézuska hozza!".

Ez a véleményem, aminek a leírására biztattál, ha jól értelmeztem soraidat.

bulgakov 2008.05.05. 13:59:29

nagyon jó írás, gratulálok.

divali 2008.05.05. 14:01:24

hülyemagyar

látod, én a mentalista szó jelentésével tisztában vagyok, de mivel nem igazán nézem a műsort, így arról nem is tudtam, hogy eltűnt gyerekek előkerítéséhez adja nevét. Ha Uri nem állítja magáról azt, hogy parafenomén, hanem csak azt, hogy mentalista, akkor erre csak azt tudom mondani, hogy meglehet eléggé kitolta, tágan értelmezi a mentalisták blöffölési zónáját. Lehet, hogy ezen állítása is csak blöff (netán beépített emberek tanuskodnak), hogy az illúziókeltése még jobban hitelesnek tűnő legyen. Persze ha újabban parafenomén-nak titulálja már magát-én erről nem tudtam, az tényleg gáz lenne, főleg ha leleplezhető trükkjei vannak...
Viszont így akkor meg a műsorban szereplő egyéb mentalistáknak árt csak vele, akik lehet a saját előadóművészeti szakmájukban amúgy megállják a helyüket. Én tényleg leragadtam még ott, hogy Uri mentalistának vallja magát, az állítása mikor csapott át parafenoménba? Mert ha ezt továbbra is mentalistaként blöff címszó alatt teszi, akkor az már valóban etikátlan...

1stproli 2008.05.05. 14:03:58

Nem értem, mi a baj ezzel a szórakoztató műsorral. Nagyon jól el vagyunk vele, és igenis mi szertejük Urit, Mónikát, Balázst, és Győzikét is, de hallgatjuk Korda- Balázs párost is, és ezt nem szégyeljük. Mi hiszünk a mentalistáknak, miért csalnának, ne feledjük mindenki magából indul ki amikor valamiről véleményt formál, így hát hátrább az agarakkal az összeesküvés elméleteket gyártóknak! A kritikák mögött talán antiszemita szál húzódik meg, vagy csak sima irígység motiválja a fanyalgókat?

Joco74 2008.05.05. 14:05:43

divali:
nemtúlértelmesmagyar barátunk összefoglalta a lényeget.

Uri Geller soksoksok éven keresztül parafenoménnak mondta magát, és határozottan természetfeletti képességekkel ruházta fel magát. Attól, hogy most nem mondja ki, abszolút úgy viselkedik. Az emberek pedig azonosítják a régi dolgaival....

Egy jól előkészített trükknek gondolod azt, hogy felteszed az órádat, vagy a teljes étkészletet a TV tetejére, és várod hogy elinduljon vagy meghajoljon?

Shapeshifter 2008.05.05. 14:15:41

"Mindössze egy kérdéssel világítottam rá arra, hogy ez a post ebben a formában, ebben a közegben nem több, mint nárcisztikus önigazolás."

Ez ellen könnyű tenni: Irányíts ide minél több embert, akik parafenoménnek hiszik Uri Gellert. :)

Hraskó Gábor · http://xaknak.hrasko.com 2008.05.05. 14:16:45

John42:
"Tök mindegy, hogy milyen sztorival, milyen tanúval vagy videóval jössz, aki szkeptikus, úgyse hiszi el, még akkor sem, ha a saját szemével látja. Ez ilyen."

Bravo John42! Ezt meg honnan szűrted le? Ha valaki valamit tényleg tud, vagy tényleg kitalál, azt a hülye szkeptikus (mint én) is elhiszi. De ha valaki azt is elhiszi, amit a másik nem tud, csak mondja, az hülye nem szkeptikus (hiszékeny).

Uri még sose mutatta be, hogy ezeket a dolgokat TÉNYLEG tudja. Viszont azt mondja.

kuglof 2008.05.05. 14:21:04

Erre időt szánni, ej. A végén még azon is elmorfondírozik Szkeptikus, hogy a házak tényleg gurigáznak-e egy nIssan Kaskajjal??? A TV hülyéket hülyít, na és...

divali 2008.05.05. 14:21:52

ment_a_lista

"OK a mentalista az nem parafenomén, mert trükkökkel operál (a parafenomén nem trükkökkel operál?, na mindegy). Akkor mi a különbség bűvész és mentalista között"

Feljebb leírtam a mentalista fogalmát ld. 12:43:53 bejegyzés második mondata és 12:56:39 bejegyzéem

A bűvésztrükk megint más, pl. gondolj bele, hogy a nő befekszik a dobozba és "feldarabolják", Ugye mindenki tudja, hogy valójában nincsen több részre szaggatva a hölgyike. A mentalista viszont azt adja elő, mintha ő tudna olvasni a gondolataidban...stb, pedig nem, ellenben ennek kelti az illúzióját, látszólag megmagyarázatlan, fizikailag megfoghatatlan illúziókat kelt. Másfajta trükk alkalmazása.

Parafenomének között vannak kivételes képességű gyógyítók is-ilyen műsorokban nem vennének részt. És természetesen van sok csaló, aki parafenoménnak állítja magát (ők inkább kuruzsló gyógyítók között, szellemidézők...stb találhatók meg). Egyik parapszichológiai szabadegyetem oktatója nyilatkozta azt, hogy 10 év alatt egyetlenegy valójában is parafenomén emberrel találkozott. Az megint más kérdés, hogy ki az aki hiszi, vagy ki az aki nem. ellenben amit fikáztok, az elvileg nem parafenomén, hanem mentalista műsor.

Off.
És még mielőtt valaki fikázni kezdené a megvilágosodott embereket, akikre a csaló bélyegzőt sütik rá sokan. Biztos hallottátok már, hogy vannak akik állítják, hogy nagy fényt látva így-úgy megvilágosodtak...stb. Nos, ők sem hazudnak, hanem kutatások szerint ez az epilepszia egyik formája is lehet, és vannak orvosok akik ezt kutatják, hogy ezért a téves érzékelésért az agy mely területe felel. Kísérletek vannak rá, hogy annak az agyi területnek az érzékelését, aktivitását stimulálják, mesterségesen "megvilágosodást" idézzenek elő. Tehát "megvilágosodott" emberek tőlük független okok miatt valóságként élnek meg dolgokat és nem hazudnak, de mégsem pszichiátriai esetek, sem parafenomének.

Robi 2008.05.05. 14:26:01

A SHOWMŰSORRAL SEMMI BAJ, SZÓRAKOZTATÁS, ELADOTT MŰSORIDŐ.

AZ A FELHÁBORÍTÓ, HOGY ÉVEKKEL EZELŐTT PÉNZT KÉRT AZÉRT, HOGY OLAJMEZŐKET FEDEZZEN FEL REPÜLŐGÉPEKRŐL ÉS EZÉRT A CSALÁSÉRT PÉNZT KÉR.

ERKÖLCSILEG PEDIG:
TALÁN FARKAS HELGA ELTÜNÉSEKOR IS BEVETETTÉK, HAMIS ILLÚZIÓKAT TÁPLÁLT SZEGÉNY SZÜLŐK FELÉ.

A TRÜKKJEIT PEDIG MÁR ÉVEKKEL EZELŐTT IZRAELI BŰVÉSZEK LELEPLEZTÉK, AMIRŐL DOKUMENTUMFILMEK KÉSZÜLTEK.

ITT MÉG MEGESZÜNK BÁRMIT...

Mentális problémák sora 2008.05.05. 14:26:47

Mikor megy már haza Tel-Aviva-ba Uri Geller? Az újabb trófeájával, miszerint bepalizta hungaryt is. Mellesleg a műsorban szereplő mentálwarriorok többsége hivatásos bűvész.

Archenemy 2008.05.05. 14:27:30

"Ez ellen könnyű tenni: Irányíts ide minél több embert, akik parafenoménnek hiszik Uri Gellert. :) "

Ez jó gondolat lenne (még ha viccnek is szántad), de aki urigelleres, annak (mint ahogy első postomban rá is mutattam) szerintem lelki igénye, hogy a világ "varázslatos" legyen. Én nem érzem magam megmondóembernek, aki megmondja a sok parasztnak, mi a jó és mi nem az, számomra visszás ez a népnevelői igyekezet.

divali 2008.05.05. 14:33:50

Joco74

"Egy jól előkészített trükknek gondolod azt, hogy felteszed az órádat, vagy a teljes étkészletet a TV tetejére, és várod hogy elinduljon vagy meghajoljon"

Szerencsére rám nem vonatkozik, hogy feltennék a TV tetejére bármit is ;)

Ha valaki ezt megteszi, akkor a mentlista elérte a célját, tudja az egyén, hogy illúzió, de egy pillanatra erről megfeledkezik, magával ragadja a mentalista előadásmódja. Tehát az előadóművész jól végzi a dolgát, vevők a játékra.

Ha valki az illúzió varászában él, akkor lehetőleg a TV szélére teszik akanalat, hogy magától is leesne... ;)

De a választ erre más oldalról is megközelítem. Ez sok embernél nagyjából ugyanolyan, mint amikor azt mondják, hogy az ember nem képes a saját könyökét megnyalni. És láss csodát, mégis mennyien megpróbálják.... ;) Tudják, hogy nem jön össze, de mégis tesznek rá egy kísérletet... ;)

ND 2008.05.05. 14:38:01

Anyám !

A Várkonyi Andinak milyen tuti sgge van ! :)
Bocsi Te mázlista !

Tomivagyok · http://www.genital-herpes-relief.org 2008.05.05. 14:42:31

nekem errol egy film jut eszembe... amikor egy orult minden nap mindenkinek probalja megmagyarazni azt, hogy a Napon nem lehet sátrat verni mert tul meleg van ahhoz nekünk. :)) akinek tetszik, és tud rajta szórakozni az nézze.. akinek nemtetszik nenézze... :)))

Robi 2008.05.05. 14:42:46

IGENIS, VANNAK OLYAN ENERGIÁK, AMIKET NEM ISMER A MAI TUDOMÁNY!

DE URINAK SEMMI KÖZE HOZZÁJUK.

VISZONT JÓ ELŐADÓMŰVÉSZ.
mondjuk ezt bevallhatta volna mondjuk 10-20 évvel ezelőtt is...

Joco74 2008.05.05. 14:43:59

Robi:
Használhatnád ezt az energiát a CAPSLOCK kikapcsolására!

Joco74 2008.05.05. 14:48:57

divali

Nincs is semmi gond vele... még egyet is értenék, ha nem Uri Gellerről lenne szó, azon okok miatt amit már többen is felvetettek (pl. Farkas Helga)

Nincs addig gond, mig valaki az emberek hiszékenységét nem a SÚLYOS meggazdagodására használja fel.

divali 2008.05.05. 14:58:05

Joco74

Mivel nem igazán követem nyomon a műsort, csak az jutott el a tudatomig, hogy mentalista műsor és nem parafenomén, és sokféle visszhangja van a műsornak, ezért gondoltam jó ha tisztázzuk a fogalombeli különbségeket. Azt sajnos nem tudtam, hogy ez az Uri Geller már átlépte a mentalista etika szabályait... Így viszont tényleg sajnálom azon mentalista előadóművészeket, akiket esetleg pont miatta nem vesznek komolyan. Ha ez tényleg igaz, hogy pénzt kért Farkas Helga kereséséhez való segédkezéshez, akkor Uri a mentalista szakma szégyene és a kiválasztott műsorban szereplők Uri közreműködése nélkül sokkal jobban boldugulnának, jobban járnának...

Hónaj Tapír 2008.05.05. 15:32:27

Nekem megmozdúlt előbb a szék, amikor néztem a videót. Szuper érzés volt. Igaz, hogy csak billegett valami egyenetlenség miatt, de akkor is.

A Helga ügy persze elég szomorú.

Joco74 2008.05.05. 15:35:27

divali

Érdemes végignézned a szkeptikus.blog.hu/2008/04/07/elektronikus_eszkozok_a_mentalista_produkciokban bejegyzést.

Az általad felvetett dolgok nagy részét végigtárgyaltuk.
Pl. a fellépőknek meg van tiltva, hogy magukat bűvésznek nevezzék.

hiszékeny ártúr 2008.05.05. 15:49:50

Kösz a cikket. Én sokminent elhiszek, amit nem kéne, és örülök a leleplezéseknek. És nem, a bűvészműsorok nem szórakoztatnak _engem_ azáltal, hogy nem ismerem a trükköt. Esetleg az előadó kézügyessége és humora. Gyuriban is az szórakoztat, ahogyan beszél.
Azért az utolsó képek nem igazán meggyőzőek, az a rész kimaradhatott volna. :) De jól látom-hallom, hogy 5:33-nál kicsúszik egy jobbkezes tartó?
(És fúj-fúj Hélgá élráblóihoz szépén bészélő Gyuri.)

grigorij (törölt) 2008.05.05. 15:53:06

Nem tudom, hogy hány Ugeller van, de minap reggel a tévében pont belebotlottam, ahol belefröcsögte a kamerába: tudja mitörtént Jimmyvel!
Ha tudja, irány a kapitányság! És letenni a bizonyítékokat!
Vajon Dcopperfield miért nem keres olajmezőket, eltünteket, halottakat???
Ja és tökmindegy, hogy Fhelga esetén kért-e pénzt! Önmagában gusztustalan, hogy halottlátó istent játszott!

Bit Rot 2008.05.05. 16:20:00

@Hraskó Gábor:
"Bravo John42! Ezt meg honnan szűrted le? Ha valaki valamit tényleg tud, vagy tényleg kitalál, azt a hülye szkeptikus (mint én) is elhiszi."

Gödel óta nagyon jól tudjuk (és bizonyított is), hogy mindig is lesznek olyan dolgok, amelyeket se bizonyítani nem lehet, se az ellentettjét bizonyítani nem lehet az adott rendszerben. Ezért is van a hit, és vannak dolgok, amelyek hit kérdések.


"Uri még sose mutatta be, hogy ezeket a dolgokat TÉNYLEG tudja. Viszont azt mondja. "

Uri Geller bemutatta, hogy egy CSALÓ. Ráadásul a pofátlanabbik fajtából! Ez gáz!

tresh 2008.05.05. 16:34:44

Ez a téma mindig kitermeli a heves posztokat, parázs vitát. Az indulatok lángolnak, az idegek pattanásig feszülnek...

ÉGESSÜK MEG URIT! :D

nyari mikulas (törölt) 2008.05.05. 16:50:33

"ERKÖLCSILEG PEDIG:
TALÁN FARKAS HELGA ELTÜNÉSEKOR IS BEVETETTÉK, HAMIS ILLÚZIÓKAT TÁPLÁLT SZEGÉNY SZÜLŐK FELÉ."

Mindezt $60 000 dijazas elleneben tette! A szulok fizettek.

tresh 2008.05.05. 16:53:15

Egyébként úgy érzem, hogy vannak közöttünk olyan emberek, akik ha nem is provoklának, de oltogatnak, és "éppvalamiért" témába vágó nevekkel regeltek... :D

Pl. nézzük csak hiszékeny ártúr, vagy 1stproli kommentjét! ;)

Szerintem meg igenis sok ember elhiszi, hogy ami a tv-ben megy az nem trükk, az maga a valósááááág. Ezért jók az ilyen cikkek. Meg viccesek. Nárcisztikus önigazolás? Hagyjuk már... Szép szavak, de itt szó sincs ilyesmiről. ;]

A már idézett haverommal történt meg a következő eset: dínós dokfilm ment a tv-ben, és volt benne egy számítógépes animáció, ami a dínókat mutatta. Erre ilyet szól a nagymamája: "Akkoriban már volt kamera?" :x :b ;)

hiszékeny ártúr 2008.05.05. 17:09:19

Tres! Mi pontosan a problémád a hozzászólásommal?

Idevetődtem, nem regeltem, hiszen senki nem kért rá, csak beírtam a kért adatokat.
A "Jegyezz meg (Set cookies for name, email & url)" egyébként nem jegyzett meg.

A szülém járt a tévében hurkatöltő mellett csettintgető gyógyítónál, a tesóm táltoshoz vitte a gyerekét, apám kipálcázza a fekvőhelyét. Nem hiszed, hogy hiszékeny vagyok?

Shapeshifter 2008.05.05. 17:35:24

"Gödel óta nagyon jól tudjuk (és bizonyított is), hogy mindig is lesznek olyan dolgok, amelyeket se bizonyítani nem lehet, se az ellentettjét bizonyítani nem lehet az adott rendszerben."

Pedig nem kellett volna messzire menned: szkeptikus.blog.hu/2007/11/09/kovetkezi_e_godel_tetelbol_a_vilag_megis

Hraskó Gábor · http://xaknak.hrasko.com 2008.05.05. 17:48:55

"Gödel óta nagyon jól tudjuk (és bizonyított is), hogy mindig is lesznek olyan dolgok, amelyeket se bizonyítani nem lehet, se az ellentettjét bizonyítani nem lehet az adott rendszerben."

No igen! John42 a tudomány egy speciális állítását érti félre miközben azt akarja mondani, hogy a tudomány sem tud mindent bebizonyítani. Pikáns!

Persze tényleg nem tudja. De mi köze ennek ahhoz, hogy Uri Geller trükköt használ, vagy valami az ismert fizikán túli képességet (parafenomén)? Ez ugyanis tisztán eldönthető tudományosan. És még sok tudomány se kell hozzá.

tresh 2008.05.05. 19:09:13

hiszékeny ártúr:
> "Mi pontosan a problémád a hozzászólásommal?"

Az égvilágon semmi. Csak magamból indultam ki. :]

Viszont új problémát vet fel, hogy ezek után már nem vagyok benne biztos, hogy iróniából írtad a kommented... :x De azért remélem! :)

Múkodj Ágnes 2008.05.05. 19:22:51

Nem értem mi ez a nagy ellentét itt a fórumon. Uriról köztudott, hogy egy szélhámos volt mára meg egy vicces öreg úr aki egy kis pénzt szeretne keresni. Valószínű nem gondolja senki, hogy amit a tévében lát azok természetfeletti dolgok. A szomorú az az, hogy én teljesen laikusként (bűvészet terén) felfedeztem jónéhány trükköt olyanokat is amire az egész műsor épült (pl. motoros gyerek) nagyrészük pedig még trükknek se jó mert nem sikerül és nagyon béna. Szóval szerintem az átverés nem ott van, hogy ez most para vagy nem para, hanem hogy megetetik az emberekkel, hogy ez valami botrányos műsor és álvitákat generálnak arról, hogy most ez mi is igazából, vagy hogy csalnak/nem csalnak és így adják el ezt a szánalmas produkciót. Azért sokszor jókat lehet röhögni például a cérnán rángatott kanálon, életbe visszatérő szívmegállós csávón :)
Én ezekért a pillanatokért nézem, persze csakis a reklámmentes változatot.

hulyemagyar 2008.05.06. 06:54:39

Bocs Mindenkitől, ha bunkó faszparaszt voltam!

Egyébként azzal vitatkoznék, hogy a többség úgy is tudja, hogy ez egy szimpla bűvészshow. Nem állunk értelemben ilyen jól.

hát én 2008.05.06. 09:44:37

Hali!
Nagyon szánalmas ez az oldal! Mindenféle idétlen magyarázatokkal, amit sztem magatok sem hisztek el. Lábbal rásegített, persze, hát elég vakok vagytok akkor. Nah megyek is erről a gané oldalról, inkább nem égek itt, a sok égetni való paraszt között. menyetek inkább a mezőre kapálni, jobban áll a kezetekben mint az egér.. Nah csá...

hulyemagyar 2008.05.06. 09:54:57

"hát én" hozzászólása az elötte lévő megjegyzésemhez született, egyfajta igazolásként. Megszólítottam az ostobát, és meg is jelent. Köszi! :)

bulgakov 2008.05.06. 12:55:32

Hargitai Bea viszont állítólag már megfeküdt Danny Blue-nak, úgyhogy működik a metafizika, Uri üvöltésére beindult a csaj biológiai órája rendesen.

Egyébként kamu az egész, a leggázabb, amikor Bocskor szénné alázza a m,űsort a rádióban, aztán hétvégén már ott néz a hal fejével, kell a lé a perre, mi?

De a legesleggázabb: "apácska, félek..." és Norbi megy széjjelütni az imposztort, spontán.

Már várom, mikor emelik a nézettséget egy megrendezett "balesettel", mert hát ez is csak üzlet, mint minden.

Archenemy 2008.05.06. 13:35:44

"Megszólítottam az ostobát, és meg is jelent."

Meccsoda véletlen, egy szintén regisztrálatlan tag. Rá tíz percre meg te érkeztél látványosan bizonyítani, mekkora okosság is vagy te.

Tudod, azért egy ilyen esetben most én is igencsak szkeptikus vagyok :p

hülyemagyar 2008.05.06. 13:47:23

Szóval szerintem azért nem jó, ha bárki nemregisztrált beleszólhat, mert nagyon könnyű elhülyülni, meg hamisítani a véleményeket, más regisztrálatlan tagok szájába adni gondolatokat, netán nettó hülyeségeket.

Archenemy

feketefityma (törölt) 2008.05.06. 15:26:10

Ebből tanulhat Béla és Aladár is, legközelebb fekete pálcával kell emelgetni.

tresh 2008.05.06. 18:25:14

Hm, eddig abban a tévhitben éltem, hogy itt csak regisztrációval lehet osztani az észt. :b :)

gyesznopasztor 2008.05.06. 21:26:27

Mongyátok má, mitü Uri ez a Geller, ha annyi disznóságot csiná, mint egy böllér?

Hraskó Gábor · http://xaknak.hrasko.com 2008.05.07. 09:50:13

A legutóbbi három mai hozzászólást kimoderáltam, mert semmi köze a témához és feleslegesen személyeskedő.

Igen, gondolkozunk azon, hogy csak belépett felhasználók szólhassanak hozzá a témákhoz, bár ez nyilvánvalóan sokakat visszariasztana, még ha kultúráltan is kívánnának megnyilatkozni.

Tehát inkább ki-ki igyekezzen magát moderálni. És nem szükséges egy-egy alpári megjegyzésre visszalőni.

cybrx 2008.05.07. 21:13:02

ezt több embernek kellene megnéznie.

www.youtube.com/watch?v=jRUeqnsaAPY

THX

hulyemagyar 2008.05.08. 08:12:10

Már régóta regisztrált vagyok. ;)

Archenemy 2008.05.08. 13:06:15

Onnan lehet tudni, hogy regisztrált-e a hozzászóló, hogy ha a mouse-t a neve fölé viszed, a regisztráltnál linket jelez, a regisztrálatlannál meg semmit.

hiszékeny ártúr 2008.05.08. 18:39:42

És ha regisztrálom a nevem, akkor mennyivel leszek hitelesebb? Gyurinak is van weblapja, akkor most már igazat mond? :)

A "Jegyezz meg"-nek nem találtam értelmét.

hiszékeny ártúr 2008.05.08. 20:26:17

Visszavontam, közben rájöttem, hogy sokkal jobb lenne regisztráltan hozzászólni. Nagyon sajnálom, hogy eddig ennyire vakon elleneztem, ígérem a jövőben nem fordul elő.

Archenemy 2008.05.08. 20:34:15

Na még szép, hogy beláttad.

Kb. ezért volna jobb. Nem te leszel hitelesebb, hanem a nickneved, és örülök, hogy meggondoltad magad.

hiszékeny ártúr 2008.05.08. 20:37:06

És nincs arra mód, hogy kiszűrjük, ha valaki önmagával beszélget, kedves Arch, hogy így sztereotipizáljon, vagy adjon hamis véleményeket más szájába?

Egyben köszönöm, hogy elfogadtad bocsánatkérésemet, nagy könnyebbség ez nekem, hogy nem neheztelsz már rám.

Archenemy 2008.05.08. 20:44:05

Dehogy nincs! A blogtulajdonos vélhetően látja a "névtelen" bejegyzésekhez írt email címeket, és mivel én nem tudom a tiédet, kedves ártúr, ezért _teljesen_ jól nem tudnálak utánozni. Esetleg, bár ezt nem tudom biztosan, a blogtulajdonos talán látja a küldő ip-címét is. Lebuktathatnak még olyan dolgok, mint két kommentelés közt eltelt idő, stílus, satöbbi, de ezek nem lehetnek egzakt bizonyítékok.

De az itt kommentelők java részét meg lehetne téveszteni, hogyha én a Te nevedben szeretnék kommentelni, és nem tenném ennyire fájdalmasan nyilvánvalóvá, mint ez a mostani, kedves Ártúr. Az egyetlen jó megoldás, ami biztos (mert a "mindenki moderálja magát" szép elképzelés ugyan, de fórumos tapasztalataim alapján nem igazán működik), az az, ha regisztrációhoz kötjük a hozzászólást.

hiszékeny ártúr 2008.05.08. 20:51:14

Értem, és nagyon köszönöm, hogy te nem használtad ki ezt a kiskaput annyira csúnyán és pofátlanul, mint ahogy mások szokták más fórumokon, ahol szintén nincsen regisztrációhoz kötve a hozzászólás!

Örök hálám, tiszteletem, és alázatom, kedves Archenemy!

(modera mehet felőlem, tudom a témához nincs köze, remélem nem vagyok túl nagy extra munka :p, de a kommentelés tisztasága tán megér ennyit - természetesen Ártúr utóbbi 3 hozzászólását én írtam, hogy demonstráljam, hogyan is lehet csalni. Aki pedig csalónak nevez ezért, azt emlékeztetném, hogy nem kampányolnék ilyen hevesen ezen kiskapu betiltása ellen, ha én magam is használni akarnám. Arch)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2008.05.08. 20:52:53

szép munka

LEHET, hogy tényleg így történt
de az is lehet, hogy nem...
addig, a tények:

már megint egy bizonyíték nélküli elméletet olvashattunk egy szkeptikusnak hazudott oldalon (át)vágó istván elvtársaitól

az igazi (valóban?) hiszékeny ártúr :) 2008.05.09. 13:50:33

Kösz a műsort. :) Szóval a regisztráció értelme, hogy ne írjon több ember _pont_ ugyanazzal a névvel? Hát az is valami, bár nagyon hasonló nevekkel attól még lehet írni. Még szerencse, hogy nem azt szoktam nézni, hogy ki mondja, hanem azt, hogy mit. :)

Esetleg ezt az idétlen abrakadabrát alant nem kell beírni a regisztráltaknak? Mert akkor azonnal regisztrálok. :)

Yzron 2008.05.09. 15:17:49

Csak annyit szólnék hozzá, hogy szerintem igenis szórakoztatóak a bűvésztrükkök. És igenis attól szórakoztatóak, ahogy előadják őket. Ha Uri Geller nem tenné hozzá, hogy ez varázslat, és szellemek csinálják, akkor nem is lenne annyira élvezetes.
Képzeljétek el, ha úgy adná elő a showját, hogy: "Na vajon itt mi a trükk?" hányan éreznék jól magukat.

Az emberek szeretik, ha kicsit becsapják őket. És pont az a legszebb benne, hogy mindenki pontosan tudja (kivéve néhány prolit, mert azok csak akkor jönnek rá a hazugságra, ha kiszivárog a vallomás egy hangszalagon :P), hogy átverés. És bármilyen hihetetlen is a mutatvány, (egy apró kis kétséget leszámítva) mindenki végig pontosan tisztában van vele, hogy trükk. A trükk pedig attól profi, hogy bennemarad az emberben a kétség, hogy mi van, ha ez most nem is trükk volt.

A filmekről is tudjuk, hogy nem valóság, de pont azért nézünk filmeket/meséket, mert a valóság már-már unalmas.
A legjobb "(felnőtt) mesék" pedig attól a legjobbak, hogy beleillenek a valóságba. "Akár igazak is lehetnének."

Tudjuk, hogy vámpírok nincsenek?
Tudjuk, hogy földönkívüliek nincsenek? Na és szellemek? Esetleg Isten?

Az nem válasz, hogy "miért, te már láttad/láttál ilyet?".
Legjobb példa a tesztelés erre, ami egzakt dolog. És mindenki pontosan tudja, hogy teszteléssel csak a hibák jelenlétét lehet kimutatni, de azt nem, hogy a tesztelés tárgya hibátlan.

Ez a cikk tényleg nem bizonyít semmit. Felmutat egy lehetőséget, és felkelti a gyanút az emberekben. Bemutat néhány pillanatot, ami alátámasztja a választott mayarázatot. Semmi többről nincs szó. Minden kétséget kizáró bizonyíték nem létezik.

Az egy másik kérdés, hogy a cikkben legalább annyira tényként tűnik fel az elmélet, mint ahogy néhányan a varázslat tényét kezelik.

bolhabetu 2008.05.09. 20:40:01

"már megint egy bizonyíték nélküli elméletet olvashattunk egy szkeptikusnak hazudott oldalon (át)vágó istván elvtársaitól"

Lassan mondom, hogy te is megértsd.

Elmélet: van egy trükk, amivel meg lehet mozgatni egy asztalt.

Jóslat: a trükk igényel bizonyos speciális mozdulatokat, amiket nehéz jól leplezni.

Megfigyelés: Ezen a videón elvégzik ezeket a mozdulatokat.

Ha ez nem elég neked, akkor azt sem értem, hogy reggel milyen episztemológiai megfontolások teszik neked lehetővé, hogy egyáltalán felkelj az ágyból. Ha egyáltalán az ágy létét el tudod fogadni.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2008.05.10. 14:35:34

hát persze...
ez bizonyíték... az...
elvégre tárgyakat fel lehet emelni gázüzemű targoncával

ez bizonyítja, hogy minden, amit valaha felemeltek, gázüzemű targoncával emelték fel...
...
ha te ebben hiszel, lelked rajta...
(illetve nem tudom a szkeptikusok miben hisznek a lélek helyett, akkor azt helyettesítsd oda be magadnak, a hit után)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2008.05.10. 14:44:08

tévedsz Yzron
én pl. nem szeretem ha becsapnak
akár poltikusok, akár szkeptikusok akár átvágó istvánok teszik

a hozzászólásod többi része az stimmel, de attól tartok a hitetlenkedésed miatt nem leszel népszerű a szkeptikus blogon

2008.05.10. 16:25:24

Kedves wmiki! Mi a Tudományban hiszünk.

Balint 2008.05.11. 12:18:31

"Képzeljétek el, ha úgy adná elő a showját, hogy: "Na vajon itt mi a trükk?" hányan éreznék jól magukat."

Hát Rodolfónál egész jól működött a dolog úgy is, hogy előre bejelentette, hogy csal, és azon járt az agyad, hogy vajon hogyan.

"elvégre tárgyakat fel lehet emelni gázüzemű targoncával
ez bizonyítja, hogy minden, amit valaha felemeltek, gázüzemű targoncával emelték fel..."

Nem egészen. De ha valaki azt állítja, hogy egy raklap magától emelkedik fel, majd a targonca odaáll, az emelővillával megemeli, és ezután az ember "naugye" kiáltással ad igazat magának, az még nem bizonyítja azt az állítást, hogy a raklap magától is felemelkedhet.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2008.05.15. 16:23:49

azt látom, hoyg ti megszállottan hisztek, kedves KÁ

én már nem hiszek ebben a "tudományban", elvégre...:
TÉNY: eddig az összes tudományos elmélet megdőlt és újat kellett farigcsálni

nyari mikulas (törölt) 2008.05.15. 16:58:22

wmiki: tevedsz, amikor azt irod, hogy " eddig az összes tudományos elmélet megdőlt és újat kellett farigcsálni".
Nem tudom, mire alapozod ezt a kijelentest.
Nem teny, hanem tevedes.

Fizika: mechanika, hangtan, folyadekok aramlasa, elektromossag, magnesesseg...
Kemia: kemiai kotesek, kemiai reakciok, mokelukak kolcsonhatasai...
Biologia: anyagcseere, szaporodas, oroklodes, mutacio...
stb. stb.

Nagyon keves olyan tudomanyos elmelet van ami megdolt es ujat kellett helyette keresni.
Az elmult par szaz evben alig-alig talalsz ilyet.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2008.05.15. 17:05:24

örülök, hogy vannak több száv évig fentmaradó elméletek is (még)

akkor most sorold fel kérlek a több ezer évig fentmaradóakat is
köszi

nyari mikulas (törölt) 2008.05.15. 17:11:06

Ime a lista:

Fizika: mechanika, hangtan, folyadekok aramlasa, elektromossag, magnesesseg...
Kemia: kemiai kotesek, kemiai reakciok, mokelukak kolcsonhatasai...
Biologia: anyagcseere, szaporodas, oroklodes, mutacio...
stb. stb.

Ugye te sem hiszed, hogy ezer ev mulva a tomegvonzas mashogy vagy egyaltalan nem fog mukodni, vagy a feny viselkedese megvaltozik?

Komolyan gondolod az allitasodat, vagy csak szivatsz?
Ha komolyan, akkor kerlek indokold.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2008.05.15. 17:16:27

komolyan gondolom, (és azt is mondhatnám, hogy te szivatsz, amikor az ellenkezőjét állítod, hogy): nincsen mindent átfogó fizikai/kémia/stb. modell, ami MINDEN helyzetben megállja a helyét
vagyis leírja a világot
és nem is lesz soha, "tudományos" alapon

jafar 2008.05.15. 17:40:29

Kérdezhetek valamit, wmiki? Szerinted mit jelent a "tudomány"? Csak hogy tudjuk, hogy konkrétan mivel van problémád.

Amúgy abban egyetértünk, hogy ezen az oldalon nincs a konkrét esetekre konkrét bizonyíték. Nyugodtan hihetsz tehát Uri Gellernek/ben, meg másokban, lelked rajta. Másrészt a blogodon úgy nézem, szeretsz embereket a "hazug", "átvágó", stb... jelzőkkel illetni. Mik azok a kritériumok, amik alapján eldöntöd, hogy pl. ki hazudik és ki nem?

nyari mikulas (törölt) 2008.05.15. 17:54:43

vmiki:
a ket allitasod egyaltalan nem ugyanazt jelenti:

1. "eddig az összes tudományos elmélet megdőlt és újat kellett farigcsálni "

2."nincsen mindent átfogó fizikai/kémia/stb. modell, ami MINDEN helyzetben megállja a helyét
vagyis leírja a világot"

Az elso hamis, a masodikkal egyetertek.

A masodik nem jelenti azt, hogy amikor valami uj dolgot ismerunk meg, akkor a regit eldobjuk. A regi modell azok kozott a korulmenyek kozott, amikre kidolgoztak, tovabbra is igaz.

Peldaul lehet, hogy egyszer felfedezunk valahol a foldi elettol fuggetlenul kifejlodott eletet valahol. Lehet, hogy az nem szen alapu, lehet, hogy az oroklodest nem DNS molekulakon alapul hanem valami egeszen mas mechanizmuson. Ettol a foldi eletre kidolgozott genetika a foldi eletre tovabbra is ervenyes marad, alapvetoen ugy ahogy azt egy Ágoston-rendi szerzetes az 1800-az evekben elkezdte leirni.

wice 2008.05.15. 17:57:56

jafar: wmikivel az a helyzet, h o barmilyen allitast hajlando elhinni, amire nincs bizonyitek, es semmit se hajlando elhinni, amire van bizonyitek. roviden: az agyaval van problemaja, valszleg a megfelelo idegpalya forditva kotodott be neki.

bolhabetu 2008.05.15. 18:22:09

"hát persze...
ez bizonyíték... az...
elvégre tárgyakat fel lehet emelni gázüzemű targoncával"

Annyira nem rossz példa. A német show-ban volt egy autólevitálós mutatvány, ahol a háttérben látszott egy daru, mert pancser volt az operatőr. Ott sem ezer százalék, hogy trükk történt, de meglepőbb lenne, ha mégis a látottak alapján.

Az hogy csoda történt egy bizonyos szinten túl cáfolhatatlan, mégha nagyfelbontásban, élesen látszik is a füstölgő puskacső.

Egy pár dolog
1. Rendkívőli állítások rendkívüli bizonyítékot követelnek. Amíg ez nincs, addig lehet hinni nyugodtan bármiben. A racionális, tudományos megközelítés, a csoda, mint magyarázat elvetése, amíg a már ismert fizikai törvényekkel egybevégó magyarázatok kizárhatók. Márpedig egy tévéshow minden, csak nem megfelelő megfigyelési környezet.

2. Sosem kell beérni Occam borotvájával. Szerencsére. Egy bűvészmutatványnak rendre vannak olyan mellékkörülményei, amik elárulhatják, ha tudjuk mit keresünk. És ezekben a mutatványokban ott vannak rendre. Ha Uri Geller paranormális erőkkel csinálja , amit csinál, akkor nemcsak a nehezebb utat választotta, de egészen pancser módon kelti az ellenkező látszatot.

jyzbm 2008.05.16. 20:01:52

wmiki!:"én pl.nem szeretem ha becsapnak"
Hozzászólásaid alapján óriási ellentmondásokat vélek felfedezni Nálad:saját magadat csapod be folyamatosan,mikor ezt a rengeteg szamárságot elhiszed,amit a médiák sugároznak.
Phu,most én is ellentmondásba keveredtem magammal."a média sugároz" Jéé, pedig nem tudom megfogni,meg nem is érzem és mégis áramlik az "energia".Tehát Működ!!!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2008.05.18. 07:51:28

nincs ellentmondás
egyszerűen nem hiszek el dolgokat csupán az alapján, mert bizonyos "szkeptikus"nakj nevezett személyek (akiket inkább idiótáknak kéne nevezni, mert egy másfajta irányba egyáltalán nem "szkeptikusok") állandóan hajtogatnak
mindenféle "bizonyíték" nélkül

Norbert 2008.05.18. 10:12:27

Hát én nem tom attól hogy átverés attól még jól csinálja! :D

bleksip 2008.05.18. 10:31:59

hááát, sajnálom, h Vágó úr télleg iennel foglalkozik... döbbenet!
ez a valódi magyar MENTA-litás!!!
talán többen nézik a műsort, mint a Legyen Ön is milliomost? van ilyen... valamit tud Uri Geller és mi jót szórakoztunk... vannak, akik hisznek benne, vannak, akik nem... na és? ez is a szórakoztató iparhoz tartozik...
további jó morgolódást, leleplezést és önmarcangolást! :))) kissé szánalmas :$

lol 2008.05.18. 11:31:54

Csaló, ez az uri geller. kb ennyi. Külföldön már jobb csalók vannak, új hülyék kellettek.

Haha 2008.05.18. 11:37:58

Na álljunk meg egy szóra. Nem a Vágóval van a baj. Véleményt formál, és ha ez a véleménye, köteles mindenki elfogadni. Aki nem teszi, az nem is kíváncsi más véleményére. De akkor ne járjon olyan helyre, ahol ilyesmit vitatnak meg. Inkább mondjon tényeket, amivel maga állításának helyességét tudja igazolni. De ehhez meg hülye. Jönnek a Tipikus magyar dumákkal meg egyéb közhelyes hülyeségekkel, de értelmesen egy se tud megszólalni.

nyari mikulas (törölt) 2008.05.18. 13:24:56

wmiki: elhiszed, hogy letezik telepatia, telekinezis, elhiszed amit az Uri-fel musorban mondanak, vagy nem hiszed el?

Szerinted az asztal mentalis eroktol mozdult, vagy kezi erovel mozgattak beepitett emberek?

Rúzsa Magdi · http://www.ruzsamagdi.hu 2008.05.18. 17:56:34

Nekem szimpatikus uri geller
DE ez n tetszett nem vártam el tőle

Kovács Dóra 2008.05.19. 16:15:33

De a Vágóval van a baj!!!Hülye szkeptikus,nem bírja elviselni h Uri többet keres mint ő!Ennyi! És nem az Uri a csaló hanem a Vágó!

Joco74 2008.05.19. 16:20:47

Köszönjük Dóra értékes hozzászólásod!
Ebből a szempontból még nem vizsgáltuk meg az ügyet!

Remélem a továbbiakban is számíthatunk éles elmédre, és tényfeltáró hozzászólásaidra!

Alex The Magician · http://alexthemagician.piczo.com/?g=1&cr=7 2008.05.19. 18:27:02

James Randi legfrisebb üzenete:"a bűvészeknek küzdeniük kell...!"

A csatorna is áldozattá vált, az általa valaha készitett és láttatott legszinvonaltalanabb, legtámadhatóbb, leggagyibb adássorozat gyártására kényszerült...

A legelejétől fogva a kommunikációs és manipulációs ivánzió ellen való tiltakozásról, a hazugságokról, az ezek elleni tiltakozásról, és azok leleplezéséről kellett volna szólnia az irásoknak... Ahogyan azt korábban is jeleztem nem lehetett szakmailag miről beszélni, én ezért sem szakmailag, hanem általában szóltam hozzá a dolgokhoz...

Reklám-reklám-reklám, ez volt az egész, és hazugság, manipuláció, manipuláció a legjavából...! Minden meg van örökitve az utókor számára rendesen...:)

Arról kell beszélni, hogy hol hazudtak, a versenyzők szegények, hol hazudtak az ártatlan sztárvendégek, hol hazudott a műsorvezető, és Demcsák Zsuzsa...!

Hogyan volt az a bejátszott, "visszafelé járó óra!"-felvétel...,

Hogyan terelte el, manipulálta ez az utolsó rész a bundát-Danny Blue" nyeréséről, amelyet mindenki biztosra vett, a ILLUSIONDEPO-n leirták előre! :), vagy arról, hogy Danny Blue-t miért itt kellett felfuttatni, mint (model?):)arcot, lealázva mindent, és mindenkit..., miért búcsúzott el előre szinte Lui...,

Mi ez a felháboritóan új statisztika, miszerint 7 ügyvédből csak egy mond igazat...? :)

Hogyan manipulálták a "szavazást?" arról, hogy ki a világ legjobb mentalistája-az utazásért-miközben csak Uri nevét mondták el az erre vonatkozó felhivásban...,

Miért kellett a trükkük leleplezésére koncentrálni sokaknak, amikor azok a mutatványok, bohózatok, reklámok voltak valójában,...?

Bizom benne, hogy ismét helyére kerülnek a dolgok, maga a bűvészet marad, de a bűvészek is, és látszik mekkorát tanult mindenki a történtekből...:)

Remélem ez a hirtelen kialakitott "álmentalizmus", hazugságkampány befejeződik, és akik csinálnak esetleg mentál-show-kat, azt nem a Kiválasztott szellemében, stilusában teszik majd...:)


Úgy gondolom, hogy már Uri G. trükkjeinek leleplezéseinél is fontosabb és hatékonyabb megoldás lenne -és érik is a dolog-, a Jog(!) útján elindulni-a túl sok és nyilvánvalóan bizonyitható!- mániákus hazudozásai miatt is, amelyet a médiában ilyen furcsa módon és mértékű szemtelenséggel folyamatosan tesz, nagyságrendekkel felülmúlva az eddigi hazugságait, eddigi önmagát, annak ellenére, hogy azt nyilatkozta tavaj novemberben a Német show indulásakor:

„Többé nem állítom, hogy természetfeletti erőm van. Szórakoztató művész vagyok. Jó show-t akarok csinálni. Az egész jellemem megváltozott.”

– Uri Geller
2007. november

hu.wikipedia.org/wiki/Uri_Geller

Már látom előre, a Mr. Geller-team "munkássága" és annak hatása szinte rögtön megteremtette az ellenpontokat, az ellene kialakult ellenálállást, és képesek leszünk szerte a világban is semlegesiteni a negativ következményeket, az őrületet...:)

Inditványoztam a bűvészek felé azon gondolatomat is, miszerint jelezni, riasztani kell a világ bűvészeit, nehogy ugyanilyen kényelmetlen helyzetbe kerüljenek, mint a mieink kerültek a show-ba való belépéseik alkalmával-bár jeleztük idejében, hogy határolódjanak el a show-tól...!

Mint már bebizonyosodott, és ténnyé vált, Uri Geller a bűvészetbe, a bűvészekbe kapaszkodik!Érzi közelgő, és végleges bukását-,célja a szándékos zavarkeltés misszióján kivül, hogy ne csak ő bukjon el egyedül, bukjanak TV csatornák, sztárok, bűvészek, sérüljön a valóság, stb., de ez egyszerűen lehetlen küldetés az ő esetében...:)

Olyan agónia ez, amelyben mindenki veszit, sérül, lejáratódik, körülötte pedig mindenki csak csalódik, megborzad...

Jelezni kell az itt történteket, -mint kirivó és szomorú példát- a külföldi bűvészek felé az Internet segitségével is, miszerint határolódjanak el a show-tól, ne sétáljanak bele ebbe a csapdába...!

Állitólag Ausztráliával is tárgyaltak már Uri-ék. Meg kell tudni, hogy mely országokba terjeszkedik a show, és az ottani országokban tudatnunk kell a szakmával az itt történteket, vagy is azt, hogy folyik Uri geller Bosszúja ellenük is...!

Irni /kör-email-ek!/-telefonálgatni, stb.,- kell a SAM-IBM felé is, stb., mert a nagy bűvész-szervezetek tudnak a leghatékonyabban fellépni a cél érdekében, és előre figyelmeztetni, igy megvédeni is a bűvészeket...

A közéletről, a tények és a törvények, a jog tiszteletéről, az emberi méltóságról, a tehetségről, magáról a valóságról van szó, és annak tisztaságáról, amelyet Uri Geller show-ja folyamatosan koptat, összezavar, és csak befeketit...

Kémiai nyelven szólva:"most jön csak le a csapadék"...!

Uri G. magát leplezte le itt is, és folytatja más országokban is -önmaga meg,- és lebuktatatását.

Ezekhez kivánok neki innen is sok sikert...:)

James Randi legfrisebb üzenete:

"a bűvészeknek küzdeniük kell...!"

Az enyém pedig:

"a bűvészeknek is! küzdeniük kell...!"

Ajánlom Uri Geller útjának, "követését" a bűvész blog számára is, de az illusiondepo számára is, Uri esetleges, de várható végleges bukásáig...:)

Egy hivatás vagy szakma védelme, az sokkal több mint kötelesség...!


"ALEX" H.S.

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása