Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

GB, azaz gigablöff: Így vernek át a pendrive-okkal!

Egy visszautasíthatatlan ajánlat

512 gigabájtos pendrive mindössze 11 990 Ft-ért? Igen, ezt kínálja "LegjobbatNeked" az egyik ismert magyar árverési oldalon. Ez ám a jó vásár, hiszen még hasonló kapacitású merevlemezt sem kapni ilyen olcsón!

pd512.jpg

S nem ez az egyetlen ilyen kedvező ajánlat, 256 GB-os pendrive-ot is kínálnak pár ezer forintért, sőt, ami a csúcs: 1 terabájtos pendrive, melyet külföldről 20 dollárért lehet rendelni!

pd1tb.jpg

De tényleg ekkora-e ezeknek a pendrive-oknak a kapacitása? Nos, aki megveszi, otthon bedugja a számítógépébe, majd megnézi a Windowsban a drive tulajdonságait, valóban azt fogja látni: a drive nagyjából tényleg akkora, mint amit ígértek. Az 512 GB-osként hirdetett pendrive-ra 499 GB üres helyet jelez a Windows - kicsit kevesebb, de már megszoktuk, hogy van egy kis eltérés a fájlrendszer vagy valami miatt - ez rendben van. De próbáljunk meg ráírni valamit! Rápakolunk 1-2 gigabájtnyi adatot - tökéletesen működik, vissza is lehet másolni a fájlokat. Megérdemli tehát az eladó a pozitív visszajelzést - gondolhatnánk.

És valóban működik a drive - bár kicsit lassú - néhány napig, hétig, hónapig - attól függően, mennyi adatot pakolunk rá, és hogyan használjuk azt. Aztán egyszercsak elkezd rendetlenkedni: rejtélyes hibákat jelez, megsérülnek a fájlok, próbáljuk javítgatni, formázni, de sehogy se jó. De az is lehet, hogy rámásoltunk már több száz gigabájtot, egy részüket vissza is olvastuk, de amikor egy régebben rámásolt fájlt próbálunk megnézni, kiderül, hogy bár a fájl ott van, a tartalma eltűnt, random adatok vagy épp csupa nullák vannak benne. Sokan még ilyenkor vírusra gyanakodnak, vagy arra, hogy biztosan egy alkalommal elfelejtették "biztonságosan eltávolítani" a drive-ot, ezért sérülhetett meg. Holott a probléma maga a pendrive.

A pendrive-hamisítási ipar

Mi történik itt valójában? Nos, a furán viselkedő pendrive trükkös hamisítók munkájának eredménye: nem 256, 512 GB-os, vagy pláne 1 TB-os valójában, hanem mondjuk 4 vagy 8 GB-os - mindenképpen töredéke a feltüntetettnek. A trükkös hamisítók átprogramozták a drive belső kontrollerét, hogy az sokszorta nagyobbnak mutassa a drive-ot, mint amekkora valójában. Amíg el nem érjük a drive tényleges kapacitását, addig rendesen működik - utána viszont kiszámíthatatlan, hogy mi történik a további ráírt adatokkal. Attól függően, hogyan programozták a kontrollert, az új fájlok felülírhatják a régieket, vagy csak hibajelzés nélkül nem íródnak sehová.

A pendrive-hamisító ipar jó pár éve működik (főleg Kínában), nagyüzemi módszerekkel gyártják a megbuherált pendrive-okat. Ráadásul ehhez sok esetben selejtes, a minőségellenőrzésen fennakadt memóriachipeket használnak fel, gyakran pedig ismert, neves gyártók termékeihez megtévesztésig hasonló megjelenésű drive-okat állítanak elő, a csomagoláson is hamis logót feltüntetve. Becslések szerint az interneten megvásárolható, 64 GB-nál nagyobb kapacitású pendrive-ok 10-25%-a hamis, és az árverési oldalakon kínált drive-ok esetében még magasabb ez az arány. Érdemes tehát résen lenni!

Hogyan kerüljük el, hogy kamu pendrive-ot vásároljunk?

Vásárlás előtt

Forrás: A legegyszerűbben úgy kerülhetjük el a hamis pendrive-okat, ha megbízható forrásból vásárolunk, pl. az internet helyett egy ismert, jó hírű szaküzletben. A legrosszabb az, ha aukciós weboldalon egy ismeretlentől vásárolunk, aki Kínából szállít.

Reális ár: Érdemes tisztában lenni a különböző kapacitású pendrive-ok aktuális piaci áraival. Ha a reális piaci ár töredékéért kínál valaki pendrive-ot, fogjunk gyanút, különösen akkor, ha szokatlanul nagy kapacitású pendrive-ról van szó. Az alábbi lista az arukereso.hu adatbázisa alapján felsorolja, jelenleg (2013. október közepe) kb. mennyi a különféle kapacitású (remélhetőleg valódi) pendrive-ok legalacsonyabb (kerekített) ára (megjegyzendő, hogy a legalacsonyabb ár sokszor gyenge minőséget takar):

1 GB: 1200 Ft
2 GB: 1400 Ft
4 GB: 1750 Ft
8 GB: 2000 Ft
16 GB: 3100 Ft
32 GB: 5000 Ft
64 GB: 10 000 Ft
128 GB: 22 000 Ft
256 GB: 51 000 Ft
512 GB: 200 000 Ft
1 TB: 400 000 Ft

Ha tehát például valaki 256 GB-os pendrive-ot árul 45 000 Ft-ért, az még valamennyire hihető, de ha 5000-ért adja, akkor valami nagyon nem stimmel.

Jelenleg az 512 GB-os és 1 TB-os pendrive még újdonság, egyedül a Kingston gyárt ilyet, 2013-ban bemutatott fejlesztés, ezért ilyen magas az ára még.

Fizikai tulajdonságok: A nagyobb kapacitású pendrive-ok fizikailag sem lehetnek nagyon kicsik. A Kingston 512 GB-os és 1 TB-os pendrive-ja viszonylag vaskos darab, a memóriachipek ugyanis csak 3 panelen férnek el. Aki hasonló kapacitású pendrive-ot kínál, és a termék egy pihekönnyű, vékony kis lapka, ott biztosra vehetjük, hogy csalásról van szó.

kingston512.jpg

kingston512x.jpg

A Kingston 512 GB-os pendrive-ja: ez tényleg annyi!

Egyéb jelek: Ismert gyártó nevéhez megtévesztően hasonló név, pl. Kingston helyett Kingstone. Furcsaságok lehetnek a jelölések, a csomagolás körül, pl. ha úgy tűnik, mintha kézzel írták volna rá a drive-ra a kapacitást, vagy a csomagoláson nincs feltüntetve, esetleg egy utólag ráragasztott címkén van feltüntetve a kapacitás. Ha a pendrive ismert gyártótól származónak van feltüntetve, a gyártó weboldalán próbáljuk megkeresni az adott terméket. Az alábbi pendrive-ot pl. 256 GB-os A-DATA pendrive-ként árulják; az A-DATA weboldaláról kiderül, hogy ezt a fajtát sosem árulták 32 GB-nál nagyobb változatban:

adata.jpg

Ez a "Kingston" pendrive pedig állítólag 512 GB-os; a Kingston weboldala szerint ezt csak 256 GB-os változatban gyártották:

kingstondt.jpg

Vásárlás után

Kicsomagolás: Már a kicsomagoláskor is sok minden kiderülhet: rossz jel, ha szokatlan a csomagolás (pl. nem lehegesztett műanyag, hanem sérülésmentesen felnyitható burok vagy egyszerű kartondoboz), vagy ha a pendrive olyan gyengén van összerakva, hogy szinte a kezünkben szétesik (ez azt jelzi, hogy már buherálták). A Kingston pendrive-ok esetében a csomagoláson és az USB csatlakozón is egy egyedi sorszámnak kell lennie, ezek hiánya hamis terméket jelez.

Szoftveres tesztelés: Leghelyesebb, ha minden pendrive-ot a vásárlás után azonnal letesztelünk, hogy valóban "tudja-e" az ígért kapacitást. Ehhez különféle szoftverek állnak rendelkezésre. Ahogy már jeleztük, nem elég megnézni, hogy az operációs rendszer mekkorának látja a drive-ot, hiszen épp az a trükközés lényege, hogy a pendrive hazudik a saját kapacitásáról.

A pendrive-ok tesztelésére a legalaposabb módszert - ha Windowst használunk - a H2testw nevű, ingyenes program kínálja. Ez a drive teljes tárterületére megpróbál írni, majd az adatokat visszaolvasni és ellenőrizni. Hátránya, hogy - éppen alapossága miatt - elég lassú. Ha azonban hamis pendrive-unk van, annak a kapacitása nem olyan nagy, úgyhogy a program is gyorsabban fog végezni.

h2testw.jpgH2testw: A pendrive 64 GB-osnak mondja magát - valójában csak 4 GB-os.

Linuxra és Macre hasonló program az f3. Gyorsabb megoldást kínál a szintén Windowsra készült FakeFlashTest program, ami szúrópróbaszerűen próbál írni a drive különböző területeire; ha hamis a drive, akkor ez a program azt nagyon gyorsan kimutatja. Vigyázat, a drive-on lévő adatok megsemmisülnek e programok használatakor!

fakeflashtest.jpgA teszt szerint a magát 16 GB-osnak hazudó pendrive valójában 2 GB-os.

Néhányan ajánlják még a ChipGenius programot is, ami ugyan nem teszteli a pendrive-ot, viszont megpróbálja kiolvasni belőle a benne lévő memóriachip nevét és típusszámát, amiből a tényleges kapacitás is kiderül. Az elgondolás jól hangzik, de nem találtunk vírusmentes változatot ebből a programból...

Mit tegyünk, ha már megvettük a kamu pendrive-ot?

Természetesen próbáljuk visszakérni a pénzünket! Ha azonban ez nem sikerül, akkor elvben megformázhatnánk a pendrive-ot a tényleges kapacitására, és így használhatnánk. Tekintettel azonban arra, hogy ezeket a drive-okat sokszor kikukázott, selejtes chipekből készítik, további használatuk nem ajánlott.

És nem csak a pendrive-ok!

Sajnos a hamisítóipar nemcsak a pendrive-okkal ügyeskedik, hanem mindennel, ami flash memóriát tartalmaz. Érintettek tehát a memóriakártyák (főleg az SD és mikroSD kártyák) és a beépített memóriával rendelkező MP3 lejátszók is. Ezek vásárlásánál is érdemes tehát óvatosnak lenni! Egyértelmű hamisítvány pl. az alábbi, 128 GB-osnak feltüntetett SDHC kártya - a bibi az, hogy az SDHC szabvány felső mérethatára 32 GB, az annál nagyobb kártyák már az SDXC szabvány szerint készülnek.

sdhc.jpg

A hamisítás még a merevlemezeket sem kerüli el - a pálmát ez az 500 GB-osként eladott, hordozható "merevlemez" viszi el, melynek belsejében csupán egy 128 MB-os (!) pendrive és két, nehezéknek betett csavaranya rejtőzött:

merevlemez.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr705579148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bélabácsi 2013.10.18. 11:19:00

A blogvilág híg fos tengerében végre egy olyan poszt, aminek értelme is van.

Az, hogy az emberi hülyeségre iparágak épülnek, az eddig is világos volt, na de hogy már a pendrive-okkal szívatják a zembereket ?!....

Köszi a posztot !

ergerberger 2013.10.18. 14:17:59

@Bélabácsi: "A blogvilág híg fos tengerében végre egy olyan poszt, aminek értelme is van."

Helyesen: A blogvilág híg fos tengerében végre egy olyan blog, aminek értelme is van.

Olvasd el a többi posztot is innen.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2013.10.18. 15:13:01

Ez akkor nagy élmény, amikor teszteletlenül fontos adatokat másolsz fel a "vadiúj" pendrive-ra, és izzadsz, amikor kiderül, hogy azok elvesztek...

Ez a móka már régen is működött, 6 éve emlékszem hamis ipod utaánzatokra, azokban mind 2 GBos chip volt és 6-8 GB_osnak lettek eladva.

a szar minőségű terméknél még csakcsak fejcsóválok és veszek rendeset. de ez már a konkrét lopás és károkozás esete. Napalmot az ilyen manufaktúrákra!

prim 2013.10.18. 15:32:11

az utolso vinyo az nagyon nagy otlet...

prim 2013.10.18. 16:21:19

Igen , ha átbaszászról van szó, akkor néhányan nagyon kreatívak tudnak lenni...

captpicard 2013.10.18. 17:10:50

Lehet őket bejelenteni a Vaterának, de hamis termék árusítása bűncselekmény, tehát a rendőrségnek is

captpicard 2013.10.18. 17:11:29

Én még a NAVnak is, hogy teljes legyen a kőr

BonFire 2013.10.18. 18:39:30

Azért a végén azt az „anyacsavart” tessék már kijavítani vagy „csavaranyára”, vagy csak szimplán „anyára”, mert e nélkül pongyola a megfogalmazás!

amayan 2013.10.18. 19:07:36

gyerekek az apród elvan árasztva ezekkel. Mit lehetne csinálni hogy valahogy levegyék onnan? Ott mar jelentettem őket. Biztos van aki megszívja és megveszi, mert nem tudja.

Nick-Name 2013.10.18. 20:05:43

Az aukciós oldalak tojnak a vásárló, a vevő és mindnenki fejére és ez alól nem kivétel az általuk üzemeltetett apróhírdetési oldal sem! Én megszívtam már több esetben és sem egyéni sem csoportos fellépés esetén nem tettek semmit. 2 nap alatt többünktől összedett valaki közel egy millió forintot, és már az elején jeleztük, hogy itt probléma van/lesz, de le se sz@rtak minket. Azt írták, ha a rendőrség kéri, kiadják. Ennyit róluk! Csak a jutalékát fizesse be nekik mindenki, a többi nem számít!

A kisebbnek látszó méret pedig az 1024-es váltószámokból ered ami a byte és a gigabyte között van, nem pedig a fájlrendszerből!

Nick-Name 2013.10.18. 20:08:48

Pláne, hogy a két hazai nagy aukciós oldal egy kézben van! Majmolják mindenben az eBayt, de morálban fényévekre vennek tőlük, viszont annál közelebb a balkánhoz. Ezt is meg szoktam nekik említeni, amikor csak fel kell velük vennem a kapcsolatot, bár még sosem csináltak semmi érdemlegeset, csak a szabályzatukól CTRL+C, CTRL+V-znek állandóan...

Szilágyi András 2013.10.18. 20:20:30

Én azt javasoltam a vaterának, hogy a "pendrive" kategóriába tartozó termékek oldalain jelenjen meg egy figyelmeztetés egy linkkel, ami egy bővebb tájékoztatóra mutat, hogy mire kell ügyelni pendrive vásárlásakor. De nem nagyon hiszem, hogy megvalósítják, pedig nekik is jobb lenne, javítaná a vásárlói élményt.

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2013.10.19. 02:25:54

Mondjuk az utolsót nem nagyon értettem, az a 128as pendrive (ha tényleg 128as) drágább mint az 500as külső winyó, szóval nem az évszázad biznisze.

Vedrődi Gergely 2013.10.22. 11:18:10

Vaterán már rég nem éri meg vásárolni, az ebay megfejelve egy Paypal-lal százszorta biztonságosabb, ott nem nagyon mernek szart eladni (legalábbis, a már rég fent lévő eladók amiből szép számmal van, és hozzáteszem ezektől érdemes rendelni), mert egyrészt a pénzedet visszaadja a Paypal, természetesen a eladó számlájáról levonja, illetve törlik az acc.-ját ebayről. Nekem volt olyan sztorim, hogy rendeltem kijelzővédő fóliát Samsung Galaxy S-hez, de S2-höz valót küldött, erre írtam neki, hogy ez nem stimmel, és anélkül, hogy vissza kellet volna küldenem küldött olyat amit rendeltem eredetileg, csak azért, hogy ne írjak negatív értékelést, hozzáteszem 3 db fólia (nem a legratyibb minőség igaz nem Brando) került 6-700 ft-ba szállítással együtt, ebay-en lényegesen olcsóbb megvenni, mint vaterán, mivel az összes vaterás úgyis ebayen veszegeti a cuccait, amiket felárral sokan megvesznek tőlük itt. Egy szó mint száz, ajánlott az ebay, ha olcsón akarsz valamihez hozzájutni, persze nem árt egy drágább cuccnál bekalkulálni a vámot+áfát sem, de még így is jobban megéri mint a vatera.

Vörös Szonja, a tetovált lány 2013.10.28. 13:28:58

Nem mondom, hogy naprakész vagyok a témában - egyszerűen túl gyors és szerteágazó a fejlődés, de azért igyekszem tartani a lépést, és körültekintő lenni vásárlás előtt, főleg információgyűjtésben.
De pl. ez az infó nem hiszem, hogy csak nekem ismeretlen (vagy de? :) ):

"...az SDHC szabvány felső mérethatára 32 GB, az annál nagyobb kártyák már az SDXC szabvány szerint készülnek."

THK 2013.10.28. 16:25:41

@Vedrődi Gergely: ez így túl naivan optimista elgondolás sajnos!
Telefonfóliához persze, hogy ajánlott az Ebay, és ott teljesen megszokott, hogy balhé nélkül újraküldi a pár $-os cuccot, de memóriakártyát, pendrive-ot istenments onnan venni!

Hiába van uis "Paypal védelem", ha a visszafizetéshez az esetek nagy részében hitelt érdemlően (tehát regisztráltan) vissza kell küldened a terméket, ami innen több ezer Ft-os postaköltség - vagyis nem éri meg...

sztewe · http://sztewe.deviantart.com/ 2013.10.29. 22:06:38

512 gb os pendrive. Minek :D:D:D
Adatátviteli sebesség miatt teljesen felesleges, akkor inkább vagy 14 ért 512gb os külső winyó amire ha usb2 es akkor 30mb/s el ha usb3 as akkor meg 80mb/s el is tud felmásolni

Aki hülye az így járt :D

Dester 2013.10.30. 11:55:12

@Vedrődi Gergely: nem a fenét nem éri meg. Vettem összesen 9 darab 32 GB-os pendrive-ot, microSD kártyát az ebayről, különböző eladóktól. 1 db volt jó, az összes többi 8 GB-os volt. Ebből 7-szer visszaadták a pénzem, a maradék 1 esetben a felét, mert nem volt kedvem megint 1 hónapig küzdeni.
A H2testw lognak szoktak örülni, meg a negatív feedbackkel való fenyegetésnek. :)

reepach 2013.11.18. 21:10:57

@BonFire: Az anyacsavar teljesen hibátlan, nem is értem, mi bajod van vele.

Geréb gyíkká változtatott! 2013.11.26. 20:17:50

:0
én ezt nem hiszem el

a tévedhetetlen tudomány miért hazudna???

bioLarzen 2014.03.09. 13:05:37

Ki vesz 400 ezerért - vagy még drágábban - 1 TB-s pendrive-ot?

Biztos van rá kereslet, ha gyrátják, csak nem tudom elképzelni, mikor, kinek érné meg ennyiért egy pendrive, amikor ugyanekkora kapacitású, szintén USB-csatlakozású külső merevlemezből ennek a tizedéért igen jó minőségűt lehet kapni...

Szóval, segítsetek már lécci: mi az a szcenárió szerintetek, amiben megéri 400 ezerért 1TB-os pendrive-ot venni?

Előre is köszi.

fordulo_bogyo 2014.03.10. 20:23:59

@bioLarzen: Talan a merete miatt? Ugyanannyi adatot a taskad helyett a zsebedben hordozhatsz... Van olyan ismerosoem, aki munka vegen kiveszi a merevlemezt rajta az osszes adataival gepbol es hazaviszi... ez egy pendrivval sokkal elegansabb.

Kinek van ennyi adata?
Elsonek profi fotos, videos jut eszembe...

bioLarzen 2014.03.10. 23:55:28

@fordulo_bogyo: Szia,
de most komolyan: szerinted van olyan ember, aki úgy 10-15 ezer helyett 400 ezret - vagyis kb. a 40szeresét fizeti, csak, hogy a zsebében hordozhassa?

Mert nem az ekkora kapacitású pendrive létjogosultságát nem értem, hanem a nagyságrendekkel nagyobb árat (egy 1TB-s külső vincsi kb. 10-15 ezer, ez az 1 TB-s pendrive 400 ezer - és ez a "legolcsóbb nem gyanús ár") Érted... Már azt se nagyon hiszem, hogy valaki 10 ezerrel többet ad, hogy a zsebében vihesse... node 390 ezerrel?

fordulo_bogyo 2014.03.11. 00:11:02

@bioLarzen: Ne csak maganemberekben gondolkozz...
Foleg ne csak hozzad es hozzam hasonlo maganemberekben...

Nezd meg az autok arait, vagy a bringak arait... vagy a sorozatgyartott ruhadarabok es nagyon divatos ruhak arait.

Egyetertek veled, en nem koltenek ra, ahogy autobol, bringabol, ruhabol is a racionalis ar/ertek aranyu cikkeket keresem.

Vannak akinek az ar nem szamit.

Miert kerul ennyibe? Mert pillanatnyilag csucstechnologia, sokbe kerul az eloallitas, kevesen tudjak eloallitani.
Jo eselyt latok ra, hogy tiz ev mulva nekunk is termeszetes lesz.

bioLarzen 2014.03.11. 00:23:22

@fordulo_bogyo: Persze, 10 év múlva - ha akkor még lesz egyáltalán USB-port az akkori gépeken... - nyilván 1TB már a kisebb méretek közé fog tartozni.

A magánemberekkel szemben kire gondoljak? Vállalatokra? Ennyi pénzért felhőalapú megoldást kapnak, sokkal nagyobb tárhellyel és egy sor extra szolgáltatással...

fordulo_bogyo 2014.03.11. 00:43:35

@bioLarzen: Igen, intezmenyekre gondoltam, maganember koltsegvetesenek ezerszeresevel vagy annal nagysagrendekkel tobbel.

A felhoalapu, vagyis az interneten tarolt adatok adatbiztonsagi szempontbol megkerdojelezhetoek.
El tudom kepzelni, hogy egy ceg a kovetkezo szabadalmanak az anyagat csak fizikailag zart, kivolrol nem elerheto halozaton hajlando tarolni, es 1 TB adat atvitele a halozaton azert jelentos idobe kerul.

Meg egy gondolat: a mereglemez a fizikai behatasokat (gyorsulas-lassulas-leeses) nem szereti, a flash drive mechanikailag sokkal ellanallobb, ha jol gondolom.

bioLarzen 2014.03.11. 11:19:23

@fordulo_bogyo: Hát, én erőst úgy gondolom, hogy amelyik vállalat megengedhetne egy pendrive-ra 400 ezret csak azért, mert az flash-alapú, az azért nem ilyen fapados megoldást használ a vállalati adatok tárolására - ha már nem bízik a lemezes megoldásokban, akkor már inkább SSD (vagyis félvezető-alapú, mozgó alkatrészt szintén nem tartalmazó) meghajtós megoldást választana szerintem.

Amúgy, munkám részeként vállalatoknak szánt adattárolási rendszerek műszaki leírásait is fordítom, pendrive-os megoldással még nem találkoztam :)

De mondom, a pendrive puszta léte is azt valószínűsíti, hogy valamilyen célközönsége csak van neki - nem hiszem, hogy "csak úgy" gyártogatnák... Szóval, akár lehet pont az is, amit mondasz...

fordulo_bogyo 2014.03.11. 12:56:47

@bioLarzen: A gyarto ezr irja: ""Our new DataTraveler HyperX Predator 3.0 allows users to store their entire digital world on a portable USB 3.0 Flash drive," said Andrew Ewing, Flash memory business manager, Kingston. "The large capacity and fast USB 3.0 transfer speeds allow users to save time as they can access, edit and transfer applications or files such as HD movies directly from the drive without any performance lag."

Users who work with large video or graphics files, or gamers who like to travel with their entire library will appreciate the drive's speed and capacity.

mashol:
These drives are for those that need to move around massive amounts of data around and are willing to pay a price premium for the convenience of a USB 3.0 Flash drive!

Transfer speeds are quickly becoming a bottleneck as graphics processors and standards allow for larger file sizes. High definition video files typically require hundreds of megabytes per minute, while new top-end digital cameras have sensors of over 20 megapixels.

Ennyit talaltam rola...

bioLarzen 2014.03.11. 18:41:33

@fordulo_bogyo: Kösz, hogy utánanéztél.

Mondjuk, ez nekem a szokásos corporate BS-nek hangzik, és nem magyarázza az orbitális árat... Mert, ugyebár továbbra is áll az, hogy amit itt írnak a gyártók, arra mind képes egy 1TB-s külső vincseszter is - az általam már unalmoig ismételt töredékáron... Tehát, továbbra is áll a kérdés, hogy kinek ér meg 10-15 ezer forint helyett minimum 400 ezret az a kényeklem, hogy a pendrive kicsit kisebb...

Szilágyi András 2014.03.12. 22:19:09

Pofonegyszerű. Az veszi meg, aki szereti a csúcstechnológiát, és sok pénze van.
Egyébként azóta lement az ára már majdnem a felére.

fordulo_bogyo 2014.03.14. 14:31:50

@bioLarzen: Most olvasom:
Éppen ma 30 éve adták el az első mobiltelefont.
Egy Motorola DynaTAC 8000X volt az, becenevén a Tégla, és 4000 dollárba került...

bioLarzen 2014.03.15. 12:47:46

@fordulo_bogyo: Ööö... igen... és hogy jön ez ide?

bioLarzen 2014.03.15. 12:58:08

@Szilágyi András: Még úgy is kb. 15-20-szor drágább, mint egy hasonló kapacitású külső merevlemez.

Mondem egyébként: nyilván megvan a piaca, különben nem gyártanák - valószínűleg tényleg csak nekem nem fér a fejembe, kinek ér meg plusz majd' 200 ezret az, hogy egykicsit könnyebben hordozható/csatlakoztatható megoldása legyen...

fordulo_bogyo 2014.03.15. 13:01:31

@bioLarzen:
Bocs, ezek szerint ne ment at, nem nyilvanvalo az analogia?

30 eve azt kerdezhetted volna, hogy ki vasarol mobiltelefont Chicagoban ilyen dragan, amikor sokkal olcsobban telefonalhat a lakasabol, az irodajabol vagy az utcai telefonokrol.

Szilágyi András 2014.03.15. 13:06:40

@bioLarzen: Ez kb. 3-szor gyorsabb is, mint egy merevlemez, és van, akinek ez fontos.

bioLarzen 2014.03.15. 14:09:30

@fordulo_bogyo: Na várj, szerintem nem kicsit sántít az anaglógia: ugyanis a mobiltelefon kínált valamit, amit az akkori konkurenciája nem: a mobilitást. Azt kellett megfizetni. És az szerintem nagyon sok üzletembernek megért ennyit, hogy nem voltak a vezetékes telefon-végpontokhoz kötve - és ők is ugyanazona számon voltak elérhetők, bárhol is voltak. Ez azért nagyon nem lényegtelen dolog. Ilyen léptékű pluszt a hordozható merevlemezzel szemben a pendrive nem kínál.

bioLarzen 2014.03.15. 14:10:55

@Szilágyi András: Ez háromszor gyorsabb mint egy USB 3.0-s csatlakozású külső merevlemez? Mert ez is nehezen magyarázza a 15-20-szoros árat szerintem, de, ha tényleg igaz, ez legalább már egy valós érv.

bioLarzen 2014.03.15. 19:43:49

@Szilágyi András: Az igen. 1TB kapacitásnál az már selling point.

Kösz az infót.

Dobnál nekem egy linket a cucchoz?

bioLarzen 2014.03.16. 02:08:41

@Szilágyi András: Öööö... ez ugyanazt az USB 3.0 sebességet tudja, mint az újabb külső vincsik, ha jól látom...

Itt van például - szintén az amazonról, találomra egy 1 TB-os külső merevlemez, szintén USB 3.0 csatlakozással:

www.amazon.com/Transcend-USB-External-Hard-Drive/dp/B005MNGQ6C/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1394931403&sr=8-1&keywords=1TB+HDD+external

Ez, ha jól látom, akár 5 GB/mp átviteli sebességet kínál, míg a pendrive, az általad linkelt lap szerint 240 MB/mp.

Tehát:

1TB-os külső merevlemez:
Ára: 72 dollár
Átviteli sebssége: max. 5 GB/mp

1TB-os pendrive:
Ára: 1243 dollár
Átviteli sebessége: max. 240 MB/mp.

Vagyis, ha jól számolom, a pendrive több mint 17-szer annyiba kerül, mint a külső merevlemez, és ezért a pénzért az előbbi átviteli sebességének kemény 4,8 százalékát kínálja (vagyis, ami a merevlemezre mondjuk 1 perc alatt megy föl maximális sávszélességen, az a pendrive-ra majdnem 21 perc alatt)?

Ha ez igaz, akkor, már elnézést, de vagy értelmi fogyatékos, aki ilyet vesz, vagy értelmezhetetlenül sznob...

Vagy rosszul értelmezek valamilyen adatot?

Szilágyi András 2014.03.16. 11:08:15

@bioLarzen: Igen, teljesen rosszul értelmezed. 5 gigaBIT (nem gigabájt!) másodpercenként az USB 3 ELMÉLETI maximális sávszélessége. Ennek semmi köze ahhoz, hogy a gyakorlatban milyen sebességgel tudsz a diszkre írni vagy róla olvasni. Ha picit tovább olvastad volna az oldalt, akkor megtaláltad volna azt az adatot, hogy max. 90 MB/s a tényleges átviteli sebesség.

bioLarzen 2014.03.16. 11:57:30

@Szilágyi András: "I stand corrected."

Kösz a javítást!

bioLarzen 2014.03.16. 11:58:38

(Mondjuk, így belegondolva... az 5 GB/mp kicsit azért tényleg húzós lenne... Éjjel kettőkor már nem járt ezek szerint az agyam, hogy ez nem tűnt fel :D)

bioLarzen 2014.03.16. 12:00:57

A "vita" lezárásaként akkor hadd mondjam azt, hogy nekem a háromszoros sebesség és a kicsit jobb hordozhatóság (egy 1TB-s külső HDD is probléma nélkül hordozható, az enyém pölö könnyebb, mint a telefonom, és nagyjából akkora, csak vastagabb...) szerintem egyáltalán nem indokolja a 15-20-szoros árat - de a nagyobb sebesség léegalább valid selling point.

fordulo_bogyo 2014.03.16. 17:17:06

@bioLarzen: Az ar egyaltalan nem egy dolog hasznossaganak a merteke, nem azzal aranyos.

Peldaul egy 2014-es Lamborghini Aventador bolti ara $397,500 - $548,800 mig egy Honda Accord $22,000 - $30,000.

A kozlelekedes szabalyait betartva a Hondaval is ugyanannyi ido alatt jutok el barhova, ugyanolyan kenyelmesen, es azt hiszem tobb csomagot tudok bele pakolni. Es a Honda sokkal kevesebbet fogyaszt.

Nyilvan sem Te sem en nem fogunk Lamborghinit vasarolni munkaba jarashoz.

Epp ugy ahogy 1TB flasdriveot sem vasarolunk a karacsonyi fenykepeint tarolasara.

Lehet, hogy nem is ertjuk, miert vasarol valaki egy dragabb autot, es csucstechnikas kutyut... ez van.

Nincs feltetlenul racionalis magyarazata aaz emberi viselkedesnek.

bioLarzen 2014.03.16. 20:56:25

@fordulo_bogyo: Persze, ebben igazad van.

De vannak státusszimbólumok - pölö a Lamborghini, a Louis Vuitton cuccok stb... amivel a jólétedet mutatod, amivel "villantasz" - vagy épp egy bizonyos körbe "váltod meg a belépőd" velük - ezért hajlandóak annyian kifizetni értük a sokszor nevetségesen aránytalan árat.
Egy pendrive esetében ezt nem érzem.
Egyszerűen fogalmazva: villantanék egy Lamobrghinivel? Igen. Próbálnám egy Ferrarival mutatni, hogy egy bizonyos gazdasági rétegbe tartozom? Igen. Próbálnám ezeket egy 1 terás pendrive-val? :)

fordulo_bogyo 2014.03.16. 21:03:44

@bioLarzen: "Ferrarival mutatni, hogy egy bizonyos gazdasági rétegbe tartozom? Igen. Próbálnám ezeket egy 1 terás pendrive-val? :) "

Attol fugg, hogy milyen tarsadalmi retegben vagy es kik kozott elsz. El tudom kepzelni, hogy van olyan tarsasag, ahol a Lamborghini, Ferrari, stb kevesbe meno, mint egy 1 TB flash.
Ha nem lenne, nem gyartananak sem Ferrarit, sem 1 TB flasht.
Nem nekunk gyartjak egyiket sem, egyetertek veled.

bioLarzen 2014.03.17. 02:13:08

@fordulo_bogyo: "El tudom kepzelni, hogy van olyan tarsasag, ahol a Lamborghini, Ferrari, stb kevesbe meno, mint egy 1 TB flash."

... és ez olyan társaság, amelynek tagjainak van 400 ezrük arra, hogy egy pendrive-val villantsanak? ;)

De, amúgy akkor tényleg elkanyarodtunk oda, hogy ez a cucc villogni való?

bioLarzen 2014.03.17. 02:13:45

@fordulo_bogyo: "Nem nekunk gyartjak egyiket sem, egyetertek veled."

Hát, ezt nehéz lenne tagadni :(

Szilágyi András 2014.03.17. 11:34:14

@bioLarzen: Úgy látom, nem nagyon fér a fejedbe, hogy vannak olyan emberek, akiknek sok pénzük van, és nem számít nekik 2000 dollár ide vagy oda. Ha mondjuk havi 10 milliót keresnél, szerintem te se szőröznél nyamvadt 400 ezer forinton.

bioLarzen 2014.03.17. 14:29:39

@Szilágyi András: Valóban nem - de ez már legyen az én gondom ;)

G. M. E. · http://duplapluszjo.hu 2014.11.22. 22:37:04

Elég sok hozzászólás volt már, de az lenne hasznos, ha valaki leírná, hogy hogyan lehet ellenőrizni, hogy pontosan mekkora a valódi mérete egy ilyen hamis pendrive-nak? Mert azért még használni lehet, csak figyelni kell arra, hogy ténylegesen mekkora, nem? Esetleg nem lehet visszabuherálni, hogy jól jelezze ki a kapacitását?

Szilágyi András 2014.11.22. 23:49:40

@G. M. E.: Szerintem a cikkben le van írva.

Aeval 2015.05.23. 10:13:32

Ennek én is beugrottam sajna. Kinőttem a telefonom és a 8 Gb-os kártyám határait, így rendeltem egy 64 GB-os MicroSD kártyát. Mondanom se kell, hogy 2 hét után meghalt, meg rajta mindenem :( 10 dolcsi volt, ez volt a tanuló pénz :(

dimbidömbi 2016.10.23. 12:09:58

@BonFire: nem érted a dolgokat,ugy látom !
Ez ugy jó,ahogy van !

György Tromposch 2016.11.06. 16:43:05

Sziasztok!
Nos én vettem 64gb-set. Tegnap pakoltam fel rá cuccokat, ment is minden rendjén. Azok megvannak. Csakhogy a mai adagnak hűlt helye...eddig legalább a mappastruktúra látszódott, de most az sem. "okos" módon meg közbe kitöröltem az eredetit. Van vmi mód hogy visszaszerezzem a cuccokat? esetleg lomtárból kikukázni. Jó 10éves adatok még XP rendszeren. Please help me!

ovisista 2017.01.06. 19:18:16

Üdv és Üdvözülendés az Üdvlészletekkel! Minden Jókat Előre is és mindég!

Hálásan Köszönöm a Segítségeket mindenképp, még ha el is kellett bujtatsam ide, mert állítólag Tiltott szót tartalmaz vagy link-et!

Így csak "külsődleg" használható talán a Gyógyulandok szó beírásánál a Böngészőkben és hátha úgy nem Tiltott?!?

Továbbra is minden Jókat és hajrá Előre a Gyógyulandokba!

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása