Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Elvonások az áltudományokban is?

Azt gondolhatnánk, hogy a világméretű gazdasági visszaesés elérte az áltudományok finanszírozását is, de nem egészen ez a dolgok magyarázata. Mindenesetre aki eddig nem jelentkezett a támogatásért, az április elsejétől már ne is próbálkozzon!

James Randi bűvész nem elsősorban trükkjeiről híres, hanem arról, hogy 1 millió dollárt (közel 200 millió forintot) ajánlott fel bármely olyan személynek, aki képes akármilyen paranormális, természetfeletti, okkult jelenséget ellenőrzött körülmények között bemutatni. Ez a kihívás elég nehéz helyzetbe hozta az ingásokat, csodaorvosokat, örökmozgóbütykölőket, asztrológusokat és mindenféle jövendőmondókat, mert piszok bonyolult volt megmagyarázni, hogy miért is nem szeretnék megszerezni ezt a szerény összeget mondjuk egy Parapszichológiai Intézet, vagy Magyarországi Mágusiskola felállítása céljából.

Természetesen aki ekkora pénzt kínál, annak bizonyos fokú elvárásai is vannak. Aki be szeretne mutatni valamit, annak precízen meg kell fogalmaznia, hogy mi is a performansz tárgya és nem utolsó sorban, hogy mi tekinthető sikernek, illetve kudarcnak. Randinak azon kívül, hogy az alapvető, általános kísérleti feltételek (dokumentáltság, dupla vak tesztelés) biztosítva legyenek, gyakorlatilag nincs más feltétele.

Vagy fél éve kaptam a hírt arról, hogy kis hazánk neves ezoterikus gyógyásza, Béky László jelentkezni szeretne az egymillió dolláros kihívásra. Azért ez nem ilyen egyszerűen történt! Egy "Szkeptikus" nevű, inkognítóját mindmáig fel nem fedő személytől kaptam egy-két emailt arról, hogy Béky úr az alábbiakat tette közzé világhíresnek nem mondható levelezőlistáján még 2005 májusában (betűhíven közölve):

"Valamernnyi Szkeptikusnak: Jelentkezem az l millió dolárért a következőkben: Szeretnék klinikailag vizsgált, a hold fázistól és menses fázistól függően- bizonyítottan változó teriméjű- mastopathiás hölgyknél energetiai terápiát végezni. A létszám lehet l-akár 1o ooo-ig. Semmi mást nem csinálok, csak "jelen vagyok " Ilyen terápiából tanfolyamaimon több ezret csináltam, s dokumentáltak a remissziók!!! Több Kongresszuson ezt felajánlottam többek közt a Magyar Tudományos Akadémia jelen lévő tisztelt képviselõinek is, s mind a mai napig nincs rá válasz. Tehát: Kedves Szeptikus barátaim: Keressék meg a kapcsolatot a dollár milliós ajánlattevővel- nekem ugyanis más a dolgom- s szives örömest állok elébe. Kérem ezt az ajánlatomat arhiválják, nehogy az legyen, hogy eltünk, stb Szeretettel béky László"

Nos az elmúlt nyolc-kilenc hónapban szolídan próbáltam noszogatni Béky urat, hogy kicsit pontosítsa a teszt feltételeit, valamint hogy ténylegesen jelentkezzen. Az azóta történt langyos kommunikáció kicsit áthangszerelve a következőként foglalható össze.

BL: Jelentkeztem az Olimpiára. Én vagyok a világon a legjobb.
HG: És miben a legjobb Ön?
BL: Atlétikában.
HG: És azon belül?
BL: Nekem nincs időm ilyen adminisztratív dolgokkal foglalkozni. Miért nem kezdhetem már?
HG: Hát először is meg kéne mondani, hogy melyik számban szeretne indulni.
BL: Én nem érek rá arra. Mondja meg Ön!
HG: Hát ajánlanám mondjuk a százméteres síkfutást. Esetleg a hármasugrást. No nézze, ez így elég nehéz!
BL: Nem tudom mit akadékoskodik? Jellemző erre a sportmaffiára, hogy nem engednek indulni. Félnek mi, hogy kiderül, hogy én vagyok a legjobb és ide kell adniuk az aranyérmet?
HG: Hol is van a jelentkezési lapja?
BL: Milyen lap? Nincs semmi lap. Minek az?
HG: Már fél éve elmondtam, hogy hol és hogyan kell jelentkezni az Olimpiára. Hát hol jelentkezett Ön?
BL: A blogomon. Mindenki láthatja, hogy én jelentkeztem, minek mindenféle papírral törődni?
HG: Márpedig ennek ez a menete. Megmondtam, hogy segítek kitölteni a jelentkezési lapot, ha valamit nem ért.
BL: Erre nekem nincs időm. És különbenis még nem kaptam meg a repülőjegyemet az Olimpiára. Hogy lehet ez?
HG: Hát azt Önnek kell fedeznie, vagy a klubjának.
BJ: Mit képzelnek? Én vagyok a legjobb és még én fizessem a repjegyemet? Ha az Olimpia itt lesz a lakásom mellett, akkor majd indulok és megmutatom, hogy ki az úr a házamnál!

 
A legkonkrétabb dolog ahova eljutottunk, a következő állítás volt:

"Ha R úr véletlenül Hazánkba látogat, örömmel találkoziom vele, bemutatom amit tudok, de ezért egy centit sem lépek se jobbra se balra, pláne saját költségen."

Hát itt állunk. Azaz még itt sem. James Randi megunta, hogy ilyen áljelöltekkel kelljen foglalkoznia. A jelöltek 99 százaléka a fenti stádiumnál elakadt, azaz még csak meg sem fogalmazta a bemutatandó képességet, és az esetek nagy részében nem is adta be a jelentkezést. Tényleges tesztelésig pedig még senki sem jutott el. Néhány esetben megtörténtek a helyi előzetes tesztek, amelyeknek a célja az esetleges nyilvánvaló csalások, vagy jószándékú önbecsapások kiszűrése volt, de ezek mind kudarccal végződtek. A varázsvesszők soha sem lendültek ki; a bolygók elveszítették mágikus hatásukat; a jövőbelátók rövidlátókká váltak.

"2007 április elsejétől a nem fogadunk el többé önkéntes jelentkezéseket, hanem olyan személyeket próbálunk meg rávenni a tesztelésre, akik elegendő ismertséggel és bizonyos szintet megütő ajánlással rendelkeznek." - olvasható az 1 millió dolláros kihívás weboldalán.

Megnyugodhat a parapszichológus, ezoterikus világ. Nem kell többé kacifántos magyarázatokkal előhozakodni, hogy miért is nem érdekli őket ennnek a jelentős összegnek a megnyerése. Mostantól kezdve elég, ha csak azért végzik el a tudományos teszteket, mivel mindezeket természetszerűleg elvárják a hatóságok és a közvélemény is mindenféle gyógyítási művelet vagy eszköz, műszaki berendezés, vagy szolgáltatás esetében.

Béky úrnak pedig ezennel megerősítem, hogy a Szkeptikus Társaság kész részt venni bármiféle ésszerű teszt lebonyolításában. Sikeres teszt esetén garantáljuk, hogy semmilyen pénzjutalmat nem adunk. De utazási költség sem lesz!

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr5252918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sapiens 2007.04.02. 16:40:34

Jó! Várjuk Béky úr válaszát!

Ropian_ 2007.04.02. 22:11:28

Aranyos ez az áthangszerelt párbeszéd... :) Kíváló példa arra, hogy ezoterikusoknak eszük ágában sincs tudományosan értékelhető módon kutatni az általuk felfedezni vélt jelenségeket, illetve az alkalmazott eljárásaikat...

mykron 2007.04.22. 20:27:54

Isten létezését mikor bizonyították tudományosan?

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.05.01. 09:47:47

mykron 2007.04.22
Isten létezését mikor bizonyították tudományosan?

Szerintem én megtettem, még akkor is ha nem írtam róla több kötetes könyvet. A lényeg ott van, hogy először magát az Isten és a létezés szót, fogalmat kell egyértelműen definiálni, mert nem definiált dolgok létét, vagy nem létét kissé paradox dolog eldönteni:

Általános Isten definíciója -Fejlesztett verzió
www.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=7255

Rigor 2007.05.24. 18:28:09

IGe : te pusztán egy általad definiált definíció létezését definiáltad:)

Az általánosan használt definiálatlan istent nem lehet definiálni, tehát bizonyítani se, mert nincs mit!

Amidala 2007.06.27. 22:56:27

Nekem inkább úgy tűntek BL reakciói, mintha egy türelmetlen, toporzékoló gyerektől olvasnám. Furcsa megvilágításban láttam őt.
Nem lett egy kicsit túlságosan áthangszerelve vagy igaz ez?

Hraskó Gábor · http://xaknak.hrasko.com 2007.07.05. 21:33:04

Természetesen kicsit el van túlozva, de azért nem nagyon (inkább tömörítve van). A nekem szóló leveleit nem szeretném teljes egészében leközölni, azért választottam ezt a formát.

ostor 2007.10.24. 21:39:53

Szentséges nemlétező Atyaúristen, most mi lesz a szentkorona tanra felesküdött társasággal? Lehet koldulni fognak?
Ja és az MTA koronakutatói nem kapják meg a milliárdokat?
Gyanítom javasolni fogják, hogy adjuk zaciba a koronát, hogy legyen miből tengetni hazugságokra épített életüket.
Akit érdekel e szentéavatott ékszer IGAZ története, annak ajánlom az alábbi honlapot:

epa.oszk.hu/00000/00022/00258/07638.htm

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása