Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Áldoktort fogtunk: kamu oklevelekkel igazolta végzettségét „Dr. Csabai Zsolt PhD”

Csupán fogtechnikusi végzettsége van a magát sok éve kutatóorvosnak kiadó Csabai Zsoltnak, aki betegeknek orvosi tanácsokat, tévéműsoroknak interjúkat adott, hazánkat Világkiállításon képviselte. A grapefruitmag alapú étrend-kiegészítőket forgalmazó vállalkozó önmagát buktatta le, amikor rágalmazásért feljelentette a végzettségeit kétségbe vonó fórumozókat, és végzettségének igazolására interneten vásárolt okleveleket csatolt feljelentéséhez. Hab a tortán, hogy az általa alapított „Dr. Csabai Pharma” nevű cég ráadásul hamis grapefruitmag-kivonatot forgalmaz.

boritokep.png

A vállalkozó, aki orvosnak adja ki magát

Annak ellenére, hogy a grapefruit magjából készített kivonatnak semmilyen igazolt gyógyító vagy betegséget megelőző hatása nincsen, és állítólagos antimikrobiális hatása is kizárólag a gyártásakor hozzáadott szintetikus tartósítószereknek köszönhető, az alternatív gyógymódok kedvelői között már évtizedek óta az egyik legnépszerűbb étrend-kiegészítő, és szinte végtelen számú egészségügyi problémára ajánlják. Nem meglepő módon számos cég forgalmaz Magyarországon is grapefruitmag-kivonatot. De ekkora versenyben vajon hogyan érheti el egy cég, hogy a vásárlók az ő termékét részesítsék előnyben?

Csabai Zsolt, a saját magáról elnevezett „Dr. Csabai Pharma” kft alapítója megtalálta a megoldást: kutatóorvosnak adja ki magát, neve elé odateszi a Dr. előtagot, a biztonság kedvéért pedig még egy PhD-t is odabiggyeszt mögé. Majd azt állítja magáról, hogy nemzetközileg elismert kutatóorvos, aki a rákkutatás, génkutatás, a HPV-fertőzés gyógyítása, és más jól hangzó területeken rendelkezik fantasztikus kutatási eredményekkel. Egy bökkenő azért van: ezeknek az állítólagos kutatási eredményeknek nyoma sincs…

Persze ha valaki Dr. X. Y. PhD-ként mutatkozik be, kevesen fognak állítólagos kutatási eredményeinek utánanézni, s még kevesebben fogják elkérni tőle diplomáját, doktori oklevelét. Elég, ha szemüveges, jól öltözött az illető, látszólag egyetemen vagy laboratóriumi környezetben tartózkodik, esetleg fehér köpenyt visel reklámfilmjében. A jól felépített imázsnak köszönhetően Csabai Zsolt nem csupán cége termékeinek szerzett piaci előnyt – annak ellenére, hogy az általa gyártott grapefruitmag-kivonatról kiderült, hogy nem grapefruitmagból, hanem szintetikus fertőtlenítőszerből készült – de azt is elérte, hogy különböző tévé- és rádióműsorokban is rendszeresen megjelenjen. Szakértőként nyilatkozott és az immunerősítésről értekezett többek között az RTL Klub EgészségKalauz és a TV2 Életmódi c. műsorában (Győrfi Pál felkonferálásával), több részből álló nagyinterjút készített vele a FIX TV, de hosszasan kérdezgették a Szent István Rádió „Mesterségem címere” c. portréműsorában is. Természetesen ezek a műsorok – nyíltan vagy burkoltan – mind a Dr. Csabai-féle termékek vásárlására ösztönözték a nézőket, hallgatókat.

Az így szerzett népszerűség pedig elismeréseket is hozott: Csabai Zsolt 2013-ban megkapta – több tucat másik nyertes mellett – „Az Év Vállalkozója” díjat is (szerinte „az Év Kutatójaként”, holott ilyen kategória nincs is). 2015-ben pedig a Milánói Világkiállítás magyar pavilonjában is bemutathatta termékeit – erre az alkalomra olyan reklámfilmet készített, melyben Erdei Zsolt („Madár”) és Farkas Bertalan ajánlja a termékeket. Újabban pedig már arról kaptunk hírt, hogy Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere „folyamatosan konzultál dr. Csabai Zsolttal” egy idősotthonban kialakult tömeges koronavírus-fertőzés kapcsán. Mindezt Csabai Zsolt aligha érhette volna el, ha nem PhD-vel rendelkező kutatóorvosként, hanem egyszerű fogtechnikusként mutatkozik be a megfelelő emberek előtt.

Az áldoktor azonban ennél is tovább ment: internetes portálokon (gyogyvizek.hu, vitaminsziget.com) éveken át betegeknek is tanácsot adott. Profilján magát orvosnak, „géndiagnosztának”, onkológusnak feltüntetve szerezte meg a betegek bizalmát, nem csupán írásban, hanem telefonos konzultációt is felajánlva, sokszor leleteket, anamnézist, vérképet is kért tőlük, diagnózist ígért, terápiás javaslatokat tett súlyos betegségek (HPV, leukémia, daganatok) esetén is. Több száz beteg kérdésére válaszolt, gyakran úgy aláírva válaszát, hogy „Dr. Csabai Zsolt PhD, az Orvostudomány Doktora”). Éppen csak rendelést nem nyitott.

Nyomoznak a fórumozók

Arra, hogy Csabai Zsolt végzettségei körül valami nem stimmel, először 2015-ben hívta fel a figyelmet a Szkeptikus Fórum egyik hozzászólója, azt állítva, hogy Csabai Zsoltnak valójában csak egy egyszerű érettségije van. Mivel állítását nem támasztotta alá semmivel, majd elérhetetlenné is vált, hozzászólása akkor nem keltett különösebb érdeklődést. Egészen 2017 novemberéig, amikor egy fórumozó topikot nyitott „Dr. Csabai féle termékek” címmel (ennek tartalmát később a bírósági eljárás miatt el kellett rejtenünk), melyben elmondta, hogy több hónapja szedi a Grape Vital cseppeket, de a 2015-ös hozzászólás miatt aggályai vannak – ha ugyanis Csabai Zsolt nem orvos, akkor kételyei vannak a terméket illetően is.

A fórumozók és a Szkeptikus Társaság tagjai ekkor kezdtek el alaposabban utánajárni Csabai Zsolt állítólagos végzettségeinek. Csakhamar megállapították, hogy:

  • Csabai Zsolt nevű orvos nem szerepel az Állami Egészségügyi Ellátó Központ nyilvántartásában, ami a Magyarországon működő orvosokat (és azokat is, akik valaha orvosként működtek, de működési engedélyük már lejárt) tartja nyilván. Ez azt jelenti, hogy Csabai Zsolt (legalábbis Magyarországon) orvosként soha nem dolgozott.
  • Annak ellenére, hogy Csabai Zsolt az internetes portálokon és egyes tévéműsorokban is mint „az orvostudomány doktora” szerepelt, nem található meg a Magyar Tudományos Akadémia doktorainak listájában (a „tudományok doktora” címet az MTA adományozza). Nem tagja az MTA Köztestületének sem, holott ebbe bármely PhD fokozattal rendelkező személy beléphet. A doktori.hu adatbázisában sem szerepel a doktoráltak között (igaz, ha régebben szerezte a PhD-t, akkor nem feltétlenül található meg ott). Található ugyan egy Csabai Zsolt, aki 2018-ban doktorált, de ő csak névrokon.
  • Az orvosi-biológiai tárgyú tudományos publikációk legnagyobb adatbázisában, a PubMed-ben Csabai Zsolttól egyetlen publikáció sem található (csak az említett névrokontól), holott a PhD fokozatnak feltétele a publikálás.
  • Noha találtunk Csabai Zsolt társszerzőségével néhány konferenciakivonatot, ezek nem orvosi, hanem gépészeti tárgyúak, gépészeti konferenciaelőadások kivonatai. A PhD fokozat megszerzéséhez ez nem elegendő (orvosi területen legalábbis semmiképpen sem), lévén ezek nem lektorált közlemények, ráadásul Csabai Zsolt nem első vagy utolsó szerző bennük, tehát nem Csabai Zsolt végezte bennük a munka javát, és az előadásokat sem ő tartotta. (Igyekeztünk megkeresni társszerzőit, azonban mindeddig nem sikerült tisztázni, milyen szerepet vállalt Csabai Zsolt az őt szerzőként feltüntető kutatásokban.)
  • Facebook-oldalán (archiválva) Csabai Zsolt feltüntetett iskolái között a gimnázium a legmagasabb szintű (mára ezt is törölte). Egyetemet sehol sem tüntet fel, LinkedIn profilján sem.
  • Csabai Zsolttal a Szent István Rádió „Mesterségem címere” c. műsorában 2012. nov. 26-án elhangzott egy interjú, melyben a következőket mondja: „én büszke vagyok arra, hogy orvosok felhívnak, tanácsot kérnek, holott én ma, ha úgy vesszük, én nem praktizáló, szóval nekem közöm nincs az orvosláshoz, én egy egyszerű injekciót se adhatnák be, szóval ez is egy érdekes világ”.
  • Abban a 145 oldalas dokumentumban, amely a Grape Vital termékekről szól, van egy Előzmények c. fejezet, mely lényegében Csabai Zsolt részletes önéletrajzának tekinthető. De ebben sem ír arról az egyetemről, ahol végzett, sem azt nem közli, hogy milyen szakon végzett, vagy hogy miből írta PhD értekezését. Ezzel szemben a dokumentum hemzseg az elképesztő helyesírási hibáktól, magyartalanságoktól, az öntömjénezéstől, emellett olyan megfoghatatlan állítások szerepelnek benne, mint öt kérte fel, egy Budapesti Egyetemi Kar docensként, az Egészséges Életmód és Étrend program oktatását az Egyetemen – nem említi, melyik egyetemről van szó, és mi sem találtuk nyomát ilyen programnak.

Természetesen Csabai Zsoltot emailben és telefonon is többen megkerestük, megérdeklődve tőle, melyik egyetemen végzett. Az emailes megkeresésekre nem válaszolt, telefonon pedig szintén elhárította a kérdést olyan fordulatokkal, mint pl. „ez lényegtelen”, ill. hogy külföldön végzett és diplomáját nem honosíttatta – de ekkor sem árulta el, melyik külföldi egyetemen végzett.

Nemsokára az is kiderült, hogy Csabai Zsolt figyeli a Szkeptikus Fórumon róla zajló eszmecserét, ugyanis a fórumon megjelent észrevételeknek következményei lettek:

  • Amikor a fórumozók felhívták a figyelmet Csabai Zsoltnak a vitaminsziget.com és gyogyvizek.hu oldalakon található orvosi tanácsadó szolgálatára, profilja egyik napról a másikra mindkét oldalról eltűnt.
  • Amikor pedig a fórumozók észrevételezték, hogy a Dr. Csabai Pharma cég honlapján a „Hírek, cikkek / Tudományos cikkek” menüpontban található 48 cikk túlnyomó része plágium, máshonnan átvett cikk, melyek alá Csabai Zsolt csupán beírta a nevét, egyik napról a másikra majdnem az összes cikk eltűnt.
  • Szintén a cég honlapján megjelent egy cikk „A kételkedőknek és hírnévrontóknak” címmel, amely egy vélhetően 2013–2014 körül keletkezett, a Heves Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségétől származó határozatot mutat be. Ebből az derül ki, hogy valaki már akkor bejelentést tett a fogyasztóvédelem felé többek között Csabai Zsolt tudományos végzettségének vélt valótlanságát illetően. A határozat szerint Csabai Zsolt a tudományos végzettségeit igazoló dokumentumok másolatát bemutatta. Arról azonban nem szól a határozat, hogy e dokumentumok hitelességét a kormányhivatal ellenőrizte volna. Ugyanakkor nagyon furcsa, hogy tudományos végzettségét a nyilvánosság előtt valaki nem az oklevelei bemutatásával igazolja, hanem olyan dokumentummal, mely szerint valaki már látta az ő oklevelei másolatát.

A Szkeptikus Fórumon több hónapon át zajlott a Csabai Zsolt végzettségeit erősen vitató eszmecsere, s ennek az érintett teljes tudatában volt, reagálásaival azonban csak még gyanúsabbá tette magát. Azonban még mindig nem állt rendelkezésünkre tényleges bizonyíték Csabai Zsolt végzettségeinek hiányára, hiszen akár egy szerfelett rejtőzködő életmódot folytató, külföldön végzettséget szerzett orvos is lehetett volna. Ezt azonban meglepő módon ő maga adta a kezünkbe, miután több fórumozót rágalmazásért feljelentett.

Váratlan önleleplezés

Egy szép napon a Szkeptikus Társaság hivatalos megkeresést kapott az Egri Rendőrkapitányságról, mely arra szólította fel a társaságot, hogy szolgáltassa ki a rendőrségnek négy, a „Dr. Csabai féle termékek” topikban hozzászóló fórumozó adatait (email cím, IP-címek, stb.). Közülük az egyik a Társaság egyik akkori alelnöke, Szilágyi András volt. Mint kiderült, Csabai Zsolt tett feljelentést a négy fórumozó ellen, mert azok azt állították, hogy ő nem orvos és nincs doktori fokozata sem. Feljelentéséhez mellékelte diplomájának és doktori oklevelének másolatát is, azonban a feljelentettek azt nem kaphatták rögtön kézhez, csak a már megindult bírósági eljárás során.

A meginduló büntetőeljárás miatt az említett fórumtopikot el kellett rejtenünk a nyilvánosság elől. A lassan csordogáló, az Egri Járásbíróságon még jelenleg is folyamatban lévő per részleteivel nem untatjuk az olvasót (FRISSÍTÉS: a per lezárult, ld. a cikk végén), annál is inkább, mert Csabai Zsolt zárt tárgyalást kért, így az ott történtekről nem számolhatunk be. A lényeg, hogy – bár Csabai Zsolt igyekezett ezt meggátolni – az eljárás egy pontján megkaptuk a feljelentés mellékletét képező okleveleket. Ezek tartalma pedig még minket is megdöbbentett.

Íme tehát a két oklevél (a minőségért elnézést kérünk, de csak rossz minőségű fénymásolatban kaptuk meg őket):

diploma.png

Csabai Zsolt „orvosi diplomája”

doktori.png

Csabai Zsolt „PhD oklevele”

A szemlátomást külföldi, angol nyelvű oklevelek első pillantásra még akár valósnak is tűnhetnek – ahogy láttuk, vélhetően a Heves Megyei Kormányhivatal korábban el is fogadta őket. A látszat azonban csal!

Ezek az oklevelek nem igazolnak sem orvosi, sem más felsőfokú végzettséget, sem doktori vagy PhD fokozatot; ehelyett valójában interneten, pénzért vásárolt oklevelek, melyeket egy diplomagyár állított ki.

Mindkét oklevelet a „United Hope Church University of SW Florida” állította ki, az egyiken „Doctor of Healing Sciences”, a másikon „Doctor of Philosophy in Alternative Health” szerepel a végzettség megnevezéseként.

Először is szögezzük le: még ha az okleveleken feltüntetett intézmény valós volna is, akkor sem lenne egyik oklevél sem orvosi diploma. Ugyanis sem a „Doctor of Healing Sciences” („gyógyítási tudományok doktora”), sem a „PhD in Alternative Health” („alternatív egészség PhD”) nem jelent orvosi végzettséget. Az orvosok végzettségének megnevezésére szerte a világon a latin „Medicinae Doctor” (MD), angolul pedig a „Doctor of Medicine” (MD) kifejezést használják.

De ugyan miféle egyetem lehet a „United Hope Church University of SW Florida”, vagyis az „Egyesült Reménység Egyházának Délnyugat-Floridai Egyeteme”? Ezt nem olyan könnyű kideríteni, mert ezen „intézménnyel” kapcsolatos weboldalak túlnyomó része ma már nem létezik. Itt az Internet Archive volt segítségünkre, amelyből a régi weboldalakat vissza tudtuk nyerni. Vizsgálatunk eredményeit az alábbi képgalériában gyűjtöttük össze, benne az egyes képek forrását is megadjuk.

Nos, a lényeg: A „United Hope Church University of SW Florida” nem akkreditált oktatási intézmény, hanem diplomagyár, amely semmiféle képzést nem kínál, csupán pénzért állít ki a neten megvásárolható okleveleket. Az USA-beli akkreditált felsőoktatási intézményeket az USA Oktatási Minisztériuma (Department of Education) tartja nyilván, ebben azonban „United Hope Church University” nem szerepel. A kifejezésre az interneten rákeresve két helyen találjuk meg az intézményt: a Facebookon (galéria 1. kép), valamint a LinkedIn-en, ahol egy magát James Todd-nak nevező személy a „United Hope Church” egyház titkáraként szerepel (ám profilképe egy stock fotó) (2. kép).

A Facebook-oldal szerint ez egy „hitközi, online egyház”. A rajta olvasható utolsó bejegyzés egy gyors, hatékony megoldást kínál azok számára, akik előre szeretnének lépni a karrierjükben, de nincs diplomájuk hozzá (1. kép). A bejegyzés a http://university.unitedhopechurch.org weboldalra irányítja az olvasót. Ez már nem létezik, de archivált változatait az Internet Archive megőrizte (3. kép). Az oldal szerint 3 egyszerű lépésben lehet diplomát szerezni a megfelelő adomány befizetése fejében. A megszerezhető diplomák között itt azonban csak vallási témájú végzettségek szerepelnek. Mint azonban James Todd egy 2012-es Facebook-bejegyzéséből (4. kép) kiderül, 2013-ig az egyházhoz kapcsolódó egyetem még a http://unitedhopechurch.com címen volt elérhető (a bejegyzés szerint az „egyetemtől” 30 napon belül lehet diplomát szerezni teljes diszkréció mellett). Ez sem létezik már, az Internet Archive azonban megőrizte több változatát (5. kép). A főoldalon a következő olvasható (magyarra fordítva):

Szerezzen diplomát könnyen, gyorsan és olcsón!
Nem kell órákat venni!
Nem kell vizsgázni!
A United Hope Church University diplomáival növelheti jövedelmét és karrierlehetőségeit.
Élettapasztalat-programunk: Ez azt jelenti, hogy Ön diplomákat szerezhet annak alapján, amit már életében vagy munkájában megtanult. …
Bachelor, Master, Doctor és Ph.D fokozatok. 66 különböző fokozat kapható.

A „Donation for Degree” menüpontra kattintva megtudjuk (6. kép), hogy a regisztrációért 30 dollár „adományt” kell fizetni, majd pedig

„Doctor” diplomát 395 dollár, Ph.D oklevelet pedig 435 dollár adományért vásárolhatunk az „egyháztól”.

Természetesen ezek nyomdailag előállított, szép kiállítású, bekeretezhető oklevelek. A megvásárolható diplomákat felsoroló oldalakról pedig kiderül, hogy valóban kapható „Doctor of Healing Sciences” és „Ph.D. in Alternative Health” diploma, amelyekkel Csabai Zsolt rendelkezik (7–8. kép). (Érdekesség, hogy itt még angyalterápiából és ördögűzésből is lehet doktorit szerezni.) Ennek alapján Csabai Zsolt 860 dollárért vásárolhatta a bemutatott két oklevelet – talán éppen a Heves Megyei Kormányhivatal eljárásának hatására – anélkül, hogy bármilyen tényleges képzésben részt vett volna.

Feltűnhet az is, hogy az „egyházat” 2009-ben alapították és a weboldaluk is 2009-től létezik (9. kép), ugyanakkor Csabai Zsolt oklevelein 1997-es, ill. 2003-as évszám szerepel, és ő maga pedig már kb. 2007-től kezdve használja a Dr. és PhD címeket. Ez azonban könnyen magyarázható, hiszen más diplomagyárak is lehetővé teszik, hogy a megrendelő által kért évszámot nyomtassák az oklevélre. Az oklevelek hiteltelenségére utal az is, hogy az első oklevélen az 1997-es évszám hibásan 1097-ként („one thousend ninety-seven”) szerepel, továbbá mindkét oklevélen a „thousand” (ezer) szó hibásan „thousend”-nek van írva (ez is valószínűsíti, hogy egy német vállalkozásról van szó, hiszen németül az ezer: tausend).

Egy 1997-es keltezésű igazolás egyébként azt is bizonyítja, hogy Csabai Zsolt 1997-ben nem Floridában járt egyetemre, hanem Németországban dolgozott fogtechnikusként, és CS-Dental nevű fogtechnikai cége Magyarországon is tartott rövid tanfolyamokat (10. kép).

Noha Csabai Zsolt több ízben azt állította, hogy külföldön végzett és diplomáját még nem honosíttatta, talán nem alaptalan feltételezni, hogy az Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központjának illetékesei (ők foglalkoznak Magyarországon a diplomák honosításával) alighanem nevetőgörcsöt kapnának, ha a fentebb bemutatott okleveleket kapnák meg „honosításra”.

Jogi következmények?

Sajnos Magyarországon nem példa nélküli, hogy valaki diploma nélkül orvosnak adja ki magát, doktori címet adományoz vagy vásárol magának – gondoljunk csak „dr. Vargha Zoltán” elhíresült esetére. De míg dr. Vargha betegeket is kezelt, Csabai Zsolt inkább csak piaci előny szerzésére használta az önmagának adományozott címeket – habár a netes tanácsadás, a betegekkel való telefonos és személyes konzultáció már veszélyesen közel áll a kuruzsláshoz. És a stratégia sikeres volt, hiszen beszámolók szerint a Dr. Csabai Pharma kft. termékei mindmáig a legnépszerűbbek közé tartoznak a versenytársakkal összehasonlítva. A közzétett beszámoló szerint 2019-ben 89,9 millió Ft nettó árbevétel mellett 26,3 millió Ft adózott eredménye volt a cégnek. Ráadásul a Covid-19 járvány idején még keresettebbek lettek az „immunerősítőnek” titulált termékek és a „természetesnek” nevezett fertőtlenítőszerek, így idén ennél minden bizonnyal jóval magasabb bevétele és nyeresége lesz az áldoktor alapította cégnek.

Olvasóinkban felmerülhet a kérdés, hogy mi a büntetési tétele annak, ha valaki doktornak adja ki magát, miközben valójában nem rendelkezik erre jogosító oklevéllel. Nos, erről a Szabálysértési törvény 137/A pontja rendelkezik: a jogosulatlan címhasználat szabálysértés, amely pénzbírsággal sújtható; a bírság legmagasabb összege százötvenezer forint.

Azonban az is elképzelhető, hogy ennél jogilag sokkal súlyosabb helyzetbe hozta magát Csabai Zsolt, hiszen ha bebizonyosodik, hogy a „rágalmazói” ellen indított büntetőeljárásban bűncselekményt (pl.: hamis vád, hatóság félrevezetése, stb.) követett el, akár szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekmény elkövetése miatt vonhatják felelősségre. Remélhetőleg a jelenleg is zajló büntetőeljárás lezárultát követően új szerepekben láthatjuk Csabai Zsoltot. Mert attól, hogy orvosnak nem orvos, magánvádlónak meg kifejezetten önveszélyes, vádlottnak talán még lehet jó.

Bízunk abban, hogy a jog és a nyilvánosság ereje a jövőben hatékonyabban védi meg a fogyasztókat az olyan vállalkozóktól, akik doktori végzettséget színlelve próbálnak tisztességtelen piaci előnyre szert tenni.

A fentieket mivel is zárhatnánk, mint „Dr. Csabai Zsolt Ph.D.” saját jótanácsával:

Ez a valóság, és kérem, ne hagyja magát a sok cenzúrátlan irka-firkálóktól félre vezetni. Nem győzöm a sok baromságot az interneten cenzúrázni a szerzőket korrekcióra bírni. Hihetetlen, hogy szakképzetlen emberek adnak tanácsokat és fantáziájuk szerint írogatnak a neten.

Remélem tudtam segíteni!

Szeretettel és tisztelettel:

Dr. Csabai Zsolt Ph.D.

 

FRISSÍTÉS: A 2021. jan. 12-én megtartott tárgyaláson az Egri Járásbíróság a Csabai Zsolt által rágalmazásért indított eljárást az ő saját kérésére megszüntette. Írásos indoklásában Csabai Zsolt jelezte, hogy miután oklevelei nyilvánosságra kerültek, így az eljárásnak számára már nincs értelme, sőt, további kárt okozna neki. Egyúttal elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a bíróság az ő utasítása ellenére az okleveleket a vádlott rendelkezésére bocsátotta és így azok nyilvánosságra kerülhettek. Az eljárást megszüntető végzés 2021. február 12-én jogerőre emelkedett.

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr9516317500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nbl 2020.12.15. 12:16:05

Muhahaha, a doktor úr végül csak házhoz ment a lószerszámért.

Nbl 2020.12.15. 12:16:40

@Nbl: Ja és persze gratulálok az eredményes és kitartó nyomozáshoz!

ment_a_lista 2020.12.15. 12:46:43

Ez egy gyönyörűen kerek történet lett. Tökéletesen körbejárva, minden oldalról kivesézve. Gratulálok hozzá!

orient 2020.12.15. 14:19:00

upsz. hat ez nagyon gaz tortenet :)))))

Kelly és a szexi dög 2020.12.15. 15:08:32

Gyalázat, hogy ilyeneket hagynak működni...

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2020.12.15. 16:54:54

Ebben az egész történetben a hazai közigazgatás, rendőrség, bíróság hozzá nem értése és kellő körül nem tekintése a legszomorúbb. Álom csak a jogállam.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2020.12.15. 17:05:19

@Kelly és a szexi dög: Tudod, hogy hány ilyen van? Dunát lehet vele rekeszteni.

De az USA-ban (és gondolom máshol is), igazi iparág van arra, hogy kamu csilivili, de fizikailag megvalósíthatatlan kickstarter kampányokkal összegrundolnak milliós összegeket, majd meglépnek vele.

Ugyanez pepitában. Lás Thunderf00t csatornáját.

Dwokfur 2020.12.15. 17:36:26

Feltűnt egyből az évszám az első "diplomán", de egy ideig azt hittem, hogy csak fáradt a szemem - amíg lejjebb nem görgettem. 1097: megfizethetetlen. Azért telt el 106 év az orvosi és a doktori között, mert nem jött neki össze a szükséges impact factor! Hol volt még az impact factor 1222-ben? Meg a dékánit is nehéz lehetett megtalálni 1867-ben. Ezek szerint már elég sok évet lehúzott, már nem sokkal az államalapítás után a Kárpát medencében volt és túlélte a tatárjárást, Mohácsot és két világháborút! Nem árt vigyázni, hogy kivel húztok ujjat! Lehet, hogy ez is olyan, mint a szcientológus szerződés, hogy egymilliárd évre szól...

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2020.12.15. 20:03:44

mekkora lúzer, választhatta volna a "Doctor of immortality"-t is de neeem... :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.12.15. 21:16:54

Gratulálok a sikeres lebuktatáshoz! Remélem, nem ússza meg a sima szabálysértéssel.

kirst 2020.12.15. 21:25:49

@molnibalage: Eddie Murphy : A dzsentlemanus c. filmje jutott szembe :)

wadcutter 2020.12.16. 08:24:47

@IGe.: Pont a jogállamban nő meg ezeknek a száma. Kádár és Rákosi alatt nemigen találhattál ilyeneket.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.12.16. 09:28:33

@wadcutter:

Viszont annál több olyan "szakembert" találhattál, akik a Párt segítsége nélkül soha nem tudtak volna diplomát szerezni. A párthűségük miatt vezető pozícióba helyezett, ám az adott szakterülethez mit sem értő emberkékről nem is beszélve.

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2020.12.16. 10:10:35

@wadcutter: Ez az ügy még 2-3-4-5 évig elhúzódik majd. ... önműködően nem fog megindulni sem a szélhámosság, sem a kuruzslás, sem a hasmis vád, sem a hatóságok megtévesztése és más egyéb szóba jöhető alapos gyanú miatt semmi sem. H.lyék a törvények, meg az alkalmazóik is. Először le kell zárulni az alapesetnek és hát .... na jó banánállam vagyunk. :-)

wadcutter 2020.12.16. 11:20:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Viszont a néhány napos gyorstalpaló pártfőiskolán hivatalos okleveleket adományoztak.

wadcutter 2020.12.16. 11:29:20

@IGe.: Gödel nemteljességi tételét lefordítva a hétköznapokra, sohasem tudsz olyan törvényeket írni, hogy az a végtelenségig mindenre választ adjon, mert a törvények végesszámúak, a fejlődés meg végtelen (legalábbis remélem ). Szerintem erre az egyik legjobb példa az elektromos roller a KRESZ szempontjából.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2020.12.16. 15:26:24

@wadcutter: Szerintem ez meg kurva egyszerű. Van orvosi diplomád? Nincs. Akkor adott tevékenységet nem végezhetsz. Megszegted ezt és pénzt fogadtál el érte? Irány a böri Mert az már nem baráti jótanács, ingyért.

A szabályozásnak nem mindenre kell kitérnie, hanem egy szűrőként kell működnie. Csak ez a szűrő megkerülhető, amíg ilyen gyökerekre van vevő és évekig szabadon garázdálkodhat.

wadcutter 2020.12.16. 15:45:14

@molnibalage: Írja a cikk, hogy csak szabálysértési eljárás alá vonható, aki jogosulatlanul orvosnak adja ki magát A 150 ezer forint meg nem tétel, annál többet fizetsz egy erősebb gyorshajtásért.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2020.12.16. 16:07:52

@wadcutter: Mennyi járna, ha mondjuk rendőrnek vagy más hivatalos személynek?
Arra is kíváncsi lennék, hogy más országban ennek mi a büntetési tétele.

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2020.12.16. 19:11:13

@wadcutter:
Hagyjuk Gödelt, mert ő olyasmiben szenvedett, és bele is halt, mint túl sok gyakorló bírósági személy is. Csak logikusan és következetesen alkalmazni kellene, ami törvények vannak.

wadcutter 2020.12.16. 20:37:15

@IGe.: Miért, éhen halnak a bírósági személyek is?

safri 2020.12.16. 23:51:30

Azon aggódom, hogy ne ilyen pilóta mögé üljek be valamelyik utasszállítóba.....

wadcutter 2020.12.17. 09:54:38

@safri: Mekk Elek-ek a világ végéig lesznek.

safri 2020.12.17. 16:40:30

Sajnos volt ilyen nálunk is, ha érdekel valakit?
70'-es évek végén Kádár Jánosnak 2db. TU-134-es repülője volt. Nagyon nem szeretett repülni, a személyzetet be kellett vonni a napi forgalomba, hogy a kötelező repült óraszámuk meglegyen, ez alól ők sem voltak kivételek. A vizsgájuk során Dr. Fülöp András volt a vizsgáztató, aki egyébként a MALÉV főpilótája volt abban az időben. Közölte ezzel a két kormánygép pilótával, hogy nem adja meg az engedélyt, mert nem tudnak repülőt vezetni. Ezek kimentek Moszkvába, pártvonalon elintézték az engedélyt a Fülöp feje fölött átnyúlva. Az engedély birtokában az egyik alkalommal lecserélték a MALÉV személyzetet és ők vitték a Bukarest-Isztambul és vissza járatot. Többé nem jöttek haza. Bukarest előtt elfogyott az üzemanyag, szántóföldön landoltak, kettétört a gép huszonvalahányan meghaltak, a többiek a hátsó részben túlélték. A személyzet, az utaskísérők odalettek. Nem géphiba volt egyértelműen kiderült a tankolási adatokból. Az ilyen emberek ellen nem tudom hogyan lehet védekezni?

Dan da Man 2020.12.21. 00:47:13

Nem tudok én sem mást mondani Nektek, mint hogy gratulálok, szép munka!

A többit mindenki más elmondta már.

Szkeptikus Blog · http://szkeptikus.blog.hu 2021.01.12. 12:54:55

A rágalmazási per lezárult, a cikket frissítettük az erről szóló hírrel.

Andi Danyi Stojcsicsné 2021.01.13. 00:26:20

Minket is bepalizott. A reklámfilmben a lányom szerepel, persze 0 forintért. Ha anno nincs az élettársa, akkor a kölcsönbe adott 2milkát sem kaptuk volna vissza. Hála,Köszi G.

BiG74 Bodri 2021.01.18. 08:30:01

Tisztelet a Szkeptikus társaságnak!
Köszönjük!
Még sok hasonló ügyetek lehet, alany van bőven!

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása