Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

A hit ereje
A fiatal férfi a végállomáson felszáll az induló buszra. Felöltőt visel. A felöltő alatt bombát visel. Zsebei szögekkel, csapágygolyókkal és patkányméreggel vannak megtöltve.

A busz zsúfolt, és a belvárosba tart. A fiatal férfi egy középkorú pár mellett foglal helyet. Megvárja, míg a busz a következő megállóhoz ér. A mellette ülő pár a jelek szerint új hűtőszekrényt szeretne vásárolni. A nő már kinézett magának egy típust, de a férje szerint az túl drága. Egy másikra mutat a prospektusban, amely a nő ölében hever. A busz beérkezik a következő megállóba. Az ajtók kinyílnak. A nő azt mondja, hogy a hűtőszekrény, amelyet férje javasolt, nem férne be a konyhaszekrények alá. Az új felszállók már az utolsó szabad üléseket is elfoglalták, és már az állóhelyek is fogytán vannak. A busz tele van. A fiatal férfi elmosolyodik. Egy gombnyomással megsemmisíti magát, a mellette ülő párt, és húsz másik embert a buszon. A szögek, csapágygolyók és a patkányméreg biztosítják, hogy további áldozatok is legyenek az utcán és a közeli autókban. Minden terv szerint ment.

A fiatal férfi szülei rövidesen értesülnek fiuk sorsáról. Bár szomorúak, hogy elvesztették egy gyermeküket, nagy-nagy büszkeséggel tölti el őket fiuk tette. Tudják, hogy ő most a mennybe ment, és az ő számukra is előkészítette az utat. Egyúttal áldozatait mind örökre a pokolba küldte. Ez kettős győzelem. A szomszédok az eseményt nagyszerű oknak tartják az ünneplésre, és megbecsülésük jeleként a fiatal férfi szüleinek ételeket és pénzt ajándékoznak.

Ezek a tények. Ez minden, amit biztosan tudunk a fiatal férfiról. Van-e bármi más, amire viselkedése alapján következtethetünk? Népszerű volt-e az iskolában? Gazdag volt-e vagy szegény? Magas vagy alacsony intelligenciájú volt? Tettei nem adnak semmilyen fogódzót. Vajon járt-e egyetemre? Fényes jövő állt-e előtte gépészmérnökként? Viselkedése alapján nem lehet válaszolni e kérdésekre és több száz hasonló kérdésre sem.

Akkor vajon miért olyan könnyű, miért olyan elképesztően könnyű szinte halálbiztosan megtippelni, mi lehetett a fiatal férfi vallása?

(Sam Harris: The End of Faith c. könyvéből)

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr59143006

Ropian 2007.08.18. 13:05:36

Szerencsére hazánkban ez elképzelhetetlen. Világviszonylatban pedig csak az iszlám modernizációjában reménykedhetünk: en.wikipedia.org/wiki/Liberal_movements_within_Islam
Sajnos az amerikai külpolitika úgy tűnik, ebben nem segít, és inkább a fundamentalizmus erősödéséhez vezet.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.08.19. 10:27:48

Keresztény, izrelita?

(a muzulmán rossz é propagandisztikus reakció)

A két torony leomlása előtt a legnagyobb merényletet az USA-ban egy keresztény merénylő követte el. Egy kormányépületet robbantott fel, benne egy ovodányi gyerekkel.

Ja és Izrael megalakulása előtt izrelita merénylők robbantgattak mindenütt Brit kormányépületeket és hivatalokat. Szelektív memória, kettős mércéhez vezet.

A két torony leomlása után, valamiért olyan forgatőkönyv szerüen ment a dolog, hogy amerika vallásháborút akar. András Te sem emlékszel, hogy milliónyi tömegek tiltakoztak európaszerte az emberi butaság eme modernkori manipulációja ellen?

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.08.19. 10:29:49

Ja a hit erejéről meg itt olvasható egy cikk:

Csaba György: A hit gyógyító ereje
Megjelent a "Természet Világa" újság 1999. novemberi számában

www.freeweb.hu/p-dox/irodalom/hit.htm

Rigor 2007.08.19. 12:08:31

A cikket lehet hogy úgy kellett volna befejezni hogy - Akkor vajon miért olyan könnyű, miért olyan elképesztően könnyű szinte halálbiztosan megtippelni, hogy a fiatal férfi vallásos volt?

Massive Darab 2007.08.19. 13:39:41

IGe: az oklahomai robbantó szülei viszont biztos nem így reagáltak, és a szomszédok sem rendeztek ünnepséget a "hős" tiszteletére (talán jobb példa lehetett volna a keresztény (katolikus)terrorizmusra az IRA). Abban viszont igazad van, hogy itt nem konkrétan a Muszlim vallással van a baj. De nem is általánosságban a vallásokkal, hanem a közösség reakcióival. Magányos őrültek mindíg is lesznek, de nem mindegy, hogy hősnek, vagy szörnyetegnek tekintjük őket.
Vallásháborúvá leegyszerűsíteni az iraki konfliktust nagyon csábító ugyan, de nem árt arra gondolni, hogy hány szövetségese van az USA-nak a menthetetlenül sötéten muszlim országok között (pl. Szaud-Arábia).

Rigor 2007.08.19. 13:43:11

Massive Darab: azt hiszem pont nem magányos őrültről van szó, hiszen a robbantók mögött többnyire komoly apparátus, propaganda, és nevelés, fanatizálás van. Akik felkészítik, ellátják robbanószerkezettel, tippekkel, megadják a célpontot, stb stb.

A magányos őrült vesz egy puskát és lövöldözik a mc donaldsban. A vallási/nemzetifronti fanatikusok se nem őrültek se nem magányosak.

Massive Darab 2007.08.19. 14:04:26

Az oklahomai mögött nem volt komoly apparátus, csak fogott egy csomó műtrágyát meg némi gázolajat, és ment ölni. De igazad van, félreérthetően fogalmaztam, írhattam volna elszigetelt csoportokat is.
Persze jobban belegondolva el kell ismerni, hogy a vallási terrorizmus (IRA, HAMASZ, az izraeliták akiknek nem tudom a nevét) gyakrabban kap hősi státuszt a közösségekben, mint a "világi" (RAF, OAS).

Szilágyi András 2007.08.19. 14:26:22

Talán az sem elhanyagolható különbség, hogy az oklahomai robbantó nem öngyilkos merénylő volt. Beállította az időzített bombát, majd elsétált. Hat évvel később ítélték halálra.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.08.19. 19:40:37

A kereszténység egy sokak szerint példaértékű öngyilkosságra épül. A bibliai SátánIsten ugyebár béranyaságban megszületteti saját fiát, aki egyesek szerint 100%-ban, mások szerint 33%-ban önmaga is. Aztán ez a részben, vagy egészben önmaga SátánIsten megöli önmagát egy mártiromságnak beállított cirkusz kell a népnek sztoriban.

Egyesek szerint ez az öngyikosság nagyon megható és szép. Nekem meg ez jut az eszembe róla:

vilagnezet.blog.hu/2007/04/17/ongyilkos_megvalto

mocsokdream · http://negativ.blog.hu/ 2007.08.20. 15:45:25

Hali!

Nem tudom, hogy hol van a határ András és a könyv írója között. Én az utolsó két sort tulajdonítanám Andrásnak.
Szerintem korántsem arról szól a dolog, hogy egy vallás le legyen szólva picit. Hanem hogy teljesen különböző emberek rangtól, társadalmi hovatartozástól függetlenül részesei lehetnek egy vallásnak. Mert számukra a vallás egy új világot ad a hétköznapjaik mellé, amivel sokan egyetérthetnek.

Az pedig a helyzet szomorúsága, hogy a terrorizmussal is teljesen különböző emberek vállalhatnak közösséget. Így például egy amerikai számára egy hétköznapi bizonytalanságot nyújt.

Fringilla (törölt) 2007.08.22. 12:01:14

Én ennél valamivel konkrétabban a fanatizmust emelném ki, mint az egyik legveszélyesebb tényezőt az emberi társadalmi jelenségek között. Millió féleképpen lehet embereket fanatizálni. Nem kell messzire mennünk és nem kell az iszlámhoz fordulnunk példákért.

Embereket, tömegeket nálunk is meg lehet mozdítani, legyen az vallási vagy politikai megmozdulás. Közös pont, hogy minden ilyen szélsőség a kritikai érzék hiányára épül. És itt próbál bejönni a képbe a szkepticizmus.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.08.22. 18:53:08

Való igaz, Fringillának igaza van. A keresztény vallás is tudja fanatizálni a híveit. A Fülöp-szigeteken (azt hiszem) még a mai napig keresztre feszíttetik magukat egyesek.
Az, hogy az iszlám fundamentalizmus jellemzően öngyilkos merényletekben és terrorcselekedetekben merül ki, nagyban köszönhető az Usa, Európa és Izrael geopolitikai magatartásának is.

ravens 2007.08.26. 20:42:27

IGe: az, hogy te az Oklahoma-i merénylőt keresztyénnek nevezed, azt mutatja, hogy a vallásokhoz (általában) annyit értesz, mint a kutyám a szoftverfejlesztéshez.
Amit meg amúgy nagyon nem értek, pedig nagyon divat manapság: miért védi mindenki az iszlámot a többi vallás (főleg a keresztyénség) róvására? Az iszlámban a vallást és a politikát nem lehet külön választani - ott nem LEHET reformáció, a kettő elválaszthatatlan. Ezért a vallási terjeszkedés mindig politikai térnyerést is jelent.
Az éjjeli dúvad vérszegény megjegyzésére pedig: állításod úgy nonszensz, ahogy van. A merénylők nagyrésze vallási fanatikus. Akik a 0911 merényletet véghezvitték tehetős, jól képzett személyek, és nem kisemmizett lúzerek voltak.
Milyen geopolitikai ambiciói vannak Izraelnek a túlélésen kivűl? És milyen az USA-nak, ami annyira szörnyű lehet számunkra? A sok rövidlátó hülye európai annyit nem lát, hogy mennyit tettek értünk a 2. VH alatt és után. Most meg hátbatámadják az USA-t, nem látva azt, hogy ezzel részeseivé válnak egy olyan propagandának, amely az európai neolib játék egy része. Igen, játék, de emberekkel, sorsokkal, az egész társadalommal. Szétvert családok, melegség, gender mainstreaming - ááááá, hagyjatok...

Greg 2007.08.26. 23:34:12

"Akkor vajon miért olyan könnyű, miért olyan elképesztően könnyű szinte halálbiztosan megtippelni, mi lehetett a fiatal férfi vallása?"

Szerintem a szélsőségesség, nem a vallás. Itt nem a vallásban, hanem az emberben kell a hibát keresni. Valaki rávette őt, hogy ezt csinálja. Nem kelt fel reggel ateistaként, és robantott egyet délután valami isten kedvéért. Ezt nevelték bele, nem 5 perc alatt. A nevelés meg nagyon is emberi, nem hiszem, hogy az ég közvetlen hívó szavát követi az ilyen. Valaki "közvetít".
Amíg az ember senkinek sem árt, addig abban hisz amiben akar. Egyáltalán mi az a vallás? Meg minek?

Bill Dauterive 2007.08.26. 23:36:53

Mert a vilagtortenelemben soha semmilyen mas vallas kovetoi nem aldoztak fel magukat a csoportjuk politikai celjainak oltaran, plane ha az valamilyenfajta katonai elonyhoz juttatta az o oldalukat.

Jo, hogy ilyen tipusu okoskodasok is felkerulnek erre a blogra, remekul alahuzza, mennyire nem a tudomany kepviseleterol, hanem nehany magas vernyomasu ontelt puffogasarol van szo.

Radar · radar.blog.hu 2007.08.27. 03:17:22

Ravens: a muszlim világból való robbantókat te igaz muszlim hitűeknek neveznéd?

Szerintem nem sokkal igazabb követői vallásuknak, mint a sok keresztény. Az iszlám világ elég nagy része elutasitja az erőszakot, ugyanúgy a Koránra hivatkozva, mint a terroristák.

Ráadásul halvány történelmi emlékeim szerint anno a meghóditott területeken nem kényszeritették rá senkire a vallásukat, sőt az izraelitákat és keresztényeket, mint rokon vallásúakat kezelték. (Más kérdés, hogy ennek pénzügyi oka is volt, mert igy ők többet adóztak,mintha áttértek volna). Ehhez képest engem elborzaszt mindaz, amit a keresztény misszionáriusok és inkvizitorok az elmúlt kétezer évben véghezvittek. Legalább annyira az emberiség szégyene, mint amit a közelkeleti terroristák végeznek.

Az izraeli önvédelemről csak annyit, hogy képzeljük el, mit szólnának az ottaniak ma, ha mi vissza akarnánk költözni Etelközbe vagy Magna Hungáriába és arra hivatkoznánk, hogy itt éltünk kétezer éve és fegyverrel kergetnénk ki az ottaniakat, koncentrációs táborokba zárnánk, alacsonyabb rendűként kezelnénk? (pedig ott most azt hiszem több olaj van...megérné :D)

Radar · radar.blog.hu 2007.08.27. 10:45:33

A szkeptikusoknak is lesz védőszentje:
Teréz anya levelei ötven évnyi kételkedésről tanúskodnak.

www.time.com/time/world/article/0,8599,1655415,00.html
abcnews.go.com/WN/story?id=3521905

"This book is certain to stir those who pray the Vatican will canonize the nun from the slums. If it does, Mother Teresa may just be the patron saint of skeptics."

ravens 2007.08.27. 13:21:12

Radar: Bizony, ők igaz muszlim hitűeknek tartják magukat, és tetteiknek kimondottan vallási motivációja van!
Az egy dolog, hogy a magyarokat nem próbálták iszlamizálni, de ennek meg volt a maga oka. Nagyon sok olyan terület van viszont, amelyet tűzzel-vassal iszlamizáltak (a Korán erre szó szerint fel is szólítja a muzulmánokat). De visszakanyarodva a merénylőkhöz: amikor egy ilyen motiváltságú személy felrobbantja magát, mások halálát okozva, vajon miért nem emeli fel soha ez ellen a hangját a "békés muzulmán" többség???
Ami pedig jelenleg nagystílűen zajlik, az Európa iszlamizálása. Számtalan példát tudnék erre felsorolni. Elég például az, hogy Kölnben a muzulmánok többezres befogadóképességű mecsetet akarnak építeni (jelenleg engedélyezés alatt áll a dolog), pedig a jelenlegi imatermüket kb. 200-an ha látogatják. De hát ezzel ugye az egész városkép megváltozik. Más kérdés: ki finanszírozza őket (hogy tud egy ilyen kis csoport egy ekkora építkezést finanszírozni)???
Ami Izraelt illeti: Európában a zsidók kétharmadát legyilkolták (úgy a nácik, mint a szovjetek). Aki tehette, kivándorolt Palesztinába (ahol még mindig éltek zsidók, ellentétben az Etelközzel, ahol nem hinném, h számottevő magyarság lenne). Szerinted akkor azt kell a szemükre vetni, h a megmaradt 3,x millió zsidó miért költözött ki Palesztinába, és miért nem hagyta magát szépen lemészárolni, mint a többi 5,6 millió? A fegyverrel való kergetés, stb: sok példáról tudok, ahol zsidók és palesztinok békésen éltek együtt. Aztán a palesztinokat fanatizálták, teletömték a fejüket intifadával, stb - az eredmény ismert. Nem tudom, mit szólsz az olyan számtankönyvhöz (palesztin), hogy 1 döglött zsidó + 1 döglött zsidó = 2 döglött zsidó. Nem hiszem, hogy Izrael ilyen szintű propagandát folytatna. Nem folytatom - nézz szét a www.memri.org oldalon - érdemes.
Ami pedig a misszionáriusokat illeti: érdekes, amiket te olvashattál. Én nagyon sokat tanultam a misszionáriusok életéből. (De itt nem a spanyol és portugál meg mindenféle hódtókra gondolok.) Sőt, azt is elismerem, hogy a misszionáriusok sokszor kedvezőtlenül változtatják meg egyik-másik kultúrát, amikor a benszülöttekre európai szokásokat (zene, építészet, divat, stb.) erőltetnek. De ezt messze felülmúlja az a sok pozitívum, amit akár csak a kultúra területén nyújtottak.
Az inkvizició pedig egy politikai eszköz volt vallási köntösbe bújtatva, aminek köze nincs a keresztyénség alapjaihoz (pl. Jézus tanításához az erőszak elutasításáról). Azt szolgálta, hogy az épp hatalmon lévők biztosítsák hatalmukat vagy ellenlábasukat, ellenségüket el tegyék az útból.
Greg: jó a kérdésed, és nem ártana, ha választ is tudnál rá valaha találni...
Amúgy pedig ateista/vallásosság: ateista ideológiák messze több nyomorúságot, szenvedést és emberálozatot okoztak és követeltek, mint a (rosszul értelmezett és gyakorolt) keresztyénség. Elég, csak a 20. századra gondolni - na azt már nem lehet semmi püspökre meg pápára kenni...

ravens01 2007.08.27. 13:22:27

Hm, ez télleg egy szkeptikus oldal - már a 2. bejegyzésem, amely nem jelenik meg. Indexre kerültem????

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.08.27. 17:44:05

Izrael már régen túl van azon, hogy csak a túlélés lehetne a célja. Pl. Izrael magasról tesz minden olyan rendezési tervre, ENSZ határozatra, amelyik neki nem tetszik. A tavalyi, Libanonnal vívott háborúban Izrael bombázott le egy Nato megfigyelő tornyot, annak ellenére, hogy tudták, hogy ott szövetségesek vannak, valamint izraeli rakéták öltek meg több ezer libanoni civilt.
Európában és Amerikában mindezekre még annyit sem mondtak, hogy nono. Bármely más iszlám államot mindezekért visszabombázták volna az őskorba.
Másrészt az iszlám vallás nem egyenlő a fundamentalizmussal.
Ja, az izraelieknek is megvannak a maga szélsőségeseik, csak róluk nem hallani sehol.

ravens 2007.08.27. 18:26:40

Hm, érdekes amit írsz, Dúvad. Miért nem nono-gattak Európában meg USA-ban, amikor libanoni területről támadták Izraelt rakétákkal huzamosabb időn át? Az eddig vívott arab-izraeli háborúkat tudtommal mindig az arabok kezdték - mért nem bombázta őket senki se vissza az őskorba?
Amit meg az európai sajtó nem ír: rég több palesztin áldozata van a palesztin belső viszálynak, mint amennyien az izraeli támadások során veszítik életüket. Amúgy meg kérdeznélek téged, ha Pesten úgy kellene felszállnod egy buszra, hogy vajon van-e az utasok között öngyilkos merénylő, nem tudom, mennyi szimpátiát mutatnál az "igaz ügy" iránt. Egy barátom lánya Jeruzsálemben töltött egy évet - egyszer csak azért úszta meg ezt, mert lekéste azt a buszt, amit utána felrobbantottak...
Az izraeli emberek pedig rég készek lennének áldozatora, sőt. De nincs vevő a gesztusokra. A gázai kivonulásnak vajon több béke lett az eredménye? Amíg palesztin oldalról az a megoldás, hogy "tengerbe kergetjük a zsidókat", akkor nem a túlélés a tét?
Vagy mutass nekem egy olyan dokumentumot, amelyben a palesztinok hivatalosan elismerik Izraelt! Vagy egy palesztin tankönyvet, amelyben egy talpalatnyi terület úgy van bejelölve, hogy Izrael. Vagy nem ENSZ-tagállamról lenne szó? Akkor hogy is van az, egyik fél betart minden ENSZ-határozatot, a másik mindet áthágja?
Lássuk már be, hogy az antiszemitizmusnak történelmi okai vannak Magyarországon. Olyan szintű feldolgozása a múltnak, amilyen Németországban is volt (és amilyet Kertész Imre is követelt, de itt ráültek a szájára), Magyarországnak is jót tenne. De ezt a többség elutasítja, ugyanakkor Trianont visszasírja, pedig az elveszített területek nagyobb része nem magyar nemzetiségűek által lakott volt. Ez milyen mérce?

Ropian 2007.08.27. 19:29:26

ravens, ha visszaolvasod dúvad hozzászólását, nem találsz benne semmi szimpátiát az iszlám fundamentalisták "igaz ügye" iránt. Pusztán kritikát Izraellel szemben, amihez mindenkinek joga van. Méghozzá anélkül, hogy leantiszemitáznák.

Mindenfajta fundamentalizmus elitélendő, legyen az iszlám, keresztény, vagy izraelita indittatású.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.08.27. 23:55:47

Igazából őszintén szólva még csak nem is Izraelt kritizálom, mert ők végül is csak totálisan kihasználják azt a mozgásteret, amit - hát tulajdonképpen a Nato országok politikája hagy neki. Ez természetes. A Nato országok viselkedése viszont a Holocaustból vezethető le, és ezzel nagyon sokan vissza is élnek. Ravens, keress rá a gugliban a Holocaust ipar kifejezésre. Na, annak az írója antiszemita, nem én, hiába próbálja meg egy zsidó névvel eladni magát.
Nem vagyok híve az igaz ügynek, szívem szerint az összes öngyilkos merénylőnek a szájába dugnám a dinamitot (ha azt használnak), és bezárnám őket egy üres szobába, de szerintem a kép annál bonyolultabb, hogy az iszlám a gonosz, a zsidók meg a jók.
Egyébként van olyan palesztin állam, amely elismerte Izraelt. Azt hiszem Egyiptom is köztük van.
Ja, még valami. Való igaz, az antiszemitizmusnak történelmi okai vannak Magyarországon (is). De a feldolgozásukhoz sokkal távolabbra kell nyúlni, mint a II. Világháború. Tiszaeszlár, Magyar Antiszemita Párt, sőt nemrég olvasgattam Jakov Katz 'Az előítélektől a tömeggyilkosságig' című kötetét, gondolnád-e, hogy ő a felvilágosodáshoz kötötte a modern antiszemitizmus kialakulását?

Radar · radar.blog.hu 2007.08.28. 03:02:50

nekem nem úgy tűnik, hogy a holokauszt elől menekültek az emberek Izraelbe... egyrészt már előtte felmerült a gondolat, másrészt a többség a már "békés" európából költözött át. persze lehet, hogy féltek a megismétlődéstől - de ez nem történt meg (ellenben arra volt példa, hogy revansot vettek német civileken, ezt persze nem tanitják).

arra egyébként kiváncsi lennék, mennyire volt a náci vezetés ateista...
Sztalin mondjuk az volt a leirások szerint. (Jah, papneveldébe járt)

Egyébként elég sok iszlám vezető emelte fel a hangját a terrorizmus ellen, csak ezt nem szeretik otthon közvetiteni.

Nem akarom én se védeni őket, de attól még, hogy a terroristák igaz hitűeknek hiszik magukat, nem biztos, hogy az iszlám hittudósok többsége is igy véli. Az, hogy nem hallod a tévében az iszlám hittudósokat naponta felszólalni, nem azt jelenti, hogy egyetértenek a dologgal. Az európai papok sem tiltakoznak mindennap a kereszténység különbözői felekezeteire való hivatkozással elkövetett terror ellen (pl Észak-Irországban).

Persze abban igazad van, hogy manapság az iszlám (sokszor téves) értelmezése adja a legtöbb terroristát. De személy szerint ezt nem kizárólag magában a vallásukban látom eredni - gyanitom, hogy forditott esetben (mi lennénk muszlimok és ők keresztények) szintén ők lennének a terroristák. Mert a kevés keresztény ideológiájú terrorista gondolatmenete nagyon hasonló a muszlimokéhoz. Csak a körülmények utóbbiak terjedésének kedveznek.

Végülis a két vallás csak rokon eredetű... Buddhista terroristáról nem hallottam még például. Talán csak nem azért, mert ők tényleg pacifisták? Nincs olyan könyvük, aminek az elején a "szemet szemért" a végén meg a "dobd vissza kenyérrel" össze nem férő elvekkel zavarnák össze az agyukat...
(Persze találhatnánk náluk is értelmetlenségeket, de az többnyire csak saját magukra káros)

Dúvad: palesztin helyett iszlám országot akartál irni.

vajon 2007.08.29. 11:57:59

"képzeljük el, mit szólnának az ottaniak ma, ha mi vissza akarnánk költözni Etelközbe vagy Magna Hungáriába és arra hivatkoznánk, hogy itt éltünk kétezer éve"

Az a nagy különbség, hogy ahova a zsidók visszaköltöztek, ott nem volt független állam.

vajon 2007.08.29. 12:07:29

"Buddhista terroristáról nem hallottam még például. "

Aum szekta, Tokió - határeset

Rigor 2007.08.29. 12:14:16

"Buddhista terroristáról nem hallottam még például. " - én például tv-ben láttam egy eredeti buddhista papot amint nagyon nekikeseredve 40 túszt ejtett egy kalasnyikovval - szerencsére nem esett senkinek baja. (nyilván egyedi eset, és nem támogatott a buddhista vezetés részéről úgy mint mondjuk más vallások esetében)

Radar · radar.blog.hu 2007.08.30. 04:51:40

"Az a nagy különbség, hogy ahova a zsidók visszaköltöztek, ott nem volt független állam."

És ez helyből jogalap. Bravó.

Persze igaz, anno a magyarok és több megelőző népcsoport is igy telepedtek le a Kárpát medencében, meg Európa többi részén is. Végülis, ők voltak az erősebbek. Ilyen alapon tényleg elfogadhatjuk a dolgot, semmi bajom vele. Csak akkor ne legyen szájtépés az úgynevezett emberi jogokról. Meg a fegyveres hóditó ne hőzöngjön, ha visszalőnek. Én ha pofátlan vagyok valakivel, megérdemlem, ha visszapofátlankodnak. Ez a minimum.

vajon 2007.08.31. 12:32:31

"És ez helyből jogalap. Bravó."

A britek, akik a területtel akkor rendelkeztek, a nemzetközi közösséggel közösen, úgy döntöttek, h létrehoznak egy államot (pontosabban kettőt, de nem fogok neked itt töriórát tartani, inkább olvass utána).

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása