Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

TheESP - Az Európai Szkeptikus Podcast indulása

theesp2.jpg"Let us provide you a real ESP experience"[1] - A magyar Szkeptikus Társaság egyik alelnökének, Pintér Andrásnak (Pintyő) frappáns reklámszövege vezette be az első - kéthetire tervezett - európai szkeptikus podcast indulását (The European Skeptics Podcast - TheESP), aztán hamar felkerült az első, kísérleti, de teljes adás is: TheESP Episode #001.

Mivel Magyarországon viszonylag kevesen podcast hallgatók, ezért röviden ismertetnem kell, hogy mi is ez a műfaj. A podcast kifejezés az "IPod" és a "broadcasting" szavak összevonásával született, de nem köthető az említett technológiához. Ez egy off-line rádióműsor, amely megadott időközönként (naponta, hetente, kéthetente, havonta) jelenik meg, és bármikor letölthető akár egy sima internetes böngésző segítségével. A rendszeres podcast hallgatók általában speciális, ingyenes podcast lejátszó (podcast reader) programot installálnak számítógépükre vagy mobiltelefonjukra, amely automatikusan letölti az új epizódot nekik. Gyakorlatilag bármilyen témában lehet podcastokat találni - természetesen leginkább angol nyelven, de van néhány magyar nyelvű podcast még tudományos területről is.

Ezek után vágjunk bele az új podcast ismertetésébe! Mivel első interjúalanyként valamennyire érintett vagyok, ezért kezdjük a manapság igencsak felkapott Susan Gerbic, a Gerilla Szkepticizmus a Wikipédián projekt elindítójának első Facebook reakciójával:

"Normally I would say that we probably don't need another English Podcast. There are so many excellent ones out there now, who has the time to listen to them all. But this is one that I think we need, it will work as a bridge to all the languages in Europe. Bring us needed information from all over Europe, this is badly needed and I totally support this team: Jelena Levin, András Gábor Pintér, Pontus Böckman. They start out with an excellent interview of Hraskó Gábor."

Gerbic-nek egyébként is van köze áttételesen a podcast megindulásához, mivel a három podcast műsorvezető közül legalább kettőt (Andrást és Jelenát) a GSoW projekt hozta össze. Jelena rigai (Lettország) születésű, de hosszabb ideje Londonban él. Pontus a svéd szkeptikusok egyik vezetője Malmöből. Pontussal már én is többször találkoztam. Londonban, a szeptemberi 16. Európai Szkeptikus Kongresszuson pedig tisztes távolból figyeltem, ahogy a két srác behálózza Jelenát (nem volt nehéz, ahogy a podcastból kiderül). Sejtettem, hogy miről pusmogtam és nagyon drukkoltam nekik. 

Mindhárman rendszeres podcast fogyasztók, ismerik a "piacot". Ez tükröződik is azon, hogy milyen profin vágtak bele, és természetesen felismerhető a podcast struktúrájában, ami igencsak hasonlít a The Skeptics Guide to the Universe-re (SGU) - de ez nem válik kárára. A podcast több szegmensből áll: európai hírek, évfordulók, interjú, érvelési hibák, egy hír valakiről, aki valamit nagyon félreértett, igaz-vagy-hamis játék és egyebek. A műsort befejező zene után pedig a számomra a kanadai The Reality Check műsorból ismerős összeállítás a műsor felvétele során történt bakikból.

Én körülbelül egy tucat tudományos és szkeptikus podcastot hallgatok napi rendszerességgel. Ezek zömében komoly hagyománnyal bírnak és ennek megfelelően igencsak profik. A tíz éve működő, most az 540. adásnál tartó SGU-nak szerintem heti százezer letöltése lehet. Meg kell hogy mondjam, Jelena, Pintyő és Pontus műsora megállja köztük a helyét. Néhol kicsit még bizonytalan, mesterkélt a műsorvezetők hangja, de általában elfelejtik a megilletődöttséget és igazából magukat adják. Az ilyen problémák hamar el fognak múlni. A megilletődöttséget tökéletesen meg tudom érteni. Ez a csapat most tényleg egész Európához, de inkább az egész világhoz fog szólni. Olyan érzés volt hallgatni őket, mint amikor a NASA vezérlőtermét nézem a marsi leszállás horrorisztikus hét percében, majd az önfeledt ünnepelést. Az irigység, az öröm, a büszkeség és a drukkolás keveréke.

A rendszeresen követett podcastok hallgatása közben valami haveri, otthonos érzésem szokott lenni. Persze, mivel általában egy műsort már évek óta követek. Érdekelt, hogy hogyan reagálok a TheESP-re ebben a tekintetben. Persze torzítás van a dologban, mert Pintyőt és kisebb részben Pontust már régebben ismertem, de ezen kívül az hozta közel hozzám a műsort, hogy - miközben a struktúra ismerős volt a többi podcastból - ez itt tényleg rólunk, európaiakról szólt. Persze, ott volt az interjú velem, ami Magyarországot behozta, de Jelena egy kievi születésű tudósról emlékezett meg, Pontus svéd hírekről és egy norvég újságíróról beszélt, Pintyő pedig a dán szkeptikusok egyik rendezvényét említette. Ha bírják a srácok, akkor ez egy igazi európai híd lehet a szkeptikusok között. Nem kétlem, hogy hamarosan az amerikai The Skeptics Guide to the Universe és az ausztrál The Skeptic Zone is meg fogja említeni az új podcast indulását.

Külön köszönet Pintyőnek, aki láthatóan a podcast fő műsorvezetője, és aki immár a Gerilla Szkepticizmus a Wikipédián projekt hazai ágának felkarolása után ezt a második jelentős projektet is bevállalta és elindította. Igazi klassz szkeptikus aktivizmus! 

Aki járatlan a podcastok világában, annak el kell mondanom, hogy egy ilyen podcast készítése hihetetlen elkötelezettséget igényel. Nincs mese, minden második héten, lehetőleg ugyanazon a napon ki kell jönni egy számnak! Akár téli áramszünet van, akár nyári szabadságok, a műsorvezetőknek le kell ülniük a gépük elé és az interneten "összefutva" fel kell venniük azt a néhány órás anyagot, amelyet aztán keményen meg kell vágni, szerkeszteni egy órásra. Lehet néha trükközni, hogy előre felvesznek több számot, de ez mindig kicsit az aktualitás csorbulásához vezet, tehát nem lehet ezzel gyakran élni. Aztán ott van a podcast terjesztése a weboldallal, Facebook, Twitter jelenléttel.

Jelena, Pintyő, Pontus! Sok sikert és kitartást kívánok!

[1] "Valódi ESP élményt nyújtunk!". ESP = Extra Sensorial Perception, azaz érzékszerveken túli érzékelés, a paranormális elképzelések fő kifejezése. A szkeptikus podcast nevének a rövidítése is pont ez: The European Skeptics Podcast - TheESP.

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr798090606

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hraskó Gábor egy dogmatikus szkeptikus? 2017.02.22. 17:22:19

Hraskó Gábor írta rólam; az " én mindenkivel szemben kritikus vagyok attitűd teljesen terméketlen, és persze romboló is." -Azaz másnak ne higgy, nekünk higgy! Hraskó Gábor a Szkeptikusok Társaságának ügyvezető elnöke sok mindent nem ért, ami nem gon...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása