Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

MLM (a tétet...)

Ha gyorsan, könnyen, de lehetőleg minimális befektetéssel szeretnél pénzt keresni, akkor a multilevel marketing szövevényes hálózatában a helyed!

Nem kell tökéletesnek lenned, mindegy, hogy jól vagy rosszul csinálod, mert bukni nem lehet rajta. Az ajánlatom tökéletesen kockázatmentes. Te döntöd el, mennyit fektetsz be. És hogy milyen gyorsan haladsz, az rajtad múlik. Azért vedd meg ezt a 25 ezres csomagot, ha nem akarsz tötyörögni! A lényeg, hogy Te magad is fogyasztóvá válsz, úgyhogy nem vesztesz semmit. Keresgélsz és találgatsz… A dolog úgy néz ki, hogy van 4 ász a pakliban, amiket előbb-utóbb kihúzol. Hát kell ennél jobb ajánlat? A magad ura vagy, nincs főnököd, elég az alkalmazotti státuszból. Mindenki jól jár, hiszen mindenkinek az az érdeke, hogy a másik is keressen vele. Hogy mi a termék? Az mindegy is. Úgyis monopol helyzetben vagyunk, senkinek nincsenek ennyire jó cuccaik, senki mögött nem áll ilyen tudós gárda és főleg van ketyerénk is, amivel mérni tudunk. Mit? Ugyan már! Nem kell nekem mindent tudnom. A lényeg, hogy ilyen csak nekünk van. Antioxidáns szintet mér, vagy mi a szöszt. Ami megköti a szabad gyököket és sokkal egészségesebb leszel általa. Egy kék lézerrel működő, hihetetlenül okos masina – teljesen egyedülálló a piacon – ami a tenyereden méri 18 karotinoid szintjét. Azok valami szabadgyök kötő izék. Már nem emlékszem kristálytisztán, hogy milyen mértékegységben is mér, de valami millimól szerűség.

Na, de tök mindegy. Ezzel lehet nyugodtan vitatkozni, mert úgy sem vagy okosabb annál a kismillió tudósnál, akik ezt a kütyüt fejlesztették. 2 Nobel-díj van ebben a fénnyel mérő masinában, öregem! Nem kispálya, nekem elhiheted. Még a Magyar Orvosi Kamara is ajánlja. Szóval mondhatsz, amit akarsz, mert amit ez mér, az a frankó!

És ne az orvosnak higgy! Azok hülyék! Apámat már letiltottam az orvoshoz járásról, mert minden alkalommal valami más halálos betegséget diagnosztizáltak nála. Szedd be ezeket a kiegészítőket és nem lesz semmi bajod! 20-30 évvel megnövelheted az élettartamodat. Mert az antioxidáns bevitel a lényeg. Ne kérdezz butaságokat! Ezekből nincs elég. Nincs, ami megkösse a rút szabadgyököket. Ha viszel be eleget, akkor már lesz. A mi termékeinktől pedig garantáltan nő az antioxidáns szinted. Ezek az első nanotechnológiás táplálékkiegészítők a világpiacon.

A kozmetikumokról nem is beszélve! Gazdagon, kövéren 60 évesen meghalni nem frankó. Gazdagon, fitten, 70 évesen, 40-nek kinézve, na az már vihetőbb! És nincs mellébeszélés! Kipróbálod, rá fogsz jönni, hogy ezek a cuccok tényleg megérik az árukat!

Légy az elsők között! A mi feladatunk, hogy kineveljünk egy network marketing arisztokráciát.

Na persze azért légy kritikus mindennel, amit most hallottál, de a tények azok tények…

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr21131413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Coffee 2007.08.03. 13:14:57

Hat igen... ezek ilyenek. De van meg egy fontos dolog amit az MLM-esek szoktak emliteni: a kozgazdaszok is hulyek es nem ertik ezt a rendszert. Es ezutan jonnek a sztorik, hogy: "Jaj! en egyszer beszeltem egy kozgazdasszal, aki azt hitte magarol, hogy nagyon okos. Azt mondta nekem, hogy ez az egesz egy hulyeseg... [kozben O a hulye]"

Guga 2007.08.03. 14:33:46

Jajj, ez az a LifePack cucc, vagy mi?
A következőképp jártam vele: van egy bioboltom. Lejött egy srác, hogy beméri a páciens karotinoid szintjét, ad (jó pénzért) LifePack bogyót, és egy kúra beszedése után visszaméri. Ha nem ment följebb a szint, visszafizeti.

Nálunk 7-ből 3-nak vissza kellett fizetni, mert LEJJEBB ment a karotinoid szintje... Páran meg későnn hozták vissza, hogy nem szedik, kezdjünk vele valamit...

A legjobban az tetszik, mikor azt mondják, hogy egy embernek egy nap meg kellene ennie 6-8 kg gyümölcsöt, és ehelyett inkább vegye a LifePack-et...
Mi a pék izéjéért kellene ennyi gyümölcsöt megenni?

Egyszóval én jól ráfáztam erre.
Más?

Álompolgár 2007.08.03. 17:46:43

Itt van az antioxidánsokról egy lehangoló összefoglaló:

www.quackwatch.org/03HealthPromotion/antioxidants.html

Az összefoglalás szerint ha megfelelően táplálkozunk (gyümölcsök és zöldségek), akkor az csökkentheti bizonyos szív- és keringési rendszeri, valamint néhány rákbetegség valószínűségét. Az antioxidánsokat és egyéb növényi kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítők esetében azonban kétséges, hogy az előnyeik vajon felülmúlják-e a hátrányaikat. Jelenleg inkább a felé billen a mérleg, hogy NEM. Ezért aztán az amerikai FDA nem is engedélyezi, hogy az ilyen anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőket azzal hirdessék, hogy betegségek gyógyítására alkalmas.

A magyar szabályozás is ehhez hasonló. Más kérdés, hogy betartják-e?

Fringilla (törölt) 2007.08.04. 15:16:58

Igen, LifePack és társai...
Újabb univerzális csodaszerek, étrendkiegészítők és kozmetikumok. Meg a csodamasina.

De azt meg a méricskélők közül senki nem tudta épkézláb módon elmagyarázni nekem, hogy milyen elven működik a gép.

Fringilla (törölt) 2007.08.04. 17:32:34

Köszönöm.
Nos, ez legalább információ.
És kiváló dolog ez, különösen bőrbetegségeknél biztosan nagy jelentősége van, de azért annál óvatosabb lennék, semhogy a karotinoidok és az egészég között egyértelmű párhuzamot vonjak.
Ld. pl. a fent javasolt összefoglalót.

Persze azt is tudjuk, hogy ez nem orvostudomány, hanem üzlet, ahol el kell adni a terméket. Ahhoz pedig bizony le kell butítani ezt-azt...

Capslock 2007.08.04. 19:10:52

members.chello.hu/marinov.ivan2/mlm/scamway.html

"ProBioLifeWayNet42" Ez egy hatalmas poén, egy kamu MLM-es marketing-oldal, de benne van az összes szélhámosság, ami MLM kapcsán elő szokott jönni. Betegre lehet rajta nevetenie magát az embernek! :) :)

Rigor 2007.08.04. 22:47:01

Ja alap mlm módszer az hogy mutogatja micsoda drága cipője van, meg órája, és hogy most lízingel autót és havi 600 ezret simán adómentesen! és a régi állását is rég otthagyta, de ha nem akarod nem kell, mert lehet amellett is csinálni, de igazából úgyis rájösz hogy nem érdemes, veszíteni meg nem veszthetsz.!! :)

dorka68 2007.08.04. 23:49:07

Pont annyi osszefuggese van ennek a meresnek az egeszseggel, mint a rendszeres repafogyasztasnak. Nem tul sok, ha normalisan taplalkozol, akkor felesleges, ha meg nem taplalkozol normalisan, akkor meres helyett ragcsalj el egy szal repat, vagy egyel paradicsomot, ehhez a mereshez pizzaszosz is jo, azt is ugy (vagy jobban) ertekeli, mint a friss paradicsomaot.

Fringilla (törölt) 2007.08.07. 19:44:55

Na, most már a FLP is megkeresett. Egyszerűen rám jár a rúd...

De lehet, hogy az ő prezentációjukat is elmegyek meghallgatni szeptemberben.
Sose lehet tudni, nem szolgáltatnak-e valami jó témát a blogra :-)

Többmintszkeptikus 2007.08.09. 23:08:36

Sokmindenben osztom a véleményeket, de valami mégsem stimmel. Fantasztikus teljesítmény alapja a mindent leszólás képessége. Kár, hogy szkeptikusok még soha nem vitték előre a világot, soha nem találtak vagy fedeztek fel semmit. A szkeptikusokat elfelejtik, belevesznek a szürke homályba, amely a nagy elméket körülveszi, rájuk cuppan és mint egy pióca, leszívja őket ahelyett, hogy támogatná. Még jó, hogy Galileit nem küldték máglyára! Ja, vagy mégis?...

Ropian 2007.08.10. 11:28:04

Kedves Többmintszkeptikus,

A kritikus, tekintélyelvtől mentes gondolkodás vitte mindig előre is a világot. Galilei volt az, aki kételkedni kezdett az uralkodó világképben, és akik elitélték, azok nem szkepticizmusból tették ezt, hanem a dogmákhoz való ragaszkodásból és persze politikai okokból.

Az igaz és jogos, hogy itt főleg kritikát látsz tőlünk, ez sajnos kikényszerített reakció arra az masszív áltudományos, ezoterikus és vakhit dömpingre, ami minket körülvesz. De korántsem csak ebből áll a világunk, lásd www.darwinnap.hu, www.naturalizmus.hu

Fringilla (törölt) 2007.08.10. 12:19:26

Nos, a kételkedés, a lépten-nyomon felmerülő kérdések vitték mindig előbbre a világot.

És kiket is tartunk nagy elméknek? Akik tudományos téren produkálnak nagyot, javára az egész emberiségnek, vagy akik az emberek üres tőmondatokkal való megvakításában és a félrevezetésben tudnak elérhetetlen magasságokba jutni?
Nekem valahogy mindig gyanús, amikor valaki nagy koponyának tartja magát és nyafog, hogy elnyomják...

Többmintszkeptikus 2007.08.10. 20:14:50

Ropian, Fringilla,

Valóban van különbség üres tőmondatok és úttörő tudományos kutatás között... De a dogmatizmus is szkepticizmusnak látszik egy dogmatikus szemében. Reméljük a Szkeptikus Társaság tagjai nem a magukat szkeptikusoknak hívő dogmatikusok közé tartoznak.

Ismerek egy weboldalt, amely szerintem nem üres fecsegés, bár kicsit talán elrugaszkodott. Kíváncsi lennék mit hoznátok össze az illetővel, ez el is dönthetné a fenti kérdést. :) vargaendre.fw.hu

Egyébként helyesebbnek tartanám azt, hogy akiket támadtok, nem támadnátok, hanem segítenétek a kutatásban, a megértésben. Nem vezetné ez előbbre a világot, mint az egyszerű kritika? :)

onlinevilag 2007.08.10. 21:11:17

Én egy kicsit "vissza tekeredek" az MLM témához. :)

Azt próbálom én folyamatosan megértetni azokkal az ismerőseimmel, akik nagy lelkesedéssel zaklatnak az mlm rendszer által "kínált" milliók miatt (csendben jegyzem meg, hogy vannak akik évente más cég kínálatára esküdöznek), hogy abban a pillanatban amikor a szemük előtt a pénz lebeg már valóban mindegy, hogy a termék jó-e vagy sem. Mindenki aki bent van állítani fogja, hogy jó. Akkor is, ha a legtöbben csak meséket ismernek arról, hogy valakinek, valahol, valamire jó volt.
Ez pedig már a hit és nem a tények kategóriája.
(Azt hiba lenne állítani, hogy semmi sem jó amit így forgalmaznak.)

Ropian 2007.08.11. 16:21:46

Kedves Többmintszkeptikus,

Elolvastam Varga Endre elméletét. Nem igazán kapcsolódik a szkepticizmus nyitottságához vagy zártságához, amiről korábban beszéltünk, ugyanis ez egy filozófiai eszmefutattás. Amikor az áltudományok kritikáról van szó, akkor tapasztalati tényekről beszélünk, függetlenül attól, hogy ki milyen filozófiai állásponton van.

Ami Varga Endre elméletet illeti,
ennek a cikknek a hozzászólásaiban nem akarok róla vitát nyitni, röviden csak annyival kommentálnám, hogy amiről beszél, vagyis hogy a fizika szintjén az elő szervezet "eltűnik", és határai nem értelmezhetőek, az nyilvánvaló a természettudományos ismereteink és a modern materialista filozófia szerint is. Amit Varga úr láthatólag nem ért, az az, hogy a világ leírásának sokféle szintje van (erről szól az elvonatkoztatás alapvető emberi képessége), így az általa számonkért "életet", nem is a részecskék szintjén kell értelmezni, hanem a kémia és a biológia szintjén. Nem a fizika "mellé" kell képzelni, hanem "felé".

Többmintszkeptikus 2007.08.14. 16:45:03

Kedves Ropian,

Azért ajánlottam figyelmetekbe az említett elméletet, mert a Varga Endre kimutat egy ún. "transcendens elsődleges valóságot", és azt mondja, hogy az anyagi világ ennek a vetülete, ráadásul ezt nem is csak kifilózza, hanem kiszámítja. Aztán meg beszél auráról, reinkarnációról, istenről, szellemekről. Talán csak a bevezetést futottad át, és a tételeit nem nézted. :) Most ahogy nézem már 12 van belőle.

Ropian 2007.08.14. 17:25:18

Kedves Többmintszkeptikus,

A tételeket is elolvastam, bizonyításostúl. Varga Endre nem kimutatja, vagy kiszámolja, hanem - kölcsönvéve a kifejezést - kifilózza a "transcendens elsődleges valóságot". Érve az, hogy az "információ" alapvetőbb alkotóeleme az az élő szervezetnek, mint a fizikai összetevők (részecskék), ezért létezik ez a bizonyos anyagi világon kivüli ideakép, vagy valóság.

Ez az érvelés alapvetően hibás, és leginkább "hamis dilemmaként" jellemezhető.
hu.wikipedia.org/wiki/Hamis_dilemma
skepdic.fw.hu/hamisdilemma.html

Nem csupán az a két választási lehetőségünk van, hogy vagy a fizika szintjén leírható az élő szervezet, vagy létezik valamilyen természetfeletti valóság, ami ezért felelős. Teljes mértékben jogos (és megjegyzem, a legvédhetőbb) lehetőség az, hogy az élet nem más, mint az a mód, ahogyan mintázatokba rendeződik az anyag. Vagyis valóban "csak információ": a fizikai dolgok bizonyos nagy és bonyolult rendszereinek magasabb szinten megjelenő tulajdonsága.

Ismétlem, nem a fizika "mellé" kell képzelni az élet esszenciáját, hanem "felé", mint sok fizikai dolog együttes tulajdonságát.

A kémiai tulajdonságoknak és jelenségeknek sem tulajdonítunk természetfeletti eredetet, pedig ezek is a olyan tulajdonságok, amelyek magasabb szinten írják le természetet, mint a fizika, és sokszor elég nehéz is visszavezetni őket a részecskék szintjére.

mr._genya 2007.08.15. 08:16:25

Filozófia tanáromnak köszönhetően értesültem arról, hogy újabban már másképp értelmezik Galilei 'esetét'. Úgy gondolják, hogy az egyháznak lehet, hogy mégiscsak igaza volt abban, hogy nem fogadta el Galilei elképzeléseit, ugyanis nem volt birtokában a megfelelő bizonyítékoknak, bizonyításoknak állításaival kapcsolatban, így hasonló helyzetben a szkeptikusok is csak kuruzslónak nevezték volna, neveznék.

Panta 2007.08.15. 15:49:11

Hm...ez amolyan "írjunk már valamit, az sem baj, ha céltalan " tipusú cikk?
A multi level marketing egyáltalán nem erről szól, bár tényleg hiteltelen a sok "tanácsadó". Sajnos nagyon nagy meggyőződéssel árulnak a munkatársak mindenféle terméket, aminek a hatásairól mit sem tudnak. Szerintem Magyarország mlm nagyhatalommá vált. Majdnem annyi cég van benn, mint az Egyesült Államokban.
Viszont a redszerrel semmi kifogásom. Miért ne vehetnék az ismerőseimtől napi használatú termékeket úgy, hogy az még nekik is jó? Talán még jobb is, mintha pl.: Tesconak adnám..

Ropian 2007.08.15. 16:20:09

"Viszont a redszerrel semmi kifogásom. Miért ne vehetnék az ismerőseimtől napi használatú termékeket úgy, hogy az még nekik is jó?"

Kedves Panta,

Piramisjátékról hallottál már? Na, ha közben még valamilyen használhatatlan terméket is terjesztünk, akkor megkapjuk az MLM-et. Napi használatú cikkek esetén még lehet is a dologból egy fenntartható terjesztői hálózat, ekkor már csak az a baj vele, hogy a barátaidnál házaló ügynököt csinál belőled.
www.tavmunkainfo.hu/antiMLM.htm

Panta 2007.08.15. 17:12:02

Kedves Ropian!

Az mlm nem azonos a piramis játékkal. Egy rendszert nem az minősít, hogy mire használják. A kés lehet gyilkos szerszám és kulináris élvezetünk támogatási eszköze is. Nem minden termék használhatatlan, amit mlm-ben árusítanak.
A barátainknál pedig nem kell házalni. Lejáratták nálunk ezt a rendszert és bizonyára másutt is. Ha az elvet megérted, akkor nem tekinted majd piramis játéknak..

Hraskó Gábor · http://xaknak.hrasko.com 2007.08.15. 18:04:40

Panta! Az MLM megoldások nagyon "hasznosak" akkor, amikor a termék igazából nem használható arra, amire adják, mivel összekeveri a végfelhasználót az eladóval, márpedig magát senki se szereti hülyének nézni. Azaz ha már egyszer beugrottam a dologba, akkor "annak működnie kell", még ha nem is.

Emellett az említett termék áltudomny-gyanús, azaz haszánlja a tudomány nyelvezetét, meg még néhány felfedezését, csak aztán valami egész mást kutyul belőle. Szóval ez a mi területünk!

Panta 2007.08.16. 12:34:22

Gábor!

Mivel a címben az MLM szerepel, nekem úgy tűnt, hogy ez a rendszerről is szól...ami nem azonos a pilóta játékkal. Ha csak egy cégről szól, akkor utalhatott volna erre az író (pl.:bioszkenner.. )

Ropian 2007.08.16. 13:59:26

Kedves Panta,

A cikk (az én olvasatomban) az MLM-ről is szól. Mint a korábban hivatkozott írásban részletesen olvasható (www.tavmunkainfo.hu/antiMLM.htm), az MLM a piramisjáték (igen, a piramisjáték, mert az új tagok beszervezéséből is származik bevétel - belépő csomag, tanfolyami díjak stb.), és a termékterjesztés kombinációja. Nem tiszta piramisjáték, de részben az - az arányokat a konkrét eset válogatja.

Rigor 2007.08.16. 14:43:36

gábor:

"márpedig magát senki se szereti hülyének nézni. Azaz ha már egyszer beugrottam a dologba, akkor "annak működnie kell", még ha nem is.
"

- bizony az mlm hálózat egyik erős összetartó ereje a kognitív disszonancia ami miatt nehezen is lépnek ki esetleg a tagok, illetve nem képesek belátni hogy át lettek verve.

Panta 2007.08.16. 15:01:49

Kedves Ropian!

A piramis játék és az MLM között vannak hasonlóságok. Az egyiknek az a célja, hogy másokat kihasználjanak, a másiknak az, hogy sikeresebbé tegyenek, sok összetevős disztribúciót kikerüljenek, egészségesebbé tegyenek..stb..
A Nap is hasonlatos a Földhöz a Napon mégsem tanácsos élni..

Bizonyára vannak olyanok, akiket a kognitiv disszonancia tart össze, de vannak olyanok is, akiket a siker, a barátság, az összetartozás érzése, vannak, akik úgy érzik a helyükre kerültek, célt találtak az életükben..stb..

Rigor 2007.08.16. 15:10:31

Mind a kettőnek az a célja hogy másokat kihasználjanak és hogy sikeresebbé tegyenek:) Csak kérdés hogy kit:P

A közösség, barátság, hálózat mi egy nagy család vagyunk vallási közösséghez hasonló érzések kollektív módon kölcsönösen erősítik a kognitív disszonanciát.
Ugyanakkor kiváncsi vagyok mennyire komolyak ezek a barátságok, például ha valaki kilép a hálózatból sőt rádöbben hogy rossz a termék, akkor hirtelen ellenségképpé lép elő.

Panta 2007.08.16. 15:52:45

Hopplá..egy kis keveredést találtam: az egyik kihasználó a másik sikerkovács rendszer..persze lehetnek sötét egyének, akik kihasználják az emberi tényező hiányosságait. De hát hol nincsenek ilyenek? Barátságok bárhol kialakulhatnak, akár itt is. Akik egymásra találnak nagy-nagy szkepticizmusaikban, azok boldog közösséget alkot(hat)nak. Egy közösség, egy család..egy vallás(?):-)

Rigor 2007.08.16. 19:17:51

Mind a kettő kihasználó sikerkovács rendszer:)

bolhabetu 2007.08.16. 21:03:53

Az MLM kihagyja a hagyományos kereskedelem sokszintes terjesztését? Amikor a jövedelemet hetediziglen visszaosztja, olyanoknak akiknek már semmi közük a konkrét eladáshoz? Ez tetszik.

"Egy közösség, egy család..egy vallás(?):-)"
Nem akarok disznó lenni, nem mondom meg melyik szervezetnek volt hasonló szlogenje.

Hraskó Gábor · http://xaknak.hrasko.com 2007.08.16. 21:09:09

Az MLM és a piramisjáték tényleg nem ugyanaz a dolog. Azonban vannak hasonlóságok. Az MLM-et valaki elkezdi és nem abból él, hogy terméket ad el, hanem abból, hogy más eladókat szed maga alá. Nagyon sok MLM-nél kimutatható, hogy hihetetlenül meggazdagodnak az indítók. Akkora pénzt gyűjtenek, amennyinek megfelelő terméket még az egész rendszerben el sem adtak. Tehát az alsók csak betesznek pénzt abban a reményben, hogy ugyanolyan pozícióba jutnak, mint a felsők.

Természetesen ha a termék maga tényleg jó és peregnek az eladások, akkor az MLM-nek vannak előnyei.

Azonban olyan termékeknél, amelynél komoly szakértelmet várunk el, ott abból a szempontból is megkérdőjelezhető az MLM, hogy összekeveri a (laikus) fogyasztót az eladóval. Ma, amikor arról folyik a társadalmi vita, hogy lehessen-e egyáltalán algopirint gyógyszertáron kívül eladni, akkor gyógyszati eszközöket, gyógyszereket lehessen MLM formában forgalmazni???

Rigor 2007.08.16. 21:38:43

Persze, a különbség hogy a piramisjátékban konkrétan csak pénzek mozognak, az mlm-ben pedig végsősoron terméket is eladnak:)

Rigor 2007.08.16. 21:40:46

"Ma, amikor arról folyik a társadalmi vita, hogy lehessen-e egyáltalán algopirint gyógyszertáron kívül eladni, akkor gyógyszati eszközöket, gyógyszereket lehessen MLM formában forgalmazni???" - és természetesen olyanokat amik semmilyen ellenőrzésen nem mennek át, egyszerűen csak a gyártó ráírja hogy ez mire jó, sőt, aki kritizálná azt be lehet perelni, mlm érdekvédelem meg minden. Végülis nem rossz módszer a túlnépesedés visszaszorítására:)

Panta 2007.08.16. 23:01:59

Ha az MLM is pusztán egy kihasználó redszer, akkor vajon miért csinálják olyan sokan? Miért tanítják egyetemeken? Esetleg le kellene vetkőzni az MLM fóbiát..

Melyik jobb? Ha Te kapod meg a visszaosztást vagy ha a Tesco? Nem olyan bonyolult ez..

Bolhabetű!Mivel idéztem az előttem szólót kissé átfogalmazva, a tartalmat megőrizve, gondolom a paraqnoid megjegyzés nem nekem szól:-)

Részben osztom a véleményed Gábor, nem jó, ha mindenki tanácsadónak, szakembernek tartja magát, aki elment egy termék bemutatóra. Viszont nagyon meggazdagodhatnak azok is, akik később lépnek be, ettől jó a rendszer. És az információd téves, eladás után is kapsz pénzt nem csak a hálózat fejlesztéséből. Leírom újra: a rendszer jó, de nem minden cég jó. Ahogy nem minden orvos tisztességes..

Rogor! Gyógyszereket szerintem nem lehet kapni MLM rendzserben

Miért van nagyon sok orvos benne ezekben a vállalkozásokban? Mert meg vannak tévesztve, áldozatául estek a tömegpszichózisnak..vagy egyszerűen nyitottabbak?

Rigor 2007.08.16. 23:23:27

panta: hát persze, csak olyan gyógyhatású készítményeket, táplálékkiegészítőket amiknek egyébként gyógyszer szintű hatást tulajdonítanak, de korrekt hatásvizsgálat nem készült hozzá tehát így cselezik ki a törvényt, és az ellenőrzést.

"Ha az MLM is pusztán egy kihasználó redszer, akkor vajon miért csinálják olyan sokan? Miért tanítják egyetemeken"

- egyél sz*rt több milliárd légy nem tévedhet.

És miért voltak benne a piramisjátékban olyan sokan? miért vannak benne a szcientológiában olyan irdatlanul sokan?
Miért vannak benne teljesen agylágyult marhaságokat valóságnak képzelő vallásokba, vagy természetellenes ideológiákban olyan sokan? És mit keres a vallás az egyetemen?

Sajnos a világ nem tökéletes, és egyéb iránt egészen okos értelmes embereknek is joguk, valamint kapacitásuk van hozzá hogy bizonyos dolgokban meglepően hülyén vélekedjenek. Az hogy valaki atomtudós, nem zárja ki hogy emellett teljes voodo babákat bökdössön teljes komolysággal.

Egészen addig amíg ezzel nem ártanak másoknak, és sajnos ez az amit nem szabályoznak kellőképpen.

Panta 2007.08.17. 09:14:19

rigor, tetszetős az összeesküvés-elméleted, de nagyon hiányosak az információid. Nagyon sok cégnél vizsgálják, ellenőrzik a gyártást, nemzetközi GMP standard szabályainak megfelelően állítják elő a termékeket, nem beszélve arról, hogy vannak bizony tudományos vizsgálatok is a háttérben.

"Egészen addig amíg ezzel nem ártanak másoknak, és sajnos ez az amit nem szabályoznak kellőképpen."- ó, bárcsak a szabályozás meg a vizsgálatok megoldanák a problémákat! Mennyi tudományos viszgálat és mégis mennyi mellékhatás a gyógyszereknél, mennyi orvosi műhiba a sok-sok tanulás dacára, mennyi vizsgálat és mégis mennyi hibás tudományos hipotézis!

Dobrotka Béla 2007.08.19. 11:12:20

Eredendő kérdéstől eltérő termékszapulás felé, hogyan is vezet az út?!
Itt megtapasztalhatja.
MLM rendszert magam részéről baromira utáltam.
Mindenki valamilyen szinten belecsöppent, és nagyon megtapasztalhatta, hogy mi az előnye, és mi a hátránya.
Sajnos rengeteg hátrányt tapasztalhattunk, de ez nem az MLM büne!
Most már átnéztem, megéltem, és beszélhetek róla.
Szerintem termékfüggő az MLM is!
Persze mindig saját magát adja el az ember, s aztán megy vele a termék is, de én ezt másképpen élem meg.
Soha nem tudnék ezzel a gondolattal azonosulni, és ezért idegen számomra ez az üzletforma, amit mégis nagyon jól csinálok.
Cégfüggő is, és termékfüggő is egyben. Szerintem lehurrognak sokan, de NEKEM ez a tapasztalatom.
Jönnek mennek a csodák, és a MLM megmarad.
Vajon miért? Van aki ért hozzá, és van aki nem ért hozzá.
Aki ért hozzá az csinálja, és sok pénzt keres vele, és van, aki nem ért hozzá, és tessék megkapaszkodni, azok tanítják!
Elcsodálkozom, hogy komoly tanárok tanítják hogyan legyünk sikeresek, de ők maguk nem tudnak sikeresek lenni. Érdekes, hogy vannak marketing előadások, és külsős embert hívnak meg motivációs előadásokra, nekem ez nagyon unalmas.
Szórakozatónak gondolja magát az illető, de nem érinti a lényeget, mert nem élte meg!
Jól megfizetik, de csak a jó duma miatt, azt gondolom felesleges hallgatni az ilyet.
Nekem az jelent valamit, ha tudja miről van szó, mert velünk együtt dolgozik. Hátradölök, és megprobálom élvezni az előadást, volt egy izraeli hölgy, aki átszelte egyedül a nyugati partot a keleti partig, egyedül. Megkérdezték tőle, mi lett volna, ha megerőszakolják?! A válasz-megpróbáltam volna élvezni! :-), nos én is így vagyok a külsős által levezetett előadásoknál, megpróbálom élvezni, de a túlélésre játszom.
Hazamegyek, és egészen másképpen kezdek el dolgozni, és hatékony.
Maga az MLM nagyon nagy ötlet, és túlél szkeptikusokat is.
Sok nagy előnye van, a személyes kapcsolat, és a visszacsatolás.
Ezt sehol máshol nem tapasztalható egyik üzletben sem.
Mellette a szájról szájra ajánláshoz bekapcsolódik az érdek, a fizetés.
A jó filmet reklámozza akaratlanul is az ember, de teljes árú jegyet kell fizetnie, mikőzben az MLM-nél ezért még pénzt is kap.
Érdekes, hogy ezt az üzletformát lehet támadni!
Szerintem az nem normális ember!
MLM önmagában egy remek megoldás a valódi tiszta üzlet megvalósítására.
Mi emberek ronthatjuk el, a kapzsiságunkkkal, és a félmüveltségünkkel.
Ne akarjunk többnek látszani, amik vagyunk, és minden megy a saját medrében. Minden jót kivánok, üdvözlettel: Dobrotka Béla

Rigor 2007.08.19. 12:05:34

Dobrotka Béla:
A kommunizmus is alapvetően remek ötlet, épp csak az emberi tényezőt felejti ki az egyenletből, így a rendszer borzalmasan kihasználható, és ahogy a történelem megmutatta, végül sosem vált be.
Valahogy úgy érzem a legtöbb MLM esetében is hasonló erők dolgoznak, arról nem is beszélve hogy már kialakult egyfajta mentalitás, szóhasználat, hurráoptimista ügynökösdi stb ami eleve riasztja az embereket. Az MLM barátságokról csak annyit tudnék mondani hogy több ismerősöm is került ilyen kelepcébe - miután az összes ismerősét, barátját megpróbálta beszervezni, de legalábbis rásózott valamit (biztosítást, ellenőrizetlen drága csodaszert, aloe vera krémet) sokan már kevésbé keresték a társaságát, így a hasonló tapasztalatokkal küzdő társaságban lelt barátokra.

Panta 2007.08.19. 16:48:19

Én viszont ismerek jó pár embert, aki megtalálta a számítását az adott cégnél. Nem lesz mindenkiből sikeres ember ezeknél a cégeknél és a rossz tapasztalatait bizonyára el is meséli. De a legtöbbször nem tud szembenézni azzal, hogy Ő hol hibázott..

Dobrotka Béla 2007.08.20. 17:57:50

A kommunizmus egy remek ötlet, de nem kivitelezhető! Sajnos ezt használta fel a szabadkömüves csoport, amely a világot irányítja, és országokat képesek tönkretenni.
Lásd Lenint is bedobták az oroszok közé.
Megoldotta egy időre a problémát, mert elszedték a kistulajdonokat, majd nemrég privatizálták, és láss csodát kié lett, hát a kommunistaburzsoáziáé! Most rendben megy minden a világgazdaságot irányítják, és havajdizsi, meg amit akarsz, és mindezt a nyugati tőke találta ki, pontosabban a globalzsidóság.
Izrael mikor megalakult az orosz zsidókból szippantódott naggyá. Jelenleg irányítják az egész világot, ha kell háborút robbantanak, ha kell a saját tornyaikat robbantják fel, hogy legyen ürügy az olajért megtámadni egy országot.
Nos szövevényes az MLM és a kommunizmus párhuzam :-).
Az MLM lehet erős és lehet gyenge, mint mondtam termékfüggő, az én esetemben. Nem tudnék olyan terméket árulni, amivel nem tudok azonosulni, vagy nem tudom jó-e?!
Mindig várom a tapasztalatokat, és utánna indulok be.
Most is egy ilyen kellős közepén vagyok.
Megtapasztaltam, és robogok ezerrel, és ilyenkor senki sem állít meg, mert tudom, hogy jó a termék.
Természetesen minden hálózatba hívtak kedvesen, vagy agresszíven, és mindig volt annyi bennem, hogy adtam egy esélyt a másiknak, de én mégis ott kellett, hogy maradjak ahol most vagyok, mert az emberek ezt rendelték vissza.
Egyszerűen nem tehettem mást, maradtam ennél a cégnél.
Nem etikus leírni itt, hogy mi az, ezért nem is írom.
Más a téma ezen az oldalon. Szóval vannak rendszerek, de mindig ott van az ember, aki elronthatja, vagy nem.

Fringilla (törölt) 2007.08.22. 11:25:04

Hát ez az. Az ember. Aki nem gép. Nem tud mosolyogni, amikor nem olyan a hangulata. Nem tud vezényszóra kedves lenni.
Közben elmész egy ilyen gyülire (nevezzük prezentációnak!) és azt látod, hogy művigyorok villognak, egymást legszívesebben félretolnák a potenciális szponzorok, hogy az ő nevük alatt lépj be, de mégis jó képet vágnak hozzá.
És ez csak egy a sok visszataszító jelenség közül.
Lehet itt összeesküvéselméletekről beszélni, meg irígységről, miegymásról, de ez egy álságos világ.
Tele remek, kedves, sikeres, boldog emberekkel, nagyszerű termékekkel, stb.
Gyanús...
A szkepszis pedig ott jön a képbe, hogy teszünk a jelenség mellé egy jókora kérdőjelet.

kaktusz 2007.08.27. 07:43:44

Sziasztok!
Olvasom itt a hozzaszollasokat,es nagyon jo temakrol beszelgettek, ertelmes dolgokkal foglalkoztok, ez dicseretes. En magam foglalkozom MLM-el es meg vagyok elegdeve vele. Nem ilyen gyogynovenyes dolgokrol van szo, mert azokat gyanusnak talalom en.
Amint visszaolvastam a forumban,valamelyikotok beillesztette a linket az MLM kiparodizalasarol itt:

members.chello.hu/marinov.ivan2/mlm/scamway.html

Nagyon jol tette. En nagyon jol szorakoztam. Bar MLM-es vagyok, de ertem az ironiat es majd leestem az agybol a rohogestol. :)

Az elozo hozzaszolashoz:

\\\"Közben elmész egy ilyen gyülire (nevezzük prezentációnak!) és azt látod, hogy művigyorok villognak, egymást legszívesebben félretolnák a potenciális szponzorok, hogy az ő nevük alatt lépj be, de mégis jó képet vágnak hozzá..\\\"
Ezzel en is egyetertek. Az a helyzet, hogy a legtobb eloado -mint mar az elozo hozzaszolasokbol is kiderult- nem erti amit csinal.Amikor az eloado olyan fennhordja az orrat, hogy atesik a kuszobon a szinpad fele menet..( Kepzeljetek el a jelenetet vicces kep ) A Szinhazi vilagban ezeket ripacsoknak hivjak. En magam is jatszottam szinhazban es onnan tudom. Jatszottam mar egy szinpadon Magyarorszagon mindenki alltal ismert szineszekkel,es gyakran lattam, hogy Ripacskodnak,vagy jobb esetben elrontjak a szoveget, atkoltik, nem modnadak vegszot a masik szinesznek vagy mast adnak mondanak be...sorolhatnam. RIPACSOK. Igen sok ember ripacs az MLM-ben is. Lelkesen hazamennek eloadas utan, es probalnak nagynak latszani. Mennyivel mas lenne az emberek velemenye , ha nem ilyen emberek alkotnak a tagok 80%-at. Az ilyenek hordjak le az MLM-et..Pontosan ugy ahogyan manapsag a politikusok ezt az orszagot.

ravens 2007.08.27. 12:47:41

Kedves Dobrotka, sok hasznos és érdekes gondolatod van az MLM-mel kapcsolatban. Kár volt elhagyni ezt a területet :(. 8 éve élek Mo-n, és még mindig le tudok döbbenni azon a zsidógyűlöleten, ami itt, ebben az országban terjeng.
Az MLM-hez: véleményem szerint esete válogatja az egész sztorit. Sztem vannak sikeres cégek, viszont a sikerhullámra próbálnak felülni mások is - sokszor tisztességtelen eszközökkel. Aztán tényleg úgy van, hogy akár jó termékkel, de egy rámenős stílussal be lehet oltani az embereket az MLM ellen. Egy nagy ecet hordóval kergetik a legyeket...
A párom néhány éve kezdett bele egy MLM-es dologba, elsősorban a termék miatt (étrendkiegészítő, vitaminok, OPC, stb) és nem a pénz miatt (a bevétel egy részével újrafinanszírozzuk a vásárolandó terméket, a többit pedig eladományozzuk). A tapasztalataink pozitívak, a cikkben cinikusan kezelt antioxidánsokkal is. Tavaly hevesen kitört parlagfűallergiámra az orvos szteroidos spray-t írt fel, amiről egy német orvos barátom felvilágosított, h hosszú távon nem igazán ajánlatos. Idén - pedig most parlagfű-szezon van - alig kellett gyógyszerhez nyúlnom; naponta szedek C-Vitamint (1000 mg) és OPC-t (szőlőmagkivonat, amúgy Franciaországban ez több gyógyszernek az alapanyaga - kivizsgálva, letesztelve, engedélyezve, stb. - a cég pedig, amelynél beszerezzük, a feltalálótól vásárolta a licenszet). És ez csak egy példa a sok közül.
A rendszer formája is meggyőző: eleinte én is szkeptikusan kezeltem a dolgot, a párom meg is szenvedte szegény. De rájöttem, hogy nem volt igazam - NEM piramisrendszer ez, ahol az elsők milliókat vágnak zsebre, a többi ember meg elveszíti a pénzét. Nekünk még akkor is megérné a termék, ha nem keresnénk rajta semmit, annyi életminőség-plusszt hozott már eddig.
Ja, és a továbbképzések: azokra eddig a párom még egy fityinget nem fizetett, ha pedig meghív egy előadót németországból (eddig évente 2-3x), akkor az a saját költégére szokott eljönni.

Ádám 2007.09.03. 15:26:44

Jól van, adjad azt a szőlőmagos sírkőtisztító krémet, kell a fenének, de megveszem, csak ne kelljen tovább hallgatnom a meggyőző dumát, csak ne kelljen többet találkoznunk, ha tudom, hogy csak ezért hívtál ide, hát el se jövök...

Például :-)

Guga 2007.09.03. 15:39:28

Menjetek Lejmolni Máshová:-)

sideroredis 2007.09.05. 16:30:40

Kedves Guga!

Az első hozzászólásodhoz: nekem a Herballife nevű céggel volt hasonló esetem, akik a fehérjekoktéljaikat akarták rám erőltetni. Kérdezték, eszem-e naponta ötször zöldséget, gyümölcsöt. Feleltem, annyiszor nem is étkezem, bár az ételeim nagy részét ezek alkotják. Kezével egy hatalmas tálat formált, miszerint annyi az egy adag, abból kéne ötszöri mennyiséget fogyasztanom, és akkor még nem is beszéltünk a többi tápanyagról, szóval nem elég ám az a bevitelem,ami van, vegyem csak meg szépen az étrendkiegészítőit...Elég irreálisak voltak azok a mennyiséget, jó, ha egy héten magamhoz veszek annyit...

Rigor 2007.09.05. 16:53:41

A herbalifenál egyszerű fehérje-tápkieget árulnak ilyen nevettséges marketing módszerekkel, viszont kb 8-10-szeres áron mint ahogyan egy normális testépítő-tápkieg. boltban hasonló terméket (na jó, sokkal jobb minőséget, a herbalifeos fehérjék javarészt szójavackok ki tudja milyen fehérjetartalommal) kapni.

Guga 2007.09.05. 16:59:08

sideroredis,
az MLM-esek azt hiszik, hogy a szarvasmarhától származunk:-)

Ez azonban még mindig kevésbé veszélyes, mint a Sunrider hidrogén-peroxid gyümölcsmosója (ebből van a normál fodrászati hajszőkítő).
Ezt ugyanis a szeánszaikon gátlástalanul ajánlják gyomorbántalmakra, fülgyulladásra, stb... belsőleg.Mint terméktapasztalat.
Váó.

Wormie 2007.09.05. 17:15:53

Guga, sajnos a tágabb családunkban pont a Sunriderbe gyárgyult bele egy hölgy - alátámasztom azt, amit írtál. Prsze ugyanúgy jó bőrgombára is, meg mindenféle egyébre....

No persze - ahogy indexes fórumokon megtudtam :)))))) - _ez_ a hidrogén peroxid teljesen természetes HPO, mézből vonja ki a Sunrider.

Istenem, és van, aki ilyesmit elhisz...

Rigor 2007.09.05. 17:19:01

Sőt számszerűleg.
550g-os doboz herbalife szójafehérjés turmix 12400ft

(ráadásul kekszmorzsákkal "lazítva", tehát a hasznos anyag tartalma jóval alacsonyabb)

Én az 5kg-os powertrack fehérjekomplexemet (tejsavó, kazein, tojás és szójafehérje) kereken 10 ezer ft-ért vettem.
(ebből lejön persze a csomagolás ami kb 1kg)
Ennél vannak sokkal minőségibb turmixok is, de még ez is magasan felülmúlja a herbalifeost az árkülönbség pedig magért beszél:)

Én úgy látom, hogy igazából a lényege a herbalifenak hogy a sportolóknak szánt egyébként hatékony cuccokkal megtalálni azt a fajta réteget akik idegenkednek a táplálékkiegészítőktől mert mondjuk nagy izmos bácsi van a dobozon (az izomnövelés, hatékony fogyás, zsírégetés elősorban a testépítőket érinti - ők az elsőszámú "célközönség") és ettől azt hiszik hogy az valami koksz/doppingszer/egészségtelen.

Rigor 2007.09.05. 17:39:30

Hmm eltűnt egy hozzászólásom, no mindegy.
Kb az volt benne hogy számszerűleg az 550g-os herbalife fehérje ami csak gagyi szójából van ráadásul fel van lazítva kekszdarabokkal kerül 12400ft-ba, én pedig
az 5kg-os tejsavó-kazein-tojás-szója keveréket vettem kereken 10000ft-ért egy rendes tápkieg. boltban. Ami ugye sokkal jobb minőség is.

Rigor 2007.09.05. 17:41:05

De ugyanez a vitaminokra is igaz, tehát például a Lenkei féle vitaminoknál jóval minőségibb cuccokat egy rendes boltban sokkal olcsóbban megkapni.

Rigor 2007.09.05. 17:43:50

Arról nem is beszélve hogy a sportolói tápkieg.-ekre szoktak elég komoly teljesítémény teszteket is csinálni. Nem véletlenül. Míg az mlm vackokat csak a terjesztői mesék támasztják alá.

Rigor 2007.09.05. 17:59:55

Bocs mégsem tűnt el, csak 30 perc késéssel jelent meg:)

Panta 2007.09.06. 09:20:53

Ridor, melyik céggel voltál kapcsolatban? Azt honnan lehet eldönteni, hogy egy vitamin jó vagy rossz?
"például a Lenkei féle vitaminoknál jóval minőségibb cuccokat egy rendes boltban sokkal olcsóbban megkapni."

Rigor 2007.09.06. 11:33:34

Nem cég, rendes bolt vagy patika. A vitaminokkal kapcs meg annyit, hogy eleve felesleges, (sőt káros ) az a mennyiségű vitaminőrület amit manapság divat beszedni. Rendesen kell étkezni:) Az meg ugye gondolom szerinted is vicces hogy ezek a vitaminok kb 1000X annyiba kerülnek mint amennyiből a por kiszerelésű "mezei" c vitamin kerül például? Aztán tök ugyanaz csak szép kapszulában van, meg nagy marketinggel.

Panta 2007.09.06. 12:26:06

Azért kérdeztem, mert annyira gyűlölöd az mlm-et, minta tagja lettél volna:-)
rendesen étkezni..ez igaz..bár igen nehéz feladat.
De azt honnan tudod, hogy a Lenkei féle vitaminok milyen minőségűek? Tényleg érdekel, nem provokállak.

Rigor 2007.09.06. 12:37:30

Nem tudom milyen minőségűek, egyszerűen az áruk vicces, és a dózis is esztelen.

MLM tag nem voltam, de ismerősök az akadtak, és láttam mit tett velük, illetve el is cibáltak pár "fejtágításra" ahol az amatőr pszihológiai illetve vitatechnikai ismereteimmel csak fogtam a fejem,(néha szó szerint elröhögtem magam - ez konkrétan a forever livinges marhaságon volt) illetve nagyon látszott mennyire ellentétesek a gesztusaik a beszélőknek, embereknek azzal amit mondanak.
Rendkívül sok hasonlóságot fedeztem fel mondjuk egy hitgyülekezethez képest. Szóval termékeladási egyház:)
De volt "szerencsém" allianzos győzködéshez is.

Igazából azon csodálkozom hogy van akit ez meggyőz!

Panta 2007.09.06. 17:43:00

Engem az üzlet nem érdekel, de az aloe vera jó lehet. Persze nem próbáltam még, így nem tudom. Szerintem biztos vannak jó termékek is az mlm rendszerekben , de ahogy eladják..az borzalmas..egy-két kivétel van csupán

Rigor 2007.09.06. 18:11:03

Az aloe verával vigyázni!!! Olyan betegségekre is ajánlják nagy bőszen (kb ugye mindenre mint az őssejtkapszulát, vagy a nonit, az aloe is "csodaszer") amire kifejetten káros!!!!
Például crohn-ra colitisre bizonyítottan és nagyon ártalmas, továbbá különböző bőrproblémákra.
Érzékeny bőrűek kiütést, viszketést kaphatnak tőle (közvetlen tapasztalat).

Panta 2007.09.06. 18:26:46

Köszi. Folyton ott hibáznak a forgalmazók, hogy mindenre ajánlják..pedig csak egy vitamin koncentrátum

Rigor 2007.09.06. 18:40:57

Tévedés, az aloe vera nem vitamin koncentrátum, hanem egy trópusi növény, aminek elsősorban a leveleiben levő kocsonyás anyagot használják mindenfélére, eredetileg égési sérülésekre, gyulladásokra.

Az aloe latex magas cellulóztartalma hasmenést, görcsöket okozhat, terhes nők esetében méhösszehúzódást, vetélést, koraszülést okozhat!!!


Elvileg magas a vitamintartalma, de például az alma simán lekőrözi. Csak az nem egzotikus:P Szóval egyél inkább almát, az olcsóbb és finomabb is:)

Wormie 2007.09.06. 18:47:54

Rigor, MLM-esek ellen felvegykerkezéshez egy jó könyv (letölthető):
"A meggyőzés csapdái"
mek.oszk.hu/05000/05035/05035.pdf

Jó kis leszerelési technikák + ellenérvelés is megtanulható innen (ha nem lenne készleten :-))) ) Plusz persze leleplezni a machinációikat.

nyari mikulas (törölt) 2007.09.06. 19:08:11

Az csak egy mlm-ben terjesztett tevhit, hogy az aloe gelnek magas a vitamintartalma. Nem magas. Sot, ellenkezoleg, alacson.
Nem veletlen, hogy mindenhol csak felsorolast lehet olvasni arrol, hogy mi minden van benne, azt sehol nem irjak, hogy mennyi van azokbol az anyagokbol (pl vitaminokbol) benne. Mert akkor orditana, hogy nevetsegesen keves.

Panta 2007.09.07. 10:33:42

Hú Rigor, te nagyon képben vagy..szóval gyulladásokra jó..
Az őssejttel kapcsolatban olvastam, hogy szabadon áramolhatnak az áruk, így ha nem írják rá valamire, hogy GYÓGYHATÁSÚ, akkor nem is lehet megfogni a forgalmazót. Ez elég nagy hiba, mert az mlm-en keresztül érkező termékeket szerintem nem vizsgálja senki..

Tamás55, ha jól tudom kutató vagy. Mi a helyzet a savasodással? Nálunk ez most sláger téma, sok betegséget a szervezet túlsavasodására vezetnek vissza.
Dr Robert O Young-ra hivatkoznak sokan, ő egy mikrobiológus. Nem találtam tőle neten semmit, kivéve a hálózatban leírtakat. Tudsz erről valamit?

Rigor 2007.09.07. 15:11:53

Panta: nem mindegy milyen gyulladásra, mert van olyan amire sokkal inkább árt mint használ! (pl vastagbélgyulladás ugyebár.) Inkább égésre. Bár égésre már léteznek sokkal profibb gyógyhabok:)

nyari mikulas (törölt) 2007.09.07. 18:44:56

Panta: en is olvastam mar a savasodasrol, nekem eleg bizarr es definialatlan dolognak tunik. Mintha a sav es lug alatt nem is azt ertenek, amit a fizikaban-kemiaban jelent. Megerne egy alaposabb elemzest ez is.

Ket gondolat:
- a szervezeten belul a savassag-lugossag merteke (pH) nagyon precizen szabalyozott, es a kulonbozo szervekben eltero. A a ver kozel semleges (7.4), a nyal lugos, a gyomor savas, a vekonybel lugos, a vizelet valtozo 4.5-8 kozott... nem definialt, hogy a "szervezet" savas-lugos volta alatt melyik reszlet pH erteket ertik?
- Az eteleket besoroljak savas es lugos valtozast okoz csoportokba, eskifejezetten savanyu, savas pH-ju eteleket is "lugosito" hatasunak tartanak.

Panta 2007.09.07. 19:54:18

tamás55, én sem tudom, a szervezet általános elsavasodásáról írnak. Ez annyira felkapott téma, hogy már vannak orvosok, akik a lúgosítást ajánlják a betegeknek. Belgyógyászok. Sajnos az említett mikrobiológustól nem találtam semmit. Ha van kedved, olvasd el:
www.hazipatika.com/services/blog/view/savtalanitas

ravens 2007.09.07. 20:33:46

Ádám, Guga, Rigor, stb: ha jól értem, engem próbáltok cikizni?! Aszittem itt normálisan lehet beszélgetni. Ha nem lenne világos, még egyszer elmondom: én nem vagyok MLMes, nem kereskedni akarok, egyszerűen elmondtam azt, amit a párom kapcsán ill. saját magam tapasztaltam. De ha ennek a topiknak az a célja, hogy kicikizzetek mindenkit, aki egy bizonyos fiókba nem illik - érezzétek jól magatokat.

Rigor 2007.09.07. 22:52:14

Ravens: szó nincs személyeskedésről, főleg általánosságban nyilatkoztam az MLM negatív oldaláról. Ha magadra ismertél az már a te gondod. De ez nem cikizés, sokkal inkább építő jellegű kritika. Főleg hogy kb nekem úgy tűnik te vagy a becsapott egyén. És munkálkodásunk pont arra irányulna hogy minél kevesebb ember sétáljon bele a hiszékenység vámszedőinek valamint az agymosó vallási jellegű gagyiterméket aranyáron árusító hálozatokba. Tudod én többek közt humanista volnék, így zavar ha úgy látom hogy becsapják az embertársaimat.

nyari mikulas (törölt) 2007.09.07. 23:54:00

Panta,
raneztem arra a linkre, elkepeszto altudomanyos mazzal leontott reklamja egy "termek"-nek. Megerositett a meggyozodesemben, hogy az egesz alaptalan.

Onnan kezdve gyanus, hogy mi a pH - szerinte a Hidrogen Ereje - nyilvanvaloan angolbol forditotta valaki, es a power szonak csak a hetkoznapi jelenteset ismerte... azutan egyre gyanusabb es onellentmondasos. :-(

Panta 2007.09.08. 00:02:56

Köszi tamás55

Rigor 2007.09.08. 05:11:43

Panta: találkoztam olyan belgyógyásszal is aki bevette a homeopátiát is...(járt nála ilyen h. ügynök, ő maga pedig kb 40 éve végzett mint orvos, és ugyebár mint belgyógyász a gyógyszerekkel kapcs. egészen minimális képzést kapott, így többnyire ugye a gyógyszerészekkel konzultálva működik - hát meg lett vezetve).

Fringilla (törölt) 2007.09.08. 11:41:11

Akkor arról mi a vélemény, hogy találkoztam már vegyésszel, aki homeopátiás készítményt vett be megfázásra?

Szerintem amikor egy orvos, vagy kutató odaáll az mlm-es cuccok mellé (mondjuk névleg), akkor az azért van, mert pontosan nem is tudja, mihez adja a nevét, de nem is igazán érdekli, ezért nem jár utána.
És ez szerintem botrány.
Ha meg pénzt kap érte, az még rosszabb.

Rigor 2007.09.08. 15:13:24

Fringilla: az hogy kb lövése sincs mi az a homeopátia. De az is lehet hogy csak arról van szó, hogy diplomával józan észt nem osztanak. A homeopátia pedig klasszikusan nem racionalista gógymód hanem bevallottan ezoterikus, természetfeletti. Akkor meg?


"Ha meg pénzt kap érte, az még rosszabb."
Szerintem ha nem kap érte pénzt az a rosszabb:) Nem elég hogy hülye de még balek is - ha valaki tudja hogy marhaság és adja hozzá a nevét sok sok pénzért az bizonyos szempontból érthető ugye. De ennél tényleg az a veszélyesebb aki beszopja. Na az olyan ne gyógyítson engem.

mlmteszt · http://mlmteszt.extra.hu 2007.09.08. 18:19:59

Ismertek olyan oldalt, ahol valós statisztikák vannak az MLM-ben dolgozók jutalékairól, kiábrándulási arányairól?

Ilyet nem találtam, ezért csináltam egyet, ami - ha elég sokan elmondjátok a tapasztalataikat - még hasznos is lehet idővel:
mlmteszt.extra.hu/

Rigor 2007.09.08. 19:29:00

mlmteszt: az ötlet jónak hangik, mint a kommunizmus, de még annyira se fog működni mint az:) - ugye tudod hogy 99%-ban hurráoptimista sikertörténetekkel fogják feltölteni?:)

Anikó 2007.09.08. 19:43:04

Ismerősünk be akart szervezni MLM rendszerű üzletbe.Elmentem egy összejövetelre,ott hallottam:
"Azzal vádolnak minket,hogy ez agymosás.Ha kimosathatjuk a ruhánkat,vagy a gyomrunkat,az agyunkat miért ne mosathatnánk ki?"
"A barátaimnak nem tetszett ez az üzlet.Mivel én benne akartam maradni,lecseréltem a barátaimat."

mlmteszt · http://mlmteszt.extra.hu 2007.09.08. 20:00:43

Igen, ettől én is félek. :(
Szerintetek mi az oka annak, hogy míg a banki megtakarításoknál és hiteleknél törvény írja elő az EBKM és THM jellegű mutatószámokat, addig az MLM munkáknál semmi sem kötelezi a cégeket, hogy nyilvánosságra hozzák a valós adatokat az üzletkötők teljesítményéről?

mlmteszt · http://mlmteszt.extra.hu 2007.09.08. 20:12:18

Igen, attól én is félek, hogy a sikerpropaganda elsöpri. :(

Szerintetek miért van az, hogy semmi sem kötelezi ezeket a cégeket a valós adatok közlésére az üzletkötők teljesítményéről?
A bankoknak még az óriásplakátokra is oda kell tenni az EBKM és THM értékeket.

Panta 2007.09.08. 20:16:03

Én még mindig azt gondolom, hogy vannak jó mlm-es cégek, viszont az nagyon szomorú, hogy a felemelkedéshez ezt a módszert látják nagyon sokan az egyetlen lehetőségnek. Ha távmunkát keresel, csak ilyen hirdetéseket találsz. Szerintem európában nálunk van a legtöbb ilyen cég.

Rigor 2007.09.08. 20:17:42

Tényleg és mi a helyzet az áfás számlákkal meg az adóbevallással?:)

Panta 2007.09.08. 20:21:41

Minden állításnak megtalálod a fonákját a neten. Vitamin jó-rossz, aloe jó-rossz, omega 3, 6 zsírsavak jó-rossz..sorolhatnám. Ha megnézitek, a legtöbb cég mellett orvosok, kutatók vannak, a laikusok elhiszik, amit egy előadáson hallanak, főleg, ha tudósnak látszó emberek mondják.

Rigor 2007.09.08. 22:01:04

Kérdés csak az hogy melyik mennyire tudományos...

nyari mikulas (törölt) 2007.09.08. 23:59:48

"Minden állításnak megtalálod a fonákját a neten. Vitamin jó-rossz, aloe jó-rossz, omega 3, 6 zsírsavak jó-rossz..sorolhatnám."

Sajnos igy van.
Erdemes megnezni, fuzodik-e valami erdeke a kozleshez annak aki ezt-vagy-azt allitja, netan tan el akar valamit adni vele? Ha igen, akkor en maris gyanakvobb vagyok.

Az egyetlen jarhato ut, hogy egy erdekes, szokatlan, megdobbento, szokasos ismeretunktol eltero hir olvastan megkeresni azt a tudomanyos kozlemenyt, cikket, amirol a sajto a vilaghalo tudosit, es azt az eredetit elolvasni, megnezni az adatokat benne. Ott le van irva, hogy pontosan mit mertek, hogyan mertek, mihez hasonlitottak es mi lett az eredmeny.
A sajto es a reklam hajlamos kiemelni a szenzacios es az ot alatamaszto reszeleteket.

Jo pelda erre, hogy egy magyar kutato egyszer megmerte, hogy ott ahol a talaj elsavasodott, tapanyagban szegennye valt, ott a novenyek nem nonek jol es kisebb a vitamin es asvanyi anyag tartalmuk. Ez igy egy fair meresi eredmeny.
Amit a sajtoban es vitaminpropagandaban ebbol olvashatsz, az annyi, hogy a novenyekben ma mar nincsen vitamin, tablettat kell enni helyettuk.
A konkret esetben a hab a tortan, hogy az illeto kutato szakmai lapban nem tette kozze eredmenyeit, igy csak hivatkozasok, masodkozlesek alapjan ismeri (felre) azt a vilag.

Wormie 2007.09.09. 16:48:42

Fringilla,
pl. az FLP-sek folyton Dr Papp Lajosra hivatkoznak. Pedig ezer százalék, hogy soha nem adná a nevét ilyen gagyi cuccokhoz.
Az történt, hogy érkezett hozzá egy felkérés az FLP-től (persze nem szokták elárulni, miféle kampányrendezvényről van szó), ő megtartotta a _szakmai_ előadását, függetlenül bármilyen csodaszerről, majd ezek után már úgy hivatkoznak rá, hogy Dr. Papp Lajos is támogatja az aloe-verás löttyöket.
No comment.

Fringilla (törölt) 2007.09.10. 17:39:01

Hááát... Azért abban nem lennék biztos, hogy Dr. Papp Lajos nem adja a nevét hókuszpókuszokhoz. Amikor egy szívsebész elkezd Istenre meg csodákra hivatkozni, akkor azért bennem feltámad a kritikai hajlam.
Félreértés ne essék: szerintem óriási, amit a Szívcentrumban csinálnak (már amennyit tudok róla), de egyáltalán nem mindegy, hogy valaki mit mond, mindezt hogyan interpretálja.
És ebben az orvosok és tudósok felelőssége nagy!
Mivel sokan autoritásként kezelik őket, fontos, hogy korrekt magyarázatokat adjanak.

Panta 2007.09.10. 17:57:32

Nem értem miért "gagyi" az FLP-s termék. Azt hiszem ez elég felületes vélemény..sokaknak bevált.
Vannak túlzott terjesztői vélemények pl:hogy minden betegségre jó. Nyilván nem.

Álompolgár 2007.09.10. 18:49:48

Én nem értek ezekhez. Mi volt az a vizsgálat 3 éve?
flpugy.freeweb.hu/

Rigor 2007.09.11. 00:51:03

A sokaknak bevált érv a lourdes-i vízre is áll...:)))

Panta 2007.09.11. 08:31:29

Ezek a vizsgálatok az üzlet vezetéséről szólnak, a tájékoztatásról és nem a termékekről. Valószínűleg az amerikai mintát vették át. Az aloe ettől még jó is lehet

Panta 2007.09.11. 08:59:38

Rigor, én nem akarok érvelni mellette, de ahogy látom te sem tudsz ellene csak közhelyekkel:-)

Rigor 2007.09.11. 11:11:58

Panta: én nem ellene érveltem a lourdes-i vizes példával pusztán rámutattam a te érvelési technikád gyengeségére. :) Tehát az hogy állítólag sok embernek bevált, nem valódi bizonyíték.

Lehetséges az is hogy egyetlen embernek sem használt maga a szer,csak a placebo effektus + azok az esetek amikor hibás ok okozati összefüggést látva a szernek tulajdonították a gyógyulást, +
az elfogult megerősítés miatt (amikor csak a gyógyulások számát nézik, azt ha valakinek nem használt nem számolják bele ) + jön egy irgalmatlan nagy adag terjesztői marketing hazugság - és máris roppant hatékonynak tűnhet bármilyen szer.
Ezért LENNÉNEK ugye az elfogulatlan tesztek (pl kettős vakteszt) - amik ugyebár nincsenek.

Panta 2007.09.12. 11:32:24

Rigor, a te érvelési technikád sokkal jobb: "például a Lenkei féle vitaminoknál jóval minőségibb cuccokat egy rendes boltban sokkal olcsóbban megkapni."- amiről kiderült, hogy nem is tudod milyen a minősége:-)))
Úgy látszik van már ilyen "kettős vakteszt mánia" is...a barátom anyukájának azt mondták nem lehet semmivel sem növelni a csontsűrűségét, majd miután pár hónapig aloét ivott, semmi mást nem szedett, a csontsűrűsége nőtt. Nem kell ide vakteszt, elég egy labor is:-))

Rigor 2007.09.12. 14:17:24

Jólvan azt ott elírtam:)

Rigor 2007.09.12. 14:24:55

Egy rendes bevizsgált terméknél nagyobb a valószínűsége hogy tényleg annyi van benne a felsorolt anyagokból mint amennyi rá van írva, kéz alatt terjesztett cuccok esetében pedig milyen szerv ellenőrzi hogy tényleg 1000mg c vitamin van benne, vagy csak 150mg?

De az is lehet hogy anyukádnak akkor is nőtt volna a csontsűrűsége ha nem iszik aloe-t. Lehet hogy közben eljárt templomba is sűrűbben! Akkor meg lehet hogy attól van?:)

Rigor 2007.09.12. 14:26:11

Vagy az aloe olyan rossz ízű volt hogy utána mindig ivott mondjuk egy pohár tejet, és az tett jót:)

Panta 2007.09.12. 18:29:31

Rigoooor!:-)Nem az én anyukám..de mindegy..lehet, hogy nincs semmi összefüggés az események között, de azért ez elég valószínűtlen, hiszen a saját orvosa mondta ki a diagnózist és előtte próbálkozott mással is

Rigor 2007.09.12. 20:07:11

Ja bocs,figyelmetlen voltam megint ( így jár aki félálomban fórumozik), szóval a barátodé.

Amúgy na látod, pont azért lenne jó a kettős vakteszt mert akkor megvolna a bizonyosság, és esetleg nekiláthatnának kutatni az okokat, esetleg izolálni azt az összetevőt ami használ, tökéletesíteni, felerősíteni a hatást és hopp előrébb lenne az emberiség. De így????

Panta 2007.09.13. 09:08:44

Nem a betegnek kellene ezeket a kutatásokat elvégezni, sajnálatos, hogy ezeket a gyógyulásokat meg sem próbálják kikutatni. Pl.: az az orvos, aki a barátom anyukájánál tapasztalta a változást. De én itt nem fogok érvelni az mlm mellett, mert tudom, hogy a legtöbb forgalmazó felületes és ostoba. Ha én érdeklődtem valamelyik termék iránt, akkor sosem kaptam érdemi válaszokat csak az üzlettel traktáltak.. Csak árnyalni akartam a képet..

Katalin · http://karriertipp.hu/mlmtevhitek.htm 2007.10.22. 14:53:18

Amit a szponzorok soha nem mondanak el.

karriertipp.hu/mlmtevhitek.htm
Információk egy sokak által meg nem értett,még többek által félreértett szakmáról, amit jól is lehet csinálni.

szentivan 2007.11.09. 23:42:03

Üdv! Most találtam erre a blogra. Nagyon tetszik. Alább egy személyes tapasztalatom valami hasonlóval kapcsolatban. Elnézést, ha kicsit csapongóra sikeredett,nem szoktam kommentelni.

Nemrég találkoztam már egy ilyen készülékkel. Helyszín: Atommagkutató Intézet, Debrecen. Úgy harangozták be, mint egy cég termékismertetőjét, amely egy a Raman-effektus segítségével méri non-invazív módon valaminek (a pontos szövegre nem emlékszem) a szintjét az emberi szervezetben. Érdekesnek hangzott, elmentem. Kiderült, hogy karotinoidokat mér. Fizikusi szemmel a dolog elvileg működhet, meggyőzően elő is adta (persze ez nem jelemti, hogy valóban működött, de kétségkívül kék fényt árasztott és műszernek nézett ki; mék kalibrálni is kellett valami színes gyurma segítségével). Akkor kezdett el kilógni a lóláb, mikor azt magyarázta, hogy a lakosság nagy részének nagyon alacsony a karotin(oid) szintje, és ezt a tőlük pofátlanul magas áron megvásárolható készítményekkel lehet pótolni. Ő megméri (pénzért), ügyfél megeveszi és megeszi a csodaszert és boldogan él míg meg nem hal. Felvetettem, hogy a béta-karotin az egyik leggyakoribb (tehát vszeg olcsó) élelmiszeradalék. Ezzel nem igazán tudott mit kezdeni, valami hihetetlen hadoválást adott elő arról, hogy az ő csodaszereik kicsit más karotint tartalmaznak, meg hogy a megfelelő napi bevitelt a csodaszeren kívül csak napi több kg zöldség és gyümölcs elfogyasztásával lehet megoldani (de irreálisan nagy számokat mondott, annyit egy ló sem bír megenni). Az hogy MLM nem derült ki, de végül nem volt meggyőző. Vagy csak rossz helyre jött. Nem vette számításba, hogy a kutatók szeretnek kétkedni. Lehet, hogy máshol sikerrel járt.

alfakarotin 2007.12.02. 00:51:40

Ha jól tudom, a b-karotinból nem is kell túl sok, mert veszélyes. A multivitaminkban sincs túl sok, sőt van amelyikben nincs is. A répa elég gyakori az étrendben.

Br 2008.03.10. 10:56:49

Szerintem az MLM egyszerűen szekta.. Járnak egymást fényezni, előadásokat ragyogó arccal nyálcsorgatva hallgatnak, és elhitetik velük, hogy mindegyikük eléri 1-2 éven belül azt, amit 5 év alatt 10 embernek sikerült. Nekem 2 barátom is tagja egy-egy MLM-nek, azóta nem beszélnek egymással, mert mindig összevesztek valamin. Azóta nem jár össze az egész baráti társaság, mert valamelyikük mindig mindenre ajánl valami csodaszert, és csak erről beszél. Agymosott lett mindkettő.

Ja a legfontosabb MLM érvet kihagytátok: "Ez a TERMÉK be van tiltva magyarországon, mert a gyógyszeripar fizet mindenkit, és az egészségügyben dolgozóknak érdeke, hogy mindenki sokáig legyen beteg, ezért nem akarnak meggyógyítani. De csak most, csak neked, Szlovéniából behozzuk..."

Ja, és mindkét résztvevő aktív (függő) fogyasztóvá vált, tehát kb. 30.000 forintot keres vele havonta, de azt mind el is költi "termékre".

És ennyi az egész trükk. Ettől Piramisjáték, hogy ugyan nem a semmiért fizetsz a piramis csúcsa felé, de csak abból él a rendszer, hogy az új belépő hozza vásárlóerőként a családot/baráti kört. Aki meg nem, az sem baj, mert valamennyit biztos fogyaszt.

Reactor 2018.02.12. 16:39:19

Nekem többnyire csak 1 kérdésem szokott lenni: ha az MLM ennyire csúcskirály üzleti modell, miért nem szünteti meg a munkanélküliség problémáját? Hiszen pont ideális: nincs idióta főnök, nem kell fix napi 12 órát lenyomni (amiből jó esetben 8-cat kifizetnek), nincs idióta főnök, és nem kell végzettség se hozzá.
Mindenki jól járna,nem? A cégtulajnak óriási bevétele volna, a Viktátornak se kell betartania az 1 millió munkahelyes ígéretét, és az istenadta nép sem károgna, hogy nincs munka, jaj jaj, ki kell menni Németbe, prümm prümm prüüüüüüüüüümmmmmmmmmm....

És ilyenkor kivétel nélkül csak kínos magyarázkodást, anyázást meg moderáltatást kaptam :DDD
Csudajó ígéretes üzletmodell, mit ne mondjak :DDD MegaLOL!
A piaci részesedése azóta elérte amúgy legalább a 2%-ot? :D

Ja, és persze hozzá nem értő ilígy idijóta vagyok, meg csúnyarossz szkeptikás, pfuj, golyó általi kötél az ilyennek! Mörr börr!

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása