Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Gázos ügy
Még tavaly augusztusban landolt postaládámban a következő spam:
Subject: Gázáremelés!!!
"Hogyan spórol Magyarországon több ezer lakossági fogyasztó, cég, szervezet stb. a gázszámláján 5-20% -ot?" című témában szeretnénk rövid, egyszeri tájékoztatást küldeni Önnek, ehhez kérjük az engedélyét.

Engedélyét ezen a címen adhatja meg, kérjük, kattintson ide: www.sporoljgazt.eu/engedely.php

Tisztelettel:

Camel Active Kft. Ökosystem Divisio
www.sporoljgazt.eu
Nosza nézzük csak meg azt a weboldalt! "Spóroljon gázszámláján! 5-20%-os megtakarítást garantálunk. Próbálja ki készülékünket a mi kockázatunkra! Amennyiben beszerelés során az eredeti állapotokhoz képest nem mutatjuk ki az 5-20 %-os gázmegtakarítást, Ön a vásárlástól költségtérítés nélkül visszaléphet!"

Miről is van szó? Nos, mint kiderül, egy közönséges, gyűrű alakú mágnesről, amelyet a gázcsőre szerelnek, és beszereléssel együtt potom 36 000 forintért hozzájuthatunk.

De vajon hogyan csökkenti a mágnes a gázfogyasztást? Szerencsére a weboldalon a tudományos háttér is elolvasható. Hivatkoznak itt a Nobel-díjas Oláh Györgytől kezdve a Messerschmidt Repülőgépgyár fejlesztési laboratóriumán át amerikai nagyvállalatok világszabadalmáig sok mindenre, azonban a "találmány" működési elvét a következőképpen írja le az oldal:
Ha kellő erősségű és sűrűségű homogén mágneses mezőn keresztülvezetjük pl.: a földgázt, a sűrű erővonalak a hosszú szén-láncszerkezetet hosszában szétfésülik.

Mindenki számára ismert az elektrosztatikus feltöltődés (pl.: műszálas ruhák súrlódása utáni feltöltődése), a gáz súrlódása a csövekben. Ez az összetartó erő szűnik meg a mágneses erővonalak hatására. A homogén mágneses mezővel mágnesezett szénhidrogén molekulák taszítják egymást.

A folyékony halmazállapotú szénhidrogének esetében az erős mágneses tér megszünteti az üzemanyag molekulák elektrosztatikus feltöltődését, csökkenti a viszkozitást és így a porlasztáskor sokkal apróbb cseppekre bomlik. Az apróbb cseppek jobban keverednek a levegővel és így több oxigén érintkezik az üzemanyag szénhidrogén molekuláival, azaz felgyorsul az égés. Ennek eredménye az, hogy javul az égés minősége és adott idő alatt több energiát tudunk felszabadítani a szénhidrogénből.
Nézzük csak: "Ha kellő erősségű és sűrűségű homogén mágneses mezőn keresztülvezetjük pl.: a földgázt, a sűrű erővonalak a hosszú szén-láncszerkezetet hosszában szétfésülik". Már ez is elég érdekes állítás, hiszen a földgáz tudvalévőleg mintegy 97%-ban metánból áll, ami egyetlen szénatomot tartalmaz, négy hidrogénatommal körülvéve, úgyhogy szénláncról nem beszélhetünk. Egy százalék alatti mennyiségben a földgáz tartalmaz etánt, propánt és butánt is, azonban ezek közül a leghosszabb (a bután) is mindössze 4 szénatomot tartalmaz, tehát a "hosszú szénlánc" erős túlzás. Azonkívül: vajon mit lehet ezen a rövid szénláncon "szétfésülni"?

Talán a következő mondat ad magyarázatot: "A homogén mágneses mezővel mágnesezett szénhidrogén molekulák taszítják egymást." Nos, a tudomány mai állása szerint a szénhidrogén molekulák ugyan kétségkívül kölcsönhatásba lépnek a mágneses térrel, azonban ez nem jelenti azt, hogy csak úgy fel lehetne mágnesezni őket, mint valami vasdarabot. De tegyük fel, hogy mégis. Ekkor is furcsa az állítás, miszerint ezek a felmágnesezett molekulák taszítanák egymást, hiszen a mágnesek mindig kétpólusúak, s noha az azonos pólusok taszítják egymást, a gázban szabadon repülő molekulák igen könnyen átfordulnak, így az ellentétes pólusok kerülnek egymás közelébe és taszítás helyett éppenséggel vonzás lép fel. Ha tehát a molekulákat fel lehetne mágnesezni, akkor ez éppenséggel a nagyobb tömbökbe való összeállásukat segítené elő, nem pedig a "szétfésülődésüket". Ha taszítást akarunk létrehozni a molekulák között, annak sokkal praktikusabb módja, ha elektromosan töltötté tesszük őket (hiszen az egynemű töltések taszítják egymást), ennek ellenére a mágneses kütyü feltalálói érthetetlen módon éppen a töltések "összetartó erejét" akarják megszüntetni. Mellékesen, aki kicsit járatos a molekulafizikában, az tisztában van vele, hogy a molekulák közötti mágneses erőhatások sokkal gyengébbek az elektromos hatásoknál, így általában el is lehet hanyagolni őket.

A fenti idézet utolsó bekezdése a folyékony szénhidrogénekről szól. Ez is megérne egy misét, de mivel nem benzin- vagy gázolaj-megtakarító eszközről van szó, hanem kifejezetten gázmegtakarítóról, nem világos, miért került ide ez a bekezdés. A gázt nem lehet porlasztani, tehát a bemutatott magyarázat a gázokra nem lehet érvényes.

Eddig tehát a weboldal szerzői adósak maradtak a tudományos magyarázattal. De olvassuk csak tovább: vajon idéznek-e tudományos publikációt, hivatkoznak-e független szakértők által végzett, ellenőrzött mérésekre? Nos, publikációt nem találunk, mérési adatok azonban vannak. Először is megtudjuk, hogy:
A háztartási gázkazánok esetében a legjobb eredményeket a hagyományos tálcaégős rendszereknél, valamint a nagyon elterjedt gázkonvektoroknál lehet elérni. Az eredmény 10-18% is lehet.

Természetesen a modernebb (és drágább) készülékeken is komoly megtakarítás érhető el (4-10%).
Ezek a számok végül is nem hangzanak rosszul, mégis szöget üthet a fejünkbe az, hogy vajon miért függ a megtakarítás mértéke az alkalmazott gázkészülék korszerűségétől. Hiszen a korszerű és a kevésbé korszerű készülékbe is ugyanazt a gázt vezetjük, márpedig a mágnes (a magyarázat szerint) a gázra hat, nem a készülékre. Amennyiben a megtakarítás a mágnesnek köszönhető, úgy mértéke nem függhet az alkalmazott gázkészülék minőségétől. Ennek az ellentmondásnak azonban rögtön megkapjuk a feloldását is:
Fontos: felszereléskor műszeres beállítás szükséges!
Na, ha felszereléskor kapásból be is állítják a gázkészüléket, akkor érthető, hogy az elhanyagolt, korszerűtlen készülék megfelelő beállítása, kijavítása után nagyobb megtakarítás érhető el, mint a jól karbantartott, modern készüléknél. Már csak az a kérdés: mi köze ehhez a mágnesnek?

Az oldal végén a várva várt független, ellenőrzött mérésről is tudomást szerzünk:
1996. 04.04- én V.E.I.K.I. Rt.-nél (Villamos Energia Kutató Intézet) történt mágneses előtét vizsgálat. A százhalombattai Égővizsgáló Állomáson a kísérlet célja az volt, hogy földgáztüzelésű égőnél, a tüzelőanyag vezetéken elhelyezett természetes mágneseknek a hőfelszabadulásra kifejtett hatását vizsgálják.

A mérés során meghatározták:
- a láng hőleadását
- a kilépő füstgáz összetételét
- a kemence hőegyensúlyát
- az előző hőáram viszonyát a belépő összhőáramhoz.

E viszonyszám alapján értékelhető a mágneses előtét hatása. (a viszonyszám %-ban adja meg a hatásfokot).

A hatásfok: 85,62%-ról 95,01%-ra változott.
A gázfelhasználás 9 %-kal csökkenthető volt.
No, ez már meggyőzőbb, a VEIKI Zrt-nél bizonyára szakszerű és pontos mérést végeztek, és a szakemberek érdekeltsége is talán kizárható. De az ördög nem alszik, jobb ellenőrizni ezt a referenciát. Sebtiben írtam is egy e-mailt a VEIKI Zrt Tüzeléstechnikai és Környezetvédelmi Divíziója illetékesének, akitől kisvártatva megérkezett a válasz:
VEIKI Rt. valóban vizsgálta az állandó mágnesből készített, gázvezetékre erősíthető eszköz hatását kísérleti eszközökkel. A vizsgálatok nyomán azonban semmiféle olyan megállapítást nem tettünk - a vizsgálat jellegéből adódóan ezt nem is tehettük - amely valamely hőhasznosító berendezés "hatásfokának" megváltozására utal, vagy gázfogyasztás-csökkenést sejtet!
Puff neki! Ezek szerint ez a mérés sem igazolja a mágneses kütyü feltalálóinak állításait, pedig ebben volt minden bizodalmunk.

Nos, Kedves Olvasó, beszereltetné-e Ön ezek után a gázcsőre szerelhető mágnesgyűrűt 36 000 Ft-ért?

De még csak a történet felét mondtuk el. A www.sporoljgazt.eu weboldal még sok érdekességet tartalmaz, így a témára még visszatérünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr2353863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpád · http://www.ringub.hu 2007.11.25. 09:05:05

Kedves Bigpionir!

Én is kaptam ajánlatot az egyik cégtől. Ebben az irták: Szabadalmi bejegyzés száma: P0600598 (www.biofriend.hu). Ha tudnál ebben segiteni megköszönném.

Üdvözlettel

Árpád

Szilágyi András 2007.11.25. 09:53:12

Kedves Árpád! A Magyar Szabadalmi Hivatal honlapján elérhető PIPACS adatbázisban lehet tájékozódni a szabadalmak felől. Ebben meg is néztem a megadott ügyszámot. A következőt találtam:

-------------------
Ügyszám: P0600598
Bejelentés napja: 2006.07.19
Adatközlés napja: 2006.09.28

Cím: Szénhidrogén és egyéb tüzelőanyag égető berendezés porlasztásának javítása, modul rendszerben összeállított fizikai porlasztásrásegítő készülékkel
Angol cím: MODUL BOOSTER APPARATUS FOR CARBURATION
Bejelentő: Mráz Sándor, Esztergom (HU)
Nacsa Mihály, Szeged (HU)

Intézkedések

0. Adatközlés (A0)
Intézkedés kelte: 2006.07.20 meghirdetése: 2006.09.28
-----------------

Na most ami ebből kiderül, az az, hogy ezt a szabadalmat valóban bejelentették. Azonban ez nem jelenti azt, hogy meg is adták! A szabadalmi eljárás leírása megtalálható a mszh.hu/szabadalom/nemzeti_ut/szab_tajek_2005.html?printable=1
oldaon. Ebből látszik, hogy ez egy soklépéses procedúra, amelyben ez a "porlasztás-rásegítő" a második lépésig jutott el, ami az adatközlés. Ez annyit jelent, hogy a Szabadalmi Hivatal elismerte, hogy hiánytalanul beadták hozzá a szükséges nyomtatványokat, és ennek alapján megkezdődhet a szabadalmi eljárás. Ezután következik még az alaki vizsgálat, az újdonságkutatás, majd az érdemi vizsgálat, és ha ezeken mind sikeresen átmegy a találmány, akkor adja meg a hivatal a szabadalmat.

Jelen pillanatban tehát ez a mágneses izé nem rendelkezik érvényes, megadott szabadalommal, a közölt P0600598-es szám pedig nem a szabadalmi bejegyzés száma (hiszen nincsen bejegyzett szabadalom), hanem az az ügyszám, amelyen a Szabadalmi Hivatal elindította a szabadalmaztatási eljárást.

A cég tehát félrevezető módon hivatkozik erre a számra, szabadalom erre a termékre nincsen.

Érdemes még megjegyezni, hogy Mráz Sándor még három szabadalmat jelentett be 2004-2006 között, ezek szintén szénhidrogén-kezeléssel, illetőleg vízkövesedés-gátlással (nyilván ezt is mágnessel) foglalkoznak. Mindegyik eljárás csak az adatközlés szakaszáig jutott el, tehát Mráz Sándornak semmilyen érvényes szabadalma nincsen.

Árpád · http://www.ringpub.hu 2007.11.25. 14:08:06

Kedves Bigpionir!

Köszönöm


Üdvözlettel

Árpád

Szilágyi András 2007.11.25. 14:10:59

Nem Bigpionir válaszolt neked, hanem én...

balogati 2007.11.26. 11:50:56

Kedves Blog-társak!
Néhány napja kiróbáltam házilagosan az egyesek által jónak/rossznak mondott mágneses gáz-porlasztás rásígítőt. A kisérleti alany a konyhai gáztűzhely volt. Bekapcsoltam a legkisebb égőt, miközben kb 20cm-re fölötte egy szondával mértem a hőmérsékletet. Legkisebb lángon, kb 5 perc után a hőmérő 1-2 fokos ingadozással közel stabilan 125C-ot mutatott.

Ezt követően a gáztűzhely flexi bekötö csővét körbevettem a két erős mágnessel úgy, hogy azok taszítsák egymást. Nagy meglepetésemre a hőmérséklet rohamosan csökkenni kezdett!, lement egészen 102C-ig. 2-3 perc után elvettem a mágnest. Ezt követően egy picit lasabban de elkezdett növekedni a hőmérséklet. Mivel magyarázható a jelenség? Nem lehet, hogy a gázszabályzóra volt hatással a mágnes (zárta a szelepet), mert egy picit fel is mágneseződött a gáztűzhely (Fagor Elegance típusu).

Majd a mágneseket közvetlenül az égőhöz/lánghoz közelítettem ebben az esetben visszont azonnal elkezdett nőni a hőmérséklet. Megállt kb 134C-on.

Elvégeztem a kisérletet úgy is, hogy a mágneseket a vas gázvezeték cső köré helyeztem. Ebben az esetben semmilyen változás nem történt.

Ezt követően elvégeztem egy kisérletet a gázkazánunkkal is. Kb 45 perces mérés során a következőket mértem: füstgázhőmérséklet 15-16 percenként nőtt 1C-ot. Ráhelyeztem a mágneseket a vas gázvezetésk cső köre az előbbiek szerint. A tendencia nem változott. Ráhelyeztem a mágneseket a sárgaréz gázcsapra a füstgáz hőmérséklet kb 6perc alatt 2C-ot növekedett. 5perc eltelével elvettem a mágneseket, miután a füstgáz hőmérséklete 2 perc elteltével visszaesett 2C-al.

Kíváncsian várom a hozzáérték véleményét az előbb leírtakról.

Szilágyi András 2007.11.26. 12:04:17

balogati:

Nagyon helyes megközelítés a kísérletek végzése! Magam is megtenném, de nekem villanytűzhelyem van, és távfűtésem :)

A leírtakhoz: a flexicső esetében szerintem egyszerűen arról lehet szó, hogy a mágnesek összeszorítják a csövet, szűkítik azt, így kevesebb gáz áramlik át rajta. Ez a gázórával mérhető is volna. Amikor a lánghoz közelíted a mágnest, az pedig a meleg levegő áramlási viszonyait megváltoztatja, a forróbb levegőt jobban a szonda felé tereli, nem a mágnesesség miatt, hanem egyszerűen mert ott van egy tárgy, amit a levegőnek ki kell kerülnie. Tehát szerintem ugyanilyen eredményt kell hoznia annak is, ha a mágnesekkel egyező méretű, alakú, hővezetésű tárgyakat használsz. Vagyis nem a mágneses tér okozza a megfigyelt hatásokat.

A kazánnal még több kísérletet kéne végezni, nekem ezek a 2 fokos változások nem meggyőzőek.

balogati 2007.11.26. 12:06:02

Kedves Bigpionir!

Megírnád, hogy milyen anyagra helyezted fel a mágnesgyűrűt? Illetve az is érdekelne, hogy szerinted milyen erősségű és ,,típusú,, mágnesre van szükség, hogy egy 22-35mm átmérőjű vezetékben előrjük a kívánt hatást?

balogati 2007.11.26. 12:17:06

Kedves Szilágyi András!
Az előbb leírtak bennem is felmerültek, de a gázkazános kisérletet úgy kell elképzelni, hogy többször is eljátszottam. Azaz: mágnes közelítése a sárgaréz-csaphoz füstgázhőmérséklet szinte azonnal nő. Mágnes elvételével a füstgáz-hőmérséklet csökken)...

Szilágyi András 2007.11.26. 12:43:15

Kedves balogati!

Nem tudok mit mondani a sárgaréz csapra. De egyébként jobb volna egy mozgó alkatrészeket nem tartalmazó csődarabra tenni a mágnest, amiben biztos nem mozdul el semmi.

Mellesleg a füstgázhőmérséklet növekedése ugyebár azt jelenti, hogy nő a veszteség, azaz romlik a kazán hatásfoka...

Ideálisan egyébként úgy kéne kísérletezni, hogy a mágnes hatását "placebó", mágnesezetlen vasdarabok hatásával kéne összehasonlítani. Mert egyszerűen annak is lehet hatása, hogy pl. a mágnes ránehezedik a csapra, ezáltal kicsit elmozdul valami a csapban, mit tudom én, csak találgatok.

Ha van pl. két egyforma mágneskészlet, akkor azok közül az egyiket kiizzítással le lehetne mágnesezni, és ezt használni "placebónak".

balogati 2007.11.26. 13:10:30

A gázkazán (sárgaréz) csapja gyakorlatilag ,,egy tömör,, szerkezet. A gyolyóscsapon kívül nincs más mozgó alkatrész benne.
A placebo hatás az én esetemben úgy érvényesülne, hogy kisérletezés közben nyitom és zárom a csapot. Így én lennék Mr Bean magyar változata:)
Nem szoktam magam ilyenekkel ámítani:)

Szilágyi András 2007.11.26. 14:19:05

Talán nem volt világos, amit írtam. Arra gondoltam, hogy a megfigyelt hatásokat nem okvetlenül a mágnes mágneses tere okozza. Hiszen a mágnesnek vannak más tulajdonságai is: tömege, súlya, mérete, alakja, hővezető képessége, stb. Ha valahova odateszek, odaerősítek egy mágnest, és ezután valami változást figyelek meg, az lehet a mágnes bármely tulajdonságának hatása, és nem okvetlenül a mágneses tér hatása. Ezért az volna a megfelelő kontroll, ha a mágnesekkel kapott eredményeket összehasonlítanánk a mágnesekkel minden tulajdonságában egyező, de mágneses térrel nem rendelkező tárgyak által okozott hatással. Ez legegyszerűbben egy kiizzítással lemágnesezett, azaz többé már nem mágneses mágnessel tehető meg.

balogati 2007.11.28. 08:25:42

Kedves Blog-tagok!
Érdeklődni szeretnék, hogy szerintetek, csökken-e a fogyasztott gáz mennyisége (pl: fűtésnél) ha a kinti gázvezetéket bevonom polifoam csőszigetelővel(9mm vastag)?
Igen/Nem válasz esetén is kíváncsi lennék a magyarázatokra.

balogati 2007.11.28. 10:43:08

További kérdésem lenne a Blog-társakhoz. Hogyan és milyen mértékben befolyásolja a földgáz égéshőjét a helyiség páratartalma?

Árpád · http://www.ringpub.hu 2007.12.07. 07:43:29

Kedves Szilágyi András!

Elnézést! Figyelmetlen voltam. Köszönöm a válaszodat! Megprobáltam utánna nézni az interneten. Egyetlenegy hiteles mérést sem találtam sem hazai, sem külföldi oldalakon. Így végül nem vágtam bele,pedig nekem a havi gázszámlám többszázezer forint így egy 20% gázsporolás jól jött volna.
Már az első beszélgetésünk a céggel is TV shop jellegű volt.

Üdvözlettel

Árpád

Árpád · http://www.ringpub.hu 2007.12.07. 07:55:04

Kedves Szilágyi András!

Elnézést figyelmetlen voltam. Köszönöm a válaszodat! Megprobáltam utánna nézni az interneten mind hazai, mind külföldi oldalakon. Egyetlenegy hiteles mérést sem találtam. Így nem vágtam bele, pedig nekem a havi gázszámlám több százezer forint, és így 20% gázmegtakarítás jól jött volna.
Már az első beszélgetésünk is a céggel TV shop jellegű volt. Szabadalomról pedig csak annyit mondtak, hogy 3-4 év a bejegyzése.

Üdvözlettel

Árpád

norbi 2008.01.27. 19:14:15

Nem beszélgetni kell rólla!megrendelni ,felszereltetni és ha kevesebb a gázszámlá a megspórolt pénz nekem átutalni és meg lehet nyugodni hogy fizethetitek rendesen a gázszámlát!Lehet félni minden dologtól ami új és pénzbe kerül,tényleg 10-15-20éve mennyi mobil telefon is volt?10-15-20éve mennyibe is került volna az internet és hány ember is állította hogy minek is az?
Elméletem szerin azok az emberek akik nem értenek ehez dologhoz és ennek működéséhez inkább álljanak fel a gép mellől és próbáljanak a szakmájukban érvényesülni valami hasznosíthatóval!!!Tegyük fel hogy átverés a mágnes de egy szakember beállítja a kazánt úgy hogy az 10000Ft al vagy 1000el kevesebbet fogyaszt a szerkezet felszerelése után az mért fáj nektek!Én mint kazános elkérek bizony pár ezer forintot még egy beállításért is! nah lehet írogatni kritikát felém is ...nem nagyon érdekel...

norbi 2008.01.27. 19:41:14

Bocsánatot szeretnék kérni azoktól az emberektől akik lelkébe gázoltam!Lenne még egy kérdésem/kérésem.Vegyünk egy hónapot és írjuk le milyen dolgokra költünk az élelmiszerek,létfontosságú szerek,termékek kivételével!Hipermarketekben átlag emberek olyan pénzeket képesek ott hagyni hogy az eszméletlen!Bedőlünk a ....gazdaságos termékeknek és teledobáljuk a kosarat ilyenekkel vagy a 2veszel a 3dikat utánnad dobjuk csak vigyed mert a kutya nem veszi címmel.Szóval a lényeg hogy minden baromságot megveszünk megvesztek ami havonta hihetetlen összegekre rúghat és azokról nem tart senki fórumot!mért nem okoskodtok inkább olyan dolgokon mint pl a 6000Ft ért DvD lejátszó ami 5 dvd lejátszása után kuka,vagy az 5.1es hangrendszer 8000Ft ért ami egyrészt 6hónap múlva kuka másrészt a monó rádióm a műhelyben szebben szól!

norbi 2008.01.27. 19:45:57

olyanok írogatnak kicsi magán szakvéleményeket és hatalmas elméleteket akik egy roh...t egyszerű gázcsak működését sem tudják!meg hogy a flexicsövet ami kívülről egy fémhálló belűröl olaj és pentonálló gumi összenyom egy mágnes ereje annak helyben egy "hülyeség" Nóbeldíjjat kellene adni és kitüntetni...ez igen...:)

norbi 2008.01.27. 19:49:25

gázcsak=gázcsap

Szilágyi András 2008.01.27. 19:54:01

norbi,

megmondanád, hogy egy pár ezer forintos beállításért miért kellene harminc-negyvenezer forintot kifizetni? Mondjuk nem téged hívnálak, az biztos.

Azonkívül, a flexicsövet két ujjal is össze lehet nyomni, akkor ha két mágnest rászerelsz egy szorítóval, az naná, hogy összenyomja. Használd a fejedet egy kicsit.

balogati 2008.01.29. 08:29:42

Én megpróbáltam összenyomni a flexicsövet ujjal, nem sikerült!(még gyúrnom kell egy kicsit:)
Pillanatszorítóval sem volt könnyű:DD

ostor 2008.01.29. 14:22:40

Bigpionir!
Már írtam egy észrevételt az
ostor 2007.11.15. 18:25:57 commentben.
Annak ellenére, hogy felhívtam figyelmedet a gázhővel kapcsolatos fizikai állandók szerepére, semmiféle választ nem kaptam.

Ha Te valóban az általad leírt szakterűleten elemi szintű tájékozottságnál többel rendelkezel, megkérlek matematikai számításokkal bizonyítani állításodat.

Pontosabban: hogyan lehet megkerülni az energiamegmaradás törvényét?

Ugyanis a kérdésem az, hogy a kevesebb gázmennyiséggel(megtakarításból), honnan lehet ugyanakkora hőmennyíséget (entalphia) előállitani, magyarul hol keletkezik a szükséges Kalória többlet, mint nyereség?
A többi hivatkozásod gyerekes kivagyiságot takar, szakember nem általános "megfigyelésekre" alapoz, hanem, ha szükséges, matematikával bizonyít!
Mégegy megjegyzést: Kazánok esetében a megtakarításokat többszörös szabályzó készülékek végzik, amelyek tucatnyi paramétert egymással összhangban szabályoznak!

mi 2008.02.07. 11:34:38

izeee... En csak azt nem ertem, ha elektrosztatikusan feltoltodik a foldgaz az aramlas soran, a cso meg elektromosan vezeto. A gazcsovet pedig foldelni kell. Akkor hogy a banatba marad elektromosan toltott a gaz? (persze mindaddig, amig csodamagnessel nem kezelem..)
(attol tekintsunk el, hogy az egyik merolapon az van: hatasfok 93,7%-->95,6%, a megtakaritas meg 15%. Most akkor 1,9%-al javult, vagy 15%-al?:)))

microby 2008.02.13. 11:49:28

Bár nem vagyok szakmabeli, de feltűnt valami. Nem vettétek észre, hogy micsoda bölcsek köve ez a mágnes/elektromágnes-dolog? Pelyhesíti a vízkövet (vízkőmentesítés), porlasztja a gázt, gyógyít, stb. Ráadásul a gázt illetően: gimis emlékeim alapján minek porlasztani? A folyadékot kell, ld. gépkocsi üzemanyag, gáznál legfeljebb az oxigénnel keveredést lehet elősegíteni. Nem akarok cinikus lenni, már csak más irányú végzettségem okán sem, de nekem mindig gyanúsak egy kicsit a mindenre jó megoldások.

Jani 2008.02.13. 15:52:00

Igen csak belemerültem ebbe a témába, igaz nem vagyok szakember, de engem is érdekel, hogy lehet spórolni. Nos véleményem szerint biztos nem ezzel. Ajánlom a beszerelés folyamatáról készített videót, ami mondhatnám igen vicces még egy nem szakembernek is. (www.alacsonygazszamla.hu/?v=video) "a második".
Hogy a mágneses tér hogyan befolyásolja a gázokat azt nem tom, de elhiszem hogy sehogy és azt is, hogy részben igen. Csak néhány alapdolgot, amit a "szakember" mond a videón.
Alapbeállítások : Füstgáz hőmérséklete : 148 C, kilépő víz 37 C és visszatérő víz 33 C (utóbbit remélem jól láttam, sajna szar a monitorom). Pali méri a gázt. Leveszi a fúvókanyomást (égőnyomás), majd mondja, hogy ha !!!!kevesebb gázt égetünk el akkor kisebb teljesítményt ad le a kazán!!!. (Füstgáz 63 C !!!! ennek később szerepe lesz) Jön a csodafegyver.
Ismét figyelem!!! - Megkeressük ugyanazt a munkapontot, ami előtte volt az a 40-41 C-os kilépő vízhőmérsékletet...
Namost ezzel két problémám van. 1. az "ugyanaz a munkapont" nem 40-41 C, hanem 37 C volt (lásd a mérőműszert) 2. Ugyanazt a munkaponot célszerűbb lenne a fuvókanyomás pontos mértékének tudatában visszaállítani. (csak tájékoztatóul a VaillantVUW HU 242/2-3 fuvókanyomása 8,9 kW és 24 kW készülék-teljesítmény esetén 1,9 és 9,8 mbar között változik. Nos ha a Pali mindenféle műszer nélkül, csak úgy szemre, mbar-ra pontosan visszatudta állítani a nyomást, akkor :O)-ok egy nagyot.) Ja és mivel nem értek hozzá ezért csak a Palira hagyatkozom, hiszen még ő mondta, hogy az égőnyomás csökkentésével a teljesítmény is csökken és kevesenbb gáz fogy el, tehát a fuvókanyomás hatással van a gázfogyasztásra. (ezt csak magamnak próbáltam bizonyítani, meilőtt valami kapitálisat írok le:O)
Felszerelés után, és munkapont eredetire való visszaállítása után a Füstgáz hőmérséklet 122 C , majd literméregetés után felmegy 130-131 C-ra. Pali - "ugyanaz a 40-41 C-os kilépő vízhőmérsékletünk van.. HE-HE 36 C-os visszatérő (eredetileg 33 C-os volt) -Tehát a akzán hőemelése nem változott.. ???? Akkor mia az a + 3-4 C eltérés a kimenő vízben?
Figyelem újabb trükk : Füstgáz hőmérséklet (lásd korábban) 122 C-ról a kontrollálásná 130-131 C-ra emelkedik, majd kövezkező filmkocka 125C ?? (vagy valami ilyesmi), majd később megint 121 C (Bár lehet hogy ez ilyen gyorsan változik?)

Csökken az eredetiről (148 C) 122 C-ra a füstgáz hőmérséklete, ami azt jelenti, az ő elmondása szerint, hogy kevesebb gáz mellett kisebb a teljesítmény mikor visszaveszi a fuvókanyomást (lásd korábban).

És mégegy kérdés: Mi van a savharmatponttal? hiszen ha lecsökkentjük a füstgáz hőmérsélkletés akkor a savgőz harmanponta alatt megkezdődik a kondenzáció, kénsav keletkezik, mely tönkreteszi a kéményt, csöveket stb.

Nos csak ennyit szerettem volna írni.
Azért ez nem jelenti, hogy e fuvókanyomásos méréssel, vagy egyéb ne lehetne meggyőzni, de hogy a film átverés az biztos.

Kalmár Zita 2008.02.28. 02:13:39

Sziasztok!

Tőlem 9950-ért vehetsz digitális visszahúzószelepes parafenomén gázállandó munkapont előmelegítő biokendőt, amit az ágyad elé terítesz teliholdas éjszakán és nem csak a gázszámlád csökken, de fiatalabb is leszel valamint kevesebb lesz benne a zoxigén!

Gondolkozzál már!
Szenet mágnesezel? Hogyan?
Még senkinek nem sikerült.

Biorezonanciás regresszív talpidegzsábám lesz az ilyen baromságoktól.

Ja, és ha Kos a csillagjegyed 5%-al többet megtakarít a szerkezet neked!

Egyébként: Hozzunk 5 különböző kazánt
kössük be rendesen egy laborban, ahol mérjük a kilépő víz és füstgáz hőjét és a gázfogyasztását kalibrált műszerekkel.
Aztán csináljunk 5 sorozat vaktesztes - placebos - mérést, jegyzőkönyvezzük és, ha szignifikáns az eltérés, akkor aki akarja szerelje fel.

Br 2008.03.10. 10:25:00

Kedves Bigpionir/norbi (helyesírás, mint a kézírás... egyedi) Helyezz egy mágnest a fejedre, hátha sorbarendeződnek a gondolatok, de legalább tanulj meg helyesen írni, vagy használj olyan szövegszerkesztőt, ami kijavítja helyetted.
Te hány forintot költöttél a helyesírásodra ? Ehelyett mindenféle hülye mágneseket akarsz eladni nekünk, hogy 6 dvd után kidobd a lejátszódat ?????

Ipari gázkészülékszerelő 2008.04.03. 23:06:42

Én 16 éve vagyok a szakmában, a diplomámat is e témából írtam. A gázkészülékek beszabályozása a maradék O2 alapján történik. Tökéletes gáz-levegő keveredést nem tudunk elérni, ezért a gázt kis légfelesleggel égetjük. Egy jól beszabályozozott készüléken füstgázában 3~5 % maradék O2 mérhető. Amennyiben a mágnes működik úgy felszerelés után az O2 értékének mérhetően csökkennie kellene mindenféle beállítás nélkül is(legalábbis a tudományos magyarázat alapján). Ez nagyon egyszerűen ellenőrizhető hitelesített füstgázelemző készülékkel. Ilyen demonstrációt még egy bemutató videón sem láttam. Viszont ha el is tudnánk érni monoxidmentesen a nulla térfogat% O2-t (tökéletes égés) a hatásfok javulás akkor sem lenne több néhány százaléknál. Az azért elgondolkodtató, hogy a nagy készülékgyártók még nem csaptak le egy ilyen egyszerű és "nagyszerű" lehetőségre.

Ipari gázkészülékszerelő 2008.04.03. 23:30:48

Amennyiben igény van rá (most szezon végén), díjmentesen vállalkozom ilyen vizsgálatokra. Kalibrált hitelesített füstgázelemzőkkel (O2, CO, NOx, SO2, fghőm)rendelkezünk.

Ipari gázkészülék szerelő 2008.04.04. 08:27:52

Megnéztem pontosan. 160 °C nettó füstgázhőmérséklet mellett ha pl. 4 tf% maradék O2 értéke nulla %-ra csökken, csak 1,2%-kal nő a tüzeléstechnikai hatásfok (92,3 % -ról 93,5-re).
Ez azonban csak elméleti lehetőség. Tökéletes égés légfelesleg nélkül igazi csoda lenne.

Szilágyi András 2008.04.04. 09:35:43

Kedves Ipari gázkészülék szerelő, légy szíves írj nekünk a szkeptikusblog@lajt.hu címre, hátha sikerül valamilyen tesztet megszervezni.

EÖ (törölt) 2008.06.30. 09:05:22

Bigpionir vazzeg!!

Az öntöttvasban igenis van szén (karbon), abból pont hogy kivesznek, hogy acél legyen.
Mi köze ennek a mágnesességhez?????

EÖ (törölt) 2008.06.30. 09:07:10

"nkább javaslok sok tanulást elméletbe és gyakorlatba."

Na ez mindent visz, kioktat, de még írni sem tud helyesen....

EÖ (törölt) 2008.06.30. 09:13:27

ostor 2007.11.16. 07:36:39 !!!

Mit nem értesz??? megigérték, hogy 10000 forintal olcsóbb lesz a számlája, úgy is lett!!! Bizonyíték kell, tessék itt a számla kivonata:

Gáz fogy: Egységár: Ár:
12340 MJ 2,933 Ft/MJ 36193,22 Ft

Mágnes miatti kedvezmény: 10000 Ft/hó

8 napon belül fizetendő: 26193,22 Ft

Na most kételkedj!! :))

Gázszerelő 2008.09.05. 01:38:35

Lassan már úgy néz ki mint az ufó jelenség (megjegyzem az ufokban hiszek.Minden szerencsés máskép látja. Az egyik szebbnek látja a lángot, a mási égönyomás emelkedésre figyel fel,akadnak olyanok is akik az alacsony gázszámlájuk mámorit. Csak egy valamit nem szabad elfelejteni. A mágnesgyártok azt mondják,hogy minél régebbi a készülék annál hatásosabb. 111% energiát kell bevinnünk hogy egy hagyományos készülék 87%-os hatásfokkal müködjön. tehát a veszteség 24%.Már láttam olyan jegyzökönyvet is ami a 33% fölötti a megtakaritás dokumentál. Akkor annak a szerencsétlen ÉTI kazánnak sokkal jobb lenne a hatásfoka mint a kondenzációs kazánoké? Ök ezt igy gondolják.De ha én csak én nem értem gondolhatják úgy is hogy csak a gáz jobban ég el , de akkor több levegö kell hozzá amit a régebbi kazánokon csak fúvoka átméretezésével oldató meg mer gye jobb égés több levegő (wobbe szám megváltozása).És akkor a lehet hogy kondenzációs kazánokon többet tarithatunk meg?

Ipari gászkészülék szerelő 2008.09.05. 08:40:37

Illetve ipari gázégőkön is beállítható a gáz-levegő arány.
Nemrég volt alkalmunk vizsgálni egy hasonló készüléket városunk egyetemének nagykazánján. Kisebb csapat gyűlt össze a forgalmazó és a potenciális vásárló cégek képviselőiből. A mágnest egy kerülő ágba építették be, így egy csap nyitásával egyszerűen ki és beiktatható volt a rendszerbe. Füstgázelemzővel mértük a következőket: maradék O2, CO, NOx, füstgáz hőmérséklet, égéslevegő hőmérséklet.
Semmilyen változás nem volt kimutatható.
Az üzlet elmaradt.

ezobiooko · http://ezobiooko.blog.hu 2008.09.05. 10:28:42

Ipari gászkészülék szerelő 2008.09.05. 08:40:37

Erről van valamilyen leírás és mérési jegyzőkönyvetek?

Ipari gászkészülék szerelő 2008.09.05. 11:39:38

Ez egy demonstráció lett volna, nem dokumentáltuk. Én személyesen nem is voltam jelen, csak két kollégám. A forgalmazó képviselője csalni is próbált: a gázcsap elzárásával akart fojtani az áramláson.
Gázkészülékgyártók végeztek vizsgálatokat. Ezek egyértelműen negatívok.
Szilágyi Andrásnak régebben küldtem egy anyagot átküldöm neked is.

Gázszerelő 2008.09.06. 09:48:28

nekem csak testo 330-2LL müszerem van CO cella nélkül. Saját szórakoztatásomra szoktam méregetni a fogyasztáscsökkentő mágnes hatásait a füstgázra. Noncs semmi különbség.Én O2, CO2, CO, Füstgázhömérsékletet,
égéslevegőhömérsékletet, hatásfokot, harmatpontot hasonlitom őszze.Mielött bárki is meggyanúsit, a készülék cseréknél marad egy csomó ilyen mánesünk. Én nem vettm soha, nem raktam fel soha, és nem is rakom. Ügyfeleimnek sem ajánlom.

Gázszerelő 2008.09.06. 17:02:07

bocs NO cella

Ipari gászkészülék szerelő 2008.09.06. 20:29:50

A CO2 és a hatásfokot azért nem említettem mert azok számított értékek. A mágnes hatására mindkettőnek emelkednie kellene, átszabályozás nélkül is. Legalábbis a "tudományos magyarázat"-ból erre következtetek.
Kedves Gázszerelő! A Flodravin ill. hasonló elektromos vízkőmentesítő készülékkel kapcsolatban van valami tapasztatotok?

Gázszerelő 2008.09.06. 22:16:00

Ebben igazad van,de én csak azért nézem az összes mérhető adatot hátha valami érték megváltozik. Én ahol elektromos vízkőtelenítőt látok mindig megnézem a mosdócsapot, zuhanykabint , inox mosogatót az mindent elárulszerintem sz.rtse ér.Az a helyzet hogy a gyantás vízlágyitónak sem vagyok a híve. Igaz ezek már tejesen lekötik a vízkövet , helyette nátrium lessz benne és lúgositja a vizet. Van a kevertágyas az mondják az a király de arról még nincs véleményem. Vezető gázkészülékgyártók már azt monják, hogy a fűtésirendszert ne lágyvízzel csak tiszta csapvízzel töltsük, vagy kevertágyas sótalanitót használjunk. Ti mit használtok?

Ipari gászkészülék szerelő 2008.09.06. 22:53:11

Háztartásba az ioncserés vízlágyítót túlzásnak tartom. Az üzemeltetési költsége is magas (öblítővíz, sótabletta). Itt én inkább polifoszfát adagolót szoktam javasolni.
A kevertágyassal vízlágyító mindent iont "kivesz" de nem lehet helyszínen regenerálni.

Visszatérve az elektromoshoz. Szerintem is kamu. De van néhány olyan "eset" ami elbizonytalanít. Sajnos nem lehet olyan egyszerűen vizsgálni mint a gázfogyasztás csökkentőt.

Gázszerelő 2008.09.07. 01:23:58

Gondolom arra gondolsz amit a Coca-cola használ a cornelius gépeihez.

Ipari gászkészülék szerelő 2008.09.07. 18:09:36

Azt nem ismerem. Én erre a Svéd gyártmányra gondoltam.

www.nordland.hu/index.php?mod=catalog_listcat&catid=6

A főnökömnek fel van szerelve, esküszik rá. Máshonnan is kaptunk pozitív visszajelzéseket. Lehet hogy csak a placebo hatás működik.
A Coca-cola mit használ?

Higgadt Blogger (törölt) · http://higgadt.blog.hu 2008.09.24. 14:41:39

Kétkezi villamosmérnökként jókat mosolygok, mikor azt olvasom, hogy egy vastagfalú (ferromágneses) acélcsőre pattintott mágnes miatt a csőben erős, homogén mágneses mező alakul ki :D

Különben meg bárki kipróbálhatja olcsón, magának. Szerez két jó erős mágnest (pl. hangszórómágnes) és delejezi vele a gáztűzhely csövét, közben figyeli a lángot. Javaslom, hogy ott delejezze, ahol alu, vagy réz a cső. Ott legalább bejut valami "mánesesség" a cső belsejébe.

ergetikus · http://g1kvh0 2008.10.02. 10:50:26

Üdvözlet mindenkinek!

Sok érdekes hozzászólást lehet itt olvasni.

Én korábban évekig füstgázok elemzésével, tüzelőberendezések környezetvédelmi célú vizsgálatával foglalkoztam egy szolgáltató cégnél. Jelenleg egy nagy multi nagy gyárában vagyok energetikus.

A kérdéses módszert egyértelműen a kuruzslás kategóriájába sorolhatjuk. Lehet hogy ha egy "csodaszer" amit egy alternatív gyógyásztól szerzünk a hitünkön keresztül hat az egészségünkra és jobban fogjuk magunkat érezni. Tüzelőberendezések esetében ez nem mőködik, a tüzelőberendezésnek nincs "lelke" és "hite" a fizika és a kémia törvényei szerint tud csak működni az ebadta. A fizika törvényei pedig edden az esetben nem hatnak a hatásfokjavulás irányába. Azok akik havi 70 ezer forintból élve megvesznek egy 200 ezres porszívót egy ügyes üzletkötő hatására, nyilván ezt is hajlamosak megvenni. Csak sajnos az ő hitük által sem lesz kisebb a gázszámla.....

Ipari gázkészülék szerelő 2008.10.03. 09:21:51

"Tüzelőberendezések esetében ez nem mőködik, a tüzelőberendezésnek nincs "lelke" és "hite"

Viszont a felhasználónak van. És ezeknek a dolgoknak sok elégedett felhasználója van. A placebo itt is működik.

Spycam · http://WWW.KAMERAGURU.COM 2008.10.03. 16:19:52

Sziasztok, Elborzaszt az emberek hiszékenysége! Teljesen természetes, hogy egy laikus hétköznapi ember 3-4 szerveskémiai-elektrotechnikai-fűtéstechnikai szakkifejezéstől elájul és palástolandó képzetlenségét inkább nem kérdez vissza, mert égő.

Ezzel az eszközzel (www.kameraguru.com)
100%-ban bebuktatható minden sarlatán Mekk-"MESTER" .

Üdv.: P.

Ipari gázkészülék szerelő 2008.10.07. 16:43:16

A mágnesről a közszolgálati televízió műsorában:

www.youtube.com/watch?v=CNVG2Fzv5W4&eurl=http://gazsporolas.blog.hu/

A legmeglepőbb, hogy az Energiagazdálkodási Kutatóközpont igazgatója egy szemernyi szkepticizmust sem mutat.

Szilágyi András 2008.10.07. 22:01:50

Na igen, ugyanis közgazdász az illető, a fizikához úgy látszik, nem sokat konyít.

Szeretnék egy egyszerű kis tesztet összehozni. Kétféle jelentkezőt kérek:

1. Akinek már fel van szerelve a készülékére ilyen mágnes.

2. Akinek vannak gázkészülék bemérésére való műszerei (hőmérők, füstgázelemző).

A kísérlet egyszerű. A készüléket bekapcsoljuk, megvárjuk, míg egyensúlyba kerül (már nem változnak a mérési értékek). Ezután a mágnest levesszük (nem kell aggódni, kábelkötegelővel van rögzítve, könnyen visszaszerelhető, ha a tulaj ragaszkodik hozzá). Megnézzük, van-e bármilyen változás a mért értékekben. Ha van, visszatesszük a mágnest, megnézzük, visszaváltoznak-e az értékek. Ennyi. Az eredmény magáért fog beszélni.

Nos, van jelentkező?

Szilágyi András 2008.10.18. 21:34:20

Örömmel jelenthetem, hogy ma sikerült letesztelnünk egy kazánt és egy mágnest a fentiek szerint. Rövidesen részletesen beszámolunk az eredményekről.

P.Lucas 2008.10.19. 14:39:28

balogati 2007.11.28. 08:25:42

NEM! Ha csak a gázcső elhelyezkedését vizsgáljuk.
A gázmérő berendezések a gáz térfogatát mérik..... (m3). A hőmérséklet térfogatra gyakorolt változását mindenki ismeri. Amennyiben a gázmérő óra a szabadban helyezkedik el, akkor alul mér, mert a gáz térfogata csökken a hőnérséklet csökkenésével. Természetesen ezt már felismerték, és a szabadban elhelyezett mérők "korrigálják" a hőmérsékletból adódó térfogat változást.

balogati 2008.11.10. 09:59:33

Tisztelt Szilágyi András!

Érdeklődnék, hogy mikortól és hol tekinthető meg az a bizonyos kazánteszt eredménye.

Szilágyi András 2008.11.10. 10:03:59

balogati:

lesz róla blogbejegyzés, amint eljutok végre oda, hogy megírjam a cikket belőle. Ha minden jól megy, még ezen a héten.

Benke Gábor · http://www.tudatoshaztartas.hu/blog 2008.11.18. 14:14:32

Kedves András!

Remélem a cikk megírása előtt sort fogunk keríteni a következő kisérletre is, mert ugye itt 2 db egymásnak ellentmondó jegyzőköny van és ez ügyben a gázszerelő szakember aki mért a riport során a mai napig nem kereste meg az általam ajánlott szakemberet...

Főleg, hogy mérés közben adódott ugye egy kis baki is...

Üdv, Benke Gábor

taganka 2008.11.29. 00:11:04

Tisztelt Urak,
Érdeklődve várjuk a beszémolót a mérésekről.

huta9020 2008.12.20. 14:13:16

Kedves Szilágyi András!

A 2007,05,04.i bejegyzésében azt írja: "mert engem konkrét számokkal, adatokkal lehetne meggyőzni, természetesen csak akkor, ha ezek korrektül kivitelezett és dokumentált kísérletből származnak."
Úgy látszik, hogy az igényei igencsak lecsökkentek másfél év alatt, mert a 2008.10.07-i bejegyzésében leírt kísérlet aligha elégíti a korábbi saját maga által támasztott követelményeket.

muveszur1 2009.01.13. 17:12:44

Kedves Elmélkedők!

Annyira szerettem volna lépéseket tenni a takarékos gázfogyasztás irányába,hogy rendeltem egy ilyen eszközt.
Győzködöm magam,hogy próbáljak különbséget tenni a mágnessel és anélkül tapasztalható égés minősége között,de vizuálisan,csak szemre semmi különbéget nem látok.
Remélem,a szememmel van baj!

Ipgaz 2009.01.13. 19:10:50

Kedves Művész Úr!
A szeme jó. Én füstgázelemzővel sem találok különbséget.

muveszur1 2009.01.14. 09:39:41

Kedves Ipari gázkészülék szerelő Mester!

Köszönöm a választ.Ettől tartottam.

paafad 2009.01.14. 11:35:05

Nagyjából két éve futottam bele ezekbe a mágneses urakba egy kaposvári pékségben. A megrendelő bizonyítékot akart, hogy érdemes-é elfogadnia a mágneshuszárok kétmilliós ajánlatát. Egy fiókos kemence volt a próbababa, rajta egy Weishaupt WG20N... tüzelőberendezés. Mivel épp karbantartás előtt voltunk, ezt az égőt rögtön szét is rántottam, és karbantartottam. Pár apró mozdulattal el is jutottunk az amúgy állandónak tekinthető 4-5 mg/m3 CO tartalomhoz. Nno, itt már forgatták a szemeiket a kedves vendégek. Nem engedtem megváltoztatni a gáznyomás értéket (az annyi, amennyi, a beállított programot felborítja a teljesítmény babrálása, ugye). Mágnest fel. Semmi nem történt. (Füstgázelemző/szakember: nálam egy egymillió forintos MRU S2000, a mágneses szakinál egy 200ezres Testo 325, amely nem kimondottan ipari felhasználásra készült) Csak az MRU-val mértünk, semmiféle változást nem mutatott. A mágneses agitátor megjegyezte, hogy feljebb ment a kemence hőfoka...igen, olyat szokott csinálni, ha tüzelik...

Namármost. Anélkül, hogy elkezdeném tudományos alapokon bebizonyítani, hogy a gáztüzelésre az állandó mágnesnek semmiféle hatása nincs, arra a következtetésre jutottam, hogy trükk az egész. Mérnek egy fogyasztást. Ezután megváltoztatják a gáznyomást (lecsökkentik, így a teljesítményt is elbarmolják). Ekkor bemutatják a tulajdonosnak, hogy lám, milyen szarul ég, tele van CO-val a füstgáz, usw. Felpakolják a mágnest (acélcsőre, ofkorz, agyam eldobom), beállítják a hatásfokot az amúgy lecsökkentett teljesítményen, majd az új fogyasztás-értékkel villognak, hogy ím, mennyivel kevesebbet fogyaszt, és még szépen is ég.

Egy péket át lehet verni több millió forinttal, de engem nem. Ha a kemencének 70kW kell, akkor 70kW-ra kell állítani, nem 68-ra, vagy még kevesebbre...mindazonáltal a fogysztás hosszútávon úgysem fog megváltozni. Ahol megtakarítást érnek el, az két esetben lehetséges: a., az atmoszférikus tüzelés úgy szar, ahogy van, és pl HMV előállításnál lehet, hogy fel sem tűnik a hőfokbeli különbség, b., a levegő túlnyomásos tüzelőberendezés nem volt jól beállítva, ők ezt megteszik. A differencia az, hogy ők ezt kétmillióért teszik meg, én meg egy eseti partnernek ugyanezt a huszadáért, ha nem kell alkatrész. Szóval a mágneses zakós faszi arcára fagyott a mosoly, továbbá a mágneses (gázkészülékes) kolega diszkréten közölte, hogy igen, a mérési eredmények korrektek, ez van. Ennyit a mágnesről.

paafad 2009.01.14. 11:55:47

Pardon, az előzmény lemaradt.

- Legyen oly kedves, hogy elmeséli nekem, mi a fizikai alapja annak, hogy egy minimális energiahordozó-kibocsátásra beállított tüzelőberendezés 5-20% hatásfok javulást mutasson, mágnes hatására.
- Látom, hogy ön szkeptikus, de majd a mérési eredmények bebizonyítják...
- Abban biztos lehet, hogy a mérési eredmények bizonyítani fognak. Mindjárt megismerjük a tüzeléstechnikai hatásfok számított értékét. A technológiáé mennyi? Ha nem tudjuk, mennyivel számoljunk? Mely szabvánnyal tegyük? Mi a viszonyítási alapunk?
- Ez a kisérlet szempontjából irreleváns...
- Energiahordozóval tüzelünk be, kenyeret veszünk ki. Szerintem számít.

...

Mérés közben:

- Hogyan kell bállítani a hatásfokot ezen a tüzelőberendezésen?
- Látom, maximálisan fel vannak készülve. Kétmillió forintnál én azért legalább egy gépkönyvet szereztem volna.
- Az epés megjegyzésekkel még várjunk, én csak azt szeretném tudni...

ezobiooko · http://ezobiooko.blog.hu 2009.01.15. 11:05:23

@paafad: Köszi az összefoglalást. Mi is erre a "módszerre" következtettünk.

paafad 2009.01.15. 13:02:22

Közben eszembe jutott, hogy a fenti teszt után a jóember bejelentette, hogy éppen akkortájt tesztelgetnek (elnézést, hogy kissé eldurrantja az agyamat a téma, szóval inkább nem találgatnék, hogy hol, és milyen körülmények között) egy "újfajta mágnest", és megkérdezte, hogy hajlandó lennék-e közreműködni, ha esetleg a piacra kerülése után visszajönnének vele. Közöltem, hogy természetesen. Azóta is jönnek. Természetesen, ha a vadiúj csodamágnes közelébe kerülök, bemutatom a mérési eredményeket.

Addigis, akit érdekel, kaptam pár szabadon terjezthető állásfoglalást az egyik tüzelőberendezéseket gyártó vállalkozás anyacégtől, illetve a hazai képviseletüktől. Kb arról szól, hogy a gáztüzelésre (direkt nem írok konkrét tüzelőanyagot, felesleges) semmiféle hatása nincs az állandó mágnesnek.

Nyilvánvalóan a gázmágnesszelepek behúzótekercsei közepén a szelepszár található, ott nem áramlik tüzelőanyag, de azért a tüzelőanyag útvonaltól nem kimondottan messze helyezkedik el a létrehozott erőtér...az is "fésülhetne", ha nagyon akar (bár én nem értem, hogy mit, lásd: téma indító post). Az pedig számomra teljesen irreális, hogy egy "működő, tökéletesen egyszerű technológiai újítást" nem alkalmaz egy olyan tüzelőberendezés gyártó (amúgy egyik sem), akiknek van képük olyan olajtüzelő (!) szerkezetet kifejleszteni, mely 10MW környéki teljesítményen 80 mg/m3 CO kibocsátással üzemel... Nem is folytatom.

Befektetők jelentkezését várom az újonnan indítandó vállalkozásomhoz: Hozza el nekünk személygépkocsiját, mi lecsökkentjük a fogyasztását. Kicsit túlkalibráljuk a sebességmérőt, 500ezer Ft+ÁFA. Persze a befektetőknek és az ügyfeleknek lesz egy-egy külön tájékoztató, sarokcsiszolók lehullott ipari gyémánt darabkáival, és egy speciális, titkos összetételű anyaggal vonjuk be az üzemanyag-eláttó rendszer csöveit. Persze megveszünk hozzá nehány ismert arcot is, lehetőleg ismert, humán beállítottságú, avagy élsportoló személyiségeket.

Legyen ön is milliomos!

MérnökBalázs 2009.01.23. 15:19:45

Kedves Kommentálók!

Egyetlen dolog foglalkoztatott az első pillanattól kezdve, mégpedig az, hogy tényleg senkit nem zavar ebben az országban, hogy ilyen feltalálónak nevezett igénytelen bohócok ámítják a tudatlan népet. Porondot pedig az állami televízió állít nekik? Mit csinálnak a minősítő szervezetek, érdekvédők?

paafad 2009.01.25. 00:17:54

@MérnökBalázs: Számolgatják a pénzüket.

aemeek 2009.01.26. 11:46:48

Miután megrendeltem az illető mágnesből néhányat valóban radikálisan lecsökkent a gázszámlám - azt kifizetni ui. már nincs pénzem.
Az itt bloggerkedő szkeptikusok pedig vegyék figyelembe, hogy a T. cég mágnesei nem csak a gázt porlasztják, hanem a papírpénzeket is sejtelmes köddel veszik körül azután pedig nagy erővel vonzani kezdik.

acel 2009.01.29. 10:18:52

Mi lett a tesztből? hol olvasható?

pippo90 2009.03.02. 18:06:19

Mélyen Tisztelt Szilágyi András!

Szerintem akkor ítéljen valamiről amikor ÖN is kipróbálta már és negatív tapasztalatai vannak a Termékről.
Egyébként ez a termék jó 2T, 4T benzin,gáz, gázolajos autókra\motorokra is!
Az én tesztem ez volt:
Egy Honda X8R robogó, a maga kis tuningjával eredetileg 4.5- 5litert evett száz kilométeren.
Nos a karburátor elé felhelyeztem a Turbo Boostert ,és Semmiféle állítgatás után a motorom fogyasztása újabb megtett 100 km után 3,28 Liter\100km-re csökkent vissza.
Viszont én hozzátenném hogy 10,800Ft-ért szereztem be ezt a terméket.

Még1x leírom , csak annyit szeretnék kérni öntől és a többi hitetlen embertől hogy próbálják ki , vesztenivalójuk szerintem nincs.

Köszönöm hogy meghallgattak.

Üdv. PipPo

paafad 2009.03.02. 20:41:40

Kedves pippo90!

A témaindító post nem folyadék halmazállapotú tüzelőanyagok kapcsán született, ahol a földgáz, és egyéb gáz halmazállapotú tüzelőanyagok felhasználásához képest a hatásfok tört része, a károsanyag kibocsátás pedig erősen többszörös. Tessék szives lenni a PB, vagy földgáz tüzelés kapcsán tényekkel szolgálni.
Petrol Booster (T.B.) alkalmazása közben nekem is pozitív tapasztalataim voltak, de itt most nem ilyesmiről van szó.

Ipgaz 2009.03.02. 21:56:41

@pippo90:
Az kemény 27 % megtakarítás. Ezek a japán gyártók komplett idióták hogy kispórolják ezt a nagyszerű eszközt a járműveikből.
Pedig nagyker áron biztos 5.000-ért is megkapnák.

nyari mikulas (törölt) 2009.03.02. 22:21:53

Osszeszoritja az uzemanyagcsovet?

paafad 2009.03.03. 09:19:02

@Ipgaz: Vagy gyárthatnának maguknak, 4 Ft-ért. :) Most mennem kell, mert egy macskaharapott galamb vergődik az utcán...reszelek rá némi mágnest.

Ipgaz 2009.03.03. 10:16:42

Teljesen nyilvánvaló, hogy a járműgyártónak, kazángyártónak semmilyen érdeke nem fűződik hozzá, hogy energiatakarékos kis fogyasztású termékeket dobjon piacra. :)
De az is lehet hogy az olajmaffia keze van a dologban. :)

paafad 2009.03.03. 11:20:06

A mi fajtánk is attól fél, hogy reggel egy ló fejével ébred, azért szajkózunk holmi tényeket. Fujj.

foka111 2010.02.03. 06:39:03

Sziasztok!
Most bukkantam erre az oldalra, és nem értem hol késik a kisérlet?
Miért nem kéri meg valaki Mráz urat, hogy bizonyítson itt a kételkedőknek? talán hajlandó lenne rá...

Ipgaz 2010.02.03. 11:39:55

@foka111:
Ha jól tudom, ebben a filmben van ilyen kísérlet, de még én sem láttam a filmet.

szkeptikus.blog.hu/2010/01/22/filmvetites_a_szkeptikus_klubon_jan_26_an

foka111 2010.02.03. 13:47:10

sziasztok!
Én a Szilágyi András úr által beharangozott kísérlet közzétételére gondoltam.
Talán ha Ő felkérné Mráz urat talán benne lenne az igazának az igazolásában egy közös kísérlet keretében.

Ipgaz 2010.02.03. 14:44:25

@foka111:
Az bizony jó lenne, ha Mráz úr személyesen is jelen lenne egy ilyen kísérletnél, mondjuk ő biztosítaná a mágnest.

Hraskó Gábor · http://xaknak.hrasko.com 2010.02.03. 21:16:35

A kísérletet megcsináltuk, és tényleg benne van a filmben. A filmet a Budapesti Szkeptikus Konferencián is le fogjuk vetíteni, meg a TV-ben is leadják majd.

Itt lesz hamar info a konferenciáról:
www.szkeptikus.bme.hu/

Tomasman 2010.02.05. 09:37:33

Hali!

Ez az egész egy tök gusztustalan dolog! Hogy miért? Ez az egész mágnes dolog tökre ismert, sőt már lefutottnak is mondható! Nekem édesapám szereti az ilyen kütyüket, kipróbálni használni ..stb Ő autószerelő és már évekkel ezelőtt mondta hogy van ilyen mágnes régen használták a kocsiknál a benzint porlasztották szét vele és így jobb volt az égés és nagyobb volt a hatásfoka!Úgyhogy itt nem nagyon beszélhetünk FELTALÁLÁSRÓL Viszont az ár a gusztusztalan , főleg azért mert 36000Ft beszereléssel! Kérdezem én: Ember milyen beszereléssel-ről beszelész ???? A két egymásba fűzött 3ft -os gyorskötözőnek meghúzásást értik beszerelésnek? Mert az szerintem egy picit túlzás! Még ha a mágnes müködik is akkor is inreálisnak tartom az árat! Szerintem max csak a mágnes méret ami annyira speciálisnak lehetne nevezni, más tutti nem! Viszont azt sem hiszem hogy minden kazántípushoz egyedi mágnes méretet csinálnának! Még jó hogy magyar így legalább gusztustalan az ára, és maga az elve is az! Mivel olyan emeber akar ilyen kűtyűt aki már nem bír a gázszámlával, és nincs valami sok pénze! Erre itt egy kb 3eft kütyű amit 36000ft áron árulnak beszereléssel (2 gyorskötöző) !!!! Csak gratulálni tudok

Ipgaz 2010.02.05. 10:38:43

@Tomasman:
Ebben az árban benne van a kazán teljesítményének "visszaszabályozása" is. Esetleg a karbantartás, gáz levegő arány beállítása, ami viszont tényleg hozhat megtakarítást. Persze így is drága.

foka111 2010.02.06. 07:32:15

Tisztelt Hraskó Gábor Úr!
Örömmel olvasom, hogy a kísérletet már elvégezték és benne lesz a tv-ben is valamikor. Az lenne a kérdésem, a kisérlez eredményéről tőmondatokban miért nem nyilatkoznak ezen a fórumon. Azt gondoltam ez a fórum arra is hivatot, hogy azoknak az embereknek akik esetlegesen a vásárlás gondolatával foglakoznak segítséget adjon a döntéshez. Azért nem beszélnek a kísérletek eredményéről, mert tv celebek szeretnének lenni és a tv adásig nem számít hány embert bolondítanak a termék jótékony hatásával? Amennyiben így van nem igazán látom a külömbséget a termék forgalmazó és a kíséletet elvégzők között. Kérem tehát, hogy a hatásosság kérdésében legalább egy igen vagy nem felvilágosítást szíveskedjeek itt is nyilvánosságra hozni!

ezobiooko · http://ezobiooko.blog.hu 2010.02.08. 08:42:10

@foka111:

Nagyon röviden fogalmazva:
Nem volt különbség a felhelyezett mágnes és a mágnes nélküli állapot között.
De ez senkit nem lepett meg.

Hogyan történt a mérés, miket mértünk és mi lett a részletes eredmény, megtudható a filmből, a fent említett Konferencián és előbb utóbb a TV-ben.

foka111 2010.02.08. 17:48:23

Tisztelt Ezobiooko!
Köszönöm szépen a választ. Azt gondolom már ez is elég lehet, hogy ne lehessen félrevezetni az embertársainkat.

quadriga 2010.02.28. 09:28:08

nálam a Quadriga kazánon, -ami egy gázrózsa+vizesfazék+bimetál szabályozó, no elektronika , csak a gázcsap.
No a szabályozást a gázcsap-kazán előtti elzáró -- kb.15fokos szűkítésével oldotta meg..magyarán NEM "változatlan körülmények mellett" felhelyezett mágnes hatása hozta az eredményt... "Egyszer volt Budán kutyavásár....."

Ipgaz 2010.06.08. 11:37:53

Az Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének véleménye a mágnes-gyűrűk alkalmazásáról.

www.mgve.hu/docs/MGVE_velemeny_a_magnesgyurukrol.pdf

ólzsáL 2010.07.25. 20:10:00

Kimértem!

Labor körülmények között és kazánházban is. Maximálisan hatástalan és lógó orral távoztak.

Láttam hogy verik át a "tanult" embereket. Mert aljas átverés az egész.

Én csak kérdezek, a válasz adjátok meg ti.

A mágneses fluxusok egy DN 80-as acél csővön hogy jutnak át? ( én megnéztem! )

A tüzelőberendezéseket gyártók napi több ezer köbméter gázt égetnek el a kutatásaik és fejlesztéseik során. Szerintetek utána jártak a mágnes kérdésének ?

Ma amikor egy beruházás akár 1% hatásfokon dől el, normális az a gyártó aki egy ilyen megtakarítási lehetőséget nem használ ki.?

Ipgaz 2010.07.27. 14:02:59

@ólzsáL:
Van olyan gyártó aki utánajárt. Ugyanarra a kövtekeztetésre jutottak mint te.

Ipgaz 2010.07.27. 14:06:11

@ólzsáL:
DN 80 acélcsőre már nem ráhúzzák hanem beleépítik, ami ráadásul szabálytalan, és életveszélyes.

ólzsáL 2010.07.30. 21:36:24

@Ipgaz:
Sajnos még erre sem veszik a fáradtságot. A mágnes kívül van. Saját szememmel néztem meg és bele is néztem.

www.agnes_sporolas.fw.hu/

ólzsáL 2010.07.30. 22:06:51

Bocsi a plágiumért!

p.tomi 2010.10.02. 10:27:52

Tisztelt Blog-tagok!
A vízkő elleni hasonló (mágneses elven működő) kütyükről (VízkőEx, Vízkő-stop) mi a véleményetek?

laci.ka 2010.10.26. 13:57:24

Mintegy 10 éve beszereztem (hm.... vettem, s nem is olyan olcsón) egy Bionet Q 2 3/4"-os vízmágnest. Ezen nem csak átrohan a víz, mint egy csövön, hanem némi labirint van benne, ezáltal hosszabb a víz útvonala, tovább tart a "gerjesztés", vagyis jobb a hatásfok. (Mint tudjátok, a mágnes hatására a csúnya kalcit átváltozik szelíd aragonittá.) A tapasztalatom vegyes. A pécsi víz túlságosan kemény ahhoz, hogy megszűnjön a vízkövesség. A vízkőlerakódás továbbra is megmaradt, de talán nem olyan kemény... könnyebben letörölhető, eltávolítható.

pounderstibbons 2010.10.26. 14:42:44

@laci.ka:
Nem értek igazából hozzá, de alig hinném, hogy fürdőszobai vezetékre szerelhető mágnes hatására megváltozna egy ásvány szerkezete.
Vajon mi történne vele, ha behelyeznénk egy MR gépbe?

"Tiszta oldatok esetében, közönséges hőmérsékleten kalcit, 29 °C felett aragonit képződik."
hu.wikipedia.org/wiki/Kalcit

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása