Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

A gyilkos majonéz, avagy a citromsav-legenda

Igen érdekes szituációhoz vezethet, ha egy eredetileg vegyésznek tanult ember a biopiacon árulja majonézkészítményeit. Toleráns, megérti a különféle irányzatok követőinek hóbortjait, szívesen ad kis szakmai magyarázatot a csomagolást nagyon tudatosan olvasgató vevőknek. Modern kisüzemében kevergeti a répacukor helyett gyümölcscukorral készült önteteket, a tojás nélküli, csökkentett olajtartalmú majonézt. Nátriumkloridot mellőz, helyette káliumkloridot adagol, koleszterinmentesít, olivaolajat öntözget. Nem igazán gondolja, hogy mindez igazán lényeges lenne, de vevői igénylik ezeket a termékeket, és mivel láthatóan tudatosan állítják össze étrendjüket, tulajdonképpen ténylegesen egészségesebben táplálkoznak, mint sokan mások.

A hétvégén azonban valami szokatlan történt:

- Jónapot! Ez a majonéz tartalmaz citromsavat?
- Igen, természetesen!
- Ohh, akkor nem kérek.
- Izé... mi a probléma a citromsavval?
- Rákot okoz.
- Ezt nem tudom elképzelni. Nézze én eredetilek vegyész valék...
- Nem, nem! Rákot okoz, ez biztos! Köszönöm, nem kell. Viszontlátásra!

Hogyan kerülhetett ilyen szituációba szegény E330-as adalékanyag, a citromsav? Minden egyes sejtünk folyamatosan termeli és alakítja tovább a citromsavat, miközben a szénhidrátokat és zsírokat vízzé és széndioxiddá bontja és ezáltal energiát termel. Táplálékunk is nagy mennyiségben tartalmazza természetes formában. Ehhez képest az adalékanyagként szervezetünkbe jutó kis mennyiségű citromsav teljesen elhanyagolható. Ha a citromsav rákot okozna, akkor szervezetünk minden sejtje tönkremenne, bármiféle biomajonézt is fogyasztanánk.

A rejtély kulcsa egy bonyolult biokémiai ciklusban rejlik. Ennek felderítésében neves hazánkfia, Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas biokémikus működött közre. Most az egyszer azonban szerencsére nem a magyarokkal van baj. Ha e gyönyörű biokémiai folyamatot csak úgy egyszerűen Szent-Györgyi cikusnak neveznék, akkor nem is lett volna semmi gond. De ne rohanjunk túl gyorsan előre!

A sztori valószínűleg 1974-ben kezdődött, amikoris egy állítólagosan a "Paris Hospital"-ból származó levél 139 rákkeltő ételadalék-anyagot sorolt fel, köztük is legveszélyesebbként a citromsavat. Az ügyet természetesen ellenőrizetlenül felkapta a média. A francia Mezőgazdasági Minisztérium képviselői kétségbeesetten próbálták magyarázni, hogy az E-betűs adalékok között a citromsav valószínűleg a legártalmatlanabb. A történet az elmúlt 30 évben ciklikusan fel-felüti a fejét mind Európában, mind Amerikában. Tényleges eredetére nem derült fény teljes bizonyossággal azóta sem.

Annyit mindenesetre sajnos be kell látnunk, hogy a világban senki sem nevezi a citromsav-ciklust Szent-Györgyi ciklusnak. Mi sem egészen így hívjuk, de máshol neves hazánkfiát teljesen kihagyták a megnevezésből és abban csak egy szintén Nobel-díjas biokémikust említenek meg: a német származású, később Angliában dolgozó Hans Adolf Krebs-et - Krebs ciklus.

Hja, a német Krebs szó rákot jelent!

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr9555202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kaloz 2007.04.08. 19:26:19

Óóó az nagyon helyes, ha natrium-klorid helyett kalium-kloridot tesz bele, a natrium-klorid igen karos, mert az a kozonseges konyhaso :-)

go2go · http://gomarketing.blog.hu/ 2007.04.25. 16:56:36

igen-igen, konyhasó az nátrium klorid, viszont a túlzott nátrium-bevitel (és a túlzás itt pl az átlag magyarok sózási szokásait nem haladja meg) a keringési rendszerre - szív és erek, bizonyítottan káros. Persze túlzásba vinni a káliumkloridot sem kell...
Én gyakran hozom fel példának a konyhasót. Sok olyan anyag van, amire ráíratják, hogy mérgező, vagy veszélyes. Nem csinálok reklámot nekik, de néhány esetben ezek a homeopatiás szerekhez hasonló higításban jelennek meg pl. a háztartási anyagok piacán. Ugyanakkor megnézve a valóban - bizonyítottan - káros mennyiséget, jót derülhetünk. Ugyanis együnk meg konyhasóból 5-6 evőkanálnyit! Garantáltan orvosnál kötünk ki. Az előbb említett de nevén nem nevezett anyagok közül némelyiknél ennél sokkal nagyobb adagra van szükség a káros hatás eléréséhez.

Egy másik érdekesség ezzel kapcsolatban: valahol (gyanítom USA), egy pszicho-szociológiai tesztet csináltak. Aláírást gyűjtöttek egy anyag betiltásáért.
Az indokok: statisztikák kimutatták, hogy mindenki meghalt, aki ezzel az anyaggal érintkezett, illetve fogyasztott belőle. Persze ez szebben volt megfogalmazva, de már nem emlékszem pontosa. Több statisztikai tényt is felsorakoztattak. A lényeg,, hogy a dihidrogénmonoxid betiltására gyűjtöttek aláírásokat. Össze is gyűlt annyi, amennyi egy népszvazás, vagy hasonló kezdeményezéséhez elegendő. Szerencse, hogy ez csak egy teszt volt, amit egyetemi hallgatók csináltak, ugyanis a dihidrogénmonoxid nem más, mint a víz.

Ebből több tanulság is adódik:
1. a hozzánemértés veszélyes
2. a statisztika tudománya nagyon nagyszerű dolog, de hozzánemértő módon, vagy szándékosan torzítva alkalmazva szintén veszélyes
3. a demokrácia nem mindenre megoldás, van amikor szakértőknek kell dönteni és nem a manipulálható nagyközönségnek

Varga Kata 2007.06.19. 21:09:43

Mindíg is szerettem bővíteni az ismereteimet. De ha mindezt,közérthető formában tehetem meg,különösen. Ezentúl naponta böngészem majd ezeket az oldalakt. Köszönöm: Kata

Rigor 2007.11.15. 22:25:38

go2go: "a keringési rendszerre - szív és erek, bizonyítottan káros. " - helyett ez is egy városi legenda csak:)

bővebben a sómítoszról:
www.tenyek-tevhitek.hu/somitosz.htm

Ja egyébként az igazán finom majonéz házilag készül, és kb kevesebb idő alatt míg megtalálom a polcát (lemértem, kb 2 perc alatt megcsinálom robotgéppel), viszont töredék költséggel.

két tojás sárgájába teszek egy kis kanál mustárt, némi sót (kb mokkáskanál), aztán elkezdem beledolgozni a kb 2dl olajat a robotgéppel (függőlegesen tartva, amikor csurgatom az olajat alacsonyabb fokozaton - így nem fröcsköl ki a tálból ) - a végén pedig 3cl fehérborecetben feloldott 3 édesítőt (nem félek az aszpartamtól:P) keverek hozzá illetve egy mokkáskanál vizet.

(a cikk írójának) 2008.01.08. 13:24:30

Nézd a citromsav egészéges anyag, de a benzol viszont súlyos méreg, beépül a DNS-be rákkeltő, a sejtek elöregedést ozza - méreg. Semmilyen élelmiszerbe illetve, testáploási szerbe nem szabadna beletenni tartósítónak. Hivatalosan nem is teszik, de nátrium-benzoát szinte mindegyik majonézben van, namármost ha ez az anyag citromsavval (hidrogén citráttal), vagy aszkorbinsavval (C-vitaminnal) meg még néhány más anyaggal, ha érintkezik, benzol szabadul fel. Magyarán ha csinálsz majonézt és annyi citromsavat teszel bele, hogy a nyelved is osszehúzod csak egészségesebb leszel, de ha ehhez nátrium-benoátot is teszel, az már nem citromsav és nem majonéz, hanem benol szennyezést tartalmazó rákkeltő anyag. Tehát a citromsav nemhogy nem rákkeltő, hanem egészdéges, de ha majonézbe találkozunk benne, az már valóban rákkeltő elegy, de abban igazad van, hogy nem a citromsav a hibás, de abban nincs, hogy nem kell odafigyelni mit eszünk, a nátrium-benzoátból, illetve kálium-szorbátból méreg szabadul fel, ha olyan létfontosságu anyaggal érintkezik mint a citromsav, vagy a C-vitamin. Tehát a nátrium-benzoátot kell száműzni, meg a kálium-szorbátot - ennek nem kéne legyen a majonzézben. A citromsav egészséges, de a benzol, ami a nátrium-bezoátból a citromsav hatására felszabadul belőle - nagyon nem az.

(a cikk írójának) 2008.01.08. 13:29:42

elírtam egy helyen javítás, azt írtam citromsavval meg néhaány más anyaggal - ez félreérthető - a citromsav önmagában elég a benzol felszabaduláshoz ha nátrium-bezoáttal érintkezik, meg a C-vitamin is önmagában elég, de van még sok más szerves sav is ami bontja bezoátot - így már helyes, tehát elégg hozzá önmagában is, csak még néhány más anyag is bontja ezt a kötést - így már helyes, nem félreérthető

(a cikk írójának) 2008.01.08. 13:38:27

Még annyit elírtam, hogy a kálium-szorbát annyira nem káros, nem mérgező csak a sok káliumtól a nátrium-kálium egyensúly borulhat fel, dehát az ember eszik nátrium sót is eleget, ezzel nincs így baj, a gond csak a nátrium-benzoáttal van, de hát az etil alkohol is káros és öregít, mégis sokan isszák, de a legjobb ha az ember kerül a nátrium-benzoátot, alkoholfogyasztást, na meg a parfümöket is, mert ez mindegyik testidegen anyag a nátrium kivételével.

(a cikk írójának) 2008.01.08. 13:43:07

Még azt elírtam, hogy a kálium-szorbát nem annyira káros, mondjuk a túlzásba vitt kálium felboríthatja a nátrium-kálium egyensúlyt, dehát eszünk sót is eleget, tehát ezzel nincs gond, káros pédául az alkohol is, meg a nátrium-benzoát, meg a parfümök is, ez mindegyik testidegen anyag a nátrium kivételével.

folytatás 2008.01.08. 13:44:11

Még azt elírtam, hogy a kálium-szorbát nem annyira káros, mondjuk a túlzásba vitt kálium felboríthatja a nátrium-kálium egyensúlyt, dehát eszünk sót is eleget, tehát ezzel nincs gond, káros pédául az alkohol is, meg a nátrium-benzoát, meg a parfümök is, ez mindegyik testidegen anyag a nátrium kivételével.

folytatás 2008.01.08. 13:57:06

kálium-szorbát

Napi fogyasztható mennyiség:
Maximum 25 mg testsúly kilógrammonként.

Mellékhatások:
Nem ismertek az alkalmazott koncentrációk mellett. Csak nagyon kevés emberben vált ki allergia-szerű reakciót.

Néhány penészfaj (például a
Trichoderma és a
Penicillium törzsek)
valamint egyes élesztő fajok le
tudják bontani a szorbinsavat (dekarboxiláció), így transz-1,3-pentadiént előállítva. Ez az
anyag adja a kerozin és a petróleum jellegzetes szagát. Más
alternatí lebontási folyamat következtében 4-hexenol és 4-hexenoic sav keletkezhet.

- 2008.01.08. 14:00:19

Ennyit találtam a kálium-szorbátról, a nátrium-benzoáthoz képest talán kevesbé ártalmas.

Silberleitner Péter 2016.06.17. 06:22:56

A só kell az embernek is! Só nélkül nincs élet,de egyáltalán nem mindegy milyen só! A üzletekben sajnos az ipari sót árulják! Az pedig mivel 600 fokra felhevítik holt anyag és kárt okoz a szervezetben! Nagyobb mennyiségben ezért méreg! Ezzel szemben az őstengeri só,mint a himalájai vagy a parajdi só rendben tartja a szervezetünket és még egészségesen is tart! Ha ezeket fogyasztjuk nincs pl. vérnyomás probléma! Lásd. Dr Fajcsák Zsu "sódoktornő" videóját a you tube n.

Szilágyi András 2016.06.17. 12:38:29

@Silberleitner Péter: Ez így szamárság. A himalájai vagy a parajdi só is holt anyag. A vérnyomásra pedig ugyanolyan a hatásuk, mint bármelyik másik sónak.

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása