Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Bolondos cikkcímekkel az áltudományért

Nyilván nem egyedül bosszankodom azon, hogy az újságok szerzői, szerkesztői lelkesen kreálnak olyan címeket, amelyeknek semmi közük nincs a közölt cikkhez. Gondos tanulmányt lehetne írni ennek üzletileg hasznos és intellektuálisan káros hatásáról, de most uborkaszezon van, a nyár utolsó napjai, tehát vegyük lazábbra!

Halott már Ön az aromaterápiáról? Ez egy, az alternatív medicina körébe tartozó, igen kevéssé pontosan meghatározott gyógymód. Elve szerint a növények illóolajainak használatával sokféle betegség, káros egészségügyi állapot kezelhető. Természetesen ez egy komplex terület, mivel a növények aromás kivonatainak ténylegesen lehetnek biológiai hatásai. Ezen kívül néhányuk csak egyszerűen kellemes illatú, és használatuk hozzájárul a jó közérzethez. Aztán persze sok közülük kifejezetten rossz szagú, sőt akár mérgező.

Tehát nehéz megítélni az aromaterápiát, de az elég valószínűnek tűnik, hogy amire azt – alternatív – gyógyászati körökben használják, az jórészt bizonyítatlan – ezért is nem része a konvencionális gyógyításnak.

Két hete megjelent egy cikk a BBC Earth Newsban: Blue tits embrace 'aromatherapy'. Néhány napon belül Aromaterápiát alkalmaz a kékcinke címmel már több helyen magyarul is megjelent.  Az eredeti kutatás cikkei természetesen nem említik az aromaterápia kifejezést, mivel annak, hogy a korzikai cinkék előszeretettel alkalmaznak aromás illatú ágacskákat a fészeképítéshez, alig-alig van köze az alternatív medicina aromaterápia fogalmához, módszeréhez. Valószínű, hogy ezek az illóolajok segítenek távoltartani a férgeket és egyéb kórokozókat a fészekből, a fiókák tollazatából. Az eredeti cikkek:

Mennerat, A., Mirleau, P., Blondel, J., Perret, P., Lambrechts, M.M. and Heeb, P. 2009. Aromatic plants in nests of the blue tit Cyanistes caeruleus protect chicks from bacteria. Oecologia (in press)

Mennerat, A., Perret, P. & Lambrechts, M.M. 2009. Local individual preferences for nesting materials in a passerine bird. PLoS ONE 4(4) e5104.

Figyeljük meg, hogy a magyar híradások címében már az idézőjelek is eltűnnek az „aromaterápia” kifejezés körül. Így terjeszti a tévhitet a média, hogy az aromaterápia egy tudományos fogalom, tudományos gyógymód.

Az aromaterápia, mint alternatív gyógyászati mód kritikájáról a Quackwatch weboldalon olvashatunk:

Stephen Barret, MD: Aromatherapy – Making dollars out of cents

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr461341238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ment_a_lista 2009.08.31. 08:18:47

"Valószínű, hogy ezek az illóolajok segítenek távoltartani a férgeket és egyéb kórokozókat a fészekből, a fiókák tollazatából."

Igen, az illóolajoknak erős antimikrobiális hatásuk van. Pld.:

Antimicrobial activity of essential oils from plants against selected pathogenic and saprophytic microorganisms.
J Food Prot. 2001 Jul;64(7):1019-24

Effect of oregano (Origanum vulgare L.) and thyme (Thymus vulgaris L.) essential oils on Trypanosoma cruzi (Protozoa: Kinetoplastida) growth and ultrastructure.
Parasitol Res. 2007 Mar;100(4):783-90. Epub 2006 Oct 6

Inhibitory effects of spice essential oils on the growth of Bacillus species
J Med Food. 2006 Fall;9(3):418-21

Inhibitory effects of some spice and herb extracts against Arcobacter butzleri, A. cryaerophilus, and A. skirrowii
Curr Microbiol. 2006 Nov;53(5):435-9. Epub 2006 Sep 12

Ismert, hogy a kakukkfű fő hatóanyaga erős antibakteriális hatással rendelkezik.
en.wikipedia.org/wiki/Thymol

Nagy hiba, hogy a köznapi újságírásban a tudományos háttér erősen elferdített változatban jelenik meg. Óriási a felelőssége az újságíróknak, hogy adják át a tudományos tartalmat, hiszen a "hétköznapi emberek" nem fognak szakirodalomban utánanézni a leírt dolgok valósághűségének.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2009.08.31. 08:39:12

@ment_a_lista: "Óriási a felelőssége az újságíróknak..." - mert te (mondjuk) a Blikk újságírójára bíznád azt, hogy megtanítsa a népnek, mi az az aromaterápia vagy a többszálú programozás? Ugyan, kérlek.

OkoskaTo:rp 2009.08.31. 09:10:12

Csak a magyar fordítással van gond. A cikk címe lehetett volna leiterjakabosan az is, hogy "A kék csöcsök magukévá teszik az aromaterápiát". :o) A szex úgyis hoz még pár százaléknyi kattintást.

Izomor Lánya 2009.08.31. 09:28:02

"Valószínű, hogy ezek az illóolajok segítenek távoltartani a férgeket és egyéb kórokozókat a fészekből, a fiókák tollazatából."

És akkor mi is a baj? hozzátéve ment_a_lista referenciáit, akkor arról beszélünk, hogy értelmezhető dolog az "aromaterápia", és a kék cinkék ezt valóban alkalmazzák.

Az valós probléma, hogy hogyan lehet "népszerű újságírásban" eladni bármit is anélkül, hogy elnagyolódjon a tartalom. Persze erre a minapi "lefényképeztek egy molekulát" cím is jó példa.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.08.31. 09:29:22

@OkoskaTo:rp:

az indexből én ki is nézem, hogy Jakab napján a külföldi hírek címeit így fordítják majd :-)))) a blikk szerkesztőinek nincs ekkora fantáziája.

Serio (törölt) 2009.08.31. 09:47:14

Na azért... XD

Bár a felvetéssel egyetértek, rühellem az áltudományos, bután megfogalmazott cikkcímeket, de ez kivételesen nem olyan durva mint azt megpróbálod beállítani.

Ha a cikk címe az lenne, hogy "asztalt táncoltat a kékcinke", akkor a spiritizmus tudományos piedesztálra emelését kifogásolnád?! Ettól a címtől miért válna az aromaterápia az orvostudomány részévé bárki szemében? A kékcinke tán elismer kutatóorvos?

Különben meg szerintem jogos a szó használata a címben, idézőjellel vagy anélkül. Az aromaterápia ugyanis természetes nyelvi szóként mára nem elsősorban az alternatív gyógyászati diszciplínát jelenti, hanem azt, hogy különféle illatokkal tesz az ember a közérzete javításáért. Aromaterápiás szappan, tusfürdő, szúnyogirtó... Ez mind csak azt jelenti, hogy az említett termékek valamilyen növényi illatanyag-kivonatot tartalmaznak. Az ember "aromaterápiás" illóolajat önt a szaunára, magyarul izzad kicsit a narancs-, vagy mentaillatban, és jobban érzi magát tőle, adott esetben bőrgyógyászatilag is igazolt módon jót tesz a bőrének.

Szóval nem kell mindenütt boszorkányokat látni, mert az nevetséges és kicsinyes. Következőre az jön, hogy ki fogsz kelni a szilveszteri szerencsemalac ellen, mert az a babonaságot népszerűsíti.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.08.31. 19:52:22

"Blue tits embrace 'aromatherapy'."
Amikor olvastam, nagyot néztem. Valahogy egész másra asszociáltam, de látom, hogy ezzel nem vagyok egyedül :)

Ettől egyébként én is falra mászom. Itt van pl. a mai napi gyöngyszem:
index.hu/tudomany/kornyezet/2009/08/31/gyilkos_alga_tamadta_meg_a_francia_tengerpartot/
Hogy gyilkol az alga? Megdöglik és a bomlásterméke mérgező. Gondolom, ha én meg torkán akadok egy pitbullnak, akkor állatkínzó vagyok...

Nebameg 2009.08.31. 20:10:37

Lehet, h a túlfeszített idegeit, vagy a depresszióját kúrálja az illóolajokkal:))))))) És közben a mai rohanó világot emlegeti a fiókáknak...

gitáros 2009.09.01. 00:54:41

@Lord_Valdez: persze, a bús csöcsök magukhoz ölelik az aromaterápiát...

Izomor Lánya 2009.09.01. 09:19:08

Ha már a bolondos és félrevezető címeket pécézzük ki, a fent említett "lefényképeztek egy molekulát" mellé javaslom még a szintén minapi "A házasság véd a rák ellen" címet. Ezek sokkal súlyosabb torzítások, mint az itt cikizett cím.

ezobiooko · http://ezobiooko.blog.hu 2009.09.01. 12:59:37

Ha van kedvetek, lehet csinálni egy gyűjteményt:

[a cikk értelmes címe]
{Amiről szól...}

ezobiooko · http://ezobiooko.blog.hu 2009.09.01. 13:00:36

mmmhh
tehát a
"Cikk bulvár megaturbó címe"
...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.09.01. 19:29:47

@gitáros:
Nem is tűnt túl értelmesnek :)

@ezobiooko:
Szerintem szórakoztató lenne. Anyag van hozzá az biztos.

Bobby Newmark 2009.09.02. 10:27:40

@ezobiooko: Őszintén nem teljesen értem, hogy ennek mi értelme...

Alapvetően úgy néz ki egy bulvárcikk, hogy van egy címe, és alatta, amiről szól. Ha gyűjtés kell belőle, akkor ott a Blikk. :P

ezobiooko · http://ezobiooko.blog.hu 2009.09.02. 11:21:44

@Bobby Newmark:

Értelme? Hogy jól szórakozzunk...

Pl. (Élve a Index/Tudomány rovatból Stöckler példájával):

Bulvárcím: Minotauruszt klónoztak Braziliában
Eredeti cím: Feltérképezték az ember és a szarvasmarha közös génjeit

vagy valami ilyesmi....

Merlin 1 2009.09.02. 13:48:10

Természetesen az eladhatóság miatt csinálják . Végső soron valahol megértem. Akkora a konkurencia harc. Az első öt sorból általában ki szokott ez derülni. Nem kell elolvasni!

Tom Benko 2009.09.02. 19:28:20

Érdekes dolog ez a bulvár.
OFF
Szigorúan monoton nyomja le a böngészőmet ez a bejegyzés. Időnként másik is, de ide hogy be tudjak nézni, másikat is kellett feldobnom.
ON

2009.09.03. 16:55:36

@ern0: Persze, semmit nem bíznék egyik újságíróra se.
De attól még ők ott pucsítanak a placcon, és rombolják az ízlést, és a nyelvet...(tisztelet az egyre kevesebb kivételnek)

Cheradenine Zakalwe (törölt) 2009.09.07. 12:45:30

Bár itt nem a címmel van gond, felhívnám a figyelmet a hülyeségre az index cikkben:

index.hu/tudomany/2009/09/06/egeszsegre_artalmas_a_kompakt_fenycso/

A fény különleges kék tartalma akár stresszreakciókhoz és alvászavarokhoz is vezethet, mivel gátolja a melatonin nevű hormon termelődését. A melatonin felelős az alvásért az emberi szervezetben. A hagyományos égők fényének spektruma ezzel szemben megegyezik a napfényével, így nem okoz alvászavart.

A kompakt fénycsövek éppen a több kék hullámhosszú fény miatt hasonlítanak jobban a napfényre. A melatonin termelődés gátlásához 485 nm hullámhosszú fény kell.

A cikk úgy állítja be, mintha a hagyományos izzó és a napfény nem gátolja a melatonin termelődését, pedig valójában az utóbbi gátolja, és a cirkadián ritmus kialakításában ennek szerepe is van.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.09.08. 07:13:14

@Cheradenine Zakalwe:
Az említett cikk sok súlyos tévedéssel (vagy inkább baromsággal) van tele, abban viszont igaza van, hogy a kék tartalom fokozza az éberséget és ez stresszt okoz. Azt meg nem említi, hogy csak a hülye (meg mondjuk a hüllőtenyésztő) vásárol 6500K fénycsövet. Ha vesz egy 3000K-es csövet, ott nincs ilyen gond.

qbr 2009.09.12. 21:44:17

@Cheradenine Zakalwe:
Viszont azt is vedd figyelembe, hogy a nap nappal világít, amikor az a jó, ha nem termelődik melatonin, villanyt meg éjszaka gyújtunk, amikor azért egy átlagos családnál nem jó a melatonin-gátlás.
Nem mondom, autóvezetésnél, éjszakai munkahelyeknél jól jön a melatonin-gátlás, de esti olvasáshoz kevésbé.

kókuszosvarázs · http://www.pallas70.hu/marketing-kepzes.php 2009.10.22. 10:09:07

A félrefordítás tipikus eset. Pontosabban a fordító azt hall ki egy mások számára értelmetlen szövegből, amit csak akar.

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása