Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Pálmalevelezők klubja

Ezt olvashatjuk egy egyre népszerűbb vállalkozás honlapján:

„Évezredek óta őrzik őket titkos könyvtárakban valahol Indiában...Világszerte 110 millió ma élő, akár teljesen átlagos emberről szólnak....átlagos... Legalábbis eddig ezt gondolhatták...
162 ezer ma élő magyar ember életéről is vannak lejegyzett pontos kéziratok, amelyek egyértelműen leírják életünk célját, küldetésünket, emberi kapcsolataink, anyagi jólétünk, egészségünk, problémáink minőségét, okát, megoldását, és még rengeteg részletet eseményekkel, nevekkel, dátumokkal. Az egyik rólad szólhat. Hogy hol van? Ebben segítünk: hogy megtaláld a saját pálmaleveled !
Az ősi pálmalevelek rólunk szólnak!”

Ez elég mellbevágó... Egy régi szkeptikus irányelv szerint minél meglepőbb egy állítás, annál körültekintőbb igazolást igényel. Hát akkor rajta, lássuk elsőként, hogyan is jellemzi magát a vállalkozás:

„Az Indiai Pálmalevél-kéziratok Kutatószövetsége azzal a céllal jött létre, hogy eljuttassa mind a 110 millió pálmalevelet azokhoz az emberekhez, akikrõl íródtak, bárhol is éljenek a világban. Megkeresi mindenki pálmalevelét, és összeköti az embereket, mindazokkal a hiteles pálmalevél olvasókkal, akik jelenleg aktívak, s várják, hogy segíthessenek.”

Ilyenkor nem árt azzal kezdeni a kutakodást, hogy az ember beüti a keresőbe a hivatkozott szervezet nevét. A Google eredménye szerint a szervezetet csak és kizárólag magyar nyelvterületen ismerik, ami eléggé furcsa egy címerében „India, International” szavakat, vezetőként pedig „Kulturális Nagykövetet” feltüntető, angol nevű szervezetnél. A társaság tehát csak hazánkban működik, mégpedig eléggé nagy hírveréssel, mert a kereskedelmi tévék több riportot készítettek róluk, valamint a közszolgálati televízió is felfigyelt rájuk, de van saját Youtube csatornájuk is.

Ezekben a riportokban ill. tudósításokban a következők hangzanak el:

  • A könyvtárak létét az Unesco is elismeri.
  • 800 évente átmásolják a leveleket, hogy megóvják az enyészettől.
  • Titkos helyeken őrzik a leveleket, több mint 200 könyvtárban.
  • Bemegy az ember a könyvtárba, és fél óra beazonosítás után megkapja a levelét.
  • 50 év múlva már senkinek sem lesz ilyen levele.
  • 162 000 (vagy 161 000, egy videóban pedig 136 000 magyarnak van pálmalevele)
  • A levelek létezésében és eredetiségében különböző mértékben, de olyan személyek hisznek, mint Joshi Bharat (de csak kicsit), Laár András, vagy Sebestyén Balázs (ő aztán nagyon), pedig még Kövesi Péter „ezotanító” is kifejezetten kétli, hogy valódi lenne a pálmalevél-sztori.

A vállalkozás honlapján erről értesülünk:

„...kb. 110 millió ma élő embernek van pálmalevele, melyek mintegy 200 titkos könyvtárban helyezkednek el India szerte, tehát rendkívül összetett a feladat. A találati arány átlagosan 98%, azaz 100 emberből 98 embernek van rá esélye, hogy megtalálja a pálmalevelét, mivel általában azok az emberek érzik, hogy kerestetniük érdemes, akiknek valóban van egy, vagy ritkább esetben akár több pálmalevelük is. Magyarországon mintegy 162 ezer embernek létezik pálmalevele.

Ez máris ellentmondások sorozatát jelenti a riporthoz képest, de haladjunk sorban. Lássuk, mit ír a Wikipedia: itt sajnos egy szó sincs ezekről a könyvtárakról vagy a sorselemzésekről, de tényleg hivatkoznak bizonyos Unesco-tevékenységre.

Azonban ha felkeressük az Unesco honlapját, ott nyomát sem találjuk a Kutatószövetség állításainak. Itt ez áll (magyar fordításban):

„Ezeknek a pálmaleveleknek a száma tízezres nagyságrendűre tehető. (...) Ha nem bántják ezeket a pálmalevél-kéziratokat, 300-400 évig is megmaradnak a trópusi klímában, de ezt követően az új gazda írnokokat fogad fel, hogy a kincseket érő dokumentumokat frissen kikészített pálmalevelekre átmásolják. Milyen tudásanyag található ebben a szétszórt adatanyagban? Célzott felméréseink szerint ezek kisebb terjedelmű, helyi népköltészeti alkotások – melyek önmagukban is becses néprajzi és történelmi adatok.”

Egy másik, hivatalosnak tekinthető honlapon ezt olvashatjuk: „A rendelkezésre álló anyag kb. 30-40%-a hagyományos orvoslással foglalkozik. Mivel szerves anyagról van szó, a pálmalevél-kéziratok idővel foszlásnak indulnak és könnyen szétesnek”.

Nos, ezek megmentésére indított programot az Unesco, vagyis valóban elismeri ezeknek a pálmaleveleknek a létét, de hogy azokon 110 millió (ebből 162 ezer magyar!) embernek a sorsa lenne leírva – erről szó sincs! A tévériportban tehát van egy igaz állítás (az Unesco elismeri, hogy léteznek pálmalevelek, és őrzi őket), és egy elhallgatás (nem az van a pálmaleveleken, amit a vállalkozás vezetője állít), mely összességében mégis hazugság. Ha viszont – az ott elhangzott állítás szerint – 800 évente másolják át a leveleket, azokon már nincs is mit olvasni...

Azt halljuk a beszélgetésben, hogy titkos helyeken őrzik a leveleket. Ehhez képest furcsa, hogy az érdeklődő bemegy az egyik könyvtárba (hogy találja meg, ha titkos?), és fél óra beazonosítás után mégis kiadják neki a saját pálmalevelét, bizonyára attól függetlenül, hogy a 200 könyvtárból éppen melyikbe tért be…

Pálmalevél feladó és címzett nélkül

De hogyan történik a beazonosítás a vállalkozó szerint? Ezt olvashatjuk a honlapon:

„A pálmalevelek beazonosítása ujjlenyomat alapján történik. Ezért szükséges vennünk egy ujjlenyomatot öntől. Az ujjlenyomata nem szerepel a pálmalevélen, hiszen amikor készült, Ön még nem is élt, azonban a kód, amely betűkkel és számokkal kifejezhető az ujjlenyomat alapján, az szerepel a pálmalevélen, s a könyvtárakban ezen kód alapján keresik a leveleket... A hölgyeknek a bal hüvelykujj lenyomatára, az uraknak a jobb hüvelykujj lenyomatára van szükség a kereséshez. A másik kezünkön a hüvelykujj lenyomata folyamatosan változik.”

És ezt tudják a világ rendőrségein? Innentől kezdve minden olyan bűnügyi per, melyben az adott kézről származó hüvelykujj lenyomata bizonyítékként szerepelt, megtámadható! Őszintén szólva nekünk sehol nem sikerült erre a „bal-jobb hüvelykujj” anomáliára rábukkanni (pláne nemek szerinti eltérő módra) de mentségül hoznánk fel, hogy ebben minden nyomozóhatóság a sorstársam, és az összes Helyszínelők-évad tüzetes átnézése se segített.

Ha, mint mondják, megvan a kód, így a levél is, erre számíthatunk:

„A beazonosításra váró pálmalevélkötegben átlag 20–80 pálmalevél található. Ezekből valamelyik már valószínűleg az Ön pálmalevele! Életnagyságban vetítjük ki a pálmalevél olvasót Ön elé, aki a levelek tartalmából olvas fel. Önnek igennel, vagy nemmel kell közben jelezni, hogy életében szerepelt-e ilyen esemény, vagy sem. Konkrét nevek, időpontok, események hangzanak el, amelyek alapján egyértelműen kiderül, hogy a kötegben szereplő levelekből melyik az Öné. A kötegben szereplő többi levél tulajdonosainak sorsa, tulajdonságai és életkörülményei meglepően hasonlíthatnak az Önéhez (akár események, időpontok és nevek is egyezhetnek).”

Figyelemreméltó, hogy a világ minden táján problémamentesen egyéni azonosítóként használható ujjlenyomat a pálmaleveles könyvtárakban megbolondul, és hirtelen csak 40–60 fős csoportokat (pálmalevélkötegeket) lehet vele beazonosítani, amelyekből újabb, személyes jellegű kérdések alapján dől el, hogy melyik levélköteg a keresőé.

Az is érdekes lehet egyébként, hogyan fejezik ki betűkkel és számokkal az ujjlenyomatot ott, a titkos indiai könyvárakban, ezek alapján hogyan találják meg a sok titkos (!) könyvtár közül a megfelelőt, és a minden titkos könyvárban felhalmozott több százezer társa között az érdeklődő saját és egyedi pálmalevelét! Vagy ezek a foszlott, 800 éve átmásolt, alig olvasható műalkotások már eleve betűk és számok alapján lettek rendszerezve?  Nos, minden nagyrabecsülésünk a több ezer éves indiai kultúráé, de ilyen kombinatorikai teljesítményről még egyetlen kutató sem számolt be.

Képzeljük el, mi történne, ha olyan pálmalevél kerülne elő, mely már nem is olvasható, annyira foszlott állapotban van.

De nem, az írás minden esetben kifogástalanul böngészhető... Hát nem csodálatos ez?

Az sem teljesen világos, hogy ha képesek meg sem született emberek ujjlenyomatát évezredekkel korábbról látni, a rokonaik nevével együtt, akkor a lakcímüket miért nem látják? Pedig mennyivel könnyebb lenne annak alapján lefordítani és postázni, mint állandóan keresgélni. Persze sokfelé lakik az ember élete folyamán, de a szövetség egyik alkalmazottja szerint a pálmaleveleken még a felolvasás dátuma is megtalálható. Ha ez tényleg így van, akkor ennek alapján tényleg egyszerű lenne előkészíteni az aznap felolvasandó iratokat, így egyre érthetetlenebb, hogy minek köszönhető ez az elhúzódó keresgélés.

Nadi asztrológia, fedőneve: „Pálmalevél”

A témának van kutatható eredete, de ez sem teszi meggyőzőbbé a dolgot. A Wikipedián is olvashatunk a Nadi asztrológiáról, amit próbálnak a nyugaton is ismert asztrológia ősi (és hatékony!) formájaként leírni, de ugyanúgy nem állják ki a tudományos ellenőrzés próbáját, mint tetszőleges női magazin horoszkóp melléklete, vagy bármely (akár bizonyos körökben elismert) horoszkópgyáros.

Külön érdekesség, hogy Oszter Tamás már sikeresen becsempészte magát az idézett Wikipedia-oldalra, mint a Nadi asztrológia „Nyugati Nagykövete”.

Persze az is elképzelhető, hogy Gyurcsok Józsefnek is van egy nagykövete Indiában, és valamiféle ezoterikus csereüzlet folytán érkezett meg hozzánk Oszter Tamás...

Pedig nagyon nem új dolog, amit Oszter Tamás Magyarországon művel, hiszen az interneten már korábban is elérhetőek voltak olyan honlapok, amelyeken keresztül hozzá lehet jutni az érdeklődőknek „pálmaleveleikhez”. Ezeken a oldalakon – szintén a bal, illetve jobb hüvelykujj lenyomatát, akár szkennelve elküldve – már 67 dollárért (vagy jóval többért) hozzájuthatunk egy 10000% eredeti-autentikus-szentemberes angolra fordított levélhez, vagy annak felolvasásához, esetleg maxi-cédéjéhez.

Az viszont jól látszik, hogy itt sem elég nekik az ujjlenyomat, hanem majdhogynem életrajzi szinten kifaggatják a jelentkezőt, a hitelességük pedig épp annyira kétséges, mint hazai mutációjuk esetében.

Az oldalakról talán csak egyetlen – több helyen is felbukkanó – szkeptikus csemegét idéznék:

Mindenki hüvelykujjlenyomata egyedi. Ez tartalmazná a karmáid DNS-ét?

A magyar honlapon személyes beszámolókra bukkanhatunk (akár a külföldieken), de a keresztnévvel azonosított szerzőjű történetekre általában akad józanabb válasz is, mint a csoda. Őket azonban mind meggyőzte a kaland, sőt, mintha „előző életük” egy-egy epizódja is újra kísértene:

„Saci: Ami viszont régen a pálmalevelüket keresőket ért nehézség, fájdalom, szenvedés, egy kicsit nekem is jutott. December közepén kezdtem el kerestetni, és dec. 27-én  megsérült a vállam 5 hónapig volt minden… Remélem elhiszitek, hogy nem tudtam, hogy régen a keresők sokat szenvedtek!”

De bőségesen található az interneten olyan honlap vagy személyes vallomás is, ami nem támasztja alá a pálmalevelekkel kapcsolatos ezoterikus állításokat. Ahogy a világ kezdi megismerni ennek a vállalkozásnak a lényegét, úgy sokasodnak azok a vélemények, hogy csalásról van szó, vagy itt például:

„Az utóbbi években sok kritika érte a Nadi asztrológiát, melyek szerint az nem más, mint áltudomány, csalás. A jósokat azzal vádolják, hogy tetemes mennyiségű pénzt csalnak ki az ügyfeleiktől. Semmifajta tudományos vizsgálatot vagy kutatást nem végeztek ezen a téren.”

A személyesebb – és némileg trágárabb – leírások kedvelőinek pedig ezt ajánlanám:

Ez a Naadi izé, barátaim és saját tapasztalataim alapján, Siva Urunk nevében elkövetett legnagyobb csalás. Imádkozom, hogy hamarosan feldugja nekik az Ő szigonyát.

Mutasd a személyidet, megmondom, hogy hívnak

De gondolkozzunk el azon, hogy mégis milyen adatokat kérnének el az érdeklődőktől, ha tényleg csak az ujjlenyomatra lenne szükségük a pálmalevél azonosításához.

Nyilvánvalóan nem kellene az illető neve, email- és lakcíme, telefonszáma és ajánlója kódja, pedig ezeket már az előzetes regisztrációkor mind elkérik, de még ez sem elég, mert hamarosan kap tőlük az egyszeri pálmakereső egy választ, miszerint:

„Az interneten történt előregisztráció még nem elegendő a keresés megkezdéséhez, mert nem rendelkezünk minden szükséges információval. Ezért hamarosan megkeressük Önt telefonon, és a részletek megbeszélése után valamelyik megyei központunkban személyes találkozóra kerül sor. Ekkor kitöltjük Önnel a keresés elindításához szükséges adatlapot, elkérjük a születési dátumát és ujjlenyomatot veszünk (hölgyek esetében a bal, férfiak esetében a jobb hüvelykujj lenyomatát). Ezt az adatlapot juttatjuk el Indiába, a pálmalevél-kereső szent emberekhez, akik azonnal elkezdik a kutatást, hogy mihamarabb megtaláljuk az Ön pálmalevelét!”

Hoppá! Szóval még el is beszélgetnének velünk! A személyes adatainkon túl így már sok minden egyebet is tudni fognak rólunk! És egyáltalán nem kapkodják el az adatgyűjtést, mert a folyamat végigviteléhez a következő menetrendet ígérik a titkos könyvtárak egyikében megbúvó pálmalevelünk megtalálásáig:

„Ha az adatlapját személyesen kitölti nálunk
2010. január 14-ig: 1–3 hónap
2010. január 30-ig: 3–6 hónap
2010. február hónapban: kb. 6 hónap
2010. március hónaptól: 6–12 hónap
2010. májustól: több mint egy év”

Komolyan gondolja bárki, hogy ennyi adatot ismerve – az Iwiw és Facebook korában – nem lehet kideríteni valakiről több hónap alatt, hogy hogyan hívják az anyját, lánya udvarlóját, vagy akár a volt férjét? Természetesen a jósnők ősi technikája is prímán használható, miszerint akit elvisz egy barátnője a pálmalevél-szakkörbe, az azt hiszi, hogy ott semmit sem tudnak róla, közben pedig épp a barátnő révén már konkrét életrajzi vagy egyéb, a levél megírásakor/felolvasásakor hasznos adatokkal is rendelkezhet a „Központ”. Az ajánlónak pedig saját kódja van, amit fel kell tüntetni a regisztrációkor…

Ehhez képest az egyik tévériportban látható érdeklődő már attól is elalél, hogy a „szent ember” a képernyő másik oldalán milyen szépen ejti ki a saját családnevét!

(Viszont máskor a „Gyöngyi”-t nem fonetikusan ejtik, hanem gjiongji-nak, mintha a bölcsek nem tudták volna eldönteni, hogy a leírt vagy kimondott nevet látják-e…)

Ráadásul a keresési határidők teljesen indokolatlan elnyúlása alapján akár azt is feltételezhetnénk, hogy 2010 májusától a “kutatószövetség” szépen felszámolja majd önmagát, hiszen a pálmalevelek iránti kérdésekre nyugodtan mondhatják majd, hogy a több, mint egy évig tartó keresésnek sajnos nincs végső határideje, akinek pedig pénze van a dologban, várjon az idők végezetéig.

Az már csak hab a tortán, hogy minden egyes felolvasással kevesebb pálmalevelet kell nyilvántartani, tehát nemhogy nőnie, hanem egyenesen csökkennie kellene a keresésre fordított időnek.

A hivatalos (Unesco-) adatok szerint nagyságrendileg több tízezer pálmalevél létezik. Ebből 110 millió ma élő emberhez rendelnek egyet-egyet, sőt néha többet is. És hányan éltek már a minket megelőző generációkban? Az egyik videóban XVIII. századi levéltulajdonosokat is említenek, akkor vajon mekkora lehetett az eredeti mennyisége az összes pálmalevélnek?

De maradjunk egy pillanatig a 110 millió pálmalevélnél. Ezeket a Központ állításai szerint kb. 75 „Maharishi” (magyarul kb. nagy bölcs) vetette pálmára.

Tegyük fel, hogy ez a 75 bölcs 75 éven át csak és kizárólag pálmalevélírással foglalkozik napi 16 órát. Ebben az esetben az összes levélre van 32 850 000 munkaórájuk, ami kevesebb, mint az állítólag aktuálisan kézbesítendő levelek harmada. És amelyeknek csak a felolvasása is átlagosan fél óráig tart… És ezek között még nem szerepelnek azok a levelek, amelyeket szerintük az Unesco őriz…)

Teher alatt nő a számla

Ami az ügyfelek anyagi terheit illeti, a hazai díjszabás ez:

„A kutatási díj hozzájárulás 16 000 forint napi árfolyamtól függően (4000 Indiai Rúpia), amelyet akkor szükséges fizetni, amikor személyesen felkeres minket, hogy ujjlenyomatával, valamint aláírásával ellássa az adatlapját.

A beazonosítás és felolvasás összes költsége 29 000 Ft napi árfolyamtól függően (7500 Indiai Rúpia), amely tartalmazza a pálmalevél olvasó, a két tolmács, és a hangfelvétel díját a két alkalomra kivetítve összesen,bármelyik magyarországi központunkban.

Amennyiben bárkinek nehézséget okoz a díjak egyösszegben való kifizetése, lehetősége van a díjakat részletekben fizetni havi előtörlesztésben, kamatmentesen) a következő módon:

Első részlet: az adatlap aláirásával egyidejüleg 9000 Ft fizetendő a helyszinen. További részletek: 8 x 4500 Ft havonta készpénzben, vagy átutalással.Amennyiben a keresés sikertelen (erre az esély kevesebb, mint 8%), a beazonosítás és felolvasás összegét visszatérítjük.”

Mindebből a szerény összegből – Oszter Tamás szerint – kb. 200 embert mozgat meg a szervezet, akik keresni kezdik a pálmalevelet.

És mégis, az igény óriási lehet, mert ehhez a munkához a vállalkozás alkalmazottakat keres: „Továbbra is rengeteg emberre van szükségünk a feladat megvalósításához: a 110 millió ember leveléhez juttatásához.”

A vállalkozás a fentiek szerint 98%-os biztonsággal számol. Csak gratulálni tudok a kiagyalójának, hiszen így az esetleges vizsgálódásoknak könnyen véget vethet azzal az ürüggyel, hogy a láthatóan kekeckedő személynek pont nem találják meg a levelét.

Érdekes jelenség az is, hogy van olyan tv-jós – aki szintén a pálmalevelek legendáján nyerészkedve – a tévében próbálja meg kártyából megjósolni azt, hogy van-e a (bal)szerencsés betelefonálónak pálmalevele vagy várjon a kereséssel legalább még 3 évet…

A messziről jött nagykövet

„Auralátó és gyógyító, Magyarország első hivatalos aurafotósa. Oszter Tamás Amerikában, a Hippokratész Egészségügyi Intézetben tanult természetgyógyászatot. Korábban táplálkozástudománnyal foglalkozott. Létrehozott egy ételkombinációs táblázatot, és összegyűjtött minden információt arról, hogyan élhetnénk, illetve táplálkozhatnánk egészségesebben. Az egyetemen találkozott az aurát megörökítő készülék feltalálójával, Guy Cogginsszal. Kiderült, hogy mindketten szabad szemmel is látják az aurát. Két és fél hónapot töltött nála, és intenzíven foglalkozni kezdett a témával. Magyarországon 2002 elején kezdett el foglalkozni az aurafényképezéssel. Az aura színeiből, kiterjedéséből, a színek egymáshoz viszonyításából kiolvashatóak a személyiség egyértelmű és rejtett jellemvonásai, összes jó és rossz tulajdonsága, hiányosságok, különleges képességek, és a betegségekre, valamint azok okára is fény derül” – ezt találhatjuk egy olyan klub honlapján, ahol rendszeresen fellép.

Igyekeztünk utánanézni ezeknek az adatoknak. A Hippokratész Egészségügyi Intézetben bizonyára sokat tanulhatott a Nagykövet Úr, de sajnálatos módon az intézmény csak 6, illetve 9 hetes kurzusokat szervez.

A másik állítás egy állítólagos „aurafényképezőgép” feltalálójával való kapcsolatára utal Oszter Tamásnak. Ezt a céghez írt emaillel igyekeztünk tisztázni. A cég válaszából a következők derültek ki: Oszter Tamás valóban kapcsolatban állt velük, mivel egy ideig Kelet-Európában forgalmazta a készülékeiket, de a masinájuk határozottan nem képes betegségek diagnosztizálására, ahogy Guy Coggins se látja az aurát szabad szemmel, és kétlik azt is, hogy Tamás képes lenne erre. Azt is kijelentették, hogy Guy Coggins és Oszter Tamás személyes találkozása is kétséges számukra. Ráadásul a cég honlapján is elérhetőek a termék orvosi felhasználását kategorikusan tagadó kijelentések.

A fentiek ismerete alapján úgy gondoltam, hogy nem lehet azért olyan sok ember, aki erre a szélhámosságra pénzt áldoz.

Legnagyobb meglepetésemre azonban a honlapjuk tanúsága szerint 1295 honfitársunk már megtette.

Pedig már a Szövetség logója is kételyekre adhat okot, de a szervezet ismert legfőbb képviselője sem „piskóta”. A honlapon név szerint egyedül Oszter Tamás „Kulturális Nagykövet” szerepel (a már korábban említett nemzetköziség látszatát keltve).

A nagykövetséget – mint életcélt – pálmalevélben megkapó „tanítót” egy rajongója így jellemezte: „Egy gyógyító emberről beszélünk (Oszter Tamás), aki nem keveset tanult, valamint rengeteg gyógyíthatatlannak (pl. rák, stb.) „hitt” beteget gyógyított meg.”.

Oszter úr korábbi tevékenységét vizsgálva kiderül, hogy a „gyógyítás” mellett auralátóként és aurafotósként működött, „aurafényképezőgépek” forgalmazásával foglalkozott (lásd keretes írásunkat).

Amikor a pálma nem hajt levelet

Egy tagtársunk igyekezett felvenni a kapcsolatot az „Indiai Pálmalevél-kéziratok Kutatószövetségével”, de mivel a lejjebb  látható – fórumon, emailen és személyes közvetítő útján is a címzettekhez eljuttatott – kérdéseire több mint egy hónapja nem kapott értékelhető választ (a Kutatószövetség munkatársának ígérete ellenére), feladta azt a reményét, hogy jelen cikk megjelenése előtt megszólaltathatjuk a Szövetség valamely képviselőjét az ügyben.

  • Pontosan milyen nemzetközi kutatószövetségnek tagjai Önök, és mi az anyaszervezetük elérhetősége?
  • Magyarországi tevékenységüket pontosan milyen formában végzik? (egyesület, nonprofit kft., alapítvány, stb.), és mi ennek a szervezetnek a székhelye?
  • Mit jelent a szervezeten belül a Kulturális Nagyköveti státusz?
  • Az Önökhöz történt befizetésekről ki és milyen számlát képes kiállítani?
  • Kiket tekintenek és milyen korból a pálmalevelek eredeti íróinak?
  • A 162 000 Magyarországi címzettű pálmalevél érintettjei pontosan milyen időszaknak az állampolgárai, és honnan lehet tudni, hogy ők magyarok?
  • Mit lehet tudni az ujjlenyomat alapján történő személyazonosítás módszeréről?
  • Miért állítják, hogy Unesco-védelem alatt állnak Önökéhez hasonló tartalmú pálmalevelek, amikor erről nincs semmiféle adat?
  • Hogyan tudnák a tevékenységüket megkülönböztetni egy olyan cégétől, amely nem dolgozik sok száz éves igazi pálmaüzenetekből, hanem a kapcsolatfelvételkor elkért adatok alapján készíttet egy családfát a megbízó családjáról és foglalkozásáról – az internet, közös ismerősök, esetleg egy magánnyomozó segítségével –, majd  40 000 Ft-ért egy ál-szentember felolvas egy maszlagot, amit utána 2 tolmács fordít magyarra, a korábban megszerzett információkat belekeverve a szövegbe?

Természetesen amennyiben megjött az érintettek kedve a válaszadásra bármelyik kérdésünkkel kapcsolatban, annak szívesen adunk helyt oldalunkon.

Végül egy személyes üzenet

Akiket a felolvasás varázsa már elbűvölt – amelynek keretében megtudták a saját rokonaik nevét, illetve sok más olyan adatot, amelyet már amúgy is tudtak – nyilvánvalóan nehezen kerülnek ki az élmény hatása alól, így nekik küldeném az alábbi, szintén személyes üzenetet:

Hölgyeim és Uraim, nagyon úgy néz ki, hogy Önöket átverték!

(A Szerző köszönetet mond a szkeptikus fórum pálmalevél témáján megszólalóknak a cikkhez nyújtott segítségükért.)

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr432617178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Styxx 2011.01.28. 09:28:35

Hú, ez durva. Hesnának, aki már túl van pl. madagaszkári szélhámos vajákosember produkcióján is gondolom nem kevés önuralomba került, hogy ezt a szélhámos-duettet fapofával hallgassa.
Oszter "Úrnak" javasolnám, hogy Hajdú Péter nemzetközi nagyköveteként, együttesen vágjanak neki a hatalmas Indiának és csonkolt végtagú rokkant koldusok keléseinek az átkötözésével tegyenek jót embertársaiknak.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.01.28. 09:34:53

"hogy eljuttassa mind a 110 millió pálmalevelet azokhoz az emberekhez, akikrõl íródtak"
Mit kell ezen kutakodni? Én várom a pálmaleveles ember e-mailjét az éltem pálmalevelének szkennelt másolatával. :)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2011.01.28. 09:43:27

Erről az egetverő baromságról még nem is hallottam... De most jókat röhögtem, úgyis hiányzik a showder klub...

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.01.28. 09:45:19

Mi ez a faszsag?? Azokat is megvizsgaltatnam aki a bulvarlapokbol a napihoroszkopra erdeklodessel tekintenek.

Ez az a blog ahol par tudatlan habar inkabb olvasatlan a kinai hagyomanyos gyogyaszatot bekeverte a pszeudo es altudomanyok kagegoriajaba?? Hah. Az elvakult szkepticizmus egyszerre tud korlatolta es szuklatokoruve tenni. Bar lehet, hogy ezek az egyedek csak siman lustak es hulyek ahhoz, hogy elobb tanuljanak valamirol mielott mukodeskeptelennek vagy haszontalannak belyegeznek.

Az asztrologiaval foglalkozo embereket meghallgattam, hagytam a paromnak kartyaveton penzt aldozni, ismeretek birtokaban, kijelentettem, hogy igy ahogy ezek a koklerek vegzik, ertelmezik, a dolog nem mukodik.

Palmalevel story.. ehhez nem kell szkeptikusnak lenni, hogy lassuk mirol szol...

Q-in-Law 2011.01.28. 09:48:27

Annyi érdekesség van Indiában és az emberek ezekre a hülyeségekre buknak.

NYJetsTD 2011.01.28. 09:50:39

Pálmalevél hívők figyelem! Kávézaccból jósolok 300.000 Ft/fő!
garanciával! Már csak 2011 db jóslás van nálam! Balázs keresztnevűeknek 10% kedvezmény!

Szofia 2011.01.28. 09:54:16

Ahhoz nem tudok hozzászólni, hogy ez a társaság csal-e vagy tényleg elmegy Indiába. De maga a pálmaleveles elétútleírás valóban létezik. Egy pár éve volt egy national geographicos film erről. A hely Vatisvarankoj (helyesírásban nem vagyok biztos). Indiában nagyon sok a hívő - elég sok "szent" hely van. Ez is ilyen. A műsorban a pálmaleveleket őrző "szerzetesek" a tenyérből (ez majdnem ujjlenyomat) nézték ki, hogy az adott emberkének melyik a megfelelő levele. A filmben kipróbálták egy ausztrál zenész fickó életleírását, és persze nem kell hinni, hogy a levélben volt ez megírva, de a "szerzetesek" meglepően jól eltaláltak dolgokat. Persze egy szkeptikusnak az ilyen meglátások is csak puszta véletlen kategória. Peace

Gera 2011.01.28. 09:56:51

Egy olyan figurával kellene ezt kipróbáltatni, aki tolmács nélkül is érti, amit a bölcs beszél. Asszem lennének nagy röhögések.

Amúgy meg az APEH igazán megnézhetné, hogy az 1295 embertől beszedett 20-50millióval elszámoltak-e.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.01.28. 09:58:31

"Lássuk, mit ír a Wikipedia" vajon a Szkeptikus Társaságnak nem az volna az elsőrendű taktikai feladata, hogy ír egy magyar cikket a magyar Wikipédiában, ahol leírja ezeket is röviden, és visszalinkel ide?!

Miért is nem csinál ilyet az SZT? Én már több éve javasoltam ezt a belső levelezőlistán.

Miért nem csinálom én? Mert konkrétan ez az ügy nem érdekel annyira. De Vágó István nem bújhat ki ugyanezzel.

para_noir 2011.01.28. 09:58:57

Jó, hát azért ezen nem kell annyit kutatni, hogy kiderítsék, hogy oltári baromság, mert kapásból látszik, hogy oltári baromság.
Viszont nekem 260 ezer magyar ember sorsa megvan tölgyfalevélen, ha valaki kéri, egy ezresért elküldöm.
tölgyfalevsors@detényleg.com

pounderstibbons 2011.01.28. 10:09:54

@Szofia:
Pont, hogy NEM véletlen, az ha eltalálnak valamit az illető életéből. Sőt még ismerni se kell hozzá az illetőt igazán, az csak baromi sokat segít. (már ha nem tud róla az illető)
hu.wikipedia.org/wiki/Cold_reading

@Styxx:
Hogy jön ide Hajdú Péter?

Szerintem Hesna, (és az összes többi tévés állítólag-újságíró) igazán megerőltethette volna magát, mert a kritikus hangok erősen alulreprezentáltak a műsorokban.
Pedig ha már józan ész és szkepticizmus túladagolásban nem szenvednek, legalább némi guglizással felfejthető lett volna a dolog, ha valaki felkészül OT-ből, meg a pálmaleveleiből. Állítólag ilyenekre külön embereket tartanak a tévéknél.

Ehelyett maradt a kényelmes "egyesek azt állítják", "persze vannak akik szkeptikusok" blabla.

Nem lett volna jobb sztori bármelyik csatornának, hogy "Nézzék, itt van egy ember, aki szedi el az emberek pénzét a humbugjaival!"

Pedig ez az ember nem maffiózó, nem politikus, nem kartellek feje. Csak egy szimpla svindler. Vagy agyilag annyira pumukli, hogy éppen ő is rettenetesen át van verve.

Szűcslaci 2011.01.28. 10:13:02

nyócezerér archiválom pálmalevélre bárki élettörténetét ( max. 12 szó)
csoportos kedvezmény- posztumusz is vállaljuk- ujjlenyomat nem szükséges.

Szűcslaci 2011.01.28. 10:15:41

Hölgyeknek a jobb, Uraknak a bal hüvelykujjára való ujjlenyomat-fék, közvetlenül a gyártótól, 3999.- Ft ! Figyelem! Egy család részére csak 9 db féket tudunk biztosítani!

Szűcslaci 2011.01.28. 10:16:22

Ugyanitt kitűnő pentákulumok........

para_noir 2011.01.28. 10:20:31

Megnéztem a videókat, bazzeg, beszarok. A csaj átszellemült arccal közli, hogy tudták, érted, tudták! az a szülei nevét, de ha ez nem lenne elég, tudták a volt férje nevét is!! Tényleg bazmeg, nekem ehhez kb. két perc meg egy netképes laptop kéne. Elképesztő, az emberek tökhülyék. Ott van az a cickány, aki felolvassa, na gondolom az két kerülettel odébb ül a szobájában, és ha épp nem felolvas, akkor curryt főz a sarki büfében.

anon 2011.01.28. 10:20:52

Brendel Mátyásnak teljesen igaza van, ott is le kellene írni ugyanezt. Mindemellett:

képzeljük el, hogy tényleg létezik egy ilyen titkos könyvtár (nem egy rakás, hanem akár csak egyetlen egy), ahol sok száz éves szövegeket másolgatnak szorgosan. Az ilyesmi nemzeti kincs lenne Indiában, és mindent el tudok képzelni, csak azt nem, hogy nekiállnának szétosztani. Ez kb. olyan, mint ha az OSZK holnaptól elkezdené szétosztogatni a könyvtárat, kezdve mondjuk a Képes Krónikával.

algi 2011.01.28. 10:37:22

Tegyük fel, hogy valaki elhiszi, hogy vannak ilyen pálmalevelek. Én azon csodálkozom, ha az ember nem feltételezi, hogy vannak csalók, akik azt állítják, hogy megszerzik a pálmalevelet. Ha evilági dolgokban csalnak, akkor az ezotériában hívők miért nem feltételezik, hogy ezoterikus dolgokban is csalhatnak?

Mellesleg - kérdem én - mi a szolgáltatás? Az, hogy megtudok valamit magamról? Nem, mert általam ismert infókat osztanak meg. Akkor miért fizetek? Azért, hogy bebizonyítsák, hogy léteznek ezek az ezoterikus bambuszlevelek? Tehát tulajdonképpen egy tudományosan megmagyarázhatatlan mutatvány bemutatásáért fizetek. Ezt úgy hívják, hogy bűvészmutatvány. Szóval ezt sem értem: ha valaki hisz az ezotériában, miért fizet azért, hogy bebizonyítsák neki, hogy van ezotéria? Ha én hinnék pl. a mágiában, akkor azért fizetnék, hogy valami hasznosat csináljanak nekem mágiával, azért nem, ha csak megmutatják, hogy tudnak varázsolni.

algi 2011.01.28. 10:43:08

Ps. Az a legnagyobb gáz, hogy az emberek elhiszik, hogy megoldhatják úgy a spiritualitást, hogy másnak fizetnek azért, hogy elzarándokoljanak szent helyekre. Hát, könyörgöm: a szent helyeknek (nevezzük akár bambuszlevélkönyvtárnak, akár másnak) épp az a lényege, hogy maga az ember személyesen zarándokol el oda, hogy spirituális élményekben részesüljön.

Miért vonz bárkit is az, hogy sok pénzt kifizet, amiért cserébe aztán kivetítőn keresztül felveszik vele a kapcsolatot? Ez annyira tipikusan "gonosz milliomos" viselkedés, hogy elképesztő. Ez olyan, mintha lefizetnék embereket, hogy helyettem járjanak vasárnap templomba.

Hát, tudjátok mit? Ha valaki a karosszékben hanyatt dőlve meg akarja úszni azt az áldozathozatalt, amit egy spirituális úton meg kell hozni, az meg is érdemli, hogy átverjék.

Ugyandehogy (törölt) 2011.01.28. 10:53:34

sárkány ellen sárkányfű!

tizer · http://ebredjra.blog.hu/ 2011.01.28. 11:00:36

Minden elismerésem a cikk kimerítő megírása miatt. Tényleg kimerítő. :-) De van ennek értelme? Nem lenne elég csak pontokba szedni, hogy milyen állításokat sorakoztat fel a tévhit terjesztője, és mellétenni a lakonikus cáfolatot? Aki hinni akar az ilyen badarságban, az úgyse olvassa el a megkérdőjelezést. Aki meg kicsit is szkeptikusan áll hozzá, az a tömör összefoglalóból egyből látná, hol lóg ki az a rengeteg lóláb.

Advanced Flight 2011.01.28. 11:00:40

Váháhá, ez k*vajó, először ki kell tölteni az adatlapot, nyilván ott van az "anyja születési neve" rovat, majd nagy titokzatosan visszaolvassák két hónap múlva, amikor a marhája már úgyis elfelejtette, hogy egyáltalán kitöltött egy ilyen szart :-)

szemet 2011.01.28. 11:05:03

@Advanced Flight: Én meg azért hiszek a horoszkópban mert egyszer egészen jól időzítve boldog születésnapot kívántak nekem, és hát honnan tudták ha nem a csillagokból? ;)

Advanced Flight 2011.01.28. 11:06:27

Ja, és a tévében azért nincs kritikus felhang, mert az emberek nem arra kíváncsiak, és hát ugye a nézettség.
Ez van, emberek, ez a demokrácia, állambácsi többé nem gondolkozik helyettünk és nem cenzúráz; mindenkinek magának kell a baromságokat kiszűrnie. Kár, hogy ilyen sok pógárnak nem sikerül :-(

2011.01.28. 11:31:42

facepalm-levél

amúgy miért nincs keresődoboz a blogon?

maycontainnuts 2011.01.28. 13:33:33

@Advanced Flight:

"Ez van, emberek, ez a demokrácia, állambácsi többé nem gondolkozik helyettünk és nem cenzúráz; mindenkinek magának kell a baromságokat kiszűrnie."

Nah, már dolgozom egy ideje egy cikken, hogy milyen is az, amikor az állam gondolkozik az emberek helyett.

Mivel az állam nem a saját pénzével gurigázik, képes sokkal hülyébben is elkölteni, mint a polgárainak többsége...

Dezmond Tutu 2011.01.28. 13:48:04

Azért elgondolkodtató, h Vágó István ilyen gyengén, megalapozatlanul használja ki a lehetőséget, hogy támadhassa Sebestyén Balázst és ezt teszi azért mert lenyomta Őt Balázs és kikukázták "szegény" Vágót!
Szánalmas

Az meg, h ki miben hisz szerintem csak magára tartozik. Ezért írni egy ilyen lejárató, megalapozatlan rágalmazó csúsztatásokkal és feltételezésekkel teli cikket külön szegénységi bizonyítvány Vágó bának. Inkább olvasgatta volna valamelyik Révait.
Mivel belevágott biztos tudja mivel jár egy ilyen hangvételű cikk megírása! Ismét Balázsnál a pont Vágóbá
:-D

Haibane 2011.01.28. 13:52:04

@Dezmond Tutu: kész szerencse, hogy a te személyeskedéstől mentes, többszörösen alátámasztott érveket felsorakoztató hozzászólásod helyrebillenti az egyensúlyt :)

nekem tetszett a post, egyetértek vele.

pounderstibbons 2011.01.28. 14:30:13

@Dezmond Tutu:
Öröm látni, hogy egy ilyen "megalapozatlan rágalmazó csúsztatásokkal és feltételezésekkel teli cikk" is képes valakit arra ragadtatni, hogy életében először nekiálljon kommentelni...

"Dezmond Tutu 0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
2011.01.28. óta tag."

De ez azért még valaki élete első kommentjének is elég gyenge volt...

bioLarzen 2011.01.28. 14:44:47

@Szofia: "Ahhoz nem tudok hozzászólni, hogy ez a társaság csal-e vagy tényleg elmegy Indiába. De maga a pálmaleveles elétútleírás valóban létezik. Egy pár éve volt egy national geographicos film erről. "

És neked ettől rögtön hiteles is - már bocs, de űberLOL :D

Csak szólok, hogy a NatGeo-n már volt film többek között a farkasemberekről, Chupacabrasról és a 2012-es világvégéről is...

bio

bioLarzen 2011.01.28. 14:47:00

@shitgun2: "Ott van az a cickány, aki felolvassa, na gondolom az két kerülettel odébb ül a szobájában, és ha épp nem felolvas, akkor curryt főz a sarki büfében. "

Ez, valamint a nicked is 10/10 pont :D

bio

bioLarzen 2011.01.28. 14:50:55

@algi: "Mellesleg - kérdem én - mi a szolgáltatás? Az, hogy megtudok valamit magamról? Nem, mert általam ismert infókat osztanak meg. Akkor miért fizetek?"

Gondolom, azért fizetsz, hogy megtudd, mi van a "leveledre" írva - Sejtésem szerint azt senki sem garantálja vagy ígéri neked, hogy abban lesz bármi újdonság. Kb. mintha azt mondanám neked: van itt a kezemben egy papír, rajta olyasmi, ami rólad szól. Ha fizetsz egy sört, elolvashatod. Fizetsz, elolvasod a papírt, rajta egy mondat: "Fizettél nekem egy sört." Amit ígértem, igaz: rólad szóló adat van a papíron. Megtudtál belőle bármi érdemlegeset? Nem. Átvertelek? Hát... ha akarom igen, ha akarom nem.

bio

Dezmond Tutu 2011.01.28. 14:55:04

@pounderstibbons:
Igen most regeltem és ez miért is gond?
Egyébként évekkel ezelőtt nagyon csúnya, súlyos vereséget szenvedett már Osztertől is Vágó. Olyan mértékűt, h majdnem feloszlott a "nemes" TTT is!
www.aurafotozas.lapok.eu/videok
Xaknák Aura.
Érdemes megnézni!
LOL

bioLarzen 2011.01.28. 14:57:20

@algi: "Ez annyira tipikusan "gonosz milliomos" viselkedés, hogy elképesztő. Ez olyan, mintha lefizetnék embereket, hogy helyettem járjanak vasárnap templomba."

Nézd, ha azt vesszük, hogy a középkorban a kiskorú királyfik mellett "hivatásos" helyetteseket alkalmaztak, akiknek az volt az egyetlen szerepük, hogy ha a királyfi rosszat tett, akkor őket verték meg helyettük - illetve, még később is előfordult, hogy tehetősebb emberek helyettest küldtek maguk helyett börtönbe (mármint hivatalosan, a bíróság tudtával), sőt, én valami olyasmit is olvastam, hogy egy nagyeszű nemes a kórházba küldte el egy szolgáját anno maga helyett, ha jól emlékszem Oroszországban valamikor a múlt század elejefelé (rég olvastam, már nem emlékszem pontosan) - akkor meg kell állapítanunk, hogy ennek a felfogásnak legalábbis vannak történelmi gyökerei... :)

bio

bioLarzen 2011.01.28. 15:01:15

@Styxx: "Hesnának, aki már túl van pl. madagaszkári szélhámos vajákosember produkcióján is gondolom nem kevés önuralomba került, hogy ezt a szélhámos-duettet fapofával hallgassa."

Ez nem az a fajta műsor. Ez egy "könnyed délutáni magazinműsor", ami nem a vitára, botrányra összpontosít. Gondolom, ha mondjuk Baló György csinálja a riportot, akkor azért elhangzik egy pár (a riportalanyok számára legalábbis) kínos kérdés :)

bio

UI: És Hesnát nem engedem bántani - az m1 kevés megmaradt szépségtapaszainak egyik leggyönyörűbbje :)

bioLarzen 2011.01.28. 15:06:24

@somewhat damaged:

"Facepalm-levél"

:D :D :D

"amúgy miért nincs keresődoboz a blogon? "

Mi van, ki akarod keresni a pálmaleveledet? :)

bio

pounderstibbons 2011.01.28. 15:06:27

@Dezmond Tutu:
Nem gond, ha most regeltél, csak nekem kicsit fura ez a hirtelen nekibuzdulás, mindenfajta tényállítás nélkül.

De amúgy is kezdett kicsit unalmas lenni, hogy mindenki egyetért a cikkel...

Addig írhatnál valamit a cikkben lévő csúsztatásokról és rágalmakról.

De most próbálj meg valami konkrétumot is belecsempészni a változatosság kedvéért.

Videót igyekszem megnézni még ma.

bioLarzen 2011.01.28. 15:09:01

@Dezmond Tutu:
"Az meg, h ki miben hisz szerintem csak magára tartozik."

Írod mindezt közvetlenül azután, hogy elénk tártad azt, amiben te hiszel:

"Azért elgondolkodtató, h Vágó István ilyen gyengén, megalapozatlanul használja ki a lehetőséget, hogy támadhassa Sebestyén Balázst és ezt teszi azért mert lenyomta Őt Balázs és kikukázták "szegény" Vágót!
Szánalmas"

Most akkor mi van? A saját véleményed magadra nem vonatkozik? Így könnyű...

bio

bioLarzen 2011.01.28. 15:12:10

@pounderstibbons: Azért azt legalább jó látni, hogy SB ismeri a Nobel-díjas afrikai lelkész nevét - még ha szemlátomást csak hallásból is, leírva még nem :)

bio

UI: A komment nem a szerző nézőpontját tükrözi :)

bioLarzen 2011.01.28. 15:13:44

@Dezmond Tutu:
Bacchus, ebben a dologban lehet valami... bebizonyítottad, hogy képes vagy a jövőbe látni: a hozzászólásod végén leírtad azt, mit kommentálnék az általad linkelt videó láttán...

I'm a believer :D

bio

Styxx 2011.01.28. 15:14:06

@bioLarzen:
? Dehogy bántottam, nekem is nagy kedvencem.

pounderstibbons 2011.01.28. 15:20:20

@bioLarzen:
Én pont emiatt (is) kicsit többet vártam volna tőle.
Kár, hogy kihagyta a lehetőséget.

Styxx 2011.01.28. 15:21:15

@bioLarzen:
szerintem Dezmond barátunk nem SB lesz, hanem az SB mögé bújó Oszter.

bioLarzen 2011.01.28. 15:55:13

@Styxx: Persze, nem is bántásnak olvastam, csak valahogy mindenképpen meg akartam említeni, hogy bejön nekem :D :D :D

bio

bioLarzen 2011.01.28. 15:56:09

@Styxx: Húha, ez kezd 18-as karikáért kiáltani... :D

Na, ne bántsuk az említetteket - és pláne Tutu atyát :)

bio

bioLarzen 2011.01.28. 15:57:09

@pounderstibbons: Nem tudhatjuk, lehet, hogy direkt hangsúlyozva van a műsvezek felé, hogy ne kötekedjenek...

bio

carl badog 2011.01.28. 16:01:29

Én tuti ellátnám őket hamis adatokkal, és a szembesítésnél odadörgölném, hogy hazudnak.

pounderstibbons 2011.01.28. 16:12:37

@carl badog:
"Én tuti ellátnám őket hamis adatokkal, és a szembesítésnél odadörgölném, hogy hazudnak. "

És akkor megmondanák, hogy nincs is leveled, tessék itt a pénzed (-időközben felgyűlt kamat), hopsz beleestél a 2%-ba, akinek nincs levele, így jártál.

bioLarzen 2011.01.28. 16:22:46

@carl badog: És ez megérne neked 16 ropit plusz napi 29 ezret a keresés időtartamára?

bio

carl badog 2011.01.28. 16:24:16

@pounderstibbons:
Természetesen a "hamis" alatt azt értem, hogy nem rám vonatkozik.
Követhető nyomra gondoltam,

OT. számomra egyenlő az áll villanyóraleolvasóval aki kifosztja az embereket, és még papírja is van hozzá.

bioLarzen 2011.01.28. 16:24:24

@carl badog: Arról nem is beszélve, hogy ha van kis eszük, csak olyan adatokat "olvasnak ki a levelekből", amikben nagyjából biztosak - vagyis az, hogy te valamiről azt mondod, hogy X, még nem hiszik el, max, ha innen-onnan megerősítést kapnak. Ha nem, akkor szerintem is véletlenül pont beleesel a 2%-ba :)

bio

carl badog 2011.01.28. 16:26:39

@bioLarzen: Hát ez az. Saját magam tenném nevetségessé, ha fizetnék érte.

De úgy látom a Te pálmaleveleidből, hogy kölcsönt fogsz nekem adni. :-)

carl badog 2011.01.28. 16:29:42

@bioLarzen: Azt sugalljátok, hogy nem lehet lebuktatni? Akkor Ő maga a tökély.
Most már még jobban útálom.:-)

bioLarzen 2011.01.28. 17:48:20

@carl badog: Akkor szerintem kérj másik tolmácsot :P

bio

Bizi Clop 2011.01.28. 21:23:58

wmiki pálmalevelében vajon mi lehet?

bioLarzen 2011.01.28. 23:26:38

@Bizi Clop: Esxm én is valami hasonlót akartam kérdezi :D :D :D

bio

zerohu 2011.01.29. 00:02:30

@Bizi Clop: le lenne irva benne hogy mi a valosag, es hogyan hatarozhato meg.

Buzzword 2011.01.29. 00:45:39

Az atlétatrikós indiai úriemberen tisztára látszik a szent elhivatottság, nekem így elsőre a roma maffiózó ugrott be róla a Macska-jaj c. alkotásból.

Buzzword 2011.01.29. 01:06:54

"Lídia szociológus végzettségű"

Hát, nem egy Szakadát István, és akkor még finom voltam.
Azt már eddig is tudtam, hogy nem kell túl nagy szellemi erőfeszítéseket tenni bizonyos "diplomák" megszerzéséhez (most visszaszívtam egy Orosz László-féle hülyebölcsészezést), de hogy a kritikus (sőt, logikus!) gondolkodás csírája is hiányozhat a delikvensből...ez nekem új! A (feltehetően) diplomás minimálbérből ilyen vudura 40 ezret odalökni...én fogorvosnál, autószerelőnél szoktam ekkora összegeket otthagyni, muszájból.

Remélem szabad felhasználású hitelből fizette, hadd szóljon!

tettike 2011.01.29. 06:45:52

Elképesztő az emberek hiszékenysége!

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2011.01.29. 06:57:37

Apró ellentmondás az első videóban: a csaj lelkesen mondja, hogy a levél megmondta anyu és apu nevét, meg a születési időpontot, és ez bizonyítja, hogy itt rendben van minden. Rá egy percre a fehérruhás csávó mondja, hogy kell ujjlenyomat, meg születési időpont a kereséshez...

Ezt akkor itt most hogy?

pounderstibbons 2011.01.29. 08:02:15

@immortalis:
Gondolom a modern technika csodájának tartják, hogy a kép és hang eljut hozzánk Indiából, de arról még nem hallottak, hogy a folyamat a másik irányba is működik.

Különben egyes tanúvallomások alapján ezek a jóslatok se túl pontosak:
"A pálmalevelemben nagyon sokszor elhangzik az előreláthatólag szó, ami arra enged következtetni, hogy megválaszthatom a saját jövőmet. Egyenlőre még nem indult el az életemben a pozitív változás. Megdöbbentő volt hallani az olvasó szájából a hozzátartozóim nevét. Kb. egy hétig a felolvasás hatása alatt voltam, de utána magamhoz tértem. Remélem, hamarosan elkezdődik az életemben a pozitív változás és akkor már kellemesebb dolgokról tudok beszámolni. Üdvözlettel: Sz. Ilona"
Biztos annyira pozitív változás történt azóta, hogy csak kapkodja a fejét és nem ér rá updatelni a korábbi bejegyzését...

pounderstibbons 2011.01.29. 10:32:53

@Dezmond Tutu:

Én nemcsak az aurát, de a súlyos vereséget se látom a linkelt videódban.
Ráadásul Vágó István a műsorban moderátor, így elég nehezen szenvedhetne vereséget...
Valószínűleg Balázsra se lenne ennyire kínos a fenti riport, ha csak vezetné a műsort, nem pedig felmondaná a misztikus leckét.

A videódban OT csak ismételgeti a mantráit, amelyek "személyes mesterének" Guy Cogginsnak is ellentmondanak, illetve csodának tartja, hogy fel tud emelni egy poharat.
Facepalm díjas alakítás.

Három "auralátó" háromféleképpen magyarázza az aurát és hol azt állítják, hogy könnyedén igazolható, hol pedig azt, hogy nem lehet vizsgálni.

Velük szemben áll 3 tudós, akik ellenőrizhető adatokkal és kísérletekre utalva állítják, hogy nincs aura, de hajlandóak megmérni bármelyik ezo-mester állítólagos képességét.

Kísérletben viszont egyik "látó" se vesz részt, hogy igazolja a fantazmagóriáit.

Bullshit a köbön.

Pálmalevelekről is van valami hasonló videód, ami inkább a szkeptikus oldalt támogatja? Örömmel látnám azt is.

antivmiki 2011.01.29. 15:31:26

@Bizi Clop és az újaknak: Ti láttátok már?(mindenkinek megmutatom)!
vmiki egy jelenség,számomra egyelőre megmagyarázhatatlan az idiotizmus ilyetén foka.

gothmog 2011.01.29. 20:53:08

Ugyanmár srácok, diplomás mérnökembereket is ismerek, akik gondolkodás nélkül küldik tovább a "mars ugyanakkorának fog látszani mint a hold" meg a "billgétsz szétosztja a vagyonát" és a "küldd tovább, mert törlik az iwiw accountodat" -típusú hoaxokat. Ismerek felsővezetőt, aki a kamu Marx-idézetet lobogtatva indokolta a válság miatti céges megszorításokat.
Akkor majd pont egy ilyen izgalmas és érdekfeszítő történettel létrehozott vállalkozás nem fogja megtalálni a maga balekjait? Amikor az emberek sokkal egyszerűbb kérdésekben se képesek a kritikus látásmódra?

Engem inkább az érdekelne, hol tartják ezeket a tanfolyamokat, amiken megtanítják az embert ilyen szinten szemrebbenés nélkül hazudozni.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2011.01.29. 21:35:45

@Bizi Clop:

A te neved nem véletlenül egy "kockás" PIF-és Herkules mellékletében volt benne, mint egy hangutánzó szó? Kiskoromban ez a szó beleégett az agyamba. Ne hagyj kétségek között! :)

Egyébként ennyire hülye hogy lehet valaki, hogy ezt bekajálja. A köcsög Balázsnak meg ennél több sütnivalója lehet szerintem, őneki valszeg inkább fizettek, mint "ismert" arcnak, hogy reklámozza ezt a csalást...

pounderstibbons 2011.01.29. 22:03:49

@Rorschach:
Nem, a jelek szerint Balázsnak pont annyi sütnivalója van, mint a másik 1300 embernek aki megette...

Derwish 2011.01.29. 23:13:18

Úgy látszik, az aurafotózás már lefutott,gyorsan új bevételi forrás után kellett nézni:)))

„"ezotanító” is kifejezetten kétli, hogy valódi lenne a pálmalevél-sztori. "-

Ez a Kövesi (ezotanító)egy debreceni fickó,reiki energiával melleket formál.:)))

"HÖLGYEK FIGYELMÉBE!
Alakjavítás: testsúlycsökkentés-növelés, keblek feszesebbé és nagyobbá tétele energetikai
és szuggesztiós módszerekkel"
-XD

Lamia 2011.01.30. 00:40:54

3 perc alatt csinálok ilyen aurafotót photoshoppal. Egy programozó szerintem hasonló időtartam alatt megoldja, hogy automatizáltan és véletlenszerűen megkavarva kerüljön a képre vagy a videóra az effekt. Ha lennének ilyen hajlamaim és ügynöki tehetségem, akkor én is készíthetnék egy aurafotózó gépet, írnék pár jól hangzó mondatot a működéséről, és már üzemelhetne is a csodagyár. Ha szépen mosolygok hozzá, és hiteles az ezoterikus blablám, akkor sehogy se lehetne megkülönböztetni a jelenleg is üzemelő példányoktól. A kedves aurafotó hívők elgondolkozhatnának azon, hogy ez nem csak nekem juthatott eszembe, és ha tényleg létezne is aurafotó, akkor is jól jövedelmező üzletág átverni a kritika nélküli ezohívőket.

Mkls · http://mkls.blog.hu/ 2011.01.30. 01:59:21

Az baj, hogy ezt a cikket szinte csak olyanok olvassák, akik amúgy se dőlnének be ilyesminek...

Hivatalos úton, pl. fogyasztóvédelemnél, vagy versenyhivatalnál nem lehetne valamit lépni ezek ellen?
Azt talán bármely hatóság belátná, hogy itt a fogyasztók megtévesztése folyik...

Fira Heffner 2011.01.30. 07:19:22

Nem hasonlít ez a dolog kissé arra, mint mikor Joseph Smith megtalálta a mormonok könyvét, és csak ő olvashatta el? :-)

érdemes megnézni az ehhez kapcsolodó, és nagyon találó south park epizódot is:

freevlog.hu/video/16766.html

(online nézhető)

carl badog 2011.01.30. 13:58:18

@Fira Heffner: Nemcsak hasonlít, arra a sémára is épült.

Ma volt az MR1-en, a Kabaré matiné-ban, egy Garas Dezső, Kern András szám, "A láthatatlanná tévő tabbletta".
Nagyon jó.Érdemes meghallgatni, mert nagyon ide passzol.

Bizi Clop 2011.01.30. 14:39:00

@Rorschach: de, onnan van. Az egybeírt változatot sajnos lefoglalta előlem vki más. :)

maycontainnuts 2011.01.30. 22:56:40

Vajon ilyen esetleírásokat miért nem lehet olvasni a palmalevelek.hu-n?

www.pecelilovarda.hu/oldal/palmalevelek
"... A beazonosításnál a szó szoros értelmében nagy nehezen kitotózták, hogy mi az anyám, apám, öcsém, volt férjem és a párom keresztneve, és a születési dátumom, ami eleve adott volt, és ennyi. Semmi mást nem mondtak el rólam. Semmi olyan információt nem hallottam, ami csak egy kicsit is személyes lett volna. De még ekkor is bizakodó voltam és türelemmel vártam fél napon keresztül, hogy meghallgathassam a pálmalevelemet.

Egy hölggyel összeismerkedtünk a várakozás tengernyi ideje alatt, és kellemesen elbeszélgettünk. Az ő pálmalevelét közvetlenül a miénk előtt olvasták fel. Mikor kijött a felolvasásról, az arcán csalódottság, és kétség tükröződött. Szinte mindenki egyszerre kérdezte, hogy „mi történt?” Mondta, hogy „biztosan vele van a baj, de semmi olyat nem hallott, amiről elhinné, hogy ezer évvel ezelőtt írták volna.” Ekkor kezdett átjárni a kétség engem is intenzívebben, de még reménykedtem, hátha tényleg csak „vele” van a baj. A hölgy kért egy új időpontot felolvasásra, hátha az majd jobban sikerül.

Végre hívtak minket is a tolmácsok. Először a párom levelét olvasták fel. Azzal kezdték, hogy milyen típusú az ujjlenyomata, majd a születési dátumából és az ujjlenyomata alapján készítettek egy rövid elemzést, miszerint szerencsés embernek tudhatja magát, mert a jó időben, jó helyen született. Egy elnagyolt asztrológiai elemzésnek tűnt az egész. Pár perc alatt túl is jutottak ezen, és elmondták a jelentől induló hátralévő életét, kb. 5-10 éves periódusonként. Olyan volt az egész mint amikor az ember egy cigányjóslatot hallgatna. Személytelen és felületes. Meghallgattuk, mikor fog autóbaleset, műtét, vagy kisebb betegség érni, mikor jön a következő gyerekünk , milyen nemű lesz, és mikor gazdagszunk meg szemérmetlenül. J Nagyjából ennyi. Illetve a felolvasó még a párom egyik előző életéről beszélt, amihez a negatív karmája köthető, és, hogy milyen gyakorlattal (pooja) oldhatja fel..
...
A negatív karma megtisztításához pedig a gyakorlat (pooja), amit a felolvasó szabott meg, további kétségeket keltett bennünk. Mi, laikusok lévén, valamiféle meditációra vagy jógagyakorlatra számítottunk. Nagyot tévedtünk! Konkrét pénz-, ruha- és egyéb adományokat kell vinnünk minden héten a „Templomba”. Bennem ez is kicsit visszás érzést keltett. Na nem azért, mert szűkmarkú lennék, hiszen eddig is tetemes pénzösszeget fizettünk ki a felolvasásért, hanem mert nem hagyják meg a választás szabadságát. Nehogy már azért tisztuljon meg a karmám mert egy idegen ember által megszabott konkrét pénzösszeget kicsengetek, ráadásul nem dönthetem el, hogy kinek adom. Ha azt mondta volna, hogy adakozzak mindenkinek, akiről úgy gondolom, hogy rászorul, sokkal szimpatikusabb lett volna, és nem jutna eszembe olyan gondolat, hogy nem oda megy a pénz, ahova kell…
...
Már csak azt nem értem, hogy mi lehet ennek a hátterében. Őszintén szólva senkiből nem nézek ki, főleg nem Oszter Tamásból ekkora átverést. De akkor mi lehet ez?! Ez a gagyi, ködös jóslat minden csak nem sorsfordító világmegváltás, mint aminek beállították. Átverve érzem magamat, és azt a sok embert aki még reménykedve várja az ő személyes pálmalevelét.
...
Ráadásul számomra eléggé marketingszaga van a dolognak. Miért kell ekkora reklám egy ilyen szent-ügynek? Példának okáért érdekes volt látni a váróteremben, hogy minden asztalon el volt helyezve egy-egy ajándékutalvány, amellyel az ismerőseinknek, szeretteinknek vehetjük meg a pálmalevelük felkutatását. Nekem ez furcsa. Szerintem mindenkinek a saját dolga lenne ezt kezdeményezni.

Kíváncsi lennék, másokban, hogyan csapódott le ez az egész. Jó lenne olyan emberek véleményét is hallani-látni, akik nem a „Pálmalevelek.hu” szócsövén keresztül „nyilatkoznak”."

Bobby Newmark 2011.01.31. 12:43:55

Uh, hát ezzel én már úgy vagyok, mint az egyszeri parasztbácsi a zsiráffal...

Majdnem biztos voltam benne, hogy ez lesz az a téma, ahol nem lesz "az lehet, hogy ez konkrétan átverés, de igaziból ez működik ám" jellegű komment, de a poszt élesítése utáni 3. órában jött Szófia, és lerombolta az emberiség túlélésébe vetett hitem...

@maycontainnuts: Ez a díszbarom meg valami csodálatos. Milyen agyafúrt, hogy "marketinget" szagol...

Hogy a faszomba van erre pénzük az embereknek?

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2011.01.31. 13:00:45

@maycontainnuts:

"Őszintén szólva senkiből nem nézek ki, főleg nem Oszter Tamásból ekkora átverést. De akkor mi lehet ez?!"

Édesistenem...

pounderstibbons 2011.01.31. 15:26:26

@Bobby Newmark:
@Rorschach:

Én nem díszbarmoznám le azt a szegény nőt, aki családilag kifizetett 80.000 ft-ot és szinte egyedülálló módon (a másik 1200 fazon közül) nemcsak felismeri utólag a hibáját de hajéandó rá nézve is eléggé negatív történetét leírni és azt vállalni a nyilvánpsság előtt. Sőt, még feltette a palmaleveles facebook oldalra is...

Jó, tényleg nem volt a világ legbölcsebb döntése belevágnia a levélkeresésbe, de ennél súlyosabb hülyeséget is látok, szinte nap mint nap. Az viszont, hogy képes felismerni tévedését és még fel is vállalja, eléggé ritkás élmény számomra.
Emiatt jár neki - nem is kevés - tisztelet részemről.

bioLarzen 2011.01.31. 22:32:16

@pounderstibbons: "Jó, tényleg nem volt a világ legbölcsebb döntése belevágnia a levélkeresésbe"

Lehet, hogy pont de: ha ez nyitja fel a szemét...

bio

Bobby Newmark 2011.02.01. 10:09:40

@pounderstibbons: Te nem. Én igen.
Nem ismerek személyesen egyetlen ilyen nyomorultat sem, úgyhogy még csak elképzelni sem tudom, milyen elmeállapot kell hozzá, hogy egy ilyen dologra pénzt adjon az ember. Ez annyira távol áll mindentől, amit józan észnek nevezünk, hogy én képtelen vagyok megérteni. Erősebb jelzőt is érdemelne ennél, szvsz.

Oké, a gerincesség tényleg elismerendő, de elég öncélú, nem sok új információt ad. Annak, aki pálmalevelet akar kerestetni, az úgysem épeszű, azon a leírás úgysem segít, aki meg képes használni az agyát, annak szintén nem sokat segít, mert azt meg úgysem palizzák be ilyen hülyeségre...

pounderstibbons 2011.02.01. 11:18:39

@Bobby Newmark:
Nem vitatnám a jogodat, hogy minősítsd. Csak jelezném, hogy mindenki jön valahonnan és sokaknak (nekem is) fel kellett nőnöm ahhoz, hogy ne meséket lássak ott, ahol bizonyíthatóan nincsenek.
A nevelés káros hatásait sokszor egy életen át nem képes kinőni az ember.

Van aki lehet, hogy későn kezd neki, de számomra mindig öröm, ha egyáltalán valaki elindul ezen az úton.

Egyik kedvenc (nálam már lírai kategóriába sorolt) leírásom erre itt található:
sentimpress.blogspot.com/2009/09/legvarak-ablakabol-foldre-hullani.html

Haibane 2011.02.01. 14:19:17

@pounderstibbons: köszi a linket, tetszett az írás. Mivel gyerekkorban nagyon sok felfogás/eszme ér, ezért szerintem sok (gondolkodó) emberben később valamilyen szinten ez a dolog hasonló módon megy végbe.

Ha már a kedvenceknél tartunk, ez kicsit off de szerintem jó:
www.youtube.com/watch?v=qO9IPoAdct8&feature=related

Bobby Newmark 2011.02.01. 14:27:19

@pounderstibbons: Mindig örömteli, hogy egy hülyéből nemhülye válik, de ha a kiindulási állapotot empátiából kiindulva nem nevezed annak, ami, azzal pont a fejlőédst kicsinyled le.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.02.02. 11:04:20

Még elolvasni is fájt ezt a tömény hülyeséget...

Norapicture 2011.02.05. 12:18:53

Csak egy fél pillanatra álljunk már meg!

Amíg Vágó Úr ( akit régebben nagyon tiszteltem) nem írta meg ezt a visszavágó, lejárató cikket, elég nagy munkával, és kevés utána járással, addig mindenki istenítette OT-t. Senkinek se jutott eszébe - idézem!- a sok "nyomorult" közül- hogy ez átverés lenne.Senki fejéhez nem tartottak pisztolyt, hogy regisztráljon és fizessen.

Ezen a fórumon ahogy végigolvastam, szinte csak olyan emberek fröcsögnek, akiket egyébként, sem az ezotéria, sem a pálmalevél nem érdekel. Viszont arra rohadt jó alkalom, hogy másokat megítéljenek!

Kérdem én, MIRE FEL? Mindenki azzal foglalkozzon, ami érdekli, és feltölti, de sajnos itt is kiütközik a magyar mentalitás. Valaki feldob egy szaros labdát és a többi "okos" ezzel játszik, amíg ronggyá nem megy, és közben mindenki tiszta szar lesz. Inkább olvasna addig egy jó könyvet.

Vicces! Mért pofáznak olyan emberek valamiről is szent meggyőződéssel, amihez közük sincs?

2009 Decemberében regisztráltam magam a pálmalevélre. Senki sem hívott meg, senki sem agitált, én magam egyedül, képes voltam, eldönteni, hogy szívesen "kidobok" erre pénzt, és meglátom van-e levelem, és mit tartalmaz.

Sem a szüleim nevét sem más egyéb infót nem kértek tőlem. Név, születési idő, ujjlenyomat.

Igen, én is szkeptikus vagyok, még ma is, de adtam egy lehetőséget a dolognak, hogy meggyőzzön. Két bologot írtam itt a történetről, és ma is vállalom mindkettőt.

Kurva könnyű dobálózni valamivel, amiről csak rész információk állnak a tisztelt savazó csoport rendelkezésére. Ha annyira az igazságra szomjazik a csapat, akkor mért nem utazik el Indiába, ahol utána lehetne járni mindennek, és végre tiszta víz kerülne a pohárba?

Talán attól fél az oknyomozó, hogy egyszer kénytelen lenne beismerni, hogy tévedett?

Én szívesen venném, ha teljes bizonysággal alátámasztaná bárki is - nem itthonról a karos székben ülve, némi kapcsolatok által beszerzett információk alapján- hogy ez valóban nem igaz.
Engem meg lehet győzni, de csak kézzelfogható bizonyítékok alapján.

Az, hogy a számlázás, és egyéb jogi dolgok tisztázottak-e, nem az én dolgom. Nem OT miatt kerestettem a levelemet, hanem magam miatt. Felőlem OT-t Buga Jakabnak is hívhatják.

Egyelőre viszont - mivel én átéltem - a labda nálam van! Szívesen beismerem a tévedésemet, de kérem a bizonyítékokat!

fordulo_bogyo 2011.02.05. 13:52:15

@Norapicture: " Ha annyira az igazságra szomjazik a csapat, akkor mért nem utazik el Indiába, ahol utána lehetne járni mindennek, és végre tiszta víz kerülne a pohárba?"

Nagy orszag. Tudod a cimet, hova kell menni es kit kell keresni?

Norapicture 2011.02.05. 16:09:29

@fordulo_bogyo:
Ha mindent ki lehet deríteni...úgy általában, akkor szerintem ezt is.

fordulo_bogyo 2011.02.05. 17:11:54

@Norapicture: Nyilvan a cimuk, telefonszamuk is le van irva egy palmlevelre. ;-)
Ne komolytalankodj, a rendelkezesre allo informaciok alapjan nem erdemes elmenni Indiaba es sorra jarni a templomokat, hogy hatha megtalalod oket.
Nem Indiaban kell oket keresni, ez egy magyar szelhamossag.

Neked nem nyilvanvalo?

maya33 2011.02.06. 10:26:56

Szeretnék Vágó Istvánnak gratulálni a cikk megírásához, gyönyörűen összeszedett benne mindent!
Nekem tavaly volt a felolvasásom, első kézből tudom mondani, hogy mekkora semmitmondó hablatyolást adtak elő soktízezerért. Egy másik, azóta megszüntett fórumon sok hasonló negatív beszámolót olvastam, és ott - mint közben kiderült, mert egyikük aztán felfedte magát - , álnéven képviseltették magukat a szövetség egyes munkatársai is. Csak ők írtak pozitív hozzászólást kitalált történeteikkel. A fórum ott akkor azért szűnt meg - és ezt a honlap üzemeltetőjétől tudom -, mert egyszerűen megfenyegették őt, hogy rágalmazás miatt perbe fogják, ha nem törli a topikot. Saját fórumuk mai napig nem üzemel, valószínűleg nem is fog.
Én nem voltam szkeptikus amikor annak idején regisztráltam náluk a saját levelem megtalálásáért, de a történtek sajnos hiszékenységemet igazolják. Norapicture-nek üzenem, nem keveset foglalkoztam ezotériával és nem azért kezdtem bele, hogy szarral dobálozzam. Olvastam a blogodat Nóra, és örülök a sikereidnek, de szerintem Te az az ember vagy, aki ezt bármilyen külső útmutatás nélkül is elérte volna.
Itt az elvvel van a gond, hogy ma ezt itthon simán folytathatják az ezopiacon. Neszesemmifogdmegjól - karmaoldással együtt 85 ezer lesz. Köszönjük, mégsem kérjük.

maycontainnuts 2011.02.06. 10:53:05

@Norapicture:
Kicsit zavaros nekem, hogy hány felolvasásod volt. Az elsőben volt Oszter Tamás a másodikban pedig nem.

És sokezer forintért megtudtad, hogy "élj a mának?"
Meg minden rendben lesz most már?

Azért én erre nem fogadnék erre a helyedben.

Pláne ha az első cikkedben az is benne van , hogy már sok baromságra adtál ki pénzt és nagypn úgy néz ki, hogy a pálkmaleveles kiadásaiddal se szakadt meg a sorozet:

Van akinek nagyon nem jött be a jóslat:
forum.szkeptikus.hu/viewtopic.php?p=11925#p11925

maycontainnuts 2011.02.06. 10:54:30

@maya33:
Meg tudnád adni a fórum címét, amelyiket letiltottak?
Hátha jobban elő tudjuk ásni, mint Oszter Tamás a pálmalevelei forrását...

Vágó István 2011.02.09. 13:53:58

Nemsokára két hete lesz, hogy megjelent ez a poszt. Válasz a pálmalevelesektől továbbra sem érkezett. Emlékeztetőül a kérdéseink:

* Pontosan milyen nemzetközi kutatószövetségnek tagjai Önök, és mi az anyaszervezetük elérhetősége?
* Magyarországi tevékenységüket pontosan milyen formában végzik? (egyesület, nonprofit kft., alapítvány, stb.), és mi ennek a szervezetnek a székhelye?
* Mit jelent a szervezeten belül a Kulturális Nagyköveti státusz?
* Az Önökhöz történt befizetésekről ki és milyen számlát képes kiállítani?
* Kiket tekintenek és milyen korból a pálmalevelek eredeti íróinak?
* A 162 000 Magyarországi címzettű pálmalevél érintettjei pontosan milyen időszaknak az állampolgárai, és honnan lehet tudni, hogy ők magyarok?
* Mit lehet tudni az ujjlenyomat alapján történő személyazonosítás módszeréről?
* Miért állítják, hogy Unesco-védelem alatt állnak Önökéhez hasonló tartalmú pálmalevelek, amikor erről nincs semmiféle adat?
* Hogyan tudnák a tevékenységüket megkülönböztetni egy olyan cégétől, amely nem dolgozik sok száz éves igazi pálmaüzenetekből, hanem a kapcsolatfelvételkor elkért adatok alapján készíttet egy családfát a megbízó családjáról és foglalkozásáról – az internet, közös ismerősök, esetleg egy magánnyomozó segítségével –, majd 40 000 Ft-ért egy ál-szentember felolvas egy maszlagot, amit utána 2 tolmács fordít magyarra, a korábban megszerzett információkat belekeverve a szövegbe?

carl badog 2011.02.17. 17:56:13

@Vágó István: Hát erre Én is baromi kíváncsi lennék.:))))
Őszinte híve....Carl Badog

dfactor 2011.02.24. 12:44:20

Belegondolt már valaki, hogy adatvédelmi szempontokból elég ingoványos az a sok pálmalevél? Sok-sok személyes adat, titkok, egyebek...Obudsmanhoz kellene fordulni ezügyben. Ismer valaki egy indiai obudsmant?

Potibab 2011.06.15. 00:08:29

Nekem is felolvasták a pálmalevelem. Akkora baromság és szélhámosság az egész hogy elképesztő. Még profinak se nevezném a szélhámosokat. Lehúzás az egész! Szó se volt egyéb költségekről, közben meg utána még súlyos tízezreket kell fizetni ha azt akarom hogy valóra váljon amit igértek! VICC!!!

bajai 2011.06.15. 10:24:33

@Potibab:
A súlyos tízezreket is vállaltad?
Ha igen számolj be róla, hogy valóra vált-e amit ígértek.

Viszont fel lehetne őket csalás miatt jelenteni. Vagy nem?

Potibab 2011.06.15. 10:35:00

Dehogy, hülye nem vagyok. Eleve kamu volt az egész, az igéretük meg nem hozott lázba. Nem akarok se új barátnőt se gyereket az uj barátnőtől 3 éven belül. Eleve azt mondták hogy tök egészséges vagyok és leszek, és már ez sem stimmelt! Műtét előtt állok, bal lábam majdnem teljesen le van bénulva. Semmi olyat nem jósoltak amire azt mondanám ne érném el magamtól. Sőt. Sivár, földi létet jósoltak, és én nem szeretem a "szép lakás, jó autó, rendes munkahely" sablon életet. Többre vagyok hivatott, szellemi síkokon szeretnék fejlődni, leszarom a pénzt. Persze tudom kell a boldoguláshoz.

Hitbenhat 2011.08.08. 18:16:17

Sziasztok!Potibab és akik negatívat írtak most nagyon fontos lenne tudnom az igazat, mert én most mennék felolvasásra és mivel van 3 gyerekem és nem vagyok jól anyagilag azért nem dobom ki az ablakon, ha tényleg igaz ez az egész. Én hiszek bizonyos dolgokban, de van bennem egészséges szkepticizmus is. Ráadásul, ha ez lenne nálam is akkor a férjem agyonütne.Na nem szó szerint, de hallgathatom. Nem annyira sok pénz, mint amit írtak, de nekem még fel is kellene utazni az plusz költség..Kicsit konkrétabbat írnátok az egészről akik negatívat tapasztaltatok?köszi.

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása