Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Szkeptikus Klub: Vita az otthonszülésről

A Szkeptikus Klub következő rendezvénye november 20-án

Beszélgetés Dr. Szebik Imrével és Dr. Csermely Gyulával

Otthonszülés - A bizonyítékokon alapuló vagy az alternatív orvoslás része?

A Szkeptikus Társaságnak nincs kialakult véleménye az otthonszülés kérdésével kapcsolatban. A klubnap célja az, hogy megismerjük az otthonszülés mellett és ellen szóló tudományos érveket. Ebben segít nekünk a témát eltérően megítélő Dr. Szebik Imre orvos, bioetikus és Dr. Csermely Gyula nőgyógyász.

A klubest időpontja: 2012. november 20. kedd, 17.30 óra
Helye: Kossuth Klub (1088 Budapest, Múzeum u. 7.), földszinti klubhelyiség.

A belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr424904558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karinthy-paradoxon · http://www.alltrials.net/ 2012.11.16. 13:56:49

A Szkeptikus Klub következő rendezvénye egy nem is olyan távoli jövőben:

"Természetes fogantatás -
A Tudományalapú orvoslás (SBM) vagy az alternatív orvoslás része?"

A SBM hívei azzal érvelnek majd, hogy csak a tudományos lombik és géntervezés az igazi,
és minden fogantatásnak kórházban, orvosi felügyelet alatt kell történnie.

Lesz külön fogantató orvosi szakvizsga is....

Mert ki tudhat a legtöbbet az emberi testről és így a gyereknemzésről - ha nem egy tanult orvos ! :-)

fordulo_bogyo 2012.11.17. 03:48:20

@Karinthy-paradoxon: Csak arra akartam ramutatni, hogy egyaltalan nem elterjedt roviditest, hasznalsz.

Azt is tevesen.

Mit mond a tudomany a szulesrol?

Mit mond a tudomany a gyereknemzesrol? Ha a segitseg nelkuli fogantatasba meglehetos esellyel belehal aki megprobalja, ugy, mint az egyedul-szulesbe (nem tudom, mi az egyedul-szules kockazata, de ugy velem, jelentos), akkor majd hasonlitgasd.

Addig en hozzateszem, az alternativ, holisztikus, es complementer fogantatas hivei a muvelet kozben tuket szurkalnak a par testebe, beoltest adnak nekik (meregtelenitenek), tapaszokat ragasztanak rajuk, tehcukor bogyokat raknak a nyelvuk ala, biorezonancias keszulekbe kotik oket, elektromos labfurdobe aztatjak, minenfele gyogyteakkal, orolt orrszarvuszar-porral, tuladagolt vitaminokkal, hipos vizzel, pi vizzel, soroljam meg... mindezt egyszerre. Latod magad elott?

Na latod. Borzalom.

fordulo_bogyo 2012.11.17. 04:00:19

@Karinthy-paradoxon: idezet a linkrol amit adtal:

"Good science is the best and only way to determine which treatments and products are truly safe and effective. That idea is already formalized in a movement known as evidence-based medicine (EBM). EBM is a vital and positive influence on the practice of medicine, but it has limitations and problems in practice: it often overemphasizes the value of evidence from clinical trials alone, with some unintended consequences, such as taxpayer dollars spent on “more research” of questionable value. The idea of SBM is not to compete with EBM, but a call to enhance it with a broader view: to answer the question “what works?” we must give more importance to our cumulative scientific knowledge from all relevant disciplines."

Olvastad?
Erted?

Akkor miert irsz butasagokat?

A Tudományalapú orvoslás egyszeruen arrol szol, hogy komolyan nezzuk meg, mi az ami hatasos. Vitatod?
Azt mondod, ne nezzuk meg, mi az ami igazan hatasos?

Tenyleg igy gondolod? Nem erdekes, mi az ami igazan hatasos, ami alternativ vagy komlementer az a jo. Ha bizonyitottan nem jo, akkor is az a jo.

Miert?

Karinthy-paradoxon · http://www.alltrials.net/ 2012.11.18. 11:59:49

@fordulo_bogyo:

>Mit mond a tudomany a szulesrol?

mit mond ?

>Mit mond a tudomany a gyereknemzesrol?

mit mond ?

persicsbalint 2012.11.19. 08:01:36

A legnagyogg közösségi oldalon egyre jobban terjed dr. Kulcsár Gyula és az ő állítólagos rákgyógyszere. Rákeresve a nevére, magyarul főleg bulvár tudósításokat lehet látni, szakmai anyaggal nem találkoztam. Az MTA köztestületeinek nem tagja a keresésem alapján, de lehet, hogy én néztem rossz helyen a dolgot.

Ezen kívül weboldala sem egy tipikus tudós oldala, saját termékét és találmányát népszerűsíti, ami egy egyszerű étrendkiegészítő.

Nektek vannak bővebb információtok dr. Kulcsár Gyula munkásságáról?

Karinthy-paradoxon · http://www.alltrials.net/ 2012.11.19. 12:17:09

@persicsbalint:

Általában ráktémát itt érdemes megnézni.

"International Journal of Cancer"

és téged ez a kutatás érdekelhet:

"A mixture of amino acids and other small molecules present in the serum suppresses the growth of murine and human tumors in vivo†"
24 AUG 2012
DOI: 10.1002/ijc.27756
onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.27756/full

ha jól tudom azóta lehet egy még újabb kutatás is megjelenés alatt.

2012. október 03:
"Nagy sikerrel zárult az a klinikai vizsgálati program, amelyet EU-támogatással valósított meg az Immunal Kft. Rákkutató- és Gyógyszerfejlesztő Központja. Egészséges önkénteseken és daganatos betegeken végzett, kétlépcsős klinikai vizsgálati program igazolja egy magyar készítmény biztonságosságát, tolerálhatóságát és hatásosságát. "

www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/helyi-hireink/hatasos-rakgyogyszert-fejlesztett-ki-kulcsar-gyula-pecsi-kutato

fordulo_bogyo 2012.11.19. 14:18:23

@persicsbalint: Szamomra bizarr, hogy taplalekkiegeszitonek, szajon at javasol valamit, de a publikalt kiserletben nem eteti az allatot vele, hanem a hasuregbe injekciozva adja.

Azt, hogy nem toxikus, azt azzal bizonyitja, hogy nek okozott sulycsokkenest a kiserleti allatoknak.

Szinten erdekes, hogy a hasznalt koncentraciok sok esetben jelentosen alacsonyabbak, mint ugyanezeknek a termeszetesen is jelenlevo vegyulueletkek a normalis koncantracioja a verplazmaban.

Karinthy-paradoxon · http://www.alltrials.net/ 2012.11.19. 15:03:47

@fordulo_bogyo:

"Fontos megjegyezni az írással kapcsolatban, hogy az infúzió gyógyszerré válása hosszú távú folyamat lesz, jelenleg a nagy-dózisú Culevit italpor forgalmazása indult el (a klinikai vizsgálatok eredményei alapján)!!"

www.facebook.com/culevit/posts/536405513053678

fordulo_bogyo 2012.11.19. 16:07:30

@Karinthy-paradoxon: Minek az infuzio, ha szajon at is hatasos?

persicsbalint 2012.11.20. 05:28:07

Ez szerepel most facebookon:
"A projekt megvalósítása során jelentős áttörést hozott az a kétlépcsős klinikai vizsgálati program, melyet a DRC Gyógyszervizsgáló Központban (Drug Research Center, Balatonfüred) végeztek el 2011-ben és 2012-ben.

Az első lépésben megvalósított tolerálhatósági vizsgálat egészséges önkénteseken igazolta, hogy a készítmény fogyasztása nagy dózisban is biztonságos és jól tolerálható. Az eredmények alapján a napokban kerül bemutatásra egy új készítmény italpor formában, ami nagyobb mennyiségben tartalmazza a hatóanyagokat, fogyasztása előrehaladott stádiumban lévő daganatos betegek számára javasolt.

A második vizsgálat célja a nagy dózisú italpor életminőségre gyakorolt hatásának, biztonságosságának és tolerálhatóságának vizsgálata volt, daganatos betegek körében. Az eredmények nagyon kedvezőek: a 28 napos kezelési időszak során a készítmény napi fogyasztása szignifikáns mértékben javította a betegek életminőségét. A betegek fizikai, értelmi, érzelmi, szociális és szerep funkciói javultak, fáradtságérzetük, fájdalmuk, nehéz légzésük csökkent. "

Ez alapján egyáltalán nem az derül ki számomra, hogy a szer gyógyítaná a rákot, mint ahogyan azt sok sajtótermék lehozta. Sajnálom, hogy a média segíti egy ennyire fontos ügyben, az egészségünkben félretájékoztatni a lakosságot.

fordulo_bogyo 2012.11.20. 14:17:14

@persicsbalint: Az osszetetele nagyon hasonlo a husleveshez, a vereshurkahoz. Az lenne a meglepo, ha nem lenne toleralhato.

Az is meglepo lenne, ha ha nem javitana a beteg eletminosget a husleves vagya vereshurka.

Ez hamis illuzio, nem rak-gyogyszer.

fordulo_bogyo 2012.11.21. 20:04:22

Frissites: A pécsi csodaszer nem a rák ellenszere
index.hu/tudomany/egeszseg/2012/11/21/a_pecsi_csodaszer_nem_a_rak_ellenszere/

A Facebookon terjedő cikk négy-öt éves információkat tartalmaz, számos fórum, blog és facebook bejegyzés megismételte – olvasható a cég közleményében, ahol leírják, a kutató készítményeire és a fejlesztési eredményeinkre vonatkozó hivatalos és aktuális információkat saját weboldalukon találhatjuk meg és nem a közösségi oldalakon. Az infúziós készítmény intravénás alkalmazása miatt csak gyógyszerként kerülhetne forgalomba. Ez további sok-sok évet jelentett volna, amelyet állításuk szerint sem ők sem a betegeik nem tudnának kivárni. A cég egyúttal kijelentette, soha nem nevezték csodaszernek saját készítményüket, és saját szereikről is azt állítják, hogy azok táplálékkiegészítők, nem gyógyszerek.

A facebookos írásban tehát egy öt évvel ezelőtti, de azóta már le is állt kutatási vonal feltámasztása történt, amihez a cégnek – elmondásuk szerint – semmi köze nincs. Valóban gondolkodtak azon, hogy az infúziós formát embereken is teszteljék, ám a kutatás végül más területen folytatódott.

MosoMasa 2012.12.06. 18:01:42

@persicsbalint: Erről az áttörésről már 12 évvel ezelőtt is írtak. Azóta folyamatosan törnek át, olyannyira, hogy már az FB-t is meghódiították.

Thasaidon · http://zothique.blog.hu 2013.06.03. 15:20:58

Erről a beszélgetésről véletlenül nem készült hangfelvétel?

Szkeptikus Blog · http://szkeptikus.blog.hu 2013.06.03. 22:43:36

@Thasaidon: Készült, de az egyik előadó azt kérte, hogy ne tegyük közzé.

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása