Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Nyílt levél a Soproni TIT-nek
A Szkeptikus Társaság Közhasznú Egyesület nyílt levele a Soproni Tudós Ismeretterjesztő Társulatnak

Tisztelt Soproni Tudós Ismeretterjesztő Társulat!

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (melynek tagegyesülete a Soproni TIT is), általános megítélése szerint történelmileg, valamint nevéből eredően is a tudomány és a tudományos eredmények, megalapozott állítások bemutatásában jeleskedő szervezet. A Szkeptikus Társaság Közhasznú Egyesület pedig, amely a kritikai gondolkodás népszerűsítését, és az áltudományos tanokkal szembeni fellépést tartja legfontosabb céljának, minden tudományos ismeretterjesztő tevékenységet üdvözöl, amennyiben az korrekt, tudományosan megalapozott információkra épül.

Mindezek miatt kötelességünknek érezzük, hogy hangot adjunk aggodalmunknak egy rendezvényük kapcsán, amire egyik olvasónk hívta fel a figyelmünket.

Megdöbbenéssel tapasztaltuk, hogy a Soproni TIT honlapjának "Aktuális" rovatában "Alternatíváink" címmel olyan rendezvényre invitálják közönségüket, amelynek szórólapja, valamint a hozzá mellékelt információk arra engednek következtetni, hogy ismeretterjesztő tevékenységükbe immár áltudományos és tudományosan megalapozatlan állítások, információk népszerűsítése is belefér. Kötelességünknek tartjuk jelezni, hogy ezt igen sajnálatosnak, a tudományos ismeretterjesztés és a korrekt tájékoztatás szempontjából roppant károsnak tartjuk. Tisztelettel arra kérjük Önöket, a jövőben a hasonló témák feldolgozásában körültekintőbben járjanak el, hiszen komoly felelősségük van abban, hogy a nagyközönség mit fogad el tudományként, és miről tudja megállapítani, hogy nem az.

A szóban forgó rendezvényük azonban sajnálatos módon sok olyan programpontot tartalmaz, amelyek a közönség megtévesztését eredményezhetik, mert az oda látogatók tévesen azt hihetik, hogy a TIT szervezésében ezúttal is tudományosan megalapozott eredményekkel ismerkedhetnek meg. Sajnos azonban tévednek.

Szeretnénk felhívni a figyelmüket arra, hogy sem a biorezonanciás állapotfelmérés, sem a kineziológia, sem az etikailag erősen vitatható MLM rendszerben terjesztett DXN kozmetika, vagy a Bemer kezelés nem tudományosan megalapozott eljárások, illetve meglehetősen vitatott területek.

Továbbá olyan hívószavak jelennek meg a közzétett információkban, melyek többnyire áltudományos eljárások és termékek legfontosabb jelszavai, vagy - bár létezik korrekt tudományos alkalmazásuk - erősen leegyszerűsített és eltorzított jelentéstartalommal kerülnek említésre az Önök programjában. Ezek a teljesség igénye nélkül: vitalitás, méregtelenítés, antioxidánsok, elsavasodás, lúgosítás, energetizálás, nanotechnológia.

A legsúlyosabb tévedést azonban Dr. Dávid Tamás CoD-teája kapcsán látjuk, amellyel kapcsolatban ismert tény, hogy a Gazdasági Versenyhivatal 2008-ban eljárást indított az érintett cégek ellen, a fogyasztók megtévesztése miatt. Ezzel Egyesületünk is foglalkozott, s a Szkeptikus Blog hasábjain egy írás is megjelent az esetről. Sajnálatos, hogy Dávid Tamás, miután a fogyasztók megtévesztésével szerzett vagyonból könnyedén kifizethette a cégei számára megállapított bírságot, változatlanul folytatja meglehetősen etikátlan tevékenységét. Termékének tudományos megalapozatlanságát szakemberek mutatták ki.

Kérjük, levelünket ne az egyesületük elleni támadásként kezeljék. Célunk csupán annyi volt, hogy baráti és bajtársi gesztusként felhívjuk a figyelmet egy visszásságra, bízván abban, hogy a jövőben körültekintőbben, felelősségük teljes tudatában elkerülik a hasonló helyzeteket.

Üdvözlettel:

Szkeptikus Társaság

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr315297476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kalapácstollú 2013.05.13. 15:28:49

Sok igazság van a posztban. Több dolog is kiderül belőle. Nem csak az, hogy a soproni TIT helyenként valóban keveri a tudományost a tudománytalannal. Hanem az is, hogy a posztoló meglehetősen szűklátókörű. Buta sztereotípiák fogja.
"...az etikailag erősen vitatható MLM rendszerben terjesztett ..."
Hogyan? Az MLM-rendszer etikailag vitatható lenne? Ráadásul erősen?
Tudja a posztoló, hogy miről beszél? Megismerte már valaha is egyetlen MLM-rendszer működését? Vagy "jólinformált" módon az MLM-et keveri a piramisjátékkal?

:))

Tom Benko 2013.05.13. 19:46:00

@kalapácstollú: Akkor mesélj róla, légy szíves!

Szilágyi András 2013.05.13. 21:56:09

@kalapácstollú: Bizony az MLM-cégek túlnyomó része nem más, mint álcázott piramisjáték, és a résztvevők túlnyomó része veszít rajta. Ennek bőséges szakirodalma van. Azonban jelen bejegyzés témája nem ez, ez csak lényegtelen megjegyzés a levélben, akár törölhető is lenne. Ezért erről a kérdésről itt ne nyissunk vitát.

ubk 2013.05.15. 22:35:49

@Szilágyi András:
"az MLM-cégek túlnyomó része nem más, mint álcázott piramisjáték,"

Az AVON pl ehez mit szól? Ez a kijelentés egy jó pert is megérne nekik.
Mondjuk én nem rajongok az MLM-ért, de létezik működő MLM is. Persze azt okosan is kell csinálni, nem kapzsin, lásd AVON.
(nem, nem is állok kapcsolatban velük, csak anyám csinálta évekig, amíg aktív volt, onnan ismerem)

fordulo_bogyo 2013.05.15. 23:21:08

@ubk: ""az MLM-cégek túlnyomó része nem más, mint álcázott piramisjáték,"

Az AVON pl ehez mit szól? "

Szerintem tudjak.

pyramidschemealert.org/has-mlm-corrupted-avon/

bioLarzen 2013.06.12. 23:19:46

@ubk: "Az AVON pl ehez mit szól? Ez a kijelentés egy jó pert is megérne nekik."

... amit nehéz lenne megnyerniük, két okból is:

- nehéz lenne egy honlap kommentjére indított pert megnyerni;

- valahogy csak be kéne bizonyítaniuk, hogy az "az MLM-cégek túlnyomó része" megfogalmazásba a kommentelő az Avont is beleértette.

bio

kalapácstollú 2016.06.12. 07:51:45

@Szilágyi András: Így, évek múlva visszatekintve: tévedsz. Tévedsz, abban, hogy miről is van itt szó - hiszen a kommentek kizárólag pont erről a témáról szólnak.
És attól tartok, tévedsz az MLM megítélésében is. Eljutottál egy gazdasági szisztéma megvádolásáig - de érvek nélkül.

A. Bundy 2016.06.16. 11:21:46

Úgy érzem, elkanyarodtunk a levél fő tartalmától. Az ugyanis a soproni TIT azon gyakorlata, miszerint áltudományos vagy tudományosan nem bizonyított eljárásokat, termékeket népszerűsít egy tudományos társaság keretein belül. Az MLM-téma valóban csak egy mellékszál a levélben, a lényeget nem érinti - erről itt vitázni olyan, mint rossz ajtón kopogni. Az MLM-cégek jellegéről szóló vitának egy külön oldal célszerűbb lenne.
A fő probléma az, hogy a soproni TIT évek múltán továbbra is teret ad tudományosan megalapozatlan eljárások ismertetésének, és, mint honlapjukon megtalálható, a Taicsi Csikung tanfolyamokhoz épületét is rendelkezésre bocsátja:

sopronitit.hu/2016/04/18/taicsi-csikung-tanfolyam-sopronban/

Szilágyi András 2016.06.17. 12:32:56

@A. Bundy: Kösz az infót. A levelünkre egyébként nem válaszoltak.

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása