Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Pandóra vegykonyhája – a kártékony tudomány (3/8. rész)
Kenyér és halál a levegőből

Könyvismertetés (Paul A. Offit: Pandora's lab. Seven stories of science gone wrong. National Geographic, Washington D.C., 2017, 287 old.)

A könyvismertetés további részei:
1. rész: Isten orvossága
2. rész: A nagy margarinmalőr
4. rész: Amerika mindenek felett!
5. rész: Elmecsavar
6. rész: A Szúnyog-Felszabadítási Front
7. rész: A Nobel-díjas-kór
8. rész: A múlt tanulságai

3. Kenyér és halál a levegőből

haberklor.jpg

Fritz Haber mutatja a katonáknak a klórgáz bevetésének módszerét az első világháborúban

Az élethez 4 elemre van szükségünk: hidrogénre, oxigénre, szénre és nitrogénre. Az első 3 bőségesen és könnyen hasznosítható formában rendelkezésünkre áll, de a nitrogént, hiába van rengeteg belőle a légkörben, megkötni csak néhány növény képes: a pillangósvirágúak. Elsősorban ezek révén kerül a talajba. Elméleti számítások szerint a talajba természetes úton került nitrogén optimális felhasználásával is csak 4 milliárd embert tudna a Föld eltartani, de már lassan kétszer ennyien vagyunk… Fritz Haber 1909-es felfedezésének köszönhető, hogy egyelőre úgy tűnik, nincs élelmezési korlátja az ember további térfoglalásának. A gyorsan szaporodó német populációnak szüksége volt új nitrogénforrásokra. Chile hatalmas nitrátbányákkal rendelkezett. Az 1900-as évek elején az itt kitermelt műtrágya felét Németország importálta. A háborús készülődés megnehezítette az importot. Offit izgalmasan mesél: Haber egy kollégája nyilvános kritikáján felháborodva, szinte bosszúból oldotta meg a problémát, hogyan lehet óriási nyomáson és magas hőmérsékleten, különleges katalizátorokkal a légköri nitrogénből ammóniát gyártani, ami már alkalmas a műtrágya előállítására. A BASF vállalat a kísérleti, egy íróasztalon kényelmesen elférő berendezést továbbfejlesztve hatalmas gyáróriást épített, ami 10.000 munkást és 250 kémikust foglalkoztatott. A fejlesztést Carl Bosch irányította, akit ezért – tehát olyasmiért, ami nem is a saját felfedezése volt – Nobel-díjjal jutalmaztak. Az ammónia előállításának módja azóta sem változott, és ez a molekula ma is a legnagyobb mennyiségben szintetizált anyag a világon. A légből vett nitrogén azonban nemcsak a növényekbe kerül. Az ammóniagyárak környezetében irdatlan mennyiségben jut a folyókba, tavakba, tengeröblökbe, ahol az algák féktelen szaporodását okozza. Az algák elhasználják az oxigént, toxinokat termelnek, így végül kipusztul a környező vízi élővilág, de még a madarak is, amelyek a haltetemeket fogyasztják. De nemcsak a gyárakból szivárog a vizekbe a sok nitrogénvegyület. A műtrágya révén sokszorosára növekedett a növénytermesztés hatékonysága, ami sokkal több vágóállatot táplál, és azok anyagcseretermékei is terhelik a talajt és a vizeket. A légkörbe kerülő ammónia pedig savas esők formájában károsítja az élővilágot. A helyzet egyre súlyosabb.

Fritz HaberDe még nincs vége. Haber jó hazafi volt. Ahogy az I. világháború állóháborúvá változott, segítségül hívta az ammóniát. A Nobel-díjas Boschsal karöltve kifejlesztették az egyik leghatékonyabb robbanószer-alapanyag, az ammónium-nitrát tömeges előállításának a módszerét. Műtrágyából azóta is előszeretettel készítenek bombát a terroristák. A legpusztítóbb ezek között az 1995-ös oklahomai robbantás volt: 168 halott, 680 sérült, 324 tönkretett épület. Az ammónium-nitrát előállítását megintcsak a BASF karolta fel. Addig éjt nappallá téve azon dolgoztak, hogyan gyártsanak „kenyeret az égből", mostantól azon, hogyan ontsák ki emberek vérét az égből nyert nitrogénnel. „Kis mocskos üzlet", idézi Boscht a szerző.

És még mindig nincs vége. Haber meg volt győződve arról, hogy Németországnak nemcsak azért kell győznie, mert a katonáik bátrabbak és a parancsnokaik ravaszabbak, hanem főleg azért, mert a vegyészeik okosabbak. Haber rájött, hogy kisebb koncentrációban a mérges gázok hosszabb ideig hatva ugyanolyan hatékonyak, mintha nagyobb koncentrációban rövidebb ideig hatnának. Ellentétben a már mások által korábban használt könnygázzal, ami csak átmenetileg tette harcképtelenné az ellenséget, Haber végleges megoldást eszelt ki. Bár tudta, hogy a vegyi fegyverek használatát tiltják a nemzetközi egyezmények, azt gondolta, sok ember életét menti meg, ha gyorsan és tömegesen végez az ellenséggel. Az első klórgáztámadásra Ypern térségében került sor, majd ezt több másik követte. A háború végeztével Fritz Haber Nobel-díjat kapott.

És még mindig nincs vége. Haber később kidolgozta a mustárgáz háborús alkalmazását is. Ellentétben a klórgázzal, ez megtapad a ruházaton és a tárgyakon, nem lehet tőle megszabadulni, vakságot, súlyos égési sérüléseket, tüdőgyulladást, majd lassú fulladást okoz – kegyetlen halál…

Az utolsó fejezet: Fritz Haber részt vett egy hatékony rovarirtó, a Zyklon B (hidrogén-cianid) kifejlesztésében, amivel később a gázkamrákba terelt zsidókat gyilkolták halomra. A nagy német hazafi, az ünnepelt kémikus, maga is zsidó lévén, Hitler hatalomra jutása után kénytelen volt elhagyni Németországot, és egy évre rá, 1934-ben halt meg.


A könyvismertetés további részei:
1. rész: Isten orvossága
2. rész: A nagy margarinmalőr
4. rész: Amerika mindenek felett!
5. rész: Elmecsavar
6. rész: A Szúnyog-Felszabadítási Front
7. rész: A Nobel-díjas-kór
8. rész: A múlt tanulságai

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr213046308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása