Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Pandóra vegykonyhája – a kártékony tudomány (6/8. rész)
A Szúnyog-Felszabadítási Front

Könyvismertetés (Paul A. Offit: Pandora's lab. Seven stories of science gone wrong. National Geographic, Washington D.C., 2017, 287 old.)

A könyvismertetés további részei:
1. rész: Isten orvossága
2. rész: A nagy margarinmalőr
3. rész: Kenyér és halál a levegőből
4. rész: Amerika mindenek felett!
5. rész: Elmecsavar
7. rész: A Nobel-díjas-kór
8. rész: A múlt tanulságai

6. A Szúnyog-Felszabadítási Front

ddtbelyeg.jpg
DDT-t népszerűsítő NDK-s bélyeg 1963-ból: „A világ egyesül a malária ellen"

Ez a legmeglepőbb fejezet. Offit szerint minden baj Rachel Carsonnal, illetve roppant hatásos és népszerű könyvével, a „Néma tavasz"-szal (Silent Spring) kezdődött. A könyv a malária elleni küzdelemben egykor széles körben használt szúnyogirtó szer, a DDT (diklór-difenil-triklóretán) súlyosan környezetkárosító hatásáról írott érzelemdús kiáltvány, és az első olyan írás, amely felhívja a figyelmet az emberi tevékenység késői, visszafordíthatatlan, kártékony következményeire.

Idézek a házi gyermekorvosok lapjában, a Hírvivőben (2004, 9, 12-13.) „Múltunk, jelenünk, jövőnk: peszticidek" címmel megjelent írásomból (pdf):

Mi a baj a DDT-vel?

A DDT egy ún. POP vegyület (persistent organic pollutant). A talaj mélyebb rétegeiben és az élővizekben gyakorlatilag nem bomlik le (felezési ideje 100 év). A talaj felsőbb rétegeiben felezési ideje 15 évre tehető. Egyes bomlástermékei ugyanolyan toxikusak, mint ő maga. Hazánkban az ötvenes években kiszórt mennyiség legalább negyede ma is megtalálható a talajban, vizekben és az élő szervezetekben, köztük kultúrnövényeinkben, vágóállatainkban, és bennünk, emberekben is. A DDT bioakkumulációra és biomagnifikációra hajlamos vegyület. Ez azt jelenti, hogy a táplálékláncban feldúsul. Például egyes növényekben a talajban lévő mennyiség 100-szoros koncentrációja mérhető. Az ezeket fogyasztó rovarokban további koncentrációnövekedés mutatható ki. A rovarevő kisemlősökben a talaj koncentrációjának már akár milliószorosa is jelen lehet. A csúcsragadozókban a koncentráció 10-100 milliószorosra növekszik. Minél tovább él egy ilyen csúcsragadozó, annál több peszticidet raktároz – elsősorban a zsírszövetében. Nem kell magyarázni, hogy az ember is egy ilyen csúcsragadozó… A DDT mutagén és rákkeltő. Ezen felül, a DDT ösztrogén hatású (és anti-androgén hatású is). Ez csak addig meglepő, amíg nem képzeljük magunk elé a vegyület szerkezeti képletét. Akkor már nem nehéz felfedezni a szteránvázakra (szteroidokra) emlékeztető struktúrát. Az ösztrogénhatás – többek között – fokozott táplálékfelvételre ösztönöz, ami növeli a bioakkumulációt. Az előzőeken túl a DDT immunszuppresszív. Az immunszuppresszív hatást könnyű megérteni: a szerves klórvegyületek zsírban oldódnak, így a csontvelőben is felhalmozódnak. Közvetlenül károsítják az immunapparátus csontvelőben érlelődő sejtjeit. Minél idősebbek vagyunk, annál inkább…

Bár nálunk – 1968-ban a világon elsőként – a DDT-t kivonták a forgalomból (addig irdatlan mennyiséget szórtak ki a malária felszámolásának az érdekében), de sok helyütt ma is szabadon alkalmazzák. Ahol nem használnak DDT-t, ott is engedélyezik közeli és távolabbi rokonait. Ha valamelyik szert betiltják a fejlett országokban, akkor a megmaradt készleteket – gyakran segélyek formájában – exportálják a fejlődő országokba, vagy multinacionális cégek leányvállalatai termelik a harmadik világban. Innen azután visszavásároljuk banán, ananász, kávé, narancs, kakaó formájában."

Offit azt ecseteli, hogy a DDT betiltása okozta milliók halálát, mert a malária elleni küzdelemben csak a sokkal drágább és kevésbé hatékony vegyületek használatát engedélyezték. Vagyis Offit védelmébe veszi a DDT-t, indokolatlannak tartja a betiltását. Azt írja: „Rachel Carsonnak köszönhetően a természet ellen vívott háború átfordult az emberiség elleni küzdelembe." Idézi a DDT-vel foglalkozó bizottság jelentését: „A DDT-nek nincs káros hatása az édesvízi halakra, a madarakra és általában a vadvilágra. Szükség van a DDT további használatára." Offit szerint a DDT-t csak sokkal drágább és ártalmasabb szerekkel lehet kiváltani.

ddtestrogen.png

A DDT-t ma is, sőt ma újra, de a korábbiaknál jóval megfontoltabban használják a szegényebb országokban a szúnyogok irtására. Egyes adatok szerint a modern piretroidok (nálunk szabadon forgalmazott ún. III. kategóriás rovarirtó vegyületek) alig drágábbak, de sokkal biztonságosabbak [1]. A probléma persze itt is az, hogy a DDT-vel és a piretroidokkal szemben is megjelentek ellenálló szúnyogok. Végtelen számú vizsgálat bizonyítja a DDT-nek a magasabb rendű szervezetekre gyakorolt súlyos egészségkárosító hatását. Vajon lehetséges, hogy 50 éven át a világ tévesen ítélte meg a DDT veszélyeit?! Lehetséges, hogy a téves megítélés egyetlen könyvnek, a „Néma tavasz"-nak köszönhető?! Talán nem én vagyok az egyetlen, aki a legfontosabb modern népbetegségek (az elhízás, a magasvérnyomás, a cukorbaj, az új, főleg idősebbekre veszélyes fertőzések és a meddőség) okaként felvetik a peszticidek, mindenekelőtt a DDT szerepét. A fenti kórképek ugyanis mind visszavezethetők a hormon- (szteroidszerű) hatásokra. Ezeken túl, a DDT rákkeltő hatása is elég egyértelműen bizonyított. Offit szerint a DDT felhasználásának az ideje alatt csak a dohányzás okozta tüdőrák gyakorisága növekedett, de valamiért nem látja, hogy a leukémia, a prosztatarák, a vastagbél és a hasnyálmirigyrák is gyakoribbá vált [2].

Paul Hermann Müller 1948-ban Nobel-díjat kapott a DDT rovarölő hatásának a felfedezéséért.

Hivatkozások

  1. Ovuorie T: African countries adopt controversial deadly chemical, DDT, for malaria treatment. Premium Times (Nigeria), 2013. júl. 17.
  2. Cancer Statistics 2006. A Presentation from the American Cancer Society.

A könyvismertetés további részei:
1. rész: Isten orvossága
2. rész: A nagy margarinmalőr
3. rész: Kenyér és halál a levegőből
4. rész: Amerika mindenek felett!
5. rész: Elmecsavar
7. rész: A Nobel-díjas-kór
8. rész: A múlt tanulságai

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr6113064496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hraskó Gábor · http://xaknak.hrasko.com 2017.10.24. 09:23:29

Nem igazán értem az utolsó paragrafust, a konklúziót. Most akkor Dr. Lakos szerint téves Offit állítása, miszerint téves a "Néma tavasz" konklúziója, vagy egyetért vele? Lehet, hogy csak szövegtördelési probléma van, de nekem ez így nem érthető.

Karinthy-paradoxon · http://www.alltrials.net/ 2017.10.24. 10:08:16

Az "unknown unknowns" problémák nehezek.

Meg lehet-e előzni az ilyen eseteket, vagy ezek kivédhetetlenek?

Például egy hasonló példa az Atrazine, ha 1 generációra nézzük, akkor minden rendben, ha többre, akkor gázos ...
"First, the good news. Washington State University researchers have found that a rat exposed to a popular herbicide while in the womb developed no diseases and showed no apparent health effects aside from lower weight.

Now, the weird news. The grand-offspring of that rat did have more disease, as did a great-grand offspring third generation."
medicalxpress.com/news/2017-09-popular-herbicide-affecting-health.html

Mivel rengeteg a hasonló "unknown unknowns" probléma van a mindennnapi életben is az igazi racionalitás csak az evoluciós heurisztikus megközelités lehet.
Kerüld el a veszélyeket.
Ez az E-számmentes és a Natur termékek iránti keresletek mögött is ez a "gyökér ok" ...

"Gigerenzer investigates how humans make inferences about their world with limited time and knowledge. He proposes that, in an uncertain world, probability theory is not sufficient; people also use smart heuristics, that is, rules of thumb. He conceptualizes rational decisions in terms of the adaptive toolbox (the repertoire of heuristics an individual or institution has) and the ability to choose a good heuristics for the task at hand. A heuristic is called ecologically rational to the degree that it is adapted to the structure of an environment."
en.wikipedia.org/wiki/Gerd_Gigerenzer

Lakos András dr. 2017.10.24. 13:14:10

@Hraskó Gábor: A DDT vonatkozásában nem osztom Offit véleményét, azt hiszem, hogy a DDT kártékony hatását nem lehet megcáfolni. Kis mennyiségben, pl. a szúnyoghálók impregnálására nyilván veszélytelen.

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása