Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Lelke van!

Van egy ismerősöm, a továbbiakban Gy Úr, aki igen képzett az ezotéria tudományában, és tőle mindig hallani érdekes dolgokat. Nemrég például a következő, Á kisasszonnyal folytatott beszélgetésének voltam fültanúja:

 ... (Á kisasszony egy történetet mesél Gy Úrnak, de a beszélgetés elejéről lemaradtam)
Gy úr:Ez tényleg így van, olvastad a legújabb _cenzúrázva_ könyvet? Ez egy speciális energia...
Á kisasszony:Még nem olvastam, ez melyik könyv?
Gy úr:Majd elhozom neked. Van benne egy hegedűművész, aki tanácsért fordult hozzá. Egy különleges, nagyon nagy kvalitású hegedűre tett szert, de nem volt képes kihozni belőle annak tudását.
Á kisasszony:Érezte, hogy nem úgy szólal meg a hegedű, mint kellene?
Gy úr:Tulajdonképpen igen: Amikor készítik a hegedűt, akkor a rezgések átadódnak, a mester energiája átszáll a hegedűre. Ha a művész rezgései nem ilyen szintűek, akkor "nem pendülnek egy húron", hehe.
 (mindjárt az következik, hogy a hegedűnek lelke van - gondoltam magamban)
Gy úr:Tulajdonképpen a hegedűnek lelke van... Végül azt a tanácsot kapta ez a művész, hogy adja el a hegedűt, mert az ő kvalitásai nem álltak párban a hegedűvel, nem voltak képesek megérteni egymást.
R:Szerintem ez csak pszichológia - a művész képzete volt, hogy nem értik meg egymást a hangszerrel.
Gy úr:Nem, ez energia kérdése, a hangszereknek, mint mondtam, lelke van.
R:Aligha, ezt csak a művész képzeli. Mindez az ő fejében játszódik le.
Gy úr:Valahonnan az ő fejébe is odakerült a gondolat. Naivitás azt hinni, hogy bármi is létrejöhet magától az ember fejében...
 (Na itt már elkerekedett a szemem, és kihagytam pár másodpercre.)
Gy úr:...de hagyjuk ezt, mert messzire vezetne! Szóval végül eladta a hegedűt.
Á kisasszony:Hallottam, hogy Edvin Marton is egy Stradivárin játszik...

 

Gy Úr hangszíne egy másodpercig sem hagyott kételyt azt illetően, hogy komolyan gondolta a lélekkel rendelkező vagy azzal felruházott hegedűket. Az efféle animizmus (élettelen dolgok lélekkel történő felruházása) népszerű a New Age képviselőinek körében, bár az, hogy mit is kell lélek alatt érteni, még kevésbé világos, mint a keresztények vagy a régi természeti vallások lélek fogalma esetében. Mutatja az ezotéria komoly tudomány voltát, hogy az ilyesmiknek többes természete van, mint a fénynek a fizikában: egyszerre beszélhetünk ugyanis rezgésről, energiáról és még lélekről is...

Gy úrral folytatott vitánk valóban messzire vezetne, hiszen nem is ugyanazt tekintjük filozófiai kiindulópontnak a hétköznapokban. De legyünk pozitívak, és tekintsünk el a vízöntőkori dualizmus és a naturalizmus közötti vitától, és nézzük meg, milyen olyan rendkívüli tulajdonságokkal rendelkezik a legnagyobb mesterek kezéből kikerülő hegedű, melyeket természetfeletti elemekkel, mondjuk lélekkel kell magyaráznunk.

Összehasonlítva a hegedűt az elő szervezetekkel, kiderül, hogy sajnos semmilyen olyan tulajdonsággal nem rendelkezik, amit az élettel szoktak összefüggésbe hozni. Nincs komplex anyagcseréje, nem tart fent belső állapotot (homeosztázis), nem szaporodik. Elmeszerű tulajdonságai szintén nincsenek ugyanis vonós hangszer révén az egyetlen értékelhető kölcsönhatása a környezettel az, hogy a húrok rezgésbe hozásával hangot ad ki. Ennek a folyamatnak az fő elemei pedig leírhatóak matematikai modellekkel, szemben egy élő szervezettel - ne adj 'verzum egy elme viselkedésével -, mely ennél nagyságrendekkel bonyolultabb, és általában külön tudományágak foglalkoznak vele. A hangképzésnek persze vannak finom részletei, befolyással vannak rá a hegedű legapróbb geometriai és anyagtulajdonságai, amit nyilván nem lehet teljes pontossággal kiszámítani. Ez azonban megszokott és alapvető dolog a fizikában - akkor is ez a helyzet, ha azt vizsgálom, hogy mi történik, ha kiöntök egy pohár vizet a poharamba. Nem tudjuk pontosan leírni a víz mozgását az utolsó cseppig (erre legfeljebb számítógépes szimulációt lehetne készíteni), de ettől még az éppen kiöntés alatt álló víznek aligha van lelke...

Na jó, akkor a hegedű nem élő szervezet, és nem is rendelkezik gondolkodó elmével, vagyis önmagában nem kell, hogy lélek lehelje bele az életet vagy az intelligenciát, de még mindig előfordulhat, hogy a lelkek képesek tárgyakat megszállni és azokat rendkívüli tulajdonságokkal felruházni. Lássuk, milyen ilyen tulajdonságokról számol be nekünk Gy úr.

Úgy néz ki arról van szó, hogy egy mestermunkának tekinthető hegedűn - aminek a hangja gyönyörű, amikor a nagy zenészek játszanak rajta - egy konkrét művész sajnos nem játszik igazán jól (az ehhez értő zenekritikusok szerint természetesen). Hogy ennek mi lehet az oka? Hát például az, hogy egyszerűen nem olyan ügyes, mint a nála jobbak, így a legtöbb hegedűn (amelyek vannak olyan jó minőségűek, hogy ezt ki lehessen hallani, köztük a szóban forgó hegedűn is), nem játszik olyan nagyszerűen, mint zseniális társai. Az is lehet, hogy alapvetően van olyan tehetséges, mint mások, de a konkrét hegedű hangképzése olyan, hogy az ő stílusához kevésbé illeszkedik (a hegedű igen "szólisztikus" hanggal rendelkezik, ahol a művésznek jól kell "irányítania" a hangszert - vagyis finom mozdulatokkal vezérelni a bonyolult hangképzési lánc kiinduló elemeit). Ilyen esetben valóban frusztráló lehet, ha a nagyobb "összhanghoz" szokott művész kínlódik, hogy elérje a hangszeren, amit szeretne, vagy azt, amihez szokott. Arról már ne is beszéljünk, hogy az emberi psziché köztudottan képes igen érdekes jelenségekre, például gátlásokat támaszt - szélsőséges esetben ilyen is kialakulhat a hangszerrel vallott sorozatos kudarcok során…

Hogy hol van itt a természetfeletti jelenség? Természetesen sehol. Sokszor az efféle megfogalmazások, mint "a hegedűnek lelke van", kifejezőbbek. Használjuk is őket bátran, csak tudjuk, hogy metaforáról van szó! Ha viszont komolyan gondoljuk, akkor ismert, természetes jelenségeket próbálunk felruházni természetfeletti tartalommal, teljesen feleslegesen.

Egyébként a hegedűnek van lelke, ez a hegedű belsejében lévő kis hengeres pálcika, melynek szerepe, hogy a húrok által keltett, a hegedű tetejével párhuzamos síkú rezgéseket a tetőre merőleges irányú rezgésekké alakítsa...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr2658355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fringilla 2007.04.14. 11:07:05

Érthető, hogy a mesterre keni. Miért nem tudott neki való hangszert készíteni? Ki az, aki szívesen beismeri, hogy bizony ügyességben, hallásban, netán szorgalomban nem jutott el arra a szintre, hogy tökéletesen meg tudjon szólaltatni egy mesterhegedűt.

Egyébként ez tapasztalatom szerint mindennel így van a ping-pong ütőtől az autón át a kapáig (és a hegedűig). Vagyis minden eszközzel tudni kell bánni. És a jó zenész kezében a gyengébb minőségű hangszer is szebben szól, mint fordított esetben.

Dorien · http://www.quiddity.hu 2007.05.25. 22:49:40

A lélek érdekes jelenség. Élettelen tárgyak is kaphatnak olyan tulajdonságokat a készítőjüktől, gazdájuktól, amelyek olyan összhatást keltenek, mintha a tárgy is rendelkezne lélekkel, mintha eleven, érző lény volna. Csak az ember spirituális érzékenységétől, belső tisztaságától függ, hogy miben látja meg a szépséget, az erőt, az életet, Istent. :)

Ropian 2007.05.26. 10:09:04

Dorien, nagyon jól látod, az, hogy az ember mit személyesít meg, minek tulajdonítunk gondolatokat, szándékot, lelket, az ő gondolatvilágán, fantáziáján múlik. A történetben szereplő Gy. úr azért negatív figura, mert nem tud _nézőpontot_ váltani. Ő meg van győzödve arról, hogy az ő alapállása, amelyben lélekkel ruházza fel a hegedűt, az igaz nézőpont, amely a valóságot tükrözi.

Dorien · http://www.quiddity.hu 2007.05.26. 15:29:34

Rengeteg ilyen ember van. Ettől még nem feltétlenül negatívak, csak egyelőre nem értek el a tudatosság magasabb fokára.
Akkor válik veszélyessé, ha valaki annyira ragaszkodik a világképéhez, hogy erőszakhoz is folyamodik, csak hogy megvédje. Pedig egy világképet nem kell megvédeni. Minél töbször rombolják le, annál rugalmasabb és hatékonyabb eszközzé válik.

Ropian 2007.05.27. 14:16:08

Ezzel a "tudatosság magasabb fokával" azért vigyáznék. Lehet, hogy ők ugyanezt mondanák rólad, rólam. Maradjunk annyiban, hogy jobb esetben nem tudják, nem értik, hogy legjobb és legmegbízhatóbb ismereteink szerint hogyan épül fel a világ, amiben élünk. Rosszabb esetben azzal sem értenek egyet, hogy hogyan kellene azt megismerni.

Ha egy világkép fanatikus hitre éprül, akkor annak az is része lesz, hogy azt akár erőszakkal meg kell védeni. A világnézeti szabadság és liberalizmus már szekuláris vívmány. Megvédeni ezt és naturalista világnéztünket azonban szerintem érdemes (nem erőszakkal), ha másra nem, erre tanít minket a mémelmélet.

Dorien · http://www.quiddity.hu 2007.05.30. 09:28:41

Ahhoz mindenképpen kell egyfajta tudatosság, hogy az ember rájöjjön: az agyában lévő térképek nem azonosak magával a vizsgált területtel. Egy másik, az övétől akár homlokegyenest eltérő térkép is lehet ugyanannyira használható, vagy még használhatóbb, mint a sajátja.

BlueBunny · http://bluebunny.freeblog.hu 2007.08.10. 00:17:52

Az én plüssnyulamnak van lelke, no de ő természetesen nem számít tárgynak. Ha látnátok, hogy néz rám! És cuki is. De egy hülye hegedűnek nyilvánvalóan nincsen lelke, eleve micsoda ostoba ötlet! Nem is néz ki úgy, mint egy élőlény.

Ide kapcsolódik még az alábbi történet is:

- Drágám, nem lehetne mégis elvetetni ezt a gyereket?
- Hülye vagy? Hiszen már nyolcéves!
- Akkor legalább azt a hülye hegedűjét?!

Ropian 2007.08.10. 11:41:04

Hát igen, a plüssnyuszik... Remélem nem jut a fülébe, mert akkor nekem annyi, de biztos forrásból tudom, hogy a cuki pofa mögött világuralomra törő gonosz terveket forralnak. Engem is megfigyeltek kiskoromban, de meggyőzően adtam a hülyét így odébbáltak.

BlueBunny · http://bluebunny.freeblog.hu 2007.08.11. 09:09:02

Ropian úr/kisasszony, látom, Ön keni-vágja a témát. Én önszántamból csatlakoztam a plüssnyulak (politikailag korrekt jelzővel: non-organikus nyulak href.hu/x/3a4f ) világuralmi terveihez, mert úgy láttam, mindenkinek jobb lesz, ha ők vezetik a világot, mintsem a minden hülyeségben hívő humánok.

(P.S.: Szerencsére nekem beszervezésemkor nem kellett _megjátszanom_ a hülyét :) )

Ropian 2007.08.11. 14:35:44

Kedves BlueBunny,

Most egy pillanatra komolyan megingatott az emberiség kívánatos jövőjét illetően (Flopsy jó munkát végzett...), de azért mégis maradnék az underground N.O.NY. ellenállásnál. :)

Többet nem mondhatok, hiszen Flopsy mindent kiszedne BlueBunny kisasszonyból...

Ropian

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása