Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Pránaevő szekta Magyarországon?

Szomorú a mai posztom apropója. Pénteken a rokonok kérésére rá kellett törni az ajtót az óbudai lakos F. Lászlóra és családjára, miután napok óta nem adtak magukról életjelet, és belülről elreteszelték az ajtajukat. A várandós asszonyt holtan találták, férjét és kétéves kislányukat pedig kórosan alultáplált és zavart idegállapotban kórházba vitték. A család minden jel szerint hetek óta éhezett, az egyébként tisztességesen berendezett lakásban semmilyen étel nem volt. A szomszédok szerint a családban nem volt semmi különös, az őket rendszeresen látó újságárus szerint az utóbbi időben feltűnően soványak voltak.

Mi történhetett? F. László, az őrizetbe vett családapa pszichés állapotára hivatkozva egyelőre megtagadta a vallomástételt. Ügyvédje szerint elképzelhető, hogy az asszony fogyókúrázott. A szomszédok találgatásai valamilyen étkezést elutasító szektáról szólnak. Biztos választ a kérdésre egyelőre nem senki nem tud, én sem, de az eset elgondolkodtató.

A család nem volt a teljes anyagi csőd szélén, mint erről lakásuk tanúskodik, vagyis módjukban állt volna legalább valamilyen minimális táplálékra szert tenni, pl. kölcsön felvételével, rokonok segítségével, értéktárgyaik eladásával stb. Értelmes ember nem hal éhen, amíg van mit élelemre cserélni. Előfordulhat, hogy F. László vagy felesége a szó elmeorvosi értelmében megőrült, vagy az értelmi fogyatékosság határát súroló mértékben idióta. Azonban elég valószínűtlen, hogy ebben az esetben a társ – hiszen a háztartásban két felnőtt volt – ezt tétlenül nézte volna, ha józan ítélőképessége birtokában van. Dulakodásról, vagy más összetűzésre utaló nyomról pedig nem olvastam a hírekben. Mindez arra utal, hogy tudatosan, meggyőződésből éhezett F. László családja.

Egy jelenséget viszont ismerünk, ami képes két felnőtt elmét ilyen módon eltéríteni, hogy saját maguk és gyerekük éhhalálát kockáztatva nem esznek hetekig. Ez pedig az ideológiai fanatizmus, vagyis agymosás. És ismerünk egy olyan ezoterikus tant is, ami 21 napos teljes koplalást ír elő. Ez a pránaevés, vagy más néven fényevés (A prána a hinduizmus tanítása szerint az univerzumban mindent betöltő életenergia). A védikus tanokból eredeztethető iskola szerint a koplalás megtisztítja testünket és lelkünket. Akadnak mai prófétái, akik állításuk szerint kizárólag némi folyadékon (illetve fényen és levegőn) élnek, és könyvekben terjesztik elméletüket és praktikájukat. Sajnos hírük és elméletük már hazánk ezoterikus kavalkádjában is megjelent. Az ezoterikus tanok hasonlóan a vallásokhoz, nem foglalják magukban a kritikus gondolkodás szellemét, és sokszor tekintélyelvre és vak hitre épülnek, ami természetüknél fogva fogékonnyá teszi őket a fanatizmusra és a szektásodásra. A legvalószínűbb hipotézisnek tehát az tűnik, hogy ennek áldozata lett F. László, és családja, köztük a még meg sem született gyermek.

Szerencsére szabad világban élünk, ahol mindenki azt gondolhat, amit akar, még akkor is, ha az ökörség. Demokratikus „alapjogunk” hülyének lenni, és a természetes szelekció már csak ritkán fejt ki ezzel ellentétes nyomást (jelen esetben igen…). Helyette társadalmi szabályozóink vannak, és ezek feladata, hogy az ön- vagy közveszélyessé váló egyéneket és ideológiákat leállítsák. Persze nem retorzióra és tiltásra van igazán szükség (bár meg kellene vizsgálni F. László esetleges hittársainak felelősségét), hanem megelőzésre. Mi pontosan ebben utazunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr2984967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.05.22. 08:56:29

A pránaevés egy nagy önbecsapáson alapul, amit sokszor az egyén sem vesz észre. Nekem egy többdiplomás volt munkatársam barátom Petya esete gondolkoztatott el. Igazából én vittem el az érdeklődési körét a para dolgok felé, mert tagja voltam a Magyar Para-Kutatási Tudományos Társaságnak és több érdekes dolgot együtt is megnéztünk annak idején. Mint például Albert Ignatyerkó parafenomént. Kb. 4-5 éve egyszer amikor találkoztunk, akkor úgy nézett ki, mint aki haldoklik. Kifaggattam, hogy mi van vele. Akkor ő valami 47 napos koplalásról beszélt, amiből az első időszakban nem csak enni, de inni sem volt szabad. Ezen első időszak után viszont gyümölcslevet lehet már inni, ami azért, ha folyadék állapotban is, de kaja is egyben. tehát a második szakasz tulélése nekünk már logikus volt. Attól mert valaki gyümölcslé formátumban eszik, attól még eszik. De nem értettük az elsőt és agyaltunk rajta a LAc barátommal. Ennyi ideig ívás nélkül az orvostudomány szerint nem lehet tulélni, hogy tette a Petya. Hazudott nekünk? Nem a Petya nem olyan, miért tenné. Akkor hogyan lehetséges? Még is ki lehet tolni az emberi szomjazás határát akár kétszeresére, háromszorosára is, mint az átlag? Agyalgattunk, elemeztünk, keresgéltünk adatokat. Amikor leltem valamit, ami megadta a megoldást. Ebben a kurában alkalmaznak ugyanis kölönféle béltisztitó technikákat is, többek közt beöntéseket is. Nos ha pedig a folyadék nem a szájon, hanem a fenéken keresztül jut a bélrendszerbe, attól az még éppen ugy felszívódik és éppen úgy folyadékbevitel. Tehát egy önbecsapás a dolog lényege.

ensomhet · http://www.femforgacs.hu 2007.05.22. 21:07:47

Ej, ritka undorító ez a Fénykereső honlap, "első weboldalam" jellege van.

Másrészt, aki hülye, haljon meg. Csak akkor van baj, ha másokat is magukkal rántanak...

wannabe 2007.05.23. 14:23:23

hmmm IGe, te csúnyán csúsztatsz...lehet ogy Petya barátotok alkalmazott beöntéseket, de én csupa olyan "pránaevővel" találkoztam eddig, aki nem.
ne általánosíts, kérlek, és ne kinyilatkoztass olyasmiben, amit nem ismersz teljes mértékben.

félreértés ne essék, én még nem próbáltam ilyesmit, mert -azt gondolom- híján vagyok a sikerhez szükséges akaraterőnek, és olyan stresszes környezetben élek, amelyben a kívánatos körülmények sem biztosíthatók, ám ha ez nem így lenne, valszeg kipróbálnám egyszer, szigorúan a magam felelőségére, /gyermeket nem belerángatva!/ természetesen.

wannabe 2007.05.23. 14:28:25

ehh, és a híradások szerint folyadékfogyasztásra utaló nyomokat sem találtak a lakásban, pedig már több hete éheztek, márpedig az ominózus, -és ide is belinkelt- metódus szerint már a hetedik naptól fogyasztanak folyadékot, legalább 1,5 litert, így a teljes kiszáradás-közeli állapot melyet a családnál tapasztaltak nem indokolt, ha valóban "fénnyel táplálkozók" lettek volna. ergo vagy nem azok voltak, vagy pszichopaták, vagy én nem is tudom...

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.05.23. 15:04:19

wannabe.
Kitartok az álláspontom mellett, a tapasztalataim alapján, addig ameddig bárki ellenőrzött és csalást és önbecsapást kizáró körülmények közt nem igazolja az ellenkezőjét. Tehát a prána étezés sem megy túl semmiben sem azokon a határokon, amit a jelenlegi orvostudomány szerint el lehetne érni. Ha valaki ezt cáfolni kívánja, akkor szerintem többen is vagyunk akik állnánk közösen egy ilyen kettős vakpróbás kísérletnek a költségeit. Tehát nyitottak vagyunk egy bizonyítási kísérletre.

Shimoda · www.konzervatorium.blog.hu 2007.05.23. 19:15:23

Tévednék, de anno az a csajszi, aki azt állította, hogy FÉNYEN él, az egy furcsa házkutatás után lebukott, lévén a spájz teli volt szalonnával meg kóbásszal, de a csaj aszonta, hogy a férjének muszáj főzni. Na persze. Hülye.

Ha nem lennék most lusta, előásnám erről a linket is. De nem fogom. Inkább harapok még egy kis fényt.

Rigor 2007.05.24. 18:21:26

Afrikában van napfény bőven. Az éhenhalás mégsem megoldott.. ha minimális ráció lenne ebben a marhaságban már rég életeket mentene. De hát nincs, mivel az ember nem fotoszintetizál.

Egyébként egy kis folyadékon én is eléldegélnék feltéve ha az a kis folyadék éppenséggel 1 liter fehérje-szénhidrát-vitamin turmix:) Sőt, még híznék is!

Ropian 2007.05.24. 20:06:18

Tisztelt F. László nyilatkozott: tudatos háromhetes tisztítókúrát tartottak családjával, amelynek során állítása szerint fokozatosan egyre kevesebbet ettek, az utolsó héten pedig csak folyadékot vettek magukhoz. A méregtelenítés céljából történő böjt után fokozatosan újra egyre több ételt vettek volna magukhoz.

www.origo.hu/itthon/20070524ehezo.html

Fényevés helyett tehát kevésbé misztikus méregtelenítés. Más gyökerek, de a jelenség hasonló: az alternatív tanok hatására elrugaszkodás a valóságtól olyan mértékben, ami már emberi életeket veszélyeztet (mi több, halálhoz vezetett). Talán csak az arányok tolódtak el a fanatizmustól az emberi butaság felé. Nem tudom, hogy ennek örüljek-e....

Kampis György · http://hps.elte.hu/~kampis 2007.05.25. 14:57:46

Holgyek es urak, szamomra ez az egesz prana-eves masrol szol, a kedvenc vesszoparipammal kapcsolatos, megpedig a tudomany tekintely- es bizalomvesztesevel. Nagyon hulyenek kell ugyanis lenni ahhoz, hogy valaki azt higgye, ha valaminek szanszkrit neve van, akkor arra nem ervenyes a termodinamika ("majd en is jol kiprobalom"). Ezt csak ugy lehet elkepzelni, hogy ezek az emberek nem hiszik vagy nem erdekli oket, mit mond a tudomany a tervezett kiserletukrol (azon pedig, elnezest, de nem tudok izgulni, hogy mi egy ilyen kiserlet kimenetele: csalas vagy halal). Es itt jon az, hogy bar 50 eve az emberek "nativ modban" ugyanilyen hulyek voltak, megis inkabb hittek a tudomanynak. (Igaz, a korabbi korokban nem, es csak utolag tunik a tudomany olyan tekintelyesnek. De tenyleg volt egy idoszak a XX.szd-ban, amikor az volt...)
udv kgy

Hraskó Gábor · http://xaknak.hrasko.com 2007.05.25. 15:03:25

Ugyan lehet, hogy ez a konkrét tragédia nem a fényevéssel kapcsolatos, de tegnap a TV-ben nyilatkozott a hazai fényevők valamiféle vezetője:

"Az evés csupán ugyanolyan szokás, mint a dohányzás, vagy az alkoholfogyasztás. Mindegyikről le lehet mondani."

Igazából az az éredekes tudományos (pszichológiai, idegélettani stb.) szempontból, hogy valószínűleg ezen emberek egy része ténylegesen azt hiszi magáról, hogy nem eszik, miközben persze a szórányosan kivizsgált esetekben kiderült, hogy egész rendesen étkeznek. Valami fantasztikus tudati önbecsapás ez.

Rigor 2007.05.25. 15:50:56

Szokjon le a lélegzésről!:)
Egyébként jobban belegondolva, a lélegzésről és az evésről is le lehet szokni... persze csak úgy ha közben rá vagyunk kötve egy gépre ami oxigénal és tápanyaggal dús vért pumpál belénk:P

Ropian 2007.05.30. 00:26:06

Ismét felül kell vizsgálnunk álláspontunkat, úgyanis a történetnek nincs vége. A legfrisseb hírek szerint valóban egy szekta áll F. László halálos kimenetelű éhezőkúrája mögött. Csak éppen ő nem egy áldozat, hanem maga a szektavezér...
nol.hu/cikk/448000/

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.05.30. 10:46:21


Nos a böjt lényegében a legolcsóbb kábszer és halluciogén. Az agy kiéheztetésével, megjelennek a hallucinációk.

gro 2007.05.31. 04:31:28

Az is sulyos, hogy a TV2-n a Mokkaba egy latnokot hivtak, aztan Jakupcsekkel egyutt huledeztek az emberek hiszekenysegen. Amugy "rendorsegi latnok" neven volt aposztrofalva, remelem, ez csak vicc es a rendorseghez nincs koze.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.03. 10:14:40

Mit szóltok ezen a témát és a hitet kritizáló, pontosabban a valós alapjait feltáró, pedzegető cikkemhez, mert ha ezt sokan tudnák, akkor inkább hitetlenek (szkeptikusok, szabadgondolkodók, pédoxosok) lennének:

vilagnezet.blog.hu/2007/06/03/a_hit_fabatkat_sem_er_csak_egy_lufi

gerebjanos · http://konyhafilo.blog.hu/ 2007.06.03. 15:33:47

Na most ha jól értem, itt arról van szó, hogy mit szólok ahhoz, hogy Aldous Huxleynak, vagy predi-nek, vagy kicsodának is ez a véleménye. Nekem meg az, hogy elmebetegnek tartani a világ nagyobbik felét, akárki is mondja, nem éppen előrevivő álláspont. Akár hamis tudat, akár nem, először is sok évezredes kultúra kapcsolódik hozzá, vagyis a mai ember kuktúrtörténete egyszerűen nem megérthető e sajátos viszony ismerete nélkül, (társadalom)tudós, művész lépni sem tud ezen alapműveltséghez tartozó ismeretanyag hiányában. Egyszerűen maga az ember nem érthető meg nélküle. Másodszor, mint már sokszor mondtam, az az igény, ami miatt a vallásos tudat egyáltalán létrejött, ma is létezik, sőt, talán még növekszik is, most, hogy az ember már sokszorosan képes lenne saját világát is elpusztítani. A halál, a végtelen, az örök bizonytalanság, mind ezek ellen védekezik az emberi elme. Ezért mondom, hogy sok embernek, az emberek többségének, a vallás VALÓS megoldást nyújt. A segíts magadon, az Isten is megsegít című rendkívül találó mondás abszolút érvényes. Én nem hiszek Istenben, de eszem ágában sincs értelmi fogyatékosoknak tekinteni azokat, akik hisznek. Egyszaerűen nem tartom tudományos hozzáállásnak. Arról pedig hosszasan vitatkozgatni, hogy bizonyítható-e létezése, erre csak azt tudom mondani, Isten egyik definíciója lehetne: Isten az az értelem, akinek sem a léte, sem a nem léte nem bizonyítható. Hisz ha az lenne, ha definíciószerűen alacsonyabb szintű értelmünkkel képesek lennénk rá, akkor ez azt jelentené, hogy egyféleképpen elsajátítottuk őt, őt a mindenhatót, az öröktől fogva és örökké létezőt, a végtelenül végtelent. Ez a nyilvánvaló képtelenség.

Szilágyi András 2007.06.03. 17:31:07

Már elnézést, de IGe cikkét nem itt kéne megvitatni.

Ropian 2007.06.03. 17:53:47

Én is éppen javasolni akartam az áttérést - egyben reagáltam is ott.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.04. 09:43:01

Jónak tartom a Szkeptikus Társaság figyelemfelkeltő cikkeit is a vallások túlzásainak a leírására, amely módszertanában visszafogott. Magam ezt másként, más módszertannal, sokkal szabadabban játékosabban (sárkány ellen sárkányfű módszertannal) teszem. Megfigyelhető az egyik legújabb cikkemben is, amely most éppen fent van a blog.hu főoldalán.

Zeuszt szeretni - avagy Jézus, Zeusz fia?
vilagnezet.blog.hu/2007/06/02/zeuszt_szeretni_avagy_jezus_zeusz_fia

Illetve:

Nem hiszel Zeuszban? Akkor ateista vagy!
vilagnezet.blog.hu/2007/06/02/nem_hiszel_zeuszban_akkor_ateista_vagy


A dolgot itt egyáltalán nem reklámnak szántam, hanem inkább azt szeretném, ha megértenék a szkeptikusok, hogy mi a módszertanom lényege. Csak néhány támpont, aki a megértésre törekszik:

- gondolatfogasok
- tudattalan
- játékos rögzülés az elmében
- kinevetés filozófiája
- tekintély csere
- játékos tanítás

Ha néhányan meg tudjátok érteni a módszertanom lényegét, akkor talán sikerül egy hatékony együttműködést is kialakítanunk, amely felé úgy érzem, ha óvatosan és tapogatózva is, de azért haladunk.

Ropian 2007.06.04. 22:16:36

Hát, biztos, hogy nem szokványos módon közelítesz a témához... :)

Azért szerintem a módszert érdemes lehet a célközönséghez igazítani, különben nem lesz hatásos, vagy visszafele sülhet el, mint gondolom tapasztalhattad is ezt már sokszor a múltban.

IGE 2007.06.05. 09:47:10

Ropian. Eddig jól működik a módszerem. Azt mindig is tudtam, hogy némi kitartást igényel, de ezt vállaltam. Ja és pont azért működik, mert felbosszantok vele egyeseket. (egyeseket meg nevetésre bírok)A bosszankodás meg szintén egy nagyon erős érzelem, ami által gondolataim rögzülnek az egyénben, akár akarja, akár nem. Talán azért nem vagyok témaoff itt, mert a vallások is az emberek érzelmeihez hoznak létre kötődéseket. Az érzelmi szálak meg kikapcsolják utána a józan észt.

ostor 2007.11.01. 11:13:59

Egy adoma az éhezésről
Megdöglik a paraszt szamara, mire így reagál: A fene ezt a dögöt, pont most pusztul el, amikor sikeresen leszoktattam az evésről.
Megjegyzésem: a szamarat istállóban tarthatta, ezért nem volt lehetősége "fényevésre". Az érintett családnál is ez lehetett a gond: bezárkóztak a sötét lakásba, a villanyra viszont sajnálták a pénzt.
Fanácsom a fényevőknek: Ezévben igyekezetek fényből minnél többet fogyasztani, mert jövöre drágább lesz az áram!

Maya és Noémi!!! 2008.05.15. 17:06:35

Éjfélkor a testvéremmel megidéztük a nagyapánkat. Amikor befejeztük, fura dolgok történtek. pl.: tárgyak mozdultak meg, szellemeket láttunk, és fura érzéseink voltak a szellemekkel kapcsolatban!!! Másnap éjfélkor kimentünk a temetőre, és ott állt velünk szemben a nagyapánk!!! Nagyon megijedtünk, mivel ebben nem is hittünk!!! Valami jó búvóhelyet kerestünk a temetőbe,és a WC-be berohantunk,ott egy hangos késkoppanás hallatszott!!! Kimentünk nem volt ott semmi, és senki!!! Amikor hazaértünk, meggyújtottunk egy gyertyát és azt kívántuk hogy tűnjön el a nagyapánk szelleme!!! Ez így is volt, eltűnt azóta semmi fura dolog nem történt eddig…!!! De viszont 2-3 hónappal ez után szellemeket láttunk,akiket nem ismertünk,és riogattak!!! Ezt nem viccből írjuk, sosem hazudnánk ilyenekkel mert ez nagyon veszélyes!!! Csak arra szeretnénk felhívni a figyelmeteket, hogy a szellemidézés nem olyan tréfa ahogy ti gondoljátok!!! Ezt írta 2 leánytestvér: Maya és Noémi 14 évesek.
U.I.: NAGYON VIGYÁZZATOK A SZELLEMEKKEL!!!

Emma és Rami!!! 2008.05.15. 17:17:30

Sziasztok!!!
Mi 16 éves lányok vagyunk.A testvéremmel vagyis Emmával, nyugodtan gépeztünk meg minden, kimentünk innivalóért, és amikor jöttünk befele, Emma elkezdett sikítani,és erre én is,aztán bejöttünk megnézni mi történt és képzeljétek el a VIRÁG leesett!!!Úgy megijedtünk hogy az már...!!! Ez után olyan furi dolgok történtek hogy az már kemény!!! Öccsém még aznap szellemeket akartunk idézni, és idéztünk is!!! Sikerült is csak 1 bökkenő volt!!! Nem tudtuk hogy hogy kell visszaküldeni és azóta a garázsban lakozik!!! But how is needed after all? If you are top notch existence heart help would be very important! Hy: Emma and Rami Speak Girls!!!

ribizli 2008.05.27. 13:27:37

azt hiszem ennek a cikknek kapcsán legaktuálisabb megkérdeznem nem tervezitek-e a jövőben egy szcienotlógiával kapcsolatos cikk írását. Jómagam nem vagyok sem szci, sem antiszci (ahogy ezeket aszavakat manapság használják) viszont felettébb kíváncsi vagyok a véleményetekre a témával kapcsolatban. "téma" alatt az általuk alkalmazott módszerek megalapozottságát, tudományosságát és hasonlókat értek.

ribizli · http://manzare.wordpress.com 2008.05.29. 19:22:23

tamas55
no igen. ilyeneket olvastam párat, bár ezeket még pont nem. És ami azt illeti a szcientológival kapcsolatos eddigi ismereteim alapján valamennyire egyet is értek az ilyen cikkekkel, bár a mocskolódó hangvételük és a "verjük szét őket péklapáttal" típusú agresszív hozzáállás nem kifejezetten teszik.

Én igazából egy objektív, pusztán a tudomány szemszögéből nézett véleményre vagyok kíváncsi az általuk alkalmazott módszerekkel (e-méter, gyógyító eljárásaik tömkelege, stb.) kapcsolatban, merthogy ilyet nem nagyon találtam eddig a mindkét oldalon elfogult írások özönében.

nyari mikulas (törölt) 2008.05.29. 19:49:56

Az en velemenyem az, hogy altudomany, sot meg rosszabb.

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása