Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Az UFÓk köztünk vannak

Mielőtt az UFÓ-szakértők nekemesnének, tisztázni szeretném, hogy nem kívánok vitatkozni a gabonakörökről. Csupán arra szeretnék rámutatni, hogy bizony sokfélék vagyunk, sok mindent csinálunk; néha olyasmit, ami másnak eszébe se jutna.

Állítólag már négyezer évvel ezelőtt is készítettek az emberek ábrákat, labirintusokat gabonaföldeken rituális célokból, és ez a szokás fennmaradt a mai napig, bár ma már inkább szórakozásból teszik ugyanezt. Csak hozzáállás kérdése, hogy a "tudatlan" megfigyelő hogyan értékel egy ilyet, amikor belebotlik: UFÓk, vagy vicces emberek?

A Google Map, vagy letölthető változata a Google Earth egyedülálló lehetőséget nyújt furcsa objektumok keresésére. Éppen a paratudósok által sajnálatos módon kisajátított - egyébként fantasztikus feltaláló - Tesla miatt nézegettem az amerikai Long Island területét (valaha ott volt a laboratóriuma, de nem találtam rá vonatkozó bejelölést a Google Map-on), amikor egy érdekességre bukkantam:

Egy ismeretlen Google Earth felhasználó által betett jelölő mellett a következő szöveg volt: "Mi ez, gabonakör-aktivitás?" (Crop circle activity?). Most nem boncolgatnám a mondat értelmét, de a kérdéshez tartozó linkre kattanva hamar eljutottam egy érdekes Google Map gyűjteményhez: Gabona-ábrák! A szerző - bizonyos AmericanXplorer13 a bevezetőben már említett egyáltalán nem paranormális megjegyzést fűzte különös kollekciójához.

A Google Map-hoz és a Google Earth-höz is letölthető gyűjtemény szerint hazánkhoz legközelebb Németországban és Olaszországban vannak ilyen gabonaábrák. Bárki bővítheti a gyűjteményt, ha új ábrát talál.

Erről jut eszembe, hogy vagy egy éve hasonló exotikus, földönkívüli technikának tűnő objektumot talált egy barátom az alaszkai Elmendorf légitámaszpont területén:

Nos ez sem UFO volt, hanem egy mára már egyébként elavult AN/FLR-9 berendezés. Ez egy nagy frekvenciás vevőrendszer, amely a Föld ionoszférájának visszaverő hatását kihasználva akár 5000 km-ről is be tudta mérni egy jeladó (hajó, repülőgép) irányát. Tulajdonképpen a repülőgépnavigáció során használt ADF (Automatic Directory Finder = NDB vevő) nagyfrekvenciás érzékeny változata. Két ilyen eszköz a forrás pontos helyét is be tudta mérni.

A külső kör igazából három kör: a legkülső kör 48 antennája a 3-6 MHz, az ezen belüli kör 96 elemű antennája 6-12MHz sávban vette a jeleket. A külső kör legbelső köre egy magas árnyékolás, hogy a kör ellenkező oldala ne zavarjon be. Középen egy kis épület van az elektronikai vezérlőberendezésekkel. E körül van a belső kör, amely 48 antenájával a 18-30MHz tartományban vett. Közvetlen beljebb ettől megint egy magas árnyékoló háló.

Bizonyítékul lásd a következő oldalt fényképpet a Federal American Scientist oldalán:

Ebben a dokumentumban említik a 4 helyszín között az Elmendorf légibázist. További ilyen "elefántketrecnek" becézett építmények vannak máshol is. Egy már szétszerelt helyszín a Chirksand régio Royal Air Force base mellett Bedfordshire-ban (UK). Vagy Japánban a Misawa Airbase mellett. Van egy korrekt szószedet az antennáról a Wikipedia lexikonban is. Az interneten megtaláltam a rendszer komplett karbantartási és üzemeltetési dokumentációját is.

Milyen keveset is tudunk azokról az ember által készített alkotásokról, amelyek körülvesznek minket! És akkor még nem is mutattam példákat a természetalkotta fantasztikus formációkról. Nos hát ezért kell szkeptikusnak lenni, ha valamire nem tudunk racionális magyarázatot adni!

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr6098049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Geréb János · http://konyhafilo.blog.hu 2007.06.15. 16:43:30

Egyébként érdekes, hogy a mai ember technológiájával a háta mögött van annyira öntelt, hogy azt hiszi, ha két perc alatt nem jön rá, hogyan lehetett a mai technológia nélkül elkészíteni néhány ezer évvel ezelőtt egy adott műtárgyat, akkor rögtön az ufók után kiált. Vagyis hajlamos hülyének nézni a rég volt korok homo sapienseit, és nem feltételezi, hogy akkor is élhettek zseniális koponyák. Pl Daniken is ebbe a hibába esik. Ha ő nem jött rá, akkor bebizonyíttatott.

Rigor 2007.06.15. 18:38:08

Pl stonhenge-ben van egy egyszerű kőműves aki teljesen primitív eszközökkel egymaga megoldotta a mozgatást (semmi csiga vagy bármi bonyolultabb, egészen kőkori módszerekkel kövekkel és fákkal ráadásul homlokcsapkodó módon egyszerű módszerekkel)

Itt van róla videó:
www.youtube.com/watch?v=lRRDzFROMx0

Szilágyi András 2008.10.19. 11:30:56

kicsig: Na és honnan jöttek?

Gábor 2008.10.19. 13:25:23

Nekem is van egy ötletem hogy, honnan jöttek, és kik csinálták a táborfalvi lőteret... :-)

Szilágyi András 2008.12.10. 08:44:24

kicsig: az általad belinkelt helyszín a tatárszentgyörgyi lőtérhez tartozó robbantó bázis, ahol a tűzszerészek a 100 kg fölötti robbanószerkezeteket szokták megsemmisíteni.

www.honvedelem.hu/cikk/5/13083/taborfalva_robbantas_csutortok.html

Hraskó Gábor · http://xaknak.hrasko.com 2008.12.10. 14:35:10

Ezek pázsitfűszőnyeget forgalmazó cégek telepei. Valahol USA félsivatagos részein is van ilyen. Ott legaábbis utána tudtam járni még a cég nevének is.

zenészpéter 2008.12.11. 10:06:19

jaj, ez az öntöző aranyos!
Amikor először láttam ilyet repülőből, én sem értettem. Aztán buszon utazva is megfigyelhettem közelebbről, akkor jöttem rá, hogy mi is az. Nálunk is van "lineár" nevű öntöző(lehet, hogy nem ez a hivatalos neve, valami mezőgazdaságban dolgozó ismerősöm nevezte így) lényeg, hogy egy több 100m hosszú cső fut keresztbe a szántóföldön. Kerekei vannak, és automatikusan halad előre. A szántóföld szélén van egy csatorna, onnan szivattyúzza a vizet.
Nos, a belinkelt képeken nincs csatorna, mert sivatagos a vidék. Ott csak egy kút van a kör közepén, és körbe-körbe megy a cső.

zenészpéter 2008.12.11. 13:34:41

András!
Egy kérdés: Hogyan tudsz linkként megadni egy a googlemap-en kiválasztott helyet? Rákerestem a keresőjében egy helyre város-utca-házszám alapján, meg is találta azonnal. De ha elküldöm valakinek a címsorban látható linket, akkor megint a szibériai bánya jelenik meg. Please, help!

nyari mikulas (törölt) 2008.12.11. 13:56:19

Peter, a terkep felso vonalanak jobb szelen van harom pici ikon: print, send es link, az utobi ketto a te baratod.

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása