Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Grapefruit és mellrák: egy nem várt összefüggés

grapefruitGrapefruit. A régen Barbados tiltott gyümölcsének is nevezett citrusfélét sokan fogyasztják különleges, kicsit kesernyés íze miatt. Levét palackozva italként árusítják, héját az élelmiszeripar használja. Mi mást lehetne mondani a grapefruitról, mint azt, hogy finom, egészséges gyümölcs? A 70-es években fogyókúrához ajánlották a grapefruitot, manapság pedig (flavonoidtartalma miatt) bizonyos, az egészséget növelő étrend-kiegészítőknek is az egyik összetevője. Ki gondolná, hogy akár veszélyes is lehet?

Hogy a grapefruit nem csupán élelmiszer, arra 1989-ben derült fény, amikor kanadai kutatók azt vizsgálták, mi történik, ha valaki egy bizonyos vérnyomás-csökkentő gyógyszerre alkoholt iszik. Az alkohol ízét azonban valahogy el kellett rejteni, s a grapefruitlé erre alkalmasnak mutatkozott. Eszükbe sem jutott, hogy a grapefruitlé is befolyásolhatja az eredményeket. Nagy volt a meglepetésük, amikor azt tapasztalták, hogy a grapefruitlé hatására jelentősen megnőtt a vizsgált személyek vérében a vérnyomás-csökkentő gyógyszer koncentrációja.

Bergamottin A további kutatás kiderítette, hogy a grapefruitban lévő egyes vegyületek, elsősorban a kesernyés ízért felelős naringin (amely egy flavonoid), továbbá a bergamottin és a dihidroxi-bergamottin, az emberi szervezetben gátolják egy bizonyos enzim, a citokróm P450 3A4 jelű változatát. Ez az enzim többek között a szervezetbe kerülő idegen anyagok lebontásában játszik szerepet. A grapefruit hatására az enzim nem tudja ellátni funkcióját, így az idegen anyagok, mint például a gyógyszermolekulák, lassabban bomlanak le, vagyis tovább maradnak a szervezetben. Ez még akár jó dolog is lehetne, hiszen a gyógyszerek hatása ily módon grapefruitlével fokozható - azonban mivel a grapefruitot nehéz szabályozott mennyiségben bevinni a szervezetbe, a hatás kiszámíthatatlan.

A citokróm P450 enzim gátlása révén a grapefruit egy egész sor különböző gyógyszer hatását fokozza; az ilyen gyógyszerek szedése közben a grapefruit fogyasztása ezért erősen ellenjavallt.

De ezzel nincs vége a grapefruit-fogyasztás kockázatainak. A citokróm P450 3A4 enzim ugyanis nem csupán idegen molekulák lebontásában vesz részt, hanem a női nemi hormonok, az ösztrogének lebontásában is. Ha tehát az enzimet gátoljuk, megnő a vérben keringő női nemi hormonok mennyisége. Miért baj ez? Azért, mert mint azt számos kutatás bebizonyította, változókor utáni nőknél a magasabb ösztrogénmennyiség fokozza a mellrák kockázatát, hiszen a női nemi hormon az, ami a mell szöveteit osztódásra serkenti.

Azt jelenti ez, hogy azok a változókor utáni nők, akik sok grapefruitot esznek, jobban ki vannak téve a mellrák kockázatának? Valóban ilyen veszélyei lehetnek egy ízletes gyümölcs fogyasztásának?

Nos, úgy fest, igen. A British Journal of Cancer augusztus 6-i számában jelent meg az az elemzés, amely a grapefruit-fogyasztás és a változókor utáni nők mellrák-kockázatának összefüggését vizsgálta. Az elemzés alapját az az óriási adathalmaz képezte, amely a Multiethnic Cohort Study, egy nagyszabású, még a 90-es években megkezdett és több mint 200 000 emberre kiterjedő vizsgálat nyomán keletkezett. Ennek a ma is folyó vizsgálatnak a tárgya a táplálkozás és a rák összefüggése.

Mintegy 50 000, változókor utáni nő adatai álltak rendelkezésre. Köztük összesen 1657-en kaptak mellrákot a vizsgált időszakban, s ami a vizsgálat fő eredménye: azoknál a nőknél, akik átlagosan egynegyed vagy annál több grapefruitot fogyasztottak el naponta, mintegy 30%-kal gyakoribb volt a mellrák előfordulása, mint a grapefruitot nem fogyasztók között.

Bár Barbados tiltott gyümölcse ma senki számára nem tiltott, a változókor utáni nők valószínűleg jól teszik, ha nem fogyasztanak túl sok grapefruitot.


FRISSÍTÉS: Korai volt riadót fújni: időközben két tanulmány is cáfolta a grapefruit-fogyasztás és a mellrák-kockázat közötti összefüggést: Kim és mtsai 2008, Spencer és mtsai 2009.

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr30159292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

törpe lucifer 2007.09.07. 10:51:57

Kb.5-6 éve olvastam a kanadai kutatásról a grapefruittal kapcsolatban.Az anyósomnak nagyon magas és ingadozó volt a vérnyomása és napi 6-7 szem gyógyszert kellett szedni,ettől függetlenül össze-vissza ingadozott.Napi fél grapefruitot etettem meg vele és nagyon rövid idő alatt stabilizálódott.Ma fél-egy pirulát szed és jól van.Különben 77 éves és a mellráktól nem kell tartania.Nem tartom igaznak,hogy nem lehet megfelelően belőni az adagot.Nekünk úgy látszik sikerült.Orvosai is bátorítják,hogy folytassa,mert minden vizsgálati eredmény azt bizonyítja,hogy használ.

Andreasue 2007.09.07. 11:18:59

Évekkel ezelőtt volt róla szó egy német tv-adón, hogy szénanátha elleni gyógyszerrel akár halálos is lehet. Több ilyen eset is előfordult. Ha jól emlékszem (nem biztos) a hisztaminnal vesznek össze. Mindenesetre azt mondta a gyógyszerész anno, hogy ne igyunk gyógyszer mellé grapefruitot.

"Az elsô, igazán nagy port felvert felismerést – egy
gyümölcs és néhány gyógyszer közötti kölcsönhatást
– a WHO az interneten is közzétette. Nevezetesen a
grapefruit és néhány dihydropyridin, valamint anti-
hisztamin közötti kölcsönhatásról van szó, ugyanis
úgy gondolták, hogy ezek vérszintjét a grapefruitban
található pszoralén – néhány citokróm enzim lefogla-
lásával – toxikus szintig növeli."

blackadder 2007.09.07. 12:01:15

a grapefruit mag olajrol hasonlo veszelyeket hallottam

Pixy 2007.09.07. 12:45:11

Nekem 3 hónapja transzplantálták a májamat és a kezelőorvosaim egyhanguan azt javasolták, hogy ne egyek grépfruitot, mert közömbösiti a szervkilökődést gátló gyógyszer hatását /Prográf/

novenyvedo 2007.09.07. 13:03:11

A blogbejegyzés korrekt, szakszerű. Egy dolgot nem értek, mégpedig az eredeti cikk kivonatában: "An increased risk of similar magnitude was seen in users of oestrogen therapy, users of oestrogen+progestin therapy, and among never users of hormone therapy." Ha valaki (pl. a cikk írója) hozzáfér a teljes cikkhez, magyarázza meg nekem, a mondat utolsó 7 szavát. Tehát mi is van a hormonkezelésben nem részesültekkel?

Egy adalék: a grepefruit egyes vegyületei nem csak a májenzimekre hatnak, hanem a gyógyszerek felszívódásában és a méregtelenítésben szerepet játszó P-glikoproteinekre is, azaz már a felszívódás, biohasznosulás szintjén befolyásolják egyes gyógyszerek hatását. Elgondolkodtató azonban - és ez is a szkepticizmushoz tartozik - hogy a kísérleti körülmények között, in vitro (ritkán állatkísérletekben) megfigyelt grapefruitkölcsönhatások humán relevanciáját nem támasztják elő esetleírások. Magyarán: bár a kölcsönhatások léteznek, a valós életben ritka az olyan eset, amikor komoly következményekkel jár. Sajnos, az utóbbi időben az ismeretterjesztő lapokban, fórumokon gyakrabban jelennek meg a növények kölcsön- és mellékhatásaival kacsolatos cikkek, mint a hatásukkal foglalkozók. Beszélni kell a veszélyekről, de a hatásosságot, a hatást igazoló bizonyítékokról is, különben a lakosságban torz kép alakul ki a nöüvényekről, tovább polarizálódik a gyógynövényekkel kapcsolatos kép (ti. a gyógynövényekben vakon, irracionálisan hívők és az azokat hatástalannak, ill. csak veszélyes mellékhatásokkal rendelkezőkne tartók között).

Persze mindez a megjegyzés nem vonatkozik a referált cikkre, amely fontos, és elgondolkodtató. Várom a további, még ennél is nagyobb beteganyagon elvégzett felméréseket.

nyari mikulas (törölt) 2007.09.07. 14:39:34

Itt van elottem a teljes cikk, ha adsz egy emailt, szivesen elkuldom pdf-fajlkent.

Azt irja, hogy eppenseggel a hormonpotlo terapiaban nem reszesuloknel a legnagyobb a grapefruit okozta kockazat (44%) szemben a kulonbozo hormonpotlasban reszesulokkel: 36% (ET) illetve 27%-kal (EPT).
Tovabbi erdekesseg, hogy a sovany/normal testalkatuaknal magasabb kockazatot okozott (32%) mint a kovereknel (26%).
Mindket megfigyelest azzal magyarazzak, hogy ha a szervezetben alacsonyabb azosztrogen-szint, akkor nagyobb kockazatot jelent a grapefruit.

novenyvedo 2007.09.07. 16:13:54

Na, nekem akkor így viszont egy kicsit sántít. Ugye az alapfeltevés az, hogy a magas ösztrogénszint fokoza a mellrák kialakulásának kockázatát, valamint hogy a grapefruit növeli az ösztrogénszintet, mivel gátolja a hormon metabolizmusát. Nem tudom, ez mennyire van összhangban azzal az állítással, hogy ha a szervezetben alacsonyabb az ösztrogénszint, akkor nagyobb kockazatot jelent a grapefruit. Szerintem itt ellentmondás van.
Nem vonom kétségba a felmérés eredményét, az biztosan stimmel, de az nok-okozati összefüggések nem biztosan. Akkor lenne meggyőző számomra, ha a morbiditási adatok mellé odatennék a vizsgált populáció (grapefruitevők ill. nem evők) vérplazmájának átlagos ösztrogénkoncentráció-értékét, és az érték (alacsony ill magas) összhangban lenne a grapefruitfogyasztással (nem eszik/eszik) és a mellrák incidenciájával.
A szkepticizmusom mondatja velem, hogy várjuk ki a történet végét, még mielőtt farkast kiáltanánk. 1998-ban jelent meg egy cikk, amelyben azt állították a szerzők, hogy a grapefruitlé fogyasztása akár 16-szorosra emelheti a vérlipidszintcsökkentők közé tartozó sztatinok plazmakoncentrációját, ami izomkárosodáshoz vezethet. A szakirodalomban közismert cikk ellenére feltehetőleg sok magas koleszterinszintű beteg fogyaszt sztatinokat és grapefruitlevet, ennek ellenére elvétve találhatóak esetleírások (és azokben sem egyértelmű az összefüggés) grapefruit okozta izomkárosodásról. A napokban fejeződött be egy konferencia, ahol egy amerikai kutatócsoport arról számolt be, hogy eredményeik szerint a grapefruit (ésszerű dózisban alkalmazva) nem emelte a sztatinok koncentrációját. A látszólagos ellentmondás egyik lehetséges magyarázata az, hogy a vizsgálatokat állatkísérletes modellen végezték, részben eltérő pőrotokollok alapján.

A legjobb az lenne, ha lennének humán adatok is. Sőt, a legjobb az lenne, ha több humán tanulmány is foglalkozna a témával, akkor könnyebb lenne "igazságot tenni". És ez igaz a grapefruit-mellrák ügyre is, ti, egy adat nem adat, egy vizsgálat nem vizsgálat, még ha ilyen nagy populációt tanulmányoztak is.

Szilágyi András 2007.09.07. 16:20:17

Kedves Pharmacog! Nem sántít ez, szerintem teljesen logikus: aki hormonkezelésben részesült, annak eleve magasabb az ösztrogénszintje, ha erre még ráeszik grapefruitot, azzal már csak kicsit növeli a mellrák-kockázatát. Aki viszont nem kapott hormonkezelést, annak a legalacsonyabb a hormonszintje, tehát a grapefruit is arra hat a legjobban.

nyari mikulas (törölt) 2007.09.07. 16:30:00

A szerzok a latszolagos ellentmondast ugy magyarazzak, hogy az alacsonyabb osztrogen-szinthez kepest aranyaiban nagyobb valtozast okoz a grapefruit.

Interestingly, the RR of breast cancer associated with
consumption of 1
4 grapefruit or more per day compared to nonconsumers
was 44% higher among women who had never used
HT, 36% higher in current ET users, and 27% higher among
current EPT users. The risk of breast cancer associated with
consumption of grapefruit was 32% higher among lean/normal
weight women and 26% higher among overweight/obese women.
Taken together, these results for HT and BMI suggest that the risk
of breast cancer associated with grapefruit intake is stronger for
subgroups of women with lower circulating oestrogen levels.

This finding of a reduced effect of grapefruit in women with a
higher BMI is similar to the lower effect of ET on breast cancer risk
in women with a higher BMI....

In the same way,
increased oestrogen levels from grapefruit intake may have less
and less effect as the ‘baseline’ oestrogen levels increase. Because
the ‘baseline’ oestrogen level of women on ET or EPT is greater
than the effective oestrogen ceiling (Wu et al, 2007), the increased
risk from grapefruit intake in these women may be partly a longterm
effect of increased progesterone levels in the premenopausal
period, but this remains to be studied.

Kuldjem a cikket?

novenyvedo 2007.09.07. 17:13:12

Igen, ez így már érthetőbb. A ciket előre is köszönöm (a címem láthnató a felhasználónevemre kattintva), most külföldön vagyok, nem érem el az egyetemi hálózatot, így a közleményt sem.

TLR4 2007.09.10. 23:57:08

Még annyit a grapefruit-gyógyszer kölcsönhatásokhoz, hogy minderről megemlékezik a Campbell-Heyer Genomika, proteomika, bioinformatika c. könyv is. Mikor olvastam ezt a cikket, egyből ez a rész ugrott be, hogy mintha találkoztam volna már a grapefuittal valahol... A P-glikoprotein pumpálja a bélhámsejtekbe a gyógyszereket, és van ugye a citokróm P450 enzim a CYP3A4, aminek a gyógyszerlebontásban van szerepe, pl. van egy olyan koleszterinszint csökkentő gyógyszer, aminek az ürülését ez felgyorsítja. A citokróm P450 rendszernek a méregtelenítésben van szerepe, és nagy szerepet játszik ebben is. Egy pohár grapefruitlé képes gátolni 24 órán keresztül a P-glikoproteint, sőt egy ismeretlen komponense pedig a CYP3A4-t inaktiválja, így tovább marad aktív formában. Legalábbis a könyv szerint ismeretlen a komponens-nem tudom jutottak-e már előrébb.De érdemes keresni a PubMedben a grapefruit chemotherapy vagy grapefruit cancer kulcsszavakkal, érdekes publikációkra lehet bukkanni.

Nagy Krisztián 2007.10.17. 09:49:59

Tud valaki mondani nekem egy ételt, amelyikről nem derült még ki, hogy rákot okoz/egészségtelen nagy?

Kornél 2008.01.19. 20:51:00

Érdekes cikk. Nehéz elhinnem, hogy egy gyümölcs, amit x százezer éve fogyaszt az ember káros lenne, bár ennyire nem vagyok jártas a témában, szóval nem zárkózom el előle. Ellenben nem kell gyógyszert szedni, mivel az csak egy méreg, nem gyógyít, csak tüneteket kezel. Megadózis vitamin és nem betegeskedik az ember. A családomnál bevált. Persze nem csodaszer a vitamin sem, de a legtöbb gyógyszer felesleges. Nekem pl nem a gyógyszertől múlt el az allergiám, hanem napi 10 gramm C vitamintól...

Kornél 2008.01.19. 20:51:46

Ja, amúgy pont grapefruitot eszem :D

Rigor 2008.01.19. 22:54:52

Kornél: ezt a hozzászólást ugye viccnek szántad? Mert nagyon úgy tűnik hogy épp csak a smiley maradt le a mondatok végéről. Vagy ha nem, akkor hmm ezek szerint te nem vonod ki magad a természetes szelekció alól, továbbá szimplán mázlista vagy.

Bánk Szilvia 2008.01.26. 14:57:58

Egy kérdésem lenne. A kisfiam asztmás. Poratka allergia váltja ki, felső légúti fertőzések alkalmával, szerncsére egyre ritkábban. Kap szteroidot és allergia elleni gyógyszert. Nemrég olvastam a grapefruit mag kivonat áldásos hatásairól és elkezdtem adni. Lehet, hogy nem kéne?

Szilágyi András 2008.01.26. 21:14:45

Lehet. A leírás szerint ebben a grapefruitmag-kivonatban is benne vannak azok a vegyületek, amelyek gátolják a citokróm P450 3A4-et. Ezáltal felerősíthetik a gyógyszerek hatását. Lehet, hogy a gyógyszerekhez mellékelt betegtájékoztató is említi, hogy nem javasolt a gyógyszer szedése mellett a grapefruit fogyasztása.

anna 2008.02.20. 12:44:28

ezt a sok baromságot.nézzétek meg a gyógyszereket csak betegek leszünk tőlük.vagy az orvosokkal van a baj.
egyébként nincs ma élelmiszer ami egészséges lenne-akkor nem eszünk?

. . (tör 2008.04.24. 03:33:51

anna 2008.02.20. 12:44:28

érdekes.. én úgy emlékszem a gyógyszereket akkor kapjuk, haaz életmódunkba és génjeinkbe, fertőzésekbe stb. belebetegszünk. te direkt gyógyszereket szedsz hogy megbetegedj? ja, hogy elszúrtad, és most már enned kell, van mellékhatás, mellékhatásra gyógyszer stb? így jártál.

szerintem ne szedj több gyógyszert, legalább nem lesz több hasonlóan építő hozzászólásod :)

van túlzás a gyógyszeriparban, de ez egy sötét vélemény anna

jafar 2008.05.06. 12:51:53

Teszteltek fiatalabbakat is? Fiataloknál is nagyobb a rák kockázata ha több sejtosztódás történik, azon kívül, hogy nagyobb a térfogat és több osztódás történt? Úgy értem, hogy az automatikusan nagy mellű nőknél is ennyivel nagyobb a kockázat, vagy csak a grapefruit-indukáltaknál? A grapefruit akkor indirekten egy mellnövesztő szer? Egy szó mint száz: vegyek a barátnőmnek egy taliga grapefruitot, vagy ne?? :p

Szilágyi András 2008.05.07. 22:18:04

Nem ilyen egyszerű a dolog, egy újabb cikk szerint az egész nem is igaz, majd arról is lesz egy poszt valamikor :)

Huszár József · http://www.vitaminbank.hu 2008.07.30. 13:04:32

Sajnos a mai gyümölcsök vitamintartalma jóval kevesebb, mint 30-40 évvel ezelőtt, a sok vegyszernek, műtrágyának köszönhetően. Ennek ellenére a változatos táplálkozás fontos része a gyümölcsfogyasztás.

B.Évi 2008.08.07. 17:22:51

Semmilyen gyógyszert nem szedünk.Ha néha fáj a torkunk akkor 2-3napig 15-20 csepp grapefruitmag kivanotot eszünk.A fogkefére is azt cseppentek.Eddig be vált. Arról nem szól a fáma ,hogy a mellrákos nőknél generáción keresztűl volt-e mellrákos megbetegedés.Ma már minden élelmiszer valamit okoz a kutatók szerint.

Pücsi 2008.11.06. 16:02:38

Na de nekem az lenne a kérdésem:
Azt értem, hogy a "változókór" utáni nőknél (ezt ugye kb 45 év utáni nőkre érti) milyen vizsgálati eredmények jöttek ki ... de mi van a példáúl 20 év alattiakkal?? Ránk nincs hatása?

Na ki érti? :D Vagy ki tud valamit?

Szép napot:
Pücsi!

MaciLaci68 2008.11.21. 22:13:35

www.gmrgroup.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=13&Itemid=31

A cikkből kiderül hogy a grapefruit mag kivonat is természetesen MAGYAR TALÁLMÁNY és hogy van MÉRGEZŐ és GYÓGYÍTÓ "fajtája".

Zsuzsa62 (törölt) 2009.11.17. 22:58:27

Minden elismerésem a magyar kutatóé! Van egy új promociója a következő weblapon www.gmrgroup.eu főoldalon. A H1N1-ről írt, elmagyarázza már végre valaki, hogy miről is van szó! A Grape Vitalt szedem, én nem leszek beteg az biztos, tudom mindenkinek ajánlani!

Anikósze 2009.11.17. 23:32:32

Nem értem mit beszéltek a mellrákról! Barátnőm anyukája (64 éves) csakis a Grape Vitalt volt hajlandó magas dózisba beszedni, napi 100-150 cseppet, ő ma minkét mellében tünetmentes 7 hónap után. Az orvosok se értik, azt javasolták, hogy szedje tovább a Grape Vital-t. Ti inkább a hamisítványokról, a kémiai utánzatok mellékhatásairól beszéltek?

nyari mikulas (törölt) 2009.11.18. 04:38:15

Jol ertelek Anikosze?
Megvan a mellrak gyogyszere?
Napi 100-150 csep igazi, hamisitatlan grapefruit es nincs tobb mellrak?
Orvosi Nobel dij majd jovore?

Zsuzsa62: a mellrak ellenes grapefruitcsepp az influenza ellen is hat?
Vagy forditva: az influenza ellenes grapefruit csepp hatasos a mellrak ellen?
Vagy mindketto?

Vagy egyik sem? :-(

csete71 2011.06.14. 15:31:37

Érdekes! grapefruit-gyógyszer kölcsönhatás... El kellene gondolkodni, hogy melyikkel van a baj! Biztos, hogy a grapefruittal?

fordulo_bogyo 2011.06.14. 17:33:11

@csete71: Igen, egyertelmuen: "A további kutatás kiderítette, hogy a grapefruitban lévő egyes vegyületek, elsősorban a kesernyés ízért felelős naringin (amely egy flavonoid), továbbá a bergamottin és a dihidroxi-bergamottin, az emberi szervezetben gátolják egy bizonyos enzim, a citokróm P450 3A4 jelű változatát. Ez az enzim többek között a szervezetbe kerülő idegen anyagok lebontásában játszik szerepet. A grapefruit hatására az enzim nem tudja ellátni funkcióját, így az idegen anyagok, mint például a gyógyszermolekulák, lassabban bomlanak le, vagyis tovább maradnak a szervezetben." - olvashatod a molekularis magyarazot a fenti cikkben.

csete71 2011.06.14. 17:46:27

Igen, a szervezet számára idegen anyagokkal, például a gyógyszerekkel van a gond!
Ha a grapefruitot mértékkel fogyasztjuk (és persze nem gyógyszarokkal együtt), nem hiszem, hogy káros lenne. Az én személyes tapasztalatom, hogy a 15 évig tartó (gyógyszerek hatására kialakult) gombás fertőzésemet, amit semmilyen gyógyszerrel nem tudtak kikezelni, a grapefruitmag-kivonat hozta rendbe.

fordulo_bogyo 2011.06.14. 18:42:00

@csete71: Kulon-kulon egyikkel sincs gond.
A gyogyszerek tobbesege (mertekkel, azaz orvosi eloirasz szerint fogyasztva) nem karos, hanem hasznos, hozzajarul az egeszseg megorzesehez vagy visszaallitasahoz.
A grapefruit mertekkel fogyasztva ertekes taplalalek.

A grapefruit-mag kivonat legerosebb gomba-ellenes hatoanyaga a hozzaadott mesterseges tartositoszer, de a lenyeg, hogy meggyogyultal egy "gyogyszartol" (a graperfuit-mag kivonat epp ugy gyogyszer, mint a peneszgomba kivonat (olvasd: penicillin), vagy a maszlag-kivonat (olvasd atropin) stb stb.

mimindannyian · http://wmiki.blog.hu/ 2011.06.14. 22:08:07

@csete71: a személyes tapasztalatod sajnos hitté avanzsált. Örülj neki, hogy jót tett a grapefruit, s ne próbálj ezen esetből kiindulva sokezres statisztikákat megkérdőjelezni.

Szilágyi András 2011.06.14. 23:41:19

Szeretném megjegyezni, hogy a fenti cikkben foglalt eredményeket azóta megcáfolták. Azaz még sincs a grapefruit-fogyasztás és a mellrák között összefüggés.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19224379
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2359690

Ebből is látszik, hogy az ilyen típusú kutatási eredményeket nem kell készpénznek venni. Jó eséllyel pár évvel később megdőlnek.

Szilágyi András 2011.06.14. 23:49:20

Frissítettem is a posztot, hogy ne vezessünk senkit félre.

csete71 2011.06.15. 11:10:46

@fordulo_bogyo: "A grapefruit-mag kivonat legerosebb gomba-ellenes hatoanyaga a hozzaadott mesterseges tartositoszer"
Megtudtád ezt a mesterséges tartósítószert nevezni?

fordulo_bogyo 2011.06.15. 14:59:26

@csete71: en.wikipedia.org/wiki/Grapefruit_seed_extract itt olvashatsz rola, es talalsz hivatkozasokat is.

Megdobbento, hogy a benzetonium klorid (a triklozanhoz es a metilparabenhez hasonlo szintetikus tartosito szer) tartalmu kivonatot ajanljak a "termezetgyogyaszok" es az alaternativ megkozelitesek.

Csinaljunk egy kiserletet? Veszek graprfuitot, keszitek kivonatot es megnezem, mit a hatasa az E. coli bakteriumra.
Erdekel valakit, erdemes szoszmotolni vele?

skrig87 2011.11.17. 09:05:30

@fordulo_bogyo: engem érdekelne :) ha még nem haladtuk nagyon túl a témát... egyébként van különbség a keserű/nem keserű grapefruit cseppek hatása közt? Mert ilyet is, olyat is találni.

Frau Rindfleisch 2012.05.05. 22:34:18

Én csak a magam tapasztalatát tudom leírni a grapefruit cseppekről (echinaceával). Az orrom tövében nőtt egy dudor egy rosszul kinyomott mitesszer vagy mi miatt, ami nagyon zavart. Elkezdtem dörgölni ezzel a lével, napjában többször is jó erősen. A dudor teteje kezdett elszáradni, amit lekapartam, és megint csak jó erősen bedörgöltem. Most már annyira elmúlt, hogy észre sem lehet venni, hogy ott valaha valami kinövés volt. Csak ötletszerűen kezdtem el a grapefruit cseppekkel, előtte mással is próbálkoztam, de az hatástalan volt.

gombakomba 2014.04.10. 09:26:53

@Szilágyi András:
Az általam eddig használt grapefruitmag-kivonatok közül a leghatásosabb legjobb tudomásom szerint nem tartalmaz tartósítószert, kizárólag grapfruitmag-kivonatot, glicerint, C-vitamint és vizet.

gombakomba 2014.04.10. 09:30:42

Ettől függetlenül óvatosan használom, és belsőleg már nem szoktam, mert tapasztalatom szerint a hisztaminnal bizony vannak problémás történései. Hogy ez miért, milyen úton-módon, milyen körülmények között, mely embereknél zajlik le, arról fogalmam sincs.
Külsőleg a bőrproblémáimat rendbehozza.

sziapo1 2016.12.16. 15:17:33

A GrapeFruitot szerettem, most Pomelót eszegetek, Azzal mi a szitu? Mert ugrál a vérnyomásom, és pl. spirulina evés 1 púpos teáskanál után semmi nem húzta le a magas vérnyomásom, csak 1liter gyógytea + 1 liter alkoholszegény és mentes sör a vérnyomás csökkentők +1 óra, és Aspirin protect bevétele után 1-2 órával!
Azt hittem a szemem újra durván szürke-hályogos lesz a 180hgmm táji nyomástól, de az alsó is 109 volt.
Ehhez képest a spirulina állítólag vérnyomás csökkentő, de bizony van benne sok K2 vitamin, ami nekem kimérten felnyomja extra magasra!

Szilágyi András 2016.12.18. 12:52:51

@sziapo1: Sajnos a pomelóban is benne vannak ugyanazok az enzimgátló vegyületek, mint a grapefruitban. Ez nem is meglepő, hiszen a grapefruit nem más, mint a pomelo és a narancs hibridje. Ezért aztán a pomelo fogyasztása ugyanúgy ellenjavallt bizonyos gyógyszerek szedése mellett, mint a grapefruité.

sziapo1 2017.01.04. 02:23:08

Köszönöm a választ, és jó nekem talán, hogy a vérem besűrűsödését a minap megtalált kendermag olajjal, mákolajjal tudom rendben tartani, és ezekre mintha semmiféle hatással nem lenne a pomeló. Pedig pl. kendermag előtt kisméretű mandarin segített a vérnyomást lejjebb vinni!
Ugyanis Orvosi körökben mintha ismeretlen lenne a besűrűsödött vér esete, és az emiatti magas vérnyomás, mint következmény!
Amikor gagyi egészségjavítók megmutatták a vércsepp analizis címén a szinte alvadt vérem, amit vérnyomás csökkentőkkel tartottam nehezen kordában.
Hirtelen az Aszpirin Protect sokkalta jobb fizikai képességet eredményezett kiadós egyenletes terhelés utáni erőltetett terheléskor!
Azóta láttam a vércsepp A.P. hatását, ami nem volt meggyőző, ezért kerestem rá itt is a vér csomósodását feloldani képes élelmiszerekre, és esetleges káros következményekre.
Most Mákolaj és Kendermagolaj+ tökmagolaj látszik immár 2 hete normálisan tartani képes vérnyomásomat! De épp későn, nincs vércsepp analizis ránézéses változatára elérhető áron módom!
Viszont a közérzetem javult, néha meglepően fiatalabbnak tűnő hatásokkal is! Jobb lehet, mint az A.P. gyógyszer amire képes, és annál a Spirulina pl. nem levitte a vérnyomást, hanem felnyomta,
és 2 néhány napos távolságban azonosat észlelve kerültem erre az oldalra, mint ismeret forráshoz!
Ami bizonyos, a kendermagolajnál a spirulina azonos mennyisége nem okozott semmi észrevehető változást!
DE ez lehet eseti hibahatáron belüli,
azaz további kisérleteket végzek pl. a korom miatt szükséges brokkoliban lévő K2 vitaminnal! Ugyanis annak tablettából bevett plusz adagja, 100mikro grammja eszetlenül magas vérnyomást okozott, amit sem a normál sem az extra vérnyomás csökkentő, sem az Aspirin protect nem volt képes lehúzni, egész nap, pedig több, mint 4 liter teát, C vitaminos italt, plusz citrus félékkel dús étrend sem vitte le, csak kissé magas pl. 150/95 szintig.
Megértettem, hogy utána kell keresnem milyen étel, vegyszer mit okoz, és mivel lehet megoldani, amit az orvoslás 4 éve tévesen mélyvénás trombózisként akart gyógyszerezni! Szerencsére ellenálltam bizonyítva ennek tévességét, de nem tudtam (az orvosok sem), hogy a vér higítása étkezéssel és alkalmas természetes alap-anyagokkal azóta is megoldható lett volna!
Kínos összetűzésem volt 2 orvossal, és egy tavalyi halálos rákból szintén saját szerencsés anyaggal önmagam gyógyítottam ki, PET-CT-vel bizonyítottan nulla kimutatható maradék góc lelettel!

Na ennyit a táplálkozás fontosságáról,
+ az önöktől és másoktól is kapható korrekt ismeretekről!

sziapo1 2017.01.04. 11:13:19

@csete71: Nálam gombás körömre való szerek hatástalanok voltak, a Grap helyett pomelo sem adott lényeges eredményt. De a kissejtes tüdőrák + áttéteit az ezüst kolloid nagyon szerencsésen megszüntette, vagy nem kimutathatóvá tette. A hónalj mirigyben összegyűlt rákosnak biopsziával kimutatott gyűjteményt az ezüst féken tartotta, de a Fruktóz tartalmú étkek robbanás-szerűen szaporították. Ezt dokumentálni is tudtam!
Nos mellékhatása az ezüst kolloidnak, amit tapasztalati úton rák ellen szedek sikerrel: A láb köröm gomba félév alatt szinte megszünt, már csak a kilógó maradéknál látható!

sziapo1 2017.01.05. 12:14:35

@sziapo1: Szemem rossz már Fénykép közelről, nincs javulás!

A. Bundy 2017.01.21. 22:05:32

Kedves sziapo1, csete71, gombakomba!
Az a helyzet, amit napi munkám során is gyakran látok, hogy a betegek bizonyos történésekhez bizonyos következményeket társítanak - természetesen mindenféle élettani, tudományos alap nélkül -, és ezekről szentül meg vannak győződve, észérvekkel elmagyarázni, hogy nincs igazuk, egyszerűen lehetetlen. Ez még nem lenne önmagában baj, mert mindenkinek joga van azt kezdeni az egészségével és az életével, amit akar, de ha ezzel mások gondolkodását és ezen keresztül egészségét is befolyásolják - gyakran az orvosi tanácsok ellenére -, az már baj. Általában a hiszékeny, valamilyen szempontból kiszolgáltatott, sérülékeny egyének az áldozatai ezeknek az önjelölt gyógyítóknak, ami még jobban rontja tevékenységük megítélését.
Kedves sziapo1! Ha a vérnyomásodat úgy próbálod csökkenteni, hogy 2 liter folyadékot iszol, akkor ez, sajnos, így nem fog menni. A vérkeringésbe felszívódó 2 l folyadék megnöveli az erekben keringő vér térfogatát, és könnyen belátható, hogy megnövekedett volumenű folyadék a nyomás növekedését fogja okozni. Az alkoholnak és a teában levő alkaloidoknak természetesen lehet vízhajtó hatásuk, de ennek kialakulása egyrészt időbe kerül, másrészt nem biztos, hogy olyan mértékű diuresist fog előidézni, ami elegendő a folyadéktér helyreállításához.
Ha a 180/109 Hgmm körüli vérnyomástól a látásod homályos lesz, azt nem szürkehályog okozza, hanem ez a magas vérnyomás egyik jól ismert tünete. A vérnyomás második értéke, a diastolés érték utal az erekben keringő folyadék összmennyiségére is, így annak emelkedett volta folyadéktöbbletet jelezhet, ami nem is csoda, 2 liter folyadék "terápiás" célú elfogyasztása után.
Az a tény, hogy ennyi minden bevételétől várod vérnyomásod rendeződését, illetve a több gyógyszer szedése melletti állítólagos terápia rezisztencia számomra azt mutatja, hogy emelkedett vérnyomásod hátterében pszichés eredet feltételezhető, amit nyilván nem fog megoldani hosszútávon vérnyomáscsökkentő, placebo viszont igen:)
Orvosi körökben nem ismeretlen a besűrűsödött vér esete, ez viszont nem feltétlenül jár együtt magasvérnyomás betegséggel. Oka lehet például folyadékhiány, vagy a vérben levő zsírok (koleszterin és triglicerid) megemelkedett mennyisége, melyhez az olajos magvak fogyasztása révén, nyilván egy bizonyos mennyiség felett, te is hozzájárulhatsz. Olajos, zsírtartalmú ételek fogyasztása növeli a vérben levő zsírok mennyiségét, ezen keresztül a vér viszkozitását, tehát sűríti azt!
Az Aspirin Protect, habár a köznyelvben vérhígítóként emlegetik, valójában nem a vér sűrűségét befolyásolja, hanem a vérlemezkék összecsapódását megakadályozó, véralvadásgátló hatása van. A vérnyomást pedig nem csökkenti, nem fogja lehúzni a vérnyomásodat.
Az pedig, hogy ezen magok fogyasztása után állt helyre a vérnyomásod, ismét csak azt bizonyítja, hogy a vérnyomásproblémád eredete pszichés és placebo-hatás ilyenkor igencsak eredményes lehet.
Plusz 100 mikrogramm K2-vitamin nem okoz "esztelenül" magas vérnyomást, csak akkor, ha erről meggyőzzük magunkat, amit te már kiválóan elvégeztél. Sokkal valószínűbb, hogy pszichés és más egyéb tényezők miatt valóban magasvérnyomás betegséged van, ami megfelelő gyógyszeres kezelés híján előidézi az általad leírt panaszokat. Javaslom, hogy hallgass szakemberre és ne saját kútfőből, illetve netes fórumokon szerzett "információk" alapján próbáld "kezelni" magad - ennek biztos nem lesz jó vége.
Mindenesetre napi 4 liter folyadék bevitelekor talán érdemes lenne cukorbetegség irányában is vizsgálatokat végezni.
Ami a lábköröm és a gomba esetét illeti, a hagyományos gombaellenes szerek hatásának kifejlődéséhez a rendszeres használat mellett az is szükséges, hogy addig használják, amíg a köröm lenő, ez pedig 4-6 hónap is lehet. Az ezüstnek pedig nem mellékhatása a kórokozók elölése, hanem jól ismert, régóta használt hatása.

sziapo1 2017.04.20. 11:42:01

@A. Bundy: Kedves tudós ur-hölgy-akárki!
A tudásoddal nem az önhipnózis, hanem a tapasztalat áll szemben!
Van ami igaz tőled: Az Aszpirin protect felhasogatja az összetapadt vérlemezkék összetapadt csomóit. Ezt gagyi egészségjavítók bemutatták amikor szedni kezdtem, szálakra hasogatta. És tőlem nem hallottak róla, de látva bemutatták a vércsepp analizisnél a számítógép képernyőjén. Azóta áttértem kendermag olajra!
AMIBEN DURVA ÁLMODOZÁSBAN VAGY:
nem hiszem, hogy mi mit tenne a leírások alapján, nem hisztérikusság - idegi hatásra lett magas a vérnyomásom. Az más, azt a ginkgo biloba és lehiggadás képes lehúzni. A vesém a rák legyőzése a prosztata védő szerek sokaságától van komoly terhelés alatt. HA KOFFEIN, HA SPIRULINA-astaxantin, HA K2 VITAMIN 100/Ugramm, stb. bevettem és 1 óra múltán magas a vérnyomás + órákon át nem használnak a vérnyomás csökkentők, akkor a vesém akadt ki, és besűríti a vérem, hogy a folyadékkal kimossa a szerinte mérgeket!
Bizonyság, ilyenkor vérnyomás csökkentők nem működnek, DE 2 órás veszettül izzasztó kerékpározás (bőr=pót-vese, betegségre izzadás és láz a szervezet válasza), bizony ez a tapasztalat függetlenül a tudós hitedtől!
A megivott víz vércsepp analizisen bemutatva HIGÍTJA A VÉRT, a vérnyomás csökkenni fog, jobb ha tőlem tudod, mert nem álmodozok, és nincs önhipnózisom, csak kivárom mi történik!
Azóta találtam szakirodalmat ami jelzi, hogy a vese és az agyi vérgát okoz magas vérnyomást. mindkettőre más megoldást találtam lesajnálva az önhipnózis esélyét, tapasztalatból vissza igazolva!
Kezdődő SZÜRKEHÁLYOG EGY PILLANAT ALATT ÁLLT ELŐ AZ ADDIGI TŰÉLES LÁTÁSHOZ KÉPEST, MERT ELPATTANT EGY HAJSZÉLÉR A JOBB SZEMEMBEN. Az oka, hogy nem lejárt vérnyomás csökkentő dobozban 2 éve lejárt alufóliával csomagolt lapon talált bogyókat vettem be, ezek nem húzták le a vérnyomást. EZZEL KEZDŐDÖTT ÉS NEM KÉPZELŐDTEM!
A szemészeten 3 eset/év megállapították, de semmit sem adtak. Oka én is láttam tükörben éppúgy, mint a hibás szemnél elpattant egy hajszálér két jól látható vércsepp maradt a szakadás halvány bevérzéses hajszálér vonala 2 végén!
Továbbá, 85 éves öreganyó adott 20db Avitamin 25 000 NE tartalmú bogyókat, és nem a szemészet,
Ettől gyorsan javulni kezdett, az addig 1év alatt igen lassú javulás (placebó hatás kizárva).
A körzeti orvos immár másodszor adott 100-db-os 25000NE A vitamin receptet, Ezt szedve a javulás jelentős, immár látom lenézve egy ház palatatős hullámlemezét és a fák lombjai jellegét, a távoli villamos fehér ablak kereteit mozgás közben is. Ehhez képest kezdetben közeli arcot is csak elmosott foltként láttam!
SZÓVAL NE OKTASS KI SENKIT, MERT TE TÉVESZMÉKET BESZÉLSZ. A tények tojnak a tudós hitedre, én csak a tapaaztalatnak hiszek.
A gyorsan ölő rákot visszavertem, bár picurka kiújulás jött, de azt is tudom miért (Fruktóz robbanás szerűen szaporítja a ráksejteket, a többi cukor kevésbbé)!
A szemem, a prosztatám javulgat, ezek tények, stb...

sziapo1 2017.04.20. 12:17:32

@Szilágyi András: Kedves blog író, Köszönöm a válaszaid. Kiegészíteném a saját bajaim megoldásánál tapasztaltakkal. Az ösztrogén a tesztoszteron bomlás terméke dihidro-tesztoszteron az aromatát enzim bontja le + stb. Ez nőkben a havi ciklus részeként működik, csak az ösztrogén dominancia a betegség...
Ott volt kellő tudás kirészletezve, amiből megértettem mi miért van, mint okozat!
Kiderült ott és máshol, hogy a máj minden ösztrogént rák és gyulladáskeltő irányban bont le, ezt át-állítja a Brokkoli (keresztes virágú növények hatőanyagaival) semleges és gyorsan kiürülő bomlás termékekre!
Ezzel sikerült a PHP prosztata hiperplázia ellenére egyre jobban panasz mentessé válnom a kezdetben 2 kihúzandó altáji fogfájásból. 4 nap alatt kiürültek a rák+gyulladás keltők, és elmúltak az altáji panaszok fájdalmasabb tünetei!
Azóta sejtem-tudom, hogy FÉRFIAKNÁL PROSZTATA, NŐKNÉL MELL RÁK MEGELŐZHETŐ! Mert a rák és gyulladás keltők a szervezuetben létező és célját vesztett területen lerakódnak, és kellő idő után rákot okoznak!
ÉLETVESZÉLYES TÉVEDÉS: A Lenmag istenítése szuperkajaként! Iszonyű erős, és nagy mennyiségű FITO-ÖSZTROGÉN VAN BENNE!
AZ ÖSZTROGÉN GYENGÍTI AZ IZMOKAT, IDEGRENDSZERT, AZ IMMUNRENDSZERT, A CSONTOKAT EGYARÁNT!
Lovaknak-embernek sosem adták, Sőt a lenolaj kencét a fa ablak keretre kenték csak, mert a rovarok előbb pusztultak el ettől, mintsem belerágtak volna! Azokat is öregítette...
Egy volt osztálytársam 40 évig azért lett zöld-táplálkozású, mert ezzel megszünt a magas vérnyomása! De 20 év után lett prosztata rákos, és 5 évente 3 esetben gyógyultnak nyilvánították az onkológián, mire 4. alkalomnál meghalt ebben!
Mert a LEN-MAG-LISZT + OLAJ sok és erős FITO-ÖSZTROGÉNJEIT a máj gyulladás és rákkeltőként bontja le, és az felgyülemlik a meddően funkciótlan szöveteinkben! Sajnos volt barátom a Brokkoliról is későn értesült, esetleg nem is tudott róla!
Idő előtt megölte a len-mag-lisz-szuper-kaja kártékony fito-ösztrogénje! ebből ugyanis akár 100-szor több ösztrogén hulladék kelekezik, mint a saját ösztrogén hulladékaiból!
Üdv. és okos megtalálását ajánlom a bajaitokra!

A. Bundy 2017.04.28. 14:37:49

Kedves sziapo1!

Tudós nem vagyok, ellenben remélhetőleg az úr megszólítást kiérdemlem.
A tapasztalat nem egyenlő azzal, hogy te bizonyos tüneteket bizonyos anyagok fogyasztásával párosítasz, azok hatásának tudod be őket.
Az általad leírt szöveg egyébként is nagyon zavaros, téves képzettársításoktól, túlzott jelentőségtulajdonításoktól hemzseg; számos, manapság divatos áltudományos legendát is említesz. Úgy gondolom, hiába is írok racionális érveket, magyarázatokat - ezek nem fognak befolyásolni, mert az általad tévesen feldolgozott információk és az ezekbe vetett vakhit ezt megakadályozzák.
Ha valóban úgy gondolod, hogy neked van igazad, akkor ezt lehet bizonyítani megfelelő vizsgálatokkal, de ezek a "megfigyeléseid" még nem jelentik azt, hogy igazad van, akárcsak egyetlen betű erejéig is, ezt bizonyítanod kell!
Amiket én írtam, azokban én nem hiszek, hanem tudományos, bizonyítható tények, továbbá nem a kioktatás szándékával íródott, hanem célja a tudományos álláspont megvédése volt egy áltudományos katyvasz hangoztatása után egy olyan blogon, ami a tudományos, kritikus gondolkodás, a racionalitás képviselője és az áltudományok kritikusa.
Mindezek mellett jobbulást kívánok neked és logikus, kritikus gondolkodást!

sziapo1 2017.05.01. 02:49:57

@A. Bundy: Aki Bundy ÚR, te vagy téveszmáékben, és nem vagy képes érteni mások közlését tényekről!
Neked azért zavaros amit írtam, mert saját álmaid szerint kellene a te érveidet megcáfolnom. DE EZ képtelenség.
Tény K2 vitamint jóreménnyel bevettem, extra magas vérnyomás volt a következmény, úgy múlt el, ahogy leírtam! TE hisztérikus idegi befolyást vizionálsz, ÁLTUDÓS VAGY! ugyanígy bármi új javasolt szert szedek első esetben kivárom mi a hatása, és nem érdekel mi a zombi-hisztéria felőle!
Ami tény azt veszem komolyan! És pl. astaxantin a legjobban a sejtekbe felszívódó antioxidáns, mégsem hisztéásan reméltem a kedvező hatást,
hanem a bekövetkezett vérnyomás növekedés bitonyította NÁLAM BAJT EXTRA MAGAS VÉRNYOMÁST OKOZ! Gondolom fiataloknál más lehet a hatása! Emlékezem az első kávé korszakra, mindenki kávéval kínált durván erőssel, és sem idegesség, sem alvási gondjaim nem voltak a feltehetően 300-és 1000 mg közötti koffein mennyiségtől, akkor nem volt bajpm tőle!
Beszéltem nefrológus orvossal, aki szerint a vesém a korom és a nemem szerint jól működik,
tehát az összes idős ember veszélyeztetett a K2 vitamintól, és a koffeintől, talán a spirulinától is!.
Amiket leírtál tudományos szemfényvesztések,
MERT A SZERVEZET EGYÉRTELMŰ REAGÁLÁSA LESŐPRI A HAZUDOZÓ ÁLTUDÓSOK TANULMÁNYAIT.
lÁSD AZ OPERÁCIÓ SIKERÜLT, A BETEG MEGHALT ESETEIT!
Miféle bizonyítás kell neked, mert szégyen, amit a szervezet válaszol a bevett anyagokra,
az tény, és semmiféle más esetben bizonyított kisérleti vizsgálat nem mehet ezzel szemben!
ÉPP AZ A BAJ, HA AZ ORVOS-FéLE LEKICSINYLI A SZERVEZET VÁLASZAIT.
TE MIBŐL GONDOLOD, HOGY TÖBBET TUDSZ A TERMÉSZETNÉL, VAGY PL. ISTENNÉL!
AZ ORVOSLÁSNAK KELLENE A VALÓSÁGOS HATÁSOKON ELGONDOLKODVA
HELYES VÉLEKEDÉSEKET KIALAKÍTANI!
Furamód a kemoterápiás. sugárkezeléses gyógyítás gyorsabban öl, mint a rák, mert legyengíti a szervezetet, ami azután képtelen ellenállni a visszatérő ráknak!
Nem véletlen hogy hülye elméletek helyett immun-erősítéssel, és legfeljebb kisdózisú és speciális helyeken alkalmazott durva mérgekkel, sugárzással, csak a pontosan megcélzott rákcsomókat támadjáj újabban, A VALÓDI GYÓGYÍTÓ ORVOSOK!

A miki-nek becézett egéren végzett kisérletek semmit sem bizonyítanak. Az emberi szervezet amíg képes rá öngyógyítást is végezhet,
de ez nem hit kérdése, hanem tapasztalati változások oknyomozó kiértékelése utáni beválásig megtapasztalt hatások szinergikus javító hatásainak fokozása!
Ez lenne a tudomány jövője, nem a múltbeli baromságok felhánytorgatása!

Amúgy leírom, mert rádfér a tájékozódás: 1938-ban egy orvos bizonyította, hogy a rákot a cukor fogyasztás szaporítja. 1942-ben másik is erre jött rá, de a cukoripar lepénzelte, hogy inkább a zsírról írjon rémítő tanulmányt... Erről lett híres, És 40-50 év után derült ki, hogy a ketogén diéta (zsír-fehérje-zöldségek) nemcsak fogyasztani képes, de a szervezetben a rák terjedése leállhat!
Amúgy az újabb kutatások mint a glükóz rákszaporító hatását hirdették tévesen.
A Fruktóz a legősibb növényi energia tároló, a májunk lazán tovább engedi emiatt. Az összes sejtünk ismeri ezt, köztük a ráksejtek is! Ezért glükóz helyett, amit a máj glikogénné alakít a Fruktóz az, ami 1 molekulája 1 ráksejt osztódást segít végbe menni!

Ezért a kisgyerekeknél a korai mézes táplálás elindíthat korai rákosodást, és erre van statisztikai bizonyíték, csak félremagyarázzák, mint TE is az általam tapasztaltakat. Mert sohasem hiszek, ha a tapasztalat bizonyít!
A tudomány sokszor jár tévutakon, és csak akkor fordul jobb irányba, amikor kiderül mennyire tarthatatlanok az állításai, mint amikor
megéhették azt, aki a nap körüli föld-forgást hirdette, mini akkor áltudományos, söt isten elleni bűn hirdetését felróva a kivégzése okaként!
Ja máskölönben a sűrű vért higítja és ezzel csökkenti a vérnyomást a vízivás, mert a megivott víz csak akkor kerül a vérbe (felszívódva), ha a szervezetnek szüksége van arra! A te fő okfejtésed baromság, tisztelt ÚR.

A. Bundy 2017.05.05. 11:03:22

edves sziapo1!

Vizionálás, áltudomány, álomvilágban élek... még szerencse, hogy te tisztában vagy mindennel. Az általad összehordott sok zagyvaság azonban egyfelől mégis nagyon szórakoztat.
Pl.
- Honnan tudja a máj, hogy a fruktóz a legősibb növényi energiatároló? Születési anyakönyvit mutat fel a fruktóz, amikor a májkapuba ér?
- Hogy lehet, hogy egy ráksejt osztódását pont egy fruktóz molekula segíti? Annyi már elég, vagy többen nem férnek oda, vagy a ráksejt szól, hogy nem kér többet?
- Ki az a híres orvos, akit lepénzeltek? Ha annyira híres, miért nem írod a nevét? Bevallom, itt nem tudom kiről van szó.
- Nagyon aranyos vagy, hogy ragaszkodsz ehhez a minél sűrűbb a vér, annál magasabb a vérnyomás dologhoz, de ez csacskaság:) Ha valaki kiszárad (nagy meleg, kevés folyadék, gyakran idősek, vagy éppen hányás-hasmenés miatt) azoknak sűrű a vérük, és a vérnyomásuk bizony, bizony alacsony! Az ilyenkor pótolt folyadék ugye hígabbá teszi a vért és az érpályában keringő vér volumenét növelve emeli a vérnyomást is. Hajtogathatod a saját böszmeségedet, de ebből csak két dolog következhet:
1. Direkt kötekedsz, és bármit írok, mindenképpen az ellenkezőjét hajtod.
2. Azért nem tudod felfogni, amit írok, mert korlátozott mértékben rendelkezésre álló szellemi kapacitásod ezt már nem teszi a lehetővé a sok bemagolt zagyvaság futtatása mellett.
Mindkét esetben felesleges győzködnöm téged, ezért, ha megengeded, a továbbiakban inkább szórakoztató céllal fogom olvasgatni végtelenül zavaros írásaidat.
- Honnan tudod, hogy van isten? Találkoztál vele? Tapasztalat?
- A természet működésének minden részletét ma sem értjük, tehát - a te szóhasználatodra lefordítva - nem tudok többet a természetnél - de ilyet nem is állítottam. Viszont, ami az emberi szervezet működését illeti, abban, azt hiszem szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy nálad tájékozottabb vagyok. Éppen ezért, amikor olyanokat írsz, hogy a téveszméket hangoztatok, álomvilágban élek, ezek baromságok, nem tagadom, némileg sértésnek érzem. De próbálok felülemelkedni rajta:)

Ami miatt nem őszinte az örömöm és a szórakozásom, az az, hogy az eddigi megnyilvánulásaid alapján egy olyan ember vagy, aki mindenféle téveszmék és összeesküvés-elméletek hatása alatt áll, ami már kóros szintre jutott - ez pedig a pszichiátria területe és beteg emberen nem illendő szórakozni.

sziapo1 2017.05.06. 20:44:57

@A. Bundy: Túl vagyok egy utólag melanoma rák támadás legyőzésén, és kioperálták az áttétet. Semmiféle lexikális összeesküvés elmélet nem zavarta az elmémet, de a tiéd a hiányos tudásod bizonyosan.
Mindent amit leírtam kitapasztaltam, és szegény májad, mint hülyét lenézed, pedig szegényke a természettől tudja a gének infóiból mi a Fruktóz, és
azt azért ajánlják cukorbetegeknek, mert a máj elengedi, és emiatt nem ugrik az inzulin szint, persze módjával.
Továbbá a máj nincs kikisérletezve 60-120 éves emberekre, ezért minden öszrogént hivatalból rák és gyulladáskeltő irányban bont le! Keress utána, tanulj, mert tudatlanságod látom én is!
Plusz szegény máj működése bedurvul, az alkoholtól, mint előző bekezdésben, viszont a keresztesvirágú növények ezt átbillentik semleges és könnyen kiürülő bomlástermékekre! Kitapasztaltam, mióta brkkolit fogyasztok naponta, azóta nincs altáji fogfájásom.
Mindezek és amiket leírtam, az tapasztalat.
Ellentmondó elméletekre nem figyelek, mert zagyvaságok, vagy teljesen eltérő körülmények között igazak!
A magas vérnyomás és az alacsony sokféle okból változhat, amit leírtál kivételes est, azt nem vitatom.
De mindent megtettem, hogy rám ez és úgy nelegyen érvényes,
kívánom, hogy Te szerezz személyes kisérlletben tapasztalatot az általad leírt vérnyomás növekedésből!
Amiben igazad van, azt éld át!
Közben érezd jól magad!

sziapo1 2017.05.06. 20:56:35

Némi módosulással igazak egy cikk állításai:
"A cukor ily módon is hozzájárul a rák kialakulásához, mert a magnéziumhiány nem csak a gyulladásos folyamatoknak, hanem a rák kialakulásának is kedvez.

Milyen módon okoz még rákot a cukor?

A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup egyedülálló módon képes rákot előidézni"
www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/rakbetegseg-es-cukor-a-rak-kieheztetesenek-strategiaja.php

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása