Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Japán tudományos minisztere reménykedik a földönkívüliek létezésében

Miközben Japánban az ufókról szóló vita köti le a kormányzat figyelmét, az AFP hírügynökség múlt pénteki jelentése szerint a japán oktatási és tudományos miniszter kijelentette: reméli, hogy léteznek az űrlények.

Kisaburo Tokai szerint azért volna jó, ha léteznének az idegenek, mert akkor talán a gyerekeket jobban érdekelné az űrkutatás. Japánnak komoly űrkutatási programja van, 2007 szeptemberében például űrszondát bocsátottak pályára a Hold körül. A Kaguya űrszonda a napokban kezdte meg működését, és máris küldött egy nagyfelbontású videófelvételt a Holdon megfigyelhető földfelkeltéről. Japán 2020-ra azt tervezi, hogy embert küld a Holdra. Igen ám, de a nagyszabású űrprogramhoz okos és ambíciózus tudósokra is szükség lesz, sőt, nem árt, ha a szavazók is támogatják az efféle kutatási programokat. Márpedig a japán gyerekeket nem nagyon érdekli az űrkutatás. A miniszter szerint az olyan filmek, mint Steven Spielberg 1982-es klasszikusa, az ET, sokat segítenek abban, hogy a gyerekek érdeklődjenek az űrkutatás iránt, és akár például űrhajósok akarjanak lenni.

A miniszter annak apropóján nyilatkozott, hogy pár nappal korábban egy ellenzéki képviselő azzal a követeléssel állt elő, hogy a kormány erősítse meg az UFO-k létezését. A kormányszóvivő annyit mondott (az újságírók nagy derültségére), hogy ő személyesen hisz bennük. A miniszterelnök azonban visszafogottabban nyilatkozott, mondván, nem tudja megerősíteni az UFO-megfigyeléseket, ugyanakkor a védelmi miniszter azt mondta: nincs rá ok, hogy elvessék a földönkívüliek létezését, és mérlegelni fogja, mi volna a teendő, ha Japánban leszállnának.

Bár a kibontakozott politikai vita némileg megmosolyogtató, a tudományos miniszter nyilatkozata mindenképpen megérdemli a szkeptikusok figyelmét. De nem csak az ufókról van szó, általánosabban is feltehetjük a kérdést: vajon okvetlenül fel kell-e vennünk a harcot mindenféle, látszólag az áltudományokat, alaptalan hiteket terjesztő médium ellen? Pocskondiázzuk-e az UFO magazint, szörnyülködjünk-e az X-aktákon?

Figyelemre méltó volt az 1993-ban indult X-akták című tévésorozat fogadtatása a szkeptikusok által. Mint az várható volt, a paranormális jelenségekről, földönkívüliekről, összeesküvés-elméletekről szóló sorozat heves tiltakozást váltott ki. A szkeptikusok számos kifogással álltak elő: a sorozat valóságosnak mutatja be a paranormális jelenségeket, terjeszti az ezekben való hitet, a szkeptikus megközelítés mindig alulmarad benne, stb. Az 1996-ban tartott (egyébként első!) Szkeptikus Világkongresszusra meghívott Chris Carter, az X-akták sorozat alkotója azonban másképpen vélekedett: "Azt hiszem, amit csinálok, az valójában nagy szolgálatot tesz a tudománynak. [...] Bevonzza az embereket a tudományba."

Ezt a véleményt némely szkeptikus is osztja: "Egyet kell értenem Carterrel abban, hogy az X-akták a paranormális mellett a tudományos nézőpontot is megmutatja, és voltaképpen segíti a fiatalabb nézőket abban, hogy megkérdőjelezzék a paranormálisra vonatkozó állításokat, és ösztönzi őket arra, hogy megvizsgálják ezek érvényességét ahelyett, hogy megalapozatlan hitként fogadják el őket" - írja egy szkeptikus oldal.

A japán tudományos miniszternek igaza lehet. Az UFO-kultusz vagy az X-akták jellegű sorozatok egy szkeptikus számára szörnyű badarságok tárházának tűnhetnek, mégis: meglehet, hogy sikeresebben vonzzák a nyiladozó értelmű diákokat a tudományba, mint akár egy iskolatáskányi tankönyv.

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr13277075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bolhabetu 2007.12.28. 13:59:27

Lehet, de az is lehet, hogy Bob Park-nak van igaza, hogy az emberes űrutazás pénzpazarlás a tudomány jelenlegi állása mellett.

Az X-Akták meg egy jó sorozat, ne tessék bántani. Ami utána jött a B-, C-, D-kategóriás kópiák, azok gázosak.

2007.12.28. 14:46:40

Az X-akták, mint oktatási szempontból hasznos vagy esetleg káros mű? Nem rossz :).

Rigor 2007.12.28. 15:38:08

De hiszen léteznek földönkívüliek:) - igaz szabad szemmel nem láthatóak, meg nem is túl intelligensek, de léteznek:)

szádba szarok 2007.12.28. 17:39:44

könyörgöm, az x-akták egy sci-fi, egy mese. minek hörögni rá? a csipkerózsikát is betiltanád?

Skime 2007.12.28. 19:12:51

Nem érdekel, hogy hasznosak-e az áltudományok, az ezoteria, a vallás vagy bármilyen téves tan. Az érdekel, hogy tévesek. És szerintem egy szkeptikus társaságnak is ez a feladata.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2007.12.29. 21:53:16

1) az X-akták nem sci-fi. könyörgöm, mi benne a sci?
2) az, hogy az X-akták, vagy az UFo magazin, vagy ilyenek sok embert csalogat a tudományhoz, egy igen merész hipotézis. Kérek rá statsztikát!

3) Amíg nincs statisztika, addig javasolom azt az egyszerű elvet, hogy egyenes utakon járjunk! Azaz ne spekuláljunk azon, hogy ha nem tudjuk a falon átdobni a labdát, akkor dobjuk lefele, és majd visszapattanásból átmegy. A természetben általában csillapított rezgőmozgások vannak.

Azaz a visszahatás kisebb, mint a hatás.

Szilágyi András 2007.12.29. 22:45:21

Nagyon is sok tudomány van az X-aktákban. Ez a website épp ennek van szentelve:
huah.net/scixf/
The Science Behind the X-Files

Szilágyi András 2007.12.29. 22:48:53

Sőt, két könyv is íródott róla:
Jeanne Cavelos: The Science of the X-Files
Anne Simon: The Real Science Behind the X-Files: Microbes, Meteorites and Mutants

bolhabetu 2007.12.29. 22:49:03

1. Kontextusfüggő.

Maguk a jelenségek:
Az X-aktákban szereplő jelenségek, mint jelenségek sci-fi sztandardok.
Asimov Alapítványában is vannak pszionikus mutánsok, a pszí jelenségek megjelennek Philip K. Dick-nél (bár ő egy külön eset, hogy sci-fi-e), Fred Pohl hícsí történeteiben egy egykor itt járt idegen civilizáció nyomaira bukkannak, Arthur C Clarke-tól a Gyermekkor vége gyakorlatilag az indigó jelenségről szól (illetve fordítva, ő lehetett az ihlető), az Űrodisszeia-ban egy misztikus tárgy beavatkozik az emberi evolúcióba, később egy ember szellemlénnyé változik.

Mi a sci-fi?
Jó kérdés.
A jelen társadalmi problémáinak kivetítése egy fiktív jövőbe, vagy közel-jelenbe, vagy valami efféle, nem túlzottan elrugaszkodva a valóságtól.
Az X-Akták a modern elidegenedés és a paranoia eposza, a világ bonyolultságába és végső megismerhetetlenségébe belegárgyuló ember megjelenítése, legmélyebb félelmeink végigzongorázója.

Összeesküvéselmélet-tematika:
A paranoia öl, butít és nyomorba dönt, de az irodalom legnagyobb alakjai mind dilinyósok. (Hamlet, Don Quijote, Akakij Akakijevics, Raszkolnyikov, Patrick Bateman stb.)
Minden a befogadón múlik.

Valóság.
Minden rész végén ott volt a szabványszöveg. Bárminemű hasonlóság blabla...
Sokkal inkább bosszantóak a huszadrangú kópiák, melyek azt állítják magukról, hogy valósak (Y-akták leánykori nevén Pszí-faktor, rendőrös látnokos sorozatok, Igaz vagy hamis, ahol kitalált történetek és nagyvárosi legendák (szerintük igaz) között kell különbséget tenni )


Voltak gyenge részek, sőt kifejezetten buták is (pl. a betegségek lelki okairól és a kézrátételes gyógyításról szóló, asztrológia), de például a csotányinváziós zseniális, meg az is ahol egy idős író divatból ír egy könyvet az UFÓ-król, és minden szemtanú másképp mondja el ugyanazt az esetet. Az is vicces amikor egy vallásos állítás esetén szerepet cserél a két főhős, mivel szerencsétlen szkeptikus Scully hívő katolikus, míg Moulder ateista ("... és még csodálkoznak, hogy otthon maradok vasárnap délelőttönként").
Az kritizálható szerintem is, hogy alig van olyan rész, ahol a szkeptikus álláspont bizonyulna helyesnek, legrosszabb esetben nem derül ki semmi.

Volt egy paranormális nyomozós sorozat, ahol rendre egy szkeptikus, racionális eredmény született (eltekintve egy vicces csavartól a végén), de sajna már nem adják.

bolhabetu 2007.12.30. 10:58:56

Az áltudományos, ezoterikus tanok két állítást tesznek.
1. Parajelenségek léteznek.
2. Ezek a jelenségek révén minden szép és jó lenne, bezzeg a tudomány. (Ez persze PR, ha megkaparjuk a felszínt előtör a paranoia)

Az X-akták az első pontot igazolja vissza, a másodikkal viszont az antiutópikus sci-fi hagyományt követi, nem sok biztatót mutat fel, sem a jelenségek hatásait, sem az ebben hívők jellemét illetően.

Sz4bolcs 2007.12.31. 09:21:06

Én nagy rajongója vagyok az X-akták sorozatnak, mégsem lettem tőle áltudományhívő, sem vulgárezo-s.
Szerintem Mulder alakja szkeptikus, függetlenül attól, hogy mikre jön rá a sorozat mesés szálai szerint, és nem elégszik meg a felületes magyarázatokkal. Scully sokkal inkább kész beletörődni abba, hogy valami "csoda", ha nem talál rá magyarázatot.

Van egy pár felettébb üdítő része a sorozatnak, ami elrugaszkodik a fő száltól, pl. a Hazafutás, amiben egy baseball játékos bőrébe bújó idegen történetét meséli el egy öreg rendőr Muldernek a kandalló mellett, vagy mikor egy Dzsin teljesíti Mulder kívánságait, meg amikor egy kaszinóban segíti a 3 kocka a főhőst. :)

Rigor 2007.12.31. 10:15:33

A férfi azaz Mulder az akinek a hugát elrabolták az ufók, és a nő Scully a szkeptikusabb, szóval fordítva nem?

aranyhaj.blogspot.com · http://aranyhaj.blogspot.com 2007.12.31. 11:06:09

Ez volt az eredeti szereposztás, Mulder hisz a természetfölöttiben (bár a jelmondata: ne bízz senkiben), Scully az örök kételkedő.
A gumiemberről szóló epizód egész kellemes volt, és a mozifilm, a Tunguzka is.

Moxnox 2008.01.01. 14:44:32

Miért, van rá ok, hogy elvessük a földönkívüliek létezését? :) Persze nem a csészealjban érkező szürkékre gondolok, de gondoljunk pl. a SETI-re.

My-cream 2008.01.01. 17:29:35

Nincs rá semmi okunk, hogy elvessük a világegyetemben más értelmes lények létezését, sőt, méreteiből ítélve nagyon is valószínű, hogy nem mi vagyunk az egyetlenek.
Az viszont már elég merész kijelentés, hogy ezek a lények figyelnek minket, kísérleteznek rajtunk, itt élnek velünk stb.
Amúgy én is kedvelem az X-Aktákat. Ahogy pl. a Gyűrűk urát is, de mégsem gondolom, hogy hobbitok, meg tündék léteznek :D

Bellarmino 2008.01.02. 19:49:01

1. Az, hogy a kozmikus környezetünkben van egy technikai civilizáció, ami esetleg válaszol a rádiójeleinkre, ez rendkívül valószínűtlen. Ennek esélye a SETI kutatások fényében egyre kevesebb.

Ráadásul nem szükségszerű az, hogy egy értelmes faj eljut arra a technikai szintre, hogy elektronikus berendezéseket készítsen.
Értlemes élet nem feltétlenül hoz létre technikai civilizációt!
Egy kozmikus környezetünkben bronzkori szinten lévő civilizáció, a rádióteleszkópokkal kimutathatatlan, ugyanúgy "néma", mint az élettelen planéták.

2. A helyzet az, hogy a világegyetem méreteire való hivatkozás kétélű érv.
Érv lehet élet arra, hogy létezhet élet a Földön kívül, de egyúttal az is igaz, hogy ha létezik is élet, akkor ezt valószínűleg sohasem tudjuk igazolni, hacsak nem kifejlesztünk egy sci-fikből ismert, térugrásokat végrehajtó "hiperhajtóművet", amely bolygóközi uazásokat lehetővé tenné, és így feltérképezhetnénk a Tejútrendszert. (Vagy ha nem látogatnak el hozzánk az idegenek.)

Az rendben van, hogy már csak statisztikailag is valószínű, hogy vannak Föld-típusú bolygók a Tejútrendszerben (bár még egyet sem sikerült találni, de fejlettebb műszerekkel valószínű, hogy találunk), és nyilván ezek a bolgyók alkalmasak lehetnek az élet kialakulására.
Ugyanakkor óriási távolságok vannak a kozmoszban, így ha felfedeznénk is Föld-szerű exobolygót a környezetünkben, az valószínűleg olyan messze lenne, hogy nem tudnánk oda űrszondát küldeni, azt, hogy van-e ott élet, nem tudnánk bebizonyítani. Mit bizonyít az, hogy 40 fényévnyire van egy életre alkalmas bolygó?
Még fénysebességgel utazó űrhajónak (ami a fizika szerint lehetetlen) is nyolcvan évbe telne oda menni, mintát gyűjteni, és visszatérni.

Lehet élet a Tejútrendszerben, mert sok életre alkalmas bolygó létezhet, mivel "nagy" a Tejútrendszer. Viszont éppen azért mert nagy a Tejútrendszer, nem tudjuk igazolni, hogy a Földön kívül van élet.

deak vilmos 2008.01.03. 07:54:53

A S.F hibrid termek ,amely se nem irodalom se nem tudomany a szo szoros ertelemeben.

tamasik 2008.01.04. 11:33:18

Persze az Xakták jó kis film, csak hát eléggé el van mosva a határ a valóság és fantázia között. A végén persze oda van irva, hogy ez csak kiatláció, de a hangsuly, a környezet, az egésznek a hangulata azt üzeni: "ezt idfeirtuk, mert muszály, de mi azért tudjuk, persze, hogy az igazság odaát van".
Mai Sci-Fi? Nekem nagyon hiányzik az az előremutató, humanista lendület, ami még Verne-nél megvolt: bemutatta a amit a tudomány akkor tudott, és eljátszott a lehetőségekkel, mi az ami még jöhet, amit keresni érdemes. Mire ösztönöznek ezek a filmek?
A Xakták szórakoztató és izgalmas és van benne egy-két pozitiv elem (de pl. mire is megy a szereplő a szkepticizmusával?) de az alapja az összeesküvéselmélet: Ők tudják az IGAZAT, de neked meg kell elégedned azzal, amit a tankönyveben irnak - honna is ismerős ez?

My-cream 2008.01.04. 16:05:37

Még a saját galaxisunkat se ismerjük teljesen. És összesen hány galaxis is van?! Jobban meg lennék döbbenve, ha valahogy kiderülne, hogy mi vagyunk az egyedüli értelmes lények a világban (persze ezt nem tudjuk bizonyítani, valószínűleg sosem), mintha élőlények nyomaira bukkannánk más bolygókon.
Azt én értem, hogy önmagában a világegyetem mérete nem bizonyíték, de azért statisztikailag elég valószínűtlen, hogy a Földön kívül sehol sem keletkezett élet.
Nem azt mondom, hogy valaha is találkozni fogunk velük, csak a puszta létükben hiszek, tőlünk felfoghatatlan nagy távolságnyira, ahová még fénysebességgel se tudnánk sose eljutni.
Az X-Aktákat meg persze nem úgy nézem, mint egy dokumentumfilmet, nem is hiszek semmiféle világméretű összeesküvésekben, meg köztünk járó idegenekben. Fiction ez, némi kis science-szel, de a sztori szerintem nagyon ott van.

Rigor 2008.01.04. 16:16:26

Az hogy a létükben hiszek-e vagy sem éppen az ilyen valószínűtlenség és távolság miatt szinte teljesen mindegy az életemet tekintve. Kb. mintha a lottóötösre várnék úgy hogy nem lottózok. - ennek is megvan az esélye: valahol elcserélem valakivel a táskámat amiben ott a nyerő szelvény. De hát ha erre a nyereményre alapoznám az életem vagy különösebben a fantáziálgatás szintjén túl foglalkoznék vele - akkor lennék ufóhívő:) - persze az ufóhívőkben az a vicces hogy szép kis dogmákat találtak már ki maguknak és a fantáziájuk szeret többnyire klisékre szűkülni. Én meg simán képzelhetem azt is hogy egy hatalmas galaxis itt felejtett hercege vagyok és majd jönnek értem elvisznek, megkoronáznak és én leszek a világ ura!:)

Rigor 2008.01.04. 16:18:22

Végülis vehetjük a scifit fantáziatudománynak is, vagyis olyan tudományak ami csak a fantázia műve. Úgy ahogyan mondjuk a hétszűnyű kapanyányimonyók a fantázia műve, hát itt meg lehet olyan "tudományos" dolog ami szintén nem valóság:) Tehát a mese világában az a tudomány az érvényes. Mint Harry Potternél a mágia - ott az tudomány szinten van!:P

Keyser 2008.02.17. 22:47:21

Én ezt úgy fejezném ki, hogy az X-akták féle történetekben a sztori kitalálói új feltételeket teremtenek a fikció univerzumában és ezekkel a jól ismert ok-okozati összefüggések alapján bánnak. Persze érdekes dolgokat eredményezhetne az, ha egy kitalált univerzum feltételei közül épp az ok-okozati törvények borulnának fel, avagy tűnnének el.

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása