Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Újabb online kísérlet: Találd meg a szabályt!

Íme, itt van várva várt újabb online kísérletünk! Kicsit más jellegű és bonyolultabb, mint az előző, a feladat megoldása egy kis időt és némi próbálgatást igényel. Lehet, hogy nem is válaszolnak majd annyian, mint az előző kísérletnél, de azért talán értékelhető lesz az eredmény. Lássuk a medvét!

A következő számhármast egy szabály segítségével állítottuk elő:

2 4 6

Természetesen ezt a számhármast nagyon sokféle szabállyal elő lehet állítani, pusztán ebből az egy számhármasból nem lehet a szabályt megállapítani. A feladatod az, hogy találd meg a szabályt, méghozzá további számhármasok tesztelése alapján!

Ha az alábbi mezőbe beírsz három számot, majd megnyomod az "Ellenőriz" gombot vagy leütöd az Enter billentyűt, akkor a mező alatt egy felirat jelenik meg, amely tájékoztat arról, hogy a beírt számhármas megfelel-e a szabálynak vagy nem. Csak egész számokat írj be, és a három számot szóközzel válaszd el egymástól!

Számhármas:

----------

Tetszőlegesen sok számhármast ellenőrizhetsz, csupán időd és elszántságod szab határt!

Amikor már úgy érzed, rájöttél a szabályra, és eléggé biztos vagy a dolgodban, akkor írd be (saját szavaiddal) a szabályt az alábbi mezőbe és nyomd meg az "Elküld" gombot! Ha képletet szeretnél használni a szabály leírásában, a három számot jelöld az a, b, c betűkkel (ebben a sorrendben).

Szerintem a szabály:

Arra kérünk továbbá, hogy a feladatot "egy ültő helyedben" oldd meg, vagyis a böngészőt ne csukd be, az oldalt ne töltsd újra, és ne menj át másik számítógépre folytatni a próbálgatást, mert ebben az esetben a böngésző hibás adatokat fog nekünk küldeni!

Az elküldött válaszokat rögzítjük, és amikor elég sok válasz gyűlt össze, összesítjük és kiértékeljük az adatokat. Az eredményekről itt a blogon beszámolunk, és kommenteket is majd csak akkor tudunk fogadni!

Jó próbálkozást!

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr5439506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szilágyi András 2008.05.01. 20:42:54

750 válasz jött eddig a pillanatig össze, a kiértékelés ezek alapján fog történni. Az ezután érkező válaszokat már nem veszem figyelembe.

vébermester 2008.05.02. 17:35:42

Basszus, lekéstem! Pedig igazán sikerélményt kínál a feladat, mindenkinek! :)
Ezt most muszáj volt beírnom, ja.

hvuk 2008.05.02. 23:29:48

Én majdnem megszívtam. Már majdnem elküldtem az általam kigondolt rossz választ (x, 2x, 3x), amikor megnéztem a triviális (0,0,0) kombinációra és nem stimmelt. Mondjuk innen már könnyű volt az igazira rájönni. :)

Amúgy a feladat korrektségéről nem vagyok meggyőződve. A "Természetesen ezt a számhármast nagyon sokféle szabállyal elő lehet állítani" félmondat arra utal, hogy ezt a számhármast elő lehet állítani a szabály segítségével, ami nem igaz. Mindössze az igaz, hogy megfelel a szabálynak, ami viszont nem ugyanaz.

De persze egyáltalán nem biztos, hogy korrektnek kellett lennie a feladat kiírásának. Az áltudósok se korrektek. :)

2008.05.03. 00:06:28

Kedves hvuk! A szabállyal viszont végtelen sok számhármas előállítható, köztük ez is. Szerintem korrekt.

hvuk 2008.05.03. 21:58:43

A szabály szónak kétféle jelentése is van (sok más mellett nyilván).

1. Boolean függvény, ami visszaadja, hogy a bemenő paraméterekre igaz-e a szabály, azaz megfelelnek-e a szabálynak.

2. Algoritmus, azaz egy olyan függvény amely a bemenő paraméterekből előállítja a kivánt végeredményt.

A fent idézett félmondatban - "Természetesen ezt a számhármast nagyon sokféle szabállyal elő lehet állítani" - a szabály szó nyilván a második jelentésében szerepelt, miközbedn mindenhol máshol az első értelmében használták. Pontosabban ez csak a megoldásból derült ki, hogy itt András nem az algoritmus jelentésre gondolt.

Qzole 2008.05.04. 02:12:30

hvuk, bevallom nem vagyok benne biztos, hogy jól értem, de azt mondod, hogy mivel máshogy lehet értelmezni azt ami írva van, ebből kifolyólag valaki rossz szabályt adhatott meg?
Mert szerintem mindegy, hogy hogyan értelmezed, és melyiket akarod megadni, van egy algoritmus ami valamilyen bemenettel visszaad a, b és c számokat, és ezek olyanok lesznek, hogy a boolean függvényünk erre a három paraméterre igazat fog adni.
Mindegy, hogy az előállító algoritmust adod meg, vagy az ellenőrző függvényt, a javítás itt úgyis ember által van végezve, és ő észreveszi, ha pontosan adtad meg.

hvuk 2008.05.04. 13:18:14

Nem, másra gondoltam. Ha valaki algoritmusként értelmezi a "szabály" szót a feladat kiírásában - ami nyilván egy helyes értelmezés -, akkor kipróbálja a számára triviálisnak tűnő algoritmust (mondjuk x, 2*x 3*x, ... n*x vagy éppen mondjuk az x, x+2, x+4, ... x+2*(n-1) algoritmust) és azt találja, hogy az működik más számhármasokra is. Ha kellő sokra kipróbálja, akkor nyilván egy idő után meggyőződik róla, hogy az algoritmusa jó. Eszébe sem jut az a lehetőség, hogy András kissé félreérthetően foglamazott és nem algoritmusra gondolt, hanem egy boolean függvényre. Márpedig ha algoritmusra gondolt, akkor az nem lehet olyan, hogy ugyanazon két szám után a sorozatnak tetszőleges sok harmadik tagja legyen.

Pluszba még bekavar a sorozatok matek órán tanult fogalma, ahol nyilván a szabály szó algoritmus értelemben szerepel.

Harmadrészt meg amikor az ember ilyen feladattal találkozik, akkor is mindig algoritmust keresnek, nem pedig egy olyan szabályt ami teljesül a sorozat tagjaira.

De még egyszer, végül is a feladat megoldható, de a kiírás lehetett volna szerencsésebb.

Szilágyi András 2008.05.04. 14:01:41

"ha algoritmusra gondolt, akkor az nem lehet olyan, hogy ugyanazon két szám után a sorozatnak tetszőleges sok harmadik tagja legyen"

Miért ne lehetne olyan? Egy algoritmus lehet nemdeterminisztikus is.

Tuvalu 2008.05.04. 14:47:01

Lássuk inkább a kiértékelést. :D
Nagyon kiváncsi vagyok.

hvuk 2008.05.04. 17:22:01

András, ebben persze igazad van, de gondolom nem elsősorban azok számára készült a teszt akik már hallottak ilyenről. :)

Ja, kiértékelést már nagyon várom én is!

hvuk 2008.05.04. 17:23:30

BTW, nem determinisztikus algoritmusnál lehet olyan, hogy végtelen sok kimenet közül választ? Erre már nem emlékszem.

nyari mikulas (törölt) 2008.05.04. 17:36:57

hvuk
algoritmus pelda vegtelen sok, de valamilyen szabalynak megfelelo kimenettel:

1 vegy egy veletlen szamot,
2 ha megfelel a xyz feltetelnek, akkor tartsd meg
3 ha nem felel meg akkor goto 1

Szilágyi András 2008.05.04. 18:20:31

Sajnos még legalább keddig várnotok kell - holnapra van aktuálisabb téma.

dunno 2008.05.05. 09:16:51

hali,

a "A következő számhármast egy szabály segítségével állítottuk elő" szoveg onmagaban persze tenyleg benan hangzik, de a "...tájékoztat arról, hogy a beírt számhármas megfelel-e a szabálynak..." mondatbol vilagos a feladat, azaz, hogy itt egy relaciot kell megfejteni (azaz egy olyan szabalyt, ami eldonti egy szamharmasrol, hogy az "jo"-e vagy "nem jo") es nem pedig szabalyt, mint algoritmust (ami egy modszer arra, hogy hogyan allitsunk elo szamharmasok). Masreszt igaza van tamas55-nak, hogy persze van kapcsolat a ket fogalom kozott. (De egyebkent szerintem ezt nem annyira nemdeterminisztikus algoritmusnak, mint inkabb random (veletlen) algoritmusnak neveznem. Nemdeterminisztikusnak inkabb azokat nevezzuk ugye, amik "tenylegesen tobbfelekeppen futnak le". De ez mindegy.)

korcs 2008.05.05. 14:48:08

Francba lekéstem pedig pofonegyszerű

weidinger balázs · http://www.gayportal.hu 2008.05.18. 18:22:08

Ez tetszik...

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása