Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Lesipuskás a Mars körül

Amikor elegem van az UFO sztorikból, a Mars-arcból, a holdraszállási összeesküvés-elméletekből, a 4000 éves Földből, a relativitáselmélet heti cáfolóiból, a térugrásokból, a teleportációból, a Niburu bolygóból, az antigravitációs kütyükből – és még hadd ne soroljam, hogy miből...

...akkor erre a képre fogok gondolni. Otthonunktól 280 millió kilométerre egy ember által készített robot, amely 14 hónapja kering a vörös bolygó körül, nagyfelbontású kamerájával lefotózza az éppen landoláshoz ejtőernyőjével fékező másik robotot.

A Phoenix ejtőernyőjével ereszkedik.
A Mars körül keringő Reconnaissance Orbiter fotója

Ez az igazi csoda! Az ezotéria, áltudomány képviselői maradinak, szűk látókörűnek, a fejlődést akadályozónak próbálják beállítani a tudományt. Ha csak egy töredéke helyesnek bizonyulna az elméleteiknek, akkor ez a fénykép, amely a „dogmatikus” tudomány elméleteinek és gyakorlatának köszönheti létét – nem készülhetett volna el. A 2005. augusztus 15-én felbocsátott Mars Reconnaissance Orbiter – ha egyáltalán fel tudott volna szállni – biztos, hogy eltévesztette volna a célt, és nem állt volna elliptikus keringési pályára 2006. március 10-én; képtelen lett volna a bolygó ritka légkörét öt hónapos fékezésre használva (aerobraking – lásd az alábbi fantáziaképet) alacsony körpályára állni; majd nem tudott volna folyamatosan fantasztikus minőségű felvételeket továbbítani a Földre.

A Mars Reconnaissance Orbiter 5 hónapig fékezett a Mars légkörét felhasználva,
hogy alacsonyabb pályára állhasson (fantáziakép)

A múlt év augusztusában felbocsátott Phoenix Mars Lander nem érkezhetett volna pontosan most vasárnap a kijelölt leszállóhelyre, az Orbiter „árgus szemei” által követve.

Az nem úgy van, hogy figyelmen kívül hagyjuk a fizikai, geológiai (biológiai) elméletek egy kipécézett elemét, és megpróbáljuk helyébe gyömöszölni a karosszékben kiötölt, valamelyest tudományos köntösbe öltöztetett elgondolásainkat. Ha valamit kiveszünk az elméletekből – azaz úgy ítéljük meg, hogy az helytelen –, és helyébe rakunk valami mást, akkor az új elméletünknek legalább annyira működnie kell, mint a réginek! Különben nem előre léptünk, hanem hátrafelé! Az új elméletnek legalább annyi jelenséget helyesen kell magyaráznia, mint a réginek, és a nyilvánvalóan mérhető, megfigyelhető esetekben nem lehet pontatlanabb vagy hiányosabb, mint az elődje.

Örökmozgók, a Hold túloldalán lévő ufonauta űrbázisok, hidegfúzió és vákuumenergia-motor. Mit bizonyítottak? Semmit! Tessék megmutatni, hogy mire képesek az elméletek!



Phil Plait, a Bad Astronomy blog szerzőjének lelkes videója az eseményről (angol):

Aerobraking a 2010: Második Űrodüsszeia (A. C. Clarke) című filmben a Jupiter körül:

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr56489635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KÁ (Szkeptikus) 2008.05.28. 11:53:32

Az a baj, hogy az áltudományok képviselői sokszor pont űrkutatásra, és a NASA-ra hivatkoznak, mint a forradalmian új technológia kifejlesztőjére. Nemrég a "biorezonanciás" eljárásokkal kapcsolatban olvastam ilyesmit.

Hraskó Gábor · http://xaknak.hrasko.com 2008.05.28. 12:47:29

Erre gondolsz?
yamamoto.hu/best

"A BEST készüléket a NASA kutató laboratóriumában fejlesztették ki az űrhajósok gyors vizsgálatára."

Természetesen a NASA nem tud róla.

Parapitty · http://parapitty.blog.hu 2008.05.28. 13:33:28

Ez a kép hamisítvány, a NASA grafikusai készítették :)

KÁ (Szkeptikus) · http://www.vitalland.hu/biorezonancia 2008.05.28. 14:59:44

Én erre gondoltam:

www.vitalland.hu/biorezonancia

Egyébként a biorezonanciáról szóló cikkekkel meg lehetne tölteni egy könyvtárat. Nem olvastam el mindet, de pontos definiciót eddig még nem találtam:

biorezonancia.lap.hu/

Joco74 2008.05.28. 21:00:37

"Ha csak egy töredéke helyesnek bizonyulna az elméleteiknek, akkor ez a fénykép, amely a „dogmatikus” tudomány elméleteinek és gyakorlatának köszönheti létét – nem készülhetett volna el."

Jaj de szép mondat, és milyen igaz!

Múltkor beleolvastam egy blog vagy fórumba ahol épp egy kb. 8 általánossal rendelkező "fizikus" épp a rel. elméletet cáfolgatta. Nagyon erős érvekkel alátámasztva, mint pl. a GPS-ek óráját direkt elállítgatják a amcsik...

Úgyhogy ez a kép szerintem is fotósopp :D

tresh 2008.05.29. 12:07:00

Az a durva, hogy egy ilyen biorezonanciának, meg BEST vizsgálatnak is olyan háttéranyagot raknak össze, hogy a laikus v. hiszékeny ember nem tudja megállapítani, hogy igaz-e, vagy hamis.

ribizli · http://manzare.wordpress.com 2008.05.29. 18:56:48

tresh
"a laikus v. hiszékeny ember nem tudja megállapítani, hogy igaz-e, vagy hamis"

Igy van. És ebben nagy szerepe van a természettudományok oktatásban betöltött alacsony presztizsének. Én magam pl utáltam a fizikát, mert úgy ítéltem meg (akkor) hogy feleslegesen töltök el órákat az életemből olyan dolgokra, aminek semmi hasznát nem fogom venni. És ha kérdeztem a tanáraimat miért kell nekem ezt tanulnom ha nem akarok később ezzel foglalkozni, sosem bírtak értelmes válasz adni: olyanokat mondtak hogy"mert ha a gyereked majd megkérdezi hogy ez hogy van, tudj neki választ adni". Nem rossz érv, de önmagában nem motivál.
Viszont ha azt mondanák: a fizikának ezt és ezt a részét azért jó tudni, mert így rá tudsz jönni hogy a mágnesezett víz miért baromság, és segít hogy ne dobj ki temérdek lóvét hülyeségekre - máris sokkal inkább éreztem volna a hasznát. És gyanítom hogy ezzel nem voltam egyedül: rengeteg diák akit manapság megkérdezek, ugyanígy nem érzi át a fontosságát. 16 évesen az ember nem mindig látja át hogy ez miért jó neki. És nem róható fel hibaként az sem hogy nem érdekli.

A tanároknak remek eszközük lenne rá hogy érdekessé tegyék a természettudományokat, és egyben fejlesszék az áltudományok kiszűrésére való hajlamot, és bizonyára vannak is akik ezt teszik a középiskolákban. Én mindenesetre nagyobb hangsúlyt fektetnék erre.

hvuk 2008.05.30. 00:31:45

Jó gondolatok. Engem is mindig borzongással tölt el az a gondolat, hogy ember által készítet tárgyak keringenek más bolygók körül. Ez _tényleg_ csoda.

Jó lenne, ha a régi idők tudósait (például Galileit) időgéppel áthozhatnánk a mába. Vagy legalább visszavihetnénk nekik néhány fényképet a bolygókról. Megérdemelnék. :)

2008.05.30. 09:24:14

És mi is mennyi remek dologról fogunk lemaradni!

tresh 2008.05.30. 10:10:02

ribizli,

Egy nevezőn vagyunk. :)

Engem a nanotechnika nyúgöz le. Egyszerűen hihetetlen, hogy képesek vagyunk erre. Mondjuk az se rossz, amikor arra gondolok, hogy mára túlszárnyaltuk a Knight Rider stábjának legvadabb ötleteit is. :) Galiei szerintem megőrülne, ha elhoznánk a jelenlegi világunkba. Mondjuk Tokióba - az brutális lehet, mikor meglátja azt a hangyabolyt. Arra is kíváncsi lennék mit mondana, egy vidámparkban eltöltött délelőtt után. :>

minuteman 2008.06.09. 11:24:02

tudna valaki világos magyarázattal szólgálni arra, hogy miért ilyen pirosasak a felvételek, amelyeket a főnix a marson készített?
illetve miért közölnek fekete-fehér képeket? manapság??
A múltkor olvastam 1 cikket index.hu/tudomany/urkutatas/phoe080602/ amibe ezeket a vánnyadt b&w képeket közölték. Lusta volt az újságíró vagy csak ezeket a képeket adta közre a NASA?

Szilágyi András 2008.06.09. 12:16:34

Először mindig fekete-fehér képeket küld a Phoenix, mert azok sokkal kisebbek, így hamarabb átjönnek (a sávszélesség a Mars felé 1-2 kbps).

Fikusz Kukisz 2008.06.09. 14:56:34

Ribizli,
teljesen egyetértek. Emlékszem, annak idején én sem szerettem a fizikát meg a kémiát, főleg a sok magolós képlet meg számolás miatt. Csak felnőtt fejjel értettem meg, mennyire fontos tisztában lenni legalább az alapvető dolgokkal. Félelmetes, hogy mennyi jól (?)felépített hazugság vesz körül minket az intelligens mosóportól kezdve a csodakapszulákig, és elkeserítő, hogy az embereket még a 21. században is milyen könnyű becsapni.

Fikusz Kukisz 2008.06.09. 15:12:19

egyébként engem nem lehet ám átverni, felismertem, ez a volt bélapátfalvai cementbánya, csak vörös szűrőt használtak :)

shamaniac 2008.06.18. 13:30:11

amúgy a tudománnyal semmi baj nem lenne ha mondjuk az évi elköltött dollárbilliókat nem a fegyverek tökéletesítésére fordítanák, hanem mondjuk az űr kutatására, új energia források kiaknázására és nem utolsósorban az emberek boldogulását és boldogságát keresnék..addig amíg a tudomány nevében büszkék az emberek egymás öldöklésére addig nem igazán lesz változás a Földön..

tuzogep 2008.06.18. 13:47:36

igen, de a pénzt nem a tudósok osztják el, hanem a kormány. kivétel persze azok, akik mondjuk alapítványi pénzből kutatnak.

minifik 2008.06.18. 23:49:31

Az 1-2 Kbps sávszélesség egy kicsit régebben volt és az intervallum 1-10 Kbps volt. Jelenleg a Mars Reconnaissance Orbiter segítségével a legkisebb föld-mars távolság (55,7 millió Km) esetében 6Mbps míg a legnagyobb (401,3 millio Km) távolság fennállásakor 0,6 Mbps -es sávszélességet képesek elérni. Ja és ennek a kütyünek (MRO) 160 gigás memóriája van :D

minifik 2008.06.19. 00:23:32

Az 1-2 Kbps sávszélesség egy kicsit régebben volt és az intervallum 1-10 Kbps volt. Jelenleg a Mars Reconnaissance Orbiter segítségével a legkisebb föld-mars távolság (55,7 millió Km) esetében 6Mbps míg a legnagyobb (401,3 millio Km) távolság fennállásakor 0,6 Mbps -es sávszélességet képesek elérni. Ja és a kütyüben (MRO) 160 gigás memória van :D

minuteman 2008.06.19. 14:10:47

bocs a duplázásért

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása