Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Ezoterika – misztika – spiritizmus
Mikrofon előtt a világgyógyász

Nem mindennapi riportot készítettek munkatársaink Venyige Jolánnal, a külföldön is nagy tekintélynek örvendő parapatopszichoszenzológussal, aki mindezidáig nem adott interjút mondván, hogy a könyvei magukért beszélnek. Megtört a jég, itt a riport, az első és utolsó, a maga teljes terjedelmében:

 – Nagy felelősség a ránk szánt rövid időben az olvasók millióinak nevében a legfontosabb kérdéseket feltenni Önnek, mégis megkísérlem. Hogyan éljünk, mit tegyünk, miként boldoguljunk?

 – Nézze, a pozitív fénybe kell menni. Az ember energiát kér és kap, és akkor az áramlat beárad. Isten plusz lélek meg fény egyenlő három, ami azt jelenti, hogy ennek a területe öthatod. Közben meditálni kell, és a végletek átkötődnek. Élni kell, élni, mindig élni. Aki meghal, az már nem él. Ezért kell élni. Létezni, mint a virág meg a méz.

 – Ne vegye kíváncsiskodásnak, hogy megkérdezem, Ön hogyan csinálja?

 – Egyszer valaki megkérdezte tőlem, hogy én hogyan csinálom. Neki is azt mondtam, amit most magának fogok: nem kell hozzá más, csak ennyi. Mindig tudom, hiszen ezért élek. Élni kell, élni, mindig élni. Létezni, mint a virág meg a méz.

 – Van-e üzenete nekünk, embereknek, és ha van, mi az?

 – Elemezzük például magunkat, vagy mást, esetleg senkit se. A véletlenben ott a szó: ÉLET. Élni kell, élni, mindig csak élni. Én is élek, más is.

 – Mit vár a jövőtől, mire számíthatunk?

 – Meg kell haladnunk a választ, még mielőtt megadjuk. Meg kell haladnunk magát a meghaladást is. A jelen a múlt lángosa, a jövő az élet veseköve.

 – És végezetül – hiszen tudom, hogy kevés az ideje – ha EGY mondatban kellene összesűríteni, mi lenne az?

 – Nézze, nincs ilyen mondat, hiszen maga a mondat az. A véletlenben ott a szó: ÉLETLEN.


(Részlet Dolák-Saly Róbert: Madáretető c. könyvéből (Európa, 2003), a szerző engedélyével)

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr31538108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Álompolgár 2008.06.25. 10:05:09

Úgy gondoltam, hogy a művészek közt sokkal kevesebb a racionálisan, szkeptikusan gondolkodó ember. Aztán most itt a blogon látom, hogy azért köztük is van, akinek tele van a hócipője az ezoterikus hablattyal.

Múltkor itt írtatok Tim Minchinről, aki egy szekptikus számot énekelt, aztán az amerikai The Amazing Meeting nevű szkeptikus rendezvényeken is rendszeresen jelennek meg művészek, még rapperek is.

Szerintem ezek az emberek fontos szerepet tölthetnek be a tekintetben, hogy megmutatják: a racionális gondolkodás nem csak a tudósok privilégiuma!

Birka 2008.06.25. 10:08:12

Miért kel kigúnyolni szegény szélhámos parapatopszichoszenzológusokat, nekik is élni kell valamiből, vagy valakikből?

2008.06.25. 14:24:23

Szerintem sem kellene ezeket az embereket olyan vehemensen ekéznetek, bennem eléggé rossz benyomást kelt rólatok. Igaz, hogy az ekézéssel szemben a valódi ismeretterjesztés több energiát követel, de több haszna is van szerintem.

Nem tudok belépni!!! Bolhabetu! 2008.06.25. 15:29:34

Azért Dolák-Salynak nem kell messzire mennie ihletért, ott van mellette Laár András, aki gitárosként és Besenyő Pista bácsiként elévülhetetlen érdemeket szerzett, de azért rendesen benne van az ilyen dolgokban.
Furcsa páros

hvuk 2008.06.25. 23:42:06

Azért ez a kérdés nagyon üt:

"– Van-e üzenete nekünk, embereknek, és ha van, mi az?"

De a véletlen-ÉLET-ÉLETLEN sem rossz. Meg kell venni ezt a könyvet, na. Ez itt a reklám helye volt. :)

Tgr 2008.06.27. 14:53:11

"Szerintem sem kellene ezeket az embereket olyan vehemensen ekéznetek, bennem eléggé rossz benyomást kelt rólatok. Igaz, hogy az ekézéssel szemben a valódi ismeretterjesztés több energiát követel, de több haszna is van szerintem."

Másrészt ha mégis, akkor legalább nyomokban legyen vicces. Meg alapvetően nincs bajom azzal, amikor reklámok vannak egy blogban, de jobb szeretem őket az oldalsávban, mint posztnak álcázva.

Avatar 2008.06.30. 14:58:45

Belga
"Sámán"

A New Age, az ezotéria jegyében önti a vizet
Ez egy alternativ szolgáltatás
Ezo-bio-öko meditációs vitál, vitál

Sámán vagyok, igazi sámán, sámán, sámán
Hallhatod a hangomon, láthatod a dobomon
Dobom, dobom, paripám, paripám
Dobom, dobom, paripám, paripám

Utazom, utazom, a csillagokba utazom,
Bár panelházban lakom az ötödiken
Alsó világ ura a gondnok az elsőn
Felső világ urai Tóthék a hatodikon

Ne jöjjetek, nem dobolok hosszan, ne jöjjetek!
Ez csak egy tíz perces transz, maradjatok!
Akaratom igája rajtatok!

Utazom, gyorsan utazom,
A szellemekkel expressz hadakozom,
Áldást hip-háp megadom

Pillanat alatt megkapod a magadét
Csak öt rongy, olcsó
De csönget már a rohadék Tóth,
Ennyi vót

EÖ (törölt) 2008.07.01. 14:54:15

engem az érdekelne, hogy jogunk van-e nekünk szkeptikusoknak lehülyézni azokat akok csakrarezonaciavitalilitás szenzort árulnak és vesznek.
Az első csoport nyilvánvalóan nem hülye, hiszen jól megél a baromságaiból, de a másik csoport az viszont tuti hülye (meggyőztem magam a végére)

Tasibácsi 2008.07.16. 00:45:46

Álompolgár megjegyzéséhez. Sajna igaz, a művészek között ez így van, bár erről a közönség is tehet. Ha csak úgy lehet megélni a pályán, hogy valaki mondjuk gilisztát eszik a tévében, akkor sokan lesznek, akik félreteszik morális gátjaikat, és jó pénzért ezt megteszik. Lezülléséért ezért a művész is felelős.
A művészek azonban mást is tudnak: úgy tudnak szólni az emberekhez, hogy nem kell érvelniük, mégis érthetőkké válnak. A politikában tudják, hogy a tömegekhez úgy kell szólni, mintha egy 12 éves gyermekhez beszélnének. Érdemes ezt észben tartanunk.
A szkeptikus célok tömegekhez való eljuttatásához hihetetlenül erős eszköz van a művészek kezében. Ezért maximálisan örülök Dolák-Saly szerepvállalásának. Még több normális művészt szeretnék látni a szkeptikusok között.

Rapid 2008.07.31. 15:13:02

Tasibácsi:

gondolom ez a lezüllés itt Laár Andrásra értendő, az eddigi hozzászólások alapján.

Itt két tudásbéli hiányosságon alapuló vélemény kapott lábra:
1. Laár András egy parapatopszichoszenzológusokban hívő, "lezüllött" művész

2. Dolák-Saly pedig ezzel szemben egy kételkedő, gondolkodó, és a maga művészi eszközeivel a "szkeptikus célokat" (mik is ezek???) a tömegekhez eljuttató, pozitív figura.

Hát, elég keveset tudhatsz erről a két emberről is, meg arról is, amivel foglalkoznak...

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

Híreink

  • Nincs megjeleníthető elem

Fórum

  • Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (1) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) chemtrail (3) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (21) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) filozófia (11) finnugor (1) fizika (12) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (6) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (1) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (3) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (1) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (20) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (13) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (30) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása