Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Orgonkészülékért büntetett a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Vj/080-021/2010  határozatában megállapította, hogy az Orgon-tech Bt tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amikor honlapján, szórólapjain és reklámjaiban valótlanul azt állította, hogy a VSZT-1 orgonkészülék alkalmas betegségek, illetve az emberi szervezet működési zavarai vagy rendellenességei gyógyítására, valamint a VSZT-1 orgonkészülék az egészségre kedvező hatást gyakorol. A GVH a törvénybe ütköző magatartás folytatását megtiltotta, az Orgon-tech Bt.-t pedig 900 000 Ft bírság megfizetésére kötelezte.

A hivatal honlapján megtalálható a határozat részletes indoklása (pdf), mely rendkívül alapos és nagyon tanulságos, elolvasását melegen ajánljuk, különösen „A Versenytanács döntése” c. szakaszt (15-23. oldal).

A döntésnek az Orgon-tech Bt. bizonyára nem örül, társaságunk számára azonban jelentős siker, ugyanis az említett termékkel kapcsolatos bejelentést a GVH felé mi (azaz a Szkeptikus Társaság) tettük 2010 áprilisában. Bejelentésünket a GVH befogadta, és a cég ellen eljárást indított, melynek eredménye az ismertetett döntés lett.

De mi is ez a készülék, és mit állított róla a gyártó?

Nos, a legújabb (a döntés óta már módosított) kezelési útmutató (pdf) szerint ez egy „tértechnológiai eszköz”, mely „a környező térből vonja ki a működéséhez szükséges energiát” „speciálisan hangolt kristályok” segítségével. Majd e „programozott kristályok” segítségével „helyreállítja az emberi szervezet normálistól eltérő rezgéseit”, így fokozva a szervezet önvédelmi képességét. A gyártó a kezelési útmutatóban és a mindenfelé közzétett reklámokban 18 különböző betegségre ajánlotta a készüléket a ráktól kezdve a szívritmuszavarokon és az asztmán keresztül a cukorbetegségig és a magas vérnyomásig. A készüléket 140 000 Ft-os áron kínálták.

Az „orgon” egyébként Wilhelm Reich (1897-1957) osztrák pszichoanalitikus által bevezetett fogalom, és valamiféle univerzális életerőt jelent. A tudományos közösség igen hamar elvetette mint alaptalan fikciót, de áltudományos körökben természetesen népszerű maradt, élelmes vállalkozók pedig csakhamar elkezdtek piramis és kúp alakú „orgongenerátorokat” gyártani, árulni.

Meglepő (vagy nem is annyira meglepő) módon a készülékről 2000-ben pozitív véleményt adott Dr. Hegyi Gabriella, a biorezonanciát, homeopátiát és más áltudományos módszereket alkalmazó Yamamoto Intézet vezetője. Irományában hosszasan értekezik a rezgésekről, szignifikanciaszinteket számol, majd végül annyit állapít meg, hogy a készülék javítja a közérzetet. A GVH úgy ítélte meg, hogy ez a megállapítás nem elegendő a reklámokban foglalt állítások alátámasztására.

Még meglepőbb, hogy az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) Orvostechnikai Főosztálya az orgonkészüléket I. osztályú orvostechnikai eszközként nyilvántartásba vette. Mint azonban a GVH határozatának indoklásából is kiderül, ez nem jelent semmit. Ez a hivatal – nevével ellentétben – valójában nem engedélyez, hanem csak nyilvántartásba vesz, és bármilyen készüléket bejegyeznek orvostechnikai eszközként, elég, ha a gyártó nyilatkozik arról, hogy a termék orvostechnikai eszköz. Az EEKH az eszközt, annak tényleges orvosi alkalmazását, hatását érdemben nem vizsgálja, az állításért a gyártónak kell vállalnia a felelősséget. Az EEKH nem is kért be semmilyen dokumentációt a készülékkel kapcsolatban, kérdés nélkül rányomták a pecsétet. (Jogosan merül fel a kérdés: vajon mi szükség van egy ilyen hivatalra?) Éppen ezért az EEKH engedélyét a GVH nem tudta a készülék hatásosságának bizonyítékaként figyelembe venni.

A készülék gyártója az eszköz hatásosságának alátámasztására semmiféle klinikai vizsgálatot nem végzett, nem is gondolta, hogy ilyenre szükség volna. Ehelyett pozitív személyes tapasztalatokra hivatkozott.

A Versenytanács határozatának indoklásában részletesen és szakszerűen ismertette, milyen kritériumokat kell teljesítenie egy bizonyító erejű vizsgálatnak (ld. a határozat 19. oldalát): többek között „a vizsgálati eredmény nem nyugodhat izolált esetismertetéseken, véletlenszerű tapasztalatokon, olyan beszámolókon, amelyek nélkülözik a tudományos értékeléshez szükséges feltételeket és eszközöket”, továbbá a statisztikai elemzés eredményeinek puszta közlése sem elegendő, hanem az ellenőrizhetőség érdekében lehetőség szerint közzé kell tenni a teljes adatbázist, vagy legalább az adatokat jellemző, részletes, leíró statisztikai paramétereket. Újfent leszögezte a Versenytanács, hogy „nem tekinthetők tudományos ismeretnek a pozitív terméktapasztalatok (így pl. a betegektől, de még a kezelőorvosaiktól származó vélemények sem)”.

Ezúton is elismerésünket fejezzük ki a Gazdasági Versenyhivatal munkatársai felé, akik alapos és szakszerű munkával segítettek abban, hogy beteg embereket ne lehessen kihasználni az orgonkészülékhez hasonló, hatástalan és áltudományos termékek forgalmazásával.

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr53124132

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fontos a mese? 2011.12.10. 12:05:53

Csak a felolvasás vagy hangos mese is jótékony hatású? A gyermekek épp úgy tele vannak problémákkal, gondokkal, mint a felnőttek. Számos kérdés foglalkoztatja őket, k&oum

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agresszív hájfej, legalább mozgott aznap valamit 2011.08.04. 10:12:32

Ez nagyon bíztató. Jöhet a homeopátia, a mágneses biszbaszok, gyógyító kristályok. Szerintem a szkeptikus blog igazán indíthatna feljelentéseket is a GVH-nál.

ment_a_lista 2011.08.04. 13:18:35

Gratulálok! Örülök, hogy a GVH beszüntette az "orgonálást" :-)
PS: Beleolvastam HGY által "elkövetett" orvosi véleménybe. Katasztrófa!
"A szervezet rezgéseinek kristályokkal, színekkel, hangokkal, térbeli és sík alakzatokkal való módosítása évezredek óta alkalmazott módszerek."
"A szervezetünkben sejtenként, másodpercenként átlagosan végbemenő 7000 kémiai reakció összehangolása, „ritmizálása”, részben az élővilágban univerzálisan kvantifikált kondicionálisok segítségével történik."
"Javaslom – mint a közérzetet pozitíven befolyásoló eszközként – engedélyezését."

zip 2011.08.04. 18:03:59

ez egy vibrátor! tehát csodákra is képes

zip 2011.08.04. 18:05:00

gondolom hegyi gabika is ezért méltatta gyógyító erejét

mimindannyian · http://wmiki.blog.hu/ 2011.08.04. 19:51:47

Hát mégis van remény? Király!
Köszönet az akcióért a leendő be nem csapottak nevében is.

pounderstibbons 2011.08.04. 23:08:56

Jól nyomja a GVH, csak egy kicsit a ceruzájukat is megnyomhatnák, mert amíg a büntetés összege kb. 7 készülék eladásából már összejön, akkor a visszatartó erő hasonló svindlikre viszonylag csekély...

Szilágyi András 2011.08.04. 23:14:13

@pounderstibbons: Ha elolvastad az indoklást, megtudhattad, hogy ez kb. az éves árbevételük 10%-a.

Szilágyi András 2011.08.04. 23:20:42

@pounderstibbons: Az pedig a törvény szerint kiszabható maximum.

Tom Benko 2011.08.05. 01:17:16

Kár, hogy a törvényből kimaradt egy 0... :(
Egyébként gratulálok, csak így tovább!

pounderstibbons 2011.08.05. 02:47:26

@Szilágyi András:
Bocs, de pdf-ekkel így nyáron hadilábon állok, emiatt nem néztem meg elsőre alaposabban, de most úgy látom, hogy még 42e ficcset kicsavarhattak volna belőlük. :)

De így már tényleg inkább a jogalkotó a hunyó. Ha egy cég a hazugságai révén 10%-nál többel növeli a forgalmát, akkor az már rajtavesztés esetén is csak nyereséges lehet.

KenSentMe 2011.08.05. 10:30:02

De hogy pont az orgont bántják.. jaj..

nem a homeopátiát, ami egy borzalmasan nagy üzlet, hanem az orgonkészüléket, amire néhány elaggott hippin kívül a kutya sem emlékszik..

aki ismeri az őrült és zseni Wilhelm Reich életét/munkásságát, esetleg látta a W.R.-az organizmus misztériuma c. filmet a szintén zseniális Dusan Makajevtől, az amúgy is némi nosztalgiával és elnéző jóérzéssel gondol az orgonra .. ez már a komolytalanságnak az a foka, amin csak mosolyog az ember. Bár nem pontosan emlékszem, de ez az egész valahonnan onnan indult, hogy Wilhelm Reich (Freud tanítványa, a freudomarxizmus egyik kiagyalója, stb.) mikrószkópon keresztül nézte mindenféle egysejtű élőlények és sejtek halálát, és a halál közben kék felvillanást látott.. ebből azt a következtetést vonta le, hogy ez a kék színű életenergia tölti ki az univerzumot. (Azt is állította, hogy ez az energia pl. szex közben is felszabadul - nem tudom, hol látta a kék fényt..) Később a kondenzátorok mintájára "orgon-akkumulátorokat" tervezett ennek a energiának a tárolásához. A lényeg, hogy egy zárt fémlemezt (fémdobozt, fémkabint) kell a külső és belső oldalain szerves anyaggal (pl. fával) bevonni, és ekkor az életenergia bizonyos idő elteltével önmagától összegyűlik az eszköz belsejében. (Arra már nem emlékszem, hogy a fém vagy a fa ejti-e csapdába az orgont.) Utána csak ki kell nyitni, bele kell ülni/bele kell tenni a kezed, és már áramlik is az energia. Nem kell 8 000 Ft/óra áron csodadoktorhoz menni, csak néhány fémlemez kell, egy kis fa, egy kis barkácsolás.

A szép az az egészben, hogy ezért a tudásért nem kért valami sok pénzt (ha jól emlékszem) - ha hiszel benne, akkor vegyél magadnak fémet, barkácsolj és az jó lesz neked. Maximum WR. úr könyvét kell megvenned, ha nagyon vágysz a misztikus tudására (viszonylag sok könyvet írt ez az úriember a maga sajátságosan őrült és paranoiás stílusában). Mondani se kell, hogy ez az egész sose terjedt el, másrészt meg rögtön üldözni is kezdték (előbb kezdenek el néhány lázadó, hozzávetőlegesen csöves fiatal körmére koppintani, mint a mélyen társadalomba integrálódótt és adófizető gazembereket megleckéztetni). Azok a tisztviselők, akik hetente járnak jósnőhöz, olvassák a horoszkóprovatot meg ládaszámra veszik a homeopátiás készítményeket, ünnepnapokon a kedvenc spirituális vezetőjük energiáján lógnak és minden szuperdózisú vitamint kipróbálnak, azt mondták, hogy a hülyeségnek ez a foka már számukra sem elfogadható, és hadjáratba kezdet Wilhelm Reich ellen. Az már sok volt nekik, hogy ezek a hippi fiatalok esetleg jól érzik magukat a saját hülyeségeikkel.

WR. könyveit bezúzták, ő maga börtönbe került és ott is halt meg, az orgont meg azóta elfelejtették, ha meg mégsem, akkor meg bőszen támadják mindenhol, olyan emberek is, akik egyébként tényleg síkhülyék mindenhez.....

Szóval összességében szerintem ez egy szomorú történet. Nem az emberi ész diadala egy buta dolog felett, hanem egyszerűen a "kívülállók", a "nem akolbeliek" megleckéztetése olyanok által, akik bizony viselik a hologrammos energiakarkötőt..

pedig Wilhem Reich csak egy hippi volt, aki szabadon szeretett volna élni, egy szabadabb világban.

(Természetesen azok, akik az orgon készüléket jó drágán árulják, ők csalók - de aki ilyesmire vágyik, annak tényleg csak néhány aluméniumlemezre van szüksége, némi fára, egy kis angoltudásra, a tervrazok beszerzésére, barkácsolásra:).. a know how teljesen ingyenes.)

Áramlat_ 2011.08.05. 14:10:19

-----
Azért ez érdekes ...

"jellemzően még a saját kutatási eredmények sem tekinthetők tudományosan megalapozott állításoknak (lásd a Fővárosi Ítélőtábla Vj-209/2007. számú ügyben hozott, 2.Kf. 27.152/2010/5. számú ítéletét)."

"A saját kutatási eredmények, illetve mások által végzett kutatások egyes kiragadott eredményei nem tekinthetők tudományosan megalapozott állításoknak. "
www.gvh.hu/gvh/alpha?do=2&m5_doc=6771&pg=72&m120_propord_1590=0

mi a „tudományosan megalapozott” fogalma?
Mert jogilag mintha mást jelentene.

A saját kutatási eredmény akkor egyértelműen – nem jelent semmilyen tudományos megalapozottságot?

akkor akár „jellemzően” Yale/MTA/… első saját kutatási eredményei sem „tekinthetők tudományosan megalapozott állításoknak” ?
„A Yale egyetem munkatársai a Nature tudományos magazin
legfrissebb számában tették közzé tanulmányukat, amelyben elsőként
vizsgálták a prefrontális kéreg idegsejtjeinek aktivitásában az életkorral bekövetkező változásokat.”

Szilágyi András 2011.08.05. 15:47:09

@Áramlat: Mármint a terméket előállító cég saját kutatása.

" A tudományos ismeret a természet objektív összefüggéseiről szerzett, a tudományággal
hivatásszerűen foglalkozó, abban szaktekintélynek számító személyek által a tudomány követelményeinek megfelelő módon igazolt tapasztalatok, általánosítások, fogalmak összessége. Nem tekinthetők tudományos ismeretnek a pozitív terméktapasztalatok, a betegektől és kezelőorvosaiktól származó vélemények. Ahhoz, hogy egy adott termék betegségeket megelőző, kezelő, gyógyító hatását valóban tudományos ismeretek
támasszák alá, ennél mélyrehatóbb vizsgálatokra van szükség. Alapos, a termék minden szervezetre gyakorolt hatására és mellékhatására kiterjedő kísérletsorozatot kell végezni, a
készítményt laboratóriumi körülmények között állatokon, illetőleg embereken tesztelni.
Ezt követően az eredményeket az orvostudomány képviselőinek kell elemezni, és arról ekként megalapozottan szakvéleményt adni. E minimális feltételek mellett lehet csupán egy adott készítményről - tudományos ismeretekre alapítottan - gyógyhatást állítani
(Fővárosi Ítélőtábla 2.Kf. 27.185/2007/6., Vj-3/2004.)."
innen: www.gvh.hu/domain2/files/modules/module25/50451D5DE45D0657.pdf

Asidotus 2011.08.05. 19:02:18

nem is a 10% lenne itt a bűntetés, hanem a nyilvánossság, hogy a hatóság szerint ez egy humbug.
biztos lesznek sokan, akik összesküvéselméleteket mormogva legyintenek a hivatal döntésén, de remélhetőleg lesznek olyanok is, akik elállnak a vásárlástól.

sztrugackij 2011.08.06. 21:46:28

@Nűnű: "...de remélhetőleg lesznek olyanok is, akik elállnak a vásárlástól. "

Épeszű embernek nincs szüksége a versenyhivatal állásfoglalására,hogy a humbugot felismerje.
A többieket (áramlat,vmiki-félék) pedig még egy ENSZ-határozat sem tántorítaná el a tévhitektől.
Vitatkoztál már homeopatával?

carl badog 2011.08.06. 21:54:29

Ahhoz képest, hogy "tiltva" van, még mindig árulják. :((((, függetlenül attól, hogy a GVH. határozat kint van.
Egyébként gratula, András

carl badog 2011.08.06. 21:58:18

Apropos: Azért Beckham-et meggyógyította...:))))))

pounderstibbons 2011.08.07. 13:07:40

@carl badog:

Úgy néz ki, hogy Beckhamnem se segített. :(
www.accidentalsexiness.com/2010/06/13/world-cup-highlight-david-beckham/

Bár az orgonosok szerint biztosan még szurkolni se tiudott volna az Orgonterápia nélkül. Vagy csak túl sokat gondolt közben a fehér elefántra...

Annak, aki nem értené hgy jön Beckhamhez az Orgon:
www.footballtop21.com/hu/node/1663

bioLarzen 2011.08.08. 15:09:02

@Tom Benko: Mondjuk, ez így Tleg kicsit érdekes - mármint, hogy előre tudhatom, hogy még, ha bukok is, az árbevétel 90 százaléka az enyém marad... Ez sztem szinte felhívás a keringőre...

bio

Tom Benko 2011.08.11. 01:02:07

@bioLarzen: Na ja, győzelemmel felérő kudarc. :(

bongyorka 2013.03.05. 18:09:45

Engem kezeltek Orgon készülékkel, és láss csodát, meggyógyultam. És százával gyógyulnak meg olyanok, akik rendes orvosi gyógyulása lehetetlen. Vannak betegségek, melyek során olyan gyógyszerek kerülnek kiírásra, melyek a szervezetet csak tönkre teszik. Nem az a gyógyszer gyártók érdeke, hogy meg gyógyuljunk, hanem, hogy sokáig rájuk legyünk utalva. Én inkább az Orgon készüléket vásárolnám meg, mint hogy évekig gyógyszerfüggő legyek. A természetgyógyász allergiás náthámból, és több alkalommal különféle betegségekből gyógyított ki. Több évtizede a visszatérő betege vagyok, és mindíg kisegít a bajból.

fordulo_bogyo 2013.03.05. 18:37:56

@bongyorka: Senki nem ketelkedik abban, hogy meggyogyultal.

Abban ketelkedunk tobben, hogy a gyogyulasodhoz barmi koze lett volna a keszuleknek.

Ha szerinted a gyogyszergyartok erdeke az, hogy beteg legyel, akkor ugyan mi szerinted az Orgongyantok erdeke?
Segitek: egeszseges ember nem vasarol keszuleket, nem megy kezelesre...

bongyorka 2013.03.05. 22:44:26

Testvérem 47 évesen temettük el, mert félrekezelték. Élete utolsó időszakában hallottam a lisztérzékenység betegségről, említettem neki, hogy Ő ilyen beteg. Nem tudtam vizsgálathoz segíteni. Pedig minden együtt volt, kicsi korától állandóan vashiányos volt, utolsó tíz évében havi laborvizsgálata volt, de senki nem gondolt erre a betegségre. Hát igen mindenki tegyen saját belátása szerint, gyógyuljon, ahogy jónak látja. Én természetgyógyászati dolgokban jobban hiszek, mint bármely orvosi dologban. Szomszédom kolleszterin gyógyszert szedett tíz éve, nemrég elkezdte a tyukhúr teát inni, és ugyanott van vele, eredményei,mint a gyógyszerrel. Én ott voltam a természetgyógyászomnál, mikor két víztisztító készüléket vittek el emberek Amerikába, mert testvérük helyre jött, lement a magas vércukra, ahogy az Orgonos vizet itta. A rendelőhöz tele kocsik érkeznek, rengeteg beteg gyógyul az Orgon készülék által. A női lapozó oldalán is olvastam véleményeket az Orgonról. Ha nem jó, semmit nem ér, miért nem árulják használtan? Ha pénzem lesz rá én is vásárolok magamnak.

fordulo_bogyo 2013.03.06. 01:35:42

@bongyorka: remenytelen...

vasarolj kettot... ;-(

Tom Benko 2013.03.06. 21:57:04

@bongyorka: "Ha nem jó, semmit nem ér, miért nem árulják használtan?" Az ember nem szeret csalódni abban, amit drágán vett. A női lapozó aztán megbízható információforrás...

bongyorka 2013.03.07. 07:33:02

Én vásároltam mágneses készüléket, melyet mindenütt hírdetnek, nemrég adtam túl rajta. Persze olcsóbb volt, mint az Orgon, annyit is ért. Három szív infraktuson átesett beteg gyógyult fel, és tevékeny életet tud élni. Több kisbabát láttam, akik úgy fogamzottak meg, hogy szüleiknek mesterséges megtermékenyítést ajánlottak. Cisztás, daganatos betegek állapota javult, és gyógyultak fel, volt aki műtét és orvosi beavatkozás mellett járt kezelésre. Sajnos nem vagyok egészséges, két-három évente néhány kezelésre el megyek. Bepisilós gyerekek helyre jöttek. Régebben gyógyteákkal is meggyógyított az orgonos emberke. A Tv-ben valaki távgyógyítást végzett, telefonon mondta a beteg, egyik lába rövidebb, mint a másik, erre a stúdióban ülő gyógyító becsukta a szemét és kezével úgy tett, mintha nyújtaná, és mondta, ugye érzi, hogy nyúlik a lába, percekig etette telefonon Emelt díjas vonalról folyt a gyógyítás, mégis hagyták ezt a népbutítást működni, mért nem büntették meg a tv adót is?

fordulo_bogyo 2013.03.07. 14:45:42

@bongyorka: Jol ertem, hogy teged nem tud meggyogyitani az orgon kezeles, pedig mar tobbszor fizettel erte?
Korabban ugyanez az emberke gyogyteakkal sem tudott meggyogyitani, hisz most is beteg vagy.

Miert bizol benne, miert hiszel neki megis?

"Cisztás, daganatos betegek állapota javult, és gyógyultak fel, volt aki műtét és orvosi beavatkozás mellett járt kezelésre. "

Gondolkodj el egy kicsit. Nem lehetseges, hogy a mutetek es mas orvosi bevatkozasok miatt gyogyultak meg ezek?

A szivinfarktusokat is gondolom korhazban kezeltek, nem Orgonnal gyogyitottak meg, azt csak utana alkalmazzak, amikor a korhaz mar gyogyultan elbocsajtotta a harom infarktusos beteget.

fordulo_bogyo 2013.03.07. 14:49:20

@bongyorka: "Én vásároltam mágneses készüléket, melyet mindenütt hírdetnek, nemrég adtam túl rajta. Persze olcsóbb volt, mint az Orgon, annyit is ért."

Akit egyszer atvertek es nem tanul a sajat karan sem, az megerdemli.

Nekem van az Orgonnal ketszer dragabb gepem, de Neked eladom az Orgon aranak masfelszereseert. Erdekel?

bongyorka 2013.03.07. 22:16:34

bogyo: Életünk során élnek külső hatások, én is átkerültem másik üzemcsarnokba. Egy festőüzemben gyártottam autólámpát. Mikor már 30 éve allergia betegségem volt. Most újra indult a dolog. Azt mondják, hogy a szarba se lépjünk bele kétszer. Így vagyok ismét gyógyuló fázisban, de időközben nyugdíjas lettem, így benyalhat a munkaadó az üzemi orvosokkal együtt, akik egészségesnek mondták ki az üzemet. Így új célt tűztem ki magam elé, nyelvtanulás, és Orgon készülék vásárlása, minden jót neked is, ne higyj az Orgonban. Menj dokihoz, ha megbetegszel, hátha ellátja a bajodat, üdv.

fordulo_bogyo 2013.03.08. 00:48:04

@bongyorka: Nem hit kerdese. en TUDOM, hogy az Orgon csunya atveres, lehuzas. Reszvetem.
Sok sikert a nyelvtanulasban.
Kesobb fizikat is tanulj, legalabb kozepiskolas fokon, es akkor a az Orgon sem tud majd atverni.

Tom Benko 2013.03.08. 08:45:54

@bongyorka: A doki nagyobb eséllyel látja el a bajom, mint ez. Ez bizonyított tény. Az egyetlen baj, hogy utána téged is az általam befizetett TB-ből fognak kezelni, amikor kiderül, hogy nem hat a csodaszar, és akkor már lényegesen drágább a kezelésed, mint lett volna az elején. Pont az ilyenek miatt támogatom a magán-egészségpénztárak felállítását.

bongyorka 2013.03.08. 08:48:50

bogyo: Amíg az orvosok képtelenek meggyógyítani betegségeket, addig keresünk más alternatívákat. Régen az emberek anélkül élték le az életüket, hogy orvos látta volna őket. Én ha gondom van elsőnek a természethez fordulok, gyógytea az első, és ha kevés, keresem a gyógyulást más eszközzel. Felsőfokú képesítésem van, ennek ellenére hiszek a dologban. Orvosok is jártak a rendelőbe, érdekes ugye? Tavaly mivel pénzszűke volt a talpmasszőrt kényszerültem felkeresni. Több nyáron is térdfájásom volt, de múlt januárban ismét alig tudtam járni. Az orvosom gyógyszere semmit nem ért. Két hét táppénz után gyógyhatású készítményeket szedtem. Nem értem el eredményt, talpmasszőr a városban 7 kezeléssel meggyógyított. Sajnos a gyógyítómhoz utiköltség is kellett volna, avval dupla a kiadás. További jó egészséget!

bongyorka 2013.03.08. 08:48:56

bogyo: Amíg az orvosok képtelenek meggyógyítani betegségeket, addig keresünk más alternatívákat. Régen az emberek anélkül élték le az életüket, hogy orvos látta volna őket. Én ha gondom van elsőnek a természethez fordulok, gyógytea az első, és ha kevés, keresem a gyógyulást más eszközzel. Felsőfokú képesítésem van, ennek ellenére hiszek a dologban. Orvosok is jártak a rendelőbe, érdekes ugye? Tavaly mivel pénzszűke volt a talpmasszőrt kényszerültem felkeresni. Több nyáron is térdfájásom volt, de múlt januárban ismét alig tudtam járni. Az orvosom gyógyszere semmit nem ért. Két hét táppénz után gyógyhatású készítményeket szedtem. Nem értem el eredményt, talpmasszőr a városban 7 kezeléssel meggyógyított. Sajnos a gyógyítómhoz utiköltség is kellett volna, avval dupla a kiadás. További jó egészséget!

Tom Benko 2013.03.08. 08:56:39

@bongyorka: Biztos, hogy a masszőr volt, nem a korábban szedett szerek valamelyike volt késleltetve?

fordulo_bogyo 2013.03.08. 14:21:47

@bongyorka: Labfajara labmasszaz az nem rossz megoldas, nem ketelkedem, hogy hasznal.
Terdfajast okozhat apro jarasi hiba, rossz cipo, vagy begorcsolt izom a labfejen, talpon es hasonlok, amin a masszazs kivaloan kepen javitani.

"Régen az emberek anélkül élték le az életüket, hogy orvos látta volna őket. "

Vajon most miert mennek orvoshoz, amikor nem kotelezo? Ilyen butak lennenek az emberek?

Reiki Energia 2013.04.10. 09:35:12

Szomoruan olvasom a bejegyzeseket.
Ezek szerint meg mindig sikerul butitani az embereket.
Eleg nagy baj, hogy az emberek nem hisznek ezekben a keszulekekben mert sikeresen mukodnek!
Inkabb az orvosokra hallgatunk es a tudomanyra ami nem er semmit. Ezeket a keszulekeket es alternativ kezeleseket tobb ezer eves tudas es bolcsesseg tamasztja ala de sajnos az emberek meg mindig inkabb a sotetsegben szeretnek elni. Ebredjetek fel!!!
A termeszetben minden megvan!
A gyogynovenyek, az Isteni energia, az akupunktura es az orgon keszulekek is hozzatartoznak az igazi bolcs es spiritualis gyogyitashoz!
Az alternativ gyogymodokkal sikeresen kezelnek szamos beteget mig az orvosok altal emberek ezrei betegednek le es sajnos rengeteg halaleset is van.
A hagyomanyos orvostudomany az igazi altudomany nem pedig az alternativ terapiak!
Az alternativ gyogymodokat es hasonlo gondolkodasu embereket dicserni es partfogolni kellene nem pedig leirni oket!
Ez bizonyitja, hogy ugy az egyhaz mint az orvostudomany is rendszeresen es sikeresen butitja es manipulalja az embereket.
Szegyen!
Tiszta szivembol gratulalok az orgon keszulek keszitoinek es sok sikert tovabbra is!
Azoknak akik pedig az alternativ gyogymodokban hisznek csak annyit uzenek, hogy ne adjatok fel!
Hinni kell mert a valtozas bennunk kezdodik!
Isten Aldjon!

Tom Benko 2013.04.10. 20:31:30

@Reiki Energia: Szerintem nem baj, hogy nem hisznek. A tudás a biztos.

"Az alternativ gyogymodokkal sikeresen kezelnek szamos beteget mig az orvosok altal emberek ezrei betegednek le es sajnos rengeteg halaleset is van. "

Itt felcserélted véletlenül az "orvosok" és az "alternatív gyógymódok" szavakat.

"Az alternativ gyogymodokat es hasonlo gondolkodasu embereket dicserni es partfogolni kellene nem pedig leirni oket!"

Na ja, leírják ők magukat.

"Tiszta szivembol gratulalok az orgon keszulek keszitoinek es sok sikert tovabbra is!"

Én a GVH-nak kívánok sok sikert, valamint a bíróságoknak és nyomozóhatóságoknak, hogy sikeresen leültessék ezt a csaló bandát.

"Tiszta szivembol gratulalok az orgon keszulek keszitoinek es sok sikert tovabbra is!" vö. "A hagyomanyos orvostudomany az igazi altudomany nem pedig az alternativ terapiak!"

Gratulálok az önellentmondáshoz. Köszönjük, Emese. Én csak azt sajnálom, hogy az én TB-mből fognak kezelni, az én adómból működtetett kórházban, ha valami komolyabb bajod lesz...

We make the world a better place 2013.12.07. 21:29:56

Ami működik, az anélkül is működik, hogy hisznek benne...

Nem tudom megmagyarázni a működését. Csak használom, mert nekem jó.

Próbáld ki, és dönts, szükséged van-e rá.

Erna Kovács 2017.07.28. 08:07:19

A HARP mégis mit csinál a nanotechnológiával?
A 432Hrtz helyett miért 440Hrtz re emelték a hanfrekvenciat?

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása