Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Szellem a gyerekszobában?

A Szkeptikus Társaság levelezéséből.

Helló!

Szeretnék egy kis segítséget kérni. Kislányom három és fél éves, hajnalban felébresztett minket, hogy egy néni van a szobájában. Nem vagyok babonás, de hiszek neki. Azt mondta, hogy a  "néni" fehér volt, és piros volt a nyelve. Utána vissza sem ment,velünk akart aludni. Látszott rajta, hogy valamitől megijedt. Mi ilyenkor a teendő? Ki lehet deríteni hogy szellemet lát-e, lehet-e valamilyen káros következménye?

A segítséget előre is köszönöm: P. Zsolt

Válaszunk:

Kedves P. Zsolt!

Talán nem fogja meglepni válaszunk: szellemek nincsenek, kislánya valószínűleg álmodott, vagy a szoba valamelyik tárgyát nézte néninek a sötétben. Bővebb válaszok tagjainktól:

Orosz Ágnes (pszichológus):

Tanácsot adni ennyire kevés infó alapján nem lehet, de kérdéseket feltenni a szülőknek önmaguk számára igen: mi történt a gyerek környezetében aznap, vagy azokban a napokban? Kivel, kikkel találkozott, milyen élmények érték, ijesztgette-e őt valaki? Van-e a gyerek környezetében valami, ami a számára érzelmileg felkavaró, pl. a szülők, nagyszülők veszekedése, válással fenyegetőzése, kistestvér születése vagy vmi efféle? Láthatott-e valamit tv-ben, filmen, ami felzaklathatta? Nyugtalanul alszik-e általában vagy ez egy kirívó eset volt?

Nem kell azonban mindjárt valami krízisre gondolni, egy 3,5 éves gyerek számára annyi minden lehet napközben felkavaró, hogy éjjel álmodhat mindenfélét, lehet zaklatott, és akkor pedig el kell meséltetni vele, hogy mit is látott/álmodott. Meg kell nyugtatni szavakkal, öleléssel, azt kell felé sugároznia a szülőnek, hogy a felnőttek is sokszor nem tudják eldönteni felébredve, hogy tényleg úgy volt-e valami vagy csak álmodták, annyira valószerű tud lenni egy-egy álmunk, hogy ez normális, mindenkivel előfordul, biztosan ő is még sok érdekes, váratlan, felkavaró, de akár mulatságos dolgokat is fog még álmodni vagy hinni, hogy talán tényleg látta is.

Amit biztosan sugároznia kell a szülőnek, az az, hogy nincsenek szellemek, de bizony álmunkban sok olyasmi is előfordul, ami a valóságban sohasem. Egy-két saját, nem túl ijesztő álmomat is elmesélném, ha az enyém lenne ez a kis 3,5 éves. És attól nyugodna meg, hogy azt érezné ki a szavaimból, hogy én nem vagyok megijedve. Ez az, ami biztonságérzetet ad egy kisgyereknek.

Nagy Csende:

Nagyon ajánlom Alison Gopnik könyvét, A babák filozófiáját, mely a 0-6 éves korosztályról szól, tényszerű, a legfrissebb nemzetközi kísérleteken és vizsgálatokon alapul, nem elméleti tanácsadó könyv, hanem a gyerekek gondolkodásmódját és agyműködését tárja fel könnyen olvasható formában. Rengeteg idegeskedéstől kíméli meg magát a levélíró a jövőben, ha ismeri ezeket a kutatásokat. A könyvben szó esik a képzelt és valós világról, vagy a képzeletbeli barátokról, a szerepjátékokról, a gyerek tudat hónaponkénti változásáról konkrétan, hogy hogyan népesítik be világukat sok képzelt alternatívával miközben reális oksági térképet használnak fel, vagy hogy már a 3,5 - 4 éveseknek is vannak statisztikai következtetéseik mások elmeműködéséről. Ez utóbbinál több kísérleti példát ad, melyek kapcsolódnak részben a levélíró kérdéséhez is. Több gyerekkönyv is létezik, amely nemcsak segítség a szülőnek, de segít a gyereknek is megérteni az érzelmek működését vidám képekkel és a leggyakoribb félelemek ábrázolásával, mint például kis kinyitható ablak a sötétben látott kép és a valós látvány bemutatásával.

Reméljük, segítettünk tanácsainkkal.

üdvözlettel: Szkeptikus Társaság

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr844674174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.07.25. 06:17:40

An invisible man
sleeping in your bed
Who ya gonna call?
GHOSTBUSTERS

I ain't afraid of no ghosts
I ain't afraid of no ghosts

Karinthy-paradoxon · http://www.alltrials.net/ 2012.07.26. 17:08:46

> Talán nem fogja meglepni válaszunk:
> szellemek nincsenek

:-)

csak az apa hipotézise volt a "szellem" -
ha a "fehér - piros nyelvű UFO"-ra kérdez rá, akkor egész más válaszokat adnak a SZT tagjai.

Az UFO és a Szellem is tud repülni, és egy kisgyerek honnan tudná megkülönböztetni őket.

>" Meg kell nyugtatni szavakkal,
> öleléssel, azt kell felé sugároznia a
> szülőnek, "

Ez egy tisztán placebo alapú természetes népi hagyományokon alapuló nyugtatás módszer - és orvosilag sincs tesztelve -
de gondolom ettől még ajánlhatják a SZT tagjai ... :-)

Karinthy-paradoxon · http://www.alltrials.net/ 2012.07.26. 17:29:36

>Nagyon ajánlom Alison Gopnik könyvét ..

amiből majd kiderül, hogy egy egy négyéves néha sokkal okosabb is lehet mint az apja.

Alison Gopnik:"A csoportomban jelenleg is futó kutatásokban,
hasonló kutatásokban, bemutattuk, hogy a négyévesek valójában jobbak
a valószínűtlen hipotézisek megfejtésében,
mint a felnőttek, akik teljesen ugyanolyan feladatot kapnak. "

www.ted.com/talks/alison_gopnik_what_do_babies_think.html

fordulo_bogyo 2012.07.27. 00:44:42

@Karinthy-paradoxon:

Hipotézisek megfejtésében?
Komoly? Miert kene a hipotéziseket megfejteni?

Rejtvenyeket szokas megfejteni.
A hipotezist igazolni vagy cafolni/elvetni szokas.

Karinthy-paradoxon · http://www.alltrials.net/ 2012.07.27. 01:37:31

@fordulo_bogyo:

anélkül fejted ki a véleményedet, hogy megnézted volna a teljes előadást.

lásd: Blicket detektoros kísérlet.

de a kedvedért:

"Ennek ellenőrzésére egy gépet használtunk melyet Blicket detektornak neveztünk. Ez egy doboz, ami fevillan és zenél amikor beleteszel bizonyos meghatározott dolgokat. Ennek a nagyon egyszerű szerkezetnek köszönhetően az én csapatom és mások is tucatnyi kísérletet hajtottak végre bemutatva azt, hogy a babák milyen jók a világról való tanulásban. Hadd említsek meg csak egyet, melyet tanítványommal, Tumar Kushnerrel hajtottunk végre. Ha megmutatnám Önnek ezt a szerkezetet, valszínűleg azt gondolná, hogy úgy lehet a detektort működésre bírni, ha a tetejére teszünk egy kockát. Ám valójában ez a szerkezet egy kicsit furán működik. Mivel ha meglengetünk felette egy kockát, amiről nem is gondolnánk, hogy ettől működésbe léphet, a szerkezet három ilyen esetből kétszer aktiválódik. Míg, ha a valószínű dolgot tesszük, azaz rárakjuk a kockát a tetejére, mindössze hatból kétszer aktiválódik. Tehát a valószínűtlen hipotézisnek erősebbek a bizonyítékai. Úgy látszik, hogy a lengetés hatékonyabb stratégia, mint a másik. Nos mi odaadtuk ezt a bizonyíték mintázatot egy négyévesnek, és megkértük hogy bírja működésre. És valóban, a négyévesek e bizonyítékot alkalmazták és lengették a tárgyat a szerkezet tetejénél.

Két dolog van ami nagyon izgalmas ezzel kapcsolatban. Az első, hogy tartsuk észben, hogy ezek négyéves gyerekek. Éppenhogy csak tanulnak számolni. Ám öntudatlanul meglehetősen komplikált számításokat végeznek, melyek feltételes valószínűségi értékeket eredményeznek számukra. A másik izgalmas dolog az, hogy ezt a bizonyítékot használják arra, hogy eljussanak egy elméletig, egy a világról alkotott hipotézisig, ami kezdetben elég valószínűtlennek tűnik. A csoportomban jelenleg is futó kutatásokban, hasonló kutatásokban, bemutattuk, hogy a négyévesek valójában jobbak a valószínűtlen hipotézisek megfejtésében, mint a felnőttek, akik teljesen ugyanolyan feladatot kapnak. Ilyen körülmények között tehát a gyerekek statisztikát alkalmaznak,a világ felderítésére, de hát végülis a tudósok is kisérleteznek, meg akartuk tudni, vajon a gyerekek is ezt teszik -e. Amikor a gyerekek kísérleteznek, ezt úgy hívjuk: "minden lében kanál" vagy más szóval "játék"."

www.ted.com/talks/alison_gopnik_what_do_babies_think.html

fordulo_bogyo 2012.07.27. 04:32:55

@Karinthy-paradoxon: Szerinted mit jelent az a szo, hogy hipotezis?

fordulo_bogyo 2012.07.27. 05:24:34

@Karinthy-paradoxon: OK meghallgattam forditasi hibarol van szo, amit te nem ismertel fel, mert nem tudsz angolul, es magyarul sem ismered a hipotezis szo jelenteset.

11:40 kornyeken
"better at finding out an unlikely hypothesys" mondja holgy,
azaz jobban egy valoszinutlen hipotezis FELALLITASABAN vagy kiotleseben, kitalalasaban, megalkotasaban... NEM megfejteseben.

Eges.

Karinthy-paradoxon · http://www.alltrials.net/ 2012.07.27. 10:33:11

@fordulo_bogyo:
>es magyarul sem ismered a hipotezis szo jelenteset.

nyitott vagyok, mit jelent számodar?

de az igazi kérdés - hogy mit jelent egy négyéves gyerek szemszögéből:
- "statisztikát alkalmazni"
- "világról alkotott hipotézis"
- "valószínűtlen hipotézis"
- "bizonyíték"
- "kísérlet"
- "játék"
- "elmélet"

Karinthy-paradoxon · http://www.alltrials.net/ 2012.07.27. 10:44:41

kíváncsi lennék, hogy erre mit dobna ki egy kompjuter:

#Állítás 4éves gyermek:
"egy néni van a szobájában. "
"néni" fehér volt, és piros volt a nyelve.

#Allitas: Apa
"szellemet lát-e,"

#Állítás Szkeptikus társaság:
SZT:"Talán nem fogja meglepni válaszunk: szellemek nincsenek, "
vagyis a szellemek létezése egy "valószínűtlen hipotézis"

#Állítás Alison Gopnik:
"a négyévesek valójában jobbak a valószínűtlen hipotézisek megfejtésében, mint a felnőttek, "

#Állítás :A SZkeptikusTársaság tagjai felnöttek
"Az Egyesület rendes tagja és pártoló tagja lehet az a 18. évét betöltött természetes személy, ...."

#Allitás : Az apa felnött

#Allitas : én ( Karinthy-paradoxon ) is felnött vagyok.

fordulo_bogyo 2012.07.27. 15:48:01

@Karinthy-paradoxon: >"kíváncsi lennék, hogy erre mit dobna ki egy kompjuter:

Itt van, ezt dobta ki.

#Állítás 4éves gyermek:
"egy néni van a szobájában. "
"néni" fehér volt, és piros volt a nyelve.

4éves child adjustment:
"a lady in the room."
"Aunt" was white, and red was the language.

Tudod, a valasz attol fugg melyik programba adod meg bemenetnek.

fordulo_bogyo 2012.07.27. 15:55:55

@Karinthy-paradoxon: A hipotezis egyszeruen egy allitas, amivel egy jelenseget magyarazunk.

Ezt az allitast, ennek az igazsagtartalmat lehet vizsgalni, ellenorizni.

Az allitast nem lehet megfejteni, az nem rejtveny.

Ezert akadtam ki azon, hogy szeremted (az altalad idezett szoveg szerint) a kisgyerek hipoteziseket fejt meg.

>"de az igazi kérdés - hogy mit jelent egy négyéves gyerek szemszögéből:
- "statisztikát alkalmazni"
.... stbstb."

Semmit, fogalma sincs ezekrol a fogalmakrol, nem errol van szo.
Ezekkel a fogalmakkal a pszichologus irja le a gyerek viselkedeset.

fordulo_bogyo 2012.07.28. 17:23:09

@Karinthy-paradoxon: Tehat nem megfejteni kell a hipotezist, hanem kivalasztani, a kulonbozo hipotezisek kozul azt amelyi legjobban leirja a valosagot.

Orulok, hogy belattad. Csak annyit akartam mondani.

Tgr 2012.07.29. 00:08:13

@Karinthy-paradoxon: ebben igazából semmi meglepő nincs, az embernek a priori hipotézisei vannak, és az a posteriori hipotéziseket úgy állítja fel, hogy azt vizsgálja, mennyire sikeresek az egyes hipotézisek jóslatai, és ennek megfelelően növeli vagy csökkenti a hihetőségük mértékét. A felnőttnek nyilván sokkal több ilyen hipotézise van, és lehet mesterségesen konstruálni olyan szituációt, ami pont ellentmond ezeknek az a priori hipotéziseknek, és akkor a meglétük hátrány lesz és nem előny. Általában nem reális elvárás egy algoritmustól, hogy minden lehetséges szituációban jobban működjön, mint a többi (vö. no free lunch tétel), elég, ha a gyakorlatban előfordulókban jobban működik.

Karinthy-paradoxon · http://www.alltrials.net/ 2012.07.30. 15:28:52

@Tgr:

Az igaz kérdés, hogy lehet-e igaza a gyermeknek?

vagyis nullánál nagyobb-e a valószínűsége?
szerintem nagyobb.

Karinthy-paradoxon · http://www.alltrials.net/ 2012.07.30. 15:40:38

@fordulo_bogyo:

Ha jól bevált paradigmát igazolsz, senkit nem fog meglepni.
( és a tudományos értéke se sok)
De mi van, ha egy eredményt nem tudunk az elméletbe illeszteni?

Akkor jön a rejtvény fejtés! :-)

Ilyen értelemben értelmezd.

fordulo_bogyo 2012.07.30. 16:45:40

@Karinthy-paradoxon: Mellebeszelsz.

"De mi van, ha egy eredményt nem tudunk az elméletbe illeszteni?..."

Nyilvan mert Te is latod, hogy hibas a forditas, teves, buta a gondolat, hogy hipotezis megfejtest vegeznek.

Ez meg mi?

"Az igaz kérdés, hogy lehet-e igaza a gyermeknek?

vagyis nullánál nagyobb-e a valószínűsége?
szerintem nagyobb. "

Miert ne lehetne igaz egy gyereknek?
Mekkora a gyerek valoszinusege?
Kozosulesenkent 0.05

windermere · http://hitvedelem.blog.hu/ 2012.08.01. 10:54:22

Én azt kérdezném meg a szülőktől, hogy nem érte-e a gyereket korábban valamilyen okkult hatás, azaz nem nézettek-e vele szellemfigurás meséket (pl. Scooby Doo), nem jósolt-e neki nagymama/anyuka/szomszéd tenyérből, nem vetettek-e neki kártyát, nem tettek-e a nyakába borostyánkő-nyakláncot a fogzás miatt, karjára szalagot rontás ellen stb... Nem hasznának-e homeopátiát, antropozófikus gyógyszereket, nem jártak-e energiagyógyítónál, ilyesmi. Vagy még: nem vitték-e gyerekjógára, tündértáncra, waldorf-oviba?
Ha a gyerek tényleg látott valamit, és nem csak álmodta, az általában mindig valami (a felsoroltakhoz hasonló) babonás/okkult tevékenységnek a következménye.

Ellenőrizzék, hogy a gyerekekkel kapcsolatban álló személyek milyen meséket mondanak neki, nincs-e valaki, aki merő jószándékból hülyeségeket beszél neki a szellemvilágról, ufókról, barátságos kis manókról, akik mindenütt ott vannak, vagy tündérekről és/vagy angyalokról, akikhez beszélhetünk, mert a barátaink. (Nem a klasszikus Benedek Elek tündérmesékről beszélek természetesen, hanem az Édesvíz-kiadós, Szepes Mária-vonalon mozgó tündérekről.)

tdh 2012.08.02. 12:22:31

@Karinthy-paradoxon:

mondjuk azt pl meg lehet figyelni mennyire mély az élmény ... pl ha van valódi megijedés élménye valamitől , na ehhez képest elfelejti e idővel vagy hogyan reagál ha újra lehívják pl rákérdeznek

vagy korrekt válaszokat tud e adni részletező kérdésekre

volt e foga a néninek ? mosolygott vagy esetleg vicsorgott ? fényben vagy sötétben volt az arca ?, csinált e valamit mondott e valamit ? stb

fiatal vagy öreg néni volt ?

fehér néni piros nyelv ... lehet valami vér -es kulcs élmény ( első vérzés félelmek lányoknál tudat alatt ) saját pl sérülés, saját vér vagy máshol látott vért ilyesmi lehívja stb

KenSentMe 2012.08.06. 12:00:42

@Karinthy-paradoxon: Vedd észre, hogy azt, hogy "szellem volt", nem a gyerek látta bele a történetbe, hanem az apukája. A gyerek csak látott vagy látni vélt valamit, ráadásul másodpercekre (nem hiszem, hogy nekiállt játszani vele hosszú percekig, mint a fakockákkal), aztán rendkívüli élménye lényegét szegényes szókincse, csekély tapasztalatai és kezdetleges fogalmai rendszerében próbálta valahogy megragadni. A gyerek itt nem állított fel hipotézist, még öntudatlanul sem. Ő csak egy rövid esemény tanúja, előad és nem magyaráz. Arról, hogy mi volt ez, csak felnőttek gondolkodnak és vitatkoznak.

(Egyébként a gyerekek nem jobbak a dolgok megmagyarázásában a felnőtteknél, erről szó nem volt a történetedben. Attól, hogy egy gyerek okosabban tud bekapcsolni egy fakockával egy készüléket meglett embereknél, mert elfogulatlanabb és képes végigpróbálni a lehetséges eseteket, nem jelenti azt, hogy ezt el tudja magyarázni mondjuk egy két oldalas dolgozatban, nem jelenti azt, hogy az összefüggéseket képes szavakkal meg is fogalmazni, az álláspontját értelmes érvekkel megvédeni. Erre pl. a szókincse, a fogalmak és a tapasztalatok hiánya miatt esélye sem lehet. Abba is gondolj bele, hogy egy szellem nem játék, biztos nem tanulmányozta a gyerek - és ha tényleg percekig játszott volna vele, valószínűleg akkor se tudná elmondani azt, amit megtudott róla.)

@tdh: Én egyébként ezt vicces ötletnek tartom, hogy a gyereket ki kéne hallgatni, részletesen kikérdezni, ez még felnőtteknél sem feltétlenül egyszerű és számtalan csapdája van. (Hány embert ítéltek már el nem hamis meg hazug tanúvallomások miatt, egyszer csak azért, mert a rendőrök rosszul kérdezték ki a tanúkat, és aztán ebbe az eljárást végző nyomozók valamit beleláttak... )

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2012.08.10. 08:40:51

Definiálja valaki az anyag fogalmát! Első látásra egyszerűnek látszik, de még sem olyan egyszerű, ha jobban belegondolunk. Meglepett, hogy ez is legalább olyan problémát jelentett, mint a definiálja valaki Isten fogalmát feladat. Szívesen vennék humoros meghatározásokat is. A jobbak bekerülnek a gyűjteményembe.

Jelenleg az index.hu főoldalán ajánlják:

vilagnezet.blog.hu/2012/08/10/anyag_definicioi

TH 2012.08.27. 21:29:01

A témában szerintem igen hasznos tanács:
sorskonyvnelkul.blog.hu/2011/01/26/tigris_a_sarokban

"Az anyának az éjszaka közepén nem arról kell meggyőznie, hogy nincs csontváz, hanem arról, hogy akkor is vele van, ha van csontváz, és bármi áron megvédi őt tőle. Aztán másnap, világosban rá lehet térni a hibás észlelés kérdésére, és Ingrid új megértésre juthat, amely új megértés apránként átszivároghat az álmaiba is, csontváztalanítva azokat."

Karinthy-paradoxon · http://www.alltrials.net/ 2012.09.05. 12:07:42

@VRbagoly:

>Vedd észre, hogy azt, hogy "szellem
> volt", nem a gyerek látta bele a
> történetbe, hanem az apukája.

ne nekem írd, hanem a SZT-nak.
én már rögtön az első hozzászólásomban észrevettem és jeleztem.

itt: -->
szkeptikus.blog.hu/2012/07/24/szellem_a_gyerekszobaban/fullcommentlist/1#c17407160

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása