Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Szkeptikus Varázslók Éjszakája

civilejszaka.gifA Szkeptikus Társaság rendezvénye szeptember 15-én a Civilek Éjszakáján!

Gyertek közénk, sámánok, kuruzslók, vajákosok, tisztánlátók, múltidézők!

A tavalyi Civilek Éjszakája elkövetett tömeges öngyilkosság után a Szkeptikus Társaság az idei Civilek Éjszakáján megrendezi újabb szeánszát, ahol szívesen látunk minden távgyógyító-auralátó-kanálhajlító-gondolatolvasó-asztrológus-homeopata táltost, illetve bárkit, aki szerint a magyarok a világ összes, valaha létezett népével és nyelvével rokoníthatók. Gyertek, és (végre egyszer) mutassátok (már) meg az igazi tudást! Természetesen szkeptikus vendégeinket is örömmel fogadjuk.

Tervezett programjaink:

  • 17.00-17.10: A Szkeptikus Varázslók Éjszakája Megnyitója, programismertetés
  • 17.10-17.30: Hogyan fényképezzünk aurát? A Kirlián-fotográfia elvének bemutatása mágikus plazmagömbbel. Látók előnyben!
  • 17.40-18.25: Olvass a csillagokban és párosítsd össze a megfelelő horoszkópokat! Csillagjósok előnyben!
  • 18.30-18.50: Velünk van az Erő (?), avagy a kanál ingatag, úgy hajlik, mint a nád. Itt az alkalom, hogy bárki bemutathassa, túltesz a Jedi lovagokon, Neón, Harry Potteren, sőt Uri Gelleren is!
  • 19.00-19.30: Hogyan terjed a járvány? A betegség terjedésének modellezése a vajákolásban kevésbé jártasoknak.
  • 19.35-19.55: Tim Minchin egy műsorának magyar nyelvű előadása
  • 20.00-20.40: Rezegj együtt a mindenséggel, és válaszd ki az általad elkészített homeopata csodaszert több másik csodaszer közül! Meg tudod-e különböztetni saját homeopata italodat a többitől? Sámánok, táltosok, vajákosok előnyben!
  • 20.45-21.00: És mégis mozog a… pszí-kerék! Készítsd el saját kerekedet.
  • 21.00-21.45: Kvízjáték: tudományok és áltudományok. A nyertesek könyvjutalomban részesülnek!
  • 21.45-22.00: A kvíz után hozd magad egyensúlyba: amit a power balance karkötő tud – és amit a szkeptikusok tudnak…
  • 22.00-22.30: Révület a múltba, avagy mit lát ott, akinek ez a szakmája, és miért azt látja?

Úgy feküdj le az éjszaka után, hogy felébredtél a csalfa mesék bódító világából – vagy ha tudsz, kábíts el minket is!

A rendezvény ideje: 2012. szeptember 15. szombat, 17-23 óráig

Helye: Közlekedési Múzeum konferenciaterme, 1146 Budapest, Városligeti krt. 11.

A belépés ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!

A Szkeptikus Társaság ezúton szeretné megköszönni Dr. Krámli Mihálynak, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatójának, Képes Gábor főmuzeológusnak és Ferencz Zsóka marketingreferensnek a helyszín biztosítását, valamint az előkészítés során nyújtott segítségüket.

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr384755829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hunor Levente 2012.09.07. 20:21:19

A homeopátia fenti zrikálása ürügyén csak megjegyzem, hogy van például ilyen:
Dr. Puskás Emese
tüdőgyógyász szakorvos, homeopátiás orvos

Ha ez ugyanaz a homeopátia, mint amiről a szkeptikus blogon szó van, akkor elég meglepő, hogy a szakorvosi munka lazán összefér a kuruzslással.

maycontainnuts 2012.09.07. 22:02:50

Homeopátiás orvosi gyakorlatot Magyarországon csak végzett orvos folytathat, szóval MINDEN homeopátiás orvos elvileg általános orvos, vagy egyenesen szakorvos nálunk.

Bizonyos szempontból szerintem is agyrém, hogy valaki minimum 6 év intenzív természettudományos képzés után beveszi ezt a maszlagot, de annyi előnye talán van, hogy a hozzájuk forduló beteg talán placebónál jobb, ténylegesen igazoltan hatékony segítséget is kaphat. Már ha nem álltak át full homeo/placebo üzemmódra.

Karinthy-paradoxon · http://www.alltrials.net/ 2012.09.08. 14:54:46

@maycontainnuts:
> "placebónál jobb" ...

sajnos ezt nem lehet így leegyszerűsíteni.

az új - pontosabb
evidence based irányvonal ez:

lásd:

"Reframing placebo in research and practice"
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3130408/

"By reframing placebo research as studying the context, learning and environmental aspects of healing, we can use the evidence from placebo research in clinical application in a way that is ethically acceptable and effective.

Rather than eliminating therapies because they are ‘no better than placebo’, we can now construct specific processes to deliver therapies in ways to maximize their benefit.

This, of course, requires that we get to know the patient, their context, and provide the learning opportunities and arrange the environment to maximize those effects. If a patient has been conditioned with a number of cues—say the smell from food, smiles from family members, the touch of hands, prayers they are saying—these cues become tools for changing expectancy, experience and outcome. Over time, these social cues both mould expectations and can be used to create an OHE. If a medical practitioner comes into a patient's room and triggers those cues—with a touch, a smile, an odour or a prayer—the expectancy and conditioning from these acts can then facilitate recovery and/or well-being. The intelligent application of these components of a healing meaning and context may sometimes be the most important aspects of the clinician's role. By reframing the concept of ‘placebo effects’ into these components, we can deliver better healing that is evidence-based, ethical and effective."

OHE = ‘optimal healing environment’

Várhegyi Márton 2012.09.09. 20:24:22

"Dr. Puskás Emese
tüdőgyógyász szakorvos, homeopátiás orvos"

Magyarországon a jelenlegi jogszabályok szerint kizárólag fogorvosi vagy általános orvosi diplomával végezhet valaki homeopátiás kezelést.

Ennek az az érdekessége, hogy nincs előírva szakorvosi végzettség, szemben a hivatalos klinikai orvosi tevékenységgel (az elméleti kutatás tehát nem tartozik ide), mely esetében önálló orvosi tevékenységet kizárólag szakvizsgázott orvos végezhet. Amennyiben valakinek nincs szakvizsgája, csak szakorvos irányításával (és felelősségvállalásával) dolgozhat orvosként.
Aki ismeri az orvosképzést, tudja, egy általános orvosi (vagy fogorvosi) végzettség milyen rutint, tapasztaltságot jelent önmagában: gyakorlatilag semmilyet. Aki elvégzi a 6 (fogorvosképzés esetén 5) évet, nem alkalmas még önálló gyógyító tevékenység végzésére. Az ehhez szükséges ismereteket, rutint az egyetem utáni "gyakorló" évek alatt lehet csak megszerezni.
A homeopátiához viszont nem kell szakorvosi végzettség, tehát 6 (5) év után el lehet menni homeopatáskodni.

Mielőtt valaki megkérdezné:

Nem, nincs olyan, hogy homeopátiás szakorvos - legalábbis Magyarországon. Különféle tanfolyamok vannak, de ezek nem azonos kategóriájúak a szakorvosi képesítésekkel.

VilMarci 2012.09.10. 08:59:08

Ha már szóba került. Nyáron hazautaztunk két hétre. Édesanyám rutinosan vett egy orrspray-t, mert otthon nyáron rendszeresen kiújul az allergiám. Mikor megláttam, hogy homeopátiás, már majdnem adtam is vissza, de előtte elolvastam az összetevőket.
"Segédanyagok: nátrium-klorid, benzalkónium-klorid, tisztított víz." Vagyis sós víz, némi fertőtlenítővel. Kipróbáltam, és valóban, pont olyan jól használt, mint a hagyományos sós vizes orrspray :)

Bobby Newmark 2012.09.11. 12:23:11

@Hunor Levente: A tekintélyelv SOHA nem érv. Sok diplomával is lehet valaki hülye. Sok pénzzel is. Ha téged meggyőz, hogy ha valaki okosan tud nézni, az a te problémád.

Hunor Levente 2012.09.11. 17:06:19

Csupán a homeopátia elfogadottságára és elterjedtségére hívtam fel a figyelmet egy konkrét példával.

Karinthy-paradoxon · http://www.alltrials.net/ 2012.09.11. 21:46:05

A különbség a normál ember és a tudós között ( angolul / humor )

xkcd.com/242/

Brekkerzolt 2012.09.15. 21:54:44

Sziasztok!
Lesz valami felvétel az eseményről?

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása