Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Szkeptikus Klub: Miért terjednek a téveszmék?

A Szkeptikus Klub következő rendezvénye április 16-án:

Miért nem gyógyíthatók a fanatikusok, avagy miért terjednek a téveszmék?

Marosán György előadása

A 21. században - sokak várakozásával ellentétben - a téveszmék, áltudományos nézetek nem tűntek el, hanem éppen terjedőben vannak. Ezt sokan az emberi butasággal vagy ostobasággal magyarázzák. A téveszmék elterjedtsége azonban inkább arra utal, hogy az ember evolúciósan arra van programozva, hogy generáljon és rögzítsen eszméket és közben ugyanezt tegye a téveszmékkel.

A bevezető előadás három kérdést jár körül. (1) hogyan igyekszünk felismerni a természetben előforduló mintákat, miként alkotunk ezekből a mintákból modelleket és kontrafaktuális dolgokat. (2) milyen pszichológiai, szociológiai és politikai eszközöket alkalmazunk, hogy a szabályokat és eszméket, de épp így a téveszméket rögzítsük (pl. kognitív disszonancia vagy csoporthatás). (3) Mi a történelmi trendje a tudomány, mint univerzális minta-kereső és minta-tesztelő rendszer társadalmi alkalmazásának, és milyen új tényezők léptek fel a 20. század végén, amelyek érthetővé teszik, hogy az emberek más, korábban már megcáfolt mintaazonosító rendszereket (mítoszokat, ideológiákat) hajlamosak alkalmazni, gyakran éppen a tudomány ellenében.

Marosán György a Szkeptikus Társaság tagja, a Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi karának főiskola tanára, okleveles fizikus, a filozófiai tudományok kandidátusa.

A klubest időpontja: 2013. április 16. kedd, 17.30 óra
Helye: Kossuth Klub (1088 Budapest, Múzeum u. 7.), földszinti klubhelyiség

A belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várunk!


FRISSÍTÉS: A klubest hangfelvétele (24 MB mp3, 1 óra 45 perc) és prezentációja:

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr415217890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karinthy-paradoxon · http://www.alltrials.net/ 2013.04.14. 18:49:55

Magyar Tudomány, 1997/8
Heller Ágnes : Elmélkedések a hiszékenységrôl
www.kfki.hu/chemonet/hun/teazo/hisz/heller.html
"...
A tapasztalati tudás lehet a tudomány forrása és talaja, de nem mindig az. De akár az, akár nem az, a tapasztalati tudás megszerzésének és gyakorlásának megvannak a maguk játékszabályai, s aki ezekhez tartja magát, jól és tisztességesen játszik. Például, ha valaki kézrátétellel vagy talpmasszázzsal gyógyít, és de facto sokan gyógyultak meg attól, amit csinált, tehát nem irracionális a gyógyulást keresônek hozzá fordulni, akkor ez az asszony valamit tud.
...
Tehát abból, hogy valaki nem a tudomány intézményének szabályai szerint szerzi és gyakorolja tudását, még nem következik, hogy semmit sem tud és hogy csaló. Lehet, hogy igen lényeges dolgokat tud.
..."

Karinthy-paradoxon · http://www.alltrials.net/ 2013.04.14. 18:54:27

"Niels Bohr ( Nobel-díjas dán fizikus; a Magyar Tudományos Akadémia is tiszteletbeli tagja ) vidéki házának kapujára kabalából egy patkó volt felszögezve.
Egyik látogatója megkérdezte tőle:
– Te hiszel ebben?
Mire Bohr így válaszolt:
– Dehogy hiszek. De mondták, hogy annak is segít, aki nem hisz benne.
"

Karinthy-paradoxon · http://www.alltrials.net/ 2013.04.14. 21:54:53

Csányi Vilmos
"Meglátása alapján a hiedelemre azért van szükség, hogy a közösség működhessen, hiszen egy közösség létrejöttéhez és fennmaradásához absztrakció és az ebből következő hiedelem nélkülözhetetlen. A hiedelemből hiedelemkonstrukciók jönnek létre. Ilyenek többek között a vallás, a tudomány, a matematika és a politika."

"A ráció és hiedelem kapcsolatában a tudós kifejtette, hogy előbbi másodlagos az utóbbihoz képest. „Sokkal inkább elhiszünk valamit és keresünk hozzá bizonyítékot, mint a bizonyítékok alapján építünk fel rendszereket. Ezzel kapcsolatban Szent Ágostont idézte, aki azt mondta, hogy a Biblia nem tartalmaz bizonyítékot, hanem hiedelemre épül, azaz vagy hiszek benne, vagy sem. „Mai időnkben a racionalitás – másodlagos szerepéhez képest – meghatározó értékké vált, pedig a valóságban a ráció valamilyen hiedelemhez kapcsolódik” – mondta az etológus. ”
www.lutherania.lutheran.hu/verseny-b%C5%91s%C3%A9gszaru%C3%A9rt-%E2%80%93-cs%C3%A1nyi-vilmos-el%C5%91ad%C3%A1sa

Szkeptikus Blog · http://szkeptikus.blog.hu 2013.04.16. 21:41:07

A bejegyzést frissítettük a klubest hangfelvételével és prezentációjával.

Karinthy-paradoxon · http://www.alltrials.net/ 2013.04.17. 16:50:32

Availability cascade

"An availability cascade is a self-reinforcing cycle that explains the development of certain kinds of collective beliefs. A novel idea or insight, usually one that seems to explain a complex process in a simple or straightforward manner, gains rapid currency in the popular discourse by its very simplicity and by its apparent insightfulness. Its rising popularity triggers a chain reaction within the social network: individuals adopt the new insight because other people within the network have adopted it, and on its face it seems plausible. The reason for this increased use and popularity of the new idea involves both the availability of the previously obscure term or idea, and the need of individuals using the term or idea to appear to be current with the stated beliefs and ideas of others, regardless of whether they in fact fully believe in the idea that they are expressing. Their need for social acceptance, and the apparent sophistication of the new insight, overwhelm their critical thinking."

en.wikipedia.org/wiki/Availability_cascade

fordulo_bogyo 2013.04.17. 19:25:37

@Karinthy-paradoxon: A rendelkezésre álló kaszkád egy öngerjesztő ciklus, amely megmagyarázza a fejlődést bizonyos fajta kollektív hiedelmek. Egy új ötlet vagy belátás, általában az egyik, hogy úgy tűnik, hogy magyarázza egy összetett folyamat egy egyszerű és egyértelmű módon nyereséget gyors valuta népszerű diskurzus fogva egyszerűség és a látszólagos insightfulness. A növekvő népszerűsége vált ki láncreakciót a szociális hálózat: az egyének elfogadják az új betekintést, mert mások a hálózaton belül elfogadták, és a saját arcát is valószínűnek tűnik. Ennek az az oka fokozott használata és népszerűsége az új ötlet magában foglalja mind a rendelkezésre álló a korábban homályos kifejezés, vagy az ötlet, és hogy szükség van az egyéni kifejezés használatával, vagy ötlet, hogy úgy tűnik, hogy a jelenlegi és a megadott hiedelmek és mások ötleteit, függetlenül attól, függetlenül attól, hogy valóban teljes mértékben hiszek a gondolat, hogy a hangot. Hogy szükség van a társadalmi elfogadás, és a látszólagos kifinomultság az új betekintést, elborít a kritikus gondolkodás.

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása