Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Szkeptikus Klub: A paleolit táplálkozásról - több szempontból

A Szkeptikus Klub következő rendezvénye május 27-én:

A paleolit táplálkozásról – több szempontból

Meleg Sándor dietetikus előadása

Az alternatív étrendi mozgalmak között az egyik legsikeresebb a paleolit táplálkozás. A paleolit étrend legfontosabb jellemzője, hogy számos ponton megkérdőjelezi a jelenleg elfogadott dietetikai ajánlásokat, iránymutatásokat, s egy teljesen újszerűnek tűnő ajánlási rendszert fogalmaz meg. Az ajánlási rendszer négy pontra épül:

  1. A paleolit kori ember rekonstruált étrendje, életmódja.
  2. A természeti népek körében végzett megfigyelések, kutatások.
  3. Az étrendhez való "korlátozott alkalmazkodóképesség" tétele.
  4. Tudományos kutatások, vizsgálatok eredményei.

A 4 fő pillér mellett a paleolit étrend számos, már korábban megfogalmazott alternatív étrendi ajánlást ("low carb", szakaszos böjt, ketogén étrend) is integrál, amiben a külöböző irányzatok nem egységesek. Mind nemzetközi, mind hazai szinten számos szerző foglalkozik a kérdéssel, könyvek, folyóiratok, honlapok százai foglalkoznak a témával. Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a "paleolit" kifejezés köré egy sajátos alternatív életviteli mozgalom épült ki az elmúlt években, melynek megértése legalább olyan fontos, mint a paleolit étrendi ajánlások mögött álló érvek vizsgálata.

A paleolit étrend kritikái általában az evolúciós, adaptációs folyamatra, illetve a kőkori emberről szóló ismeretekre épülnek. Viszonylag kevés kritika vizsgálja, hogy a paleolit étrend ajánlásai a gyakorlatban hogyan viszonyulnak a táplálkozással kapcsolatos problémákhoz, ajánlásokhoz. Az előadás során áttekintjük a paleolit étrend előzményeit, érveit, a dietetikai ajánlásokat érintő kritikáit és a paleolit étrend alkalmazásának potenciális előnyeit, hátrányait.

Az előadó, Meleg Sándor, dietetikus, szociális munkás, az alimento.blog.hu szerzője.

A klubest időpontja: 2014. május 27. kedd, 17.30 óra
Helye: Kossuth Klub (1088 Budapest, Múzeum u. 7.), földszinti klubhelyiség

A belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

FRISSÍTÉS: Az előadás hangfelvétele és prezentációja:

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr716172191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bodr · http://google.com/+ibodr 2014.05.16. 07:31:47

Lesz az előadásnak élő közvetítése vagy fent lesz később neten a videó?

Hraskó Gábor · http://xaknak.hrasko.com 2014.05.16. 09:55:42

Elnézést, benéztük! Kivételesen a hónap 4. keddjén, azaz május 27-én van a klub.

majdazténtudom 2014.05.26. 09:24:41

Jaj, pedig legyen már! :) Nagyon érdekelne, de nem tudok elmenni. :(

the_zenith 2014.05.27. 21:09:53

Érdekes volt ez a klubest. Nemcsak a tartalma miatt.

Az előadó nagyon felkészült volt, a jól összeszedett anyagot jól adta elő, bár volt, amikor nem hallottam, mit mond, mert nyitott ablak mögött ültem és mindig volt egy-egy máodperc, amikor valami jármű elhaladt az épület előtt. Az előadás struktúrált volt és a magyarázatok világosak. Tartalmi szempontból nagyon jó volt ez a klubest.

A legnagyobb negatívum pedig olyasvalami, amit főiskolákon és egyetemeken tanítanak: Ha előadsz, a legnagyobb ellenséged a time-management, mert a Q&A-re kellő időt kell szánni, és a hosszú előadásokkal elveszted a közönséged. Itt a time-management nagyon nem jött össze, az előadó annyi mindent bele akart sűríteni a mondandójába, hogy az előadás majdnem kétórásra duzzadt. Az érdemi vitára nem volt idő (igény lett volna rá).

Szerintem a klubestek javára válna, ha egy bizonyos időlimitet szabnának a prezentálóknak, amelyet ha túllépnek, akkor a moderátorok Nazi-style leállítják az előadást és megnyitják a Q&A-t, ahol ha van ellenvetés, azt érdemben meg lehet vitatni. Itt lett volna rá kereslet, mivel a (light) paleolit oldal is képviseltette magát, de kifogás fogalmazódott meg, amikor az úr elkezdte sorolni az ellenvetéseit és kritikáit. ("'Egy előadást hallottunk már" - jött a reakció valakitől.)

Ha be van biztosítva egy 20-30 perc arra, hogy érdemi vita alakuljon ki, az ilyen reakciók nem jelennének meg, mert a jelenlévők is tudnák, hogy 20-30 perc áll rendelkezésre a pro/kontra érvek ütköztetésére.

Nem akarok nagyon negatív lenni, mondom, az előadás része a hosszát leszámítva nagyon tetszett, de sokkal jobb lett volna, ha az előadó tudta volna, hogy (pl.) 60 perce van, nem több, és komolyan vesszük a limitet.

Az angol nyelvben van egy szó, "rant". Kb. úgy fordítandó, hogy "szóáradat". Itt egy rantet olvashattatok.

Szilágyi András 2014.05.27. 21:15:20

@the_zenith: Az "egy előadás elhangzott már" megjegyzéssel teljesen egyetértettem. Nagyon nem szeretem, amikor a közönségből egy felszólaló úgy gondolja, hogy most akkor ő is tart egy kiselőadást, és hosszas okfejtésbe kezd. Nem erre való a kérdés-hozzászólás szekció.

Szkeptikus Blog · http://szkeptikus.blog.hu 2014.05.27. 22:28:25

A bejegyzést frissítettük az előadás hangfelvételével és prezentációjával.

the_zenith 2014.05.28. 07:47:23

@Szilágyi András: Persze nem mondom, hogy jó az, ha valaki kisajátítja az egész Q&A-t, de azért nem baj, ha kialakul valami vita a két fél között. Sok jó info elhangozhat ilyen esetekben.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.05.28. 08:13:51

@the_zenith:

Köszönöm szépen a visszajelzést.

A "time management" terén csak annyit, hogy az előzetes időkereteket tényleg nem egyeztettük előre. Maga a téma elég nagy (a címben is szerepelt, hogy "több szempontból"), lehet, hogy ezen belül is lehetett volna fókuszálni egy-egy hangsúlyos témára. Ez legyen egy tanulság a jövőre nézve (nekem is, bevallom ez visszatérő problémám, itt még sokat kell fejlődnöm) :)

A téma fókuszálás ellen szól, hogy akkor kimarad olyan dolog, amit egyes hiányolnak - bár Andor úr által felvetett zsírsavkérdés is legalább 2 óra lett volna. :) Külön másfél nap, ha a gazdasági, kulturális, történelmi vonalat is behozzuk, bár az elég marginális ügy az étrendhez képest.

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása