Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Szkeptikus Klub: Glifozát, az aktuális bűnbak

A Szkeptikus Klub következő rendezvénye november 22-én CSÜTÖRTÖKÖN:

Glifozát, az aktuális bűnbak

Dr. Györgyey János tudományos főmunkatárs (MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont, Növénybiológiai Intézet) előadása

glifo.jpg

Tényleg iszonyú veszélyes a legnépszerűbb gyomirtó? Civil szervezetek kampányolnak, milliók követelik aláírásukkal az állítólag rákkeltő glifozát betiltását, miközben a gazdák a további engedélyezésért küzdenek. Jogosak az aggodalmak, vagy lobbiérdekek mentén mesterségesen gerjesztett félelmekről van szó? Györgyey János növénybiológus segít eligazodni ebben a nehezen átlátható témában november 22-i klubestünkön. Jöjjön az is, aki be akarja tiltani a glifozátot, az is, aki nem, és azok is, akiknek fogalmuk sincs róla, mit gondoljanak. Beszéljük meg!

Az előadótól kapott előzetes ismertető:

Mindenekelőtt szögezzük le: a glifozát egy gyomirtó hatóanyag, amit nem azért fejlesztettek, hogy a környezetet védje, hogy az egészségünket javítsa, hanem azért, hogy eszköz legyen a kezünkben nem kívánatos növények gyors és hatékony elpusztítására. Az előbbieket elvárni tőle képmutató kettős mérce, és ha az utóbbi feladatra pedig alkalmas, akkor az alapvető kérdés az, hogy viszonyul egymáshoz a kockázat és a hasznosság a glifozát használata során.

A klubest során megismerkedünk a glifozát történetével, olyan alapvető tulajdonságaival, amivel laikusként is érdemes tisztában lennünk, és választ keresünk arra, hogy valóban bizonyították-e a rákkeltő voltát, miről döntött a kaliforniai glifozát perben immár másodfokon az ottani bíróság, tényleg károsan hat-e – immár áttételesen – a méhekre, szükséges-e ilyen mértékű használata a világban, illetve mik lennének a következményei egy totális betiltásnak?

A klubest időpontja: 2018. november 22. csütörtök, 18.00 óra
Helye: Kossuth Klub (1088 Budapest, Múzeum u. 7.), földszinti klubhelyiség

A belépés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk! Facebook-eseményoldal

FRISSÍTÉS: A klubest videófelvétele és prezentációja:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr5114375749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2018.11.22. 10:04:22

Emlékeztető!!!

Nagyon sok úgynevezett logikai istenérv van, ami bizonyítani próbált, de mind elbukott.

Anzelm ontológiai istenérve
Descartes ontológiai istenérve
kozmológiai istenérv
Pascal valószínűségi érve
Aquinói Szent Tamás, az „első mozgató”-érv
moralitás-érv
Gödel ontológiai istenérve
William Paley tervezettség-érve (teleológiai istenérve)

Egyedül egy ilyen logikai istenérv bizonyítás van amit eddig nem tudtak cáfolni.

IGe istenérve

"A Magyar Szkeptikus Társaság több mint tizenhat éve nem mer kiállni velem egy ilyen tudományos módszertant betartó vitára. Viszont az "Értelmes Tervezettség" hívőivel szégyenszemre hosszas nyilvános és hivatalos vitát folytatottak."

Nagyon sok hibás és cáfolható logikai istenérv után létrejött egy olyan amit eddig nem tudtak cáfolni, mert bizonyított. Isten = gyűjtőfogalom 1. emberek által teremtett fő mítoszlények 2. egy kényszerképzet // Tehát feltárásra került Isten tudományos meghatározása. Innét már felesleges benne hinni és tagadni is, hiszen létezése tudományos tény.

istenteszt.blog.hu/2007/10/20/1_millio_forintos_kihivas_ateistaknak_1

Szkeptikus Blog · http://szkeptikus.blog.hu 2018.11.22. 23:52:31

@TanBá: "A Magyar Szkeptikus Társaság több mint tizenhat éve nem mer kiállni"

Az érdekes, mert a Szkeptikus Társaság csak 12 éve létezik.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2018.11.25. 15:15:22

@Szkeptikus Blog:

Már az előd szervezetben is téma volt. A lényeges emberek nem változtak.

"A Szkeptikusok társaságáról már az 1992-ben a történő alakulásukkor hallottam, hiszen a Para-Kutatási Tudományos Társaságból a Paulinyi Tamás részt is vett a Kossuth Klubban lévő alakuló ülésükön. Akkor mi csak úgy beszéltünk róluk, mint a szenilis professzorok és akadémikusok társaságáról, aminek nagyon sok valós alapja is volt a szokásos túlzáson kívül. A Szkeptikus mozgalomba, hazánkba nagyon sok a rendszerváltozás miatt hatalmát vesztett, sértődött vezető tudós is került, akik talán így reméltek valamiféle revánsot venni és újkorszaki elismertséget is kivívni maguknak. Tényeket Tisztelők Társasága nevet vették fel, mert szerintük a szkeptikus szó, az ateista szóhoz hasonlóan pejoratív hangzású. Másrészt egyből belementek egy önellentmondásba is, mert már az alakuló ülésen kikötötték, hogy a vallásokat és az egyházakat nem kritizálják. Csak hogy Carl Sagan is leírta könyveiben, hogy ez így nem működik. Saját szóhasználatommal, nem lehet egyszerre Gyurcsók Józsefet támadni és közben Jézus csodáit nem is annyira hallgatólagosan, hanem inkább nyíltan dicsérni. Ez kettős mérce."

"Tehát nagyon röviden a TTT-nek nem jósoltam nagy jövőt és többször fel is szólítottam Őket, hogy vagy újuljanak meg, vagy oszlassák fel magukat, mert ezen kívül is meglévő számos önellentmondásuk miatt nincs nagy jövőjük. Az X-Aknák tévésorozatuk csak hab volt a tortán. Sárdagonyázás, pankráció. Ál ellenfelek, ál kényes kérdésekkel, ál vitával. A műsor végül csúfosan megbukott, amiben az interneten való jártasságomnak és az internetes komunikáció egyre erősödő erejének is igen nagy szerepe volt. Persze ezt Hraskó Gábor másként látta, de ő maga is süketek párbeszédeként jellemezte saját szerkesztésű műsorát."

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2018.11.25. 15:39:19

Hivatalosan túl ... ki sem írom mik vagytok hozzá, hogy kiálljatok egy ilyen vitára.

Nem hivatalosan itt pötyöghet velem, aki akar:

Tudományon átszűrt Isten:
(index fórum)

forum.index.hu/Article/showArticle?t=9239225

Szkeptikus Blog · http://szkeptikus.blog.hu 2018.12.01. 12:30:13

@TanBá: Köszi, Iván Gábor, de ez a téma nem érdekel minket. Viszlát!

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2018.12.01. 19:56:58

@Szkeptikus Blog:
Nem gond, hiszen eddig sem érdekelt benneteket. Bezzeg az "Értelmes tervezettség" meg egy buzuki zene kedvelő bűvész -James Randi- kihívása, na az igen .... :-) Nem véletlenül nem lettek és nem lesznek értelmes emberek a tagjaitok.

Karinthy-paradoxon · http://www.alltrials.net/ 2018.12.13. 16:34:53

Az EU megszavazta - hogy az EFSA nem tiltkolozhat, publikussá kell tenni minden éleémiszerbiztonsági tanulmányt - még az engedélyezés előtt. ( És ez a glyphosate ügy folytatása )

+ egy új regiszter lesz felállítva a sumákolások megelőzére
"A common European Register of commissioned studies should be set up, to deter companies that are applying for authorisation from holding back unfavourable studies. If there is some doubt about the evidence provided by the companies, the agency could also consult third parties to identify whether other relevant scientific data or studies exist."

"
Background

The proposal is a follow-up to the European Citizens' Initiative on glyphosate, especially to concerns expressed in the initiative regarding the transparency of the scientific studies used to evaluate pesticides. It also follows a fitness check of the General Food Law, launched in 2014 and completed in January 2018 by the Commission."

www.europarl.europa.eu/news/hu/press-room/20181205IPR20935/food-safety-more-transparency-better-risk-prevention

Karinthy-paradoxon · http://www.alltrials.net/ 2019.01.15. 11:37:17

(Published: 14 January 2019)
"Some food for thought: a short comment on Charles Benbrook´s paper “How did the US EPA and IARC reach diametrically opposed conclusions on the genotoxicity of glyphosate-based herbicides?” and its implications"

enveurope.springeropen.com/articles/10.1186/s12302-019-0187-z

és a kutatás

(Published: 14 January 2019)
"How did the US EPA and IARC reach diametrically opposed conclusions on the genotoxicity of glyphosate-based herbicides?"
enveurope.springeropen.com/articles/10.1186/s12302-018-0184-7

Karinthy-paradoxon · http://www.alltrials.net/ 2019.01.23. 16:19:05

már a pelenkákban is

"Potenciálisan mérgező anyagokat, köztük egy világszerte gyomirtóként használt vegyületet, glifozátot mutatott ki az általa bevizsgált pelenkamárkák közül 23-ban a francia élelmiszerügyi, környezetvédelmi, foglalkozás-egészségügyi és biztonsági kormányügynökség, az ANSES."

index.hu/kulfold/2019/01/23/gyomirtoszert_mutattak_ki_franciaorszagi_babapelenkakban/

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása