Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

A grapefruitmag-kivonat, amiben csak grapefruitmag nincs

Grapefruitmagnak nem találták nyomát a Dr. Csabai-féle Grape Vital grapefruitmag-kivonatban. Ezzel szemben szintetikus fertőtlenítőszer kimutatható volt a termékben, holott a leírása szerint kizárólag természetes anyagokat tartalmaz.

grapevital2.png

A koronavírus-járvány következtében igen népszerűek lettek a különféle fertőtlenítő, ill. az immunrendszer "erősítését" (bármit jelentsen is ez) ígérő készítmények, s ezek között is azok, amelyeket a "bio" vagy "természetes" jelzőkkel reklámoznak. Ezek közé tartozik az egyébként semmilyen igazolt gyógyhatással nem rendelkező grapefruitmag-kivonat is. Több gyártó gyárt ilyen kivonatot, azonban a Dr. Csabai Zsolt nevéhez fűződő, állítólag az ő régebbi szabadalma alapján készült "Grape Vital" nevű termék különösen népszerű, hiszen a magát kutatóorvosnak beállító "Dr." Csabai (aki mellesleg egyáltalán nem orvos, és a doktori címe sem valós) intenzíven reklámozza termékét, többek között azzal, hogy teljesen természetes, és más gyártók termékeivel szemben nincs benne szintetikus fertőtlenítőszer, ugyanis csupán glicerinnel van tartósítva. A Dr. Csabai Pharma kft. termékeit többször reklámozta pl. a TV2 Életmódi c. műsora is, Győrfi Pál vezetésével (ez egy magazinműsornak álcázott, valójában fizetett hirdetésekből álló műsor).

Miután értesültünk arról, hogy 2014-ben a Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézetében már elemezték az akkor még a GMR Group Hungary néven futó cég által gyártott Dr. Csabai Grape Vital cseppeket, és szintetikus fertőtlenítőszert találtak benne, kíváncsiak voltunk arra, hogy vajon az elmúlt évek során csak a gyártó cég neve változott-e meg (GMR Group-ról Dr. Csabai Pharmára), vagy esetleg a termék összetétele is változott-e. Ezért vásároltunk a Dr. Csabai Pharma egyik hivatalos forgalmazójától, a Biosziget webáruháztól egy fiola Grape Vital cseppet, és ezt originál csomagolásban továbbítottuk a Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézetébe, ahol dr. Csupor Dezső egyetemi docens, szakgyógyszerész, a népszerű Ködpiszkáló blog, újabban a PirulaKalauz oldal szerzője vezetésével végezték el a cseppeken (valamint néhány, informálisan beszerzett Grape Vital kapszulán) az analitikai vizsgálatokat. Ezzel együtt egyébként összesen 10 grapefruitmag-kivonatot elemeztek, és közülük 2-nél (a Grape Vital cseppeknél és kapszulánál) találtak minőségi problémát, ahogy erről a PirulaKalauz friss cikke beszámol.

Az elemzés jegyzőkönyvéből rendkívül érdekes dolgok derülnek ki. Először is a vékonyréteg-kromatográfiás vizsgálat alapján a termék egyáltalán nem tartalmaz nomilint, ami pedig a grapefruitmag egyik fő alkotóeleme - ez tehát azt jelenti, hogy ez a grapefruitmag-kivonat nyomokban sem tartalmaz grapefruitmagot. Ezzel szemben a Draggendorff-reagenssel végzett kromatográfia, majd az NMR spektroszkópiás mérés szintetikus fertőtlenítőszer, valószínűleg benzalkónium-származék jelenlétét mutatta ki a Grape Vital cseppekben. Ez ugye az, aminek egyáltalán nem lenne szabad benne lennie, és természetesen a termék címkéjén sincs feltüntetve. Ugyan a mérés mennyiségi meghatározásra nem volt alkalmas, azonban azt tudni kell, hogy a benzalkónium-származékok nagyobb mennyiségben mérgezőek az emberi szervezetre nézve.

Ehhez képest "jó hír", hogy a termékben kumarinszármazékot sem találtak - ez akkor lehetne benne, ha grapefruitmag helyett grapefruithéjat használtak volna hozzá. Bár ezt úgy is megfogalmazhatjuk, hogy a termék egyáltalán nem látott grapefruitot.

Nyakunkon van a koronavírus-járvány újabb hulláma, és várható, hogy az emberek ismét megrohanják majd a drogériákat, többek között természetesnek vélt "immunerősítőket" keresve. Fontos azonban tudnunk, hogy az étrend-kiegészítőkbe a gyártók lényegében azt tesznek, amit akarnak, összetételüket senki sem ellenőrzi, így pusztán a reklámokra és a gyártókba vetett bizalmunkra alapozhatunk annak eldöntésekor, megvegyünk-e egy adott terméket vagy ne. A Grape Vital esete fontos tanulságot hordoz: nem szabad hinni egy gyártónak még akkor sem, ha fehér köpenyes, magát orvosdoktornak nevező figura esküdözik rá, hogy a terméke maga a csoda.

A termékkel kapcsolatban dr. Csupor Dezső megtette a bejelentést az OGYÉI felé.

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr7116182756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irbisz 2020.09.03. 15:20:14

nem meglepő hogy jó pénzért grapefruitot nem is tartalmazó valamit árulnak, nagyobb baj az, hogy amint linkeltétek is, ha lenne benne is grapefruitmag-kivonat, akkor se lenne semmilyen igazolt gyógyhatása, 6000+ Ft-os ár a semmiért pedig kicsit drága.

Tényleg, állandóan belefutok a böjt csodás hatásairól szóló hivatkozásokba, most covid-os időkben állítólagos "immunrendszer-erősítő" hatását kiemelve, amelyek nagy része csak állítás, forrás nélkül. Mi az orvostudomány álláspontja ebben (böjt vs. immunrendszer) a kérdésben?

Kada Testing 2020.09.03. 18:43:59

Teljesen függetlenül teszem fel a kérdésemet! Ha már szkeptikus szemlélet jellemzi a blogot és az azt olvasó embereket is, azért elgondolkodtató dolog az, hogy nem-e rakott bele bárki bármit a szerbe mielőtt eljuttatta azt a labornak?! Van fotó, vagy írásos elismervény ezt illetően? A mai világban bármi elő fordul... :(

gambrinus 2020.09.04. 07:17:50

@Kada Testing: az még hagyján, hogy beleraktak valamit, de kiskanállal még ki is szedték belőle a nomilint :D

Zak 2020.09.07. 10:10:41

@Kada Testing: Esetleg egy kis novicsokot? Vagy póniumot? Maradjunk annyiban, hogy a szkeptikus blog készítőinek szándéka valószínűleg nem a félrevezetés. Én ennyit megelőlegezek nekik.

K.Fanni 2020.09.14. 18:44:06

Ó, pedig azt hittem, szivárvány pónis hatóanyag is van már.

fordulo_bogyo 2020.11.29. 15:31:01

@Kada Testing: Egy fotoval, se akar fillmmel sem bizonyithato, hogy tettek-e bele valamit.
Viszont barki vasarolhat egy original csomagot, es megismetetltetheti az elemzest.
Az elemzeset vegzo szakemberek preztizse menne a levesbe, es emellett nagyon kmoly anyagi kovetkezmenyei (karteritesi per) is lennenek egy ilyen hamisitasnak.
Sajnos semmi meglepo nincs az esetben, a grapefruit csepp az mar csak ilyen, mivel onmagaban nincs hatasa, ezert valamit beleraknak, ha masert nem, hat tartositoszerkent... milyen snassz lenne, ha a bakterium-ellenens szerben par nap utan hemzsegnenek a bakteriumok... kell, hogy tegyenek bele tartositoszert.

1999-es cikk is ezt talalta, azota is arusitjak a grapefruitcseppeket, es veszik a nepek...
von Woedtke T, Schlüter B, Pflegel P, Lindequist U, Jülich WD (June 1999). "Aspects of the antimicrobial efficacy of grapefruit seed extract and its relation to preservative substances contained". Pharmazie. 54 (6): 452–6. PMID 10399191.
A lexikon is ezt irja, de hiaba.
en.wikipedia.org/wiki/Grapefruit_seed_extract

TTG 2021.01.28. 09:36:04

Jó napot!
Érdeklődnék. A cikk 2020. szeptemberi:
"A termékkel kapcsolatban dr. Csupor Dezső megtette a bejelentést az OGYÉI felé."

Történt valami? Történik valami?

Amennyiben az OGYÉI vizsgálata esetleg más eredményt hozott vagy hoz, arról is beszámolnak majd?

Szkeptikus Blog · http://szkeptikus.blog.hu 2021.01.30. 15:37:51

@TTG: Nem tudunk róla, hogy bármi történt volna az ügyben. Ha megtudunk valamit, természetesen beszámolunk róla.

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása