Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Utolsó kommentek:

Dvorák Bence 2021.07.15. 11:35:41

Az itt is ajánlott 7 részes, egyébként nagyon érdekes témákat érintő dokumentumfilmsorozatban utánajártak biológusok, evolúciós pszichológusok, agykutatók stb szóval releváns tudományterületek képviselőinek megkérdezésével és hát

"Amikor Eia azt kérdezi a genderkutató Catherine Eeglandtól, a Work Research Institute munkatársától, hogy „milyen tudományos alapokról állítja ön azt, hogy a biológiának semmi köze sincs ahhoz, hogy ki milyen foglalkozást választ?”, a válasz: „Hogy az én tudományos alapjaim? Hm…, nos, az enyém olyan, amit úgy nevezhetnénk, hogy teoretikus megalapozottság. A biológia számára nincs hely az én gondolkodásomban. És úgy gondolom, hogy a társadalomtudományoknak felül kell vizsgálniuk minden olyan gondolkodásmódot, ami biológiai alapokon tesz különbséget emberek között.”

Részint a film hatására a norvég kormány megszüntette a hetvenes évek óta működő Északi Gender Intézet (NIKK) támogatását, ami addig 56 millió eurót kapott évente. "

mandiner.hu/cikk/20151005_a_norveg_gender_paradox

Bejegyzés: Szkeptikus Klub: Amit tudni akarsz a genderről, de sose merted megkérdezni

fkorom 2021.05.27. 09:29:09

sztem a modern orvostudomány kontra alternatív gyógymódok vita sosem fog eldőlni igazán. ahhoz tudnunk kellene párhuzamos valóságot teremteni; bizonyos betegségekben szenvedő UGYANAZON embereket egy adott időpillanattól vagy csak a modern orvostudomány által, vagy csak alternatív gyógymódokkal kellene kezelni. és statisztikákat készíteni, melyikkel élnek a páciensek tovább. más szavakkal, ezt: "... két olyan esetről tudok csak az elmúlt kb. 8 hónapban, amikor az orvosi kivizsgálás, ellátás visszautasítása emberek életébe került, mindezt azért, mert alternatív "gyógyítók" tanácsát követték, nem pedig az orvosokét ..." NEM lehet bizonyítani, NEM TUDJUK, hogy meddig élt VOLNA az a 2 ember, ha csak a modern orvostudományra támaszkodnak.

Bejegyzés: Új Germán Medicina, régi trükkök

Luighi 2021.04.24. 15:33:22

Inkább a who-t (sic!) kellett volna díjazniuk!
1.NEM kell maszk, NEM használ!
2. KELL maszk, marhára hasznos!
(Van az a pénz amiért hajam korpás!)
NYÁRON? UTCÁN? NAPOS IDŐBEN? maszk viselése!
szkeptikus társaság IS= BARMOK gyűjteménye! (politikus &média seggnyalók!)

Bejegyzés: Orvosok a tisztánlátásért? Lássunk akkor tisztán!

exilis 2021.04.24. 09:48:01

Kedves Gödény hívők: Nézzétek meg ennek a fiatal hölgynek az fb oldalát, és utána mondjátok, hogy el van túlozva. Édesanyja, édesapja, bátyja után ő is belehalt a fertőzésbe, gyakorlatilag az egész család elment néhány héten belül: www.facebook.com/haraszti.gyongyi

Bejegyzés: Orvosok a tisztánlátásért? Lássunk akkor tisztán!

zriff 2021.04.04. 19:51:39

Akit érdekel, ezzel kapcsolatban érdemes rákeresni arra the great reset.

Bejegyzés: Orvosok a tisztánlátásért? Lássunk akkor tisztán!

Bircanyíró 2021.04.03. 18:03:33

@apro_marosan_petergabor:
1. Szinte senki nem állítja ennek ellenkezőjét, tény, hogy a világjárvány valóban igen komoly! Az indokolatlan pánikkeltés miatt azonban már 1 évvel ezelőtt is szinte ugyanekkora volt a para, pedig akkor (egészen tavaly novemberig) a járvány nagyságrendekkel kevésbé volt komoly, mint a szezonális influenza. Ez is tény! Semmilyen adat nem bizonyítja, hogy fék nélkül 10x ennyi fertőzés és halott lenne! Ellenkezőleg: a legtöbb adat azt bizonyítja, hogy a védekezéssel nem a fertőzés-számot és a halottak számát lehet érdemben csökkenteni, hanem csupán ezek időbeli kiterjedésén lehet változtatni! Magyarán azt tudjuk jelenleg szabályozni, hogy ne rövid időn belül, egyszerre zúduljon a fertőzöttek tömege az egészségügyre, hanem olyan ütemben, hogy a kórházak és orvosok még kezelni tudják! A mostani nagyon rossz helyzet főleg az olyan vírusmutációk miatt van, amelyekről egy éve még senkinek nem lehetett fogalma sem, ezzel tehát utólag nem lehet megmagyarázni a tavalyi felesleges pánik-gerjesztést.

2. Amit a média művel, s amit a politikusokra kényszerít, az most is elfogadhatatlan, indokolatlan, sőt szerintem egyenesen törvénybe ütköző bűncselekmények sorozatáról van szó, miközben helyettük azokat üldözik, akik ezt esetleg szóvá merik tenni!

3. Mikor állították le a világgazdaságot influenza miatt? Mikor vezettek be miatta rendkívüli jogrendet, kijárási tilalmat, stb.?
A fertőzőképességét tekintve annyit azért érdemes megemlíteni, hogy nem mindegy melyik influenzáról és melyik koronavírus-variánsról van szó! Számos olyan számítás létezik, amely szerint abban a pillanatban, amikor a népesség ugyanakkora hányada lesz átfertőződve és átoltva korona ellen, mint a régóta velünk lévő influenza esetén, a két vírustípus veszélyességi mutatói jelentősen közeledni fognak egymáshoz. De én alapból mindig is elfogadtam, hogy a covid-19 fertőzőbb és halálosabb, csupán a reakciók egy részét és a "napi pánikgenerátor" szintjét tartom eltúlzottnak és mérhetetlenül kártékonynak! Különösen azóta, hogy már az oltás is rendelkezésre áll!

Meggyőződésem, hogy a járvány után pár év múlva ki is jönnek majd azok a tanulmányok, amelyből feketén-fehéren ki fog derülni, hogy a vírus által okozott kárral minimum egyenértékű, de inkább annak a sokszorosa az, ami a túltolt pánik miatt keletkezett. Szerintem itt lenne az ideje annak, hogy a világ rendet tegyen a teljesen elszabadult média (és pláne közösségi média) állapotokkal! Az a sokakban bujkáló érzés, miszerint a világ rossz irányba halad, az emberiség pedig egyre csak butul, az jórészt azóta van, amióta a modern tömegmédia olyan erős lett, hogy a politikától a tudományokig mindenkit sikerült bedarálnia. A populizmus terjedése mellett a pandémia az, ami ezt a folyamatot különösen láthatóvá tette (legalábbis sokak számára)!

Bejegyzés: Orvosok a tisztánlátásért? Lássunk akkor tisztán!

apro_marosan_petergabor 2021.04.02. 00:16:03

@Bircanyíró: Nem. Téves levezetések sorozata.
1. A világjárvány igen komoly. Az óvintézkedések, korlátozások és oltások, a modern egészségügy ellenére. Lassan tudjuk csak megállítani. Fék nélkül már 10x ennyi fertőzés és halott lenne.
2. A sajtó már régen devalválta magát, mert abból él. 10 féle médiumot kell olvasni, s azt is mindig erős kritikával, szabad gondolkdással. De a járvány nem sajtó termék.
3. Az influenzát is komolyan veszik, pedig a halálozási rátája a tizede (, a fertőzőképessége és veszélyessége is jóval kisebb) . Nem véletlenül áll rendelkezésére mindenkinek az ingyenes oltás, minden évben.

Bejegyzés: Orvosok a tisztánlátásért? Lássunk akkor tisztán!

Bircanyíró 2021.03.30. 23:04:05

Érzem, hogy "túltengek", ezért ígérem befejezem!

Maradt néhány kérdésem, ezek a következők:

- ha eddig a covid-19 által súlyosan érintett betegek 85 százaléka idős és többnyire más alapbetegségben is szenvedő ember volt, akkor miért beszélnek ma mindenhol arról a "hozzáértők", hogy a társadalmak 70%-ának az átoltására van szükség, ahhoz, hogy biztonságban legyünk?

- miért nem örülhetünk már akkor, amikor a fentebb említett jóval kisebb kör, tehát az idősek és krónikus betegek (ez kb. 30%) oltása megtörténik? Hiszen ekkor már joggal elmondhatnánk, hogy azokat, akikre ez a vírus potenciálisan tényleg nagyon veszélyes, már megóvtuk!

- ugyan miért kellene bármiféle lezárásnak, korlátozásnak, speciális jogrendnek fennmaradnia még akkor is, amikor a be nem oltottak körében a súlyos, vagy fatális kimenetel már tényleg nem lenne nagyobb, mint számtalan más fertőző betegség esetében?

- miért értetlenkednek a szakértők a magyar kormány 25%-os átoltottságnál lazítást ígérő tervei kapcsán, miközben az a fentiek alapján abszolút ésszerűnek tűnik?

- van már védőoltás - láthatóan működik is - mi szükség van a pánik további szítására, miért nem lehet már egy garantáltan szabad nyár reményével jobbá tenni az emberek közérzetét? Tán valaki már sejt/tud valamit egy újabb, vakcina-immunis mutációról?

- hol van a hiba az én egyszerű logikán alapuló számításaimban, miszerint ha a fentebb említett legveszélyeztetettebb kört beoltják, akkor a halálozási mutatóknak és a súlyos kórházi esetek számának pár héten belül - tehát már áprilisban - meredeken csökkennie kell? Ha így lesz - és remélem igen - akkor mitől is kell még félnünk? (Azon kívül, hogy ez a téma lassan elveszíti majd a jelentőségét és ezáltal más után kell nézniük azoknak, akik eddig a pánikiparból húztak hasznot.)

Ezt a posztot az a tény szülte, hogy március legvégén a magyar, sőt több helyen a külföldi sajtó továbbra is tele van a riogató, a "járványnak még messze nincs vége", a szabad életet "talán őszre" ígérő, a "koronavírustól soha nem szabadulunk meg" típusú hírekkel!!!

Bejegyzés: Orvosok a tisztánlátásért? Lássunk akkor tisztán!

Bircanyíró 2021.03.30. 22:05:58

Bár jól tudjuk, hogy a statisztikákkal is lehet manipulálni, a számok azért többnyire önmagukért beszélnek. A covid kapcsán említenék néhány adatot.

Az elmúlt években Mo.-n naponta átlagosan 360 ember halt meg.
Ebből következően egészen addig, amíg a naponta 10-15 embernél alacsonyabb volt a koronavírus halálos áldozatainak száma, addig a statisztikai hibahatáron belül, azaz a TELJESEN NORMÁLIS sávban volt a halálozás. Hazánkban egészen 2020 szeptember végéig így volt ez, mégis elképesztő pánikkampány folyt és rendkívül szigorú intézkedéseket vezettek be!
Ha valaki most azzal jönne, hogy na jó, de bezzeg Olaszországban sokkal nagyobb dráma volt, akkor azt kell látni, hogy nagyon rövid ideig tényleg voltak kiugróan magas halálozási adatok, de ezek a kiugrások nem nagyobbak, mint amelyek egy teljesen átlagos hónap és egy influenza-járványos hónap között már máskor is előfordultak.

Szezonális influenza-járványok idején (január-február) Magyarországon 2017-ben 3616 volt a legmagasabb heti halálozási mutató, 2018-ban 3218, 2019-ben 3384, 2020-ban 2800, 2021 január-februárban 3127. A napi halálozási mutatók tehát 400 fölött vannak, azaz magasabbak az átlagos napi adatoknál, de az is jól látható, hogy járvány idején ez mindig így van, legyen az influenza, vagy covid-19!

És most a gyakran hivatkozott olaszok január-februári számai: 2017-ben 18990, 2018-ban 16245, 2019-ben 15807, 2020-ban 23457! Ez az utolsó szám valóban nagyon brutálisan néz ki (az is!), de azért meg szeretném említeni, hogy a kiugrás kb. ugyanakkora, mint az átlagos heti 12 ezres halálozási adathoz képest a 2017 második hetében mért 18990! Ekkor a közel 7 ezer fővel magasabb heti halott valamilyen oknál fogva mégsem ösztökélte a médiát a pánikkeltésre, sem pedig a politikusokat arra, hogy az egész társadalmat érintő drasztikus és óriási kárral járó intézkedéseket vezessenek be (még a maszkviselést sem rendelték el!) Mivel a félelemgerjesztés elmaradt, így az olaszok sem érezték úgy, hogy hirtelen megszaporodott körülöttük a betegségben elhunytak száma! De hát hogyan is érezhették volna, amikor az össz-halálozási mutatókhoz képest a növekmény csaknem elenyésző volt, nem is tartott sokáig és különben is mindenki megszokta, hogy télvíz és járvány idején többen halnak meg (főleg az idősebbek).

Felelősségem teljes tudatában azt állítom, hogy a média hathatós közreműködése nélkül a covid-19-járvány össztársadalmi szinten az alig észrevehető szinten maradt volna! Egyéni tragédiák persze történtek volna, sőt rosszabb hetekben közel kétszer annyi, mint átlagosan, de mint írtam ez minden erősebb szezonális járvány esetén így volt, mégsem kísérte globális lockdown!

A számoknál maradva: Mo.-n a pandémia eddigi (s remélhetőleg véglegesen) legdurvább hetében, azaz 2020 49. hetében 4163 ember vesztette életét. Ez nagyon magas szám, de például 2017-ben is volt olyan hónap, amikor a heti érték 3616 volt, mégse kiáltott senki farkast!!! Pedig az átlagos 360 helyett itt is 516-an haltak meg naponta!

Ezek a számok természetesen nem azt hivatottak bizonyítani, hogy nincs koronavírus-járvány, sőt még azt sem, hogy ez ugyanolyan, mint az influenza! Persze hogy nem!!! Az influenza például nem támadja közvetlenül a tüdőt, sem más szerveket, a gyakori halálokként fellépő tüdőgyulladást a szövődményeként fellépő bakteriális felülfertőzés szokta okozni, míg a koronavírus sokkal agresszívabb, maga idézi elő a problémákat.

Ennek ellenére számomra eléggé egyértelmű, hogy ha a média természete az elmúlt években nem változott volna meg ennyire kedvezőtlenül, s ha lényegében nem a média csóválná maga körül a politikát, s ha a szakemberek egy része nem szeretne annyira fürdeni a pillanatnyi reflektorfényben, akkor sokkal emberibb 1 év lenne mögöttünk!

Sajnos nem tudok teljes mértékben egyetérteni azokkal sem, akik most bólogatnak ugyan, de közben a meghozott intézkedéseket védelmezik, mert azoknak tulajdonítják, hogy nem lett még nagyobb baj! Egyrészt nagyon sok (egyre több) adat mutatja azt, hogy ez így nem igaz - pontosabban biztosan van szerepe az intézkedéseknek is, de messze nem akkora, mint azt a sokan hirdetik és még többen gondolják! (lásd előző hozzászólásomat)
Másrészt aki nem vak, világszerte láthatta és nap, mint nap hallhatja, hogy a legáltalánosabb (sokszor az egyetlen komolyan vehető) intézkedés a maszkviselés, na meg a kézmosás szappanos vízzel! Ha viszont ez tényleg annyira hatékony, akkor - kérdezem ismét - miért volt szükség a világgazdaság megbénítására és a koronavírussal érintetteknél jóval több ember egzisztenciális és pszichés ellehetetlenítésére? Hol vannak azok a számok és érvek, amelyekkel egyértelműen le lehet söpörni a terítéktől a hozzám hasonló módon szkeptikusok álláspontját? Ha vannak ilyenek, akkor miért nem dolgozik senki (politika, tudomány) azon, hogy a média ezeket propagálja és ne a konteó-hívők kezébe adjon nap, mint nap újabb és újabb érveket az egymásra licitáló túlzásokkal?

Bejegyzés: Orvosok a tisztánlátásért? Lássunk akkor tisztán!

Bircanyíró 2021.03.28. 23:09:30

Nem tagadom, ebben is igazad van! Ugyanakkor a vírus fertőzőképességéről az a tény is sokat elárul, hogy - hasonlóan pl. az influenzához - az emberek többségét egyszerűen nem "akarja" megfertőzni. Jól látható, hogy gyakorlatilag a védekezés mikéntjétől, éghajlati tényezőktől és a népek különböző mentalitásától függetlenül viszonylag egyenletesen fertőz. A túlnyomó többség ott is fertőzésmentes maradt, ahol ezért nem tettek sokat (vagy nem tettek semmit). Svédországban például közelíteni sem tudtak a nyájimmunitáshoz, mert a vírus nem akart eléggé terjedni! Pont, mint más fertőző légúti betegségeknél: van aki minden évben elkap valamit (pl. én), míg a velem egy háztartásban élők eddig soha, holott nyilvánvaló, hogy ők is bőségesen részesülnek a vírusaimból. Mindez szerintem egy igen lényeges tényező, mégis úgy látom, hogy a megszólaló virológusok és főorvosok a ilyen és ehhez hasonló szempontokat teljesen figyelmen kívül hagyják.

De ismét leszögezem: egyáltalán nem tagadom, hogy a Covid-19 egy veszélyes, fertőző, ráadásul új típusú vírus, amivel szemben szükség van némi óvintézkedésre, talán még meglehetősen szigorúakra is! De számos intézkedést nyilvánvalóan egy teljesen indokolatlan, a média által gerjesztett, kifejezetten a pánikkeltésre alapozó kampány határoz meg, ami miatt az egész korona-ügy lényegesen több kárt okoz (gazdaságban, emberéletben és emberi lelkekben egyaránt), mint ami kiegyensúlyozottabb híradások közepette bekövetkezne.

És sajnos úgy látom, hogy a tudomány embereinek számos (túl sok) képviselője önként dalolva asszisztál mindehhez!

Bejegyzés: Orvosok a tisztánlátásért? Lássunk akkor tisztán!

Szilágyi András 2021.03.28. 13:19:52

@Bircanyíró: Megfeledkezel Olaszországról, Spanyolországról, Egyesült Királyságról, és még sok más országról, ahol már 2020 tavaszán is jelentős, minden korábbi influenzajárványt jelentősen meghaladó halálozást okozott a koronavírus. Az, hogy sok más országban meg nem okozott, jórészt éppen az ellenintézkedéseknek köszönhető.

Bejegyzés: Orvosok a tisztánlátásért? Lássunk akkor tisztán!

Bircanyíró 2021.03.28. 12:21:33

Nem vagyok vírus- és/vagy járványtagadó és sohasem állítottam, hogy a covid-19 ugyanaz, mint az influenza! (mellesleg a különféle infuenzatörzsek sem egyformák, vannak köztük kevésbé és nagyon veszélyesek is). Mindegyik hozzászólásom gyakorlatilag csupán azt a tényt boncolgatja, hogy civilizációnk eddig is együtt élt veszélyes és halálos vírusokkal, köztük a covid-19-hez némileg hasonló légúti fertőzésekkel (pl. infuenza). Eddig is volt rá példa (elég sűrűn), hogy emberek tömegei fertőződtek meg rövid idő alatt és relatíve sokan vesztették emiatt, vagy a szövődmények miatt az életüket.

Gyakorlatilag tehát az elmúlt évek bármelyike bőven alkalmas lett volna egy olyan pánik-kampány elindítására, mint ami tavaly a covid kapcsán történt, miközben egészen tavaly novemberig (miközben már a világgazdaság leállítására is sor került) jóval kevésbé drámai adatokat láthattunk, mint a megelőző évek bármelyikében a szezonális influenza kapcsán! És kérem senki ne merje azt állítani, hogy tavaly márciusban már előre látható volt, hogy lesz majd brit-variáns, meg dél-afrikai mutáció stb., tehát hogy pontosan lehetett tudni a novemberben felfutó 2., majd márciustól a 3. hullám megjelenéséről! Ha ezt valaki előre tudta, az legfeljebb a konteóhívők kezébe adhat érveket!

A tény az, hogy egészen tavaly késő őszig nagy általánosságban a szezonális infuenza-járványoknál enyhébb lefolyású volt a pandémia! Visszatekintve egészen egyszerűen nincs olyan adat, amiből mást lehetne kiolvasni! Márpedig ha így van, akkor szerintem igenis jogosak lehetnek azok a kérdések, amiket pl. itt ezen a blogon is többször megfogalmaztam! Nem mellesleg az is elképzelhető, hogy a kérdéseimre lennének értelmes és elfogadható válaszok, csakhogy ilyeneket nem igazán kaptam, helyette jön a vírustagadóvá minősítés és Gődényékkel egy kalap alá sorolás (mellesleg ők sem vírustagadók, de tényleg vannak vitatható húzásaik)!

Marad tehát a fő kérdés: hány ezer halálos áldozatig számít "normálisnak" egy járvány, amikoris nincs szükség semmilyen különleges intézkedésre, a pánikkeltés elítélendő lenne, azt a médiaterméket, amelyik óráról órára bemondaná a fertőzöttek és a halottak számát, talán be is tiltanák, vagy jó estben úgy tekintenék rájuk, mint most a sokak által lököttnek és veszélyesnek tartott "tisztánlátó orvosokra"? Tehát 5-6 ezer halott influenza miatt az még rendben van?

Hol vannak azok a modellek, amelyek az olyan kákán is csomót keresőknek, mint pl. én világosan és félreérthetetlenül bebizonyítanák, hogy a gazdaságot és emberek tömegeinek életét tönkretevő intézkedések nélkül az eddiginél sokkal nagyobb dráma történt volna?

Másképp közelítve: miután lecseng a koronahisztéria, vajon a média megtartja-e azt a most kialakított szokását, hogy pl. szezonális infuenza-járványok esetén is naponta közreadja a pánikkeltésre abszolút alkalmas statisztikai adatokat? Ha igen, akkor a pánikra adott válaszként a politikusok majd a szezonális influenza-járványok esetén is (évente kétszer) szigorításokat fognak bevezetni? Eddig erre az volt a válasz, hogy "nem, mert van védőoltás az infuenza ellen!". Oké, de most már a covid-19 ellen is van, egyesek mégis a további szigorításokat mérlegelik Európa-szerte?

Szerintem nem azokkal van baj, akik itt furcsa ellentmondásokat látnak, hanem azokkal, akik el sem gondolkodnak az ilyen kérdéseken!

Bejegyzés: Orvosok a tisztánlátásért? Lássunk akkor tisztán!

Szilágyi András 2021.03.27. 23:59:51

@Bircanyíró: javaslom, nézd meg a tavaly novemberi halálozási adatokat, amikor is nagyon magas, mindenféle korábbi influenzajárványt bőven túlszárnyaló halálozás volt.
Ez nem influenza.

Bejegyzés: Orvosok a tisztánlátásért? Lássunk akkor tisztán!

Bircanyíró 2021.03.27. 22:35:44

@Szilágyi András: Kedves András, szinte vártam ezt a választ! Igazad van, én is tudom, de azért jó lenne ha visszalapoznád a média január-februári híradásait! Azt állítom ugyanis, hogy az emberek igen jelentős része a médiának köszönhetően egyáltalán nem azt érezte, hogy éppen egy olyan időszak zajlik, ami telente tulajdonképpen "normálisnak" számít, hanem maszkon keresztül lélegezve majd' összefosta a gatyáját, hogy a mutáns vírusok mindjárt megölik őt is, vagy a közeli hozzátartozóit!
Nem hiszem, hogy szükséges, de ha gondolod, belinkelem ide azt a tengernyi cikket, ami ezt az állításomat bőségesen alátámasztja!

Egyébként szkeptikusként csupán azt bátorkodtam kifogásolni, hogy míg a csalóka, félrevezető, a pánikkeltésen kívül nem sok mindenre alkalmas hírek és statisztikák futótűzként terjednek a médiában, hogy majd azokat "szakértők" azonnal véleményezzék és elemezhessék, addig egy olyan tény, ami arról szól, hogy "Hé emberek, ilyen már máskor is volt!", az nem éri el ugyanezt az ingerküszöböt.
Mint ahogyan azt sem szokás emlegetni, hogy 9 millió magyar ember még mindig nem kapta el a vírust, miközben aki jár-kel az utcákon, pontosan láthatja, hogy ha a vírus nagyon akarná, tényleg lehetne itt tömegkatasztrófa! De vagy nem akarja :-), vagy tényleg olyan egyszerű a vírus elleni védekezés, hogy elég hozzá maszkot húzni az arcunkra!
Akkor viszont miért kellett akkora kárt okozni a világgazdaságnak és az embereknek?

Bejegyzés: Orvosok a tisztánlátásért? Lássunk akkor tisztán!

Bircanyíró 2021.03.27. 22:17:44

@apro_marosan_petergabor: Normális ember nem tagadja a járványt, legfeljebb a járványra adott válaszokat, az eltúlzott reakciókat, a szándékosnak tűnő pánik- és hisztériakeltést illetve a fontos kérdésekre adandó válaszok helyett az emberi gyarlóságra alapozott híradások arányát kifogásolja.

De meg szeretném kérdezni, amit már korábban ezen a blogon feszegettem: ha most azok, akik szkeptikus kérdéseket tesznek fel, Ön szerint veszélyesek, akkor mi a véleménye azokról, akik (csak Magyarországon) évi 6-8 ezer halottal járó vírusos légúti fertőzések esetén évtizedeken át a kórházi látogatási tilalmat leszámítva gyakorlatilag semmilyen különleges intézkedést nem hoztak, de legalábbis a vészharangot nem kongatták és napi szinten nem nyomták a tömegek arcába a maihoz időnként nagyon hasonló fertőzési és halálozási statisztikákat?
Ők vajon mind felelőtlenek, vagy netán ők is veszélyesek?

Ha netán azt válaszolná, hogy ne hasonlítsam az influenzát a covid-19-hez, akkor is marad egy fontos kérdés: ki és mi alapján dönthet úgy, hogy évi 7 ezer halott az még "normális", de pl. 17 ezer már nem! (szigorúan zárójelek között: gyakorlatilag senki sem tagadja, hogy a 17 ezres szám tekintélyes része valójában nem koronavírus-áldozat, hanem csak egy speciálisan számolt statisztikai adat, lásd pl. végstádiumú rákosok, balesetben elhunyt tünetmentes PCR-pozitívak, stb.)

Végezetül hadd jegyezzem meg: ha elfogadnánk azt, amit egyre több kutatás cáfol, hogy tudniillik a covid legalább egy nagyságrenddel halálosabb az influenzánál, akkor is számtalan olyan intézkedést lehet felsorolni az elmúlt 1 évből, ami a józan logikával ellenkezik. Az a tény, hogy mindez nem magyar jelenség, hanem az egész világra érvényes, éppenséggel nem magyarázza, csak még furcsábbá teszi az egészet!

Én semmilyen konteóban nem hiszek, de az intuícióm azt súgja, hogy egy valós és komoly problémából alapvetően a mai modern tömegmédia kreált olyan súlyú világjárványt, amilyet tapasztalunk. És ezzel nem azt mondom, hogy nincs világjárvány, csupán azt, hogy a szenzáció- és pánikgyárak, valamint a meghekkelt agyú facebook fogyasztók olyan spirált indítottak be (jó esetben nem szándékosan), ami egy normálisabb médiavilág közepette valószínűleg nem alakult volna ki, magyarán hasonló fertőzési és halálozási mutatók mellett egy sokkal normálisabb és kevésbé kártékony 1 esztendő lenne mögöttünk.

Bejegyzés: Orvosok a tisztánlátásért? Lássunk akkor tisztán!

Szilágyi András 2021.03.27. 15:45:57

@Bircanyíró: január-február éppen egy hullámvölgy volt a covid-halálozási adatokban, március elejétől kezdtek el meredeken nőni a halálozások.

Bejegyzés: Orvosok a tisztánlátásért? Lássunk akkor tisztán!

apro_marosan_petergabor 2021.03.27. 13:14:53

A járványtagadás roppant káros. 1500-an vannak lélegeztető gépen, az intezívosztályok telítés közelében.
Abba kellene hagyni ezt a tevékenységet. Illetve a kormánynak - akár büntetéssel -korlátozni a vészhelyzetben azt.

Bejegyzés: Orvosok a tisztánlátásért? Lássunk akkor tisztán!

Bircanyíró 2021.03.27. 11:30:38

Íme olyan téma, amire érdekes módon nem csapott le a média olyan módon, mint ahogyan azokra a gyakran jelentéktelen és nem bizonyítható esetekre, amikkel a pánikot lehet fokozni! (Pl. "Már harmincévesek is vannak a covid áldozatai között", aztán a cikk végén kiderül, hogy egyikük súlyos szívbeteg 120 kilós, a másik pedig végstádiumú rákos! .) Szóval itt a hír, aminek semmilyen visszhangja nincs. Egy hosszabb cikk részletéről van szó, mondhatni elsikkad a többi információ között, de nekem azért erősen szórja a szememet:

"Az újabb és újabb rekordszámokat olvasva elég meglepő, hogy 2019 első két hónapjában jóval magasabb volt az összhalálozás a mostaninál.
...
A KSH most következő kimutatásán megnézhetjük, hogy az idei év elején regisztrált összes – tehát a Covid mellett minden más okból bekövetkezett – halálozás hogyan alakult az előző évekéhez képest.
Vajon mennyivel emelte a Covid−19 az ilyenkor szokásos halálozások számát? A február utolsó hetéig tartó kimutatáson egyelőre csak az látszik, hogy 2019-ben (világoskék) ebben az időszakban sokkal többen haltak meg Magyarországon, mint 2021 februárjában (piros színű vonal). A grafikon szürke zónája a 2015−2019 közötti évek átlagát mutatja.
...
2019 január−februárjában komoly influenzajárvány volt, ami a 6. héten tetőzött, a kórházak többségében látogatási tilalom volt. Az influenza ilyenkor az idősek és súlyos krónikus betegek körében általában jelentősen emeli a halálozást."

Ennyi volt az idézet (telex.hu, 2021.03.25.). Mindeközben a környezetemben az emberek másról sem beszélnek, mint hogy "szörnyű, drámai a helyzet, hullanak az emberek mint a legyek", "jézusom, tegnap már 200-an haltak meg covidban" és tágra nyílt szemekkel értetlenkednek, amikor közlöm velük, hogy az év első hónapjaiban ez évtizedek óta hullámzóan, de hasonlóan szokott alakulni.

Nem csak akkor hazudik a média, amikor nem mond igazat, hanem akkor is azt teszi, amikor kettős mércével mér és egyoldalú módon, a nagyobb kattintásszámot ígérő, szenzációhajhász, pánikkeltő híreket részesíti előnyben!

Bejegyzés: Orvosok a tisztánlátásért? Lássunk akkor tisztán!

gigabursch 2021.02.22. 20:59:41

Tulajdonképpen miért is került törlésre a korábbi hsz-om?

Bejegyzés: A Mars és hozzá kapcsolódó tévhitek

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (1) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) chemtrail (3) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (21) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) filozófia (11) finnugor (1) fizika (12) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (6) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (1) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (3) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (1) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (20) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (13) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (30) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása