Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Para-limpia
James Randi egymillió dolláros kihívását talán mindenki ismeri. Randi, pontosabban alapítványa, a JREF egy millió amerikai dollár jutalmat ajánlott fel annak, aki ellenőrzött körülmények között képes demonstrálni valamilyen paranormális vagy természetfeletti képességet. Elég sokat mond, hogy a mai napig, az alaptvány 1996-os megalakulása óta egyetlen jelentkező sem ment át még az előzetes teszten sem...

Ilyen, a jelölt komolyságát bizonyító előzetes tesztre szerette volna rávenni Hraskó Gábor az ismert természetgyógyászt, Béky Lászlót is, aki saját bevallása szerint jelenkezett a tesztre. A dolog sajnos nem jött össze.

A jövőbelátók egyházával való mokkás találkozáson is felmerült, hogy Társaságunk nyitott, és kétkedő kíváncsiságával szívesen venne górcső alá rendkívüli állításokat. Bár Randi nemrég változtatott a feltételeken, és immár csak megfelelő ismertséggel és referenciával rendelkező jelöltekkel foglalkozik, vagyis az egymillió dollárhoz vezető út gyakorlatilag lezárult, a dolog talán korántsem érdektelen a jelölt számára a hitelesség és publicitás szempontjából.

A dolog persze nem egyszerű. A tapasztalatok szerint már abban is nagyon nehéz megegyezni a jelöltekkel, hogy mit is szeretnének demonstrálni, és a dolgok komolyra fordultával sokan visszalépnek. A megfelelően ellenőrzött kísérlet megtervezése és lebonyolítása pedig igen erőforrás-igényes dolog lehet, amire meg nekünk nem biztos, hogy van kompetenciánk és kapacitásunk. De nemrég a blogunk kommentjeit olvasva támadt egy ötletem:

Mi lenne, ha mi adnánk készen a versenyszámokat? Igazi para-limpiaként (kötőjellel, hogy ne legyen névütközés) előre tervezhetnénk olyan kísérleteket, amelyeken a "népszerű" természetfeletti és paranormális képességekkel elvileg valami rendkívülit lehetne teljesíteni, de erőforrás-igényük ugyanakkor még kézbentartható.

Elég kemény versenyszám mindjárt a kockadobás-előrejelzés, ahol a véletlennél jobb eredményhez valószínűleg valamilyen kontrollálható és gyors jövőbelátásra van szükség, esetleg nagyon ügyes telekinézisre. Ehhez képest pofonegyszerű versenyszám lehetne a hőszigetelt tartályban lévő víz melegítése segédeszközök nélkül, hiszen ehhez csak energiátvitelre van szükség, amivel számos természetgyógyász bizonyára rendelkezik. Népszerű lesz majd valószínűleg a titokfejtés is, például a szomszéd szobában teljesen titkosan történő dolgok leírása – itt lehet próbálkozni távolbalátással, gondolatolvasással, meg lehet bízni szellemeket vagy angyalokat, hogy kukkantsanak be a szomszéd szobába, stb. Asztrológusok esetleg próbálkozhatnak ismeretlen emberek jellemzésére és életútjának felvázolására a születési dátum ismeretében.

Ez persze csak pár induló ötlet, és messze nem fed mindenkit az ezo világban. Várjuk hát a javaslatokat - nemcsak szkeptikusoktól - milyen versenyszámok legyenek a képzeletbeli para-limpián?

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr85109756

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: James Randi a nagy átverőbűvész 2011.01.03. 05:23:26

A híres bilincstörő bűvész nyugdíjas korára fizikailag kevésbé fárasztó mutatványba kezdett. 1 millió dolláros, olyan díjat alapított az átverések ellen, ami magában is egy átverés, ugratás. (magam is kiírtam egy hasonló díjat) Na most Randi állt/lógo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bolhabetu 2007.07.02. 00:46:38

Ez jó belépő lenne bárkinek a Randi millió dollárhoz, hiszen ha itt valaki átmenne, az garantálná a médiahírnevet és nyilván a magyar szkeptikusok általi elismerést.

Egy apró gondolat. Mivel asztrológusok felette ragaszkodnak a nagyon pontos születési dátum ismeretéhez, ezért én nagyon szeretném látni, hogy valamelyik megcsinálja ellenőrzött körülmények között a dolog inverzét, vagyis egy életút ismeretében kitalálja mikor született az illető. (Nyilván egy kerekített értékből kiindulva)
Állítólag ezt tudják.
Mivel végtelen a parázók kifigásainak száma, ezért szerintem az ilyen "lufik" kipukkasztására is figyelni kéne, kifejezetten erre kitalálni teszteket. Bár a "szkeptikusok negatív kisugárzása" című főkifogás alighanem örök és felülmúlhatalan, valamint elpusztíthatatlan.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.07.02. 07:45:58

James Randi díja inkább azért egy ugratás. 6-7 évvel ezelőtt magam is irtam neki, hogy definiálnia kellene, hogy mit is tart pontosan para jelenségnek, mert ha pontosan definiálja, akkor rá fog jönni, hogy a rádiótelefon is annak számított mondjuk 200 évvel ezelőtt.

Ilyen alapon, például díjat lehetne nyerni szubatomi récsekék telportálásával, amit a díj kiírása közben a tudomány megoldott tudtommal.

bolhabetu 2007.07.02. 13:15:40

Van benne valami, de ezt sokkal inkább a nem-jelentkezők használják kifogásnak.
Ha egyszer valakinek sikerül eljutnia addig, hogy aláírta a megállapodást, akkor már ez nem számít.
Tudsz mondani olyan esetet, mikor jelentkezést arra tekintettel utasítottak el, hogy az állítás nem paranormális?
Nem vizsgálható tudományosan, életveszélyes, nem tudtak megegyezni a protokollban, a jelentkező lement a térképről (Sylvia Browne). De hogy ne lenne paranormális? Ez sokkal inkább előzetes jogászkodás a jelentkezni nem akarók részérül, hogy mi történne szerintük utólag.
Ugratás? Bár nekünk is lenne egy ilyen ugratásunk és egy ilyen ugratónk!

recon 2007.08.20. 18:35:48

Nem vagyok egy elszállt ember, sőt, kimondottan szkeptikus. Szenvedek is tőle, mivel energetikai gyógyítással foglalkozom, vagy nevezzük minek - ráteszem a kezem az ember fejére, és ahogy az egyik, sokadszori alkalommal visszajáró mondja, "sütni kezdem az agyát". Esküszöm, leghőbb vágyam, hogy tudjam, mi történik ilyenkor. Annyit tudok, hogy az egyik nőnél másfél hete késő menstruációja megjön, amint felkel kezelés után, a másik egyik hétről a másikra saját meglepetésére is leszokott a húsevésről, másnak törött karjában radikálisan csökken a fájdalom, és sorolhatnám. Meg hogy nálam ez valami furcsa meditatív tudatállapot. Hogy mi zajlik az agyamban ilyenkor, hogy hogyan vagyunk összehangolódva azzal, akivel éppen dolgozom, mit csinálnak bennünk a valamiféle hullámhosszok, molekulák, mindez számomra rejtély. Ha találnék egy elfogulatlan "szkeptikust", aki segítene megérteni, tudományos megalapozottá vagy ugyanekkora igényességgel humbuggá nyilvánítani a jelenséget, én állok elébe. Rám rakhatnak műszereket akár, ha kitalálják, mit mérjenek. (A világűr röntgensugárzását nem tudtuk mérni, hiába áradt folyamatosan, amíg az erre való műszert fel nem találtuk, így hát vannak aggályaim e tekintetben.) Jóindulatú, tudományosan megalapozott, a magam szkeptikus szűrőjén átmenő megközelítéseket örömmel fogadok.

bolhabetu 2007.08.20. 21:28:55

Én is a fejemre teszem a kezem , ha fáj (mármint a fejem). Segít is valamennyit. Meg persze próbálok relaxálni értsd pihenni. Sőt a barátnőm fejfájásán is segít olykor, ha ráteszem a kezem. Tessék engem is kimérni.

\"Másfél hete késő menstruáció megjön\"
Milyen korú hölgy volt? Mi az hogy azonnal. Személyes tapasztalataim sajna nincsenek, mivel XY kromoszómákkal áldott meg az Úristen, de az nem úgy van hogy egyik pillanatban semmi, aztán már folyik a vér. Egész külön neve van a pre- poszt-, egyéb menstruációs tüneteknek, állapotoknak. Tehát ha pont akkor kezdődött pl. a vérzés az már előtte is készült.
Amúgy is ami késik, nem múlik.
\"Húsevés\"
Mégha dohányzás lett volna. Semmi csodaszerűt nem látok a dologban, állítólag minden csak elhatározás kérdése.
\"Törött kar\"
Az a rendje, hogy ahogy gyógyul, úgy csökken a fájdalom, nem? Mi az hogy radikálisan? A fájdalomérzet szubjektív, szuggesztiók hatására prímán változhat , a szervezet maga is képes olyan anyagokat felszabadítani, melyek ezt segítik.

Nem szeretnék elébe menni az oldalgazdák válaszának, de a klasszikus szkeptikus mondókához miszerint \"Rendkívüli állítások, rendkívüli bizonyítékot követelnek\" itt még a rendkívüli állítás is hiányzik.

Panta 2007.08.21. 10:13:54

Fordítsunk a dolgon: az is nagy szám lenne, ha elmenne Hraskó úr egy energiával gyógyító emberhez, és ha érzi a bizsergést, megmérné, hogy mi az..a tapasztalás már soksknak megvan, de mérni nem tudja senki. Még. Hajrá Gábor! Előre a hírnév felé!

Hraskó Gábor · http://xaknak.hrasko.com 2007.08.21. 10:49:02

Sajnos ez nem rajtam múlik. Én valószínűleg érezném a bizsergést, de ez semmit nem jelent arra nézve, hogy mit állít a gyógyító.

Ne beszéljünk bizsergésről, mert annak létét nem cáfolom. Elég ha egy csinos nő megsérti a személyes teremet, és máris bizseregni kezd nem csak a kezem (ezt most nem is viccnek szántam, hanem tényleges biológiai példának). Ugyanígy ha egy megfelelő ember kezét a fejemhez közel mozgatva "gyógyít" engem, akkor akár a fejfájásom is elmúlhat, ennek azonban semmi köze nincs igazi energiaátadáshoz. Az ismeretlen ember szokatlan közelsége megemeli az adrenalinszintemet, ami közvetve kiválthatja a fejfájás elmúlását.

Teljesen értelmetlen ezért ilyen általánosságban beszélni. Mi volt itt az állításod, Panta, amit le kéne tesztelni? Az hogy érzek-e bizsergést? Hát érzek, ezt ne is teszteljük. Azt hogy gyógyítja az isiászt? No ez már tesztelhető és életszerű is, mert betegségek széles körét feltételezik így gyógyítani ezek a mágusok.

Ropian 2007.08.21. 11:16:00

Kedves recon,

Ez nem az első ilyen megkeresésünk, és mindig örülünk, ha azt látjuk, hogy megvan a hajlam a jelenség józan értelmezésére. Bár csatlakozom az előttem szólókhoz, hogy valószínűleg - az eddig hallotak alapján - az Ön esetében rendkívüli dolgok nem történtek, úgy gondolom hasznos lenne valamilyen formában segítséget nyújtanunk ahhoz, hogy ezt az Önhöz hasonló - a tudományos megközelítésre nyitott - gyógyítók maguk is közelebbről megvizsgálhassák.

Hogy ezt milyen formában tudjuk megtenni, arról gondolkodni fogunk, nem ígérhetek semmit, de remélem vissza fogunk még térni ehhez a témához.

recon 2007.08.26. 01:09:47

Kedves Ropian,

előző levelemben a történetek töredékét meséltem el, de nem is a gyógyulásokról szeretnék itt beszélni. Ezt a fórumot nem látom alkalmasnak arra, hogy eseteket részletezzek, azt, ami katartikus a kezelést fogadónak, idedobjam, másoknak - tisztelet a kivételnek - minden felelősségtől mentesen viccelődni rajta.

Várom, hogy előrelépjenek a tudományos vizsgálat kérdésében.
Értesüléseim szerint a "Szintézis Szabadegyetemen" létezik egy "Pszi-labor". Nem ismerem, milyen tesztekkel, módszerekkel vizsgálják a különleges képességeket, de talán érdekes lenne őket megkérdezni a tapasztalataikról. www.szintezis.info.hu/
Az USA és az oroszok is jóval előrébb járnak, hiszen háborús célokra akarták használni a különleges érzékeléssel rendelkezőket. Amíg leginkább a hitetlenkedés dolgozott bennem a magam képességeivel kapcsolatban, több könyvet olvastam, amely tudományos kutatási módszereket ráengedve vizsgál efféle jelenségeket. A "Revital Alapítvány" www.freeweb.hu/revital/index.html
kissé kaotikus könyvtárában némi keresgélés után több témába vágót találtam, igaz, leginkább angolul.

Tévedés azt hinni, hogy olyan könnyű ezen a csupán lépésről lépésre bontakozó úton folyamatos fejlődni akarással, könyörtelen tisztességgel, önmagammal szembeni maximális elvárásokkal járni. Jómagam is arra törekszem, hogy ezen a szűrőn csakis az maradjon fenn, ami kiállja a próbát.

Sok sikert kívánok, figyelem a fejleményeket, várom a híreket!

Dii 2007.08.29. 18:20:36

Olyan dolgot tudok bármilyen kontrolált körülmények között bemutatni, ami minden fizikai és matematikai tudományos ismeretnek radikálisan ellentmond. Pont.

sideroredis 2007.08.29. 18:32:50

Nem szeretnék erkörlcsi prédikációt tartani, de recon valóban megérdemelné a vallomásának tiszteletben tartását, mégha a leírás alapján nem is tűnik valami földöntúli csodának. Szerintem már a megfogalmazásából is tükröződik, hogy nem egy önjelölt megváltóról van szó.

bolhabetu 2007.08.29. 19:22:41

Maximálisan tisztelem, de van egy fura jelenség a parajelenségekkel kapcsolatban, amit nehéz szatirikus felhangok nélkül kezelni.
A szkeptikusokat mindig kákán csomót kereséssel illetik, miközben sokkal inkább tűnik számomra, hogy a parajelenségekkel szimpatizálók haljlamosak inkább a bizonyítékaikat túlértékelni, nem a helyi értékükön kezelni.
Recon tényleg minden tiszteletet érdemlő módon nyilvánult meg, de ezt teljesen ellensúlyozta az én gonosz elmémben a három konkrét példájának nem paranormális mivolta.
Elnézést!

bolhabetu 2007.08.29. 19:45:12

Dii
Azt én is megnézném, hogy valami ellentmond a matematikának :)

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása