Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Szkeptikus programok (november 6-10.)
Dawkins - Isteni téveszme, Szegedi klub, Székesfehérvári konferencia

Dawkins: Isteni téveszmeA november gazdag szkeptikus programmal indul. Hatodikán, kedden Budapesten a Nyitott Könyv kiadó és a Szkeptikus Társaság bemutatja Richard Dawkins új könyvének magyar fordítását: "Isteni téveszme". Ugyanezen a napon a társaság szegedi csoportja szkeptikus klubestet rendez a teremtéstan-evolúció témakörben. November 10-én, szombaton pedig Székesfehérvárott megrendezésre kerül a XIII. Szkeptikus Konferencia. Gondolkodtunk, hogy ne 12/b-nek számozzuk, de aztán vettünk egy nagy levegőt és felvállaltuk a 13-at.

Könyvbemutató

Richard Dawkins angol biológus, több neves intézmény tagja. Többek között 1995-ben Oxfordban a tudománynépszerűsítés Charles Simonyi professzorává nevezték ki. Számos műve magyarul is megjelent: Az önző gén (1976), A hódító gén (1989), A vak órásmester (1994), Folyam az édenkertből (1995), A Valószínűtlenség Hegyének meghódítása (2001), Szivárványbontás (2001), Az ördög káplánja (2005), Az ős meséje (2006).

Legújabb könyvének - The God Delusion - magyar fordítása novemberben jelenik meg a Nyitott Könyv kiadó kezelésében "Isteni téveszme" címmel. Dawkins az utóbbi években - nem utolsósorban az amerikai teremtéstani fundamentális vallási csoportok fellépése miatt, valamint a 2001 szeptember 11-i terrortámadások hatására - a racionalitás, a bizonyítékokon alapuló gondolkodás eszméjének hirdetését mindinkább kiterjeszti a vallások hit alapú gondolkozásmódjának kritikájára. Könyveit lehet provokatívnak értékelni, de valójában leginkább azért azok, mivel a vallásos hit bármiféle kritikus tárgyalását ma automatikusan támadásként értékeli a hívők zöme. Pedig életünk legnagyobb kérdéseiről van szó, amelyek szabad megvitatása nem szabadna, hogy ilyen indulatokat gerjesszen. Dawkins valláskritikai irányvonalának jelentős része nem is konkrétan a hit kritikája, hanem annak bemutatása, hogy az erkölcs, a spiritualitás, az önzetlenség, a jóság, a szeretet és hasonló kérdések nem a vallások kizárólagos terrénumai.

Az Isteni téveszme című könyv bemutatójára november 6-án, kedden kerül sor az Erzsébet téri Gödör Klubban delután 5 órakor. A beszélgetésen a kiadó mellett részt vesz a könyv fordítója, Kepes János, valamint a Szkeptikus Társaság két tagja, Marosán György és Vágó István. A bemutató nyílt beszélgetéssel folytatódik.

Szegedi szkeptikus klub

Szeptember közepén megalakult a Szkeptikus Társaság első vidéki csoportja Szegeden. A szervezet minden hónap első keddjén szkeptikus klubot rendez a SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Tamási Áron Klubjában (belváros, Boldogasszony sugárút 6., alagsor). Az első rendezvényre november 6-án, kedden este hat órakor kerül sor Györgyey Jánosnak az intelligens tervezés elméletéről szóló vitaindító előadásával.

XIII. Szkeptikus Konferencia

November 10-én 10:00 órakor kezdődik A Szabadművelődés Háza (Fürdő sor 3.) szervezésében a XIII. Szkeptikus Konferencia Székesfehérvárott. A konferencián többek közt előadást hallhatunk a Szkeptikus Blogon nagy port felvert őssejtfokozó kapszuláról; a természetes egyenlő egészséges téveszméről; arról, hogy vajon tényleg butábbak-e a tengerentúliak; a leendő tudományos TV csatornáról; a tudományos oktatásról. Vágó István beszélgetést vezet "Ki véd meg bennünket a csalóktól?" címmel a Tudatos Vásárlók Egyesülete, a Gazdasági Versenyhivatal, a Székesfehérvári Fogyasztóvédelmi Egyesület és a Fejér Megyei Közigazgatási Hivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőség egy-egy képviselőjével. A délutáni szekcióban pedig Gózon Ákos újságíró, az Élet és Tudomány főszerkesztője, a Tudományos Újságírók Klubja alelnöke beszélget oktatási vezetőkkel, szakértőkkel a köz- és felsőoktatási intézmények szerepéről a tudománynépszerűsítésben és az áltudományok elleni küzdelemben. A részletes program a Szkeptikus Társaság weboldalán található. A konferenciára regisztrálni lehet, de e nélkül is szívesen fogadjuk az érdeklődőket.

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr16211506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

titkom 2007.10.30. 10:00:00

Hajrá szkeptikusok: az idő (remélem) Veletek van :-)

Papi 2007.10.31. 04:56:08

A vallásosság és a vallások elleni fellépést én azért tartom fontosnak, mert az a reneszánszát éli, és rohamosan terjed. Az kétségtelen, hogy a babonákat a vallás is támadja, tehát az egyházak némely kérdésben velünk közös álláspontot képviselnek, és a legfontosabb a csalók leleplezése, de a vallás egy olyan GONDOLKODÁSMÓD terjesztője, amely erős alapot ad a csalók meggazdagodásának. Az oktatásban jelenleg felhasznált könyvek pedig kivétel nélkül olyan kifejezéseket, következtetéseket tartalmaznak, amelyek a Darwinizmussal szöges ellentétben állnak. Érdekes, de logikus ellentmondás, minél magasabb színvonalúak a könyvek, annál több bennük a hiba.
Gózon Ákosnak is akartam már írni levelet, egyes cikkeikkel kapcsolatban, de talán most majd személyesen..
Folyamatosan kínoz a kérdés minden tantárgy oktatására alkalmasak az egyházi iskolák? (Igen, ott volt Öveges, Jedlik, ott volt a Fasori társaság, de mégis...)

Jocó 2007.11.01. 07:49:35

Jövőre? XIII/B Szkeptikus Konferencia?

falatka 2007.11.02. 10:51:30

Jocó!

A 13 szerencsétlen szám... ;) Ezért "természetesen" jövőre a 12/b után a 14-es következne. :D

Jocó 2007.11.03. 09:59:05

Kedves Naplóm

Csodálatos álmom volt!
Így reggel, egy misztikus erő által megszólaló hangnak engedve, szent küldetésre indultam. Éreztem hogy aurám kitágul, és közvetlen kapcsolatba léptem Vele!
Elindultam hát, ahogyan tették már előttem sokan, és a kitaposott, bár rögösebb úton...és kerestem...kerestem. Artúrt megszégyenítő kitartással, és elszántsággal kerestem. Éreztem, hogy figyel és támogatja utamat az ismeretlenbe és segít ha szükségem van rá. De nem kértem segítségét, mert tudtam jól, hogy nem fog közbeavatkozni. Szabad akaratom van, és ha valami rossz történik velem, az csak próbatétel.
De nem történt, és utam a könyvesboltban véget ért... Ott volt, és én nem haboztam magamhoz venni.

Elolvastam az első fejezetet...

A francba... aztarohadt....

KI VIGYÁZOTT AKKOR RÁM????

...

Érdeklődve várom a könyvbemutatót. Valószínütlen, hogy addig el tudom olvasni, de szerintem az előszó elolvasása után megértettem a könyv mondanivalójának esszenciáját.
Nagyon örülök, hogy sikerült Dowkins-nek ennyire szépen megfogalmaznia és összefoglalnia azokat a gondolatokat, amelyek sokunkban ott motoszkálnak, de kimondani csak sokkal finomabban, óvatosabban sikerült.

Jocó 2007.11.03. 10:01:03

Bocsánat.... Dawkins

gyuri 2007.11.03. 11:01:13

Sajna nem otthon elek, de erdekelne egy audovizualis link majd a bemutatorol..

A konyv ram is nagy hatassal volt, gyorsak kolcson is adtam kereszteny barataimnak, hogy majd megvitatjuk..

Elore is koszonettel!

Jocó 2007.11.03. 17:09:29

Én viszont a konferenciára nem tudok elmenni.

Lesz róla összefoglaló, vagy valamilyen felvétel?

ViDe0 · http://www.szabadgondolkodo.hu 2007.11.03. 19:32:45

Jocó: természetesen lesz, sőt, az interneten élőben lesz közvetítve.

Hraskó Gábor · http://xaknak.hrasko.com 2007.11.04. 17:46:59

Részletes info a szombati konferenciáról, illetve majd az online közvetítésről:

telapo.datatrans.hu/szkeptikus/

TH 2007.11.04. 22:37:51

Hogy ez a 12/B milyen mókás volt...roppantul mulatságos lehet a babonás embereken gúnyolódni, nem igaz?
Jó, a babonaság tényleg nagyon buta dolog meg minden, de ez a kicsit (tényleg csak kicsit szerencsére) pökhendi, lenéző fölényesség ahogy ez a blog kezeli a vele egyet nem értőket kicsit ellenszenves nekem.

Papi 2007.11.05. 05:47:11

Kedves TH!
Mi magunkon vigyorogtunk! Tudod a szkeptikus olyan ember, aki szereti a világot, örül, és bosszankodik, veszekszik, és boldog, szóval, mint más, legfeljebb több időt fordít a világ tanulmányozására. Aztán jó nagyot téved, majd újra kezdi, mert nem kíván egy sorba beállni, csak azért, mert az a sor hosszú. A 12/B nem móka, véres valóság, ilyenek vagyunk, "ecce Homo"! Csak a szkeptikus saját magáról is elismeri, hogy nem tökéletes.

gyuri 2007.11.05. 11:02:52

Temyeg ilyenek vagyunk egyetertek Papi-val. En szkeptikusnak vallom magam, de megis osszeszorul a gyomrom ha fekete macska megy at elottem. Jo nem kopok ki vagy mi a fene, de csak bennem van az a babona amit hoztam magammal mint kulturalis elemorzsiat:)))

Ugyhogy el tudom kepzelni milyen nehez lehet vallasoskent rettegni nap mint nap, es milyen nehez lehet ezekbol a beklyokbol kilepni...

Panta 2007.11.05. 14:48:27

Paoi, szerintem az emberek 99%-a pont ilyennek látja magát, ha szkeptikus ha nem..

Gyuri, szerintem te nagyon nem ismered a "másik oldalt". Bár én nem vagyok vallásos, ismerek pár embert aki az és azok nem rettegnek semmilyen babonától..sőt, nagyon boldognak érzik magukat

bolhabetu 2007.11.05. 17:32:37

"Hogy ez a 12/B milyen mókás volt...roppantul mulatságos lehet a babonás embereken gúnyolódni, nem igaz?"

Örülnék, ha valaki elmondaná már végre, hogy hogyan viselkedjen egy szkeptikus, hogy se cinikusnak, se okostojásnak, se felsőbbrendűnek ne tűnjék, és még sapka is legyen rajta.

Emberek vagyunk mi is, vagy mi.

Ha már a vallás szóba került. Minden alapvető emberi érték tisztelentbentartása mellett is, mi racionális érvekkel, nem pedig álságos PR-ral akarunk csatát nyerni. (Illetve nekem ez a véleményem, de persze ki vagyok én)
Amíg valaki nekem releváns statisztikai adatokkal nem igazolja a 13-as szám szerencsétlen hatását, addig ott és akkor nevetek az ilyesmin, ahol nekem jólesik.
Tényleg van, amikor a babona irracionális félelmet jelent, egyfajta kényszerbetegség, ahol a delikvens is tisztában van mindezzel. Ez nem vicces.

De ha valaki kváziracionális érvekkel, józanul állítja ugyanezt. Ha-ha-ha!

gyuri 2007.11.05. 19:05:40

Panta,

Persze a babonas is kikop a valla mogott balra ha atmegy egy fektemacska elotte es utana boldogan eli az eletet tovabb. HAsonlo feloldasi technikak vannak a vallasokban is:)))

Joco74 2007.11.06. 09:28:27

Mmmmhh...
"Hogy ez a 12/B milyen mókás volt...roppantul mulatságos lehet a babonás embereken gúnyolódni, nem igaz?"

Igen.... A leghatározottabban igen. Vicces dolog. Mivel ez egy tematikus blog, és arról szól hogy szkeptikusok ateintás és antibabonaisták összegyülnek, és sajnálják azokat akik tévelyegnek, ugyanúgy ahogy a hívők imádkoznak a hitetlenek lelkéért, engedtessék meg nekünk, hogy röhögjünk, majd egy kicsit szégyenkezve átváltsunk sajnálatba.

Emlékeim szerint pont ez a gond, hogy az ateisták, szkeptikusok azonnal visszavonulót fujnak, ha egy hívő kikéri magának és elkezd hisztizni.

Ha most fogom magam és elküldöm a kedvenc plébánosomat a XII/b Találkozóra, akkor az elmarad...???

Papi 2007.11.07. 06:55:12

Az Isteni téveszme című könyvet remélem a 12/B Kongresszuson is árulja valaki, mert eddig nem volt pénzem, meg időm sem.

Papi 2007.11.07. 07:19:10

A babonára visszatérve: mi azért nevetjük ki saját magunk, és mások babonaságait, mert tudjuk, hogy ezek babonák, míg mások komolyan veszik.
Joco 74 igazad van. Nagyon nehéz a megalkuvás, és a vita mezsgyéjén egyensúlyozni. Nekem volt igazi barátom a papok között is, be kell vallanom, időnként vissza kellett fognom egy egy szkeptikus megjegyzést. Viszont ö sem akart megtéríteni. Azért, ha egy csuhást küldesz, a büfében meginnék vele egy kávét, és lenne vagy ezer kérdésem.

Hraskó Gábor · http://xaknak.hrasko.com 2007.11.07. 07:37:15

Igen, Dawkins - Isteni téveszme című könyvét meg lehet majd kapni a szombati székesfehérvári konferencián.

wice 2007.11.07. 10:37:33

papi: miert nem online veszed? ez most nem a reklam helye, de van egy par teljesen jo weboldal (pl bookline, alexandra, fokusz), ahol jo esetben husz szazalek kedvezmennyel vehetsz konyvet. persze csak akkor maximalis a megtakaritas, ha szemelyesen veszed at, a hazhozszallitasi dij kicsit megdobhatja.

wice 2007.11.07. 10:39:39

hanyan voltatok a konyvbemutaton? es lehetne-e maskor kesobbre szervezni a hasonlo rendezvenyeket, h a dolgozo nep is kepviseltethesse magat?

Hraskó Gábor · http://xaknak.hrasko.com 2007.11.07. 10:40:22

Ha Papi szombaton amúgy is a Szkeptikus Konferencián jár Székesfehérvárott, akkor 2800 Ft-ért megkapja. Kézbe.

És ez nem csak Papira igaz :)

razor 2007.11.07. 11:34:30

wice : en konkretan ezen anyaztam, hogy 5kor volt. hatarozottan tamogatnam az ilyen esemenyek kesobbre tolasat.

Hraskó Gábor · http://xaknak.hrasko.com 2007.11.07. 13:00:14

Az időpontot sajnos nem mi határoztuk meg, hanem a kiadó. Nekik meg olyan érdekeik is vannak, hogy a média mikor hajlandó jönni. Munkaidőben.

Egyébként vagy hatvanan voltak, azaz tele volt a klub.

bolhabetu 2007.11.07. 20:04:06

Én azt sem értem a Szkeptikus Konferencia miért mindig a legfagyosabb ősz idején van.

Hraskó Gábor · http://xaknak.hrasko.com 2007.11.07. 20:24:00

Bolhabetű! Ez büntetés odafentről.

Joco74 2007.11.08. 11:38:26

Az az... ez egy összeesküvés amit a Tel-Aviv - Róma - Mekka tengely agyalt ki :D

Panta 2007.11.12. 17:35:21

Hopp, erről lemaradtam. KÉszült a konferenciáról valamilyen anyag ami hozzáférhető? Esetleg egy összefoglaló..akármi?

Joco74 2007.11.12. 19:53:14

ViDe0 · www.szabadgondolkodo.hu 2007.11.11. 09:49:11
Az előadások felvételei a régebbiekhez hasonlóan hamarosan elérhetőek lesznek a telapo.datatrans.hu/szkeptikus/ oldalon.

Kékmacska 2007.11.28. 10:25:09

Re: Sandra H. sandrahorvath.blog.hu 2007.11.28. 09:20:39

Hát, esküdni mertem volna, hogy ez Iván Gábor blogja lesz.
Nekem nagyon furának tűnik az a pasi, nem igazán bírom megérteni, mit akar... A szemlyes céljai igazolásán kívül nincs más irányvonala...

Sandra H. 2007.11.28. 10:41:16

Kékmacska 2007.11.28.

Talán csak buta vagy?:-)... én nagyon könnyen megértem a céljait, hiszen világosan leírta őket a p-dox.hu oldalon. Azonkivül többünknek segít a neten tájékozódni és publikálni írásainkat.

aranyhaj.blogspot.com 2007.11.28. 12:16:12

Ez utóbbi miatt ő az én emberem :-)
Hálás köszönet a tippért!

aranyhaj.blogspot.com

Kékmacska 2007.11.28. 12:45:43

No, nem szeretnék én IG mellett sem és ellen sem érvelni... Úgy tesz, mintha meggyőződésében szkeptikus lenne, ugyanakkor őket is támadja.
Személyesen nem ismerem, ettől függetlenül bizonyosan nagyon jó ember. :-)
Amúgy meg mittomén, annyira nem érdekel a dolog. :-)

Hraskó Gábor · http://xaknak.hrasko.com 2007.12.18. 17:17:18

A novemberi kongresszus felvételei végre fent vannak a TELAPO oldalán:

telapo.datatrans.hu/szkeptikus/

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása