Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

Rádióbeszélgetés az alternatív medicináról

Ma délelőtt a Civil Rádió Szocháló című műsora beszélgetésre hívott a "hagyományos versus alternatív" gyógyászat témakörben. Úgy tudtam, hogy a Magyar Természetgyógyászok Szövetségétől lesz a beszélgetőpartnerem, de végül Újvári Zsuzsannát sikerült elérniük a Holisztikus Oktatási Központ nevű intézménytől. A honlapon Újváry Zsuzsanna nevét sem az oktatók, sem a tanárok közt nem sikerült fellelnem. A műsor szerkesztője még a beszélgetés előtt megjegyezte nekem, hogy nagy meglepetésükre egyáltalán nem tolongtak az alternatív medicina prominensei a megkeresésükre. Újváry Zsuzsa elmondása szerint talpmasszázzsal és fitoterápiával foglalkozik, de alkalmaz más módszereket, például az akupresszúrát is.

A felvétel (1 óra 39 perc, 28 Mbyte) az alábbi linkre kattanva érhető el. Elképzelhető, hogy a lejátszás csak a teljes tartalom letöltése után indul el; ez 1-2 percet is igénybe vehet:

Szocháló a az alternatív medicináról 2007. november 15.

A hangfelvételből kivágtuk a reklám és zeneblokkokat és a Civil Rádió engedélyével feltöltöttük saját szerverünkre. A felvétel eredetije félórás bontásokban megtalálható a Civilrádió saját archívumában néhány hétig.

A beszélgetésben hivatkoztam néhány anyagra. Ezek webcímét az alábbiakban sorolom fel:

  • Élelmiszeradalékokról a Magyar Természetgyógyászok Szövetségétől. A gyanús karamell és a káros citromsav;
  • Szkeptikus Blog bejegyzés: A gyilkos majonéz, avagy a citromsav-legenda;
  • BBC hír a legújabb akupunktúra tesztől, amely szerint az akupunktúra jobban hatott, mint a hagyományos terápiák, de amely azt is mutatta, hogy a rossz helyre szúrt tűk is ugyanúgy hatottak (angol);
  • A fenti akupunktúra-teszt szkeptikus elemzése (angol);
  • Az úgynevezett Cochrane riport az Oscillococcinum influenzát megelőző, illetve gyógyító hatásáról. E szerint a szer influenzát megelőző hatása nem bizonyítható. A kísérlet azt mutatta, hogy a szerrel kezeltek átlagosan 6 órával hamarabb gyógyultak ki az influenzaszerű tünetekből, mint a placebo csoport (angol, összefoglalás).

A Szkeptikus Társaság a nyár végén megfogalmazott egy állásfoglalást az alternatív medicina témakörében.

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr46230253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Freechild 2007.11.15. 20:59:29

Hraskó Úr újabb trófeája...

Vajon miért nem áll szóba senki magával a kvalifikáltabb elmék közül?

Rigor 2007.11.15. 22:26:36

Mert a kvalifikáltabb elmék nem foglalkoznak alternatív marhaságokkal?:)

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2007.11.15. 22:39:18

Azért a Civil Rádiónak toll a fülébe, kb. 1 éve hallottam egy olyan műsort, amiben valaki töviről hegyire elmagyarázta, mi a vaszati, mintha valami tudományos előadás lenne, és a riporter a legnyilvánvalóbb hülyeségekre sem kérdezett rá.

(A Vaszati kb. ugyanaz, mint a feng-shui, csak nem bútorokra, hanem épületekre: merre nézzen az ablak stb.)

Egyébként nem kell letölteni az mp3-at, jön az streamingelve is (húzd bele - drag and drop - a linket a Winamp-ba).

Panta 2007.11.16. 10:45:24

Egy másik vizsgálat szerint pedig a menstruációs görcsöket is jobban oldja az akupunktúra, mint a többi módszer.

\\\"Mert a kvalifikáltabb elmék nem foglalkoznak alternatív marhaságokkal?:)\\\"
Hú de jó, hogy nem így van:-)

gyuri 2007.11.16. 11:20:44

Akkor talan be is linkelhetned azt a vizsgalatot...

KOszi

Hraskó Gábor · http://xaknak.hrasko.com 2007.11.16. 16:25:11

"Egy másik vizsgálat szerint pedig a menstruációs görcsöket is jobban oldja az akupunktúra, mint a többi módszer"

Panta! Az általad adott link cikke szerint:

"Az összes hatékonyságot vizsgáló módszer a kínai gyógynövények elsöprő fölényét erősítette meg a placebóhoz, a kezelés mellőzéséhez, a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekhez (NSAID), a szájon át szedhető fogamzásgátló készítményekhez, az akupunktúrához és a melegvizes palackokkal végzett borogatáshoz képest"

Azaz a gyógynövényes kezelés mindennél - beleértve az akupunktúrát is - jobbnak bizonyult erre. Hogy értetted te ezt félre???

Panta 2007.11.19. 10:23:36

Nem értettem félre, pusztán rosszul emlékeztem. És mit szól ahhoz, hogy a gyógynövény jobb volt, mint az általad favorizált gyógyszerek?

Rigor 2007.11.19. 12:02:24

Én nem tartom lehetetlennek hogy ebből a gyógynövényből már készült is kifejezetten menstruációs görcsökre készült gyógyszer amit még a tv-ben is reklámoztak:) - ugye a felsorolásban ilyet nem említenek csak fogamzásgátlókat, nemszteroid gyulladáscsökkentőket.

Egyébként én meg ismerek egy jamaikai gyógynövényt ami - lefogadok hogy még hatásosabb, épp csak a hülye jogszabályok miatt nálunk illegális, egyébként a rákos betegek fájdalomcsillapítására is használják mert hatékonyabb mint a többi:)

Panta 2007.11.19. 15:37:57

Találtam egy linket, ahol szerintem pontosabb és hitelesebb információkat lehet kapni az akupunktúráról:www.yamamoto.hu/
Hitelesebb lesz nálam, mert feltételezésem szerint, aki az MTA tagja, az nem lehet butuska..

Hraskó Gábor · http://xaknak.hrasko.com 2007.11.19. 17:11:54

Panta!

Én nem favorizálom a gyógyszereket a gyógynövényekkel szemben, ha azok hatékonysága és biztonsága le van tesztelve, és amennyiben a dozirozás jól meg van oldva.

Yamamoto. Ki ott az MTA tagja? Dr. Hegyi Gabriella a Magyar Tudományos Akadémia Köztestületi tagja. Ennek gyakorlatilag bárki, akinek tudományos fokozata van, tagja lehet. Tehát nem akadémikus. Kicsit fals is, hogy ezt így odaírja.

ferkopa 2007.11.19. 19:11:19

"Az MTA Köztestületi Adatbázisa annak a mintegy tízezer köztestületi tagnak az adatait tartalmazza, akik Magyarországon szerzett vagy honosított tudományos fokozattal rendelkeznek és a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló törvényben meghatározott feltételek alapján bejelentik, hogy a köztestület tagjai kívánnak lenni. Az adatbázis 1994 óta épül, hozzáférhető az interneten, illetve nyomtatott formában is megjelenik."
(hu.wikipedia.org/wiki/MTA#MTA_K.C3.B6ztest.C3.BClet )

Szóval ez amolyan önjelöltség

Krityó 2007.11.19. 22:17:39

Ha jól tudom, emiatt volt "botrány" a közelmúltban, mivel egy ilyen "alternatív" konferenciát az MTA akadémikusainak védnökségével hirdettek.
www.mok.hu/index.php?pg=news_1_25728
Ahogy nézem, egyelőre nincs igazi állásfoglalás, mert ahhoz Vizi E.Szilveszternek kellene nyilatkoznia még... Hegyi Gabriella nyilatkozott, de ő az egyik oldalt képviseli...

Papi 2007.11.20. 07:49:31

Panta
A gyógyszerek nagy része gyógynövényből készül, vagy azt a hatóanyagot tartalmazza, csak legfeljebb tisztábban!

Panta 2007.11.21. 17:16:57

Papi, én úgy tudom, hogy a gyógyszerekhez adott adalékok a veszélyesek, nem a gyógynövényből kivont molekulák. Erről van német tanulmány, de ezt most nem fogom megkeresni.
A természetes kontra mesterséges vita nem tudományos kérdés, hanem világnézeti. Egymást meggyőzni sosem fogjuk:
www.natursziget.com/page.php?show/articles/view/topic/nagyvilag/artid/20071119halalosverzescsillapitogyogyszer

Panta 2007.11.21. 17:19:39

Gábor, jól írtad: "tudományos fokozata"
tehát Ő is a tudományokkal foglalkozik, akár csak Ti..csak más megközelítéssel..

bolhabetu 2007.11.21. 17:29:44

"A természetes kontra mesterséges vita nem tudományos kérdés, hanem világnézeti. Egymást meggyőzni sosem fogjuk:"

"Négy láb jó, két láb rossz"

Léteznek olyan kizárólag természetes anyagok, amelyek halálosak. (Kigyóméreg, gyilkos galóca, hogy csak a triviálisakat említsem.)
Ezzel az a feltevés, hogy ami természetes automatikusan jó megcáfolásra került.
QED.

Parapitty · http://parapitty.blog.hu 2007.11.23. 13:45:49

Azon jót röhögtem, hogy az egyik betelefonáló nem hisz a vegyi úton előállított hatóanyagokban. :)
Persze Gábor szépen helyretette ezt is, mint a többi dolgot, bár mintha a kelleténél kevesebb szót kapott volna időben. De az is lehet, hogy ez csak egy hipotézis a részemről, nem teszteltem nagy mintán.

Panta 2007.11.24. 20:19:14

"Ezzel az a feltevés, hogy ami természetes automatikusan jó megcáfolásra került."- biztos így van, de nem állította senki, hogy ami természetes az automatikusan jó..javaslat: olvass és értelmezz..de ne automatikusan:-)

bolhabetu 2007.11.24. 20:48:06

Akkor mit állítunk tulajdonképpen?

Én azt állítom, hogy egyrészt sem a természetes sem a mesterséges nem olyan tulajdonság, ami könnyen definiálható.

Másrészt, hogy mégha az lenne is egyik sem szolgál semmilyen határozott információval egy anyag kivánatos és nemkivánotos hatásairól.

bolhabetu 2007.11.24. 20:58:38

Ha azt mondjuk például, hogy van mögöttünk egy sokmilliárd éves evolúció és emiatt esetleg várható, hogy bizonyos környezetben jelenlevő anyagokhoz jobban adaptálódtunk (egykor az oxigén is méreg volt), akkor ez már lehet egy szempont.
De innen a vita már nem vallási. És ez sem egy egyszerű szempont.

aranyhaj.blogspot.com · http://aranyhaj.blogspot.com 2007.11.24. 22:49:22

Pedig az alternatív gyógyítás nem hülyeség. Főorvos rokonom azt javasolja keresztapámnak, hogy ne szedjen gyógyszert, míg nem feltétlen muszáj, mert ami hat az egyik szervre (pozitívan), az máshol is hat, ahol már nem kellene.
A talpmasszázs, a gyógynövények sok betegen tudnak segíteni. Engem a parlagfű-allergiámból biorezonanciával gyógyított ki egy bőrgyógyász doktornő.

aranyhaj.blogspot.com

Rigor 2007.11.25. 01:55:59

Panta: akkor körvonalaznád hogy mi az a határ amin túl már nem természetes valami?
Amikor letépem a fáról, bokorról?(hiszen az a természetes hogy ott van a növényen) amikor összekeverem a különböző növényeket? vagy amikor megfőzöm? vagy amikor a főzetet megszűröm? vagy porítom és kapszulákba töltöm? amikor megtisztítom úgy hogy csak a hatóanyag molekulák vannak (persze ezek nagyon elnagyolt lépések, sok sok fokozat van még) ?
De a beszélgetésben ezt Gábor egész pontosan kifejtette.

Panta: szóval mikortól?

Mert nekem úgy tűnik hogy a természetesség hívők kb. úgy választják szét a két dolgot, hogy ha ráírták a termékre hogy ez természetes, vagy bio, és alternatív gyógyászok árulják, és nem hivatalos gyógyszerek, - na akkor azt mind szeretik idesorolni.

Hraskó Gábor · http://xaknak.hrasko.com 2007.11.26. 10:03:22

Aranyhaj!

Ha a talpmasszázs, gyógynövény, biorezonancia hat az egyik szervre pozitívan, akkor máshol is hathat, ahol már nem kéne (idézve a saját gondolatmenetedet).

Ezt szajkózom már jó rég óta! Miért gondolják az "alternatívok", hogy az ő eljárásaik CSAK jók, és nem lehet mellékhetásuk?

(Most nem térnék ki arra, hogy a biorezonancia az hat-e egyáltalán, illetve hogy létezik-e olyan, hogy biorezonancia)

Láng 2010.02.24. 00:02:22

Kellemest!

Engem több mint 2 év eltelte után is érdekelne a rádióadás. Sajnos a szkeptikustarsasag.hu domainen belülre mutató link már 404-et dob. Valakinek megvan még? Fel tudja tenni valahova, akár ideiglenesen is?

Hraskó Gábor · http://xaknak.hrasko.com 2010.02.24. 05:42:05

@Láng: Módosítottam a cikkben lévő linket. Kérlek, próbáld újból!

Hraskó Gábor · http://xaknak.hrasko.com 2010.02.24. 06:15:08

Most így két év után végighallgatva újból észrevettem, hogy sajnos néhány esetben zavaróan összekevertem szavakat (mesterséges - természetes, E150 - E180). Az vesse rám az első követ, aki nem követ el ilyet élő adásban, amikor rögtönözni kell. Azért túl nagy gondot tán nem okoznak a félremondások.

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása