Szkeptikus blog

A Szkeptikus Társaság tagjainak közös blogja

A Dawkins-illúzió jövője

 

A YouTube-on nem csak marhaság van. Található pár igen hasznos dolog is a millió tonna "beleesett a baba a bilibe", "hú de klafa csávó vagyok" és más szemét között, és van néhány igen érdekes darab, amely nem csak „meglepő és malacságos”, hanem mégiscsak értékes hülyéskedés. Dawkins-videók között kutatván bukkantam rá a „The Dawkins Delusion” című műalkotásra. A paródia tetszett, ami "militáns" ateista és "evolúcionista" (ha van ilyen) nézeteimet tekintve talán meglepő. De mindjárt elmagyarázom.

Be kell, hogy valljam, hogy a címe miatt először elutasítottam, tudtam, hogy van egy ilyen Dawkins-t kritizáló "komoly" könyv. De aztán rávettem magam, hogy „nézzük meg az ellenséget!”. Mindig dilemmában vagyok, hogy a hülye nézeteket képviselő könyveket (például Egely György, Balogh Béla) megvéve támogassam-e azokat, vagy Weben rákattintva növeljem-e a nézettségi mutatókat. Avagy vegyem meg, nézzem meg azért, hogy tájékozottan kritizáljak. Ha valahogy ingyenesen megoldható, akkor győz a második szempont. Mint most is.

A videó kifigurázza Dawkins művét, és azt kell mondjam, zseniális. Hiszen Dawkins hangját mesterien utánozza. Dawkins intellektuális kifejezéseit, oxfordias szavait használja. De még Dawkins gondolatmeneteit is egészen jól kifordítja. "Esküszöm", azt "hittem", Dawkins beszél.
Egy igazán jó húzás, amikor Dawkins kritizált durvább beszólását is visszafordítja: "büsz­ke, kicsinyes, igazságtalan, megbocsátani képtelen hatalommániás, bosszúvágyó" mondja Dawkins Jahvéra, és ezt mondja a paródia Dawkinsra. Kár, hogy csak egy kis nézőközönség érti igazán, hisz messze jobb, mint Benny Hill vagy Gálvölgyi. Talán ha megérjük, hogy Dawkins és könyve közismert lesz (ami tök jó volna), akkor sok embernek mulatságos volna.

És itt jön a magyarázat, hogy miért tetszett a paródia. Ugyanis rá kell jönnünk, hogy ez bizony nem a komolyabb könyvről szól, valószínűleg nem egy kreacionista műve, hanem egy ateista zseniális marketingfogása. (Egyébként a szerző valószínűleg nem a feltöltő.) Miért is? Hát leginkább azért, mert az egész csak azoknak élvezhető igazán, akik ismerik Dawkinst, és értik az érvelését. Hiszen a szerző a mellett érvel, hogy Dawkins nem létezik, hanem csak egy illúzió. Egy egész Dawkins-vallást vázol elénk, melyet kifiguráz.
És pont Dawkins érvelésmódját használja fel. Ahhoz, hogy ez igazán nevetséges legyen, az kell, hogy észre vegyük az érv abszurditását. Ha viszont valaki nem látja, hogy miért nem ül ez az érv Dawkinsra, és miért ül istenre, hogy mi a különbség, és mi van karikírozva, akkor nem tud igazán szívből nevetni. Bizony, a poén csak humorérzékkel bíró „dawkinsistáknak” igazán kacagtató.

Van persze ezen túl pár sokkal kézenfekvőbb, de nem annyira érdekes adat is, ami mellettem szól. A paródiában a könyv szerzője Tommyrot, ami kb. bolondot, nonszenszet jelent. Szóval, ha nem egy freudi elszólás, akkor jelzés.

Az elemzésem ellenére sokan komolyan veszik a paródiát, és még válaszoltak is rá. Tehát érdekes kérdés, mi lesz a Dawkins illúzió jövője? Érdemes még kutakodni. Például találtam egy másik igen érdekes paródiát.

Ahogyan az is érdekfeszítő, hogy mi lesz a másik „illúzió jövője” (megint csak Freud).

A bejegyzés trackback címe:

https://szkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr99234799

ostor 2007.11.20. 05:22:22

Ki korán kel, aranyat lel!
Mátyás, kösz a felfedezésedért, rekord commentre számitok, mert a forrásanyag eltér a szokványos paródiáktól. Talán valmi új műfajjal találkoztunk, amelyben jellemző a kritika paródiája, a parodia kritikájával, azaz az abszurd jelleg a hihetőséggel.
A videók többsége telitalálat, némelyik profiszintűnek tekinthető!

bolhabetu 2007.11.20. 08:13:53

Egy kis nem osztogatnak, fosztogatnak.
1. Valóban létezik egy komoly könyv a Dawkins delusion címmel
Szerzők Alister McGrath, Joanna Collicutt McGrath
A videóhoz nyilván semmi köze, túl könnyen adódik ez a cím bárkinek.

2. A videó eredete igen kétes. Szerintem:
-a feltöltő user nem biztos, hogy azonos a készítővel, akinek ilyen tehetsége van aligha érné be egyetlen videóval
-a feltöltő profilján egyetlen hasonló videó sem szerepel, csak ezt az egyet rakta fel, a kedvencei nem témába vágók, az egyetlen felhasználó, akire feliratkozott vallásos, a rá feliratkozók zöme szintén, a feltöltő vallásos lehet
- A másik Dawkins videó a "related" kategóriában szerepel, nem a "videók ugyanezen felhasználótól" kategóriában. Ez mindössze annyit jelent hogy a Youtube a kulcsszavak és más szempontok alapján úgy látta, hogy akit egyik videó érdekel,azt a másik is érdekelheti.

Az az igazság, hogy a Youtube-on van magát hivőnek kiadó ateista és vica versa
www.youtube.com/user/SoldierInGodsArmy

Utóbbi csak volt, ami nem csoda, mert sajnos a produkció "önmegsemmisítő" volt, míg Isten Katonája szénné cikizi a fundamentalista keresztény érveket.
www.youtube.com/watch?v=Kl9ldtRFigw

4. Ha mégis ateista a szerző, az azért nem lenne csoda. Dawkins a könyv puhafedeles kiadásához egy ráadás előszót írt, ahol kizárólag a művet ért ateista kritikákat válaszolja meg nem kimerítően, de szellemesen. Az hogy a magyar kiadásból kimaradt öreg hiba. A hívő kritikák vagy besorolhatók az ottani típusokba, vagy szóra sem érdemesek.
www.youtube.com/watch?v=zGmALkvcG2M

5.
Ami nagyon megragadta a figyelmem a cikkben az a nyitómondat. A Youtube már rég túllépett a magyar videómegosztó oldalak "Szalacsi vs. Matisz vs. Polgár Jenő", "Pisti seggresett a BMX-ével", "Orbán Vitya válogatott aranyköpései" dimenzióin.
A Youtube-on egy igen tekintélyes méretű ateista és szkeptikus vlogger illetve videókészítő közösség alakult már lassan egy éve. Ha egy szociológus jó témát keres, ennél jobbat nem talál. A főleg amerikai fiatalokből álló közösség már túl van a "mind ateisták vagyunk" felismerésén, a Dawkins által emlegetett "coming out"-on. Már lassan egy éve fut a Blasphemy Challenge, ahol bárki igazolhatja, hogy túllépett a bronzkoron, azzal, hogy megtagadja a Szentlelket.

Már megvoltak az első "drámák", ahol a frontokra oszlott felhasználók heves vitákat folytattak néha piszlicsáré témákban.

Az első tétre menő konfliktus is megtörtént a "NaturalSelector89" nevű finn felhasználó révén, akit ismerhetünk a hírekből.

Mindent összevetve egy olyan videóanyag van már most is fenn a Youtube-on, ami mindenképpen figyelemre méltó. Akit érdekel, nézzen szét.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2007.11.20. 08:15:15

kösz. én egyébként nem számítok rekord mennyiségű kommentre, bizonyos okokból.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2007.11.20. 08:21:28

bolha: kösz a kiegészítést, valóban nem vagyok penge YouTube-on. Azt vettem észre, hogy tényleg találhatók jó, éskomoly anyagok is. Ez kiderül a cikkből. A kulisszatitkokat nem tudom.

A finn srác az az ámokfutó? Mit lehet erről tudni? Ez fontos lenne.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2007.11.20. 08:22:29

bolha: 1) Eznyilvánvaló volt, ebbe még én, YouTube-laikus se estem bele.:)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2007.11.20. 08:33:45

bolha: korrigáltam néhány hibát,amire rámutattál. kösz mégegyszer.

bolhabetu 2007.11.20. 08:50:28

Mit lehet tudni a finn srácról?
Röviden összefoglalom, amit én tudok.
A srác nem tartozott az ateista közösség fő áramába, és sosem csinált vlogot, vagyis olyan videót, ahol az arcát mutatta volna. Szöveges, hardcore EBM zenei aláfestéssel dolgozó videói (alig láttam belőlük valamit), valami nehezen megemésztett szociáldarwinista, szuperhumanista dologról zagyváltak. Istenítette a Columbine-i mészárlás két elkövetőjét.

Először akkor kerül a figyelem közepébe, amikor a TheAmazingAtheist nevű felhasználó nyiltan kihívást intézett ellene és más hasonló mentalitású felhasználók ellen. (Az egyik legismertebb, és leghirhedtebb Youtube ateista) Ennek a vitának két felvonása volt, ahol a szókimondó TAA nem kimélte a szociáldarwinistákat, az iskolai mészárlások istenítőire mint potenciális veszélyforrásokra hívta fel a figyelmet, ezzel önmagában vitát generálva (árt vagy használ ez?).
www.youtube.com/watch?v=Pq56CjUA0C4

A második felvonás kifejezetten NaturalSelector89-nek szólt, ahol TAA egy teljes videót szentelt a szociáldarwinizmus ízekre szedésének.
www.youtube.com/watch?v=1nWbRz-X_3o

Ami a fura, hogy utána állítólag, -amennyire ez az interneten lehetséges- TAA és NS89 egészen barátinak mondható viszonyt alakított ki. Nos, ha ez így van, akkor ez a vita aligha motiválhatta közvetlenül a mészárlást, ami csak hónapok múltán történt.

Annyi bizonyos, hogy ami az interneten történik, az már rég nem virtuális, a szavaknak súlya van. Az is bizonyos, hogy az YT ateizmus egyik befolyásos alakja egy szókimondó srác, aki az apukája garázsában veszi fel őrült fecsegéseit (néha zseniálisak), amit figyelmen kivűl hagyni szintén nem lehet.
Mondom már nem csak az hogy emberek gondolatokat osztanak meg (az is, szerencsére) Egy szociológus kell ide, hogy megértse mi történik.
Ennyit tudok elmondani.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2007.11.20. 09:12:14

bolha: kösz, ezeket megírtad már valahol? érdekes anyag.

bolhabetu 2007.11.20. 09:54:22

Nem, nem is szándékoztam.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2007.11.20. 10:37:15

Akkor majd én írok, kösz az alapinfókat.

wice 2007.11.20. 11:15:01

koszi, bolhabetu, nagyon zsir osszefoglalo volt. nekem kb a blasphemy challenge-ig volt meg, onnantol homaly.

wice 2007.11.20. 11:18:54

a social (so-called) darwinism videon epp most rohogom szet az agyam, nagyon szepen koszonom.

Írj nekünk! Kövess minket!

Kövess a Twitter-en 

Melléfogott az asztrológusod? Nem találsz már helyet az ágyadnak a földsugárzástól? Össze-vissza forog az Egely- kereked? Nem használt a macskádnak a homeopátiás bogyó?

Írd meg nekünk:
blog (kukac) szkeptikus.hu

Utolsó kommentek

  • Reactor: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Pont ez a lényeg :))) Ha elég forró a cuccos, akkor a Carnot-tétel elmél... (2023.07.29. 22:19) Összeomlik a civilizációnk?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Reactor: Milyen módokon tartod elképzelhetőnek a magmaerőművek működését? Nem tudom, miért ho... (2023.07.29. 21:52) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: @tesz-vesz: Tehát a magma erőművek nem működhetnek majd, me' jön a Carnot-tétel és megvuduzza majd... (2023.07.29. 17:09) Összeomlik a civilizációnk?
  • tesz-vesz: @Reactor: ja, csak a fideszes, tehát agyhalott kovács józsefné a carnot-tétellel cáfolná a geoterm... (2023.07.29. 09:33) Összeomlik a civilizációnk?
  • Reactor: Korábban a civilizációt csak egy világkatasztrófa tudta volna összedönteni. A globalizáció "áldáso... (2023.07.27. 21:42) Összeomlik a civilizációnk?
  • Utolsó 20

Híreink

Nincs megjeleníthető elem

Fórum

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

akupunktúra (2) áldoktor (1) álhírek (1) állampolgári tudomány (1) alternatív medicina (23) áltudomány (37) antibiotikum (1) apollo (1) aromaterápia (1) ásványok (1) asztaltáncoltatás (1) asztrológia (6) atomenergia (2) attila domb (1) átverés (14) aura (2) béky lászló (3) bioenergetika (5) biofoton (1) biológia (2) biologika (1) bioptron (2) biorezonancia (5) biotechnológia (8) boszniai piramisok (3) bulvár (1) butaság (7) bűvészet (9) callahan (1) cam (1) ChatGPT (1) chemtrail (3) civilizáció (1) clairvoyance (1) cod tea (5) confirmation bias (1) covid-19 (1) criss angel (1) csalás (4) csillagászat (6) cunami (1) darwin (5) demarkáció (1) diéták (1) douglas adams (1) dr. csabai zsolt (2) dr. csabai zsolt phd (1) echo tv (1) ECSO (1) egely (2) egészség (36) egészségnap (2) éghajlat (1) einstein (3) elektroszmog (1) életmód (4) energia (1) eric pearl (1) értem (3) érvelés (1) etnográfia (1) étrend kiegészítő (6) eugenika (1) evolúció (22) ezóbióökó (7) ezotéria (27) fakír (1) fals pozitív (1) fekete mágia (2) felmelegedés (2) fenntarthatóság (1) filozófia (13) finnugor (1) fizika (13) fogyasztóvédelem (12) földönkívüliek (2) földsugárzás (3) gelencsér andrás (1) gender (1) glifozát (1) gondolkodás (7) grafológia (2) grapefruit (3) grapefruitmag (1) grape vital (3) gyermeknevelés (1) gyógynövények (2) gyógyszerek (1) gyógyszeripar (1) HAARP (1) hagyományos kínai orvoslás (3) hamisítás (3) hétköznapi bölcsesség (1) hipotézis (1) hold (2) holokauszt (1) homeopátia (22) horoszkop (3) humor (7) idegtudomány (1) ideomotoros (1) idősek (1) india (1) influenza (1) ingyenenergia (4) integratív medicina (2) intelligencia (1) intelligens tervezés (12) james randi (3) japán (1) járvány (2) járványtagadás (1) jeti (1) jövőbelátás (2) jövőbelátók egyháza (1) jövőbe látás (2) józan ész (4) kanálhajlítás (2) kapcsolatteremtő gyógyítás (1) kígyóolaj (1) kísérlet (3) kiválasztott (4) klímaváltozás (7) klub (89) konferencia (9) kongresszus (10) könyv (13) koplalás (1) környezetvédelem (1) koronavírus (4) közgazdaságtan (2) közlekedés (1) kozmológia (2) kreacionizmus (2) kristályok (1) kritika (1) lászló ervin (2) lebuktatás (1) légköroptika (1) lenkei gábor (1) levitt (1) lifewave (2) lottó (1) lúgosítás (1) magfúzió (1) mágia (1) mágnes (5) magyar őstörténet (4) magyar történelem (3) marketing (3) mars (4) matematika (4) média (6) megerősítési torzítás (5) mellrák (1) mentalizmus (3) mesterséges intelligencia (2) meteor (1) mobiltelefon (1) mta (4) művészet (1) nasa (2) neurális hálózat (1) nyelv (6) nyílt levél (1) oktatás (4) oltásellenesség (3) oltások (2) önámítás (1) online kísérlet (3) orgon (1) örökmozgó (5) orvostudomány (12) őssejtfokozó (1) összeesküvés elmélet (5) otthonszülés (1) paleolit étrend (1) pálmalevél (1) pályázat (1) pandémia (1) parafenomén (3) parajelenségek (6) paródia (1) PCR (1) phenomenon (2) podcast (1) pozitív gondolkodás (1) prána (2) probiotikum (1) proving (1) pszí (5) pszichiátria (1) pszichológia (1) racionalitás (1) radiesztézia (3) rák (8) randi (3) rendezvény (13) rezsicsökkentő (1) richard dawkins (2) sci fi (3) seti (1) spiritizmus (2) steorn (1) sugárzás (3) számmisztika (3) székesfehérvár (2) szekta (1) szellemidézés (3) szerencse (1) sziget (5) szkeptikus (21) szólásszabadság (1) találmány (4) tantra (1) táplálkozás (5) távgyógyítás (2) technológia (15) telekinézis (1) telepátia (1) televízió (5) teremtés (3) teremtéstan (2) természetgyógyászat (28) termográfia (1) tesztek (3) történelem (14) tudomány (32) tudományos módszer (2) tudománytörténet (1) turizmus (1) ufo (5) új germán medicina (2) űrhajózás (2) uri geller (8) űrszonda (3) vágó (6) vakcinák (2) vallás (2) villanyóralassító (1) vita (1) vízautó (2) Wikipédia (3) x akták (1) Címkefelhő

Creative Commons

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása